Browse through our General Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-04-06

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στ. Θεοδωράκης: Ακατανόητη στην Ευρώπη η αντιπαράθεση με το ΔΝΤ
  • [02] Συνάντηση του Π. Καμμένου με τον Αυστριακό ομόλογό του
  • [03] Η Γερμανία εμμένει στο στόχο ότι η Αθήνα θα έχει έσοδα 50 δισ. ευρώ από αποκρατικοποιήσεις
  • [04] Θ. Πελεγρίνης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Έτοιμη η Πολιτεία για την ένταξη των προσφυγόπουλων στον εκπαιδευτικό ιστό
  • [05] Δυνατότητα διορισμού επιτυχόντων του ΑΣΕΠ σε άλλη υπηρεσία ή φορέα από αυτή όπου αρχικώς προορίζονταν
  • [06] Δ. Αβραμόπουλος:Αναποτελεσματικότητα του υφιστάμενου ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου
  • [07] Η Κομισιόν προτείνει την ενίσχυση των συνοριακών ελέγχων για πολίτες τρίτων χωρών
  • [08] «Εκφράσεις Εξουσίας. Η εικόνα του πολιτικού ανδρός»: Έκθεση στο Μουσείο εκμαγείων του ΑΠΙΘ
  • [09] Με έκθεση του Γιάννη Ψυχοπαίδη ανοίγει η αυλαία των εορταστικών εκδηλώσεων της «Εξόδου» του Μεσολογγίου

  • [01] Στ. Θεοδωράκης: Ακατανόητη στην Ευρώπη η αντιπαράθεση με το ΔΝΤ

    «Κανείς στην Ευρώπη δεν κατανοεί γιατί, αυτή ειδικά τη στιγμή, η κυβέρνηση επιλέγει την αντιπαράθεση με το ΔΝΤ. Το ΔΝΤ ζητά να κοπεί δραστικά το ελληνικό χρέος και πρακτικά να υπάρξουν λιγότερα μέτρα, άρα και λιγότεροι φόροι για τους Έλληνες. Γιατί, λοιπόν, να συγκρουστούμε αυτή τη στιγμή με το ΔΝΤ;». Αυτό το ερώτημα έθεσε, μιλώντας από τις Βρυξέλλες στον ραδιοσταθμό "Αθήνα 9,84" ο Σταύρος Θεοδωράκης.

    «Μια χώρα για να παραμείνει δυνατή πρέπει να κάνει τις σωστές συμμαχίες και όχι να δημιουργεί άσκοπα εχθρούς», τόνισε ο επικεφαλής του Ποταμιού, προσθέτοντας ότι «η εθνική πολιτική δεν πρέπει να καθορίζεται από ιδεολογήματα». Όπως εξήγησε «η κόντρα του ΔΝΤ με τους Γερμανούς, που δεν θέλουν με τίποτα την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, θα πρέπει να αξιοποιηθεί από την ελληνική κυβέρνηση».

    Ο Σταύρος Θεοδωράκης είπε, επίσης, ότι οι ευρωπαϊκοί λαοί δεν θα πρέπει να μείνουν στα λόγια, αλλά θα πρέπει να δείξουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους στους πρόσφυγες και να απορροφήσουν τους πρόσφυγες που τους αναλογούν.

    [02] Συνάντηση του Π. Καμμένου με τον Αυστριακό ομόλογό του

    Η Αυστρία αναγνωρίζει ότι ελληνικά σύνορα είναι τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης, κατέστησε σαφές ο Αυστριακός υπουργός Άμυνας Χανς Πέτερ Ντόσκοτσιλ, στις δηλώσεις του μετά τις συνομιλίες που είχε σήμερα στην Αθήνα με τον Έλληνα ομόλογο του Πάνο Καμμένο.

    Ενόψει της επικείμενης συνόδου των υπουργών Άμυνας της ΕΕ στις 18 και 19 Απριλίου στο Λουξεμβούργο, οι υπουργοί των δύο χωρών επισήμαναν την ανάγκη θέσπισης και υλοποίησης πλέον μιας κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής για την αντιμετώπιση του προσφυγικού, τη διασφάλιση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, ίσο καταμερισμό του αριθμού των προσφύγων-μεταναστών στις χώρες της ΕΕ, την υπογραφή και υλοποίηση των συμφωνιών μεταξύ Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τρίτων χωρών για τις επιστροφές μεταναστών και την ενίσχυση της FRONTEX σε επιχειρησιακό επίπεδο ώστε να ανταποκρίνεται πιο γρήγορα στην αποστολή της.

    Το απόγευμα ο υπουργός Άμυνας της Αυστρίας θα επισκεφθεί το κέντρο φιλοξενίας στον Σχιστό, συνοδευόμενος από τον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Βίτσα.

    [03] Η Γερμανία εμμένει στο στόχο ότι η Αθήνα θα έχει έσοδα 50 δισ. ευρώ από αποκρατικοποιήσεις

    Για την Γερμανία, η συμφωνία που συνήφθη με την Ελλάδα πέρυσι το καλοκαίρι, η οποία προέβλεπε έσοδα από αποκρατικοποιήσεις ύψους 50 δισεκ. ευρώ, συνεχίζει να ισχύει, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών.

    Σύμφωνα με την εκπρόσωπο, η Ελλάδα είχε συμφωνήσει με τους διεθνείς δανειστές της να περιληφθούν στο μνημόνιο έσοδα ύψους 50 δισεκ. ευρώ από αποκρατικοποιήσεις.

    «Σε ό,τι μας αφορά, αυτό το μνημόνιο συνεχίζει να ισχύει», δήλωσε η εκπρόσωπος σε συνέντευξη Τύπου.

    Ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Tagespiegel του Βερολίνου, εξέφρασε την πεποίθηση ότι, αν επιτευχθεί η συμφωνία μεταξύ πιστωτών και ελληνικης κυβέρνησης, τότε η Ελλάδα θα μπορούσε να επιστρέψει στην ανάπτυξη στο δεύτερο μισό της φετινής χρονιάς.

    [04] Θ. Πελεγρίνης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Έτοιμη η Πολιτεία για την ένταξη των προσφυγόπουλων στον εκπαιδευτικό ιστό

    «Είμαστε έτοιμοι ως υπουργείο να εντάξουμε αυτά τα παιδιά στον εκπαιδευτικό ιστό», τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υφυπουργός Παιδείας Θεοδόσης Πελεγρίνης, μετά την επίσκεψή του σήμερα το πρωί στο κέντρο φιλοξενίας στον Ελαιώνα.

    Ο υφυπουργός Παιδείας επισκέφθηκε τον Ελαιώνα με τον περιφερειακό διευθυντή Εκπαίδευσης Αττικής Χαράλαμπο Λόντο, καθώς και τους διευθυντές Διευθύνσεων Α΄ Αθήνας, στο πλαίσιο της καταγραφής των εκπαιδευτικών αναγκών των προσφύγων σχολικής και προσχολικής ηλικίας με βάση την οποία θα σχεδιαστούν υποστηρικτές εκπαιδευτικές δομές στα κέντρα φιλοξενίας, αλλά και στις σχολικές μονάδες.

    Στους σχεδιασμούς του υπουργείου είναι οι πρόσφυγες σχολικής και προσχολικής ηλικίας να ενταχθούν στο εκπαιδευτικό ιστό από το ερχόμενο σχολικό έτος. «Η ελληνική Πολιτεία έχει μακρά εμπειρία σε αυτού του τύπου την ένταξη καθώς έχει αντιμετωπίσει ανάλογες καταστάσεις στο παρελθόν, όπως για παράδειγμα με τους παλινοστούντες Ποντίους», ανέφερε ο Θ. Πελεγρίνης, ο οποίος στον Ελαιώνα παρακολούθησε προγράμματα δημιουργικής απασχόλησης των προσφυγόπουλων με εκπαιδευτές από τα χωριά SOS, αλλά και μεταπτυχιακούς φοιτητές του ΕΚΠΑ.

    [05] Δυνατότητα διορισμού επιτυχόντων του ΑΣΕΠ σε άλλη υπηρεσία ή φορέα από αυτή όπου αρχικώς προορίζονταν

    Τη διαδικασία, βήμα προς βήμα, διορισμού επιτυχόντων του ΑΣΕΠ σε άλλη υπηρεσία ή φορέα από αυτή όπου αρχικώς προορίζονταν, καθορίζει απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Χριστόφορου Βερναρδάκη.

    Τη δυνατότητα αυτή δίνει ο νόμος 4369/16 (άρθρο 32) και προβλέπεται η κάλυψη κενών οργανικών θέσεων υπηρεσιών ή φορέων του Δημοσίου αποκλειστικά σε εξαιρετικές και επείγουσες περιπτώσεις. Αφορά όσους περιλαμβάνονται σε οριστικούς πίνακες διοριστέων του ΑΣΕΠ και των φορέων που δημοσιεύτηκαν σε ΦΕΚ από την 1.1.2009 και μετά, καθώς και όσους έχουν διατεθεί προς διορισμό σε αντικατάσταση των αρχικώς διορισθέντων υποψηφίων με απόφαση Τμήματος του ΑΣΕΠ που εκδόθηκε το ίδιο χρονικό διάστημα, βάσει διαδικασιών πλήρωσης θέσεων τακτικού προσωπικού και προσωπικού ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου του ΑΣΕΠ και των φορέων, των οποίων οι πίνακες έχουν ελεγχθεί από το ΑΣΕΠ και δεν διορίστηκαν.

    Η υπηρεσία ή ο φορέας διορισμού πρέπει να βρίσκεται στον ίδιο ή όμορο νομό, ενώ εάν ο διοριστέος δεν αποδεχτεί τη νέα θέση, διατηρεί το δικαίωμα διορισμού του στην αρχική. Τα αιτήματα για κάλυψη κενών θέσεων από διοριστέους υποβάλλονται «ειδικώς αιτιολογημένα» στο υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης χωρίς να απαιτείται η έγκριση της Επιτροπής της Π.Υ.Σ. 33/2006.

    Η αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου συγκεντρώνει τις εκκρεμότητες διορισμού εντός του ίδιου νομού για τον οποίο έχουν υποβληθεί αιτήματα κάλυψης θέσεων και σε περίπτωση που δεν υπάρχουν, συγκεντρώνει τις εκκρεμότητες διορισμού εντός των όμορων αυτού νομών.

    [06] Δ. Αβραμόπουλος:Αναποτελεσματικότητα του υφιστάμενου ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου

    Την αναποτελεσματικότητα του υφιστάμενου ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου, υπό την πίεση των μεταναστευτικών ροών που δέχεται σήμερα η ΕΕ, υπογράμμισε από τις Βρυξέλλες ο επίτροπος μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος.

    Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν σήμερα από κοινού, ο Δ. Αβραμόπουλος και ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Φρανς Τίμερμανς, παρουσίασαν τις προτάσεις της Επιτροπής προς συζήτηση με τα κράτη-μέλη και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, για τη μεταρρύθμιση του κοινού ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου και την ανάπτυξη ασφαλών και νόμιμων οδών μετανάστευσης προς την Ευρώπη. Και οι δύο υπογράμμισαν, ότι στόχος της Επιτροπής είναι να υποβάλει τις νομοθετικές προτάσεις της πριν από το καλοκαίρι.

    Όσον αφορά τη συζήτηση για τη μελλοντική αναθεώρηση του Κανονισμού του Δουβλίνου, ο Δ. Αβραμόπουλος τόνισε ότι η Επιτροπή προτείνει δύο «εναλλακτικές λύσεις» που στοχεύουν σε μια πιο δίκαιη ανακατανομή των ευθυνών μεταξύ των κρατών-μελών και σε μεγαλύτερη αλληλεγγύη. Ο ίδιος χαρακτήρισε τις προτάσεις της Επιτροπής «τολμηρές» και «φιλόδοξες» και προσέθεσε ότι και στις δύο «εναλλακτικές λύσεις», οι αιτούντες άσυλο αυτόματα θα κατανέμονται στα κράτη-μέλη, με βάση μία «κλείδα κατανομής».

    Συνεχίζοντας, ο Δ. Αβραμόπουλος τόνισε ότι έως ότου αναθεωρηθεί το Δουβλίνο πρέπει και να εφαρμόζεται. Αυτό αναγνώρισε ότι είναι δύσκολο να συμβεί σε χώρες που δέχονται μεγάλο αριθμό αφίξεων προσφύγων και μεταναστών, όπως η Ελλάδα, η οποία σημείωσε ότι έχει ανταποκριθεί πλήρως στις υποχρεώσεις της. «Η αναθεώρηση του Δουβλίνου πρέπει να είναι μια καθαρά ευρωπαϊκή λύση στη νέα πραγματικότητα», τόνισε ο Δ. Αβραμόπουλος, επισημαίνοντας ότι το Δουβλίνο τέθηκε σε εφαρμογή πολύ πριν η Ευρώπη βρεθεί αντιμέτωπη με το κύμα προσφύγων.

    [07] Η Κομισιόν προτείνει την ενίσχυση των συνοριακών ελέγχων για πολίτες τρίτων χωρών

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε σήμερα μια αναθεωρημένη πρόταση κοινοτικού κανονισμού σχετικά με τη θέσπιση ενός συστήματος εισόδου-εξόδου με στόχο, όπως αναφέρει, την επιτάχυνση, τη διευκόλυνση και την ενίσχυση των διαδικασιών συνοριακών ελέγχων για τους πολίτες τρίτων χωρών που ταξιδεύουν στην ΕΕ.

    Το προτεινόμενο σύστημα εισόδου-εξόδου θα συμβάλει, σύμφωνα με την Επιτροπή, στην αποτελεσματικότερη διαχείριση των περιπτώσεων επιτρεπόμενης παραμονής σύντομης διάρκειας, στην αύξηση της αυτοματοποίησης των συνοριακών ελέγχων και στη βελτίωση του εντοπισμού περιπτώσεων απάτης όσον αφορά τα ταξιδιωτικά έγγραφα και την ταυτότητα. Το σύστημα θα εφαρμόζεται σε όλους τους υπηκόους τρίτων χωρών που γίνονται δεκτοί για σύντομη παραμονή εντός του χώρου Σένγκεν (έως και 90 ημέρες εντός οιασδήποτε περιόδου 180 ημερών).

    Στο σύστημα θα καταχωρίζονται το όνομα, ο τύπος του ταξιδιωτικού εγγράφου και τα βιομετρικά στοιχεία, καθώς και η ημερομηνία και ο τόπος εισόδου και εξόδου. Με τον τρόπο αυτό, θα γίνει ευκολότερη η διέλευση των συνόρων από τους νόμιμους ταξιδιώτες και θα εντοπίζονται τα άτομα που είτε παραμένουν στον χώρο Σένγκεν, παρότι έχει λήξει η άδεια παραμονής τους είτε δεν διαθέτουν τα απαραίτητα έγγραφα. Στο σύστημα θα καταγράφονται επίσης οι περιπτώσεις άρνησης εισόδου.

    [08] «Εκφράσεις Εξουσίας. Η εικόνα του πολιτικού ανδρός»: Έκθεση στο Μουσείο εκμαγείων του ΑΠΙΘ

    Ηταν οι γλύπτες της αρχαιότητας οι σύγχρονοι... image makers των πολιτικών? Ήταν τα αγάλματα και κυρίως οι προτομές των πολιτικών ανδρών πρόδρομοι των σύγχρονων πολιτικών αφισών και των τηλεοπτικών πολιτικών διαφημίσεων?

    ?Ακριβώς ετσι. Η...υπό μία έννοια. Ο σύγχρονες κοινωνίες διαθέτουν μια μεγάλη γκάμα μέσων επικοινωνίας και μετάδοσης πληροφοριών και μηνυμάτων. Στην αρχαιότητα τον ρόλο των media αναλαμβάνουν τα έργα τέχνης που ιδρύονται στους δημόσιους χώρους, και κυρίως οι ανδριάντες» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Καθηγήτρια Θεοδοσία Στεφανίδου-Τιβερίου - διευθύντρια του Μουσείου Εκμαγείων του ΑΠΘ και επιμελήτρια της Έκθεσης με τίτλο «Εκφράσεις Εξουσίας. Η εικόνα του πολιτικού ανδρός από τον Περικλή ως τον Θεοδόσιο Β΄» που εγκαινιάζεται αύριο (Πέμπτη 14 Απριλίου 2016 και ώρα 20.00), στο Μουσείο Εκμαγείων της Φιλοσοφικής Σχολής.

    Η έκθεση περιλαμβάνει περί τις 30 κεφαλές πολιτικών ανδρών από την εποχή του Περικλή (5ος π.Χ αιώνας) ως και την εποχή του Θεοδοσίου Β΄ και του τέλους των αγαλμάτων (5ος μ.Χ)

    Η θεματική της βασίζεται σε μια σειρά από εκμαγεία έργων γλυπτικής που αποδίδουν κεφαλές πολιτικών προσώπων της αρχαιότητας και συνοδεύεται από πλούσιο συμπληρωματικό υλικό, δηλαδή κείμενα και εικόνες. Στόχος της είναι να παρουσιάσει τους τρόπους με τους οποίους προβάλλονται οι πολιτικοί άνδρες και ειδικότερα, τα πρόσωπα της εξουσίας στον κοινωνικό χώρο και να δείξει τι είδους μηνύματα εκπέμπονται μέσω των απεικονίσεών τους στους ανθρώπους της εποχής εκείνης.

    Σε άλλο έκθεμα με την κεφαλή του Καρακάλλα (Ρώμη, Μουσεία Καπιτωλίου) ο αυτοκράτορας που βασίλευσε μόνος (212-217 μ.Χ.) αφού δολοφόνησε τον συναυτοκράτορα και αδελφό του Γέτα, η δυνατή, γεμάτη ενέργεια και θυμό έκφραση, όπως και τα κοντά μαλλιά παραπέμπουν στον στρατό με τον οποίο είχε ιδιαίτερα στενή σχέση λόγω των κινδύνων που αντιμετώπιζε η αυτοκρατορία....

    Η πολυ-αναπαραγμένη ( από την σύγχρονη με τη ζωή του εποχή έως και αρκετούς αιώνες μετά ) μορφή του Μεγάλου Αλεξάνδρου αντίθετα, αναγνωρίζεται παντού . Εκείνος ? αντίθετα με το καθιερωμένο πρόσωπο του πολιτικού που είναι συνήθως ώριμος άνδρας με γένια και ήπια μορφή με κύρος- είναι νέος, όμορφος, φιλόδοξος, με αξιώσεις ήρωα ημίθεου ? ενίοτε και Θεού. Η αναπαράσταση της μορφής του υιοθετεί τους τύπους των μυθικών αγαλμάτων και παρουσιάζεται συνήθως γυμνός (όπως οι θεοί) σε αντίθεση με τις προτομές και τα αγάλματα των πολιτικών τα σώματα των οποίων παρουσιάζονται με περιορισμένη τυπολογία (στρατιώτης ή πολίτης ανάλογα με το ένδυμα που φέρει).

    Η Έκθεση θα λειτουργήσει έως και τον Δεκέμβριο του 2016. Θα είναι ανοιχτή στο κοινό δωρεάν κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Πέμπτη και ώρες 9:00 με 14:00. Επισκέψεις ομαδικές ή και ξεναγήσεις θα είναι δυνατόν να γίνουν κατόπιν ραντεβού, στο τηλ. 2310 997351.

    [09] Με έκθεση του Γιάννη Ψυχοπαίδη ανοίγει η αυλαία των εορταστικών εκδηλώσεων της «Εξόδου» του Μεσολογγίου

    Με την εικαστική ματιά του Γιάννη Ψυχοπαίδη στον Μπάιρον και τους αγωνιστές του 21 , ανοίγει η αυλαία των φετινών εορταστικών εκδηλώσεων της «Εξόδου», στις 9 Απριλίου στην Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου. Η έκθεση του ομότιμου καθηγητής της ΑΣΚΤ, με τίτλο «Ο Μπάιρον και οι αγωνιστές του ΄21» πραγματοποιείται στούς χώρους του Ιστορικού Μουσείου «Διέξοδος», στο σπίτι δηλαδή όπου γεννήθηκε και έζησε ο αρχηγός της Φρουράς της Εξόδου, Αθανάσιος Ραζής - Κότσικας.

    Περιλαμβάνει μία σειρά από 27 ξυλογραφίες -πορτρέτα αγωνιστών του '21, μεγάλες ξυλογραφίες-πορτρέτα του λόρδου Βύρωνα και πολλά σχέδια, ζωγραφικά έργα, κατασκευές και κολλάζ. Ανάμεσά τους «βυρωνικές παραλλαγές», εικαστικές αναφορές πάνω στην εφημερίδα «Ελληνικά Χρονικά» του Μάγερ, πορτρέτα του Σολωμού και αγωνιστών του ΄21, καθώς και εικόνες από το ευρύτερο πλαίσιο της ιστορικής εποχής και του μεσολογγίτικου τοπίου.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 6 April 2016 - 14:32:25 UTC