Read the Latest International Press Articles Worldwide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-04-01

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Το Κυπριακό και οι ευρύτερες περιφερειακές εξελίξεις στο επίκεντρο της συνάντησης Τσίπρα-Κυπριανού
  • [02] ΝΔ: Τα δέκα ψέματα του Αλέξη Τσίπρα
  • [03] Σε ισχύ το νέο πρόγραμμα διακανονισμών της ΔΕΗ
  • [04] ΓΣΕΒΕΕ: Πάνω από 500.000 επιχειρήσεις και επαγγελματίες έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές σε ΔΕΚΟ
  • [05] «Κάντε ένα βήμα για την ειρήνη», ο τίτλος του νέου τεύχος του περιοδικού του ΑΠΕ-ΜΠΕ «Το Πρακτορείο»
  • [06] ΣΕΑΟΠ: Επιτακτική η ανάγκη πάταξης του λαθρεμπορίου τσίπουρου και τσικουδιάς
  • [07] Ισχυρή έκρηξη λόγω διαρροής αερίου στο κέντρο του Παρισιού - 17 τραυματίες
  • [08] Πράκτορες της CIA ξέχασαν... εκρηκτικά σε σχολικό λεωφορείο
  • [09] Εκτονώθηκε η κατάσταση στο κέντρο φιλοξενίας στον Κατσικά Ιωαννίνων
  • [10] Σεισμική δόνηση αισθητή στο Ηράκλειο και τη Βόρεια Κρήτη

  • [01] Το Κυπριακό και οι ευρύτερες περιφερειακές εξελίξεις στο επίκεντρο της συνάντησης Τσίπρα-Κυπριανού

    Οι τρέχουσες διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού, αλλά και οι ευρύτερες περιφερειακές εξελίξεις, συζητήθηκαν κατά τη συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον γγ του ΑΚΕΛ Άντρο Κυπριανού.

    Υποδεχόμενος τον κ. Κυπριανού στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός επισήμανε τη δύσκολη συγκυρία με τη σύμπτωση όλων των κρίσιμων θεμάτων, της προσφυγικής κρίσης και της κρίσης ασφάλειας στην Ευρώπη, καθώς και τις επιπτώσεις που θα μπορούσε αυτές οι κρίσεις να έχουν στις διακοινοτικές συνομιλίες. Ο κ. Κυπριανού εξέφρασε την εκτίμηση του ότι «η κρίση με το προσφυγικό δυσκολεύει τις προσπάθειες μας για λύση στο Κυπριακό, διότι η Τουρκία πλέον αλλάζει τις προτεραιότητες και τη στάση της».

    Σε αυτό το σημείο εκφράστηκε ικανοποίηση για την αποφυγή δυσμενών επιπτώσεων στο Κυπριακό, με τη συμφωνία που επετεύχθη στην τελευταία Σύνοδο ΕΕ-Τουρκίας, δεδομένων των απαιτήσεων που αρχικά προέβαλε η γείτονα χώρα. «Τουλάχιστον αποφύγαμε τα χειρότερα και πετύχαμε να μην επηρεάσει άμεσα, διότι ορισμένοι από τους όρους που έθετε αρχικά επηρέαζαν άμεσα το Κυπριακό και το κλίμα, και ως προς αυτό η απόφαση που πήραμε στη Σύνοδο ήταν ανακουφιστική, εκεί πετύχαμε μια επιτυχία διπλωματική». Ο κ. Κυπριανού μεταξύ άλλων μετέφερε την ικανοποίηση του Προέδρου της Κύπρου Νίκου Αναστασιάδη από τη στάση που τήρησε η Ελλάδα και ο πρωθυπουργός προσωπικά.

    [02] ΝΔ: Τα δέκα ψέματα του Αλέξη Τσίπρα

    Για 10 ψέματα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα που όμως, όπως αναφέρει, δεν ειπώθηκαν Πρωταπριλιά, κάνει λόγο σε ανακοίνωσή της η ΝΔ με αφορμή το έθιμο της σημερινής ημέρας. Συγκεκριμένα αναφέρει τις εξής φράσεις του κ. Τσίπρα:

    1. «Καταργούμε τον ΕΝΦΙΑ»

    2. «Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη»

    3. «Θα δώσουμε 13η Σύνταξη»

    4. «Θα επαναφέρουμε το βασικό μισθό στα 751 ευρώ»

    5. «Καμία αύξηση στον Φ.Π.Α.. Δεν πειράζουμε την έκπτωση Φ.Π.Α. στα νησιά»

    6. «Θα υπερασπιστούμε το δημόσιο χαρακτήρα των περιφερειακών αεροδρομίων»

    7. «Θα δώσουμε 2 δισ.ευρώ για την ανθρωπιστική κρίση»

    8. «Θα διαγράψουμε περισσότερο από 50% του χρέους»

    9. «Καταργούμε το Μνημόνιο με ένα Νόμο και ένα 'Αρθρο. Αυτή η Βουλή δεν υπογράφει νέο Μνημόνιο».

    10. «Με ΣΥΡΙΖΑ έρχονται καλύτερες μέρες για όλους τους Έλληνες»

    [03] Σε ισχύ το νέο πρόγραμμα διακανονισμών της ΔΕΗ

    Τέθηκε από σήμερα 1η Απριλίου σε εφαρμογή το νέο ευνοϊκό πρόγραμμα ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών καταναλωτών προς τη ΔΕΗ, καθώς και το πρόγραμμα επιβράβευσης των συνεπών επαγγελματιών και επιχειρήσεων με παροχή έκπτωσης 10% στην αξία του ηλεκτρικού ρεύματος.

    Ειδικότερα, όπως υπενθυμίζει η επιχείρηση:

    1. Όλοι οι πελάτες, για διάστημα 4 μηνών (01.04.2016 - 31.07.2016) μπορούν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους σε 36 μηνιαίες δόσεις, χωρίς καμία προκαταβολή. Στη ρύθμιση αυτή θα έχουν τη δυνατότητα να προσχωρήσουν για το υπόλοιπο της οφειλής τους και όσοι έχουν ήδη προβεί σε διακανονισμό των οφειλών τους με βάση το προηγούμενο σύστημα. Η καταβολή της πρώτης δόσης θα πραγματοποιείται με την έγκριση του διακανονισμού. Από το πρόγραμμα εξαιρούνται οι περιπτώσεις πελατών με ρευματοκλοπή.

    Για τις προϋποθέσεις του προγράμματος και την υποβολή της αίτησης ρύθμισης οι πελάτες της ΔΕΗ μπορούν να απευθύνονται στο Τμήμα Τηλεφωνικής Εξυπηρέτησης Πελατών, 11770 (Δευτέρα έως Παρασκευή και ώρες 08:00 - 16:00) καθώς και σε οποιοδήποτε Κατάστημα της ΔΕΗ.

    2. Ειδικά οι επιχειρηματικοί πελάτες (επαγγελματίες και επιχειρήσεις), εφόσον ενταχθούν σε ρύθμιση, εξασφαλίζουν τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα επιβράβευσης «ΣΥΝΕΠΕΙΑ», που εγκαινίασε επίσης σήμερα η ΔΕΗ, που προβλέπει έκπτωση 10% στην αξία προμήθειας ρεύματος για τους συνεπείς πελάτες.

    [04] ΓΣΕΒΕΕ: Πάνω από 500.000 επιχειρήσεις και επαγγελματίες έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές σε ΔΕΚΟ

    Πάνω από 500.000 επιχειρήσεις και επαγγελματίες έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές σε ΔΕΚΟ, «καθώς αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στη δύσκολη οικονομική συγκυρία και στις συσσωρευμένες υποχρεώσεις» σημειώνει σε ανακοίνωσή της η ΓΣΕΒΕΕ με αφορμή τη νέα ρύθμιση της ΔΕΗ.

    Με τη ρύθμιση αυτή, όπως σημειώνεται, επιτυγχάνεται μια μικρή αλλά σημαντική νίκη υπέρ των συμφερόντων των μικρών επιχειρήσεων και υπέρ της προσπάθειάς τους να επιβιώσουν σε ένα δυσμενές οικονομικό περιβάλλον που συντηρείται και διευρύνεται.

    Η ΓΣΕΒΕΕ καλεί τους βιοτέχνες, επαγγελματίες και εμπόρους, να επωφεληθούν στο μέτρο του δυνατού της ευεργετικής αυτής ρύθμισης. «Ασφαλώς η ρύθμιση αυτή δεν αρκεί για την εξασφάλιση όρων βιωσιμότητας των μικρών επιχειρήσεων, και αναμένουμε από την πολιτεία αντίστοιχες παρεμβάσεις στο πεδίο των φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών, καθώς και ρύθμισης των κόκκινων δανείων» καταλήγει στην ανακοίνωσή της η ΓΣΕΒΕΕ.

    [05] «Κάντε ένα βήμα για την ειρήνη», ο τίτλος του νέου τεύχος του περιοδικού του ΑΠΕ-ΜΠΕ «Το Πρακτορείο»

    Τη δυσοίωνη κατάσταση για την Ευρώπη, μετά και το τρομοκρατικό χτύπημα στην καρδιά της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, στις Βρυξέλλες, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 32 νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες, επιχειρεί να διερευνήσει το περιοδικό του ΑΠΕ-ΜΠΕ «Το Πρακτορείο», που κυκλοφορεί σήμερα, καθώς είχε προηγηθεί η σημαδιακή για την ανθρωπότητα τρομοκρατική επίθεση στο Παρίσι στις 13 Νοεμβρίου του 2015.

    Αυτός ο πόλεμος είναι χαμένος, του Χάρη Αναγνωστάκη

    Το χτύπημα στις Βρυξέλλες, στο κέντρο της ευρωπαϊκής διοίκησης και της γραφειοκρατίας αλλά και την έδρα του ΝΑΤΟ, ήταν αναμενόμενο, μετά το Παρίσι. Το περίμεναν και οι Βέλγοι. Τότε στο τεύχος, που βγάλαμε αμέσως μετά το σφοδρό χτύπημα στο Παρίσι, με το λιτό αλλά τόσο νομίζω σημαδιακό τίτλο «13/11/2015», δηλαδή τη μέρα που μπαίνει το δηλητήριο στις επόμενες σελίδες του βιβλίου της σύγχρονης ιστορίας, είχαμε υποστηρίξει ότι οι τζιχαντιστές είχαν πετύχει αυτό που ήθελαν.

    Είχαν μεταφέρει τη φρίκη, τον τρόμο και το θάνατο, εκτός από τα δικά τους μέρη, στη «γηραιά ήπειρο». Ακούγοντας την πολιτική ηγεσία της Γαλλίας, αλλά και άλλους Ευρωπαίους αξιωματούχους να δηλώνουν με στόμφο ότι «βρισκόμαστε σε πόλεμο με το Ισλαμικό Κράτος» είχαμε προβλέψει το εύκολο: ότι θα υπάρξουν κι άλλα τρομοκρατικά χτυπήματα. Ο Πάπας είχε πει με άλλα λόγια ότι βλέπουμε τα προσεχώς από τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Τότε απλώς είχαμε διερωτηθεί αν πρόκειται για υπερβολή. Τώρα μάλλον του δίνουμε έναν πόντο. Αν και ένας Πάπας δεν κάνει προβλέψεις, έχει πληροφορίες και αναλυτές που θα ζήλευαν και στο αμερικανικό πεντάγωνο ή στη βρετανική αντικατασκοπία.

    Μάλιστα, το σύνθετο σκηνικό αυτής της παράνοιας επιχείρησε να περιγράψει στο άρθρο του (20/11/2015) ο Μιχάλης Ψύλος, φωτίζοντας ορισμένες πλευρές του, που παραμένουν καλά φυλαγμένες στη σκιά και σε «υπηρεσίες» που προσπαθούν να μεταρρυθμίσουν έναν κλασικό μεγάλο πόλεμο σε έναν πόλεμο που δεν καταλαβαίνεις τον εχθρό, φοβάσαι τα πάντα, που οι παράπλευρες απώλειες νομίζεις ότι είναι ο στόχος. Είχε, λοιπόν, γράψει για τους «τζιχαντιστές»: «Πρωτοεμφανίστηκαν ως μισθοφόροι στον πόλεμο για την ανατροπή του Καντάφι στη Λιβύη το 2011 και μετά στη Συρία ως μαχητές, ενώ στη συνέχεια οι δυτικές δυνάμεις τους βάφτισαν "εχθρούς"». Ακόμη σημείωνε τις επιδιώξεις των Γάλλων σε Αφρική και Μέση Ανατολή, τις δυτικές ίντριγκες πίσω από τις οποίες κρύβονται συμφέροντα δισεκατομμυρίων και αρκετά ακόμη που βάζουν σε σκέψεις ακόμη και εκείνους που νομίζουν ότι τα κανάλια, ξένια και ντόπια, περιφέρουν την αλήθεια σαν αγία εικόνα.

    Το πρόβλημα, όμως, για την Ευρώπη δεν είναι ότι κηρύττει τον πόλεμο σε φανατικούς, αποφασισμένους να γίνουν πυροτέχνημα μαζί με «απίστους» (η Europol υπολογίζει ότι υπάρχουν μόνο στην Ευρώπη, με ευρωπαϊκές ταυτότητες, πάνω από 5.000 τζιχαντιστές) αλλά ότι αυτό τον πόλεμο δεν μπορεί να τον κερδίσει. Τουλάχιστον χωρίς συνέπειες ηττημένου.

    Και αυτό γιατί η «πολιτισμένη» Ευρώπη αντί να αναλογιστεί τις ευθύνες της, να καταβάλει κάθε προσπάθεια για να σβήσει τις φωτιές που έχουν ανάψει σε δεκάδες σημεία του πλανήτη και με δική της ευθύνη, επιλέγει το δρόμο της αντιπαράθεσης, γκρεμίζει τις ιδέες της ελευθερίας και του πολιτισμού, για να σηκώσει φράχτες που δήθεν παρέχουν ασφάλεια, αλλά που σίγουρα δηλητηριάζουν τους πολίτες με τον τρόμο και το μίσος. Καμία ευαισθησία για τους χιλιάδες νεκρούς μουσουλμάνους από τον Ισλαμικό Στρατό. Είναι μόνο μία περίπτωση οι 30 νεκροί σε γήπεδο της Βαγδάτης από βομβιστή του Ισλαμικού Κράτους, πριν από λίγες ημέρες. Ούτε μια ενοχή, μια τάχα μου θλίψη, για τους βομβαρδισμούς αμάχων από τις «συμμαχικές δυνάμεις» τόσα χρόνια. Και βεβαίως η σιωπηλή πλειοψηφία της αναισθησίας των πολλών, που δεν θέλουν να γνωρίζουν πώς γέμιζαν τα θησαυροφυλάκια των χωρών τους για αιώνες από χώρες που ζουν μέσα στην απόλυτη φτώχεια και τη «φιλανθρωπία». «Το φάντασμα του βασιλιά Λεοπόλδου», που θανάτωσε πάνω από 10 εκατομμύρια στο Κονγκό στα τέλη του 19ου αιώνα και έκοβε το δεξί χέρι σε ακόμη περισσότερους ανυπότακτους μαύρους, βγαίνει πάλι στο σεργιάνι.

    Πόσο άλλωστε απέχουν οι ιδέες του βασιλιά Λεοπόλδου από τους ακροδεξιούς και νεοναζί, που βγήκαν στους δρόμους πριν από λίγες ημέρες στο κέντρο των Βρυξελλών, για να απαιτήσουν το διωγμό των ξένων από τη χώρα τους και να προσπαθήσουν να επιβάλουν την ατζέντα τους στην πολιτική σκηνή του Βελγίου. Είχε προηγηθεί μία μικρή -προς το παρόν- νίκη τους, καθώς ο δήμαρχος Βρυξελλών και το υπουργείο Εσωτερικών είχαν απαγορεύσει τη διεξαγωγή της «πορείας ειρήνης», στην οποία αναμενόταν να συμμετάσχουν χιλιάδες πολίτες, που υποστηρίζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η Ευρώπη επιστρέφει και πάλι σε εποχές μαύρες και άραχνες, που νομίζαμε ότι έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Όπως έλεγε και ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, το σκοτάδι δεν μπορεί να διώξει το σκοτάδι? Και ακόμη «στο τέλος δεν θυμόμαστε τα λόγια των εχθρών μας, αλλά τη σιωπή των φίλων μας».

    Το Βέλγιο μετρά τα τραύματά του, του Μανώλη Σπινθουράκη

    Η (καθολική) Μεγάλη Εβδομάδα του 2016 υπήρξε για το Βέλγιο μια πραγματική εβδομάδα των παθών. Η 22α Μαρτίου έχει ήδη γραφτεί με μελανά γράμματα στην ιστορία της χώρας, ενώ η βελγική κοινωνία μετρά ακόμη τα τραύματά της.

    Στο πολιτικό επίπεδο, όπου τα πράγματα ποτέ στο Βέλγιο δεν ήταν απλά, η κατάσταση είναι εξαιρετικά συγκεχυμένη. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η βελγική κρατική μηχανή ολιγώρησε, τόσο σε σχέση με τη διαχείριση και τον εντοπισμό των τρομοκρατών-καμικάζι κατά τους προηγούμενους μήνες, όσο και σε σχέση με τα μέτρα που έλαβε τις πρώτες στιγμές μετά την έκρηξη των βομβών στο αεροδρόμιο. Στην μεν πρώτη περίπτωση αποκαλύπτεται ότι ένας εκ των τρομοκρατών δεν συνελήφθη επειδή ένας υπάλληλος της πρεσβείας του Βελγίου στην Τουρκία είχε άδεια, ενώ στη δεύτερη περίπτωση είναι βέβαιο, πως αν είχε αμέσως μετά την έκρηξη διαταχθεί η παύση λειτουργίας του μετρό, τα θύματα θα ήταν λιγότερα.

    Δύο υπουργοί της συντηρητικής κυβέρνησης συνασπισμού υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους, αλλά ο Βέλγος πρωθυπουργός Σαρλ Μισέλ δεν τις έκανε δεκτές. Κάτι που προκάλεσε την έντονη αντίδραση της αντιπολίτευσης.

    Στο μεταξύ, τα κρούσματα ρατσιστικής βίας διαρκώς αυξάνονται. Την Κυριακή του Πάσχα διαδήλωσαν στις Βρυξέλλες, με εμφανώς βίαιες διαθέσεις, περίπου 400 άτομα αυτοπροσδιοριζόμενα (δικαίως) ως εθνικιστές χούλιγκαν, ενώ τα βελγικά μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για συγκρούσεις ακόμα και μέσα στα σχολεία. Το Βέλγιο μετρά λοιπόν τα τραύματά του τα οποία, όπως όλα δυστυχώς δείχνουν, μάλλον είναι περισσότερα από αυτά που με τραγικό τρόπο αποκαλύφθηκαν την περασμένη «μαύρη» εβδομάδα.

    Τρομοκρατία εκτός Ευρώπης, του Αλέξη Ηλιάδη

    Τους τελευταίους μήνες η Ευρώπη συγκλονίστηκε από δύο μεγάλες τρομοκρατικές επιθέσεις τζιχαντιστών. Ηγέτες και απλοί πολίτες εξέφρασαν όπως ήταν φυσικό τη συμπαράστασή τους και την αλληλεγγύη τους στις χώρες που δέχθηκαν τις επιθέσεις. Πολλοί δήλωσαν Παριζιάνοι και Βρυξελλιώτες, όπως παλαιότερα είχαν δηλώσει Αμερικανοί και Charlie Hebdo. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κατακλύστηκαν από δηλώσεις χρηστών που εξέφραζαν την αποδοκιμασία τους για τα χτυπήματα των τρομοκρατών.

    Όμως, από τον Νοέμβριο μέχρι σήμερα έγιναν εκτός Ευρώπης άλλες επτά μεγάλες τρομοκρατικές επιθέσεις με πολλά θύματα. Tέσσερις στην Τουρκία, μία στο Μάλι, μία στο Ιράκ και μία στο Πακιστάν. Γι' αυτές δεν υπήρξε η ίδια ευαισθησία και ταύτιση, ούτε η ίδια δημοσιότητα. Δεν αισθάνθηκαν πολλοί Κωνσταντινουπολίτες. Το facebook και το Twitter δεν πήραν «φωτιά». Ίσως γιατί ό,τι γίνεται έξω από το «κοινό ευρωπαϊκό μας σπίτι» φαίνεται μακρινό, φαίνεται να μη μας αφορά, να μη μας ενδιαφέρει. Όπως φαίνεται να μη μας ενδιαφέρουν οι νεκροί και οι καταστροφές που αφήνουν πίσω τους οι πόλεμοι στη Μέση Ανατολή για τους οποίους δεν υπάρχουν έντονες αντιδράσεις διαμαρτυρίας.

    Τα πλήρη κείμενα μπορεί να τα βρουν οι αναγνώστες στην έντυπη έκδοση του Πρακτορείου και στην ιστοσελίδα του amna.gr.

    [06] ΣΕΑΟΠ: Επιτακτική η ανάγκη πάταξης του λαθρεμπορίου τσίπουρου και τσικουδιάς

    Επιτακτική είναι η ανάγκη πάταξης του λαθρεμπορίου χύμα τσίπουρου - υποστηρίζει ο Σύνδεσμος Ελλήνων Παραγωγών Αποσταγμάτων και Αλκοολούχων Ποτών (ΣΕΑΟΠ), με αφορμή τις πρόσφατες κατασχέσεις 320 τόνων (στις 29.1.2016 ποσότητας 304,483 τόνων και στις 29.3.2016 ποσότητας 14 τόνων) έκνομα παραχθέντος χύμα τσίπουρου από το Τελωνείο Λάρισας.

    Ο σύνδεσμος συγχαίρει τις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές για το δύσκολο έργο που επιτελούν εν μέσω αντίξοων συνθηκών και περιορισμένων ανθρώπινων και υλικών πόρων. Ο ΣΕΑΟΠ αναφέρει ότι η έκνομη παραγωγή και διακίνηση χύμα τσίπουρου / τσικουδιάς, έχει λάβει εδώ και καιρό ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

    «Οι νόμιμοι αποσταγματοποιοί κανιβαλίζονται από το λαθρεμπόριο, με αποτέλεσμα τα λουκέτα στον κλάδο να μην αποτελούν πλέον είδηση, αλλά φυσική εξέλιξη του αθέμιτου ανταγωνισμού. Οι στρεβλώσεις που προκαλούνται από την υπερφορολόγηση του κλάδου των αλκοολούχων ποτών, διογκώνονται από τη συνεχώς διευρυνόμενη δράση των έκνομων μη φορολογούμενων αποσταγματοποιών και των λαθρεμπόρων, συρρικνώνοντας τον κλάδο και οδηγώντας τους εργαζόμενους στην ανεργία, στερώντας από το Δημόσιο, έσοδα εκατομμυρίων ευρώ από διαφυγόντες φόρους» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

    Εστιάζοντας στους αριθμούς των πρόσφατων επιχειρήσεων των ελεγκτικών αρχών, γίνεται εύκολα αντιληπτή κατά το σύνδεσμο «η δυναμική που έχει λάβει η παράνομη παραγωγή και διακίνηση χύμα τσίπουρου / τσικουδιάς και το μέγεθος της ζημίας που επιφέρει».

    Η ποσότητα των 320 τόνων που δεσμεύτηκαν στις συγκεκριμένες δύο μόνο επιχειρήσεις των ελεγκτικών αρχών, το τελευταίο δίμηνο, αντιπροσωπεύει κατά τον ΣΕΑΟΠ:

    - περίπου το 14% της ετήσιας κατανάλωσης του εμφιαλωμένου τσίπουρου των επίσημων αποσταγματοποιών (η οποία το 2014 ήταν 2,5 εκ. λίτρα σύμφωνα με το ΓΧΚ)

    - ποσοστό 5-7% της δηλούμενης ετήσιας παραγωγής χύμα τσίπουρου σε όλη την Ελλάδα (δεδομένου ότι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία των τελωνείων, οι ποσότητες του χύμα τσίπουρου και τσικουδιάς των διημέρων που δηλώνονται κάθε χρόνο, ανέρχονται σε 5 -7 εκ. λίτρα).

    Σημειώνεται ακόμη, ότι η ποσότητα των 320 τόνων βρέθηκε σε μία και μόνο περιοχή της Ελλάδας, καταδεικνύοντας το μέγεθος των παράνομα παραγόμενων και διακινούμενων ποσοτήτων στο σύνολο της επικράτειας.

    [07] Ισχυρή έκρηξη λόγω διαρροής αερίου στο κέντρο του Παρισιού - 17 τραυματίες

    Μια ισχυρή έκρηξη που οφείλεται σε διαρροή αερίου σημειώθηκε σήμερα το μεσημέρι σε ένα κτιριακό συγκρότημα στο κέντρο του Παρισιού, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 17 τραυματίες, ένας εξ αυτών σοβαρά, μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο επικαλούμενο τα σωστικά συνεργεία και την αστυνομία.

    Η έκρηξη προκάλεσε εκτεταμένες καταστροφές στους πάνω ορόφους και τη στέγη του κτιρίου, ενώ υψώθηκε πυκνός μαύρος καπνός από την φωτιά που ξέσπασε.

    Ένας πυροσβέστης τραυματίστηκε σοβαρά από την έκρηξη, που προκλήθηκε έπειτα από μια πυρκαγιά, ωστόσο η ζωή του δεν διατρέχει κίνδυνο , διευκρίνισε ένας αξιωματούχος της πυροσβεστικής. Άλλοι 16 άνθρωποι, μεταξύ αυτών 10 πυροσβέστες, τραυματίστηκαν

    Έντονη οσμή καμένου έχει καλύψει τη συνοικία της γαλλικής πρωτεύουσας, όπου έχουν σπεύσει ασθενοφόρα, πυροσβεστικά οχήματα και οχήματα της πολιτικής προστασίας.

    «Βρισκόμουν σπίτι μου, τα τζάμια των παραθύρων σείστηκαν ακόμα και στο κτίριό μου, που βρίσκεται δύο δρόμους μακρύτερα. Και κατόπιν πυκνός γκρίζος καπνός και αυτή η μυρωδιά του καμένου? Λόγω των γεγονότων των τελευταίων ημερών, σκεφτήκαμε ότι επρόκειτο για μία επίθεση» περιέγραψε μία κάτοικος της περιοχής, η Σιλβί Γκιγιομέν, 51 ετών.

    [08] Πράκτορες της CIA ξέχασαν... εκρηκτικά σε σχολικό λεωφορείο

    Πράκτορες της CIA που είχαν τοποθετήσει εκρηκτικά σε ένα σχολικό λεωφορείο στο πλαίσιο μιας εκπαιδευτικής άσκησης... ξέχασαν να τα απομακρύνουν από το όχημα μετά την ολοκλήρωσή της και η απίστευτη αμέλειά τους ανάγκασε την υπηρεσία να ξεκινήσει έρευνα για την υπόθεση.

    Τα εκρηκτικά είχαν τοποθετηθεί στο χώρο του κινητήρα του αυτοκινήτου και παρέμειναν εκεί την Δευτέρα και την Τρίτη, όταν το σχολικό λεωφορείο ξεκίνησε και πάλι δρομολόγια μεταφέροντας μικρούς μαθητές. Οι ασυνομικές αρχές πάντως διαβεβαιώνουν ότι τα παιδιά δεν διέτρεξαν κίνδυνο γιατί επρόκειτο για "ιδιαίτερα σταθερές" ουσίες.

    "Την περασμένη εβδομάδα μια ομάδα των K-9 της CIA (τα σκυλιά της υπηρεσίας πληροφοριών που είναι ειδικά εκπαιδευμένα για να εντοπίζουν εκρηκτικά) μετείχε σε μια εκπαιδευτική άσκηση ρουτίνας με αστυνομικούς της κομητείας Λάουντουν, στη Βιρτζίνια. Κατά τη διάρκεια αυτής της άσκησης, εκρηκτικές ύλες που χρησιμοποιούνται στην εκπαίδευση από απροσεξία εγκαταλείφθηκαν μέσα σε ένα από τα λεωφορεία", παραδέχτηκε η CIA σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

    Η υπηρεσία δεσμεύτηκε ότι θα διεξαχθεί μια "λεπτομερής και ανεξάρτητη έρευνα" για το θέμα, διευκρινίζοντας ότι έλαβε αμέσως μέτρα "για να ενισχύσει τις διαδικασίες ελέγχου και καταγραφής" των υλικών που χρησιμοποιούνται στις ασκήσεις.

    Το γραφείο του τοπικού σερίφη ανέφερε ότι το πρόγραμμα εκπαίδευσης των σκύλων της CIA στην κομητεία διακόπηκε.Τα εκρηκτικά βρέθηκαν την Τετάρτη κάτω από το καπώ του λεωφορείου, σε μηχανολογικό έλεγχο ρουτίνας.Οι γονείς των παιδιών που μεταφέρονταν με το λεωφορείο ενημερώθηκαν επίσης για το επεισόδιο.

    [09] Εκτονώθηκε η κατάσταση στο κέντρο φιλοξενίας στον Κατσικά Ιωαννίνων

    Αναχώρησαν μετά τις 5 το απόγευμα από το κέντρο στον Κατσικά, τα 4 λεωφορεία με τους περίπου 210 πρόσφυγες και μετανάστες που έφτασαν αργά χθες στο βράδυ και αρνούνταν να μπουν μέσα στις σκηνές, με αποτέλεσμα να επικρατεί πολύωρη ένταση. Οι πρόσφυγες διατύπωναν το αίτημα για επιστροφή στον Πειραιά, ενώ οι οδηγοί των φορτηγών διαμαρτυρήθηκαν έντονα για την κατάσταση, μάλιστα κατήγγειλαν φθορές στα αυτοκίνητα τους.

    Ωστόσο ο δήμαρχος Ιωαννιτών κατά την συνεδρίαση του τοπικού Συντονιστικού, τόνισε ότι «δεν πρέπει να γίνει ούτε μία νέα άφιξη στον καταυλισμό του Κατσικά, πριν διασφαλιστούν πλήρως οι συνθήκες υγιεινής του χώρου και οι συνθήκες της δημόσιας υγείας». Στο κέντρο φιλοξενίας στον Κατσικά, αναμένεται να φτάσουν απόψε και άλλοι πρόσφυγες από το λιμάνι του Πειραιά.

    [10] Σεισμική δόνηση αισθητή στο Ηράκλειο και τη Βόρεια Κρήτη

    Μεγέθους 4,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σύμφωνα με ανακοίνωση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, ήταν η σεισμική δόνηση που σημειώθηκε στις 17:30 το απόγευμα και έγινε ιδιαιτέρα αισθητή στο Ηράκλειο και στα βόρεια παράλια της Ανατολικής Κρήτης.

    Η δόνηση προερχόταν από απόσταση 258 χιλιομέτρων, νότια και νοτιοανατολικά της Αθήνας. Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται στο θαλάσσιο χώρο 51 χιλιόμετρα νότια-νοτιοδυτικά της Σαντορίνης και 73 χιλιόμετρα βόρεια του Ηρακλείου.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 1 April 2016 - 16:32:19 UTC