Read the Treaty Establishing the European Community (Rome, 25 March 1957) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-04-05

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ευκ. Τσακαλώτος: Έγινε μια εισαγωγική συζήτηση
  • [02] Μειώθηκαν οι τιμές πετρελαίου, καθώς παρουσιάζει κάμψη η ζήτηση βενζίνης σε Β. Αμερική και Ασία
  • [03] Ανδρέας Ξανθός: Δεν θα επιτρέψουμε να γίνει το προσφυγικό, υγειονομικό πρόβλημα
  • [04] Μερικός αποκλεισμός από πρόσφυγες του οδικού άξονα Θεσσαλονίκης - Ευζώνων, στο ύψος του Πολυκάστρου
  • [05] Panama Papers: Λήψη μέτρων από την Κίνα για περιορισμό της δημοσιοποίησης στοιχείων
  • [06] Αέριο μουστάρδας χρησιμοποίησαν οι τζιχαντιστές σε επίθεση για κατάληψη αεροδρομίου στη Συρία
  • [07] Η Αλ. Αϊδίνη και η Ι. Παππά, από κοινού νικήτριες του θεατρικού βραβείου «Μ. Μερκούρη»
  • [08] Προδημοσίευση από το νέο βιβλίο του Γιάννη Καλπούζου «Σέρρα - Η ψυχή του Πόντου»
  • [09] Δύο γυναίκες στο Βιετνάμ μολύνθηκαν από τον ιό Ζίκα

  • [01] Ευκ. Τσακαλώτος: Έγινε μια εισαγωγική συζήτηση

    Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των θεσμών, και όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος «έγινε μια εισαγωγική συζήτηση, βάλαμε το χρονοδιάγραμμα της πρώτης εβδομάδας, έως την άλλη Δευτέρα, και τον οδικό χάρτη έως το Eurogroup της 22 Απριλίου».

    Σύμφωνα επίσης με τον υπουργό Οικονομικών, στη συνάντηση δεν συζητήθηκε καθόλου το θέμα Wikileaks. Ερωτηθείς εάν υπάρχει προβληματισμός για το γεγονός ότι η ευρωπαϊκή πλευρά επισήμως ή ανεπισήμως συντάχτηκε με το ΔΝΤ απάντησε «κανένα σχόλιο».

    Στη συνάντηση παρών ήταν και αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης.

    Συγκέτρωση της ΑΔΕΔΥ με σύνθημα «Να φύγει το ΔΝΤ από την Ελλάδα», έξω από Χίλτον

    Σε κλοιό διαδηλωτών ήταν το Χίλτον,όπου πραγματοποιήθηκε η συνάντηση των εκπροσώπων των θεσμών με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

    Τη συγκέντρωση, με κεντρικό σύνθημα να φύγει το ΔΝΤ από την Ελλάδα, διοργάνωσε ΑΔΕΔΥ, ενώ συμμετείχαν η ΛΑΕ, το ΕΠΑΜ και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

    Τα μέτρα ασφαλείας είναι ιδιαίτερα αυξημένα με δεκάδες κλούβες να έχουν στηθεί μπροστά από το ξενοδοχείο, στη Βασιλίσσης Σοφίας, και διμοιρίες των ΜΑΤ οι οποίες αποτρέπουν τους διαδηλωτές να πλησιάσουν το ξενοδοχείο. Η κυκλοφορία στη Βασιλίσσης Σοφίας διεξάγεται στο ρεύμα προς Κηφισίας με προβλήματα καθώς η μια λωρίδα είναι κλειστή.

    [02] Μειώθηκαν οι τιμές πετρελαίου, καθώς παρουσιάζει κάμψη η ζήτηση βενζίνης σε Β. Αμερική και Ασία

    Οι τιμές του αργού πετρελαίου σημείωσαν μείωση νωρίς σήμερα το πρωί στις ασιατικές αγορές, καθώς υπάρχουν ενδείξεις κάμψης της ζήτησης βενζίνης, τόσο στη Βόρεια Αμερική, όσο και στην Ασία.Η τιμή των συμβολαίων μελλοντικής εκτέλεσης για το αμερικανικό αργό καταγράφηκαν στα 35,39 δολ το βαρέλι, μειωμένες κατά 30 σεντς, από την τελευταία συνεδρίαση.Τα συμβόλαια μελλοντικής εκτέλεσης για το πετρέλαιο τύπου Brent, διεθνούς προέλευσης καταγράφηκαν με τιμές 37,46 δολ το βαρέλι, μειωμένες κατά 23 σεντς.

    Η ζήτηση βενζίνης στην αμερικανική αγορά, μειώνεται για πρώτη φορά μέσα σε 14 μήνες, ενώ η υπερπροσφορά της, αλλά και η επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης στην Ασία, οδηγεί στην αποθήκευση ποσοτήτων βενζίνης σε τάνκερς, συντηρώντας την τάση μείωσης των διεθνών τιμών πετρελαίου.

    [03] Ανδρέας Ξανθός: Δεν θα επιτρέψουμε να γίνει το προσφυγικό, υγειονομικό πρόβλημα

    "Δεν θα επιτρέψουμε να γίνει το προσφυγικό και υγειονομικό πρόβλημα", ανέφερε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Έφης Χριστοφιλοπούλου, σχετικά με υγειονομικούς κινδύνους που μπορεί να προκύψουν από τις συνθήκες διαβίωσης στους καταυλισμούς προσφύγων και μεταναστών.

    Ο υπουργός Υγείας είπε ακόμη, ότι η έμφαση θα δοθεί στην βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και ατομικής υγιεινής, η οποία αποτελεί την καλύτερη πρόληψη για την αποτροπή της εμφάνισης επιδημιών. Πρόσθεσε ότι έχει ανατεθεί ο συντονισμός στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας, για τον Πειραιά έχει την ευθύνη η Ανώνυμη Εταιρεία Μονάδων Υγείας (ΑΕΜΥ Α.Ε.), η οποία τελεί υπό την εποπτεία του κράτους, ενώ σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν, όπως είπε, οι πιστοποιημένες μη κυβερνητικές οργανώσεις, οι αλληλέγγυοι, και ο στρατός που έχει αναλάβει "πολύ κρίσιμο ρόλο ο στρατός στην οργάνωση των καταυλισμών και την καλή τους λειτουργία".

    "Βεβαίως, όταν έχουμε να διαχειριστούμε τόσο μεγάλη ανθρωπιστική κρίση πάντα θα εμφανίζονται ανεπάρκειες και αδυναμίες", είπε ο Ανδρέας Ξανθός και πρόσθεσε ότι, "στον βαθμό που δεν εκκενώνονται η Ειδομένη και ο Πειραιάς, που είναι χώροι ακατάλληλοι για την διαβίωση τόσων ανθρώπων, πάντα υπάρχει κίνδυνος για την εμφάνιση λοιμωδών νοσημάτων".

    Ο υπουργός Υγείας ανέφερε επίσης ότι θα ενισχυθεί το υγειονομικό προσωπικό στα κέντρα φιλοξενίας και στα νησιά με τη βοήθεια ευρωπαϊκών προγραμμάτων και προσλήψεις μέσω του ΚΕΛΠΝΟ.

    "Επιδιώκουμε να δημιουργήσουμε την αίσθηση της ασφάλειας στους εργαζόμενους και στους πολίτες, ώστε η προίκα της ανθρωπιστικής συμπεριφοράς που έδειξαν έως τώρα οι πολίτες να μην μεταστραφεί και να μην οδηγήσει σε φαινόμενα ξενοφοβίας" κατέληξε ο υπουργός Υγείας.

    [04] Μερικός αποκλεισμός από πρόσφυγες του οδικού άξονα Θεσσαλονίκης - Ευζώνων, στο ύψος του Πολυκάστρου

    Κανονικά διεξάγεται η κίνηση όλων των οχημάτων στη εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Ευζώνων, στο ύψος της διασταύρωσης της Ειδομένης, σημείο το οποίο είχαν αποκλείσει χθες πρόσφυγες και μετανάστες, ζητώντας το άνοιγμα των συνόρων.

    Σύμφωνα με την πρωινή ενημέρωση της Αστυνομίας, οι διαδηλωτές αποχώρησαν γύρω στις 2 τα ξημερώματα από το σημείο, με αποτέλεσμα η κυκλοφορία των οχημάτων να έχει αποκατασταθεί.

    Αντίθετα, συνεχίζεται ο μερικός αποκλεισμός στον ίδιο οδικό άξονα, στον κόμβο του Πολυκάστρου, όπως επίσης στον παλιό δρόμο Θεσσαλονίκης - Ευζώνων, στο ύψος του Λιμνότοπου. Πρόσφυγες και μετανάστες κατέβαλαν από το Σάββατο το οδόστρωμα στα δύο συγκεκριμένα σημεία, επιτρέποντας τη διέλευση σε Ι.Χ. αυτοκίνητα και λεωφορεία, όχι όμως και στα φορτηγά, τα οποία κινούνται μέσω παρακαμπτήριου δρόμου.

    Στο μεταξύ, για 18η μέρα συνεχίζεται η κατάληψη της σιδηροδρομικής γραμμής στον καταυλισμό της Ειδομένης, μπροστά στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας - ΠΓΔΜ.

    [05] Panama Papers: Λήψη μέτρων από την Κίνα για περιορισμό της δημοσιοποίησης στοιχείων

    Η Κίνα λαμβάνει μέτρα προκειμένου να περιορίσει τη δημοσιοποίηση στοιχείων γύρω από τη μαζική διαρροή εγγράφων της εταιρείας δικηγόρων Μοσάκ Φονσέκα του Παναμά, περιορίζοντας την έρευνα ή απαγορεύοντας ηλεκτρονικές δημοσιεύσεις.Τα λεγόμενα «Έγγραφα του Παναμά»φέρνουν στο φως της δημοσιότητας εξωχώριες εταιρίες που συνδέονται με τις οικογένειες του Κινέζου Προέδρου Ξι Ζινπίνγκ, αλλά και άλλων υψηλόβαθμων στελεχών του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος, που ασκούν ή άσκησαν εξουσία.

    Παρά το γεγονός ότι η τοποθέτηση χρημάτων σε μια εξωχώρια εταιρία δεν είναι παράνομη, τα μέλη της Διεθνούς Κοινοπραξίας Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ) που έχουν στην κατοχή τους τα έγγραφα που διέρρευσαν, δηλώνουν ότι μπορούν ν' αποδείξουν κινήσεις απόκρυψης πλούτου, φοροαποφυγής, ξεπλύματος μαύρου χρήματος, αλλά και εμπορίας ναρκωτικών.Παρά το γεγονός ότι η κινεζική κυβέρνηση δεν έχει ακόμη σχολιάσει τις αποκαλύψεις, τα κρατικά μέσα ενημέρωσης στην Κίνα, αποφεύγουν ν' αναφερθούν στο θέμα που έχει προκύψει.

    [06] Αέριο μουστάρδας χρησιμοποίησαν οι τζιχαντιστές σε επίθεση για κατάληψη αεροδρομίου στη Συρία

    Οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους επιτέθηκαν στονσυριακό στρατό, χρησιμοποιώντας αέριο μουστάρδας στη διάρκεια επιθετικής ενέργειας κατά συριακού αεροδρομίου στην Ντέιρ αλ-Ζορ, τη μεγαλύτερη πόλη της ανατολικής Συρίας, στα σύνορα με το Ιράκ, όπως μετέδωσαν χθες τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

    Ωστόσο, τα συριακά μέσα ενημέρωσης δε γνωστοποίησαν τον αριθμό των απωλειών μεταξύ των δυνάμεων του συριακού στρατού, καθώς οι τζιχαντιστές προσπαθούν με διαρκείς επιθετικές ενέργειες να θέσουν υπό τον έλεγχο τους, το στρατηγικής σημασίας αεροδρόμιο, που βρίσκεται νοτίως της πόλης.Οι γειτονιές γύρω από το αεροδρόμιο, ελέγχονται από το Ισλαμικό Κράτος. ?Οι τρομοκράτες εκτόξευσαν ρουκέτες με αέριο μουστάρδας,? ανέφερε η κρατική τηλεόραση της Συρίας.

    [07] Η Αλ. Αϊδίνη και η Ι. Παππά, από κοινού νικήτριες του θεατρικού βραβείου «Μ. Μερκούρη»

    Στην Αλεξάνδρα Αϊδίνη και την Ιωάννα Παππά απονεμήθηκε εξημισίας το θεατρικό βραβείο «Μελίνα Μερκούρη» στη, δέκατη κατά σειρά, τελετή απονομής του βραβείου, που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας. Η Αλ. Αϊδίνη βραβεύτηκε για την ερμηνεία της στη μεγάλη θεατρική επιτυχία «Η Μεγάλη Χίμαιρα» του Μ. Καραγάτση (σκηνοθεσία Δημήτρη Τάρλοου) ενώ η Ιωάννα Παππά για την ερμηνεία της στο έργο της Ρούλας Γεωργακοπούλου « Οδός Πολυδούρη» (σκηνοθεσία Θοδωρή Γκόνη).

    Συνυποψήφιες των δύο νικητριών ήταν οι Κίττυ Παϊταζόγλου και Ηρώ Μπέζου.

    Η Μαρία Πολυδούρη «ήταν μια γυναίκα που αγαπούσε να ερωτεύεται» είπε η Ιωάννα Παππά, παραλαμβάνοντας το θεατρικό βραβείο Μελίνα Μερκούρη, για την ερμηνεία της στον μονόλογο της Ρούλας Γεωργακοπούλου, «Οδός Πολυδούρη». Η ηθοποιός αφιέρωσε το βραβείο στους αγαπημένους της: στην οικογένειά της, στον σύντροφό της Κωνσταντίνο, στον Κώστα Κουτσομύτη «τον πρώτο άνθρωπο που την εμπιστεύτηκε χωρίς να την γνωρίζει» και στον Μηνά Χατζησάββα «που θα τον θυμάται με πολύ αγάπη».

    «Δεν υπάρχει καλύτερο δώρο από το να μοιράζεσαι ένα βραβείο» ανέφερε με τη σειρά της η Αλεξάνδρα Αϊδίνη. Η νεαρή ηθοποιός το αφιέρωσε στον Δημήτρη Τάρλοου «ο οποίος της ανέθεσε μια πολύ δύσκολη αποστολή» χωρίς να παραλείψει την αφιέρωση, και σε όλους τους ανθρώπους του θεάτρου Πορεία, «που μαζί κάνουμε κάθε βράδυ αυτό το ταξίδι, σαλπάρουμε σε μια θάλασσα που μετράει δύσκολες ώρες. Όπως έλεγε ο Καραγάτσης, «άλλος ο χρόνος στην άβυσσο της θάλασσας, άλλος στο πρόστυχο χώμα». Γιατί είναι πρόστυχο το χώμα που ζούμε. Καταργούνται όρια και φράγματα ήθους και αξιοπρέπειας και υψώνονται τείχη και συρματοπλέγματα. Ανοιχτά σύνορα παντού και κυρίως στο θέατρο» ευχήθηκε η Αλ. Αϊδίνη, γιατί όπως είπε «επιθυμία μας στο θέατρο είναι να συμπράττουμε με ό,τι έρχεται από αλλού, χωρίς ο διάλογος να είναι μονόπλευρος».

    Μαζί με το επαμειβόμενο έπαθλο (αξίας 3.000 ευρώ), οι νικήτριες θα κρατήσουν και την αγαπημένη καρφίτσα της Μελίνας, που σαν σκυτάλη, μεταφέρεται κάθε χρόνο από τη μία ηθοποιό στην άλλη. Φέτος ήταν η σειρά της περσινής νικήτριας, Λένας Δροσάκη, να την παραδώσει στις τιμώμενες.

    Την κριτική επιτροπή του βραβείου Μελίνα Μερκούρη, συγκροτούν οι Μάγια Λυμπεροπούλου, Ρένη Πιττακή, Δηώ Καγγελάρη, Δημήτρης Λιγνάδης και η δημοσιογράφος Ματίνα Καλτάκη.

    Την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Ίδρυμα Μελίνα Μερκούρη στην Πλάκα, επιμελήθηκε και παρουσίασε ο Δημήτρης Λιγνάδης. Στηδιάρκεια της τελετής, παλαιότερες νικήτριες του βραβείου - Μαρία Κίτσου, Μαρίνα Ασλάνογλου και η Στεφανία Γουλιώτη - ερμήνευσαν αξέχαστα τραγούδια της Μελίνας.

    [08] Προδημοσίευση από το νέο βιβλίο του Γιάννη Καλπούζου «Σέρρα - Η ψυχή του Πόντου»

    Σκηνές προσφυγιάς εκτυλίσσονται στο καινούριο βιβλίο του Γιάννη Καλπούζου «Σέρρα- Η ψυχή του Πόντου», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός, αποκλειστικό απόσπασμα του οποίου δημοσιεύει το ΑΠΕ- ΜΠΕ ενόψει της παρουσίασής του, την Πέμπτη, στο βιβλιοπωλείο Ιανός (Σταδίου 24 , Αθήνα) στις 8.30 το βράδυ.

    Είναι Δεκέμβριος του 1917. Στην μεικτή κωμόπολη Έρμπαα διωγμένες από τους Νεότουρκους οικογένειες Ελλήνων της Τραπεζούντας. Ατελείωτο περπάτημα μέσα στις λάσπες με τους άνδρες να κρύβονται για να μην επιστρατευθούν στα Τάγματα Εργασίας και θανάτου. Γυναικόπαιδα από ευκατάστατες οικογένειες να βγαίνουν στους δρόμους για ζητιανιά. Ύπνος σε πρόχειρες καλύβες. Μεταδοτικές αρρώστιες. Μακρομαλλούσσες κοπελιές να κόβουν με σουγιά τα μαλλιά τους γιατί δεν είχαν πώς να τα λούσουν. Και η πολιτισμένη Ευρώπη, στη δίνη του Α΄Παγκοσμίου Πολέμου, να αδιαφορεί για τα μαρτύρια των? αιτούντων άσυλο Ελληνοποντίων, που, καταδιωκόμενοι από τον Κεμάλ, έπεσαν μετά στα χέρια του Στάλιν, ο οποίος τους ? προώθησε στο μακρινό Καζακστάν!

    Πρόκειται για το ιστορικό μυθιστόρημα του γνωστού πεζογράφου, ο οποίος έρχεται να θυμίσει τη Γενοκτονία του Ποντιακού ελληνισμού, αφηγούμενος μια μυθοπλαστική ιστορία έρωτα και προδοσίας, μέσα στην γενική Ιστορία ενός λαού που ξεσηκώθηκε, τολμώντας να «χορέψει» καταμεσής της αρχαίας γης του τον πυρρίχιο («σέρρα» ) κόντρα στη θέληση των ισχυρών της εποχής.

    [09] Δύο γυναίκες στο Βιετνάμ μολύνθηκαν από τον ιό Ζίκα

    Δύο γυναίκες στο Βιετνάμ μολύνθηκαν με τον ιό Ζίκα. Ο ιός αυτός έχει συνδεθεί με χιλιάδες κρούσματα μικροκεφαλίας στη Βραζιλία. Πρόκειται για μία σπάνια γενετική ασθένεια. Είναι τα πρώτα περιστατικά μόλυνσης από τον αναφερόμενο ιό, που εντοπίζονται στο Βιετνάμ, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας.

    Οι δύο γυναίκες 64 και 33 ετών αισθάνθηκαν αδιαθεσία στα τέλη Μαρτίου, ενώ μετά από τρεις διαδοχικές επαληθεύσεις, διαπιστώθηκε ότι έχουν προσβληθεί από τον ιό.Η κατάστασή τους είναι σταθερή, ενώ δεν έχουν εντοπιστεί άλλα περισταστικά μόλυνσης από τον Ζίκα, μεταξύ των συγγενών και των γειτόνων τους.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 5 April 2016 - 6:32:32 UTC