Check-out What's New on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-04-05

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αλ. Τσίπρας: Κλείσιμο της αξιολόγησης έως τις 22 Απριλίου
  • [02] Επίθεση στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό εξαπέλυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης
  • [03] «Ο κ. Ψυχάρης πρέπει να βρίσκεται σε μεγάλη απελπισία», απαντά το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού για το δημοσίευμα στα "Νέα"
  • [04] Απορρίφθηκε το αίτημα ΝΔ-ΠΑΣΟΚ να κληθούν ΕΥΠ, ΑΔΑΕ, ΕΕΤΤ για την υποκλοπή της συνομιλίας Τόμσεν-Βελκουλέσκου
  • [05] Η Κριστίν Λαγκάρντ ενισχύει τις εκκλήσεις για τόνωση της παγκόσμιας ανάπτυξης
  • [06] Ρίχνει τους τόνους η Κριστίν Λαγκάρντ
  • [07] Μερικός αποκλεισμός από πρόσφυγες του οδικού άξονα Θεσσαλονίκης - Ευζώνων
  • [08] Πάνω από 200 μετανάστες έφτασαν το τελευταίο 24ωρο στα νησιά του Α. Αιγαίου
  • [09] Αυξάνεται το ενδιαφέρον για την εκμάθηση των ρωσικών στην Ελλάδα
  • [10] Αχμέτ Νταβούτογλου: «78 σύροι πρόσφυγες εστάλησαν στη Γερμανία»
  • [11] ΠΑΣΟΚ: Η εμμονή του πρωθυπουργού σε ανακρίβειες και ψέματα δεν πείθει τον ελληνικό λαό
  • [12] Ειδομένη: Διαμαρτυρία παιδιών- προσφύγων με λευκά λουλούδια και πανό
  • [13] Ομπάμα: Η Ελλάδα θα βγει δυνατότερη από την κρίση
  • [14] Μπαρτσελόνα: «Δεν πωλείται ο Νεϊμάρ»
  • [15] Νέα αναβολή στην εκδίκαση της προσφυγής για το Κύπελλο
  • [16] Ο Παναθηναϊκός νικητής στο ντέρμπι του ΟΑΚΑ με ρεσιτάλ Ουίλιαμς

  • [01] Αλ. Τσίπρας: Κλείσιμο της αξιολόγησης έως τις 22 Απριλίου

    Tη βεβαιότητα ότι η αξιολόγηση θα κλείσει μέχρι τις 22 Απριλίου, «και οι σχεδιασμοί όσων θέλουν να στήσουν μια ιστορική φάρσα θα πέσουν στο κενό», αλλά και τη βεβαιότητα ότι «το σενάριο του περσινού Ιούλη δεν θα επαναληφθεί», εξέφρασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας το βράδυ της Δευτέρας στησυνεδρίαση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ασκώντας ταυτόχρονα έντονη κριτική στο ΔΝΤ.

    Επίσης, ο πρωθυπουργός είπε ότι το ΔΝΤ βρίσκει σύμμαχο τη ΝΔ «η οποία σε κάθε στροφή της διαπραγμάτευσης επιλέγει να ταυτιστεί με τις πιο ακραίες απαιτήσεις του Ταμείου». Επίσης, πρόσθεσε, πιο πολύ εκτεθειμένοι θα βγουν όσοι δεν διστάζουν να βάλουν το μικροκομματικό συμφέρον πάνω από το συμφέρον της πατρίδας. Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στις τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχε πριν την ομιλία του με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Μπάιντεν και τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ έκανε λόγο για γενικευμένο κλίμα στήριξης της Ελλάδας.

    Στον απόηχο των αποκαλύψεων για τις θέσεις του Πολ Τόμσεν, ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι «τα πράγματα είναι και κρίσιμα και σοβαρά. Και είναι ακριβώς αυτή την κρισιμότητα και σοβαρότητα της κατάστασης που αναγνωρίζουν όλοι στην Ευρώπη». Πρόσθεσε ότι «η Ελλάδα πλέον δεν είναι μόνη στην προσπάθεια της να κάνει μια νέα αρχή και να ανοίξει την προοπτική της ανάκαμψης. Να βάλει τέλος στην επιτροπεία».

    Αναφερόμενος στην απάντηση της κ. Λαγκάρντ στην δική του επιστολή και ιδιαίτερα στις θέσεις του κ. Τόμσεν περί πιστωτικού γεγονότος, ο πρωθυπουργός είπε ότι η επικεφαλής του ΔΝΤ χαρακτήρισε την τακτική αυτή ανοησία. «Συμφωνώ απολύτως με την άποψη αυτή και χαίρομαι που αναγνωρίζεται αυτός τουλάχιστον ο κοινός τόπος μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της κυρίας Λαγκάρντ», είπε ο πρωθυπουργός. Ωστόσο, πρόσθεσε , την ίδια στιγμή όμως αναρωτιέμαι, «αν συμφωνούν και οι υπόλοιποι με αυτή την εκτίμηση. Και ελπίζω ότι τις επόμενες μέρες δεν θα διαφανεί η πρόθεση να κινηθεί η διαπραγμάτευση της Ελλάδας και των θεσμών με ανόητο τρόπο».

    Σχολιάζοντας σειρά λανθασμένων εκτιμήσεων του ΔΝΤ για την ελληνικό οικονομία και το πρόγραμμα που εφαρμόζεται από το 2010, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι «το 2010 και μετά εξάλλου έχουν γίνει αρκετές ανοησίες που είχαν πραγματικές κοινωνικές συνέπειες».

    Υπενθύμισε επίσης ήταν μόλις το 2013 όταν το ΔΝΤ δια χειρός του ίδιου του διευθυντή του ερευνητικού του τμήματος κυρίου Ολιβιέ Μπλανσάρ ομολόγησε με τον πιο επίσημο τρόπο μια από αυτές τις ανοησίες. Στην έκθεση του τότε εξηγούσε ότι ο πολλαπλασιαστής που το ΔΝΤ χρησιμοποίησε για να προβλέψει την ύφεση που θα προκαλούσαν τα μέτρα του Μνημονίου ήταν λάθος.

    Και ήταν γι' αυτόν ακριβώς το λόγο που κάθε πρόβλεψη που έκανε το ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία υποτιμούσε συστηματικά την υφεσιακή δυναμική της λιτότητας.

    Και τότε , συνέχισε ο πρωθυπουργός, η κυρία Λαγκαρντ ζητούσε συγγνώμη για την έλλειψη τεχνοκρατικής επάρκειας του Ταμείου. Φαντάζομαι, υπογράμμισε , ότι από τότε το πρόβλημα ξεπεράστηκε καθώς αποκτήθηκε επαρκής εμπειρία από την κοινωνική καταστροφή που προκλήθηκε, αλλά το κακό είναι ότι αποκτήθηκε στου κασίδη του κεφάλι.

    Ο κ. Τσίπρας επέρριψε ευθύνες και στις προηγούμενες κυβερνήσεις για τις οποίες είπε ότι δεν είναι άμοιρες ευθυνών , ενώ άφησε να εννοηθεί ότι εντός του ΔΝΤ υπάρχουν και άλλες απόψεις που δεν είναι σύμφωνες με τις απόψεις της κ. Λαγκάρντ

    Αποδεικνύεται σήμερα με τον πλέον χειροπιαστό και αδιαμφισβήτητο τρόπο, είπε ο κ. Τσίπρας ότι «η τακτική των καθυστερήσεων για να προκληθεί ασφυξία και να οδηγηθούμε σε πιστωτικό γεγονός και capital controls το περσινό καλοκαίρι δεν ήταν ένα τυχαίο γεγονός, ένα ατύχημα. Το αντίθετο αποδείχθηκε. Ότι ήταν μια καλά σχεδιασμένη τακτική εξάντλησης της ελληνικής οικονομίας και της διαπραγματευτικής ισχύος της ελληνικής κυβέρνησης. Μια τακτική που όταν την καταγγέλλαμε πέρυσι παίρναμε ως απάντηση αντίστοιχου ύφους αποστροφές.

    Απευθυνόμενος στη ΝΔ ο κ. Τσίπρας είπε ότι «αν θέλει να κάνει εξεταστική επιτροπή για τα capital controls την καλώ να καταθέσει την πρόταση της στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο. Ή όπου αλλού θέλει. Ενόχους στην Ελλάδα για την κατάσταση αυτή δεν πρόκειται να βρει όσο και αν ψάξει» . Και σήμερα , εκτίμησε ο πρωθυπουργός «υπάρχουν κάποιοι στο ΔΝΤ αλλά και στη Νέα Δημοκρατία που θέλουν να μας βάλουν να ξαναδούμε το ίδιο έργο. Και έχουν λόγους να το κάνουν». Διότι, συνέχισε τόσο το ΔΝΤ όσο και η ΝΔ γνωρίζουν πολύ καλά ότι η συμφωνία που υπογράφηκε τον Ιούλιο και μάλιστα παρά το γεγονός ότι βρεθήκαμε σε δεινή θέση είναι πολύ ευνοϊκότερη από οτιδήποτε είχε δεσμευτεί η χώρα στο παρελθόν. Είναι ευνοϊκότερη και δίνει υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις προοπτική ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας χωρίς να περιλαμβάνει τις ακραίες δεσμεύσεις που απαιτούσε το ΔΝΤ ήδη από την περίοδο της πέμπτης αξιολόγησης του Προγράμματος Σαμαρά-Βενιζέλου.

    Ο κ. Τσίπρας είπε ότι το ΔΝΤ απαιτούσε και εξακολουθεί να απαιτεί:

    1.την εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος για τις επικουρικές συντάξεις,

    2.την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων και την πρόβλεψη για λοκ άουτ,

    3.την πλήρη απελευθέρωση των πλειστηριασμών - της πρώτης κατοικίας συμπεριλαμβανομένης - ,

    4.νέες μειώσεις μισθών στο δημόσιο τομέα

    5.και τέλος επέκταση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων με πώληση των μετοχών του ΟΤΕ, την πώληση του ΑΔΜΗΕ και του συνόλου των υποδομών της χώρας.

    Όλα αυτά , τόνισε, η κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου τα είχε συμφωνήσει. Από αυτό το σημείο λοιπόν ξεκίνησε η δική μας διαπραγμάτευση. Και παρά τον συντριπτικό συσχετισμό της περσινής χρονιάς κερδίσαμε πολλά. Και είναι ακριβώς αυτή η εξέλιξη που οδηγεί το ΔΝΤ να αμφισβητεί τον ίδιο τον πυρήνα της Συμφωνίας την οποία θεωρεί ετεροβαρή υπέρ της Ελλάδας.

    Για τη ΝΔ ο κ. Τσίπρας είπε ότι «περιμένει, αν δεν επιδιώκει, να μην υπάρξει συμφωνία και κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος. Αυτός είναι ο πόθος τους. Μέσα στην μεγάλη τους ανάγκη να παλινορθώσουν το καθεστώς τους φαίνεται να αδιαφορούν πλήρως για τις συνέπειες μιας πιθανής αποτυχίας να προχωρήσει η Συμφωνία.

    Επίσης υπογράμμισε ότι «έχουν το θράσος οι κύριοι της ΝΔ να απορούν για ποιο λόγο δεν ταυτιζόμαστε με τις δημοσιοποιημένες πλέον θέσεις του κυρίου Τόμσεν». Η θέση όμως αυτή, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, δεν λέει απλώς ότι πρέπει να γίνει κούρεμα του χρέους. Αλλά ότι πρέπει να γίνει με αντάλλαγμα μια γενικευμένη επίθεση σε δικαιώματα και κατακτήσεις που στην πραγματικότητα τινάζουν στον αέρα την συμφωνία του Ιουλίου. Η οποία μάλιστα - και το τονίζω αυτό- περιλαμβάνει συγκεκριμένη δέσμευση για αναδιάρθρωση του χρέους χωρίς να απαιτεί τις ακρότητες που θέλει να επιβάλλει τώρα ο κος Τόμσεν ως προαπαιτούμενο για τη συμμετοχή του Ταμείου στο πρόγραμμα. Και ρωτώ είπε ο κ. Τσίπρας: τι ακριβώς θέλουν: Να προσχωρήσουμε στην άποψη που λέει κούρεμα του χρέους με κάθε κόστος; Με την κοινωνία διαλυμένη και σκοτωμένη; Αυτή είναι η λύση για τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας;

    Ο πρωθυπουργός προέβλεψε ότι «θα έχουμε απέναντι μας όσους θέλουν για δικούς τους λόγους να δημιουργήσουν συνθήκες οικονομικής αποσταθεροποίησης στην Ελλάδα. Όσους δεν διστάζουν να επιτεθούν ευθέως στην ίδια την καρδιά της Ευρώπης με τα σχέδια και τους τακτικισμούς της. Και είμαι βέβαιος ότι η Ευρώπη μετά το περασμένο καλοκαίρι να έχει γίνει πιο έμπειρη και πιο σοφή. Μέχρι στιγμής κάτι τέτοιο επιβεβαιώνεται από τη στάση των ευρωπαίων ηγετών αλλά και των ευρωπαϊκών θεσμών».

    Panama papers

    O κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στην υπόθεση Panama papers για να υπογραμμίσει τις διαρροές εγγράφων σημειώνοντας ότι «δεν είδα βέβαια κανέναν από τη ΝΔ ή από αλλού να χαρακτηρίζει αυτά τα στοιχεία ανοησίες». Αντιθέτως πρόσθεσε, πολλά κράτη, της Γαλλίας συμπεριλαμβανομένης, δήλωσαν ότι θα διερευνήσουν τα στοιχεία και θα τα αξιοποιήσουν ώστε να αναζητηθούν οι τυχόν φοροφυγάδες, το ξέπλυμα χρήματος αλλά και άλλες παράνομες δραστηριότητες.

    Η ΝΔ βέβαια, είπε ο κ. Τσίπρας, δεν βγήκε ακόμα με δήλωση ανησυχίας για την ασφάλεια. Θα είχε βέβαια λόγο να το κάνει αφού για άλλη μια φορά εμπλέκεται το όνομα του κου Παπασταύρου. Και αναρωτιέται κανείς: απουσιάζει από καμιά λίστα φοροφυγάδων ο κος Παπασταύρου; Μένει τώρα ο κος Μητσοτάκης να τον καλύψει για μια ακόμη φορά. Οψόμεθα.

    Διαβάστε επίσης:

    Τηλεφωνική επικοινωνία του Αλ. Τσίπρα με τον Τζο Μπάιντεν και τον Φρανσουά Ολάντ

    [02] Επίθεση στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό εξαπέλυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

    Επίθεση στον πρωθυπουργό, τον οποίο κατήγγειλε για επικοινωνιακά παιχνίδια και ότι «έχει πει τα μεγαλύτερα ψέματα από τη Μεταπολίτευση και μετά», αλλά και στον ΣΥΡΙΖΑ, ως κόμμα «απαξιωμένο στη συνείδηση των πολιτών» εξαπέλυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας σε εκδήλωση στα κεντρικά γραφεία της ΝΔ στη Συγγρού για την ηλεκτρονική πλατφόρμα δράσης «Συμμετέχω στη Ν.Δ.», η οποία έχει στόχο να φέρει τους πολίτες, με τις ιδέες και τις προτάσεις τους, πιο κοντά στη Νέα Δημοκρατία.

    Μιλώντας στην εκδήλωση ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας δήλωσε ικανοποιημένος από την οργάνωση των χθεσινών εσωκομματικών εκλογών και την υψηλή συμμετοχή και παράλληλα επιτέθηκε στον πρωθυπουργό καταγγέλλοντας επικοινωνιακά παιχνίδια.

    «Είμαστε σε μια καλή πολιτική συγκυρία για τη Νέα Δημοκρατία, αλλά σε μια πολύ προβληματική συγκυρία για τον τόπο. Οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι έχουμε καταφέρει μια σημαντική διαφορά με τον ΣΥΡΙΖΑ, η οποία μονίμως θα διευρύνεται. Η κατάσταση, όμως, στην κοινωνία είναι δραματική. Την ίδια στιγμή, ενώ οι διαπραγματεύσεις καρκινοβατούν και γίνονται, για άλλη μια φορά, αντικείμενο επικοινωνιακών παιχνιδιών, όπως αυτά τα οποία βιώσαμε το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε. Απέναντι, λοιπόν, σε αυτή την πραγματικότητα, εμείς απαντούμε με ευθύνη, αλλά και με μαζική συμμετοχή», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

    Επίσης είπε ότι το άνοιγμα της ΝΔ στην κοινωνία έχει πολύ σημαντική απήχηση, όπως είχε και η ανοικτή πρόσκληση σε τεχνοκράτες για την υποστήριξη της ομάδας προγράμματος στην οποία ανταποκρίθηκαν πάνω από 700 άτομα.

    «Η δράση "συμμετέχω", που ανακοινώνεται σήμερα είναι ένα ακόμη βήμα σε αυτήν την κατεύθυνση. Σε μια εποχή μεγάλης ασφυξίας και μιας κυβέρνησης η οποία περιορίζεται σε μια κλειστή παρέα, εμείς ανοίγουμε τις πόρτες της Νέας Δημοκρατίας, σε όλες και όλους όσοι θέλουν να βοηθήσουν σε αυτήν τη δημιουργική προσπάθεια. Αυτό είναι και το νόημα της πρωτοβουλίας μας», συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης.

    [03] «Ο κ. Ψυχάρης πρέπει να βρίσκεται σε μεγάλη απελπισία», απαντά το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού για το δημοσίευμα στα "Νέα"

    Με τίτλο «η παρακμή μιας ιστορικής εφημερίδας», το Μέγαρο Μαξίμου επιφυλάσσει αιχμηρή απάντηση για το σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας τα Νέα.

    «Ο κ. Ψυχάρης πρέπει να βρίσκεται σε μεγάλη απελπισία. Την ημέρα που όλος ο δημοσιογραφικός κόσμος και τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων αναδεικνύουν την αποκάλυψη των Panama Papers, τα «Νέα» δημοσιεύουν μια νέα ακόμη πιο τρομακτική αποκάλυψη», σημειώνει το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού και υπογραμμίζει ότι «ο πρωθυπουργός το 2007 πριν ακόμη αναλάβει πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, είχε το θράσος να ζει από την επαγγελματική του δραστηριότητα και όχι από δωρεές μεγάλων εταιριών-προμηθευτών του ελληνικού δημοσίου. Και ακόμη χειρότερα, πριν την κρίση σχεδίαζε να επενδύσει ?στη Σέριφο!».

    «Τί να πει κανείς; Έτσι είναι η ζωή! 'Αλλοι στις Παρθένες Νήσους και άλλοι στη Σέριφο!», σχολιάζει το Γραφείο του Πρωθυπουργού και επισημαίνει ότι «η τρομακτική αποκάλυψη των «Νέων» έρχεται τρίτη και καταϊδρωμένη. Προηγήθηκε το ίδιο ακριβώς δημοσίευμα (πού αλλού;) στο «Πρώτο Θέμα» το 2009 (9/8) και στα «Παραπολιτικά» το 2012 (22/9)».

    Στην ίδια ανακοίνωση χαρακτηρίζεται «άνθρακες ο θησαυρός» του δημοσιεύματος, διότι «στις δηλώσεις «πόθεν έσχες» του ο πρωθυπουργός έχει δηλώσει κανονικά από το 2010 τη συμμετοχή του στην εν λόγω εταιρεία. Το ίδιο ισχύει και για την αντίστοιχη δήλωση του υπουργού Επικρατείας».

    Σε συνέχεια της ανακοίνωσης, το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού επισυνάπτει και προηγούμενα δημοσιεύματα τα οποία αναφέρονται στην ανακοίνωση.

    [04] Απορρίφθηκε το αίτημα ΝΔ-ΠΑΣΟΚ να κληθούν ΕΥΠ, ΑΔΑΕ, ΕΕΤΤ για την υποκλοπή της συνομιλίας Τόμσεν-Βελκουλέσκου

    Άκαιρο χαρακτήρισε η πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, Τασία Χριστοδουλοπούλου, το αίτημα ΝΔ και ΠΑΣΟΚ να κληθούν ΕΥΠ, ΑΔΑΕ και Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, στην Επιτροπή, προκειμένου να αποσαφηνιστεί το θέμα που είδε το φως της δημοσιότητας από τον ιστότοπο Wikileaks, σχετικά με υποκλοπές διαλόγων που είχαν ο κ. Τόμσεν και η κ. Βελκουλέσκου σε ό,τι αφορά το ελληνικό πρόγραμμα.

    «Όταν τελειώσουμε το έργο μας θα κρίνουμε από τις εξελίξεις τι θα κάνουμε» ανέφερε η κ. Χριστοδουλοπούλου, επιμένοντας στην ανάγκη να συνεχίσει η Επτροπή για να ολοκληρώσει το έργο της σχετικά με τα θέματα της Δικαιοσύνης, για τα οποία έχουν κληθεί, εκ νέου, προκειμένου να ενημερώσουν, ο υπουργός και ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκος Παρασκευόπουλος και Δημήτρης Παπαγγελόπουλος.

    Το θέμα έθεσε στην αρχή της συνεδρίασης της Επιτροπής ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, τονίζοντας ότι είναι αδιανόητο η χώρα μας να εμφανίζεται ότι παραβιάζει αρχές διεθνούς δικαίου και ότι δεν υπάρχουν οι εγγυήσεις μίας ευνομούμενης Πολιτείας. Πρόσθεσε, δε, ότι η Βουλή πρέπει να στείλει ένα καθαρό μήνυμα πως είμαστε ένα κράτος δικαίου που προστατεύει και την ιδιωτική ζωή και το απόρρητο των επικοινωνιών.

    Με το αίτημα του κ. Βενιζέλου συντάχθηκε και ο βουλευτής της ΝΔ, Γιάννης Τραγάκης, επισημαίνοντας ότι από όπου και εάν έγινε η υποκλοπή, η ΕΥΠ έπρεπε να γνωρίζει, διαφορετικά δίνουμε την εντύπωση ότι δεν είμαστε ευνομούμενη Πολιτεία.

    [05] Η Κριστίν Λαγκάρντ ενισχύει τις εκκλήσεις για τόνωση της παγκόσμιας ανάπτυξης

    Η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κριστίν Λαγκάρντ ενισχύει τις εκκλήσεις για ισχυρότερη δράση από τις παγκόσμιες οικονομίες προκειμένου να ενισχυθεί η ανάπτυξη, προειδοποιώντας ότι οι καθοδικοί κίνδυνοι αυξάνονται χωρίς αποφασιστικά μέτρα.

    Σε ομιλία της στο Πανεπιστήμιο Goethe της Φρανκφούρτης, η Λαγκάρντ αναφέρεται σε συγκεκριμένες κινήσεις, όπως την αύξηση του κατώτατου μισθού στις ΗΠΑ, την βελτίωση της εργασιακής εκπαίδευσης στην Ευρώπη και τη μείωση των επιδοτήσεων καυσίμων και την αύξηση των κοινωνικών δαπανών στις αναδυόμενες οικονομίες.

    Η Λαγκάρντ λέει ότι η ανάκαμψη από την παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση του 2007-2009 «παραμένει πολύ αργή, πολύ εύθραυστη και οι κίνδυνοι στη βιωσιμότητα της αυξάνονται».

    «Ας είμαι ξεκάθαρη: είμαστε σε επιφυλακή, όχι σε συναγερμό. Υπάρχει μια απώλεια στη δυναμική της ανάπτυξης», αναφέρει η Λαγκάρντ σύμφωνα με το κείμενο της ομιλίας.

    «Ωστόσο, εάν οι φορείς χάραξης της πολιτικής μπορούν να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις και να δράσουν από κοινού, οι θετικές επιπτώσεις στην παγκόσμια εμπιστοσύνη ? και την παγκόσμια οικονομία ? θα είναι ουσιαστικές».

    Τα σχόλιά της γίνονται την ώρα που απομένουν λιγότερο από δύο εβδομάδες έως τη συνάντηση υψηλόβαθμων υπουργών, κεντρικών τραπεζών και άλλων αξιωματούχων από τα 188 κράτη-μέλη του Ταμείου στην Ουάσινγκτον για τις εαρινές συνεδριάσεις του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας προκειμένου να αξιολογήσουν την υγεία της παγκόσμιας οικονομίας.

    [06] Ρίχνει τους τόνους η Κριστίν Λαγκάρντ

    H ομάδα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου θα συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις επί ελληνικού εδάφους "καλή τη πίστει" για θέματα δημοσίου χρέους, δήλωσε η γενική διευθύντρια του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Bloomberg TV.

    Όπως επεσήμανε η ίδια, στόχος ήταν να αποκατασταθεί η ελληνική ανταγωνιστικότητα σε ένα πλαίσιο βιωσιμότητας του χρέους.

    "Οι στόχοι δεν έχουν αλλάξει", δήλωσε η κυρία Λαγκάρντ.

    Ερωτηθείσα εάν το ΔΝΤ είναι διατεθειμένο να συμφωνήσει σε λιγότερο φιλόδοξους δημοσιονομικούς στόχους και ιδιαίτερα σε χαμηλότερο πρωτογενές πλεόνασμα στον προϋπολογισμό από εκείνο που προβλέπει η συμφωνία του καλοκαιρίου είπε: «ότι ολα πρέπει να συνυπολογιστούν".

    [07] Μερικός αποκλεισμός από πρόσφυγες του οδικού άξονα Θεσσαλονίκης - Ευζώνων

    Κανονικά διεξάγεται η κίνηση όλων των οχημάτων στη εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Ευζώνων, στο ύψος της διασταύρωσης της Ειδομένης, σημείο το οποίο είχαν αποκλείσει χθες πρόσφυγες και μετανάστες, ζητώντας το άνοιγμα των συνόρων.

    Σύμφωνα με την πρωινή ενημέρωση της Αστυνομίας, οι διαδηλωτές αποχώρησαν γύρω στις 2 τα ξημερώματα από το σημείο, με αποτέλεσμα η κυκλοφορία των οχημάτων να έχει αποκατασταθεί.

    Αντίθετα, συνεχίζεται ο μερικός αποκλεισμός στον ίδιο οδικό άξονα, στον κόμβο του Πολυκάστρου, όπως επίσης στον παλιό δρόμο Θεσσαλονίκης - Ευζώνων, στο ύψος του Λιμνότοπου. Πρόσφυγες και μετανάστες κατέβαλαν από το Σάββατο το οδόστρωμα στα δύο συγκεκριμένα σημεία, επιτρέποντας τη διέλευση σε Ι.Χ. αυτοκίνητα και λεωφορεία, όχι όμως και στα φορτηγά, τα οποία κινούνται μέσω παρακαμπτήριου δρόμου.

    Στο μεταξύ, για 18η μέρα συνεχίζεται η κατάληψη της σιδηροδρομικής γραμμής στον καταυλισμό της Ειδομένης, μπροστά στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας - ΠΓΔΜ.

    [08] Πάνω από 200 μετανάστες έφτασαν το τελευταίο 24ωρο στα νησιά του Α. Αιγαίου

    Περισσότεροι από 200 μετανάστες και πρόσφυγες αποβιβάσθηκαν το τελευταίο 24ωρο στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Από το πρωί της Δευτέρας και μέχρι σήμερα Τρίτη στις 9 το πρωί, στη Λέσβο αποβιβάσθηκαν 187 άτομα. Στη Χίο κανένας και στη Σάμο 20.Επίσημα, η Αστυνομία στα νησιά του βορείου Αιγαίου δίνει την ύπαρξη με το παλιό καθεστώς, δηλαδή εισερχομένων πριν την 20η Μαρτίου, 463 προσφύγων στη Λέσβο, 199 στη Σάμο και 24 στη Χίο. Στο σύνολο τους είναι ελεύθεροι και διαμένουν σε δομές εκτός χοτ σποτ.

    Υπό περιορισμό σε εφαρμογή της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας, στα χοτ σποτς των τριών νησιών, παραμένουν: Στο χοτ σποτ της Μόριας στη Λέσβο 3021, στη Χίο 1766 και στη Σάμο 479.Σημειώνεται ότι ένας μεγάλος αριθμός των όσων δίνονται ως διαμένοντες στο χοτ σποτ της Χίου, από την περασμένη Παρασκευή, έχοντας εγκαταλείψει τη δομή, διαμένουν είτε στον καταυλισμό του δήμου στη Σούδα του κάστρου της πόλης είτε στο λιμάνι της πόλης, μέρος του οποίου έχουν καταλάβει διεκδικώντας τη μεταφορά τους στον Πειραιά, προκειμένου λένε να συνεχίσουν το ταξίδι τους για την Ευρώπη.

    [09] Αυξάνεται το ενδιαφέρον για την εκμάθηση των ρωσικών στην Ελλάδα

    Με γεωμετρικούς ρυθμούς πολλαπλασιάζεται τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα το ενδιαφέρον για την εκμάθηση της ρωσικής γλώσσας, καθώς κέντρα διδασκαλίας δημιουργούνται σε όλη τη χώρα και παράλληλα πληθαίνει ο αριθμός των καθηγητών που παραδίδουν ιδιαίτερα μαθήματα. Το φαινόμενο, που ευνοούν οι παραδοσιακά στενοί πολιτιστικοί και θρησκευτικοί δεσμοί Ελλάδας-Ρωσίας, εξελίσσεται σε ένα φόντο αισιοδοξίας και οικονομικού διεξόδου που διαβλέπουν στην ρωσική αγορά Έλληνες επιχειρηματίες, επαγγελματίες αλλά και επιστήμονες.

    Μετά την μεγάλη πολιτική αλλαγή στα τέλη του 20ου αιώνα, η οικονομική εξωστρέφεια που επέδειξε η Μόσχα ξύπνησε μνήμες, κληροδοτημένες από παλαιότερες γενεές επιχειρηματιών, και παράλληλα κέντρισε το ενδιαφέρον των νεότερων για την αναζήτηση αγορών και οικονομικών εταίρων στη Ρωσία. Και καθώς το «Τείχος» γκρεμιζόταν μια άλλη «γέφυρα» άρχιζε να οικοδομείται, για την επικοινωνία και την διακίνηση των ιδεών, για την μελέτη της ιστορίας και του πολιτισμού. Το πέρασμα στον νέο αυτό κόσμο, που γινόταν για πρώτη φορά μετά πολλά χρόνια προσβάσιμος στη Δύση =συμπεριλαμβανομένων και των Ελλήνων-, απαιτούσε ένα απαραίτητο διαβατήριο, τη γνώση της ρωσικής γλώσσας.

    Σύμφωνα με το «Ινστιτούτο Πούσκιν», το οποίο συνεχίζει την εκπαιδευτική δραστηριότητα του Ελληνοσοβιετικού Συνδέσμου, (λειτούργησε στην Ελλάδα από το 1945 μέχρι το 1991), παλιότερα έντονο ενδιαφέρον για τη ρωσική γλώσσα υπήρξε στην Ελλάδα στα μέσα της δεκαετίας του ?40, καθώς και στις αρχές της δεκαετίας του ?60. Από τη δεκαετία του ?90, παρουσιάζεται μια σταθερά αυξητική τάση στο ενδιαφέρον για τη ρωσική γλώσσα, λόγω του ανοίγματος της σύγχρονης Ρωσίας στην ελεύθερη αγορά και του ρόλου της ως παγκόσμιας οικονομικής και γεωπολιτικής δύναμης, αναφέρεται από το ίδιο εκπαιδευτικό Ίδρυμα,

    Ενδιαφέρον για την εκμάθηση της ρωσικής γλώσσας δείχνουν σπουδαστές, επιστήμονες, επαγγελματίες, στελέχη επιχειρήσεων, ιδιωτικοί και δημόσιοι υπάλληλοι, με ανώτερη και ανώτατη μόρφωση, από όλη την Ελλάδα, αλλά ως επί το πλείστον από την Αθήνα καθώς και από περιοχές με έντονο τουριστικό ενδιαφέρον, όπου σημειώνεται έντονη κίνηση ρωσόφωνων τουριστών και αναμένεται επιπλέον αύξηση ιδιαίτερα μετά και τις τεταμένες σχέσεις Ρωσίας-Τουρκίας.

    [10] Αχμέτ Νταβούτογλου: «78 σύροι πρόσφυγες εστάλησαν στη Γερμανία»

    Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου ανακοίνωσε σήμερα ενώπιον του τουρκικού κοινοβουλίου ότι 78 σύροι πρόσφυγες εστάλησαν στη Γερμανία στο πλαίσιο της εφαρμογής της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας.

    Δύο Σύροι περιλαμβάνονται στους δεκάδες πακιστανούς κυρίως μετανάστες που επαναπροωθήθηκαν χθες από τη Λέσβο στην τουρκική πόλη Δικέλι, σύμφωνα με τον Νταβούτογλου.

    Νωρίτερα, κυβερνητικός αξιωματούχος στην Άγκυρα δήλωσε ότι η Τουρκία θα δεχθεί αύριο στο έδαφός της 200 «παράτυπους» μετανάστες από τα ελληνικά νησιά.

    [11] ΠΑΣΟΚ: Η εμμονή του πρωθυπουργού σε ανακρίβειες και ψέματα δεν πείθει τον ελληνικό λαό

    Ο κ. Τσίπρας μας είπε σήμερα, ούτε λίγο ούτε πολύ, ότι οι Έλληνες πρέπει να χαίρονται γιατί με την πολιτική του επιβαρύνονται με μέτρα 5,5 δισ. για το 2016 και 14 δισ. συνολικά για την τριετία 2015-2017, αναφέρει σε ανακοίνωση του το ΠΑΣΟΚ, επισημαίνοντας πως δεν θα υπήρχε αυτή η επιβάρυνση χωρίς την αλλοπρόσαλλη πολιτική του και τους επικίνδυνους χειρισμούς που βύθισαν την οικονομία και μας οδήγησαν στην ύφεση και στο τρίτο μνημόνιο.

    «Η εμμονή του σε συνωμοσιολογία, ανακρίβειες και ψέματα δεν πείθει πια ούτε τους βουλευτές του, αναφέρει το ΠΑΣΟΚ, σίγουρα πάντως δεν πείθει τον Ελληνικό λαό που έχει και μάτια και μνήμη. Βλέπει που οδηγούμαστε με τους νέους ακροβατισμούς που μόνο πρόσθετη ζημιά μπορεί να προκαλέσουν στη χώρα».

    «Τίποτα δεν διδάχτηκαν από το στραπάτσο του καλοκαιριού. Είναι και ακατάλληλοι και αμετανόητοι, άκρως επικίνδυνοι», καταλήγει η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ.

    [12] Ειδομένη: Διαμαρτυρία παιδιών- προσφύγων με λευκά λουλούδια και πανό

    Κρατώντας λευκά λουλούδια κι ένα πανό που έγραφε "We are killed silently" (Μας σκοτώνουν σιωπηλά) μια ομάδα παιδιών- προσφύγων ξεκίνησε από τον καταυλισμό της Ειδομένης και προχώρησε ως τη σιδερόφραχτη πύλη πάνω στις σιδηροδρομικές γραμμές, στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας-ΠΓΔΜ, ως μια ειρηνική διαμαρτυρία για να ανοίξουν τα σύνορα.

    Η αστυνομία έδωσε άδεια στα παιδιά να φτάσουν ως το φράχτη κι εκεί, αφού άφησαν κάποια λουλούδια πάνω στις γραμμές και πέταξαν κάποια άλλα στην άλλη πλευρά, εκεί όπου είναι ανεπτυγμένες οι δυνάμεις της γειτονικής χώρας, κάθισαν για λίγο πάνω στις γραμμές και στη συνέχεια αποχώρησαν.

    [13] Ομπάμα: Η Ελλάδα θα βγει δυνατότερη από την κρίση

    Την πεποίθηση ότι η Ελλάδα θα βγει δυνατότερη από την οικονομική κρίση εξέφρασε ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα κατά τη διάρκεια δεξίωσης για τον εορτασμό της ελληνικής εθνική επετείου της 25ης Μαρτίου που παρατέθηκε στο Λευκό Οίκο.

    Ο Αμερικανός Πρόεδρος, στη δήλωσή του, αναφέρθηκε στους δεσμούς που ενώνουν τις δύο χώρες, Ελλάδα και ΗΠΑ, και έκανε παραλληλισμό των αγώνων για την ανεξαρτησία των δύο χωρών. Ο κ. Ομπάμα επισήμανε ότι η Ελλάδα είναι σημαντικός σύμμαχος των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ και ότι η χώρα του θα στηρίζει την Ελλάδα σε όλη της την πορεία. Αναφέρθηκε, επίσης, στις ειδικές συνθήκες που αντιμετωπίζει ο ελληνικός λαός και στο ζήτημα της προσφυγικής κρίσης και εξήρε τον τρόπο με τον οποίο οι Έλληνες αντιμετωπίζουν τις προσφυγικές ροές, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η Ελλάδα θα βγει δυνατότερη από την οικονομική κρίση. Παράλληλα, αναφέρθηκε στα επιτεύγματα της ελληνικής διασποράς στην Αμερική και παρατήρησε ότι οι δεσμοί που ενώνουν τις δυο χώρες είναι φιλικοί και οικογενειακοί.

    Την ελληνική κυβέρνηση εκπροσώπησαν στη δεξίωση που παρατέθηκε, ο υφυπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Αλέξης Χαρίτσης και ο πρέσβης της Ελλάδας στις ΗΠΑ Χρίστος Παναγόπουλος. Η δεξίωση παρετέθη στον Λευκό Οίκο από τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, προς τιμήν της Ελληνοαμερικανικής κοινότητας των ΗΠΑ για 30η συνεχή χρονιά. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Γέρων Αμερικής Δημήτριος.

    Στην εισαγωγική του δήλωση, ο αντιπρόεδρος Μπάιντεν αναφέρθηκε στη φιλία που συνδέει τις ΗΠΑ με την Ελλάδα και σημείωσε ότι στη συνομιλία που είχε με τον Έλληνα πρωθυπουργό επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ θα είναι σύμμαχος και φίλος της Ελλάδας.

    Το ελληνικό πρόγραμμα

    Ο υφυπουργός Α. Χαρίτσης είχε κατ' ιδίαν συνομιλία με τον αντιπρόεδρο Μπάιντεν, όπου επισήμανε την ανάγκη να κλείσει το συντομότερο η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος ώστε να δοθεί στη χώρα η ευκαιρία να υλοποιήσει το αναπτυξιακό της σχέδιο και να δοθεί μια νέα ώθηση στην ελληνική οικονομία. Σε δήλωση του, μετά την εκδήλωση, τόνισε την ανάγκη να κλείσει το συντομότερο δυνατό η σημαντική αυτή εκκρεμότητα.

    Ειδικότερα, ανέφερε:

    «Είχα, σήμερα, την εξαιρετική τιμή να εκπροσωπήσω την ελληνική κυβέρνηση στη λαμπρή εκδήλωση, που οργάνωσε ο Πρόεδρος Ομπάμα στον Λευκό Οίκο, παρουσία του αντιπροέδρου Μπάιντεν και με τιμώμενο πρόσωπο τον Σεβασμιότατο Αρχιεπίσκοπο Γέροντα Αμερικής Δημήτριο για την 195η επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης. Μετά το πέρας της εκδήλωσης, είχα την ευκαιρία μίας κατ' ιδίαν, πολύ παραγωγικής συζήτησης με τον αντιπρόεδρο Μπάιντεν. Από πλευράς μου, παρουσίασα τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης για τα πολύ κρίσιμα ζητήματα, που βρίσκονται τη στιγμή αυτή σε εξέλιξη και αναφέρομαι, βεβαίως, στην πορεία υλοποίησης του προγράμματος που, μετά τη Συμφωνία του καλοκαιριού, έχουμε αναλάβει να υλοποιήσουμε την επόμενη τριετία. Τόνισα στο συνομιλητή μου ότι η κυβέρνηση μας, ήδη μέσα στους πρώτους έξι μήνες, έχει προχωρήσει στην εφαρμογή όλων των βασικών μεταρρυθμίσεων, που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα. Η μεγάλη προσπάθεια είναι να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση το συντομότερο δυνατόν, κάτι το οποίο είναι επωφελές για όλες τις πλευρές».

    Ανάγκη έγκαιρης ολοκλήρωση της αξιολόγησης

    Αναφερόμενος στη συνομιλία που είχε με τον αντιπρόεδρο Τζ. Μπάιντεν, ο Έλληνας υφυπουργός Οικονομίας Α. Χαρίτσης είπε: «Ο αντιπρόεδρος Μπάιντεν εξέφρασε τη συμπαράστασή του και συμφώνησε ότι πρέπει όλες οι πλευρές, να δουλέψουν τώρα προς την κατεύθυνση έγκαιρης ολοκλήρωσης της αξιολόγησης. Παράλληλα, εξήρε τη στάση της κυβέρνησης, αλλά και του ελληνικού λαού στο Προσφυγικό ζήτημα, την αλληλεγγύη που έχουμε δείξει στους πρόσφυγες, αλλά και την προσπάθεια που έχει γίνει για να αντιμετωπιστεί το μεγάλο αυτό ευρωπαϊκό ζήτημα».

    Ο κ. Χαρίτσης είχε την ευκαιρία να επισημάνει στον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ ότι βασική προτεραιότητα για την ελληνική κυβέρνηση είναι η επιστροφή της χώρας στην ανάπτυξη. Γι' αυτό, στόχος είναι η υλοποίηση του αναπτυξιακού σχεδίου, η εφαρμογή του νέου αναπτυξιακού νόμου και η απορρόφηση των πόρων που έχει στη διάθεσή της η χώρα, έτσι ώστε να δοθεί μία νέα ώθηση στην ελληνική οικονομία.

    «Είναι και από την άποψη αυτή, επομένως, κρίσιμο να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και, αμέσως μετά, να ξεκινήσει η συζήτηση για τη διευθέτηση του χρέους, όπως προβλέπει η Συμφωνία. Ο αντιπρόεδρος Μπάιντεν συμφώνησε με τις θέσεις αυτές και εξέφρασε την πρόθεσή του να συμβάλει και προσωπικά προς την κατεύθυνση αυτή» ανέφερε ο κ. Χαρίτσης.

    [14] Μπαρτσελόνα: «Δεν πωλείται ο Νεϊμάρ»

    Ο Νεϊμάρ αποτελεί το μεταγραφικό «πόθο» του βαθύπλουτου ιδιοκτήτη της Παρί Σεν Ζερμέν Νάσερ Αλ Κελαϊφί, για να ενισχύσει την πρωταθλήτρια Γαλλίας για την επόμενη σεζόν, δείχνοντας, μάλιστα, πρόθυμος να πληρώσει τα 193 εκατ. ευρώ της ρήτρας του συμβολαίου του.

    Ωστόσο, η Μπαρτσελόνα δεν έχει καμία διάθεση να παραχωρήσει τον διεθνή άσο, με τον πρόεδρο των «μπλαουγκράνα», Ζόσεπ Μαρία Μπαρτομέου, να είναι κατηγορηματικός και να κλείνει την πόρτα στη γαλλική ομάδα. «Αν έρθει κάποιος να διαπραγματευτεί για τον Νεϊμάρ, εμείς δεν θα το εγκρίνουμε. Ο Νεϊμάρ θα συνεχίσει στην Μπάρτσα, όποια κι αν είναι η πρόταση για την αγορά του», σχολίασε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του καταλανικού συλλόγου.

    Ο Νεϊμάρ έχει συμβόλαιο με την Μπαρτσελόνα μέχρι τον Ιούνιο του 2018 και παρόλο που οι Καταλανοί θέλουν να το ανανεώσουν το συντομότερο δυνατό, στο περιβάλλον του παίκτη υπάρχει επιφυλακτικότητα.

    [15] Νέα αναβολή στην εκδίκαση της προσφυγής για το Κύπελλο

    Αναβλήθηκε εκ νέου η προσφυγή της ΕΠΟ στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της αναβολής του Κυπέλλου Ελλάδος, κατόπιν σχετικής απόφασης του υφυπουργού αθλητισμού Σταύρου Κοντονή. Ο λόγος είναι και πάλι η απεργία των δικηγόρων και το ΣτΕ όρισε νέα δικάσιμο για τις 19 του μήνα. Οι δικηγόροι της ΕΠΟ δεν εξασφάλισαν άδεια από τον δικηγορικό σύλλογο και αιτήθηκαν νέας αναβολής κάτι που τελικά έγινε αποδεκτό.

    Με δεδομένο ότι η αποχή των δικηγόρων είναι μέχρι τις 15 Απριλίου, το Συμβούλιο της Επικρατείας αποφάσισε να δώσει ως νέα ημερομηνία την πρώτη δικάσιμη μετά το τέλος της αποχής, που είναι στις 19 Απριλίου. Αυτό σημαίνει πως από το ΣτΕ δεν πρόκειται να υπάρξει κάποια εξέλιξη πριν την επιστολή της FIFA προς την ΕΠΟ, η οποία αναμένεται άμεσα και θα δώσει μια εβδομάδα προθεσμία στην ποδοσφαιρική Ομοσπονδία για να ξεκινήσει και πάλι το Κύπελλο.

    [16] Ο Παναθηναϊκός νικητής στο ντέρμπι του ΟΑΚΑ με ρεσιτάλ Ουίλιαμς

    Ο Παναθηναϊκός κατάφερε στο τελευταίο πεντάλεπτο της αναμέτρησης να... βγει από την κατάσταση ύπνωσης που τον είχε υποβάλει η ΑΕΚ στο δεύτερο ημίχρονο και με μεγάλο πρωταγωνιστή τον Έλιοτ Ουίλιαμς (8 πόντοι στα τελευταία 2,5 λεπτά) πέτυχε την ανατροπή και πήρε το ντέρμπι της 25ης αγωνιστικής της Α1 Ανδρών. Οι «πράσινοι» επικράτησαν με 78-71 της -τυπικά φιλοξενούμενης- ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ και διατήρησαν τις λιγοστές ελπίδες που έχουν για την κατάκτηση της πρώτης θέσης της κανονικής περιόδου, η οποία δίνει το πλεονέκτημα της έδρας στα πλέι οφ.

    Πρώτος σκόρερ των νικητών, οι οποίοι ολοκλήρωσαν χωρίς εντός έδρας απώλειες τις υποχρεώσεις τους στην κανονική περίοδο της Α1 (σ.σ. τελευταία αγωνιστική παίζουν στην Κηφισιά), ήταν ο Έλιοτ Ουίλιαμς με 24 πόντους, ενώ τον ακολούθησαν σε απόδοση οι επίσης διψήφιοι Μίροσλαβ Ραντούλιτσα (14π.) και Νικ Καλάθης (10π.).

    Από την ΑΕΚ, η οποία θα τερματίσει τέταρτη στην κανονική περίοδο και έφτασε μία... ανάσα από ένα σπουδαίο «διπλό», χάρη στην κυριαρχία της στα επιθετικά ριμπάουντ (16 έναντι 6 του Παναθηναϊκού), ξεχώρισε ο Λουκάς Μαυροκεφαλίδης με 16 πόντους. Τρία λεπτά πριν τη λήξη ο Μαλίκ Χέρστον «γύρισε» το δεξί πόδι του και αποχώρησε υποβασταζόμενος, ενώ στη συνέχεια διακομίσθηκε στο νοσοκομείο.

    Τα δεκάλεπτα: 23-15, 41-32, 57-56, 78-71


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 5 April 2016 - 10:32:35 UTC