Read the Constitutions of Greece & Neighboring Nations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-04-05

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δ. Βίτσας: Προς το τέλος της εβδομάδας θα έχει αποσυμφορηθεί ο Πειραιάς
  • [02] Telegraph: Το 51% των Βρετανών υπέρ της παραμονής στην ΕΕ
  • [03] Τηλεοπτική αναμέτρηση Κλίντον - Σάντερς στο CNN, στις 14 Απριλίου
  • [04] Οι στρατιωτικές δαπάνες παγκοσμίως αυξήθηκαν το 2015, έπειτα από τέσσερα χρόνια μείωσής τους
  • [05] Το αμερικανικό ναυτικό κατάσχεσε αποστολή όπλων από το Ιράν
  • [06] Ρ.Τ. Ερντογάν: Ο θύλακας του Ναγκόρνο Καραμπάχ θα «επιστρέψει μια μέρα» στο Αζερμπαϊτζάν

  • [01] Δ. Βίτσας: Προς το τέλος της εβδομάδας θα έχει αποσυμφορηθεί ο Πειραιάς

    Την πεποίθηση πως πριν από το Πάσχα όλοι οι πρόσφυγες από τον Πειραιά θα έχουν μεταφερθεί σε δομές φιλοξενίας, εξέφρασε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας, σε συνέντευξη που παραχώρησε τη Δευτέρα στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA και στους δημοσιογράφους Δημήτρη Καμπουράκη και Γιώργο Οικονομέα.

    Ο Δημήτρης Βίτσας υποστήριξε πως ως το τέλος της εβδομάδας "ο Πειραιάς θα έχει ανακουφιστεί πάρα πολύ και θα αρχίσει η μεταφορά των προσφύγων και από την Ειδομένη".

    Ανάμεσα στα άλλα, ανέφερε πως αυτές τις ημέρες έφυγαν από τον Πειραιά περίπου 1.500 πρόσφυγες, οι οποίοι πήγαν κατά κύριο λόγο στον Ελαιώνα, το Κουτσόχερο της Λάρισας και στον Κάτσικα των Ιωαννίνων. Η μεταφορά των προσφύγων θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες, ενώ δεν σημειώθηκαν νέες ροές προς τον Πειραιά.

    "Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 2.600 κενές θέσεις σε κέντρα φιλοξενίας και κατασκευάζονται περίπου ακόμα 10.000, που το μεγαλύτερο μέρος τους θα είναι έτοιμο μέχρι την επόμενη Κυριακή, εξήγησε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας. Περιμένουμε αυτή την εβδομάδα να ολοκληρωθούν οι εργασίες στα Οινόφυτα, να ανοίξουν κάποια μικρά ξενοδοχεία, τα οποία ανακατασκευάζουμε και μας έχουν παραχωρηθεί δωρεάν, καθώς και κάποιοι άλλοι χώροι. Στο μεταξύ, η Ύπατη Αρμοστεία θα έχει ολοκληρώσει ένα κομμάτι που έχει αναλάβει στα Λαγκαδίκια, όπως η ίδια το ζήτησε", πρόσθεσε ο Δημήτρης Βίτσας.

    Σχετικά με τις διαδικασίες ασύλου, περιέγραψε πως αυξήθηκαν τις τελευταίες ημέρες οι αιτήσεις για άσυλο στη νησιά και ιδιαίτερα στη Μυτιλήνη και δήλωσε πως μικρό ποσοστό εμπειρογνωμόνων έχει φθάσει από την Ευρώπη, αλλά μέσα στην εβδομάδα θα έχει ολοκληρωθεί, αφού ξεκινάει η διαδικασία της συμφωνίας.

    Τέλος, αναφερόμενος στο φαγητό που διατίθεται στα οργανωμένα κέντρα φιλοξενίας, επισήμανε πως είναι είτε από κέτερινγκ, είτε μέσω του Στρατού, είναι πιστοποιημένο και οι εταιρείες οι οποίες λειτουργούν έχουν την ευθύνη για την ποιότητα, η οποία, υποστήριξε ο Δημ. Βίτσας, είναι πάρα πολύ καλή.

    [02] Telegraph: Το 51% των Βρετανών υπέρ της παραμονής στην ΕΕ

    Το 51% των ερωτηθέντων Βρετανών υποστηρίζουντην παραμονή της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εφημερίδας Telegraph, έναντι 44% που υποστηρίζουν την αποχώρηση. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε χθες, 5% των ερωτηθέντων ήταν αναποφάσιστοι.

    Το ποσοστό όσων θέλουν να παραμείνει η χώρα στην ΕΕ ανέβηκε κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες από την προηγούμενη δημοσκόπηση του Telegraph, τον περασμένο μήνα.Η εφημερίδα δεν ανέφερε λεπτομέρειες για την ημερομηνία που διεξήγαγε τη δημοσκόπηση ή τον αριθμό του δείγματος.

    Το βρετανικό δημοψήφισμα για συμμετοχή της χώρας στην ΕΕ θα διεξαχθεί στις 23 Ιουνίου.

    [03] Τηλεοπτική αναμέτρηση Κλίντον - Σάντερς στο CNN, στις 14 Απριλίου

    Οι υποψήφιοι για το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος για την προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών Χίλαρι Κλίντον και Μπέρνι Σάντερς συμφώνησαν σε τηλεοπτική διαμάχη που θα γίνει στις 14 ΑΠριλίου, πέντε μέρες πριν τους προκριματικούς της πολιτείας της Νέας Υόρκης, ανακοίνωσετο αμερικανικό τηλεοπτικό κανάλι CNN χθες.

    Η συζήτηση θα διεξαχθεί στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης και θα μεταδοθεί από τα κανάλια CNN και NY1 της καλωδιακής τηλεόρασης.

    [04] Οι στρατιωτικές δαπάνες παγκοσμίως αυξήθηκαν το 2015, έπειτα από τέσσερα χρόνια μείωσής τους

    Οι στρατιωτικές δαπάνες παγκοσμίως αυξήθηκαν το 2015, έπειτα από τέσσερα χρόνια μείωσής τους, λόγω του πολλαπλασιασμού των εντάσεων σε διεθνές επίπεδο, επισημαίνει σε έκθεσή του που δημοσιοποιείται σήμερα Τρίτη το Διεθνές Ινστιτούτο Μελετών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης (SIPRI).Για το σύνολο της χρονιάς, οι στρατιωτικές δαπάνες αυξήθηκαν σε 1,676 τρισεκατομμύριο δολάρια, ή κατά 1% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

    Πέραν αυτής της παγκόσμιας αύξησης, που οφείλεται κυρίως σε χώρες της ανατολικής Ευρώπης, της Ασίας και της Μέσης Ανατολής, το ινστιτούτο μελετών διαπίστωσε ότι η τάση μείωσης των στρατιωτικών δαπανών στη Δύση αποδυναμώθηκε.Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής παραμένουν η χώρα που δαπανά τα περισσότερα για στρατιωτικούς σκοπούς, μακράν της δεύτερης. Ο προϋπολογισμός τους, ύψους 596 δισεκατομμυρίων δολαρίων, μειώθηκε κατά 2,4% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, λιγότερο σε σύγκριση με τις προηγούμενες χρονιές.

    [05] Το αμερικανικό ναυτικό κατάσχεσε αποστολή όπλων από το Ιράν

    Πλοία του Ναυτικού των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής στην Αραβική Θάλασσα εμπόδισαν ένα πλοιάριο και κατάσχεσαν από αυτό μια αποστολή όπλων από το Ιράν που φέρεται ότι είχε προορισμό τους αντάρτες Χούτι στην Υεμένη, ανακοίνωσε το Ναυτικόχθες.

    Τα όπλα κατασχέθηκαν στις 28 Μαρτίου από τα πολεμικά πλοία Σιρόκο και Γκρέιβλι, και ήταν κρυμμένα σε μικρό τοπικό ιστιοφόρο. Περιελάμβαναν 1.500 καλάσνικοφ, 200 πυραυλοκίνητους εκτοξευτές χειροβομβίδων (RPG) και οπλοπολυβόλα διαμετρήματος 21,50 mm, σύμφωνα με τη δήλωση του Ναυτικού, τα οποία τώρα βρίσκονται στα χέρια των αμερικανικών αρχών.Το πλοιάριο, που το Ναυτικό περιέγραψε ως "χωρίς πατρίδα", αφέθηκε με το πλήρωμά του μετά την αφαίρεση των όπλων.

    Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Έρνστ είπε χθες ότι η υποστήριξη του Ιράν για τους Χούτι είναι παράδειγμα του "αποσταθεροποιητικού ρόλου" που παίζει στην περιοχή, και ότι η αποστολή όπλων θα μπορούσε να εγερθεί ως θέμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

    [06] Ρ.Τ. Ερντογάν: Ο θύλακας του Ναγκόρνο Καραμπάχ θα «επιστρέψει μια μέρα» στο Αζερμπαϊτζάν

    Ο θύλακας του Ναγκόρνο Καραμπάχ, τον οποίο διεκδικούν το Γερεβάν και το Μπακού, «θα επιστρέψει μια μέρα» στο Αζερμπαϊτζάν, τον «αρχικό νόμιμο κάτοχό του», έκρινε ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

    «Το Καραμπάχ θα επιστρέψει μια μέρα, χωρίς καμιά αμφιβολία, στον αρχικό νόμιμο κάτοχό του, θα ενταχθεί (ξανά) στο Αζερμπαϊτζάν», προεξόφλησε κατά τη διάρκεια ομιλίας του η οποία μεταδόθηκε απευθείας τηλεοπτικά ο Ερντογάν, ο οποίος έχει εκφράσει επανειλημμένα την υποστήριξή του στο Μπακού μετά την επανέναρξη, την Παρασκευή το βράδυ, των εχθροπραξιών από τις οποίες έχουν βρει τον θάνατο τουλάχιστον 33 άνθρωποι στις δύο πλευρές.

    Οι μάχες, οι πιο πολύνεκρες αφότου είχε τεθεί σε ισχύ η εκεχειρία ανάμεσα στο Γερεβάν και το Μπακού το 1994, είχαν επίσης αποτέλεσμα να τραυματιστούν πάνω από 200 ακόμη στρατιωτικοί στις δύο πλευρές.

    Εκφράζοντας εκ νέου τα «συλλυπητήριά του» στους οικείους των Αζέρων «μαρτύρων», ο αρχηγός του τουρκικού κράτους τόνισε: «αυτή η καταπίεση δεν θα συνεχιστεί επ' αόριστον».

    Η σύγκρουση για το Ναγκόρνο Καραμπάχ, τα αίτια της οποίας είναι προαιώνια αλλά αποκρυσταλλώθηκαν επί σοβιετικής εποχής, όταν ο Μόσχα αποφάσισε να παραχωρήσει τον θύλακα όπου ζουν κατά πλειονότητα στη σοσιαλιστική σοβιετική δημοκρατία του Αζερμπαϊτζάν, λαμβάνει χώρα σε μια περιοχή του Καυκάσου με ιδιαίτερη, στρατηγική σημασία σε ό,τι αφορά τη μεταφορά υδρογονανθράκων, κοντά στο Ιράν, στην Τουρκία αλλά και στη Μέση Ανατολή.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 5 April 2016 - 4:32:25 UTC