Visit the Hellenic Astronomical Society Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-03-28

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Με κάθε επισημότητα τελέστηκε το ετήσιο πολιτικό μνημόσυνο των Βενιζέλων
  • [02] Επίθεση στην κυβέρνηση από τη Λαϊκή Ενότητα με αφορμή τις δηλώσεις του Δ. Μάρδα
  • [03] Ευκ. Τσακαλώτος: Το ΔΝΤ να βάλει νερό στο κρασί του
  • [04] Γ. Σταθάκης: Ελπίζουμε ότι μέχρι τις 22 Απριλίου θα έχουμε συμφωνία
  • [05] Ο γγ του ΟΗΕ χαιρέτισε την επανάκτηση της Παλμύρας από τον έλεγχο των τζιχαντιστών
  • [06] Σεισμός 4,8 βαθμών στον Κόλπο της Καλιφόρνιας, στο Μεξικό
  • [07] Νέα συνάντηση Αναστασιάδη - Ακιντζί, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό
  • [08] 'Αγνωστο πότε θα ξανανοίξει το αεροδρόμιο των Βρυξελλών

  • [01] Με κάθε επισημότητα τελέστηκε το ετήσιο πολιτικό μνημόσυνο των Βενιζέλων

    Το ετήσιο πολιτικό μνημόσυνο των Ελευθερίου και Σοφοκλή Βενιζέλου, που συνέπεσε με την επέτειο των 80 χρόνων από το θάνατο του Ελευθερίου Βενιζέλου, τελέστηκε την Κυριακή, στο Ακρωτήρι Χανίων.

    Στην επιμνημόσυνη δέηση χοροστάτησε ο αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ειρηναίος, ενώ στεφάνια κατέθεσαν εκ μέρους του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας ο πρεσβευτής της Κύπρου στην Ελλάδα, Κυριάκος Κενεβέζος, εκ μέρους της κυβέρνησης ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, εκ μέρους του προέδρου της βουλής των Ελλήνων η βουλευτής Βάγια Βαγιωνάκη, ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης και εκπρόσωποι των τοπικών Αρχών.

    Αντί στεφάνου, το Ποτάμι το οποίο εκπροσωπήθηκε από τον επικεφαλής του, Σταύρο Θεοδωράκη, κατατέθηκε χρηματικό ποσό σε ίδρυμα των Χανίων.Σύντομο χαιρετισμό στην εκδήλωση, στην οποία παρέστησαν όλοι οι εκπρόσωποι των Αρχών της Κρήτης, απεύθυνε ο πρεσβευτής της Κύπρου στην Αθήνα τονίζοντας τους ισχυρούς δεσμούς και τους αγώνες της Κύπρου και της Κρήτης.

    Κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο πρώην βουλευτής, συγγραφέας Μίμης Ανδρουλάκης. Μεταρρυθμιστή και οραματιστή που αγωνίστηκε για μια ισχυρή και σύγχρονη Ελλάδα, χαρακτήρισαν τον Ελευθέριο Βενιζέλο, με δηλώσεις τους ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης και ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης.

    [02] Επίθεση στην κυβέρνηση από τη Λαϊκή Ενότητα με αφορμή τις δηλώσεις του Δ. Μάρδα

    Επίθεση στην κυβέρνηση, με αφορμή τις δηλώσεις του υφυπουργού Εξωτερικών, Δημήτρη Μάρδα, σε τηλεοπτικό σταθμό, εξαπέλυσε η Λαϊκή Ενότητα, κάνοντας λόγο για «απάνθρωπο, αποκρουστικό και κυνικό πολιτικό πρόσωπο της κυβέρνησης Τσίπρα, που ξεπερνάει κάθε όριο νεοφιλελεύθερης αγριότητας και αναλγησίας». Το Γραφείο Τύπου της Λαϊκής Ενότητας, στην ανακοίνωσή του, κατηγορεί την κυβέρνηση και τον υφυπουργό Εξωτερικών για δηλώσεις του «προσβάλλουν βάναυσα την ανθρωπιά του ελληνικού λαού, την ιστορία και τον πολιτισμό μας».

    Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση της Λαϊκής Ενότητας αναφέρει:

    «Οι δηλώσεις Μάρδα, στον Skai και στην εκπομπή του Γιώργου Αυτιά, για την ευνοϊκή μεταχείριση παραμονής σε πρόσφυγες που επενδύουν στη χώρα από 250.000 ευρώ, αναδεικνύουν ένα απολύτως απάνθρωπο, αποκρουστικό και κυνικό πολιτικό πρόσωπο της κυβέρνησης Τσίπρα, που ξεπερνάει κάθε όριο νεοφιλελεύθερης αγριότητας και αναλγησίας, αντιμετωπίζοντας τους πρόσφυγες ανάλογα με του ''πουγγί' τους.

    Ο Δημ. Μάρδας και η κυβέρνηση Τσίπρα προσβάλλουν βάναυσα την ανθρωπιά του ελληνικού λαού, την ιστορία και τον πολιτισμό μας και εκθέτουν τη χώρα στη χλεύη όλων όσων διεθνώς επιδεικνύουν στον προσφυγικό κόσμο την αγωνιστική αλληλεγγύη τους.

    Υ.Γ: Εντύπωση προκαλούν οι αντιδράσεις άλλων μνημονιακών κομμάτων, τα οποία δεν θεωρούν ότι από τις δηλώσεις Μάρδα προσβάλλεται η ανθρωπιά του ελληνικού λαού αλλά η έννοια του επενδυτή!!!»

    [03] Ευκ. Τσακαλώτος: Το ΔΝΤ να βάλει νερό στο κρασί του

    Να σεβαστούν τα κοινωνικά κεκτημένα μιας ευρωπαϊκής χώρας συστήνει στους τεχνοκράτες του ΔΝΤ ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, σε συνέντευξήτου στην εφημερίδα «Τα Νέα» τονίζοντας ότι στο Eurogroup της 22ας Απριλίου πρέπει να συζητηθεί το συνολικό πακέτο: αξιολόγηση και χρέος.

    ¶λλωστε, την ενημέρωση αυτήν, ότι δηλαδή θα συζητηθεί τον Απρίλη το χρέος, σημειώνει ο υπουργός, έκανε προς τους υπουργούς Οικονομικών ο ίδιος ο Γερούν Ντάισελμπλουμ. Εκτιμά ότι η πρώτη αξιολόγηση θα κλείσει σύντομα διότι έχει αλλάξει το κλίμα «σε σχέση με το καλοκαίρι και πιο πολλοί παίκτες ψάχνουν να βρεθούν λύσεις παρά να βάλουν εμπόδια».

    Ωστόσο αντικρούει την άποψη ότι κορυφαία προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι το αίσιο τέλος της αξιολόγησης, «όταν την ίδια στιγμή εξελίσσονται συγκρούσεις, που αφορούν την μοίρα εκατομμυρίων ανθρώπων». Αποδέχεται ως μέρος του προβλήματος τη μάχη ενάντια στη λιτότητα και τις ανισότητες προσθέτοντας ότι «η λύση δεν μπορεί να είναι άλλη από την ειρήνη, τη συνεργασία και την αλληλεγγύη».

    Ο κ. Τσακαλώτος, αναγνωρίζει την έλλειψη ταυτόσημης άποψης στο ΔΝΤ «όπως και σε άλλους θεσμούς», όπως σημειώνει και απορρίπτει την πιθανότητα ρήξης με το ΔΝΤ. Αναφορικά με την ανατροπή των κεκτημένων που επιχειρείται, ο υπουργός συνιστά στο ΔΝΤ να «βάλει νερό στο κρασί του», επισημαίνοντας ότι «οι εργασιακές σχέσεις είναι μια από αυτές τις κατακτήσεις και δεν είναι δυνατόν μια ευρωπαϊκή χώρα να στοχεύει στο χειρότερο καθεστώς συλλογικών διαπραγματεύσεων».

    Αναφέρεται στη σθεναρή στάση της κυβέρνησης να μην περικοπούν οι κύριες συντάξεις και στην αναγκαιότητα επίσπευσης του κλεισίματος της αξιολόγησης και δηλώνει: «Η πρόταση μας που φαίνεται να κερδίζει έδαφος είναι άκρως προοδευτική. Δεν επιβαρύνει καθόλου τους φτωχούς και τα μεσαία στρώματα θα έχουν ελαφρύνσεις».

    [04] Γ. Σταθάκης: Ελπίζουμε ότι μέχρι τις 22 Απριλίου θα έχουμε συμφωνία

    Στο θέμα της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές αναφέρθηκε από τα Χανιά ο υπουργός Οικονομίας Ανάπτυξης και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης.

    Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για την πορεία της διαπραγμάτευσης ο κ. Σταθάκης δήλωσε:«Μόλις τελειώσει το καθολικό Πάσχα συνεχίζουμε τις διαπραγματεύσεις, ελπίζουμε ότι στο ορόσημο που έχουμε θέσει -22 Απριλίου- θα έχουμε και τη συμφωνία».Ο υπουργός Οικονομίας εκπροσώπησε την κυβέρνηση στις εορταστικές εκδηλώσεις για την επέτειο του 1821 και το πρωί παρέστη στην επίσημη δοξολογία που τελέστηκε στον Μητροπολιτικό Ναό των Εισοδίων.

    [05] Ο γγ του ΟΗΕ χαιρέτισε την επανάκτηση της Παλμύρας από τον έλεγχο των τζιχαντιστών

    Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπαν ΚιΜουν χθες χαιρέτισε την επανάκτηση της αρχαίας Παλμύρας στη Συρία από τον έλεγχο των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, και απηύθυνε κλήση για την προστασία του αρχαιολογικού χώρου για τις επόμενες γενιές.Σε συνέντευξη Tύπου στην Ιορδανία, ο Μπαν είπε ότι ήταν «ενθαρρυντικό»ότι ο χώρος, που συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο της ΟΥΝΕΣΚΟ ως τόπος παγκόσμιας κληρονομιάς δεν βρίσκεται πια στα χέρια εξτρεμιστών και ότι η συριακή κυβέρνηση «είναι τώρα σε θέση να διατηρήσει και προστατέψει αυτόν τον κοινό ανθρώπινο πολιτιστικό θησαυρό».

    Το Ισλαμικό Κράτος κατέκτησε την Παλμύρα τον Μάιο του 2015 και κατέστρεψε τον εντυπωσιακό ναό του Βήλου και το ιερό του Βάαλ Σαμίν, καθώς και αρκετούς πύργους που αποτελούσαν μνημεία στους νεκρούς, τα οποία οι τζιχαντιστές θεωρούν βλάσφημα.Οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις επανακατέλαβαν τον χώρο, όπου οι τζιχαντιστές εκτέλεσαν μεταξύ άλλων και τον πρώην διευθυντή αρχαιοτήτων της Παλμύρας, τον 82χρονο Χάλεντ αλ ¶σααντ.

    [06] Σεισμός 4,8 βαθμών στον Κόλπο της Καλιφόρνιας, στο Μεξικό

    Σεισμός 4,8 βαθμών στην κλίμακα Ρίχτερ καταγράφηκε στον Κόλπο της Καλιφόρνιας, ανατολικά της χερσονήσου Μπάχα Καλιφόρνια στο Μεξικό χτες, είπε το αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο (USGS).

    Ο σεισμός είχε επίκεντρο 127 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του Σαν Φελίπε στο Μεξικό και εστιακό βάθος 10 χιλιόμετρα, πρόσθεσε το Ινστιτούτο.Δεν υπήρξαν αναφορές ζημιών, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.

    [07] Νέα συνάντηση Αναστασιάδη - Ακιντζί, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό

    Νέα συνάντηση στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό θα έχουν σήμερα Δευτέρα οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων της Κύπρου, Ν. Αναστασιάδης και Μ. Ακιντζί. Από τις μέχρι τώρα διαπραγματεύσεις υπάρχουν κενά στο περιουσιακό και στις βασικές ελευθερίες με αποτέλεσμα, σύμφωνα με ελληνοκυπριακή πηγή, να μην μπορεί να προχωρήσει ομαλά η διαπραγματευτική διαδικασία. Επίσης, επί της ουσίας δεν έχει γίνει συζήτηση για το εδαφικό και το κεφάλαιο ασφάλεια - εγγυήσεις.

    Για την καλύτερη προετοιμασία της σημερινήςσυνάντησης ο ειδικός σύμβουλος του γγτου ΟΗΕ, Έσπεν ¶ϊντα, είχε χωριστές συναντήσεις με τους δύο ηγέτες.Ο κ. ¶ϊντα δήλωσε πως η διαδικασία βρίσκεται σε μια πολύ κρίσιμη φάση κατά την οποία «εργαζόμαστε κυρίως εξετάζοντας κάποιες από τις συναντιλήψεις που έχουν σημειωθεί, κατά τη διάρκεια των πολλών μηνών που έχουν παρέλθει, και προσπαθώντας να τις μετατρέψουμε και να τις καταγράψουμε σε μια ξεκάθαρη γλώσσα».

    «Μπορεί να υπάρχουν πολιτικές συμφωνίες μεταξύ των ηγετών επί των οποίων να μην έχουμε όλες τις λεπτομέρειες, είπε ο κ. ¶ϊντα και σημείωσε πως «ως γνωστόν ο διάβολος είναι στις λεπτομέρειες».Επίσης, ανέφερε πως οι συνομιλίες «προχωρούν, όπως πρέπει και πως οι πολιτικές διεργασίες στην ελληνοκυπριακή πλευρά ( σ.σ. οι βουλευτικές εκλογές στην Κυπριακή Δημοκρατία, τον Μάϊο) δεν τις επηρεάζουν κατά αρνητικό τρόπο.Εξάλλου, ο ειδικός σύμβουλος για το Κυπριακό του γγτου ΟΗΕ υποστήριξε πως «υπάρχει τώρα, μοναδική ευκαιρία για λύση, η οποία θα φέρει χρήματα και επενδύσεις στο νησί».

    Μιλώντας στο Stelios Philanthropic Foundation στη Λευκωσία, είπε ότι μια ενωμένη Κύπρος θα δημιουργήσει σημαντικές ευκαιρίες για ανάπτυξη, θέσεις εργασίας, ευημερία και δυνατότητες για νέους ανθρώπους να δραστηριοποιηθούν στο νησί, ενώ πρόσθεσε ότι η λύση θα αυτοχρηματοδοτηθεί, μέσα από τις επενδύσεις που θα γίνουν στο νησί μετά την επανένωση της Κύπρου.

    [08] 'Αγνωστο πότε θα ξανανοίξει το αεροδρόμιο των Βρυξελλών

    Το αεροδρόμιο των Βρυξελλών ανακοίνωσε χθες ότι θα κάνει επιθεωρήσεις ασφάλειας αύριο για να επιβεβαιώσει ότι οι επισκευές που έγιναν μετά τον διπλό βομβαρδισμό από τρομοκράτες αυτοκτονίας στην αίθουσα αναχωρήσεων είναι ικανές, αλλά δεν έδωσε ημερομηνία επαναλειτουργίας του.

    Οι αρχές είχαν ανακοινώσει το Σάββατο ότι το διεθνές αεροδρόμιο Ζάβεντεμ, το πρώτο αεροδρόμιο του Βελγίου, δεν θα ξανανοίξει πριν τη Τρίτη.

    Χθες είπαν πως αύριο θα κάνουν μια δοκιμαστική λειτουργία με 800 υπαλλήλους του αεροδρομίου για να ελέγξουν την προσωρινή κατασκευή για το check-in των επιβατών.

    «Τις τελευταίες ημέρες, το Αεροδρόμιο των Βρυξελλών έχει πραγματοποιήσει ενδελεχή ανάλυση της υποδομής του τμήματος του τερματικού σταθμού και των διαφόρων πιθανών σεναρίων για τμηματική επανέναρξη των δραστηριοτήτων του», είπαν οι υπεύθυνοι στους δημοσιογράφους.

    Πρόσθεσαν όμως πως δεν υπάρχει ημερομηνία επαναλειτουργίας, έστω και τμηματικής: «Δεν έχει αποφασιστεί πότε θα πραγματοποιηθεί η επανέναρξη των λειτουργιών του αεροδρομίου».

    Μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις που ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος σε αεροδρόμιο και μετρό, κατά τις οποίες σκοτώθηκαν 31 άτομα (συμπεριλαμβανόμενων και των τρομοκρατών) και τραυματίστηκαν 340, οι αεροπορικές εταιρείες μετέφεραν τις πτήσεις τους σε τοπικά αεροδρόμια ή γειτονικές χώρες, ιδιαίτερα την Ολλανδία και τη Γερμανία.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 28 March 2016 - 4:32:26 UTC