Visit the The Cyprus Homepage Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-03-21

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στ. Θεοδωράκης:Θέλουμε μεγάλη συμμαχία με τις εφεδρείες της κοινωνίας και όχι με παλιές δυνάμεις
  • [02] Λ. Κρέτσος: Σημαντική για την προβολή της Ελλάδας η συμφωνία της ΕΡΤ με το TV5 Monde
  • [03] Δ. Βίτσας: Δεν υπήρξε σκέψη μετατροπής της πρώην Φωνής της Αμερικής στην Ξάνθη, σε κέντρο φιλοξενίας προσφύγων
  • [04] Σε χαμηλό διμήνουστο 8,6% η απόδοση των 10ετών ομολόγων
  • [05] Εμπλοκή με Τούρκο σύνδεσμο στην Χίο που είχε σφραγίδα του ψευδοκράτους της Β. Κύπρου στο διαβατήριο
  • [06] Για πρώτη φορά πάνω από 50.000 οι πρόσφυγες στην Ελλάδα
  • [07] Τ. Ερντογάν: Αντιμέτωποι με ένα από τα μεγαλύτερα κύματα τρομοκρατίας στην ιστορία μας
  • [08] Περίπου 1.300 οι εκγλωβισμένοι πρόσφυγες και μετανάστες στα σύνορα της ΠΓΔΜ με την Σερβία
  • [09] Ανοιχτή επιστολή του Αρ. Μπαλτά, για το προσφυγικό, προς τους διανοούμενους του κόσμου
  • [10] Η Ελίζ Ζαλαντό, νέα γενική διευθύντρια του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης
  • [11] Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης
  • [12] Με τον Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικος τιμήθηκε ο Γάλλος ακαδημαϊκός Φρ. Τερέ
  • [13] Κλιμάκιο της FIFA έρχεται στην Ελλάδα για το θέμα του Κυπέλλου
  • [14] Υπέγραψε για συμμετοχή στο Champions League ο ΠΑΟΚ
  • [15] Super League: Σε νέα συνάντηση θα αποφασιστεί το καινούριο μοντέλο διοίκησης

  • [01] Στ. Θεοδωράκης:Θέλουμε μεγάλη συμμαχία με τις εφεδρείες της κοινωνίας και όχι με παλιές δυνάμεις

    Μία ημέρα μετά την απαντητική επιστολή του στη Φώφη Γεννηματά, με την οποία έδωσε τη δική του προσέγγιση για τον τρόπο και το περιεχόμενο της συνεργασίας στον ευρύτερο μεσαίο πολιτικό χώρο, ο Σταύρος Θεοδωράκης, από το βήμα της ημερίδας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ποταμιού, εξήγησε:«Αυτό που εμείς θέλουμε είναι μία μεγάλη κοινωνική καινούρια συμμαχία. Δεν θέλουμε μία συμμαχία με παλιές δυνάμεις, με παλιές ιδέες, με παλιά πρότυπα. Θέλουμε μία μεγάλη συμμαχία με τις εφεδρείες της κοινωνίας».

    Ο επικεφαλής του Ποταμιού, με απερίφραστο τρόπο, απέκλεισε από αυτήν την προσπάθεια τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «αυτή η συμμαχία δεν μπορεί να συμπεριλαμβάνει με κανένα τρόπο τις αντιμεταρρυθμιστικές δυνάμεις της χώρας. Δεν μπορεί, δηλαδή, να περιλαμβάνει τον ΣΥΡΙΖΑ, τους ΑΝΕΛ. Δεν μπορεί να περιλαμβάνει την Ένωση Κεντρώων. Εμείς δεν κρυβόμαστε. Οι αντιμεταρρυθμιστές δεν είναι σύμμαχοί μας».

    Ο κ. Θεοδωράκης σημείωσε ότι στη συμμαχία που προτείνει μπορούν να προσέλθουν όλοι και ασφαλώς πολιτικοί που έχουν δοκιμαστεί.«Αλλά όχι στην πρώτη σειρά. Πρέπει να αφήσουμε μερικές καρέκλες κενές για τις νέες δυνάμεις. Αυτή είναι η δική μας πρόταση. Αυτό λέμε απέναντι σε όλους αυτούς που είναι ή που δηλώνουν μεταρρυθμιστές. Και βεβαίως, πρέπει και είναι ανάγκη να πούμε στους Έλληνες ότι το Ποτάμι έχει αποφασίσει. Θέλει αν είναι τολμηρό, να είναι χρήσιμο και όχι πάντα ευχάριστο. Αρκεί να είμαστε αποφασισμένοι να υπηρετήσουμε το συμφέρον των πολλών και όχι των κολλητών. Αρκεί, τελικά, να ξεχωρίσουμε τις μικρές ταπεινές μας επιδιώξεις από το εθνικό συμφέρον» πρόσθεσε.

    Ο επικεφαλής του Ποταμιού άσκησε δριμεία κριτική στη κυβέρνηση γιατι, όπως είπε, δεν έχει καμία αίσθηση του χρόνου, καθώς ούτε σχέδιο είχαν, ούτε είχαν ποτέ προπονηθεί γι' αυτό που διεκδικούσαν.

    [02] Λ. Κρέτσος: Σημαντική για την προβολή της Ελλάδας η συμφωνία της ΕΡΤ με το TV5 Monde

    Σημαντική για την προβολή της Ελλάδας, χαρακτηρίζει ο γενικός γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, Λευτέρης Κρέτσος, τη συμφωνία που υπογράφτηκε μεταξύ της ΕΡΤ και του γαλλικού τηλεοπτικού δικτύου TV5 Monde, το οποίο εκπέμπει σε περισσότερες από εκατόν ογδόντα χώρες.

    «Είναι μια πολύ υποσχόμενη προσέγγιση και συνεργασία πρώτα απ΄ όλα γιατί το TV5 Monde δεν εκπέμπει μόνο στην Γαλλία, αλλά σ΄ όλο τον κόσμο οπουδήποτε ομιλείται η γαλλική γλώσσα», είπε μιλώντας στο Πρακτορείο 104,9 FMκαι στην εκπομπή Δύο στις 12ο κ. Κρέτσος, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα μέσω της συνεργασίας αυτής προσπαθεί να ανακεφαλαιοποιήσει παγκοσμίως το καλό σήμα,που εκπέμπει στην ιστορία και στον πολιτισμό.

    Όπως εξήγησε, η συμφωνία που υπογράφτηκε την Παρασκευή, στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, δεν αφορά μόνο στη διάθεση διαφημιστικού χρόνου, η οποία-όπως είπε - είναι πολύ σημαντική για την προβολή της χώρας μας, αλλά και με ζητήματα ρύθμισης αναμετάδοσης του δορυφορικού σήματος του TV5 Monde και της ανταλλαγής εκπαιδευτικών προγραμμάτων για καθηγητές και μαθητές.

    Ο κ. Κρέτσος, εξάλλου, επισήμανε ότι στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας εντάσσεται και η συνεργασία του ΑΠΕ ? ΜΠΕ με το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Sputnik, καθώς επίσης και η ανανέωση της σύμβασης με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu Agency, υπογραμμίζοντας ότι έχει μεγάλη σημασία τι μεταδίδεται και από τα κρατικά μέσα ενημέρωσης στην Τουρκία, ειδικότερα τώρα με το προσφυγικό. «Ένας τρόπος για να κάνουμε τα δημόσια μέσα ενημέρωσης πιο σύγχρονα, πιο δημιουργικά και πιο πλούσια σε περιεχόμενο είναι να προχωρήσουμε σε συνεργασίες με άλλα πρακτορεία και δημόσιους ραδιοτηλεπτικούς οργανισμούς», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κρέτσος.

    [03] Δ. Βίτσας: Δεν υπήρξε σκέψη μετατροπής της πρώην Φωνής της Αμερικής στην Ξάνθη, σε κέντρο φιλοξενίας προσφύγων

    «Σχετικά με δημοσιεύματα για τη δημιουργία Κέντρου Φιλοξενίας στον χώρο της πρώην Φωνής της Αμερικήςστην Ξάνθη, η αλήθεια είναι ότι ποτέ δεν υπήρξε καν σκέψη για τη χρησιμοποίηση αυτού του χώρου». Αυτό αναφέρει ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας, σε σχετική ανακοίνωση του Συντονιστικικού Οργάνου Διαχείρισης Προσφυγικής Κρίσης.

    Ο κ. Βίτσας διευκρινίζει ακόμη πως «γεγονός είναι ότι ο Δήμος Καβάλας, ανάμεσα σε άλλες προτάσεις, πρότεινε και δομή της πρώην Φωνής της Αμερικήςστην Καβάλα, κοντά στο χωριό Αγίασμα, η οποία απερρίφθη λόγω ακαταλληλότητας από υγειονομική άποψη (συγκέντρωση κουνουπιών κ.λπ.)».

    [04] Σε χαμηλό διμήνουστο 8,6% η απόδοση των 10ετών ομολόγων

    Η απόδοση των 10ετών ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου μειώθηκε κατά 9 μονάδες βάσης στο 8,6%, που είναι το χαμηλότερο επίπεδο περίπου δύο μηνών, αναφέρει δημοσίευμα του Ρόιτερς. Πτώση σημείωσαν οι αποδόσεις των ομολόγων των περισσότερων χωρών της Ευρωζώνης, καθώς το πακέτο μέτρων στήριξης που ανακοίνωσε η ΕΚΤ αυτό τον μήνα, μαζί με τις προσδοκίες ότι τα επιτόκια μπορεί να μειωθούν περαιτέρω, ενίσχυσαν το κλίμα στην αγορά.

    Η απόδοση των 10ετών γερμανικών τίτλων (bunds) μειώθηκε 2,5 μονάδες βάσης στο 0,20%, ενώ η απόδοση των αντίστοιχης διάρκειας ιταλικών τίτλων μειώθηκε στο 1,24%, κοντά στο χαμηλό έτους που είχε σημειωθεί την Παρασκευή.

    Η απόδοση των 10ετών ισπανικών ομολόγων μειώθηκε κατά 2 μονάδες βάσης στο 1,43% - λιγότερο από ό,τι των ομολόγων των περισσότερων άλλων χωρών της Ευρωζώνης που μειώθηκαν από 2,5 έως 9 ποσοστιαίες μονάδες - λόγω της υποβάθμισης του αξιόχρεου της Καταλονίας περαιτέρω σε μη επενδυτική διαβάθμιση (junk) από τον οίκο Standard & Poor's. Ο οίκος υποβάθμισε την Παρασκευή τα ομόλογα της Καταλονίας στη βαθμίδα B+, σε συνέχεια της υποβάθμισης που είχε κάνει τον Οκτώβριο. Έκανε δε λόγο για πιο αδύναμη οικονομική διαχείριση στην πλούσια ισπανική Περιφέρεια, όπου έχει αυξηθεί η τάση στην κατεύθυνση της ανεξαρτησίας της, ενώ διατήρησε αρνητική την προοπτική της.

    [05] Εμπλοκή με Τούρκο σύνδεσμο στην Χίο που είχε σφραγίδα του ψευδοκράτους της Β. Κύπρου στο διαβατήριο

    Ολοκληρώθηκε η άφιξη των Τούρκων συνδέσμων αστυνομικών καθηκόντων, οι οποίοι θα εγκατασταθούν στα πέντε hot spot των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, όπως προβλέπεται στην συμφωνία για τις επιστροφές των προσφύγων και μεταναστών, ενώ ξεκίνησε ήδη η μετάβαση Ελλήνων αστυνομικών συνδέσμων στην Τουρκία, οι οποίοι θα παρακολουθούν εκεί τις επαναπροωθήσεις, στο πλαίσιο της αμοιβαιότητος μεταξύ των δύο χωρών.

    Πρόβλημα προέκυψε με έναν απο τους Τούρκους συδέσμους στην Χίο, καθώς στο διαβατήριο του υπάρχει σφραγίδα της Βόρειας Κύπρου, κάτι που δημιούργησε εμπλοκή, την στιγμή μάλιστα που πρόκειται να παραμείνει στην χώρα μας και να εργαστεί σχετικά με τις απαναπροωθήσεις.

    Από αρμόδιες πηγές του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, ωστόσο, έγινε γνωστό στο ΑΠΕ- ΜΠΕ, ότι το θέμα διευθετήθηκε και διευκρινίστηκε το εξής:

    Στους υπηκόους τρίτων χωρών, μεταξύ των οποίων και της Τουρκίας, που έρχονται στην Ελλάδα δεν απαγορεύεται η είσοδος στη χώρα αν έχουν στο διαβατήριό τους σφραγίδα του ψευδοκράτους. Δεν μπορεί όιμως σε αυτή την περίπτωση να σφραγιστεί απευθείας το διαβατήριο από τις ελληνικές αρχες, αλλά του χορηγείται ένα ανεξάρτητο χαρτί με την ελληνική σφραγίδα, το οποίο φέρει μαζί με το διαβατήριο.

    Ο συγκεκριμένος υπάλληλος είναι Τούρκος και μάλιστα κάτοχος «πράσινου» διαβατηρίου, λόγω της υπαλληλικής του ιδιότητος, πράγμα που σημαίνει οτι δεν χρειάζεται βίζα για την είσοδο στην Ελλάδα, στην παρούσα φάση.

    Επειδή όμως το συγκεκριμένο διαβατήριο φέρει σφραγίδα από επίσκεψη του στην Βόρεια Κύπρο, τέθηκε το ζήτημα αν θα μπορούσε να παραμείνει στην χώρα μας χωρίς βίζα, κάνοντας χρήση του συγκεκριμένου διαβατηρίου.

    Η υπόθεση έφτασε στο υπουργείο Εξωτερικών και όπως ανέφερε ανώτατος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ, ο Τούρκος σύνδεσμος θα παραμείνει με ένα τέτοιο ξεχωριστό χαρτί, σφραγισμένο από τις ελληνικές υπηρεσίες, που ισοδυναμεί με άδεια εισόδου.

    [06] Για πρώτη φορά πάνω από 50.000 οι πρόσφυγες στην Ελλάδα

    Το «φράγμα» των 50.000 προσφύγων έσπασε για πρώτη φορά σήμερα στην ελληνική επικράτεια με τις νέες αφίξεις να εμφανίζονται αυξημένες, μία ημέρα μετά την έναρξη εφαρμογής της συμφωνίας ΕΕ- Τουρκίας για το προσφυγικό.

    Οι πρόσφυγες σε όλη τη χώρα ανέρχονταν σήμερα σε 50.411, από τους οποίους οι νέες αφίξεις το τελευταίο 24ωρο είναι 1.662. Η αύξηση του αριθμού των αφίξεων προκαλεί ανησυχία, όπως επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο εκπρόσωπος τύπου του Συντονιστικού Οργάνου Διαχείρισης της Προσφυγικής Κρίσης, Γιώργος Κυρίτσης, καθώς για να λειτουργήσει η συμφωνία, είναι απαραίτητη η μείωση των ροών από την πλευρά της Τουρκίας.

    Για το επιχειρησιακό πλάνο εφαρμογής της συμφωνίας πραγματοποιήθηκε ήδη τηλεδιάσκεψη υπηρεσιακών παραγόντων με τη συμμετοχή του συντονιστή από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εφαρμογή της συμφωνίας, Μάρτιν Βερβέι, και του γενικού γραμματέα του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, Γιάννη Ταφύλλη.

    Η ελληνική κυβέρνηση προχωράει ήδη στη μεταφορά των προσφύγων από τα νησιά στην ηπειρωτική χώρα και αναζητάει και νέους χώρους για τη φιλοξενία τους. Ένας από τους χώρους που εξετάζονται, είναι έκταση δίπλα στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά.

    Μέχρι στιγμής έχει γίνει η μεταφορά περίπου των μισών προσφύγων από τα νησιά και οι πρόσφυγες που παραμένουν σε Λέσβο, Σάμο, Χίο, Κω και Ρόδο ανέρχονται σε 5.538. Για τη μεταφορά τους χρησιμοποιείται όχι μόνο το λιμάνι του Πειραιά, αλλά και τα λιμάνια της Ελευσίνας και της Καβάλας.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία του Συντονιστικού Οργάνου, σήμερα στην Αττική βρίσκονται 13.711 πρόσφυγες, από τους οποίους οι 5.132 διαμένουν στο λιμάνι του Πειραιά και οι υπόλοιποι σε δομές Φιλοξενίας (Σχιστό, Ελαιώνας, Ελληνικό, Άγιος Ανδρέας, Μαλακάσα, Λαύριο).

    Στην Κεντρική Ελλάδα αριθμούνται 2.569 πρόσφυγες, με τους περισσότερους να φιλοξενούνται στο στρατόπεδο της Ριτσώνας στην Εύβοια (826) και στο στρατόπεδο στο Κουτσόχερο Λάρισας (766).

    Αυξημένος επίσης εμφανίζεται ο αριθμός των προσφύγων που βρίσκονται στην Ειδομένη με όσους βρίσκονται εντός του camp να υπολογίζονται σε 13.250. Επίσης, στο βενζινάδικο του Πολυκάστρου παραμένουν 1.250 άτομα.

    Στη Βόρεια Ελλάδα φιλοξενούνται συνολικά 28.593 άτομα. Για πρώτη φορά 1.045 πρόσφυγες διαμένουν από χτες στο παλιό στρατιωτικό αεροδρόμιο στην Κατσικά Ιωαννίνων.

    [07] Τ. Ερντογάν: Αντιμέτωποι με ένα από τα μεγαλύτερα κύματα τρομοκρατίας στην ιστορία μας

    Η Τουρκία είναι αντιμέτωπη με "ένα κύμα τρομοκρατίας, από τα μεγαλύτερα στην ιστορία της", δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος υποσχέθηκε να πλήξει τους κούρδους αντάρτες και την τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, μετά τις τελευταίες επιθέσεις.

    "Θα χτυπήσουμε αυτές τις τρομοκρατικές οργανώσεις με τη μεγαλύτερη σφοδρότητα", δήλωσε ο Ερντογάν σε δημόσια ομιλία του στην Κωνσταντινούπολη, καλώντας τους Τούρκους να "κινητοποιηθούν".

    "Απέναντι στις νέες στρατηγικές των τρομοκρατών, αναπτύσσουμε νέους τρόπους μάχης και θα νικήσουμε γρήγορα. Δεν πολεμάμε τα ανθρώπινα δικαιώματα αλλά τους τρομοκράτες", πρόσθεσε ο ισχυρός άνδρας της Τουρκίας απαντώντας παράλληλα στις επικρίσεις για την αυταρχική παρέκκλισή του.

    Εδώ και μήνες η Τουρκία είναι σε κατάσταση συναγερμού λόγω των πρωτοφανών επιθέσεων που αποδόθηκαν στους τζιχαντιστές ή είχαν σχέση με την εκ νέου έναρξη της σύγκρουσης μεταξύ των τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας και των κούρδων ανταρτών.

    Η τελευταία, μια επίθεση αυτοκτονίας την οποία οι τουρκικές αρχές απέδωσαν στο ΙΚ, σημειώθηκε το Σάββατο στην πολύ τουριστική και εμπορική οδό Ιστικλάλ, στην καρδιά της Κωνσταντινούπολης. Ο απολογισμός της επίθεσης είναι τέσσερις νεκροί και σχεδόν 30 τραυματίες.

    [08] Περίπου 1.300 οι εκγλωβισμένοι πρόσφυγες και μετανάστες στα σύνορα της ΠΓΔΜ με την Σερβία

    Περίπου 1.300 πρόσφυγες και μετανάστες, κυρίως από το Αφγανιστάν, τη Συρία και το Ιράκ βρίσκονται εγκλωβισμένοι εδώ και δύο εβδομάδες στα σύνορα μεταξύ ΠΓΔΜ και Σερβίας, λόγω του κλεισίματος του διαδρόμου των Δυτικών Βαλκανίων για τις προσφυγικές ροές.

    Από αυτούς, 930 πρόσφυγες και μετανάστες βρίσκονται στο κέντρο υποδοχής στο Ταμπάνοβτσε της ΠΓΔΜ, κοντά στα σύνορα με την Σερβία, ενώ 360 βρίσκονται στη νεκρή ζώνη μεταξύ των δύο χωρών.

    Ο στρατός της ΠΓΔΜ περιφράζει με συρματόπλεγμα ύψους τριών μέτρων το κέντρο υποδοχής στο Ταμπάνοβτσε, με στόχο «την ενίσχυση της ασφάλειας των μεταναστών και του τοπικού πληθυσμού». Ωστόσο, όπως μεταδίδουν κάποια μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων, το γεγονός αυτό προκαλεί τις αντιδράσεις των προσφύγων και μεταναστών που βρίσκονται σε αυτό, καθώς θεωρούν ότι με την περίφραξη αυτή, το κέντρο μετατρέπεται σε κλειστό χώρο κράτησης γι΄ αυτούς.

    Ο υπεύθυνος του κέντρου στο Ταμπάνοβτσε, Γκόραν Στογιάνοφσκι δήλωσε ότι το σχέδιο για μεταφορά των προσφύγων και μεταναστών που βρίσκονται σε αυτό, στο αντίστοιχο κέντρο υποδοχής στη Γευγελή υλοποιείται πολύ δύσκολα, καθώς οι πρόσφυγες και μετανάστες θέλουν να παραμείνουν στο Ταμπάνοβτσε, ελπίζοντας πως κάποια στιγμή θα ανοίξουν τα σύνορα και θα μπορέσουν να συνεχίσουν τη διαδρομή τους προς την Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη.

    [09] Ανοιχτή επιστολή του Αρ. Μπαλτά, για το προσφυγικό, προς τους διανοούμενους του κόσμου

    Ανοικτή επιστολή προς τους καλλιτέχνες και τους διανοούμενους του κόσμου απευθύνει ο υπουργός Πολιτισμού, Αριστείδης Μπαλτάς, για αλληλεγγύη στους πρόσφυγες και συμμετοχή στην καμπάνια ευαισθητοποίησης για το προσφυγικό ζήτημα υπό τον τίτλο «Καλώς τους».

    Ακολουθεί το κείμενο της επιστολής του κ. Αρ.Μπαλτά:

    «Μιλώ από την Ελλάδα. Όπου όλο και περισσότεροι πρόσφυγες εγκλωβίζονται. Επειδή κάποια ευρωπαϊκά κράτη κλείνουν τα σύνορά τους. Δηλαδή αρνούνται να παρέχουν στους πρόσφυγες έστω μόνο ασφαλή δίοδο: για εκεί όπου τους δέχονται και οι ίδιοι μπορούν να ζήσουν.

    Μιλώ από την Ελλάδα της κρίσης. Όπου οι κάτοικοί της, θύματα της λιτότητας, είναι καταπονημένοι, φτωχότεροι, άνεργοι, με παρόν δύσκολο και μέλλον αβέβαιο. Σε μια Ευρωπαϊκή Ένωση που διέρχεται μια δεύτερη μεγάλη κρίση. Πολιτική τούτη τη φορά. Ίσως υπαρξιακή.

    Μολαταύτα οι κάτοικοι της Ελλάδας, τα θύματα της λιτότητας, πασχίζουν να συνδράμουν τους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Τα θύματα των πολέμων και της άκρας ανέχειας. Τους σημερινούς κολασμένους της Γης. Να τους συνδράμουν όπως μπορούν. Με γενναιοδωρία και αυταπάρνηση. Συχνά από το υστέρημά τους. Γιατί η Ελλάδα ξέρει από προσφυγιά. Αλλά και γιατί σε τούτα τα χώματα ο σεβασμός του ξένου είναι πανάρχαια επιταγή. Και η Ελλάδα παραμένει η χώρα της φιλοξενίας. ?Βάλε και άλλο πιάτο στο τραπέζι?, εξακολουθούμε να τραγουδάμε.

    Ψυχή της Ελλάδας είναι και ήταν πάντα ο πολιτισμός της. Εσείς οι καλλιτέχνες και οι διανοούμενοι του κόσμου, το γνωρίζετε. Το γνωρίζετε γιατί μελετάτε την κληρονομιά της που είναι και δική σας. Το γνωρίζετε γιατί ασκείτε την τέχνη σας, όπως βρίσκεται πάντα σε μόνιμη ένταση με αυτή την κληρονομιά. Την τέχνη σας σε όλες τις μορφές της. Το γνωρίζετε γιατί έχετε αγγίξει με πολλούς τρόπους τις σύγχρονες εκφράσεις του πολιτισμού της.

    Ο εγκλωβισμός προσφύγων και μεταναστών εδώ υποχρεώνει την Ελλάδα να σηκώνει τούτο τον καιρό το βάρος του κόσμου. Το βάρος από τα αποτελέσματα πολέμων και καταστροφών για τα οποία η ίδια δεν φέρει καμία ευθύνη. Ωστόσο έχει αναλάβει την ευθύνη να σηκώσει αυτό το βάρος. Πρόθυμα. Υπακούοντας την πανάρχαια επιταγή. Και αναδεικνύοντας το σημερινό της ήθος. Σώζοντας την τιμή του κόσμου.

    Αλλά η Ελλάδα είναι χώρα μικρή. Και τούτο το βάρος έχει πολύ σκληρά υλικά συμφραζόμενα. Τα οποία ή ίδια -λαός και κράτος- δεν μπορεί να σηκώσει μόνη.

    Γι? αυτό απευθύνομαι σε σας. Τους καλλιτέχνες και τους διανοούμενους του κόσμου. Σε σας που γνωρίζετε καλά πως ο άνθρωπος δεν μπορεί να ζήσει μόνο με άρτο. Που γνωρίζετε καλά ότι ακόμα και μέσα στη μέγιστη ένδεια, ακόμα και μπροστά στο θάνατο, ο άνθρωπος θα σιγοτραγουδήσει ένα σκοπό, θα χαράξει ένα σκίτσο, θα χορέψει δυό βήματα, θα θυμηθεί ή θα φτιάξει ένα στίχο.

    Απευθύνομαι σε σας, τους καλλιτέχνες και τους διανοούμενους του κόσμου, που μπορείτε να μεταδώσετε παντού τούτη τη γνώση. Για να συνεγείρετε παντού τις συνειδήσεις. Με τους μύριους τρόπους που η δημιουργική σας δύναμη θα εφεύρει. Δείχνοντας έτσι ότι το βάρος του κόσμου ανήκει σε όλο τον κόσμο. Όπως και η τιμή του.

    Απευθύνομαι σε σας, τους καλλιτέχνες και τους διανοούμενους του κόσμου που με τις δημιουργίες σας και τον στοχασμό σας οικοδομείτε κάθε στιγμή τη συνείδηση του κόσμου. Δηλαδή εκείνου του άυλου κάτι που διασφαλίζει τη μνήμη της ανθρωπότητας και τη συνέχεια της ιστορίας της.

    Πολλοί από σας έχετε ήδη πράξει. Πολλοί από σας έχετε ήδη μιλήσει. Αλλά η δική μας -και δική σας- Κική Δημουλά προτρέπει να μιλήσουμε όλοι: ?Μίλα. Πες κάτι, οτιδήποτε. Μόνο μην στέκεις σαν ατσάλινη απουσία». Και ο δικός μας -και δικός σας- Γιώργος Σεφέρης θυμίζει σε όλους μας: ?Ζωή, είναι ό,τι έδωσες?.

    [10] Η Ελίζ Ζαλαντό, νέα γενική διευθύντρια του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

    Η παραγωγός τανιών Ελίζ Ζαλαντό (Elise Jalladeau) διορίζεται στη θέση της γενικής διευθύντριας του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, μετά την παραίτηση του Δημήτρη Εϊπίδη.

    Την επίσημη ανακοίνωση του διορισμού της εξέδωσε σήμερα το υπουργείο Πολιτισμού. Η κ. Ζαλαντό έχει διατελέσει πρώην ακόλουθος οπτικοακουστικών μέσων της γαλλικής πρεσβείας στην Αθήνα και διευθύντρια του Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου την περίοδο 2011-2015, όπως επίσης και μέλος του ΔΣ του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου την περίοδο 2011-2014.

    [11] Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης

    Πλήθος εκδηλώσεων πραγματοποιούνται, σήμερα, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης.

    Tο Εθνικό Θέατρο, προσκαλεί το κοινό (ώρα 20:00) σε μια ξεχωριστή βραδιά, μπροστά από το κτίριό του, στην Αγίου Κωνσταντίνου. Έλληνες ποιητές της παλαιότερης και της νεότερης γενιάς, ηθοποιοί και καλλιτέχνες θα διαβάσουν ποιήματα της επιλογής τους από τα παράθυρα του κτιρίου Τσίλλερ, ενώ οι φοιτητές της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου θα τους συνοδεύσουν μουσικά με μελοποιημένους στίχους. Ο σκηνοθέτης και μουσικός Κώστας Γάκης έχει την επιμέλεια της εκδήλωσης, ο δήμαρχος της Αθήνας θα ανοίξει τις απαγγελίες, ενώ ποιήματα θα διαβάσουν, μεταξύ άλλων, οι Λυδία Κονιόρδου, Ρένη Πιττακή, Μπέτυ Αρβανίτη, Καριοφυλιά Καραμπέτη, Μαρία Ναυπλιώτου, Δημήτρης Λιγνάδης, Ιουλίτα Ηλιοπούλου, Κώστας Παπαγεωργίου, Παντελής Μπουκάλας, Γιώργος Χρονάς, Δημήτρης Ημελος, Στάθης Λιβαθινός, Ειρήνη Μαργαρίτη και πολλοί άλλοι.

    Ο Κύκλος Ποιητών φέρνει το προσφυγικό στο προσκήνιο τόσο στην κεντρική του εκδήλωση, όσο και σε τριάντα πόλεις και νησιά της Ελλάδας. Στη Στοά του Βιβλίου, (Πεσμαζόγλου 5 και Σταδίου) από τις 19:00, 36 ποιητές θα διαβάσουν από «Ένα Ποίημα Για τους Πρόσφυγες». Απαγγέλλει η Δήμητρα Χατούπη. Παράλληλα, στον χώρο θα υπάρχει έκθεση Φωτογραφίας των Αχιλλέα Ζαβαλλή, Γιώργου Κυβερνήτη και Χρήστου Τόλη, ενώ μουσική θα παίξουν οι Γ. Γενναίος, Ειρήνη Τεννέ, Ορφέας Γεωργακόπουλος, Γιώτης Κύτταρης και Έλσα Μαμέλη. Η καλλιτεχνική διεύθυνση είναι του Μηνά Βιντιάδη. Στον χώρο της εκδήλωσης συγκεντρώνονται, για τα παιδιά των προσφύγων που φιλοξενούνται στο λιμάνι του Πειραιά, βρεφικό γάλα για όλες τις βρεφικές ηλικίες και βρεφικές/νηπιακές τροφές σε βαζάκια (λαχανικά, φρούτα μόνον).

    Διαβάστε επίσης:Μήνυμα του ΠτΔ για την Ημέρα της Ποίησης και του αγώνα κατά του Ρατσισμού

    Μήνυμα του υπουργείου Δικαιοσύνης με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού

    [12] Με τον Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικος τιμήθηκε ο Γάλλος ακαδημαϊκός Φρ. Τερέ

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος απένειμε νωρίτερα σήμερα σε ειδική τελετή στο Προεδρικό Μέγαρο, το Παράσημο του Ανώτερου Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικος στον καθηγητή και μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας Φρανσουά Τερέ, για τη συμβολή του στη νομική επιστήμη και ιδίως στη Φιλοσοφία του Δικαίου.

    Στην τελετή παρέστησαν επίσης, ο πρέσβης της Γαλλίας στην Ελλάδα Κριστόφ Σαντεπί, ο πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών Θανάσης Βαλτινός, οι ακαδημαϊκοί Εμμανουήλ Ρούκουνας, Επαμεινώνδας Σπηλιωτόπουλος, Μιχαήλ Σταθόπουλος και Νικόλαος Ανδρουλάκης, ο καθηγητής Ιδιωτικού Διεθνούς Δικαίου Χάρης Παμπούκης, ο τ. πρύτανης ΕΚΠΑ-καθηγητής Νομικής Σχολής, Θεόδωρος Φορτσάκης, η επικ. καθηγήτρια Αστικού Δικαίου Ιωάννα Κονδύλη και ο γενικός γραμματέας της Προεδρίας της Δημοκρατίας Πρέσβης Γεώργιος Γεννηματάς.

    [13] Κλιμάκιο της FIFA έρχεται στην Ελλάδα για το θέμα του Κυπέλλου

    Εξελίξεις αναμένονται στο θέμα του Κυπέλλου Ελλάδας, με τη FIFA να πιέζει προς την κατεύθυνση της επανέναρξής του, καθώς η διοργάνωση έχει ματαιωθεί με απόφαση του υφυπουργού Αθλητισμού, Σταύρου Κοντονή.

    Κλιμάκιο της Παγκόσμιας Ποδοσφαιρικής Συνομοσπονδίας αναμένεται στην Αθήνα για να ασχοληθεί με το θέμα, όπως ενημέρωσαν οι άνθρωποι της FIFA την Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία.

    Το ίδιο κλιμάκιο πρόκειται να συναντηθεί και με τον κ. Κοντονή, προκειμένου να μάθουν τους λόγους που υπαγόρευσαν την απόφασή του, αλλά και να προειδοποιήσουν για τις συνέπειες, αν δεν αρθεί η απόφαση.

    [14] Υπέγραψε για συμμετοχή στο Champions League ο ΠΑΟΚ

    Ο ΠΑΟΚ θα συμμετέχει για την αγωνιστική περίοδο 2016-2017 στο Champions League της FIBA, εφόσον εξασφαλίσει την απαιτούμενη θέση μέσω της τελικής κατάταξής του στο ελληνικό πρωτάθλημα (σ.σ. η 3η και 4η θέση στη φετινή Α1 θα δώσουν απευθείας συμμετοχή στην διοργάνωση, η 5η την διεκδίκηση παρουσίας σε αυτήν μέσω προκριματικών). Η απόφαση του «Δικεφάλου» δρομολογήθηκε με την υπογραφή που έβαλε στο Παρίσι ο πρόεδρος της ΚΑΕ ΠΑΟΚ, Μπάνε Πρέλεβιτς, στο πλαίσιο της επίσημης παρουσίασης της νέας διοργάνωσης.

    [15] Super League: Σε νέα συνάντηση θα αποφασιστεί το καινούριο μοντέλο διοίκησης

    Δεν ελήφθη απόφαση για το θέμα του νέου προέδρου στη Super League, μιας και ο Γιώργος Μποροβήλος δεν πρόκειται να συνεχίσει σε αυτή τη θέση μετά το πέρας της τρέχουσας αγωνιστικής περιόδου.

    Στα γραφεία της διοργανώτριας πραγματοποιήθηκε άτυπη συνάντηση εργασίας για το συγκεκριμένο θέμα, η οποία όμως δεν κατέληξε σε αποφάσεις.

    Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί εκ νέου, αφού πολλές ΠΑΕ εξέφρασαν πρόθεση να προετοιμαστούν επαρκώς, προκειμένου να καταθέσουν συγκεκριμένες προτάσεις για το θέμα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 21 March 2016 - 14:32:32 UTC