Read the Maastricht Treaty (Maastricht, 7 February 1992) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-04-01

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στόχος η αποσυμφόρηση της Ειδομένης και του Πειραιά
  • [02] ΣΥΡΙΖΑ για Κουμουτσάκο: "Ούτε μία δικαιολογία δεν έχει ψελλίσει ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, για τα τιμολόγια στους εκβιαστές δημοσιογράφους"
  • [03] ΝΔ: Τα δέκα ψέματα του Αλέξη Τσίπρα, που όμως δεν ειπώθηκαν Πρωταπριλιά
  • [04] «Χώρες της Βαλκανικής με στάση αντίθετη του ανθρωπισμού δεν μπορεί να σκέφτονται ευρωπαϊκή πορεία»
  • [05] Απαλλάσσονται από τον ΦΠΑ οι δωρεές από επιχειρήσεις προς τους πρόσφυγες
  • [06] Τσίπρας σε Κοντονή: Μην κάνεις βήμα πίσω
  • [07] «Κάντε ένα βήμα για την ειρήνη», ο τίτλος του νέου τεύχος του περιοδικού του ΑΠΕ-ΜΠΕ «Το Πρακτορείο»
  • [08] Απάντηση του υπουργού Πολιτισμού Αρ. Μπαλτά στον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη σχετικά με το Φεστιβάλ Αθηνών-Επιδαύρου
  • [09] Εκτονώθηκε η κατάσταση στο κέντρο φιλοξενίας στον Κατσικά Ιωαννίνων
  • [10] Πρόβλημα της τελευταίας στιγμής με Ροντρίγκες
  • [11] Κατά του «Grexit» ο Παναθηναϊκός, χαιρετίζει την «κίνηση» των 11

  • [01] Στόχος η αποσυμφόρηση της Ειδομένης και του Πειραιά

    Η πορεία και το χρονοδιάγραμμα της δημιουργίας 30.000 θέσεων φιλοξενίας, με κατεύθυνση την επιτάχυνση των διαδικασιών, συζητήθηκαν στη σημερινή συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Προσφυγικής και Μεταναστευτικής Πολιτικής, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

    Ειδικότερα, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Κυβερνητικού Συμβουλίου, συζητήθηκε η κατάσταση στον Πειραιά και την Ειδομένη και δόθηκε η κατεύθυνση αποσυμφόρησης του λιμανιού με επιταχυνόμενους ρυθμούς το επόμενο 10ήμερο, ώστε το λιμάνι να είναι πλήρως λειτουργικό πριν από την περίοδο του Πάσχα, αλλά και να εντατικοποιηθεί η εκστρατεία ενημέρωσης, η παρουσία των κρατικών αρχών και η μεταφορά σε κέντρα φιλοξενίας από την Ειδομένη.

    Όσον αφορά τη Δευτέρα 4 Απριλίου, πρώτη ημέρα της εφαρμογής επανεισδοχών στην Τουρκία, τονίστηκε ότι είναι σημαντικό να αρχίσει να εφαρμόζεται στην πράξη η Συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας και ότι η μεταφορά στην Τουρκία δεν αφορά όσους βρίσκονται σε διαδικασία ασύλου ούτε όσους έφτασαν στην Ελλάδα πριν από την έναρξη ισχύος της Συμφωνίας, στις 20 Μαρτίου.

    Υπογραμμίζεται, τέλος, ότι η ελληνική πλευρά είναι έτοιμη να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη συμφωνία και εκφράζει την ελπίδα ότι αυτό θα ισχύσει και για τα λοιπά εμπλεκόμενα μέρη (Ευρωπαϊκή Ένωση, κράτη-μέλη, Τουρκία).

    [02] ΣΥΡΙΖΑ για Κουμουτσάκο: "Ούτε μία δικαιολογία δεν έχει ψελλίσει ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, για τα τιμολόγια στους εκβιαστές δημοσιογράφους"

    Για "αστείες απαντήσεις" και ανεπιτυχή προσπάθεια "να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα", κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τη σημερινή συνέντευξη του εκπροσώπου Τύπου της ΝΔ Γιώργου Κουμουτσάκου στον ραδιοφωνικό σταθμό "Παραπολιτικά 901", παραθέτοντας ως προς αυτό εκτενές σχετικό απόσπασμα της.

    Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί την αξιωματική αντιπολίτευση επισημαίνοντας ότι επί 35 μέρες μετά τα πρώτα δημοσιεύματα "για τις σχέσεις των εκβιαστών με τη ΝΔ", "δεν έχει ψελλίσει ούτε καν μια δικαιολογία για τα τιμολόγια που ήρθαν στο φως".

    Ειδικότερα, σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει: "Τριανταπέντε ολόκληρες μέρες μετά τα πρώτα δημοσιεύματα για τις σχέσεις του κυκλώματος των εκβιαστών με τη ΝΔ, η αξιωματική αντιπολίτευση δεν έχει ψελλίσει ούτε καν μια δικαιολογία για τα τιμολόγια που ήρθαν στο φως. Σήμερα, ο εκπρόσωπος Τύπου, κ. Κουμουτσάκος προσπάθησε -ανεπιτυχώς, είναι η αλήθεια- να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα. Πρώτα προσπάθησε να αποσείσει τις όποιες ευθύνες από το πρόσωπό του, λέγοντας ότι.... «δεν ήταν καν στην Ελλάδα» την επίμαχη περίοδο, κατόπιν δήλωσε ότι «δεν έχει εικόνα», και στο τέλος είπε ότι για τη ΝΔ «το θέμα έχει κλείσει»".

    Ο ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζει ότι "δεν γνωρίζουμε πόσο δαιδαλώδη είναι τα λογιστήρια του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Και, σίγουρα, δεν θα θέλαμε να βρισκόμαστε στη δύσκολη, ομολογουμένως, θέση του κ. Κουμουτσάκου", για να υπογραμμίσει πως "η ΝΔ, όμως, είναι γελασμένη αν θεωρεί ότι με αστείες απαντήσεις μπορεί να κλείσει την υπόθεση των σχέσεων της με εκβιαστές δημοσιογράφους που έκαναν τη βρώμικη δουλειά της έναντι παχυλής αμοιβής".

    Εν συνεχεία παραθέτει ολόκληρο το σχετικό απομαγνητοφωνημένο απόσπασμα από τη συνέντευξη του εκπροσώπου Τύπου της ΝΔ:

    Κοτρώτσος: Γιατί δεν ακούσαμε την Τρίτη το βράδυ στη Βουλή και εξακολουθούμε τρεις ημέρες μετά να μην το ακούμε, εάν τα περίφημα τιμολόγια στην ομάδα Μαυρίκου, στη συμμορία Μαυρίκου έχουν πληρωθεί ή δεν έχουν πληρωθεί. Όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι έχουμε τιμολόγια πάνω από 100.000 ευρώ, αυτά τα έδειξαν και τα παραπολιτικά άλλωστε και δεν μπορείτε να μας πείτε το απλό, αυτό που θα έλυνε όλο το ζήτημα εάν έχουν κοπεί πιστωτικά και δεν έχουν πληρωθεί ή αν έχουν πληρωθεί, οπότε εάν έχουν πληρωθεί είναι μία διαδικασία εξαιρετικά γκρίζα. Το να «δωροδοκούνται» δημοσιογράφοι και εφημερίδες δι αυτού του τρόπου από ένα πολιτικό κόμμα.

    Κουμουτσάκος: Κύριε Κοτρώτσο στο ζήτημα αυτό η ΝΔ έχει περάσει από το στάδιο του ερωτώμενου στη θέση του ερωτώντος.

    Κοτρώτσος: Γιατί δώσατε την απάντηση και δεν την άκουσα;

    Κουμουτσάκος: Ναι, ναι. Μετά την αποκάλυψη, η οποία δεν ήταν και τίποτε, ψάχνοντας τη διαφάνεια, δεν ήταν ούτε γκρίζα, ούτε ακροάσεις, ούτε τίποτε άλλο. Μετά την αποκάλυψη ότι υπήρχε συνεργασία της διορισμένης από την κυβέρνηση διοίκηση της ΕΡΤ με την εταιρεία του κ. Μαυρίκου, αλλού πρέπει να υποβληθούν τα ερωτήματα.

    Κοτρώτσος: Όχι όχι κ. Κουμουτσάκο δεν μου απαντάτε σε ένα ερώτημα που σας θέτω, αυτό δεν είναι σωστή πρακτική από έναν τόσο έμπειρο εκπρόσωπο τύπου, εκπρόσωπο του Υπουργείου Εξωτερικών, εκπρόσωπο τύπου κόμματος ξανά και ξανά και ξανά. Εγώ σας έκανα μία ερώτηση. Έχουν πληρωθεί τα τιμολόγια στους Μαυρίκους ναι ή όχι;

    Κουμουτσάκος: Εσείς ρωτάτε εμένα και σας λέω ότι δεν το γνωρίζω, αυτά είναι από ό,τι θυμάμαι?.

    Κοτρώτσος: Μα έχουν περάσει 35 ημέρες, τόσο δαιδαλώδες είναι το λογιστήριο σας που δεν μπορεί να δώσει μία απάντηση;

    Κουμουτσάκος: Αυτά είναι τιμολόγια του 2010-2012 τιμολόγια, που δεν ήμουν καν στην Ελλάδα εκείνη την περίοδο , εν πάσει περιπτώσει ?

    Κοτρώτσος: Μα είστε εκπρόσωπος τύπου κ. Κουμουτσάκο? Μία εντολή να δώσετε ή εσείς ή ο πρόεδρος στο λογιστήριο, σε δέκα λεπτά θα έχετε αυτή την απάντηση. 35 ημέρες το σέρνετε (ως κόμμα), δεν δίνεται μια απάντηση που σας κρατά ουσιαστικά ως κόμμα σε ομηρία. Αυτή η ομάδα των εκβιαστών.

    Κουμουτσάκος: Δεν αισθανόμαστε καθόλου υπό ομηρία, σας είπα ότι υπάρχουν πολύ σημαντικά ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν και από την άλλη πλευρά. Από εκεί και πέρα η ΝΔ άνοιξε τα οικονομικά της, έχει διαφάνεια στα οικονομικά της, στον τρόπο που θα τα διαχειριστεί, έχουμε περάσει σε άλλη περίοδο.

    Κοτρώτσος: Το γεγονός ότι δεν δίνετε απάντηση σημαίνει ότι καλύπτετε τις αμαρτίες του παρελθόντος.

    Κουμουτσάκος: Δεν υπάρχει διάθεση να καλυφθεί τίποτε, εγώ σας είπα εν απολύτου ειλικρινεία ότι δεν έχω εικόνα, που μάλιστα -όπως και εσείς το είπατε-που κάποια από αυτά ή το σύνολο δεν ξέρω δεν έχω εικόνα, είναι πιστωτικά; Δεν έχουν πληρωθεί ποτέ, επομένως για εμάς το θέμα τελείωσε.

    Κοτρώτσος: Γιατί εμείς ξέρουμε ότι δεν είναι πιστωτικά, ότι πληρώθηκαν. Για αυτό σας ρώτησα.

    Κουμουτσάκος: Για εμάς το θέμα έχει κλείσει.

    [03] ΝΔ: Τα δέκα ψέματα του Αλέξη Τσίπρα, που όμως δεν ειπώθηκαν Πρωταπριλιά

    Για 10 ψέματα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα που όμως, όπως αναφέρει, δεν ειπώθηκαν Πρωταπριλιά, κάνει λόγο σε ανακοίνωσή της η ΝΔ με αφορμή το έθιμο της σημερινής ημέρας. Συγκεκριμένα αναφέρει τις εξής φράσεις του κ. Τσίπρα:

    1. «Καταργούμε τον ΕΝΦΙΑ»

    2. «Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη»

    3. «Θα δώσουμε 13η Σύνταξη»

    4. «Θα επαναφέρουμε το βασικό μισθό στα 751 ευρώ»

    5. «Καμία αύξηση στον Φ.Π.Α.. Δεν πειράζουμε την έκπτωση Φ.Π.Α. στα νησιά»

    6. «Θα υπερασπιστούμε το δημόσιο χαρακτήρα των περιφερειακών αεροδρομίων»

    7. «Θα δώσουμε 2 δισ.ευρώ για την ανθρωπιστική κρίση»

    8. «Θα διαγράψουμε περισσότερο από 50% του χρέους»

    9. «Καταργούμε το Μνημόνιο με ένα Νόμο και ένα 'Αρθρο. Αυτή η Βουλή δεν υπογράφει νέο Μνημόνιο».

    10. «Με ΣΥΡΙΖΑ έρχονται καλύτερες μέρες για όλους τους Έλληνες»

    [04] «Χώρες της Βαλκανικής με στάση αντίθετη του ανθρωπισμού δεν μπορεί να σκέφτονται ευρωπαϊκή πορεία»

    Ξεκάθαρο μήνυμα στην ΠΓΔΜ, χωρίς να την κατονομάσει, πως δεν μπορεί να σκέφτεται ευρωπαϊκή πορεία και πορεία εντός του ΝΑΤΟ εάν τηρεί μια στάση αντίθετη με τις αρχές του ανθρωπισμού και των δικαιωμάτων του ανθρώπου απέναντι στους πρόσφυγες, έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος υποδεχόμενος στο Προεδρικό Μέγαρο τον υπουργό Εξωτερικών της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης Ιγκόρ Τσιρνάντακ. «Το προσφυγικό και η αντιμετώπισή του υπό όρους ανθρωπισμού και δικαιωμάτων του Ανθρώπου είναι ένα θέμα αρχής και για την Ευρωπαϊκή Ένωση και για την Ελλάδα φυσικά. Άρα, χώρες της Βαλκανικής που τηρούν μια στάση αντίθετη με τις αρχές του ανθρωπισμού και των δικαιωμάτων του ανθρώπου απέναντι στους πρόσφυγες είναι αυτονόητο ότι, εφόσον συνεχίσουν αυτήν την τακτική, δεν μπορεί να σκέφτονται ευρωπαϊκή πορεία και πορεία εντός ΝΑΤΟ» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Παράλληλα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, απευθυνόμενος στον υπουργό Εξωτερικών της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης, τόνισε ότι η Ελλάδα επιδιώκει να έχει τις καλύτερες δυνατές σχέσεις με όλες τις χώρες της Βαλκανικής και επισήμανε πως επιθυμεί τη συνεργασία σε όλους τους τομείς. Σε ό,τι αφορά την πορεία της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο κ. Παυλόπουλος παρέπεμψε στη συνάντηση που είχε νωρίτερα ο κ. Τσιρνάντακ με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, ο οποίος δήλωσε πως η Βοσνία και Ερζεγοβίνη είναι ένα θετικό παράδειγμα στην περιοχή μας και πρέπει όλοι να στηρίξουμε το δρόμο της στους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης, από τη μεριά του, χαρακτήρισε τις σχέσεις των δύο χωρών άριστες και τόνισε πως «συμφωνήσαμε για την εμβάθυνση αυτών των καλών σχέσεων και στον πολιτικό, διπλωματικό αλλά και στον τουριστικό, οικονομικό και γενικότερα σ? όλους τους τομείς».

    Επίσης, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πλήρη υποστήριξη της Ελλάδας, όπως είπε, και στον πολιτικό και διπλωματικό τομέα, αλλά και γενικότερα στο θέμα των εμπειρογνωμόνων, στο δρόμο της χώρας του προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Αναφερόμενος στο προσφυγικό ζήτημα και στον τρόπο αντιμετώπισης του, σημείωσε πως η Βοσνία και Ερζεγοβίνη δεν εμπλέκεται άμεσα στον διαβαλκανικό διάδρομο και παρατήρησε πως «δυστυχώς, σε όλο αυτό το διάστημα δεν είδαμε μια ενιαία και σθεναρή απάντηση της Ευρώπης στο θέμα αυτό». Εξέφρασε δε την πεποίθηση ότι από τη Δευτέρα θα αρχίσει η εφαρμογή της Συμφωνίας που έχει υπογραφεί μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας και θα πάνε τα πράγματα προς το καλύτερο.

    Τέλος, επανέλαβε την πρόσκληση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να επισκεφτεί τη χώρα του σύντομα και υπογράμμισε πως «η Ελλάδα από την αρχή δέχθηκε τη Βοσνία έτσι όπως είναι, σεβόμενη τους τρεις λαούς που την αποτελούν, σεβόμενη τις δύο μεγάλες οντότητες που υπάρχουν και το πολιτικό μας σύστημα».

    [05] Απαλλάσσονται από τον ΦΠΑ οι δωρεές από επιχειρήσεις προς τους πρόσφυγες

    Απαλλάσσονται από τον ΦΠΑ, αναδρομικά από 1.12.2015, οι δωρεές ειδών και η παροχή υπηρεσιών, από επιχειρήσεις (φυσικά και νομικά πρόσωπα) προς τους πρόσφυγες.

    Αυτό προβλέπει μεταξύ άλλων η ρύθμιση που περιλαμβάνεται στο σχέδιο νόμου «Οργάνωση και λειτουργία Υπηρεσίας Ασύλου, Αρχής Προσφυγών, Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης κτλ.»

    Το υπουργείο Οικονομικών, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, αντιλαμβανόμενο την άμεση ανάγκη για τη διάθεση παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας από επιχειρήσεις (φυσικά και νομικά πρόσωπα) προς τους πρόσφυγες και συμβάλλοντας στη συνολική προσπάθεια της κυβέρνησης, εξέτασε το ενδεχόμενο απαλλαγής από το ΦΠΑ των δωρεών αυτού του είδους και προχώρησε στη διευθέτησή της με το άρθρο 78 του νομοσχεδίου.

    Επιπλέον με τη ρύθμιση αυτή παρέχει κίνητρα στις ελληνικές επιχειρήσεις, ώστε να υποβοηθηθεί η συμμετοχή τους στην προσπάθεια αντιμετώπισης των αναγκών που έχουν δημιουργηθεί από την ανθρωπιστική αυτή κρίση.

    Επιπλέον απαλλάσσει τα πλοία του ελληνικού Δημοσίου και τα πολεμικά πλοία, από την καταβολή του ΦΠΑ των αγαθών που προμηθεύονται για την κάλυψη των αναγκών των ατόμων που περισυλλέγουν από τη θάλασσα, από τα νησιά, καθώς και από τις βραχονησίδες.

    [06] Τσίπρας σε Κοντονή: Μην κάνεις βήμα πίσω

    Ο Αλέξης Τσίπρας είχε συνάντηση με τον υφυπουργό Αθλητισμού, Σταύρο Κοντονή, ο οποίος τον ενημέρωσε για τις εξελίξεις στον χώρο του ποδοσφαίρου.

    Ο πρωθυπουργός, όπως αναφέρει σε δύο μηνύματα του στον λογαριασμό του στο Τwitter, ζήτησε από τον κ. Κοντονή "να μην κάνει βήμα πίσω". "Ή τώρα όλοι θα δεχθούν την κάθαρση ή θα υποστούν τις συνέπειες", τονίζει.

    Τα δύο tweets του πρωθυπουργού είναι τα εξής: "Συνάντησα τον Υφυπουργό Αθλητισμού, Σ. Κοντονή, και με ενημέρωσε για τις εξελίξεις στο χώρο του ποδοσφαίρου". "Του ζήτησα να μην κάνει βήμα πίσω. Ή τώρα όλοι θα δεχθούν την κάθαρση ή θα υποστούν τις συνέπειες".

    [07] «Κάντε ένα βήμα για την ειρήνη», ο τίτλος του νέου τεύχος του περιοδικού του ΑΠΕ-ΜΠΕ «Το Πρακτορείο»

    Τη δυσοίωνη κατάσταση για την Ευρώπη, μετά και το τρομοκρατικό χτύπημα στην καρδιά της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, στις Βρυξέλλες, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 32 νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες, επιχειρεί να διερευνήσει το περιοδικό του ΑΠΕ-ΜΠΕ «Το Πρακτορείο», που κυκλοφορεί σήμερα, καθώς είχε προηγηθεί η σημαδιακή για την ανθρωπότητα τρομοκρατική επίθεση στο Παρίσι στις 13 Νοεμβρίου του 2015.

    Αυτός ο πόλεμος είναι χαμένος, του Χάρη Αναγνωστάκη

    Το χτύπημα στις Βρυξέλλες, στο κέντρο της ευρωπαϊκής διοίκησης και της γραφειοκρατίας αλλά και την έδρα του ΝΑΤΟ, ήταν αναμενόμενο, μετά το Παρίσι. Το περίμεναν και οι Βέλγοι. Τότε στο τεύχος, που βγάλαμε αμέσως μετά το σφοδρό χτύπημα στο Παρίσι, με το λιτό αλλά τόσο νομίζω σημαδιακό τίτλο «13/11/2015», δηλαδή τη μέρα που μπαίνει το δηλητήριο στις επόμενες σελίδες του βιβλίου της σύγχρονης ιστορίας, είχαμε υποστηρίξει ότι οι τζιχαντιστές είχαν πετύχει αυτό που ήθελαν.

    Είχαν μεταφέρει τη φρίκη, τον τρόμο και το θάνατο, εκτός από τα δικά τους μέρη, στη «γηραιά ήπειρο». Ακούγοντας την πολιτική ηγεσία της Γαλλίας, αλλά και άλλους Ευρωπαίους αξιωματούχους να δηλώνουν με στόμφο ότι «βρισκόμαστε σε πόλεμο με το Ισλαμικό Κράτος» είχαμε προβλέψει το εύκολο: ότι θα υπάρξουν κι άλλα τρομοκρατικά χτυπήματα. Ο Πάπας είχε πει με άλλα λόγια ότι βλέπουμε τα προσεχώς από τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Τότε απλώς είχαμε διερωτηθεί αν πρόκειται για υπερβολή. Τώρα μάλλον του δίνουμε έναν πόντο. Αν και ένας Πάπας δεν κάνει προβλέψεις, έχει πληροφορίες και αναλυτές που θα ζήλευαν και στο αμερικανικό πεντάγωνο ή στη βρετανική αντικατασκοπία.

    Μάλιστα, το σύνθετο σκηνικό αυτής της παράνοιας επιχείρησε να περιγράψει στο άρθρο του (20/11/2015) ο Μιχάλης Ψύλος, φωτίζοντας ορισμένες πλευρές του, που παραμένουν καλά φυλαγμένες στη σκιά και σε «υπηρεσίες» που προσπαθούν να μεταρρυθμίσουν έναν κλασικό μεγάλο πόλεμο σε έναν πόλεμο που δεν καταλαβαίνεις τον εχθρό, φοβάσαι τα πάντα, που οι παράπλευρες απώλειες νομίζεις ότι είναι ο στόχος. Είχε, λοιπόν, γράψει για τους «τζιχαντιστές»: «Πρωτοεμφανίστηκαν ως μισθοφόροι στον πόλεμο για την ανατροπή του Καντάφι στη Λιβύη το 2011 και μετά στη Συρία ως μαχητές, ενώ στη συνέχεια οι δυτικές δυνάμεις τους βάφτισαν "εχθρούς"». Ακόμη σημείωνε τις επιδιώξεις των Γάλλων σε Αφρική και Μέση Ανατολή, τις δυτικές ίντριγκες πίσω από τις οποίες κρύβονται συμφέροντα δισεκατομμυρίων και αρκετά ακόμη που βάζουν σε σκέψεις ακόμη και εκείνους που νομίζουν ότι τα κανάλια, ξένια και ντόπια, περιφέρουν την αλήθεια σαν αγία εικόνα.

    Το πρόβλημα, όμως, για την Ευρώπη δεν είναι ότι κηρύττει τον πόλεμο σε φανατικούς, αποφασισμένους να γίνουν πυροτέχνημα μαζί με «απίστους» (η Europol υπολογίζει ότι υπάρχουν μόνο στην Ευρώπη, με ευρωπαϊκές ταυτότητες, πάνω από 5.000 τζιχαντιστές) αλλά ότι αυτό τον πόλεμο δεν μπορεί να τον κερδίσει. Τουλάχιστον χωρίς συνέπειες ηττημένου.

    Και αυτό γιατί η «πολιτισμένη» Ευρώπη αντί να αναλογιστεί τις ευθύνες της, να καταβάλει κάθε προσπάθεια για να σβήσει τις φωτιές που έχουν ανάψει σε δεκάδες σημεία του πλανήτη και με δική της ευθύνη, επιλέγει το δρόμο της αντιπαράθεσης, γκρεμίζει τις ιδέες της ελευθερίας και του πολιτισμού, για να σηκώσει φράχτες που δήθεν παρέχουν ασφάλεια, αλλά που σίγουρα δηλητηριάζουν τους πολίτες με τον τρόμο και το μίσος. Καμία ευαισθησία για τους χιλιάδες νεκρούς μουσουλμάνους από τον Ισλαμικό Στρατό. Είναι μόνο μία περίπτωση οι 30 νεκροί σε γήπεδο της Βαγδάτης από βομβιστή του Ισλαμικού Κράτους, πριν από λίγες ημέρες. Ούτε μια ενοχή, μια τάχα μου θλίψη, για τους βομβαρδισμούς αμάχων από τις «συμμαχικές δυνάμεις» τόσα χρόνια. Και βεβαίως η σιωπηλή πλειοψηφία της αναισθησίας των πολλών, που δεν θέλουν να γνωρίζουν πώς γέμιζαν τα θησαυροφυλάκια των χωρών τους για αιώνες από χώρες που ζουν μέσα στην απόλυτη φτώχεια και τη «φιλανθρωπία». «Το φάντασμα του βασιλιά Λεοπόλδου», που θανάτωσε πάνω από 10 εκατομμύρια στο Κονγκό στα τέλη του 19ου αιώνα και έκοβε το δεξί χέρι σε ακόμη περισσότερους ανυπότακτους μαύρους, βγαίνει πάλι στο σεργιάνι.

    Πόσο άλλωστε απέχουν οι ιδέες του βασιλιά Λεοπόλδου από τους ακροδεξιούς και νεοναζί, που βγήκαν στους δρόμους πριν από λίγες ημέρες στο κέντρο των Βρυξελλών, για να απαιτήσουν το διωγμό των ξένων από τη χώρα τους και να προσπαθήσουν να επιβάλουν την ατζέντα τους στην πολιτική σκηνή του Βελγίου. Είχε προηγηθεί μία μικρή -προς το παρόν- νίκη τους, καθώς ο δήμαρχος Βρυξελλών και το υπουργείο Εσωτερικών είχαν απαγορεύσει τη διεξαγωγή της «πορείας ειρήνης», στην οποία αναμενόταν να συμμετάσχουν χιλιάδες πολίτες, που υποστηρίζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η Ευρώπη επιστρέφει και πάλι σε εποχές μαύρες και άραχνες, που νομίζαμε ότι έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Όπως έλεγε και ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, το σκοτάδι δεν μπορεί να διώξει το σκοτάδι? Και ακόμη «στο τέλος δεν θυμόμαστε τα λόγια των εχθρών μας, αλλά τη σιωπή των φίλων μας».

    Το Βέλγιο μετρά τα τραύματά του, του Μανώλη Σπινθουράκη

    Η (καθολική) Μεγάλη Εβδομάδα του 2016 υπήρξε για το Βέλγιο μια πραγματική εβδομάδα των παθών. Η 22α Μαρτίου έχει ήδη γραφτεί με μελανά γράμματα στην ιστορία της χώρας, ενώ η βελγική κοινωνία μετρά ακόμη τα τραύματά της.

    Στο πολιτικό επίπεδο, όπου τα πράγματα ποτέ στο Βέλγιο δεν ήταν απλά, η κατάσταση είναι εξαιρετικά συγκεχυμένη. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η βελγική κρατική μηχανή ολιγώρησε, τόσο σε σχέση με τη διαχείριση και τον εντοπισμό των τρομοκρατών-καμικάζι κατά τους προηγούμενους μήνες, όσο και σε σχέση με τα μέτρα που έλαβε τις πρώτες στιγμές μετά την έκρηξη των βομβών στο αεροδρόμιο. Στην μεν πρώτη περίπτωση αποκαλύπτεται ότι ένας εκ των τρομοκρατών δεν συνελήφθη επειδή ένας υπάλληλος της πρεσβείας του Βελγίου στην Τουρκία είχε άδεια, ενώ στη δεύτερη περίπτωση είναι βέβαιο, πως αν είχε αμέσως μετά την έκρηξη διαταχθεί η παύση λειτουργίας του μετρό, τα θύματα θα ήταν λιγότερα.

    Δύο υπουργοί της συντηρητικής κυβέρνησης συνασπισμού υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους, αλλά ο Βέλγος πρωθυπουργός Σαρλ Μισέλ δεν τις έκανε δεκτές. Κάτι που προκάλεσε την έντονη αντίδραση της αντιπολίτευσης.

    Στο μεταξύ, τα κρούσματα ρατσιστικής βίας διαρκώς αυξάνονται. Την Κυριακή του Πάσχα διαδήλωσαν στις Βρυξέλλες, με εμφανώς βίαιες διαθέσεις, περίπου 400 άτομα αυτοπροσδιοριζόμενα (δικαίως) ως εθνικιστές χούλιγκαν, ενώ τα βελγικά μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για συγκρούσεις ακόμα και μέσα στα σχολεία. Το Βέλγιο μετρά λοιπόν τα τραύματά του τα οποία, όπως όλα δυστυχώς δείχνουν, μάλλον είναι περισσότερα από αυτά που με τραγικό τρόπο αποκαλύφθηκαν την περασμένη «μαύρη» εβδομάδα.

    Τρομοκρατία εκτός Ευρώπης, του Αλέξη Ηλιάδη

    Τους τελευταίους μήνες η Ευρώπη συγκλονίστηκε από δύο μεγάλες τρομοκρατικές επιθέσεις τζιχαντιστών. Ηγέτες και απλοί πολίτες εξέφρασαν όπως ήταν φυσικό τη συμπαράστασή τους και την αλληλεγγύη τους στις χώρες που δέχθηκαν τις επιθέσεις. Πολλοί δήλωσαν Παριζιάνοι και Βρυξελλιώτες, όπως παλαιότερα είχαν δηλώσει Αμερικανοί και Charlie Hebdo. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κατακλύστηκαν από δηλώσεις χρηστών που εξέφραζαν την αποδοκιμασία τους για τα χτυπήματα των τρομοκρατών.

    Όμως, από τον Νοέμβριο μέχρι σήμερα έγιναν εκτός Ευρώπης άλλες επτά μεγάλες τρομοκρατικές επιθέσεις με πολλά θύματα. Tέσσερις στην Τουρκία, μία στο Μάλι, μία στο Ιράκ και μία στο Πακιστάν. Γι' αυτές δεν υπήρξε η ίδια ευαισθησία και ταύτιση, ούτε η ίδια δημοσιότητα. Δεν αισθάνθηκαν πολλοί Κωνσταντινουπολίτες. Το facebook και το Twitter δεν πήραν «φωτιά». Ίσως γιατί ό,τι γίνεται έξω από το «κοινό ευρωπαϊκό μας σπίτι» φαίνεται μακρινό, φαίνεται να μη μας αφορά, να μη μας ενδιαφέρει. Όπως φαίνεται να μη μας ενδιαφέρουν οι νεκροί και οι καταστροφές που αφήνουν πίσω τους οι πόλεμοι στη Μέση Ανατολή για τους οποίους δεν υπάρχουν έντονες αντιδράσεις διαμαρτυρίας.

    Τα πλήρη κείμενα μπορεί να τα βρουν οι αναγνώστες στην έντυπη έκδοση του Πρακτορείου και στην ιστοσελίδα του amna.gr.

    [08] Απάντηση του υπουργού Πολιτισμού Αρ. Μπαλτά στον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη σχετικά με το Φεστιβάλ Αθηνών-Επιδαύρου

    Απαντώντας στη δήλωση του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη, με την οποία εξέφραζε έκπληξη και κυρίως λύπη για την κατάργηση της παρουσίας των Ελλήνων δημιουργών στο Ελληνικό φεστιβάλ Αθηνών-Επιδαύρου, έκανε λόγο για ?αφελληνισμό? του φεστιβάλ και ζητούσε από τον πρωθυπουργό ?να αναιρέσει την απόφασή του?, ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Αρ.Μπαλτάς τόνισε ότι ο κ. Μητσοτάκης ?θα παραμείνει έκπληκτος, αλλά με χαρά αυτή τη φορά, όταν πληροφορηθεί και τα ελληνικά δρώμενα του Φεστιβάλ» και τον παρέπέμψε στη σημερινή ανακοίνωση του ΔΣ του Ελληνικού Φεστιβάλ. Επίσης ο κ. Μπαλτάς αναφέρει ότι ?τον διεθνή προσανατολισμό του Φεστιβάλ υποσχέθηκε να διευρύνει ο κ. Γιαν Φαμπρ και μέσα από ένα συστηματικό πρόγραμμα που εκτείνεται σε όλη τη διάρκεια της θητείας του και πρόκειται να συνδέσει στενότερα την ούτως ή άλλως πολύ σημαντική ελληνική καλλιτεχνική παραγωγή με την Ευρώπη και τον κόσμο?.

    Σχολιάζοντας στη δήλωση του επικεφαλής του κόμματος Το Ποτάμι Σταύρου Θεοδωράκη που έκανε λόγο για αναιτιολόγιτη αποπομπή του Γιώργου Λούκου ο υπουργός Πολιτισμού σημειώνει: ?Δηλαδή Το Ποτάμι θα επιθυμούσε να διατηρούνται στις θέσεις τους διευθυντές δημοσίων οργανισμών, οι οποίοι είναι κατηγορούμενοι για κακουργηματικές πράξεις που αφορούν κακοδιαχείριση δημοσίου χρήματος;? και τονίζει ότι ?η αμοιβή του κ. Φαμπρ είναι η κατώτερη αμοιβή που έχει λάβει ποτέ Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ και θα αναρτηθεί στη Διαύγεια από τον αρμόδιο φορέα?.

    --Παραίτηση των Αρ. Μπαλτά και Γ. Φαμπρ ζητούν Έλληνες καλλιτέχνες

    Τις παραιτήσεις του υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Αριστείδη Μπαλτά και του νέου επικεφαλής του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου Γιαν Φαμπρ, ζητούν με ανοιχτή επιστολή τους εκπρόσωποι από όλο το φάσμα του καλλιτεχνικού κόσμου, οι οποίοι συγκεντρώθηκαν σήμερα στο Θέατρο Σφενδόνη. Στόχος τους ήταν να αναζητηθεί ένας κοινός τρόπος αντίδρασης σχετικά με τη νέα φυσιογνωμία του φεστιβάλ, μετά τις ανακοινώσεις του Φλαμανδού καλλιτέχνη για τη συγκρότηση του φετινού προγράμματος, από τo οποίo απουσιάζει η ελληνική εκπροσώπηση.

    Συγκεκριμένα, στην επιστολή τους προς τον Αριστείδη Μπαλτά, οι καλλιτέχνες ανεφέρουν σχετικά με το διορισμό του Γ. Φαμπρ και το πρόγραμμα που ανακοίνωσε: «Συμφωνήσαμε με συντριπτική πλειοψηφία, ότι πρόκειται για μία απαράδεκτη και έκθετη, τόσο νομικά, όσο και ηθικά ενέργεια, η οποία στρέφεται ευθέως εναντίον της σύγχρονης ελληνικής δημιουργίας και εναντίον των χειμαζόμενων ή και ανέργων Ελλήνων δημιουργών. Επειδή οι συγκεκριμένες αυτές πράξεις ελέγχονται ως παράνομες και κυρίως εχθρικές για τη ζωντανή καλλιτεχνική δημιουργία και τον πολιτισμό του τόπου, ζητάμε την άμεση παραίτησή σας».

    Επίσης σε δεύτερη επιστολή που στηρίχθηκε σε κείμενο του ηθοποιού Γιάννη Μαυριτσάκη, χαρακτηρίζουν τον Γιαν Φαμπρ persona non grata για «την οίηση και τον απροκάλυπτο καλλιτεχνικό ολοκληρωτισμό που επέδειξε, ισχυριζόμενος ότι θα μετατρέψει σε διεθνές ένα φεστιβάλ που είναι ήδη διεθνές από τα γεννοφάσκια του και αποκλείοντας για φέτος αλλά και τα επόμενα χρόνια τους Έλληνες δημιουργούς». Τέλος, του ζητούν να επιστρέψει τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή.

    Στη συνάντηση που διήρκησε σχεδόν τέσσερις ώρες, παραβρέθηκε πλήθος καλλιτεχνών μεταξύ των οποίων οι: Γιάννης Χουβαρδάς, Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, Αργύρης Ξάφης, Ολια Λαζαρίδου, Αντζελα Μπρούσκου, Χρήστος Λούλης, Καρυοφυλλιά Κραμπέτη, Μαριάννα Κάλμπαρη, Στέλιος Μάινας, Φωτεινή Μπαξεβάνη, Άρης Σερβετάλης, Νίκος Χατζόπουλος, Αντζελα Μπρούσκου, Ρένη Πιττακή, Αργύρης Πανταζάρας, Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος και αρκετοί ήταν αυτοί που πήραν το λόγο. Στην παρέμβασή του, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου, Στάθης Λιβαθινός, είπε ότι συναντήθηκε χθες με τον Γιαν Φαμπρ και τον ενημέρωσε για την δυσφορία του καλλιτεχνικού κόσμου. «Μας ρώτησε αν είμαστε θυμωμένοι και του δώσαμε μια εικόνα της ελληνικής πραγματικότητας. Ότι υπάρχει πολύ θυμός και ανεργία» τόνισε.

    [09] Εκτονώθηκε η κατάσταση στο κέντρο φιλοξενίας στον Κατσικά Ιωαννίνων

    Αναχώρησαν μετά τις 5 το απόγευμα από το κέντρο στον Κατσικά, τα 4 λεωφορεία με τους περίπου 210 πρόσφυγες και μετανάστες που έφτασαν αργά χθες στο βράδυ και αρνούνταν να μπουν μέσα στις σκηνές, με αποτέλεσμα να επικρατεί πολύωρη ένταση. Οι πρόσφυγες διατύπωναν το αίτημα για επιστροφή στον Πειραιά, ενώ οι οδηγοί των λεωφορείων διαμαρτυρήθηκαν έντονα για την κατάσταση, μάλιστα κατήγγειλαν φθορές στα αυτοκίνητα τους.

    Ωστόσο ο δήμαρχος Ιωαννιτών κατά την συνεδρίαση του τοπικού Συντονιστικού, τόνισε ότι «δεν πρέπει να γίνει ούτε μία νέα άφιξη στον καταυλισμό του Κατσικά, πριν διασφαλιστούν πλήρως οι συνθήκες υγιεινής του χώρου και οι συνθήκες της δημόσιας υγείας». Στο κέντρο φιλοξενίας στον Κατσικά, αναμένεται να φτάσουν απόψε και άλλοι πρόσφυγες από το λιμάνι του Πειραιά.

    [10] Πρόβλημα της τελευταίας στιγμής με Ροντρίγκες

    Λίγο πριν το τέλος της προπόνησης o Γκάρι Ροντρίγκες, παραπάτησε στην προσπάθεια του να σουτάρει και αισθάνθηκε ενοχλήσεις στον αστράγαλο. Αμέσως μετά το τέλος της προπόνησης ο παίκτης ακολούθησε πρόγραμμα αποθεραπείας και θα εξεταστεί για να φανεί το μέγεθος του προβλήματος.

    [11] Κατά του «Grexit» ο Παναθηναϊκός, χαιρετίζει την «κίνηση» των 11

    Κάθετα αντίθετη στο ενδεχόμενο αποκλεισμού των ελληνικών ομάδων από τις διεθνείς διοργανώσεις τάσσεται η ΠΑΕ Παναθηναϊκός. Με ανακοίνωσή τους οι «πράσινοι» επιτίθενται και πάλι στον Σταύρο Κοντονή, ενώ καλούν όσες ομάδες επιθυμούν να απευθυνθούν με «κοινή γραμμή» προς τις FIFA-UEFA, προκειμένου να αποφευχθεί το Grexit.

    Επίσης η ΠΑΕ Παναθηναϊκός χαιρετίζει την πρωτοβουλία των 11 ΠΑΕ της Super League και συγκεκριμένα του ιδιοκτήτη της ΠΑΕ Ξάνθη Χρήστου Πανόπουλου, για τις λύσεις που πρότειναν προκειμένου να βγει από το αδιέξοδο το ελληνικό ποδόσφαιρο.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 1 April 2016 - 18:32:29 UTC