Visit our Archive of Documents from US Government Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-04-05

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στη χθεσινή "περί ανοησίας" διάλεξή του, ο κ. Τσίπρας συνέχισε τα ψέματα» αναφέρει η ΝΔ
  • [02] Επίθεση στην κυβέρνηση από τον εκπρόσωπο Τύπου της ΝΔ Γ. Κουμουτσάκο
  • [03] Σε πιθανή ολοκλήρωση της αξιολόγησης στις αρχές Μαΐου,αναφέρθηκε ο Κλάους Ρέγκλινγκ
  • [04] Η Κριστίν Λαγκάρντ ενισχύει τις εκκλήσεις για τόνωση της παγκόσμιας ανάπτυξης
  • [05] Ρίχνει τους τόνους η Κριστίν Λαγκάρντ
  • [06] Ειδομένη: Διαμαρτυρία παιδιών- προσφύγων με λευκά λουλούδια και πανό
  • [07] Έκτακτο σχέδιο καταγραφής αιτήσεων ασύλου υλοποιεί η Υπηρεσία Ασύλου
  • [08] Αυξάνεται το ενδιαφέρον για την εκμάθηση των ρωσικών στην Ελλάδα
  • [09] Αχμέτ Νταβούτογλου: «78 σύροι πρόσφυγες εστάλησαν στη Γερμανία»
  • [10] Αφήστε μας να βοηθήσουμε τους πρόσφυγες, λέει η δήμαρχος της Βαρκελόνης προς την ΕΕ
  • [11] Στη Λέσβο την άλλη εβδομάδα, ο Οικουμενικός Πατριάρχης και ο Πάπας
  • [12] Δύο ελληνικά μουσεία «ταξιδεύουν» στην Ισπανία για τον διεθνή διαγωνισμό «Ευρωπαϊκό Μουσείο της Χρονιάς 2016»
  • [13] Με την έκθεση αρχαϊκής Κόρης, εγκαινιάζονται οι εκδηλώσεις του «Έτους Ελλάδας στη Ρωσία»
  • [14] «Μονάδες της γειτονιάς», με «εστίαση στον ασθενή»
  • [15] Ομπάμα: Η Ελλάδα θα βγει δυνατότερη από την κρίση
  • [16] Μέχρι τις 15/4 η διορία της FIFA για να αποφευχθεί το Grexit
  • [17] «Η Φεράρι μπορεί να μας απειλήσει», λέει ο Ρόσμπεργκ

  • [01] Στη χθεσινή "περί ανοησίας" διάλεξή του, ο κ. Τσίπρας συνέχισε τα ψέματα» αναφέρει η ΝΔ

    Με αφορμή τη χθεσινή ομιλία του πρωθυπουργού, Αλ. Τσίπρα, στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ, με ανακοίνωσή της, σημειώνει ότι έθεσε στον κ. Τσίπρα επτά ερωτήματα και εκείνος δεν απάντησε σε κανένα.

    «Αντίθετα, στη χθεσινή "περί ανοησίας" διάλεξή του, συνέχισε τα ψέματα» αναφέρει η Συγγρού. «Μιλούσε για φορολογικές ελαφρύνσεις, την ώρα που ετοιμάζει μέτρα 5,5 δισ. ευρώ. Περηφανευόταν για το μνημόνιό του και πανηγύριζε για δήθεν μεγάλες επιτυχίες του 2015. Εκείνες που οδήγησαν στο κλείσιμο των τραπεζών, στον έλεγχο της κίνησης κεφαλαίων, στη νεκρή αγορά, στη μόνιμη πια ανεργία, στην απελπισία του πολίτη. Ποιος τον πιστεύει;» καταλήγει στην ανακοίνωσή του το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

    [02] Επίθεση στην κυβέρνηση από τον εκπρόσωπο Τύπου της ΝΔ Γ. Κουμουτσάκο

    Επικίνδυνη και παρωδία χαρακτηρίζει την κυβέρνηση σε δήλωσή του ο Γιώργος Κουμουτσάκος.

    Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ είπε ότι χθες στην Αθήνα ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε ότι το χρέος της Ελλάδας δεν είναι βιώσιμο και χρειάζεται κούρεμα και σήμερα στο Βερολίνο ο Γιώργος Σταθάκης υποστήριξε ότι "το χρέος είναι βιώσιμο έως το 2022"».

    «Ακόμα και για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα, αυτή η κυβέρνηση δεν ξέρει ούτε τι λέει, ούτε τι θέλει, ούτε τι κάνει. Είναι παρωδία. Είναι επικίνδυνη. Πρέπει να φύγει», ανέφερε ο κ. Κουμουτσάκος.

    [03] Σε πιθανή ολοκλήρωση της αξιολόγησης στις αρχές Μαΐου,αναφέρθηκε ο Κλάους Ρέγκλινγκ

    Η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος από τους δανειστές είναι πιθανόν να ολοκληρωθεί στις αρχές Μαΐου, δήλωσε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ.

    «Η ελπίδα μου είναι ότι θα είμαστε σε θέση να ολοκληρώσουμε αυτή την αξιολόγηση στις αρχές Μαΐου, πριν το ορθόδοξο Πάσχα», δήλωσε ο Ρέγκλινγκ σε δημοσιογράφους στο Λουξεμβούργο.

    [04] Η Κριστίν Λαγκάρντ ενισχύει τις εκκλήσεις για τόνωση της παγκόσμιας ανάπτυξης

    Η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κριστίν Λαγκάρντ ενισχύει τις εκκλήσεις για ισχυρότερη δράση από τις παγκόσμιες οικονομίες προκειμένου να ενισχυθεί η ανάπτυξη, προειδοποιώντας ότι οι καθοδικοί κίνδυνοι αυξάνονται χωρίς αποφασιστικά μέτρα.

    Σε ομιλία της στο Πανεπιστήμιο Goethe της Φρανκφούρτης, η Λαγκάρντ αναφέρεται σε συγκεκριμένες κινήσεις, όπως την αύξηση του κατώτατου μισθού στις ΗΠΑ, την βελτίωση της εργασιακής εκπαίδευσης στην Ευρώπη και τη μείωση των επιδοτήσεων καυσίμων και την αύξηση των κοινωνικών δαπανών στις αναδυόμενες οικονομίες.

    Η Λαγκάρντ λέει ότι η ανάκαμψη από την παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση του 2007-2009 «παραμένει πολύ αργή, πολύ εύθραυστη και οι κίνδυνοι στη βιωσιμότητα της αυξάνονται».

    «Ας είμαι ξεκάθαρη: είμαστε σε επιφυλακή, όχι σε συναγερμό. Υπάρχει μια απώλεια στη δυναμική της ανάπτυξης», αναφέρει η Λαγκάρντ σύμφωνα με το κείμενο της ομιλίας.

    «Ωστόσο, εάν οι φορείς χάραξης της πολιτικής μπορούν να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις και να δράσουν από κοινού, οι θετικές επιπτώσεις στην παγκόσμια εμπιστοσύνη ? και την παγκόσμια οικονομία ? θα είναι ουσιαστικές».

    Τα σχόλιά της γίνονται την ώρα που απομένουν λιγότερο από δύο εβδομάδες έως τη συνάντηση υψηλόβαθμων υπουργών, κεντρικών τραπεζών και άλλων αξιωματούχων από τα 188 κράτη-μέλη του Ταμείου στην Ουάσινγκτον για τις εαρινές συνεδριάσεις του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας προκειμένου να αξιολογήσουν την υγεία της παγκόσμιας οικονομίας.

    [05] Ρίχνει τους τόνους η Κριστίν Λαγκάρντ

    H ομάδα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου θα συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις επί ελληνικού εδάφους "καλή τη πίστει" για θέματα δημοσίου χρέους, δήλωσε η γενική διευθύντρια του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Bloomberg TV.

    Όπως επεσήμανε η ίδια, στόχος ήταν να αποκατασταθεί η ελληνική ανταγωνιστικότητα σε ένα πλαίσιο βιωσιμότητας του χρέους.

    "Οι στόχοι δεν έχουν αλλάξει", δήλωσε η κυρία Λαγκάρντ.

    Ερωτηθείσα εάν το ΔΝΤ είναι διατεθειμένο να συμφωνήσει σε λιγότερο φιλόδοξους δημοσιονομικούς στόχους και ιδιαίτερα σε χαμηλότερο πρωτογενές πλεόνασμα στον προϋπολογισμό από εκείνο που προβλέπει η συμφωνία του καλοκαιρίου είπε: «ότι ολα πρέπει να συνυπολογιστούν".

    [06] Ειδομένη: Διαμαρτυρία παιδιών- προσφύγων με λευκά λουλούδια και πανό

    Κρατώντας λευκά λουλούδια κι ένα πανό που έγραφε "We are killed silently" (Μας σκοτώνουν σιωπηλά) μια ομάδα παιδιών- προσφύγων ξεκίνησε από τον καταυλισμό της Ειδομένης και προχώρησε ως τη σιδερόφραχτη πύλη πάνω στις σιδηροδρομικές γραμμές, στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας-ΠΓΔΜ, ως μια ειρηνική διαμαρτυρία για να ανοίξουν τα σύνορα.

    Η αστυνομία έδωσε άδεια στα παιδιά να φτάσουν ως το φράχτη κι εκεί, αφού άφησαν κάποια λουλούδια πάνω στις γραμμές και πέταξαν κάποια άλλα στην άλλη πλευρά, εκεί όπου είναι ανεπτυγμένες οι δυνάμεις της γειτονικής χώρας, κάθισαν για λίγο πάνω στις γραμμές και στη συνέχεια αποχώρησαν.

    [07] Έκτακτο σχέδιο καταγραφής αιτήσεων ασύλου υλοποιεί η Υπηρεσία Ασύλου

    Στην υλοποίηση ενός έκτακτου σχεδίου καταγραφής αιτήσεων ασύλου για τους πρόσφυγες που βρίσκονται στις ανοιχτές δομές φιλοξενίας προχωρά η Υπηρεσία Ασύλου, προκειμένου να λάβουν διεθνή προστασία στην Ελλάδα ή να ενταχθούν στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης ή οικογενειακής επανένωσης σε άλλο κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Η καταγραφή των αιτήσεων αυτών, που θα γίνει σε συνεργασία με τις εμπλεκόμενες αρχές και με τη συμβολή του Ευρωπαϊκού Γραφείου Στήριξης Ασύλου (EASO) και της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, αναμένεται να ξεκινήσει τις επόμενες εβδομάδες και η διάρκειά της εκτιμάται σε περίπου ένα μήνα.

    Επίσης, η Υπηρεσία Ασύλου έχει διευρύνει και τη λειτουργία της γραμμής εξυπηρέτησης των ενδιαφερόμενων να υποβάλουν αίτημα ασύλου μέσω skype. Το ωρολόγιο πρόγραμμα της γραμμής εξυπηρέτησης είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα της Υπηρεσίας www.asylo.gov.gr.

    [08] Αυξάνεται το ενδιαφέρον για την εκμάθηση των ρωσικών στην Ελλάδα

    Με γεωμετρικούς ρυθμούς πολλαπλασιάζεται τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα το ενδιαφέρον για την εκμάθηση της ρωσικής γλώσσας, καθώς κέντρα διδασκαλίας δημιουργούνται σε όλη τη χώρα και παράλληλα πληθαίνει ο αριθμός των καθηγητών που παραδίδουν ιδιαίτερα μαθήματα. Το φαινόμενο, που ευνοούν οι παραδοσιακά στενοί πολιτιστικοί και θρησκευτικοί δεσμοί Ελλάδας-Ρωσίας, εξελίσσεται σε ένα φόντο αισιοδοξίας και οικονομικού διεξόδου που διαβλέπουν στην ρωσική αγορά Έλληνες επιχειρηματίες, επαγγελματίες αλλά και επιστήμονες.

    Μετά την μεγάλη πολιτική αλλαγή στα τέλη του 20ου αιώνα, η οικονομική εξωστρέφεια που επέδειξε η Μόσχα ξύπνησε μνήμες, κληροδοτημένες από παλαιότερες γενεές επιχειρηματιών, και παράλληλα κέντρισε το ενδιαφέρον των νεότερων για την αναζήτηση αγορών και οικονομικών εταίρων στη Ρωσία. Και καθώς το «Τείχος» γκρεμιζόταν μια άλλη «γέφυρα» άρχιζε να οικοδομείται, για την επικοινωνία και την διακίνηση των ιδεών, για την μελέτη της ιστορίας και του πολιτισμού. Το πέρασμα στον νέο αυτό κόσμο, που γινόταν για πρώτη φορά μετά πολλά χρόνια προσβάσιμος στη Δύση =συμπεριλαμβανομένων και των Ελλήνων-, απαιτούσε ένα απαραίτητο διαβατήριο, τη γνώση της ρωσικής γλώσσας.

    Σύμφωνα με το «Ινστιτούτο Πούσκιν», το οποίο συνεχίζει την εκπαιδευτική δραστηριότητα του Ελληνοσοβιετικού Συνδέσμου, (λειτούργησε στην Ελλάδα από το 1945 μέχρι το 1991), παλιότερα έντονο ενδιαφέρον για τη ρωσική γλώσσα υπήρξε στην Ελλάδα στα μέσα της δεκαετίας του ?40, καθώς και στις αρχές της δεκαετίας του ?60. Από τη δεκαετία του ?90, παρουσιάζεται μια σταθερά αυξητική τάση στο ενδιαφέρον για τη ρωσική γλώσσα, λόγω του ανοίγματος της σύγχρονης Ρωσίας στην ελεύθερη αγορά και του ρόλου της ως παγκόσμιας οικονομικής και γεωπολιτικής δύναμης, αναφέρεται από το ίδιο εκπαιδευτικό Ίδρυμα,

    Ενδιαφέρον για την εκμάθηση της ρωσικής γλώσσας δείχνουν σπουδαστές, επιστήμονες, επαγγελματίες, στελέχη επιχειρήσεων, ιδιωτικοί και δημόσιοι υπάλληλοι, με ανώτερη και ανώτατη μόρφωση, από όλη την Ελλάδα, αλλά ως επί το πλείστον από την Αθήνα καθώς και από περιοχές με έντονο τουριστικό ενδιαφέρον, όπου σημειώνεται έντονη κίνηση ρωσόφωνων τουριστών και αναμένεται επιπλέον αύξηση ιδιαίτερα μετά και τις τεταμένες σχέσεις Ρωσίας-Τουρκίας.

    [09] Αχμέτ Νταβούτογλου: «78 σύροι πρόσφυγες εστάλησαν στη Γερμανία»

    Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου ανακοίνωσε σήμερα ενώπιον του τουρκικού κοινοβουλίου ότι 78 σύροι πρόσφυγες εστάλησαν στη Γερμανία στο πλαίσιο της εφαρμογής της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας.

    Δύο Σύροι περιλαμβάνονται στους δεκάδες πακιστανούς κυρίως μετανάστες που επαναπροωθήθηκαν χθες από τη Λέσβο στην τουρκική πόλη Δικέλι, σύμφωνα με τον Νταβούτογλου.

    Νωρίτερα, κυβερνητικός αξιωματούχος στην Άγκυρα δήλωσε ότι η Τουρκία θα δεχθεί αύριο στο έδαφός της 200 «παράτυπους» μετανάστες από τα ελληνικά νησιά.

    [10] Αφήστε μας να βοηθήσουμε τους πρόσφυγες, λέει η δήμαρχος της Βαρκελόνης προς την ΕΕ

    Η δήμαρχος της Βαρκελόνης Άντα Κολάου ζήτησε σήμερα από τις Βρυξέλλες να "αφήσουν" επιτέλους τις πόλεις να φιλοξενήσουν πρόσφυγες, εκφράζοντας την οργή της που οι μετανάστες οι οποίοι αναμένονται δεν φθάνουν.

    Η δήμαρχος της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Ισπανίας έκανε τις δηλώσεις αυτές στον ραδιοφωνικό σταθμό Cadena Sur πριν από μια συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις Βρυξέλλες με μέλη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Εκπρόσωποι πολλών πόλεων ?ανάμεσά τους της Βαρκελόνης, του Παρισιού, του Βερολίνου, της Αθήνας, του Άμστερνταμ? αναμένεται να συμμετάσχουν σε αυτή την ομάδα εργασίας για την υποδοχή και στην ενσωμάτωση των προσφύγων.

    Η πολεμική διογκώνεται στην Ισπανία όπου μόνο μια εικοσαριά πρόσφυγες ?κυρίως από την Ερυθραία? θα φθάσουν σύμφωνα με τον Τύπο, από τους χιλιάδες που έχει δεσμευθεί, από τον Σεπτέμβριο, να φιλοξενήσει η χώρα.

    "Ο κόσμος θέλει να αποτελέσει μέρος της λύσης του προβλήματος συμμετέχοντας στο δίκτυο των πόλεων καταφυγίων", επέμεινε η Άντα Κολάου. "Ας μας αφήσουν να βοηθήσουμε, το κράτος μας δεν μας αφήνει να βοηθήσουμε", διαμαρτυρήθηκε η δήμαρχος της αριστεράς που προέρχεται από το κίνημα των "Αγανακτισμένων" και βρίσκεται στη θέση αυτή από τον Ιούνιο.

    Η Βαρκελόνη είχε υποβάλει από τον Αύγουστο του 2015 ένα σχέδιο φιλοξενίας προσφύγων από τη Συρία, το Ιράκ, το Αφγανιστάν ή την Ερυθραία. Εκτιμά πως όλα είναι έτοιμα για να τους υποδεχθεί.

    Η δήμαρχος της Βαρκελόνης δήλωσε ότι πηγαίνει στις Βρυξέλλες για να "ασκήσει κριτική στην απόκριση που δόθηκε από την Ευρώπη" στη μεταναστευτική κρίση.

    [11] Στη Λέσβο την άλλη εβδομάδα, ο Οικουμενικός Πατριάρχης και ο Πάπας

    Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, ο πάπας Φραγκίσκος πρόκειται να μεταβεί στην Λέσβο την Παρασκευή 15 Απριλίου σε ένδειξη συμπαράστασης προς τους πρόσφυγες και με στόχο την ευρύτερη ευαισθητοποίηση της ευρωπαϊκής και διεθνούς κοινότητας στο θέμα αυτό.

    Όπως «διαρρέει» από την Αγία Έδρα, στην Λέσβο είναι πιθανόν να μεταβεί και ο οικουμενικός πατριάρχης Βαρθολομαίος με τον οποίο ο Φραγκίσκος ως γνωστόν διατηρεί στενές, αδελφικές σχέσεις.

    Υπενθυμίζεται ότι ο ποντίφικας αναφέρθηκε επανειλημμένα τις τελευταίες εβδομάδες στο προσφυγικό ζήτημα απευθύνοντας έκκληση σε όλους τους υπεύθυνους θεσμούς να αναλάβουν την ευθύνη που τους αναλογεί.

    Ο πάπας Φραγκίσκος τέλος έχει επισκεφθεί και το ιταλικό νησί της Λαμπεντούζα, νότια της Σικελίας, όπου ζήτησε με έμφαση να μπορέσουμε να πάψουμε να θρηνούμε για το χαμό της ζωής όσων επιχειρούν να φθάσουν στην Ευρώπη αφήνοντας πίσω τους ακραία φτώχεια και πολέμους.

    [12] Δύο ελληνικά μουσεία «ταξιδεύουν» στην Ισπανία για τον διεθνή διαγωνισμό «Ευρωπαϊκό Μουσείο της Χρονιάς 2016»

    Δύο ελληνικά μουσεία, μεταξύ των οποίων το Αρχαιολογικό Μουσείο Τεγέας, αναμένουν αυτές τις ημέρες τα αποτελέσματα του διεθνούς διαγωνισμού για την ανακήρυξη του «Ευρωπαϊκού Μουσείου 2016». Το δεύτερο είναι το Μουσείο Τυπογραφίας Γιάννη & Eλένης Γαρεδάκη, που βρίσκεται στα Χανιά Κρήτης.

    Τα βραβεία θα ανακοινωθούν σε τελετή, η οποία θα πραγματοποιηθεί το διάστημα από τις 6 έως τις 9 Απριλίου 2016 στην Tolosa και το San Sebastian της Ισπανίας, σε μία μεγάλη γιορτή όπου τα μουσεία θα έχουν τη δυνατότητα να παρουσιάσουν τις υποψηφιότητές τους.

    Φέτος, 49 μουσεία από 24 χώρες συμμετέχουν στον σημαντικό ευρωπαϊκό διαγωνισμό που διοργανώνεται από τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό European Museum Forum (EMF). Ο θεσμός του European Museum of the Year Award (EMYA) θεσπίστηκε το 1977 και τελεί υπό την αιγίδα του Συμβουλίου της Ευρώπης, με στόχο να βραβεύει, σε ετήσια βάση, την καλύτερη μουσειακή πρακτική στην Ευρώπη και να ενθαρρύνει τις καινοτόμες δράσεις στην κοινωνία των μουσείων (www.europeanmuseumforum.org).

    [13] Με την έκθεση αρχαϊκής Κόρης, εγκαινιάζονται οι εκδηλώσεις του «Έτους Ελλάδας στη Ρωσία»

    Μια από τις ωραιότερες και καλύτερα διατηρημένες Κόρες της Ακρόπολης, παρουσιάζεται την Παρασκευή 8 Απριλίου στο Μουσείο Ερμιτάζ της Αγίας Πετρούπολης, σηματοδοτώντας την εκκίνηση των εκδηλώσεων του «Έτους Ελλάδας στη Ρωσία».

    Την έκθεση του μαρμάρινου αγάλματος της αρχαϊκής Κόρης (αριθμός 670), από τις συλλογές του Μουσείου της Ακρόπολης, θα εγκαινιάσει από ελληνικής πλευράς ο υπουργός Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς και από ρωσικής πλευράς ο κυβερνήτης της Αγίας Πετρούπολης Γκιόργκι Πολτάβτσενκο καθώς και o υπουργός Πολιτισμού της ομοσπονδιακής κυβέρνησης της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Μεντίνσκι.

    Οι εκδηλώσεις γίνονται στο πλαίσιο της κοινής ελληνορωσικής πρωτοβουλίας του Έτους 2016, το οποίο είναι αφιερωμένο στην προβολή της Ελλάδας στο ρωσικό κοινό και της Ρωσίας στο ελληνικό. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού «στη διάρκεια του έτους οι δύο χώρες προγραμματίζουν, η κάθε μία στο έδαφος της άλλης, σειρά δράσεων σε πολλούς τομείς, με κεντρικό πυρήνα τις πολιτιστικές εκδηλώσεις, αποβλέποντας στην εμβάθυνση των παραδοσιακών δεσμών φιλίας και στην ενίσχυση της αναγνωρισιμότητας και συνεργασίας τους κατά τρόπο αποδοτικό και καρποφόρο. Σημαντικό μέρος των πολιτιστικών εκδηλώσεων είναι η διοργάνωση εκθέσεων, μεταξύ των οποίων και αρχαιολογικές, οι οποίες θα δώσουν την ευκαιρία στο ελληνικό και το ρωσικό κοινό να γνωρίσει σημαντικές πτυχές του πολιτισμού των δύο χωρών.

    Οι εκθέσεις ξεκινούν με δύο ξεχωριστές πρόδρομες δράσεις. Η πρώτη αφορά στην έκθεση, στο Μουσείο Ακρόπολης τριών χρυσών αντικειμένων από τη συλλογή των σκυθικών θησαυρών του Μουσείου Ερμιτάζ, η οποία εγκαινιάστηκε στις 11 Μαρτίου 2016. Πρόκειται για δύο αγγεία και ένα κόσμημα, μέρος ενός μοναδικού σκυθικού ταφικού συνόλου του 4ου αι. π.Χ. που φιλοτεχνήθηκαν από Έλληνες αποίκους στην Κριμαία, με τους οποίους οι Σκύθες νομάδες είχαν αναπτύξει στενές εμπορικές σχέσεις. Τα αντικείμενα θα εκτίθενται στο ισόγειο του Μουσείου της Ακρόπολης έως τις 2 Οκτωβρίου 2016.

    [14] «Μονάδες της γειτονιάς», με «εστίαση στον ασθενή»

    Με κεντρικό στόχο το Σύστημα Υγείας «να πλησιάσει τον πολίτη και να γίνει οικείο προς αυτόν», ο αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας Σταμάτης Βαρδαρός, σχεδιάζει τη μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Όπως εξηγεί στο www.praktoreio-ygeias.gr του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Βαρδαρός, πυρήνας του νέου συστήματος θα είναι οι «Μονάδες της γειτονιάς», με «εστίαση στον ασθενή», οι οποίες θα στελεχωθούν με γενικούς γιατρούς, παθολόγους, παιδίατρους, κοινωνικούς λειτουργούς νοσηλευτές και επισκέπτες υγείας και θα προσφέρουν ολιστική φροντίδα, με έμφαση στην πρόληψη και την αγωγή υγείας σε συγκεκριμένο πληθυσμό, που θα ανέρχεται γύρω στις 10.000.

    Κέντρο αναφοράς για τις «Μονάδες της γειτονιάς», θα είναι το Κέντρο Υγείας ή η Μονάδα του Πρωτοβάθμιου Δικτύου Υγείας της περιοχής και όπως λέει ο κ. Βαρδαρός, οι δομές αυτές θα αποτελούν τη βάση της πυραμίδας του Δημόσιου Συστήματος Υγείας. Στόχος, είναι ο πολίτης να έχει εύκολη πρόσβαση στην ομάδα υγείας η οποία και θα τον κατευθύνει, στο νοσοκομείο, αν κρίνεται απαραίτητο.

    Το Νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας θα είναι έτοιμο τον Ιούνιο και σε πρώτη φάση θα υπάρξει πιλοτική εφαρμογή τριετούς διάρκειας, σε τέσσερις αστικές περιοχές Αττικής, Θεσσαλονίκης. Δυτικής Ελλάδας και Κρήτης. Αρχικά θα δημιουργηθούν 30 «Μονάδες της γειτονιάς», που θα στελεχωθούν με επικουρικό ιατρικό και παραιατρικό προσωπικό, και όπως είπε ο γενικός γραμματέας στο www.praktoreio-ygeias.gr του ΑΠΕ-ΜΠΕ, θα χρειασθούν περίπου 300 άτομα. Θα γίνουν νέες προσλήψεις προσωπικού, χωρίς να αποκλείονται εσωτερικές μετακινήσεις, όπου κρίνεται αναγκαίο. Σύμφωνα με τον ίδιο το νέο σύστημα αναμένεται να είναι ιδιαίτερα ελκυστικό από πλευράς κινήτρων για τους νέους γιατρούς και τους λοιπούς επαγγελματίες υγείας.

    Σταδιακά το σύστημα θα επεκτείνεται, με στόχο το 2020 η κάλυψη να αγγίζει το 40 με 50% του αστικού πληθυσμού, δηλαδή 4,5 εκ. πολίτες να έχουν πρόσβαση σε «Μονάδα Υγείας της γειτονιάς», οι οποίες θα κληθούν να εφαρμόσουν ένα εκτεταμένο πρόγραμμα παρεμβάσεων πρόληψης και αγωγής υγείας στην κοινότητα.

    [15] Ομπάμα: Η Ελλάδα θα βγει δυνατότερη από την κρίση

    Την πεποίθηση ότι η Ελλάδα θα βγει δυνατότερη από την οικονομική κρίση εξέφρασε ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα κατά τη διάρκεια δεξίωσης για τον εορτασμό της ελληνικής εθνική επετείου της 25ης Μαρτίου που παρατέθηκε στο Λευκό Οίκο.

    Ο Αμερικανός Πρόεδρος, στη δήλωσή του, αναφέρθηκε στους δεσμούς που ενώνουν τις δύο χώρες, Ελλάδα και ΗΠΑ, και έκανε παραλληλισμό των αγώνων για την ανεξαρτησία των δύο χωρών. Ο κ. Ομπάμα επισήμανε ότι η Ελλάδα είναι σημαντικός σύμμαχος των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ και ότι η χώρα του θα στηρίζει την Ελλάδα σε όλη της την πορεία. Αναφέρθηκε, επίσης, στις ειδικές συνθήκες που αντιμετωπίζει ο ελληνικός λαός και στο ζήτημα της προσφυγικής κρίσης και εξήρε τον τρόπο με τον οποίο οι Έλληνες αντιμετωπίζουν τις προσφυγικές ροές, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η Ελλάδα θα βγει δυνατότερη από την οικονομική κρίση. Παράλληλα, αναφέρθηκε στα επιτεύγματα της ελληνικής διασποράς στην Αμερική και παρατήρησε ότι οι δεσμοί που ενώνουν τις δυο χώρες είναι φιλικοί και οικογενειακοί.

    Την ελληνική κυβέρνηση εκπροσώπησαν στη δεξίωση που παρατέθηκε, ο υφυπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Αλέξης Χαρίτσης και ο πρέσβης της Ελλάδας στις ΗΠΑ Χρίστος Παναγόπουλος. Η δεξίωση παρετέθη στον Λευκό Οίκο από τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, προς τιμήν της Ελληνοαμερικανικής κοινότητας των ΗΠΑ για 30η συνεχή χρονιά. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Γέρων Αμερικής Δημήτριος.

    Στην εισαγωγική του δήλωση, ο αντιπρόεδρος Μπάιντεν αναφέρθηκε στη φιλία που συνδέει τις ΗΠΑ με την Ελλάδα και σημείωσε ότι στη συνομιλία που είχε με τον Έλληνα πρωθυπουργό επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ θα είναι σύμμαχος και φίλος της Ελλάδας.

    Το ελληνικό πρόγραμμα

    Ο υφυπουργός Α. Χαρίτσης είχε κατ' ιδίαν συνομιλία με τον αντιπρόεδρο Μπάιντεν, όπου επισήμανε την ανάγκη να κλείσει το συντομότερο η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος ώστε να δοθεί στη χώρα η ευκαιρία να υλοποιήσει το αναπτυξιακό της σχέδιο και να δοθεί μια νέα ώθηση στην ελληνική οικονομία. Σε δήλωση του, μετά την εκδήλωση, τόνισε την ανάγκη να κλείσει το συντομότερο δυνατό η σημαντική αυτή εκκρεμότητα.

    Ειδικότερα, ανέφερε:

    «Είχα, σήμερα, την εξαιρετική τιμή να εκπροσωπήσω την ελληνική κυβέρνηση στη λαμπρή εκδήλωση, που οργάνωσε ο Πρόεδρος Ομπάμα στον Λευκό Οίκο, παρουσία του αντιπροέδρου Μπάιντεν και με τιμώμενο πρόσωπο τον Σεβασμιότατο Αρχιεπίσκοπο Γέροντα Αμερικής Δημήτριο για την 195η επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης. Μετά το πέρας της εκδήλωσης, είχα την ευκαιρία μίας κατ' ιδίαν, πολύ παραγωγικής συζήτησης με τον αντιπρόεδρο Μπάιντεν. Από πλευράς μου, παρουσίασα τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης για τα πολύ κρίσιμα ζητήματα, που βρίσκονται τη στιγμή αυτή σε εξέλιξη και αναφέρομαι, βεβαίως, στην πορεία υλοποίησης του προγράμματος που, μετά τη Συμφωνία του καλοκαιριού, έχουμε αναλάβει να υλοποιήσουμε την επόμενη τριετία. Τόνισα στο συνομιλητή μου ότι η κυβέρνηση μας, ήδη μέσα στους πρώτους έξι μήνες, έχει προχωρήσει στην εφαρμογή όλων των βασικών μεταρρυθμίσεων, που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα. Η μεγάλη προσπάθεια είναι να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση το συντομότερο δυνατόν, κάτι το οποίο είναι επωφελές για όλες τις πλευρές».

    Ανάγκη έγκαιρης ολοκλήρωση της αξιολόγησης

    Αναφερόμενος στη συνομιλία που είχε με τον αντιπρόεδρο Τζ. Μπάιντεν, ο Έλληνας υφυπουργός Οικονομίας Α. Χαρίτσης είπε: «Ο αντιπρόεδρος Μπάιντεν εξέφρασε τη συμπαράστασή του και συμφώνησε ότι πρέπει όλες οι πλευρές, να δουλέψουν τώρα προς την κατεύθυνση έγκαιρης ολοκλήρωσης της αξιολόγησης. Παράλληλα, εξήρε τη στάση της κυβέρνησης, αλλά και του ελληνικού λαού στο Προσφυγικό ζήτημα, την αλληλεγγύη που έχουμε δείξει στους πρόσφυγες, αλλά και την προσπάθεια που έχει γίνει για να αντιμετωπιστεί το μεγάλο αυτό ευρωπαϊκό ζήτημα».

    Ο κ. Χαρίτσης είχε την ευκαιρία να επισημάνει στον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ ότι βασική προτεραιότητα για την ελληνική κυβέρνηση είναι η επιστροφή της χώρας στην ανάπτυξη. Γι' αυτό, στόχος είναι η υλοποίηση του αναπτυξιακού σχεδίου, η εφαρμογή του νέου αναπτυξιακού νόμου και η απορρόφηση των πόρων που έχει στη διάθεσή της η χώρα, έτσι ώστε να δοθεί μία νέα ώθηση στην ελληνική οικονομία.

    «Είναι και από την άποψη αυτή, επομένως, κρίσιμο να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και, αμέσως μετά, να ξεκινήσει η συζήτηση για τη διευθέτηση του χρέους, όπως προβλέπει η Συμφωνία. Ο αντιπρόεδρος Μπάιντεν συμφώνησε με τις θέσεις αυτές και εξέφρασε την πρόθεσή του να συμβάλει και προσωπικά προς την κατεύθυνση αυτή» ανέφερε ο κ. Χαρίτσης.

    [16] Μέχρι τις 15/4 η διορία της FIFA για να αποφευχθεί το Grexit

    Η 15η Απριλίου είναι η καταλυτική ημερομηνία και μέχρι τότε η διορία που δίνει η FIFA στην Ελλάδα, ώστε να ξαναρχίσει το Κύπελλο Ελλάδας. Η σχετική επιστολή από τη παγκόσμια συνομοσπονδία έφτασε στα γραφεία του Υφυπουργείου Αθλητισμού, αλλά και της ΕΠΟ, και το θέτει ξεκάθαρα πως αν δεν επαναρχίσει η διοργάνωση, η οποία έχει σταματήσει με απόφαση του υφυπουργού Σταύρου Κοντονή, τότε το ελληνικό ποδόσφαιρο θα υποστεί τις γνωστές συνέπειες αποκλεισμού από όλες τις διεθνείς διοργανώσεις (grexit).

    Η «λύση» αποκλείεται πλέον να δοθεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας, όπου έχει προσφύγει η ΕΠΟ, αφού η εκδίκαση αναβλήθηκε πάλι λόγω της απεργίας των δικηγόρων (οι δικηγόροι της ΕΠΟ δεν εξασφάλισαν άδεια από τον δικηγορικό σύλλογο), για τις 19 Απριλίου, δηλαδή αργότερα από την ημερομηνία «ορόσημο».

    [17] «Η Φεράρι μπορεί να μας απειλήσει», λέει ο Ρόσμπεργκ

    Η Φεράρι μπορεί να διεκδικήσει το φετινό Παγκόσμιο πρωτάθλημα, από το μεγάλο φαβορί, τη Μερτσέντες, όπως δήλωσε σχετικά ο Νίκο Ρόσμπεργκ. Ο Γερμανός πιλότος της διάσημης αυτοκινητοβιομηχανίας έκανε το 2Χ2 στο ξεκίνημα του νέου Παγκοσμίου πρωταθλήματος και έδειξε από νωρίς τις προθέσεις του για τον φετινό «μαραθώνιο» της κορωνίδας του μηχανοκίνητου αθλητισμού.

    Ο Ρόσμπεργκ δήλωσε ότι η «σκουντερία» είναι ικανή, πλέον, ν' απειλήσει την κυριαρχία της ομάδας του, που διαθέτει, πάντα, προβάδισμα απέναντι στον ανταγωνισμό: «Τη φετινή σεζόν η Φεράρι είναι πολύ κοντά μας και μπορεί να μας απειλήσει, αν και αυτό δεν φαίνεται στα πρώτα αποτελέσματα των αγώνων. Μπορεί να έχουμε το προβάδισμα και πάλι, αλλά θα πρέπει να προσπαθήσουμε περισσότερο, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, αν θέλουμε να είμαστε και πάλι πρώτοι».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 5 April 2016 - 12:32:33 UTC