Read about The Pontian Genocide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-03-28

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Φ. Γεννηματά: Συνταγματική αναθεώρηση και καθιέρωση πιο αναλογικού εκλογικού συστήματος
  • [02] Ανεπίσημη συνάντηση Τσίπρα-Σουλτς
  • [03] Στο Ισραήλ μεταβαίνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας
  • [04] Ν. Ξυδάκης: Μια νέα ιστορική περιπέτεια το προσφυγικό για την Ευρώπη
  • [05] Χρ. Σπίρτζης: Προτάσεις για έργα 12 δισ. ευρώ προωθεί προς ένταξη στο πακέτο Γιούνκερ η κυβέρνηση
  • [06] Στη Διαύγεια τα κριτήρια παράλληλης απασχόλησης δημοσιογράφων που εργάζονται σε κρατικά ΜΜΕ
  • [07] Χώρους συνεύρεσης συζύγων-συντρόφων με κρατούμενους στις φυλακές Γρεβενών εξήγγειλε ο Ν. Παρασκευόπουλος
  • [08] Το μεγαλύτερο μέρος της Παλμύρας έχει απελευθερωθεί, τονίζουν ρώσοι αξιωματικοί
  • [09] Συνελήφθη ο δράστης που άνοιξε πυρ στο Καπιτώλιο - Ελαφρά τραυματίστηκε ένας αστυνομικός

  • [01] Φ. Γεννηματά: Συνταγματική αναθεώρηση και καθιέρωση πιο αναλογικού εκλογικού συστήματος

    Να ανοίξει απ αυτή την Βουλή η διαδικασία της αναθεώρησης του Συντάγματος, ζήτησε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά, κατά την παρουσίαση του βιβλίου του καθηγητή Ξανοφώτα Κοντιάδη και Αλκμήνης Φωτιάδη «Είναι ανθεκτικό το Σύνταγμα και τί πρέπει ν'αλλάξει;» που διοργάνωσε το Κέντρο Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου - Ίδρυμα Θ. και Δημ. Τσάτσου, στο Ινστιτούτο Γκαίτε.

    «Είναι αναγκαίο ένα νέο «πολιτικό συμβόλαιο» με σημαντικές τομές στο πολιτικό μας σύστημα, καθώς οι νέες κοινωνικές συνθήκες που διαμορφώθηκαν διεθνώς εξ αιτίας της δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας, οδήγησαν σε μια βαθιά πολιτική και ηθική κρίση», είπε η Φώφη Γεννηματά, επισημαίνοντας ότι στην Ελλάδα το δημοσιονομικό αδιέξοδο δεν άργησε να μεταφερθεί στο πολιτικό πεδίο δοκιμάζοντας τις αντοχές του σύγχρονου συνταγματικού κράτους και των θεσμών της οργανωμένης εξουσίας.

    Επίσης η Φώφη Γεννηματά πρότεινε τη ριζική αλλαγή του εκλογικού νόμου.

    - Την κατάργηση της πολύ ενισχυμένης σήμερα αναλογικής, που έχει χάσει την αξία και την αποστολή της, σε μια εποχή ισχνών πλειοψηφιών που εκ των πραγμάτων επιβάλλουν συγκλίσεις και ευρύτερες συνεργασίες.

    - Την κατάργηση του απόλυτου μπόνους των 50 εδρών και την αντικατάστασή του με ένα μικρότερο, 30 εδρών, μόνο για το πρώτο κόμμα ή τον συνασπισμό κομμάτων που έχει υπερβεί το 40%: κίνητρο για κυβερνησιμότητα, αλλά και για συμμαχίες σε πολιτική και όχι καιροσκοπική βάση.

    - Το σπάσιμο των μεγάλων εκλογικών περιφερειών και τη διατήρηση τουλάχιστον του 3% ως πλαφόν εισόδου στη Βουλή και του σημερινού αριθμού των βουλευτών, μακριά από λαϊκιστικές κορώνες.

    [02] Ανεπίσημη συνάντηση Τσίπρα-Σουλτς

    Ανεπίσημη συνάντηση με τον πρωθυπουργό είχε χθες ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, στο πλαίσιο άτυπης επίσκεψής του στην Αθήνα, λίγο πριν αναχωρήσει για την Κύπρο, όπου μεταβαίνει απόψε.

    Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, κατά την ανεπίσημη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου συζητήθηκαν το προσφυγικό και το Κυπριακό, ενώ έγινε και μια αναφορά σχετικά με το ζήτημα της εμπλοκής του Ευρωκοινοβουλίου στην παρακολούθηση της διαπραγμάτευσης.

    [03] Στο Ισραήλ μεταβαίνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

    Επίσημη επίσκεψη στο Ισραήλ από την 29η έως και την 31η Μαρτίου 2016 θα πραγματοποιήσει οΠρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλο κατόπιν πρόσκλησης του Προέδρου του Ισραήλ, Ρεουβέν Ριβλίν

    Ο κ. Παυλόπουλος θα συναντηθεί την Τετάρτη 30 Μαρτίου με τον Ισραηλινό ομόλογό του, ενώ στη συνέχεια θα επισκεφθεί το Μουσείο του Ολοκαυτώματος.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα αναγορευθεί σε Επίτιμο Διδάκτορα Δικαίου του Εβραϊκού Πανεπιστημίου Ιεροσολύμων, όπου θα απευθύνει ομιλία με θέμα « Η Ευρωπαϊκή έννομη τάξη στον λαβύρινθο της οικονομικής κρίσης».

    Την Πέμπτη 31 Μαρτίου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα επισκεφθεί το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων όπου θα έχει συνάντηση με τον Πατριάρχη,Θεόφιλο Γ΄.

    Η επίσκεψη του κ. Παυλόπουλου στο Ισραήλ θα ολοκληρωθεί με την συνάντησή του με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

    [04] Ν. Ξυδάκης: Μια νέα ιστορική περιπέτεια το προσφυγικό για την Ευρώπη

    Για όλους τους λαούς και τις Δημοκρατικές κυβερνήσεις στην Ευρώπη αυτό που προέχει είναι να δούμε το μέλλον μέσα από τις πρωταρχικές αξίες των ιδρυτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανέφερε απόψε από το Ηράκλειο ο αναπληρωτής υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Νίκος Ξυδάκης.

    Ο κ. Ξυδάκης πήρε μέρος ως κεντρικός ομιλητής σε ανοιχτή πολιτική εκδήλωση με θέμα: «Ποια Ελλάδα. Σε Ποια Ευρώπη;» που οργάνωσε η Νομαρχιακή Επιτροπή Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ στην αίθουσα Ανδρόγεω. Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους για το προσφυγικό, ανέφερε ότι πρόκειται για μια νέα ιστορική περιπέτεια, η οποία αλλάζει την πνευματική αλλά και την ηθική στάση στην Ευρώπη. Επίσης, μίλησε για αδυναμία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία αδυνατεί να συνθέσει μια αποτελεσματική πολιτική και να επιβάλει τις αποφάσεις της.

    «Το αποψινό θέμα είναι μια πολύ δύσκολη ερώτηση. Ποια Ελλάδα σε ποια Ευρώπη;» είπε ο κ. Ξυδάκης και πρόσθεσε: «Πρέπει να απαντήσουμε κατ? αρχάς στο πρώτο - ποια Ελλάδα θέλουμε μετά από έξη χρόνια βασάνων και ταλαιπωρίας, τα οποία όμως ωστόσο μας έχουν δώσει μια επίγνωση, μια γνώση».

    Ακόμη, ο κ. Ξυδάκης τόνισε ότι «αρχίζουμε να καταλαβαίνουμε τι πρέπει να αφήσουμε πίσω μας και πως τα πού πρέπει να κινηθούμε. Ταυτόχρονα όμως, με τη μεγάλη οικονομική κρίση που έπληξε την Ευρώπη και την έβαλε σε μια νέα πολιτική τροχιά με τις πολιτικές λιτότητας και τις ανισομέρειες, μια νέα ιστορική περιπέτεια βρίσκεται στο διάβασμά μας, εκπορεύεται από τη Μέση Ανατολή, και αλλάζει πάρα πολύ και την πνευματική στάση και την ηθική στάση και τους συσχετισμούς στην Ευρώπη».

    [05] Χρ. Σπίρτζης: Προτάσεις για έργα 12 δισ. ευρώ προωθεί προς ένταξη στο πακέτο Γιούνκερ η κυβέρνηση

    Προτάσεις για έργα ύψους άνω των 12 δισ. ευρώ, τα οποία αφορούν κυρίως επεκτάσεις γραμμών μετρό, οδικές και σιδηροδρομικές υποδομές αλλά και εμπορευματικά κέντρα, προωθεί προς ένταξη στο Πακέτο Γιούνκερ η ελληνική κυβέρνηση, όπως γνωστοποίησε χθες, από τη Θεσσαλονίκη, ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Χρήστος Σπίρτζης.

    Μιλώντας σε εκδήλωση του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ) και του ομίλου Humans, o κ.Σπίρτζης σημείωσε ότι ήδη υπάρχει συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) για τα έργα που η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει να εντάξει στο Πακέτο Γιούνκερ. Μάλιστα, σημείωσε ότι η Ελλάδα θα προλάβει τα σφιχτά χρονοδιαγράμματα του Πακέτου, αφού «ήδη αυτά που έχουν ζητηθεί από την Κομισιόν έχουν κατατεθεί». Συμπλήρωσε, ότι στις 20-21 Απριλίου η ελληνική πρόταση πρόκειται να παρουσιαστεί στους υπουργούς της ΕΕ.

    «Μετά τις συμφωνίες με την ΕΤΕπ θα μπορέσουμε να κάνουμε πιο συγκεκριμένες ανακοινώσεις για το ύψος των επενδύσεων» δήλωσε, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι μεγάλα έργα, όπως οι επεκτάσεις των Μετρό Αθήνας και Θεσσαλονίκης και ο βόρειος οδικός άξονας της Κρήτης είναι πιθανόν να ενταχθούν στο πακέτο.

    Μεταξύ των έργων που προτείνονται από την ελληνική πλευρά περιλαμβάνεται και η Σιδηροδρομική Εγνατία, έργο ύψους άνω των 5 δισ. ευρώ, για το οποίο ο κ.Σπίρτζης επισήμανε ότι έχει δημοπρατηθεί, το τμήμα Αλεξανδρούπολης- Ορμενίου. Πρόσθεσε ότι σε πρώτη φάση, στόχος είναι η διακίνηση φορτίων στο τμήμα Κωνσταντινούπολης-Θεσσαλονίκης του άξονα, ενώ έπεται εκείνο που θα συνδέσει τη Θεσσαλονίκη με τη δυτική Μακεδονία.

    [06] Στη Διαύγεια τα κριτήρια παράλληλης απασχόλησης δημοσιογράφων που εργάζονται σε κρατικά ΜΜΕ

    Δημοσιοποιήθηκε στη Διαύγεια η απόφαση του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά με την οποία καθορίζονται τα κριτήρια παράλληλης απασχόλησης στους εργαζόμενους δημοσιογράφους στην ΕΡΤ, το ΑΠΕ-ΜΠΕ και τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας (ΓΓΕΕ).

    Σύμφωνα με τα ορισθέντα κριτήρια, «δεν δύναται να χορηγηθεί άδεια παράλληλης απασχόλησης σε όσους δημοσιογράφους/καλλιτεχνικές ειδικότητες κατέχουν θέση ευθύνης στην ΓΓΕΕ, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και στην ΕΡΤ ΑΕ». Αντιστρόφως και οι δημοσιογράφοι και οι καλλιτεχνικές ειδικότητες που αιτούνται παράλληλης απασχόλησης «δεν επιτρέπεται να κατέχουν θέση ευθύνης στον ιδιωτικό τομέα με οποιαδήποτε σχέση εξαρτημένης εργασίας, παροχής υπηρεσιών ή έργου».

    Επίσης οι διοικήσεις των κρατικών εταιρειών δεν θα μπορούν να χορηγήσουν «δεύτερη πέραν της μίας άδειας [σ.σ. παράλληλης] απασχόλησης σε οποιοδήποτε άλλο μέσο ενημέρωσης κατά την ίδια χρονική περίοδο στον ίδιο εργαζόμενο».

    Επίσης, «η παράλληλη απασχόληση δεν θα πρέπει να σχετίζεται ως προς το αντικείμενό της με τα ιδιαίτερα καθήκοντα της θέσης του εργαζομένου με οποιαδήποτε σχέση εργασίας» στους ανωτέρω τρεις δημόσιους οργανισμούς. Επιπλέον «δεν μπορεί να χορηγηθεί άδεια παράλληλης απασχόλησης σε ανταγωνιστικό μέσο του ίδιου τύπου και ιδίως σε άλλο πρακτορείο και σε συνδεδεμένες με αυτό εταιρείες ειδήσεων για τους δημοσιογράφους στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ή σε άλλο τηλεοπτικό κανάλι για τους δημοσιογράφους/καλλιτεχνικές ειδικότητες του τμήματος τηλεόρασης της ΕΡΤ ΑΕ και αντιστοίχως στους δημοσιογράφους/καλλιτεχνικές ειδικότητες των άλλων τμημάτων της ΕΡΤ ΑΕ (ραδιόφωνο, διαδίκτυο, έντυπα κ.λπ.)».

    Εξαίρεση αποτελεί η παροχή διδακτικού έργου και η δημοσίευση άρθρων γνώμης αμισθί. Οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να χρησιμοποιούν τις υποδομές της ΓΓΕΕ, της ΕΡΤ και του ΑΠΕ-ΜΠΕ για τις ανάγκες της παράλληλης απασχόλησης. Τέλος, προϋπόθεση για την εξέταση της αίτησης είναι η προσκόμιση της σύμβασης παράλληλης απασχόλησης καθώς και κάθε άλλου αποδεικτικού, προς τούτο, στοιχείου.

    [07] Χώρους συνεύρεσης συζύγων-συντρόφων με κρατούμενους στις φυλακές Γρεβενών εξήγγειλε ο Ν. Παρασκευόπουλος

    Ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος εξήγγειλε τη δημιουργία χώρου συναντήσεων συζύγων-συντρόφων με κρατουμένους ή κρατούμενες, σε κατάλληλο τμήμα των φυλακών Γρεβενών, ενώ παράλληλα εγκαινίασε το πρώτο στην Ελλάδα «Παιδικό επισκεπτήριο» στις ίδιες φυλακές.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης, ο χώρος συνάντησης συζύγων-συντρόφων με κρατουμένους ή κρατούμενες στις φυλακές Γρεβενών θα είναι ο πρώτος παρόμοιος χώρος στις φυλακές της χώρας.

    Η ύπαρξη χώρων συνεύρεσης συζυγικών-συντροφικών συναντήσεων μέσα στις φυλακές αποτελεί διεθνή πρακτική, αναφέρει το υπουργείο Δικαιοσύνης και προσθέτει ότι αυτό προβλέπεται και στο σχέδιο του νέου Σωφρονιστικού Κώδικα.

    Ακόμα, ο κ. Παρασκευόπουλος εγκαινίασε στις φυλακές Γρεβενών το πρώτο στην Ελλάδα «Παιδικό επισκεπτήριο» και τόνισε:

    «Το ?Παιδικό επισκεπτήριο? υλοποιεί την πολιτική για φυλακές με ανθρώπινο πρόσωπο, με ειδικότερο σκοπό να μπορούν οι γονείς κρατούμενοι να περνούν χρόνο με τα μικρά παιδιά τους σε κατάλληλες συνθήκες. Με τον τρόπο αυτό επιδιώκεται η μείωση των αρνητικών συνεπειών της φυλάκισης και η ενδυνάμωση των οικογενειακών σχέσεων, με τελικό βέβαια σκοπό την υποβοήθηση της ομαλής επανένταξης του κρατουμένου στο κοινωνικό, επαγγελματικό και οικογενειακό περιβάλλον».

    [08] Το μεγαλύτερο μέρος της Παλμύρας έχει απελευθερωθεί, τονίζουν ρώσοι αξιωματικοί

    Οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις και δυνάμεις πολιτοφυλακής πιστές στην κυβέρνηση ανακατέλαβαν από τους τζιχαντιστές το μεγαλύτερο μέρος της αρχαίας πόλης της Παλμύρας με την στήριξη επιδρομών της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας, που απέφυγαν να στοχεύσουν ιστορικά μνημεία, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο διοικητής του ρωσικού κέντρου συντονισμού στη Συρία, Σεργκέι Κουραλένκο, σημειώνοντας ότι συγκρούσεις με εναπομείναντες τρομοκράτες λαμβάνουν χώρα στα νότια προάστια της πόλης.

    Όπως τόνισε παράλληλα ο ίδιος, μέλη ρωσικών μονάδων εκκαθάρισης ναρκοπεδίων ξηράς φθάνουν στην πόλη για την αποναρκοθέτηση της περιοχής.

    Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν τόνισε την σημασία της απελευθέρωσης της Παλμύρας από το Ισλαμικό Κράτος, κατά τη διάρκεια συνόδου του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της χώρας, στο οποίο προήδρευσε, σύμφωνα με τον Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπο του προέδρου Πούτιν.

    Παράλληλα, με ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα το ρωσικό ΥΠΕΞ, σχολιάζοντας την ανακατάληψη της πόλης, τονίζεται πως η Μόσχα θεωρεί τη πρόσφατη επιτυχία στην μάχη ενάντια στους τρομοκράτες του ΙΚ στην Συρία ως μια πραγματική ευκαιρία για να προωθηθεί η πολιτική μετάβαση στην χώρα.

    [09] Συνελήφθη ο δράστης που άνοιξε πυρ στο Καπιτώλιο - Ελαφρά τραυματίστηκε ένας αστυνομικός

    Ένας αστυνομικός τραυματίστηκε ελαφρά από πυρά ενόπλου στο συγκρότημα του Καπιτωλίου και ο δράστης συνελήφθη, ανέφερε μια πηγή επικαλούμενη το φρουραρχείο του Καπιτωλίου.

    «Συνέβη ένα μεμονωμένο περιστατικό στις εγκαταστάσεις του Καπιτωλίου», ανέφερε η μητροπολιτική αστυνομία της Ουάσιγκτον με ανάρτηση της στο facebook, προσθέτοντας πως: «Δεν υπάρχει καμία ενεργή απειλή για το κοινό».

    Νωρίτερα, στο Κέντρο Επισκεπτών του Καπιτωλίου ακούστηκαν πυροβολισμοί και οι εργαζόμενοι στο Καπιτώλιο διατάχθηκαν να αναζητήσουν καταφύγιο εντός του κτιρίου, εν μέσω συγκεχυμένων πληροφοριών για το τι ακριβώς συνέβη .

    Ένας αξιωματικός της αστυνομίας του Καπιτωλίου, που ζήτησε να μην κατονομαστεί, δήλωσε πως ο φερόμενος δράστης μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο. Ο αξιωματικός δεν ταυτοποίησε, ούτε περιέγραψε τον δράστη, αναφέροντας πως δεν υπάρχουν άλλοι ύποπτοι.

    Όπως μετέδωσε το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN, ένα άτομο προσπάθησε να αποκτήσει πρόσβαση μέσα στον Λευκό Οίκο, με τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες να διαψεύδουν την είδηση.

    Λίγοι γερουσιαστές βρίσκονται στην Ουάσιγκτον, εξαιτίας των διακοπών στο Κογκρέσο, με το περιστατικό να συμβαίνει μετά από μια αστυνομική άσκηση, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί επιπλέον σύγχυση.

    Οι μυστικές υπηρεσίες απέκλεισαν προσωρινά την περιοχή γύρω από τον Λευκό Οίκο μετά το περιστατικό, ως «προληπτικό μέτρο».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 28 March 2016 - 22:32:26 UTC