Read the UN International Convention on the Elimination of All Forms of Racial Discrimination (7 March 1966) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-03-21

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ν. Κοτζιάς: Το διεθνές δίκαιο και ο ευρωπαϊκός πολιτισμός, τα κριτήρια επίλυσης των θεμάτων Ελλάδας-Αλβανίας
  • [02] Δ. Κουτσούμπας: Ανάγκη η μεταφορά προσφύγων από τον Πειραιά σε κέντρα προσωρινής φιλοξενίας
  • [03] Στ. Θεοδωράκης:Θέλουμε μεγάλη συμμαχία με τις εφεδρείες της κοινωνίας και όχι με παλιές δυνάμεις
  • [04] Μια μικρή ελίτ κατέχει τον περισσότερο πλούτο, σύμφωνα με έρευνα της Bundesbank
  • [05] Σε χαμηλό διμήνου στο 8,6% η απόδοση των 10ετών ομολόγων
  • [06] Εμπλοκή με Τούρκο σύνδεσμο στην Χίο που είχε σφραγίδα του ψευδοκράτους στο διαβατήριο
  • [07] Συνεχίζουν τη διαμαρτυρία τους οι πρόσφυγες για τα κλειστά σύνορα
  • [08] Την παροχή επιπλέον 1.500 αστυνομικών και 50 εμπειρογνωμόνων για την Ελλάδα, ζητά η Frontex
  • [09] Τ. Ερντογάν: Αντιμέτωποι με ένα από τα μεγαλύτερα κύματα τρομοκρατίας στην ιστορία μας
  • [10] Αξιωματούχοι από Ελλάδα και ΕΕ θα επισκεφθούν την Τουρκία για να δουν πώς θα εφαρμοστεί η συμφωνία
  • [11] Τρεις παραγωγές θα παρουσιάσει το Εθνικό Θέατρο στην Επίδαυρο
  • [12] Άλλοι 1.551 πρόσφυγες στα hot spots της Λέσβου, της Χίου και της Σάμου
  • [13] Νέα τεχνολογία φώτων μειώνει τα ατυχήματα

  • [01] Ν. Κοτζιάς: Το διεθνές δίκαιο και ο ευρωπαϊκός πολιτισμός, τα κριτήρια επίλυσης των θεμάτων Ελλάδας-Αλβανίας

    Τη βούληση τους για την επίλυση των ελληνοαλβανικών προβλημάτων, με βάση το διεθνές δίκαιο και τον ευρωπαϊκό πολιτισμό προς όφελος των δύο χωρών, εξέφρασαν σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντησή τους, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Κοτζιάς και της Αλβανίας Ντίτμιρ Μπουσάτι.

    «Βρισκόμαστε σε έναν καλό δρόμο για αναζήτηση λύσεων σε αυτά που αποτελούν κοινά μας συμφέροντα και για την προώθηση λύσεων σ' αυτά που αποτελούν αντικείμενο διαφωνίας» τόνισε ο κ. Κοτζιάς και προσέθεσε πως «έχουμε βρει κοινούς κώδικες συζήτησης-κριτήρια για την επίλυση των προβλημάτων». «Τα κριτήρια είναι το διεθνές δίκαιο, ο ευρωπαϊκός πολιτισμός και οι ανάγκες των λαών μας και των χωρών μας», αποσαφήνισε ο υπουργός Εξωτερικών. Σε αυτό το πνεύμα, επισήμανε πως «πρέπει να ανανεώσουμε και να αναβαθμίσουμε το Σύμφωνο Φιλίας μεταξύ των δύο χωρών».

    Κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους οι δύο υπουργοί συζήτησαν, επίσης, για τη σημασία και τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία, καθώς επίσης και για τη σημασία των Αλβανών που ζουν στην Ελλάδα και αποτελούν, όπως σημείωσε ο κ. Κοτζιάς, μια γέφυρα φιλίας και κατανόησης ανάμεσα στις δύο χώρες.

    [02] Δ. Κουτσούμπας: Ανάγκη η μεταφορά προσφύγων από τον Πειραιά σε κέντρα προσωρινής φιλοξενίας

    Την ανάγκη να εξασφαλιστείμ άμεσαμ η μεταφορά προσφύγων και μεταναστών από το λιμάνι του Πειραιά σε κέντρα προσωρινής φιλοξενίας, ώστε να υπάρχουν πιο ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης, στέγασης, σίτισης και περίθαλψης, επεσήμανε ο γγ του της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος το μεσημέρι, παρουσία στελεχών και βουλευτών του κόμματος του, είχε συνάντηση στο υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής με τον αρμόδιο υπουργό, Θοδωρή Δρίτσα, τον αρχηγό του Λιμενικού Σώματος, Σταμάτιο Ράπτη και τον αντιπεριφερειάρχη Πειραιά, Γιώργο Γαβρίλη.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Ναυτιλίας ανέλυσε στον κ. Κουτσούμπα όλα τα δεδομένα που υπάρχουν αναφορικά με τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών, μετά και την πρόσφατη συμφωνία με την ΕΕ, ενώ ανέφερε ότι το επόμενο διάστημα αναμένεται η δημιουργία άλλων 10 κέντρων προσωρινής φιλοξενίας, στα οποία θα μεταφερθούν σταδιακά οι πρόσφυγες και οι μετανάστες από το λιμάνι του Πειραιά. Επίσης, κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκε ο ρόλος των μη κυβερνητικών οργανώσεων, ενώ στελέχη του ΚΚΕ ζήτησαν γι' αυτό το θέμα μεγαλύτερη διαχείριση από το κράτος.

    Σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους, μετά τη συνάντηση, ο γγ του ΚΚΕ σημείωσε ότι η «κατάσταση στο λιμάνι του Πειραιά εξακολουθεί να είναι απαράδεκτη και οι όποιες προσπάθειες γίνονται από τους εργαζόμενους, το Λιμενικό Σώμα και την αλληλεγγύη που εκφράζουν το δράμα αυτών των προσφύγων ώστε να έχουν στοιχειώδεις κανόνες επιβίωσης, δεν μπορούν να αντισταθμιστούν από το τεράστιο πρόβλημα που δημιουργείται στην ελληνική κοινωνία, στους εργαζόμενους και στους ίδιους τους πρόσφυγες, που ουσιαστικά έχουν εκδιωχθεί βάναυσα από την πατρίδα τους, αναζητώντας μια καλύτερη μοίρα».

    [03] Στ. Θεοδωράκης:Θέλουμε μεγάλη συμμαχία με τις εφεδρείες της κοινωνίας και όχι με παλιές δυνάμεις

    Μία ημέρα μετά την απαντητική επιστολή του στη Φώφη Γεννηματά, με την οποία έδωσε τη δική του προσέγγιση για τον τρόπο και το περιεχόμενο της συνεργασίας στον ευρύτερο μεσαίο πολιτικό χώρο, ο Σταύρος Θεοδωράκης, από το βήμα της ημερίδας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ποταμιού, εξήγησε:«Αυτό που εμείς θέλουμε είναι μία μεγάλη κοινωνική καινούρια συμμαχία. Δεν θέλουμε μία συμμαχία με παλιές δυνάμεις, με παλιές ιδέες, με παλιά πρότυπα. Θέλουμε μία μεγάλη συμμαχία με τις εφεδρείες της κοινωνίας».

    Ο επικεφαλής του Ποταμιού, με απερίφραστο τρόπο, απέκλεισε από αυτήν την προσπάθεια τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «αυτή η συμμαχία δεν μπορεί να συμπεριλαμβάνει με κανένα τρόπο τις αντιμεταρρυθμιστικές δυνάμεις της χώρας. Δεν μπορεί, δηλαδή, να περιλαμβάνει τον ΣΥΡΙΖΑ, τους ΑΝΕΛ. Δεν μπορεί να περιλαμβάνει την Ένωση Κεντρώων. Εμείς δεν κρυβόμαστε. Οι αντιμεταρρυθμιστές δεν είναι σύμμαχοί μας».

    Ο κ. Θεοδωράκης σημείωσε ότι στη συμμαχία που προτείνει μπορούν να προσέλθουν όλοι και ασφαλώς πολιτικοί που έχουν δοκιμαστεί.«Αλλά όχι στην πρώτη σειρά. Πρέπει να αφήσουμε μερικές καρέκλες κενές για τις νέες δυνάμεις. Αυτή είναι η δική μας πρόταση. Αυτό λέμε απέναντι σε όλους αυτούς που είναι ή που δηλώνουν μεταρρυθμιστές. Και βεβαίως, πρέπει και είναι ανάγκη να πούμε στους Έλληνες ότι το Ποτάμι έχει αποφασίσει. Θέλει αν είναι τολμηρό, να είναι χρήσιμο και όχι πάντα ευχάριστο. Αρκεί να είμαστε αποφασισμένοι να υπηρετήσουμε το συμφέρον των πολλών και όχι των κολλητών. Αρκεί, τελικά, να ξεχωρίσουμε τις μικρές ταπεινές μας επιδιώξεις από το εθνικό συμφέρον» πρόσθεσε.

    Ο επικεφαλής του Ποταμιού άσκησε δριμεία κριτική στη κυβέρνηση γιατι, όπως είπε, δεν έχει καμία αίσθηση του χρόνου, καθώς ούτε σχέδιο είχαν, ούτε είχαν ποτέ προπονηθεί γι' αυτό που διεκδικούσαν.

    [04] Μια μικρή ελίτ κατέχει τον περισσότερο πλούτο, σύμφωνα με έρευνα της Bundesbank

    Το πιο πλούσιο 10% των Γερμανών κατέχει σχεδόν το 60% του πλούτου, σύμφωνα με έρευνα της κεντρικής τράπεζας που δημοσιοποιήθηκε σήμερα και καταδεικνύει το μεγάλο χάσμα ανάμεσα στους πιο πλούσιους και στους πιο φτωχούς της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης.

    Αν και η Γερμανία είναι γνωστή για τη μεταπολεμική κοινωνική οικονομία της αγοράς, η οποία δημιούργησε ένα γενναιόδωρο σύστημα κοινωνικού κράτους παράλληλα με πολιτικές φιλικές προς τη βιομηχανία, η Bundesbank ανακάλυψε πως ο μισός πληθυσμός έχει στην κατοχή του λίγο ή καθόλου πλούτο.

    Σύμφωνα με την Bundesbank οι αυξανόμενες τιμές των ακινήτων είναι εκείνες που δημιουργούν πλούτο για εκείνους που τον κατέχουν, ενώ εκείνοι που ζουν στο νοίκι, όπως συμβαίνει με πολλούς Γερμανούς, μένουν πίσω.

    Τα νοικοκυριά που έχουν ιδιόκτητο σπίτι είδαν τον πλούτο τους να αυξάνεται κατά περισσότερα από 33.000 ευρώ τα τέσσερα προηγούμενα χρόνια μέχρι το 2014, ενώ εκείνοι που νοικιάζουν είδαν τον πλούτο τους να αυξάνει κατά μόλις 1.000 ευρώ ή λιγότερο.

    Ενώ η ραγδαία οικονομική ανάπτυξη της Γερμανίας μεταπολεμικά δημιούργησε μερικούς από τους πιο πλούσιους άνδρες και γυναίκες στην Ευρώπη, από την οικογένεια Γκαντ που βρίσκεται πίσω από την αυτοκινητοβιομηχανία BMW μέχρι τους ιδιοκτήτες των εκπτωτικών καταστημάτων Aldi, η μεταρρύθμιση των κοινωνικών επιδομάτων και η άτονη αύξηση των μισθών είχαν ως αποτέλεσμα οι περισσότεροι Γερμανοί να ζουν με μέτρια μέσα.

    Η Bundesbank, που ερεύνησε την κατάσταση χιλιάδων νοικοκυριών το 2014 στο πλαίσιο αυτής της μελέτης, ανακάλυψε πως το πιο φτωχό 50% του πληθυσμού θα πρέπει να τα βγάλει πέρα με μόλις το 2,5% του συνολικού πλούτου της χώρας.

    [05] Σε χαμηλό διμήνου στο 8,6% η απόδοση των 10ετών ομολόγων

    Η απόδοση των 10ετών ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου μειώθηκε κατά 9 μονάδες βάσης στο 8,6%, που είναι το χαμηλότερο επίπεδο περίπου δύο μηνών, αναφέρει δημοσίευμα του Ρόιτερς. Πτώση σημείωσαν οι αποδόσεις των ομολόγων των περισσότερων χωρών της Ευρωζώνης, καθώς το πακέτο μέτρων στήριξης που ανακοίνωσε η ΕΚΤ αυτό τον μήνα, μαζί με τις προσδοκίες ότι τα επιτόκια μπορεί να μειωθούν περαιτέρω, ενίσχυσαν το κλίμα στην αγορά.

    Η απόδοση των 10ετών γερμανικών τίτλων (bunds) μειώθηκε 2,5 μονάδες βάσης στο 0,20%, ενώ η απόδοση των αντίστοιχης διάρκειας ιταλικών τίτλων μειώθηκε στο 1,24%, κοντά στο χαμηλό έτους που είχε σημειωθεί την Παρασκευή.

    Η απόδοση των 10ετών ισπανικών ομολόγων μειώθηκε κατά 2 μονάδες βάσης στο 1,43% - λιγότερο από ό,τι των ομολόγων των περισσότερων άλλων χωρών της Ευρωζώνης που μειώθηκαν από 2,5 έως 9 ποσοστιαίες μονάδες - λόγω της υποβάθμισης του αξιόχρεου της Καταλονίας περαιτέρω σε μη επενδυτική διαβάθμιση (junk) από τον οίκο Standard & Poor's. Ο οίκος υποβάθμισε την Παρασκευή τα ομόλογα της Καταλονίας στη βαθμίδα B+, σε συνέχεια της υποβάθμισης που είχε κάνει τον Οκτώβριο. Έκανε δε λόγο για πιο αδύναμη οικονομική διαχείριση στην πλούσια ισπανική Περιφέρεια, όπου έχει αυξηθεί η τάση στην κατεύθυνση της ανεξαρτησίας της, ενώ διατήρησε αρνητική την προοπτική της.

    [06] Εμπλοκή με Τούρκο σύνδεσμο στην Χίο που είχε σφραγίδα του ψευδοκράτους στο διαβατήριο

    Ολοκληρώθηκε η άφιξη των Τούρκων συνδέσμων αστυνομικών καθηκόντων, οι οποίοι θα εγκατασταθούν στα πέντε hot spot των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, όπως προβλέπεται στην συμφωνία για τις επιστροφές των προσφύγων και μεταναστών, ενώ ξεκίνησε ήδη η μετάβαση Ελλήνων αστυνομικών συνδέσμων στην Τουρκία, οι οποίοι θα παρακολουθούν εκεί τις επαναπροωθήσεις, στο πλαίσιο της αμοιβαιότητος μεταξύ των δύο χωρών.

    Πρόβλημα προέκυψε με έναν απο τους Τούρκους συδέσμους στην Χίο, καθώς στο διαβατήριο του υπάρχει σφραγίδα του ψευδοκράτους, κάτι που δημιούργησε εμπλοκή, την στιγμή μάλιστα που πρόκειται να παραμείνει στην χώρα μας και να εργαστεί σχετικά με τις επαναπροωθήσεις.

    Από αρμόδιες πηγές του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, ωστόσο, έγινε γνωστό στο ΑΠΕ- ΜΠΕ, ότι το θέμα διευθετήθηκε και διευκρινίστηκε το εξής:

    Στους υπηκόους τρίτων χωρών, μεταξύ των οποίων και της Τουρκίας, που έρχονται στην Ελλάδα δεν απαγορεύεται η είσοδος στη χώρα αν έχουν στο διαβατήριό τους σφραγίδα του ψευδοκράτους. Δεν μπορεί όιμως σε αυτή την περίπτωση να σφραγιστεί απευθείας το διαβατήριο από τις ελληνικές αρχες, αλλά του χορηγείται ένα ανεξάρτητο χαρτί με την ελληνική σφραγίδα, το οποίο φέρει μαζί με το διαβατήριο.

    Ο συγκεκριμένος υπάλληλος είναι Τούρκος και μάλιστα κάτοχος «πράσινου» διαβατηρίου, λόγω της υπαλληλικής του ιδιότητος, πράγμα που σημαίνει οτι δεν χρειάζεται βίζα για την είσοδο στην Ελλάδα, στην παρούσα φάση.

    Επειδή όμως το συγκεκριμένο διαβατήριο φέρει σφραγίδα από επίσκεψη του στην Βόρεια Κύπρο, τέθηκε το ζήτημα αν θα μπορούσε να παραμείνει στην χώρα μας χωρίς βίζα, κάνοντας χρήση του συγκεκριμένου διαβατηρίου.

    Η υπόθεση έφτασε στο υπουργείο Εξωτερικών και όπως ανέφερε ανώτατος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ, ο Τούρκος σύνδεσμος θα παραμείνει με ένα τέτοιο ξεχωριστό χαρτί, σφραγισμένο από τις ελληνικές υπηρεσίες, που ισοδυναμεί με άδεια εισόδου.

    [07] Συνεχίζουν τη διαμαρτυρία τους οι πρόσφυγες για τα κλειστά σύνορα

    Συνεχίζεται έως αυτή την ώρα η συγκέντρωση διαμαρτυρίας από πρόσφυγες διαφόρων εθνικοτήτων και ηλικιών, που είχε ξεκινήσει νωρίτερα πάνω στις σιδηροδρομικές γραμμές, στον καταυλισμό της Ειδομένης, στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας-ΠΓΔΜ.

    Δεκάδες πρόσφυγες έχουν συγκεντρωθεί πάνω στις γραμμές και ζητούν να ανοίξουν τα σύνορα για να μπορέσουν να συνεχίσουν το ταξίδι τους.

    Στα χαρτόνια που κρατούν αναγράφονται συνθήματα, όπως «Μέρκελ, μας απογοήτευσες», «Αν δεν θέλετε να μας δώσετε ανθρώπινα δικαιώματα, δώστε μας τουλάχιστον τα δικαιώματα που θα δίνατε στα ζώα», ενώ όλοι μαζί φωνάζουν ρυθμικά «Όχι τροφή, όχι νερό ώσπου να ανοίξουν τα σύνορα».

    Νωρίτερα, Κούρδοι Γεζίντι πραγματοποίησαν πορεία μέσα στο χωριό της Ειδομένης θέλοντας, όπως έλεγαν, να επιστήσουν την προσοχή του κόσμου στο δικό τους ξεχωριστό ζήτημα, ότι δηλαδή πρόκειται για μια μειονότητα που διώκεται βάναυσα από τον ISIS, έχει βρεθεί αντιμέτωπη με διωγμούς και απαγωγές και γι? αυτούς ο μόνος δρόμος επιβίωσης είναι να ανοίξουν τα σύνορα και να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς τη βόρεια Ευρώπη.

    [08] Την παροχή επιπλέον 1.500 αστυνομικών και 50 εμπειρογνωμόνων για την Ελλάδα, ζητά η Frontex

    Την παροχή 1.500 αστυνομικών και 50 ειδικών σε θέματα επιστροφής και επανεισδοχής ζήτησε η Frontex για την Ελλάδα από τα κράτη-μέλη της ΕΕ και τις συνδεδεμένες χώρες Σένγκεν. Στόχος είναι να υποστηριχθεί η Ελλάδα στην επιστροφή των μεταναστών στην Τουρκία.

    Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Frontex, αρκετά κράτη-μέλη έχουν ήδη δεσμευτεί ότι θα παρέχουν επιπλέον αξιωματικούς. Τις δύο προηγούμενες ημέρες όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ελλάδα και τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της ΕΕ, καθώς και ευρωπαϊκοί οργανισμοί, όπως η Frontex, η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Άσυλο (EASO) και η Europol, διεξήγαν εντατικές συνομιλίες για το πώς να συντονίσουν καλύτερα τις εργασίες τους, προκειμένου να εφαρμόσουν τα αποτελέσματα της συμφωνίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 18ης Μαρτίου.

    Η Frontex θα εξακολουθήσει να υποστηρίζει την Ελλάδα στην επιτήρηση των συνόρων, την έρευνα και διάσωση, την καταγραφή και ταυτοποίηση των μεταναστών, ενώ θα βοηθήσει τις τοπικές αρχές και στην επιστροφή και επανεισδοχή από τα hot spots. «Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι η Frontex μπορεί να επιστρέψει ανθρώπους μόνο όταν οι ελληνικές αρχές θα έχουν αναλύσει διεξοδικά κάθε μεμονωμένη περίπτωση και θα έχουν εκδώσει τελική απόφαση επιστροφής», δηλώνει ο εκτελεστικός διευθυντής της Frontex, Φαμπρίς Λεγκέρι.

    Την περασμένη εβδομάδα ο κ. Λεγκέρι αποφάσισε, επίσης, να παρατείνει την Επιχείρηση Ταχείας Επέμβασης «Ποσειδών» μέχρι τις 31 Μαΐου 2016.

    [09] Τ. Ερντογάν: Αντιμέτωποι με ένα από τα μεγαλύτερα κύματα τρομοκρατίας στην ιστορία μας

    Η Τουρκία είναι αντιμέτωπη με "ένα κύμα τρομοκρατίας, από τα μεγαλύτερα στην ιστορία της", δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος υποσχέθηκε να πλήξει τους κούρδους αντάρτες και την τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, μετά τις τελευταίες επιθέσεις.

    "Θα χτυπήσουμε αυτές τις τρομοκρατικές οργανώσεις με τη μεγαλύτερη σφοδρότητα", δήλωσε ο Ερντογάν σε δημόσια ομιλία του στην Κωνσταντινούπολη, καλώντας τους Τούρκους να "κινητοποιηθούν".

    "Απέναντι στις νέες στρατηγικές των τρομοκρατών, αναπτύσσουμε νέους τρόπους μάχης και θα νικήσουμε γρήγορα. Δεν πολεμάμε τα ανθρώπινα δικαιώματα αλλά τους τρομοκράτες", πρόσθεσε ο ισχυρός άνδρας της Τουρκίας απαντώντας παράλληλα στις επικρίσεις για την αυταρχική παρέκκλισή του.

    Εδώ και μήνες η Τουρκία είναι σε κατάσταση συναγερμού λόγω των πρωτοφανών επιθέσεων που αποδόθηκαν στους τζιχαντιστές ή είχαν σχέση με την εκ νέου έναρξη της σύγκρουσης μεταξύ των τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας και των κούρδων ανταρτών.

    Η τελευταία, μια επίθεση αυτοκτονίας την οποία οι τουρκικές αρχές απέδωσαν στο ΙΚ, σημειώθηκε το Σάββατο στην πολύ τουριστική και εμπορική οδό Ιστικλάλ, στην καρδιά της Κωνσταντινούπολης. Ο απολογισμός της επίθεσης είναι τέσσερις νεκροί και σχεδόν 30 τραυματίες.

    [10] Αξιωματούχοι από Ελλάδα και ΕΕ θα επισκεφθούν την Τουρκία για να δουν πώς θα εφαρμοστεί η συμφωνία

    Αξιωματούχοι από την Ελλάδα και από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα επισκεφθούν την Τουρκία για να συζητήσουν σχετικά με τον τρόπο εφαρμογής της συμφωνίας για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης στην οποία κατέληξαν οι Βρυξέλλες και η Άγκυρα την περασμένη εβδομάδα, δήλωσε αξιωματούχος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.

    Βάσει της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, κανένας μετανάστης δεν θα επαναπροωθείται διά της βίας στην Τουρκία, δήλωσε ο αξιωματούχος αυτός και πρόσθεσε πως έχουν ήδη ολοκληρωθεί σχεδόν τα μισά?τα 35 από τα 72?κριτήρια που είχε θέσει η Ευρώπη για να παραχωρηθεί στους Τούρκους η δυνατότητα να ταξιδεύουν στο χώρο Σένγκεν χωρίς θεωρήσεις διαβατηρίου

    [11] Τρεις παραγωγές θα παρουσιάσει το Εθνικό Θέατρο στην Επίδαυρο

    Με τρεις παραγωγές -αντί για δύο όπως συνήθιζε τα τελευταία χρόνια- ετοιμάζεται να κατέβει το Εθνικό Θέατρο, φέτος το καλοκαίρι, στην Επίδαυρο. Πρόκειται για την «Αντιγόνη» του Σοφοκλή σε σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού, τον «Οιδίποδα Τύραννο» του Σοφοκλή σε σκηνοθεσία Ρίμας Τούμινας και τη «Λυσιστράτη» του Αριστοφάνη σε σκηνοθεσία Μιχαήλ Μαρμαρινού. Και στα τρία έργα θα χρησιμοποιηθούν νέες μεταφράσεις που έχουν επιμεληθεί ο Δημήτρης Μαρωνίτης, η Ελσα Ανδριανού και ο Δημήτρης Δημητριάδης αντίστοιχα.

    «Μέχρι σήμερα ακολουθήσαμε με σεβασμό το ρεπερτόριο της προηγούμενης διοίκησης , αυτές είναι οι δικές μας προτάσεις και νομίζω ότι θα είναι ένα διαφορετικό καλοκαίρι» είπε σήμερα στους δημοσιογράφους ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου Στάθης Λιβαθινός δίνοντας το στίγμα των καλοκαιρινών παραγωγών της πρώτης κρατικής σκηνής. «Το Εθνικό θέατρο δεν οφείλει να κόβει μόνο εισιτήρια» συνέχισε ο κ. Λιβαθινός υπενθυμίζοντας το όραμα του για «ένα θέατρο συνόλου πνευματικών ανθρώπων της τέχνης και όχι ενός κέντρου παραγωγής παραστάσεων». Στόχος ?είπε- είναι ένα «ποιοτικό Εθνικό θέατρο χωρίς σύνορα που θα συμβαδίζει με τις προκλήσεις της εποχής και τα ρεύματα του θεάτρου της Ευρώπης και του κόσμου».

    Σε ό,τι αφορά την ανανέωση της θητείας του (που λήγει τον Μάιο) ανέφερε ότι «σε μια εποχή που ζημιώνονται τα οικονομικά διαρκώς, ο προγραμματισμός δεν μπορεί να περιμένει ούτε εμάς ούτε το ΥΠΠΟ» και ότι «ελπίζουμε να τον υλοποιήσουμε εμείς» .Ενώ σχετικά με τη συνεργασία του Εθνικού με το Φεστιβάλ Αθηνών, ο αναπληρωτής καλλιτεχνικός διευθυντής Θοδωρής Αμπαζής ανέφερε πως υπάρχει μία πρώτη επαφή με την ομάδα του Γιαν Φαμπρ που περιμένουν να γίνει πιο συστηματική, όπως και όλοι οι υπόλοιποι δημόσιοι πολιτιστικοί οργανισμοί.

    Ειδικότερα, στις 15 & 16 Ιουλίου θα παρουσιαστεί στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου η «Αντιγόνη» του Σοφοκλή, μία συμπαραγωγή του Εθνικού Θεάτρου με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδας και το Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου.

    Ακολουθεί στις 29 & 30 Ιουλίου ο «Οιδίπους Τύραννος» του Σοφοκλή, μια μεγάλη συμπαραγωγή με το φημισμένο θέατρο Βαχτάνγκοφ της Μόσχας σε σκηνοθεσία του πολυβραβευμένου Λιθουανού Ρίμας Τούμινας και τη συμμετοχή Ρώσων και Ελλήνων ηθοποιών.

    Μία νέα ανάγνωση πάνω στη «Λυσιστράτη» του Αριστοφάνη υπόσχεται ο Μιχαήλ Μαρμαρινός.Η παράσταση θα παρουσιαστεί σε καινούρια μετάφραση του Δημήτρη Δημητριάδη στις 5 & 6 Αυγούστου στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου.

    [12] Άλλοι 1.551 πρόσφυγες στα hot spots της Λέσβου, της Χίου και της Σάμου

    Με 1.551 πρόσφυγες και μετανάστες υπό περιορισμό στα hot spots της Λέσβου, της Χίου και της Σάμου "βρήκε" η σημερινή Δευτέρα το βόρειο Αιγαίο. Στη Λέσβο την πρώτη μέρα εφαρμογής της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας και μέχρι τις 9 το πρωί σήμερα Δευτέρα πέρασαν 754 άτομα, ενώ οι αντίστοιχοι αριθμοί για τη Χίο και τη Σάμο είναι 784 και 21.

    Στα νησιά παραμένουν με το παλιό καθεστώς, καταγεγραμμένοι και πιστοποιημένοι έτοιμοι να αναχωρήσουν για το εσωτερικό της Ελλάδας 2.472 μετανάστες και πρόσφυγες στη Λέσβο, 1251 στη Χίο και 1113 στη Σάμο. Πολλοί από αυτούς θα αναχωρήσουν τις επόμενες ώρες με τακτικά και έκτακτα δρομολόγια πλοίων, ενώ κάποιοι ιδιαίτερα στη Μυτιλήνη θα παραμείνουν σταδιακά μειούμενοι και έως την 1η Απριλίου στον καταυλισμό του Καρά Τεπέ της Μυτιλήνης αφού έχουν εκδώσει εισιτήρια έως τότε με τα πλοία της γρμμής.

    Στο μεταξύ, οκτώ Τούρκοι εμπειρογνώμονες παρατηρητές βρίσκονται από σήμερα το πρωί στη Μυτιλήνη προκειμένου να αναλάβουν έργο στο hot spot της Μόριας. Άλλοι έξι έφτασαν χθες στη Χίο και πέντε αναμένονται να πάνε σήμερα στη Σάμο. Οι Τούρκοι παρατηρητές θα επιβλέπουν τη διαδικασία επαναπροώθησης και θα πιστοποιούν ότι οι προς επιστροφή μετανάστες μπήκαν στα νησιά από την Τουρκία. Ανάλογος αριθμός Ελλήνων εμπειρογνωμόνων αναμένεται από σήμερα να τοποθετηθεί στα λιμάνια των τουρκικών μικρασιατικών παραλίων, στο Δικελί απέναντι από την πόλη της Μυτιλήνης και τον Τσεσμέ απέναντι από την πόλη της Χίου.

    [13] Νέα τεχνολογία φώτων μειώνει τα ατυχήματα

    Η εξέλιξη των συστημάτων φωτισμού των αυτοκινήτων είναι εντυπωσιακή. Οι βασικές μονάδες παραγωγής φωτός που διέθεταν τα αυτοκίνητα της περασμένης δεκαετίας δεν έχουν καμία σχέση με τις πολύπλοκες τεχνολογικές εφαρμογές που τοποθετούνται στα νέα μοντέλα.

    Οι νέες μονάδες παραγωγής φωτός εξασφαλίζουν πολλά πλεονεκτήματα. Κατ? αρχήν προσφέρουν μεγαλύτερη ποσότητα φωτός και καλύτερη στρωμάτωση. Καταναλώνουν μικρότερη ποσότητα ενέργειας από την μπαταρία και το ηλεκτρικό σύστημα του αυτοκινήτου. Έτσι συμβάλουν και στη μείωση της κατανάλωσης καυσίμου. Είναι ομορφότερα, ενώ πρόσφατα απέκτησαν την δυνατότητα να εντοπίζουν το αντίθετα κινούμενο όχημα και να σβήνουν αυτόματα οι συστοιχίες που «τυφλώνουν» τους άλλους οδηγούς.

    Η Ford λανσάρει μια νέα τεχνολογία φωτισμού που διευκολύνει τους οδηγούς να μην «τυφλώνουν» τους άλλους χρήστες του δρόμου. Η νέα τεχνολογία προβολέων με αντιθαμβωτική λειτουργία (Glare-Free Highbeam) απαλλάσσει τους οδηγούς από το άγχος να χαμηλώσουν τα φώτα τους, μόλις αντιληφθούν ένα αντίθετα κινούμενο όχημα. Έτσι δεν αποσπάται η προσοχή του από την οδήγηση και μειώνονται οι πιθανότητες να συμβούν ατυχήματα κατά την διάρκεια της νύχτας.

    Το σύστημα Glare-Free Highbeam χρησιμοποιεί μία κάμερα τοποθετημένη στο παρμπρίζ που ανιχνεύει τους προβολείς ή τα πίσω φώτα οχημάτων και ποδηλάτων σε απόσταση έως 800 μ. τη νύχτα. Η οδήγηση με αναμμένη τη μεγάλη σκάλα φώτων επιτρέπει στους οδηγούς να βλέπουν τα εμπόδια στο δρόμο πολύ νωρίτερα. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι αυτόματοι προβολείς ενεργοποιούνται μέχρι 10 φορές περισσότερο από όσο όταν οι οδηγοί αλλάζουν οι ίδιοι από μεσαία σε μεγάλη σκάλα φώτων και αντίστροφα.

    Η τεχνολογία Glare-Free Highbeam διατίθεται τώρα για όλα τα Ford S-MAX, Galaxy και θα προσφέρεται επίσης με το προσεχές μοντέλο Edge.

    Σπύρος Ρέκκας


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 21 March 2016 - 16:32:29 UTC