Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-03-28

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] O. Γεροβασίλη: Πολιτικό πρόβλημα για τη ΝΔ η πιθανή εμπλοκή με τους κατηγορούμενους για εκβιασμό δημοσιογράφους
  • [02] Μείωση των μεταναστευτικών ροών προς το λιμάνι του Πειραιά
  • [03] Περισσότερους από 200 τόνους υλικού για πρόσφυγες διακίνησε το Κέντρο διαχείρισης
  • [04] Η Ιαπωνία ενεργοποίησε σταθμό ραντάρ στην Ανατολική Σινική Θάλασσα
  • [05] Επτακόσιοι τριάντα μετανάστες διασώθηκαν, νότια της Σικελίας από την ιταλική ακτοφυλακή
  • [06] «Με το κλείσιμο των συνόρων οι βαλκανικές χώρες φόρτωσαν τα προβλήματα στην Ελλάδα»
  • [07] Η λογοτεχνική Θεσσαλονίκη στη Wikipedia
  • [08] «Συνεργασία και ανυπακοή», μια μελέτη για τη διττή πολιτική της Εκκλησίας στην Κατοχή
  • [09] Διευθυντής Αρχαιοτήτων της Συρίας: Η Παλμύρα θα ξαναγίνει όπως ήταν
  • [10] Απεβίωσε ο Γάλλος συγγραφέας, βιογράφος και ακαδημαϊκός Αλέν Ντεκό
  • [11] Ανθρωποκυνηγητό για τη σύλληψη των ενόχων για το αιματοκύλισμα στη Λαχόρη
  • [12] Ν. Χριστοδουλίδης: Aβάσιμοι οι ισχυρισμοί Μποζκίρ για το άνοιγμα των ενταξιακών κεφαλαίων της Τουρκίας

  • [01] O. Γεροβασίλη: Πολιτικό πρόβλημα για τη ΝΔ η πιθανή εμπλοκή με τους κατηγορούμενους για εκβιασμό δημοσιογράφους

    Πολιτικό πρόβλημα συνιστά για τη ΝΔ το ζήτημα πιθανής εμπλοκής της με τους κατηγορούμενους για εκβιασμό δημοσιογράφους, σύμφωνα με μήνυμα που ανέβασε στον προσωπικό της λογαριασμό στο twitter η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη. Μέσα από το ίδιο μήνυμα η κυβερνητική εκπρόσωπος καθιστά σαφές ότι η κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει ένα πολιτικό πρόβλημα για τη ΝΔ να εμφανιστεί ως προσωπική της διένεξη με τον εκπρόσωπο Τύπου της ΝΔ.

    "Το πολιτικό πρόβλημα της πιθανής εμπλοκής της Νέας Δημοκρατίας με τους κατηγορούμενους για εκβιασμό δημοσιογράφους δεν θα επιτρέψουμε να εμφανιστεί σαν να πρόκειται για προσωπική μου διένεξη με τον κ. Κουμουτσάκο», αναφέρει συγκεκριμένα η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη με ανάρτησή της στο twitter.

    Διαβάστε επίσης:

    Απάντηση μέσω twitter του διευθυντή του γραφείου τύπου της ΝΔ, στην Ο. Γεροβασίλη

    [02] Μείωση των μεταναστευτικών ροών προς το λιμάνι του Πειραιά

    Μείωση παρουσιάζουν και σήμερα οι μεταναστευτικές ροές από τα νησιά του Αιγαίου προς το λιμάνι του Πειραιά, καθώς το πρωί κατέπλευσε το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Αριάδνη», μεταφέροντας μόνο 17 μετανάστες και πρόσφυγες από Χίο και Μυτιλήνη.

    Στο λιμάνι του Πειραιά αναμένεται να καταπλεύσει και το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «blue star 2»χωρίς να μεταφέρει κανέναν μετανάστη και πρόσφυγα ενώ σημειώνεται ότι χθες δεν υπήρξε καμία άφιξη από τα νησιά του Αιγαίου.Στο λιμάνι του Πειραιά φιλοξενούνται σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρηση 5.330 μετανάστες και πρόσφυγες.

    [03] Περισσότερους από 200 τόνους υλικού για πρόσφυγες διακίνησε το Κέντρο διαχείρισης

    Περισσότερους από 200 τόνους υλικού σε δομές διαμονής προσφύγων διακίνησε το Κέντρο διαχείρισης, αποθήκευσης και εφοδιασμού ειδών πρώτης ανάγκης, που λειτουργεί ως προϊόν συνεργασίας της Περιφέρειας Αττικής και της ΓΓ Εμπορίου, κατά το πρώτο 20ήμερο της λειτουργίας του.

    Πέρα από την κάλυψη των αναγκών των προσφύγων στις επτά δομές εγκατάστασής τους στην Αττική, επέκτεινε ήδη τη δράση του στην Ειδομένη με την αποστολή 20 τόνων, ενώ σήμερα απέστειλε πάνω από 1.000 κουβέρτες σε στρατόπεδο φιλοξενίας προσφύγων στη Β. Ελλάδα.

    Με τον αναμενόμενο διπλασιασμό των υπαρχουσών δομών φιλοξενίας (είναι 27 και χρειάζονται ακόμη 30) θα προκύψει τεράστια αύξηση των αναγκών οι οποίες θα πρέπει να καλυφθούν άμεσα. Αυτήν τη στιγμή το Κέντρο λειτουργεί ως πηγή αναφοράς για τους υπευθύνους κάθε δομής ωστόσο δεν επαρκεί, καθώς όπως τονίζεται θα χρειαστεί περισσότερη βοήθεια σε είδη και σταθερό ειδικευμένο προσωπικό.

    Επί του θέματος ο ουσιαστικός διαχειριστής του, αντιπεριφερειάρχης Νοτίου Τομέα Χρήστος Καπάταης, με δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ζητά την άμεση ενεργοποίηση των δημοσίων φορέων για την αποτελεσματικότερη παροχή βοήθειας αλλά και τις νομοθετικές ρυθμίσεις που θα διευκολύνουν περαιτέρω την λειτουργική δυναμική του Κέντρου.

    Σημειώνει ότι πρόκειται για μια δομή, μοναδική στη χώρα οργάνωσης, εφοδιασμού, διακίνησης και γενικότερου «συντονισμού της ανθρωπιστικής προσφοράς» η οποία λειτουργεί με εθελοντές και ελάχιστους ειδικούς.

    «Τέτοιοι είναι οι χειριστές ανυψωτικών? φορτωτικών μηχανημάτων οι οποίοι όμως δεν εργάζονται τις αργίες και οι ανάγκες πρέπει να καλύπτονται. Επίσης δεν είναι σταθερής παρουσίας η πολύτιμη -κατά τα άλλα- αρωγή των εθελοντών, ενώ χρειάζεται και η λειτουργία λογιστικής υπηρεσίας καθώς κόβονται κανονικά όλα τα παραστατικά των διακινούμενων φορτίων».

    [04] Η Ιαπωνία ενεργοποίησε σταθμό ραντάρ στην Ανατολική Σινική Θάλασσα

    Η Ιαπωνία σήμερα ενεργοποίησε σταθμό ραντάρ στην Ανατολική Σινική Θάλασσα. Ο σταθμός αυτός, μπορεί να λειτουργήσει ως μόνιμο στρατηγικό σημείο συλλογής πληροφοριών σε μικρή απόσταση από την Ταϊβάν, αλλά και σε ομάδα αμφισβητούμενων νησιών μεταξύ της Ιαπωνίας και της Κίνας.Η βάση ραντάρ βρίσκεται στο νησί Γιοναγκούνι, στο δυτικό άκρο μιας σειράς ιαπωνικών νησιών στην Ανατολική Σινική Θάλασσα, σε απόσταση 150 χλμ., νοτίως των αμφισβητούμενων νησιών Σενκάκου.

    Το Πεκίνο ανησυχεί για τις διεκδικήσεις χωρών όπως, οι Φιλιππίνες, το Βιετνάμ, η Μαλαισία, η Ταϊβάν, αλλά και το Μπρουνέι στη Νότια Σινική Θάλασσα, ενώ η Ιαπωνία βρίσκεται σε περιφερειακή διένεξη με την Κίνα, για τα νησιά της Ανατολικής Σινικής Θάλασσας. «Μέχρι χθες δεν είχαμε δυνατότητα παρατήρησης στα δυτικά της Οκινάουα. Υπήρχε κενό που έπρεπε να καλύψουμε. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι μπορούμε να παρακολουθήσουμε την περιοχή που περιβάλλει την Ιαπωνία, αλλά και ν' ανταποκριθούμε σε όλες τις καταστάσεις»δήλωσε ο Ντάιγκο Σιομίτσου, διοικητής της αναφερόμενης βάσης.

    «Η λειτουργία του σταθμού ραντάρ θα ενοχλήσει την Κίνα»σημειώνει ο Νοζόμου Γιοσιτόμι, απόστρατος στρατηγός και καθηγητής στο πανεπιστήμιο Nihon, προσθέτοντας ότι η βάση αυτή, θα μπορεί να υποστηρίξει τη διεξαγωγή στρατιωτικών επιχειρήσεων στην περιοχή.

    [05] Επτακόσιοι τριάντα μετανάστες διασώθηκαν, νότια της Σικελίας από την ιταλική ακτοφυλακή

    Η ιταλική ακτοφυλακή, με το πλοίο «Nτιτσιότι» διέσωσε χθες εξακόσιους είκοσι επτά μετανάστες στη θαλάσσια περιοχή νότια της Σικελίας. Στην επιχείρηση συνεργάσθηκε και η μονάδα του πολεμικού ναυτικού «Aλιζέο».Οι διασωθέντες (πεντακόσιοι είκοσι οκτώ άνδρες, ενενήντα πέντε γυναίκες και τέσσερα παιδιά) είχαν επιβιβασθεί σε πέντε διαφορετικές φουσκωτές λέμβους, όπως έκανε γνωστό η ακτοφυλακή της Ιταλίας μέσω Twitter.

    Παράλληλα, το πλοίο Ντάτιλο, της ιταλικής ακτοφυλακής, διέσωσε άλλους 103 μετανάστες (ογδόντα άνδρες και είκοσι τρεις γυναίκες). Το σύνολο των διασωθέντων πρόκειται να μεταφερθεί αύριο από μονάδα που συμμετέχει στην επιχείρηση «Τρίτων» στο Λιμάνι του Ποτσάλλο στην Σικελία.

    [06] «Με το κλείσιμο των συνόρων οι βαλκανικές χώρες φόρτωσαν τα προβλήματα στην Ελλάδα»

    Με το κλείσιμο των συνόρων οι βαλκανικές χώρες φόρτωσαν απλώς τα προβλήματα στην Ελλάδα και η συνέπεια ήταν να δημιουργηθεί κατάσταση ανάγκης εκεί, είπε σε συνέντευξή του στις εφημερίδες του δημοσιογραφικού ομίλου Funke ο σοσιαλδημοκράτης υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας.

    Ο κ. Στάινμαϊερ επέκρινε επίσης δριμύτατα τις μονομερείς πρωτοβουλίες ευρωπαϊκών κρατών για τη μείωση των ροών των προσφύγων. «Ερχονται λιγότεροι πρόσφυγες στην Κεντρική Ευρώπη, διότι παραμένουν στην Ελλάδα. Εκεί δημιουργήθηκε μια κατάσταση ανάγκης» είπε χαρακτηριστικά.

    [07] Η λογοτεχνική Θεσσαλονίκη στη Wikipedia

    Πώς μπορούν να συνδεθούν ηλεκτρονικά οι συγγραφείς με την πόλη τους; Με ποιον τρόπο είναι δυνατόν να συναντηθούν στον ψηφιακό κόσμο οι περιπέτειες και οι μύθοι που ξετυλίγει στις σελίδες της η λογοτεχνία με τα τοπωνύμια, τις πλατείες, τους δρόμους, αλλά και τα μνημεία (νεώτερα ή παλαιότερα) μιας πόλης της οποίας η ιστορία διατρέχει τους αιώνες; Τον δρόμο για την απάντηση σε ερωτήματα σαν κι αυτά ανοίγουν η Wikipedia, η Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης (ΚΕΒ) του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και ο εθελοντισμός φοιτητών και διδασκόντων του τελευταίου.

    Στο πλαίσιο της ψηφιοποίησης της ιστορίας και του πολιτισμού της Θεσσαλονίκης από τους ίδιους τους πολίτες μέσω της Wikipedia, ομάδες φοιτητών έχουν ήδη γράψει μια σειρά λημμάτων για ποιητές και πεζογράφους της Θεσσαλονίκης, καταγράφοντας σημεία και χώρους της πόλης στους οποίους παραπέμπουν μυθιστορηματικές σκηνές, ποιήματα ή και μεμονωμένοι στίχοι. Την ευθύνη του συντονισμού για τον σχεδιασμό του λογοτεχνικού αυτού χάρτη είχαν οι διδάσκοντες. «Οι φοιτητές, τόσο οι προπτυχιακοί όσο και οι μεταπτυχιακοί, μαθαίνουν έτσι να δουλεύουν συνεργατικά, αλλά και να ανακαλύπτουν τους τρόπους μέσω των οποίων αναδύεται το αστικό τοπίο στα λογοτεχνικά κείμενα» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Τιτίκα Δημητρούλια, αναπληρώτρια καθηγήτρια του Τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας: «Μέχρι στιγμής έχουν λημματογραφηθεί, και έχουν "ανέβει" στη Wikipedia, οι Μανόλης Αναγνωστάκης, Νίκος-Αλέξης Ασλάνογλου, Γ. Θ. Βαφόπουλος, Γιώργος Ιωάννου, Τόλης Καζαντζής, Ζωή Καρέλλη, Μαρία Κέντρου-Αγαθοπούλου, Κλείτος Κύρου, Νίκος Μπακόλας, Αλβέρτος Ναρ, Νίκος-Γαβριήλ Πεντζίκης, Περικλής Σφυρίδης και Ντίνος Χριστιανόπουλος. Τα λήμματα συνοδεύονται όχι μόνο από βιβλιογραφία του συγγραφέα αλλά και από βιβλιογραφία για τον συγγραφέα. Το στοίχημα είναι να επενδύσουμε στο δίδυμο ''αξιόπιστη βιβλιογραφία-αξιόπιστο λήμμα''. Απώτερη φιλοδοξία, να δημιουργηθεί ένα μοντέλο δουλειάς που θα προκαλέσει κι άλλους να λάβουν μέρος, που θα ρίξει γέφυρες για τη συνεργασία με άλλα πανεπιστήμια».

    [08] «Συνεργασία και ανυπακοή», μια μελέτη για τη διττή πολιτική της Εκκλησίας στην Κατοχή

    Ποια ήταν η στάση της εκκλησιαστικής ηγεσίας στην περίοδο της γερμανικής κατοχής; Ποια ήταν η συμπεριφορά των απλών ιερέων έναντι των κατακτητών; Πόσοι ιερείς και πόσοι ιεράρχες εντάχθηκαν στον απελευθερωτικό αγώνα;Ο καθηγητής της σύγχρονης πολιτικής ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων Γρηγόρης Ψαλλίδας, επιχειρεί να απαντήσει στα ερωτήματα με το βιβλίο του «Συνεργασία και ανυπακοή» που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Εστία.

    Πρόκειται για μελέτη 308 σελίδων, βασισμένη σε εκκλησιαστικά αρχεία, σε ειδική βιβλιογραφία και σε έντυπα, η οποία ξεκινάει με μια αναδρομή του χαρακτήρα της εκκλησίας πριν την κατοχή, προσδιορίζοντας την ως «εθνική και κρατική εκκλησία». Ακολούθως παρουσιάζει τη σύγκρουση των αντιλήψεων για τον τρόπο διοίκησης της εκκλησίας, την αλλαγή του Αρχιεπισκόπου Αθηνών το 1941 με την αντικατάσταση του βασιλόφρονα Χρύσανθου από τον βενιζελικό Δαμασκηνό. Φωτίζει τη βουλγαρική κατοχή της βορειοανατολικής Ελλάδας και την εξάρθρωση των τοπικών θεσμών της εκκλησίας, την εκκλησιαστική πολιτική των ιταλικών αρχών κατοχής, καθώς και την αμφισβήτηση της πνευματικής της εξουσίας από εθνοτικά-μειονοτικά κινήματα. Αναλύει διεξοδικά τον διττό ρόλο της εκκλησίας ως θεσμού του κατοχικού κράτους και της κοινωνίας των πολιτών.

    [09] Διευθυντής Αρχαιοτήτων της Συρίας: Η Παλμύρα θα ξαναγίνει όπως ήταν

    Οι περισσότεροι από τους αρχαιολογικούς θησαυρούς της Παλμύρας που καταστράφηκαν από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους είναι δυνατόν να αποκατασταθούν και η αρχαία πόλη «να ξαναγίνει όπως ήταν πριν»διαβεβαίωσε την Κυριακή ο διευντής της υπηρεσίας Μουσείων και Αρχαιοτήτων της Συρίας, μετά την κατάληψη της πόλης από τον στρατό.

    Παρά τις καταστροφές των μνημείων, ο Μααμούν Αμπντελκαρίμ δήλωσε ότι «εξεπλάγη ευχάριστα»από το γεγονός ότι πολλά από αυτά, όπως η Αγορά, τα λουτρά, το ρωμαϊκό θέατρο και τα τείχη της πόλης έχουν παραμείνει σχεδόν ανέπαφα, με ελάχιστες ζημιές.

    «Αναμέναμε το χειρότερο. Αλλά γενικά είναι σε καλή κατάσταση»είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Αμπντελκαρίμ που βρίσκεται στη Δαμασκό αλλά μέσα στις επόμενες 24 ώρες θα πάει στην Παλμύρα για να εξετάσει από κοντά τις καταστροφές. «Η πιο ευχάριστη είδηση αφορά το Λιοντάρι της Αλιλάτ», πρόσθεσε, αναφερόμενος στο περίφημο άγαλμα, βάρους 15 τόνων, που κοσμούσε την είσοδο της Παλμύρας. Το Λιοντάρι καταστράφηκε από τους τζιχαντιστές όταν κατέλαβαν την πόλη, τον Μάιο του 2015. Όμως τα κομμάτια του παραμένουν εκεί και «μπορούμε να τα ξανασυναρμολογήσουμε, δεν χάσαμε αυτό το σημαντικό άγαλμα», είπε.

    Διαβάστε επίσης: Ο γγ του ΟΗΕ χαιρέτισε την επανάκτηση της Παλμύρας από τον έλεγχο των τζιχαντιστών

    [10] Απεβίωσε ο Γάλλος συγγραφέας, βιογράφος και ακαδημαϊκός Αλέν Ντεκό

    Ο Γάλλος συγγραφέας, βιογράφος και ακαδημαϊκός Αλέν Ντεκό, το "πρόσωπο και η φωνή της ιστορίας", πέθανε σήμερα στο Νοσοκομείο Πομπιντού του Παρισιού σε ηλικία 90 ετών, ανακοίνωσε η σύζυγός του, Μισελίν Πελετιέ-Ντεκό.

    Ο Ντεκό εξελέγη μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας το 1979 και ήταν υπουργός Γαλλοφωνίας μεταξύ 1998-91, επί προεδρίας του Φρανσουά Μιτεράν. Έγραψε περισσότερα από 60 ιστορικά βιβλία και βιογραφίες ενώ από τη δεκαετία του 1950 δημιούργησε πολλές ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές με θέμα την ιστορία.

    Η αρχή έγινε το 1951 με τη ραδιοφωνική εκπομπή "Το Βήμα της Ιστορίας" η οποία μεταδιδόταν μέχρι το 1997. Το 1956 πέρασε στην τηλεόραση με την εκπομπή "Η κάμερα εξερευνεί τους καιρούς", η οποία συνεχίστηκε επί μια δεκαετία.

    Από το 1969 μέχρι το 1987 παρουσίαζε διαδοχικά, κάθε μήνα, τρεις ωριαίες εκπομπές ιστορικού περιεχομένου.

    Ο Αλέν Ντεκό γεννήθηκε στις 23 Ιουλίου 1935 στη Λιλ. Σπούδασε νομικά στο Παρίσι και παρακολούθησε μαθήματα ιστορίας στη Σορβόνη, χωρίς όμως να πάρει πτυχίο. Το 1960 ίδρυσε την ιστορική επιθεώρηση Histoire pour tous και τα επόμενα χρόνια συνεργάστηκε με πολλές εφημερίδες και περιοδικά. Μεταξύ άλλων, έγραψε τη βιογραφία του Βίκτωρος Ουγκό ενώ ήταν και μεγάλος θαυμαστής του Αλεξάνδρου Δουμά και του Σασά Γκιτρί, του οποίου υπήρξε προσωπικός φίλος.

    Ο Ντεκό είχε παντρευτεί δύο φορές και απέκτησε τρία παιδιά.

    [11] Ανθρωποκυνηγητό για τη σύλληψη των ενόχων για το αιματοκύλισμα στη Λαχόρη

    Ανθρωποκυνγητό έχουν εξαπολύσει οι αρχές στο Πακιστάν προκειμένου να εντοπίσουν τους αντάρτες που οργάνωσαν τη βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας, που κόστισε τη ζωή σε τουλάχιστον 65 ανθρώπους. Η επίθεση είχε ως στόχο χριστιανούς και την ευθύνη για την πραγματοποίησή της ανέλαβε η οργάνωση Τζαμαάτ-ουλ-Αχράρ που σχετίζεται με τους Ταλιμπάν, η οποία στο παρελθόν είχε διακηρύξει την υποστήριξή της, στο Ισλαμικό Κράτος.

    Τα περισσότερα από τα θύματα της επίθεσης που έγινε χθες το απόγευμα, σε πάρκο στην πόλη Λαχόρη στο ανατολικό Πακιστάν, ήταν γυναίκες και παιδιά που έκαναν τη βόλτα τους, καθώς γιόρταζαν την ημέρα του Πάσχα των Καθολικών.Το Πακιστάν βρίσκεται αντιμέτωπο με την τυφλή αιματηρή βία, εδώ και 15 χρόνια, από την ένταξή του στη διεθνή συμμαχία υπό τις ΗΠΑ, για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, μετά την 11η Σεπτεμβρίου 2001.

    [12] Ν. Χριστοδουλίδης: Aβάσιμοι οι ισχυρισμοί Μποζκίρ για το άνοιγμα των ενταξιακών κεφαλαίων της Τουρκίας

    Δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα ότι μετά τον Ιούνιο θα ανοίξουν τα πέντε κεφάλαια, στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας, τα οποία έχει μονομερώς μπλοκάρει η Κυπριακή Δημοκρατία, δήλωσε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, μιλώντας χθες το βράδυ στο ΡΙΚ. Οι ισχυρισμοί του Τούρκου υπουργού, αρμόδιου για θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης, Βολκάν Μποζκίρ, «είναι ανάξιοι περεταίρω σχολιασμού» δήλωσε ο κ. Χριστοδουλίδης, ο οποίος πρόσθεσε ότι τη θέση της Λευκωσίας δέχονται όλοι οι εταίροι της στην Ένωση.

    Ο Τούρκος υπουργός, σε συνέντευξη στην εφημερίδα «Χαμπέρ Τουρκ», δήλωσε ότι η 'Αγκυρα δέχτηκε να ανοίξει τώρα μόνο το κεφάλαιο 33 για να μην δημιουργηθεί, όπως είπε, «μια ψυχολογία, η οποία να εμποδίσει τη λύση του Κυπριακού». Επίσης, υποστήριξε ότι η 'Αγκυρα έθεσε όρο να ανοίξουν τα πέντε κεφάλαια, το δεύτερο εξάμηνο της χρονιάς αυτής.

    Σε ερώτηση, αν η Κύπρος έβαλε «γκολ» στην Τουρκία κατά τη σύνοδο των Βρυξελλών, ο κ. Μποζκίρ απάντησε: «Ουδείς μπορεί να μας βάλει γκολ. Ενώ υπάρχει θέμα με τη συνοχή της Ευρώπης, ενθαρρύνεται η συνέχιση της στάσης των μελών, που είναι κακομαθημένα».

    Σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό στηΣύνοδο των Βρυξελλών «υπήρξε μια κατάσταση, που 27 χώρες έπεσαν πάνω σε εκείνη τη χώρα (εννοεί την Κύπρο) και άσκησαν πιέσεις. Μπορεί να πει κανείς ότι η κατάσταση του Αναστασιάδη ήταν κάτι σαν "αν πω ναι θα αφήσω τον εαυτό μου στις Βρυξέλλες, το σώμα μου θα επιστρέψει στην Κύπρο"».

    Για τη συμφωνία με την ΕΕ ο Τούρκος υπουργός είπε ότι τον Ιούλιο θα αρθούν οι βίζες για Τούρκους πολίτες ως αντάλλαγμα για τη συμφωνία επανεισδοχής. «Θέσαμε όρο στη συμφωνία αυτή πως, αν δεν αρθούν οι βίζες έχουμε δικαίωμα να ακυρώσουμε τη συμφωνία επανεισδοχής» δήλωσε ο Βολκάν Μποζκίρ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 28 March 2016 - 6:32:30 UTC