Read the Treaty Establishing the European Community (Rome, 25 March 1957) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-04-18

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «Οξυγόνο για την Ελλάδα μας», το σύνθημα του συνεδρίου της ΝΔ
  • [02] Περιοδεία στην Ήπειρο πραγματοποιεί ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ
  • [03] Ο Τέρενς Κουίκ σε εκδηλώσεις στις ΗΠΑ στην πόλη που άλλαξε το όνομά της προς τιμήν της Ελλάδας
  • [04] Eποικοδομητικές οι επαφές που είχε η Κριστίν Λαγκάρντ με την ελληνική κυβέρνηση
  • [05] Π. Μοσκοβισί: Επιτεύχθηκε καλή πρόοδος για μια συμφωνία για τις μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα
  • [06] Πρωτογενές πλεόνασμα 2,679 δισ. ευρώ, το πρώτο τρίμηνο
  • [07] Διεθνής Αμνηστία: Παγιδευμένοι στην Ελλάδα οι πρόσφυγες και μετανάστες
  • [08] Ένας τραυματίας από συμπλοκή μεταξύ προσφύγων και μεταναστών, στον Πειραιά
  • [09] Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: Στη Θράκη ερχόμαστε για να πάρουμε δύναμη, κουράγιο
  • [10] Στους 272 ανήλθαν οι νεκροί από τον ισχυρό σεισμό στον Ισημερινό
  • [11] Η ελληνική συμμετοχή στη 15η Μπιενάλε αρχιτεκτονικής στη Βενετία
  • [12] Παραιτήθηκε από το Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος ο Ιωάννης Τροχόπουλος
  • [13] Άνοιξε, έπειτα από 30 ημέρες, η σιδηροδρομική γραμμή Ελλάδας - ΠΓΔΜ
  • [14] Πρόεδρος Σερβικής Δημοκρατίας: Η Ορθοδοξία μάς ενώνει
  • [15] Βραζιλία: Tην αποπομπή της Προέδρου Ρουσέφ ψήφισε η Βουλή
  • [16] Οι δύο μεγάλοι σχεδόν ταυτόχρονοι σεισμοί σε Ιαπωνία και Ισημερινό δεν σχετίζονται, καθησυχάζουν οι επιστήμονες

  • [01] «Οξυγόνο για την Ελλάδα μας», το σύνθημα του συνεδρίου της ΝΔ

    «Οξυγόνο για την Ελλάδα μας», είναι το σύνθημα του 10ου τακτικού συνεδρίου της ΝΔ που θα πραγματοποιηθεί σε μία εβδομάδα.

    Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι η ΝΔ έχει μπει πια στην τελική ευθεία για το συνέδριό της στο οποίο, τόνισε, «θα κάνουμε πράξη το αίτημα των φίλων και των μελών της ΝΔ για μια Νέα Δημοκρατία απο την αρχή».

    Αναφερόμενος στο σύνθημα του συνεδρίου ο πρόεδρος της ΝΔ μίλησε για οξυγόνο «για να ξεφύγουμε από την ασφυξία που έχει περιέλθει η ελληνική κοινωνία»

    «Το οξυγόνο για να τολμήσουμε και πάλι να ονειρευτούμε την Ελλάδα μας έτσι όπως τη θέλουμε», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

    [02] Περιοδεία στην Ήπειρο πραγματοποιεί ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ

    Τα Γιάννενα, την Ηγουμενίτσα και την 'Αρτα, επισκέπτεται ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Ρήγας, από σήμερα Δευτέρα έως την Τετάρτη 20 Απριλίου. Κατά τη διάρκεια της περιοδείας του κ. Ρήγα, έχουν προγραμματιστεί ανοιχτές ομιλίες και συνεντεύξεις Τύπου στα τοπικά ΜΜΕ.

    Αναλυτικά το πρόγραμμα της περιοδείας του γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ έχει διαμορφωθεί ως εξής:

    Σήμερα, σταΙωάννινα:

    - 13:00 Συνέντευξη Τύπου στα τοπικά ΜΜΕ

    - 20:00 Ομιλία σε ανοιχτή πολιτική εκδήλωση στα Γιάννενα, στον Δημοτικό χώρο «Λιθαρίτσια»

    Αύριο,Τρίτη - Θεσπρωτία

    - 18:00 Συνέντευξη Τύπου στα τοπικά ΜΜΕ

    - 20:00 Ομιλία σε ανοιχτή πολιτική εκδήλωση στην Ηγουμενίτσα, στο Πνευματικό Κέντρο «ΠΑΝΘΕΟΝ»

    Τετάρτη 20 Απριλίου - 'Αρτα

    - 17:00 Συνέντευξη τύπου στα τοπικά ΜΜΕ

    - 20:00 Ομιλία σε ανοιχτή πολιτική εκδήλωση στην 'Αρτα, στο Επιμελητήριο.

    [03] Ο Τέρενς Κουίκ σε εκδηλώσεις στις ΗΠΑ στην πόλη που άλλαξε το όνομά της προς τιμήν της Ελλάδας

    Το «ευχαριστώ» της Ελλάδας, της Ελληνικής Δημοκρατίας, μετέφερε στην πόλη Ελλάδα των Ηνωμένων Πολιτειών, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Τέρενς Κουίκ, σε ειδική τελετή που διοργανώθηκεστο δημαρχείο της πόλης.

    «Ήταν μία παράλειψη πολλών δεκαετιών. Η πόλη Σαουθαμπτον που βρίσκεται βόρεια της Πολιτείας της Νέας Υόρκης, το 1821-22, μόλις οι τότε κάτοικοί της έμαθαν ότι ξέσπασε στην Ελλάδα η Επανάσταση της απελευθέρωσης από τον Τουρκικό ζυγό, ομόφωνα άλλαξαν την ονομασία τους σε Ελλάδα, η οποία είναι και η μοναδική πόλη στον κόσμο που φέρει αυτό το όνομα» ανέφερε ο υφυπουργός παρα τω πρωθυπουργώ που βρέθηκε στις εκδηλώσεις στις ΗΠΑ Στην εκδήλωση ήταν παρόντες ο Πρόξενος στη Νέα Υόρκη Γεώργιος Ηλιόπουλος, ο πρόεδρος και τα μέλη του ΔΣ του HANC, εκπρόσωποι των 1.100 ελληνικής καταγωγής - κυρίως πρώτης γενιάς - οικογενειών της περιοχής, όλοι οι επίσημοι φορείς της πόλης, τοπικοί βουλευτές και εκπρόσωποι της Πολιτείας.

    Η χορωδία των ελληνόπουλων της ενορίας του Ευαγγελισμού και η χορωδία του σχολείου Αθηνά, τραγούδησαν αντίστοιχα τους Εθνικούς Ύμνους Ελλάδας και ΗΠΑ.

    Στον Τέρενς Κουίκ ο Δήμος της Ελλάδας παρέδωσε αναμνηστικά δώρα για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και για τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

    Στο μήνυμα του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, που διάβασε ο Τέρενς Κουίκ, μεταξύ άλλων αναφέρονται τα εξής:

    «Με ιδιαίτερη χαρά, σας απευθύνομαι στέλνοντας ένα μήνυμα φιλίας μεταξύ των λαών της Ελλάδας και της Αμερικής. Η επίσκεψη του Υπουργού κ. Τέρενς Κουίκ στην πόλη Ελλάδα των Ηνωμένων Πολιτειών μου δίνει την ευκαιρία να τονίσω την ιστορική σημασία και φυσική ομορφιά της πόλης σας, ενός τόπου - σύμβολο των στενών δεσμών που ενώνουν τους δύο λαούς μας.

    Είμαι υπερήφανος, όπως και όλοι οι Έλληνες, που μία πόλη με το όνομα Ελλάδα βρίσκεται στην Αμερική. Οι ιδρυτές της Ελλάδας, ως γνήσιοι Φιλέλληνες, εμπνεύστηκαν από τα μηνύματα της αρχαίας ελληνικής ιστορίας και της ελληνικής επανάστασης.

    Σας ευχαριστώ και σας εύχομαι θερμά ειρήνη και ευημερία».

    [04] Eποικοδομητικές οι επαφές που είχε η Κριστίν Λαγκάρντ με την ελληνική κυβέρνηση

    Εποικοδομητικές χαρακτήρισε τις επαφές που είχε με τις ελληνικές αρχές στις ΗΠΑ η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Ουάσινγκτον.

    Η Λαγκάρντ είπε ότι οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ θα επιστρέψουν στην Αθήνα στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας προκειμένου να συνεχιστεί η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.

    Αναφερόμενη στο προσφυγικό ζήτημα είπε ότι για την αντιμετώπισή του θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν «όλες οι δυνάμεις», υπογραμμίζοντας ότι δεν είναι ένα πρόβλημα που αφορά μόνο μία χώρα.

    [05] Π. Μοσκοβισί: Επιτεύχθηκε καλή πρόοδος για μια συμφωνία για τις μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα

    Η Ελλάδα και οι διεθνείς πιστωτές της έκαναν καλή πρόοδο στις επαφές που είχαν στην Ουάσινγκτον προκειμένου να καταλήξουν σε μια συμφωνία στις διαπραγματεύσεις που έχουν για την αξιολόγηση, όμως η δουλειά θα πρέπει να συνεχιστεί την ερχόμενη εβδομάδα, πριν από την κρίσιμη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις 22 Απριλίου, δήλωσε ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της ΕΕ, Πιερ Μοσκοβισί.

    «Επιτεύχθηκε καλή πρόοδος τις τελευταίες ημέρες και θα πρέπει να γίνουν ακόμη περισσότερα για να φτάσουμε σε ένα σημείο να ολοκληρώσουμε την αξιολόγηση» των ελληνικών μεταρρυθμίσεων, είπε ο Μοσκοβισί μιλώντας στο πρακτορείο Ρόιτερς.

    Οι συνομιλίες γύρω από τις μεταρρυθμίσεις που θα πρέπει να εφαρμόσει η ελληνική πλευρά διακόπηκαν λόγω της εαρινής συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ουάσινγκτον. Στο περιθώριο αυτής της συνόδου ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος συναντήθηκε με τους ομολόγους του της Γερμανίας και των ΗΠΑ, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και Τζακ Λιου, με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και τον επικεφαλής του Γιούρογκρουπ, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

    Επίσης, ο κ. Μοσκοβισί επιβεβαίωσε ότι οι εκπρόσωποι των πιστωτών θα επιστρέψουν στην Αθήνα αυτήν την εβδομάδα προκειμένου να προετοιμάσουν το έδαφος για την επόμενη σύνοδο του Γιούρογκρουπ, που θα διεξαχθεί στο Άμστερνταμ στις 22 Απριλίου. Η πρόοδος που θα γίνει εκεί, σημείωσε, εξαρτάται από το πόσα θα έχουν επιτευχθεί τις προηγούμενες ημέρες.

    «Υπάρχει πολιτική βούληση από όλες τις πλευρές για να βρεθεί μια συμφωνία», τόνισε. «Θα πρέπει να νομοθετηθούν όλες οι μεταρρυθμίσεις με αξιόπιστο τρόπο», συνέχισε.

    Οι Ευρωπαίοι και το ΔΝΤ διαφωνούν μεταξύ τους όσον αφορά ορισμένους από τους στόχους που έχουν τεθεί στο ελληνικό πρόγραμμα και κυρίως για το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος, το οποίο θα πρέπει να φτάσει το 3,5% του ΑΕΠ το 2018 και τα επόμενα χρόνια. Το ΔΝΤ εκτιμά ότι είναι μη ρεαλιστικό να αναμένει κανείς ότι η Ελλάδα θα διατηρήσει ένα τέτοιο πλεόνασμα επί δεκαετίες. «Το μνημόνιο (με την Ελλάδα) δεν κάνει λόγο για δεκαετίες. Αναφέρεται στο 2018 και αυτό που θέλουμε είναι να πετύχουμε (τον στόχο του) 3,5% το 2018», επέμεινε ο Μοσκοβισί.

    Το ΔΝΤ θεωρεί ότι ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος θα πρέπει να τεθεί στο 2,5% του ΑΕΠ και ότι η Ευρωζώνη θα πρέπει να προχωρήσει στην ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας.

    [06] Πρωτογενές πλεόνασμα 2,679 δισ. ευρώ, το πρώτο τρίμηνο

    Πρωτογενές πλεόνασμα 2,679 δισ. ευρώ παρουσίασε ο προϋπολογισμός, το πρώτο τρίμηνο του έτους, έναντι πρωτογενούς πλεονάσματος 1,732 δισ. ευρώ, το αντίστοιχο τρίμηνο πέρυσι και στόχου για πλεόνασμα 1,095 δισ. ευρώ.

    Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, σύμφωνα με τα οποία την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου 2016, παρουσιάζεται πλεόνασμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού ύψους 222 εκατ. ευρώ έναντι ελλείμματος 503 εκατ. ευρώ, το αντίστοιχο διάστημα του 2015 και στόχου του προϋπολογισμού 2016 για έλλειμμα 1,335 δισ. ευρώ.

    Αναλυτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους:

    Το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού, το τρίμηνο, ανήλθε στα 12,503 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση κατά 69 εκατ. ευρώ ή 0,6% έναντι του στόχου του προϋπολογισμού 2016. Η ακριβής κατανομή μεταξύ των κατηγοριών εσόδων του τακτικού προϋπολογισμού θα πραγματοποιηθεί με την έκδοση του οριστικού δελτίου αναφέρει στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών.

    Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν στα 10,949 δισ ευρώ, αυξημένα κατά 377 εκατ. ευρώ ή 3,6% έναντι του στόχου του προϋπολογισμού 2016.

    Οι επιστροφές εσόδων ανήλθαν στα 762 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας μείωση κατά 11 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.

    Τα έσοδα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) ανήλθαν στα 1,554 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 446 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου του προϋπολογισμού 2016.

    [07] Διεθνής Αμνηστία: Παγιδευμένοι στην Ελλάδα οι πρόσφυγες και μετανάστες

    Από τους 66.400 αιτούντες-άσυλο για τους οποίους υπήρχε δέσμευση να μετεγκατασταθούν από την Ελλάδα τον Σεπτέμβριο του 2015, μόνο 615 έχουν μεταφερθεί σε άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ, σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 12 Απριλίου, αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στην έκθεση «Παγιδευμένοι στην Ελλάδα: μια προσφυγική κρίση που θα μπορούσε να αποφευχθεί» της Διεθνούς Αμνηστίας. Η έκθεση εξετάζει την κατάσταση των προσφύγων και των μεταναστών- στην πλειονότητά τους γυναίκες και παιδιά- που βρίσκονται παγιδευμένοι στην ηπειρωτική Ελλάδα, μετά το κλείσιμο των συνόρων της ΠΓΔΜ στις 7 Μαρτίου.

    «Τα κράτη της ΕΕ το μόνο που έχουν καταφέρει είναι να επιδεινώσουν την κρίση καθώς απέτυχαν να δράσουν με αποφασιστικότητα και να βοηθήσουν στη μετεγκατάσταση των χιλιάδων αιτούντων-άσυλο, η πλειονότητα των οποίων είναι γυναίκες και παιδιά, που βρίσκονται παγιδευμένοι στην Ελλάδα. Εάν οι ηγέτες της ΕΕ δεν ενεργήσουν άμεσα ώστε να κάνουν πράξη τις υποσχέσεις τους για μετεγκατάσταση και να βελτιώσουν τις συνθήκες για τους εγκλωβισμένους πρόσφυγες και μετανάστες, θα έχουν στα χέρια τους μια ανθρωπιστική καταστροφή, την οποία οι ίδιοι έχουν δημιουργήσει» επισημαίνει στην ανακοίνωση της οργάνωσης ο (Τζον Νταλχούιζεν) John Dalhuisen, διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία.

    Οι συνθήκες είναι ανεπαρκείς σε πολλούς από τους 31 προσωρινούς καταυλισμούς,περιγράφει η έκθεση και προσθέτει πως στα καταλύματα που στήθηκαν από την Ελλάδα με σημαντική βοήθεια από την ΕΕ, υπάρχει συνωστισμός, παντελής έλλειψη ιδιωτικότητας, ανεπαρκείς εγκαταστάσεις υγιεινής και θέρμανσης.

    Πολλοί από τους πρόσφυγες και τους μετανάστες που ρωτήθηκαν κατά τη διάρκεια δύο ερευνητικών ταξιδιών, μεταξύ 8 Φεβρουαρίου 2016 και 13 Μαρτίου 2016, ήλπιζαν να συνεχίσουν την πορεία τους προς τη Δυτική Ευρώπη για να επανενωθούν, εκεί, με μέλη της οικογένειας τους. Η πλειοψηφία αυτών έλαβε ελάχιστη πληροφόρηση για τις πιθανές εναλλακτικές τους από τη στιγμή που έκλεισαν τα σύνορα της ΠΓΔΜ.

    «Γιατί δε μας αφήνουν να φύγουμε; Θέλουν να πεθάνουμε εδώ;», ρώτησε ένα 70-χρονο ζευγάρι από το Αλέππο, που διέμεναν στον καταυλισμό της Ειδομένης: «Κάνει κρύο και ζούμε ο ένας πάνω στον άλλον».

    Εκτός από το ότι υπάρχει έλλειψη πληροφόρησης ως προς τα δικαιώματά τους στην Ελλάδα, πρόσφυγες και μετανάστες που ανήκουν σε συγκεκριμένες ευάλωτες ομάδες δεν έχουν τύχει της απαραίτητης ταυτοποίησης, τονίζει η οργάνωση. Γυναίκες δήλωσαν ότι δεν αισθάνονταν ασφαλείς και πως ένιωθαν εκτεθειμένες σε κίνδυνο εκμετάλλευσης από άνδρες σε κάποιους καταυλισμούς. Η Διεθνής Αμνηστία μίλησε, επίσης, με ασυνόδευτα παιδιά που βρίσκονταν υπό κράτηση σε αστυνομικά τμήματα, για περίπου 15 ημέρες, έως ότου να μεταφερθούν σε ειδικό καταφύγιο για παιδιά.

    Η Διεθνής Αμνηστία καλεί την Ελλάδα να βελτιώσει επειγόντως το σύστημα ασύλου της χώρας και να διασφαλίσει την πρόσβαση σε επαρκή προστασία για όλους/εςμ όσοι/ες βρίσκονται εγκλωβισμένοι/ες στη χώρα. Σαν προτεραιότητα, θα πρέπει να δημιουργήσει έναν μηχανισμό για τη συστηματική πληροφόρηση και τον εντοπισμό μεμονωμένων ατόμων με ειδικές ανάγκες.

    «Καθώς τα κράτη μέλη της ΕΕ θα πρέπει να συνεχίσουν να στηρίζουν την Ελλάδα ώστε η χώρα να μπορεί σε ικανοποιητικό βαθμό να υποδέχεται αιτούντες-άσυλο, θα πρέπει ταυτόχρονα να δεχτούν κατ' επειγόντως αιτούντες-άσυλο από την Ελλάδα στις δικές τους χώρες. Αυτό θα πρέπει να συμπεριλάβει την ταχύτατη μετεγκατάσταση μεγάλων αριθμών αιτούντων-άσυλο μέσω του ήδη υπάρχοντος συστήματος μετεγκατάστασης έκτακτης ανάγκης της ΕΕ» καταλήγει η Διεθνής Αμνηστία.

    [08] Ένας τραυματίας από συμπλοκή μεταξύ προσφύγων και μεταναστών, στον Πειραιά

    Nέα ένταση μεταξύ μεταναστών και προσφύγων, με αφορμή την απώλεια ενός κινητού τηλεφώνου, προκλήθηκε τα ξημερώματα στον επιβατικό σταθμό της πύλης Ε-2 στο λιμάνι του Πειραιά, όπου, σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρηση από το λιμενικό σώμα, βρίσκονται 3.734 άτομα.Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, δύο με τρία άτομα συνεπλάκησαν μεταξύ τους με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ένας πρόσφυγας από τον Λίβανο και να μεταφερθεί στο Ασκληπιείο της Βούλας.

    Το λιμενικό σώμα δεν έχει προχωρήσει ακόμα σε συλλήψεις, ενώ την προανάκριση έχει αναλάβει το κεντρικό λιμεναρχείο Πειραιά.

    Το πρωί, στο λιμάνι του Πειραιά κατέπλευσε το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο "Αριάδνη" μεταφέροντας 24 μετανάστες και πρόσφυγες από τη Μυτιλήνη ενώ άλλα 9 άτομα από τη Λέσβο μεταφέρθηκαν χθες βράδυ με το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο "Νήσος Μύκονος".

    [09] Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: Στη Θράκη ερχόμαστε για να πάρουμε δύναμη, κουράγιο

    Χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμου, τελέστηκε χθες ο κατανυκτικός Εσπερινός, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου Αλεξανδρούπολης.

    Απευθυνόμενος στους πιστούς, μετά το πέρας του Εσπερινού, ο κ.κ. Ιερώνυμος διευκρίνισε πως «στη Θράκη και τη Μακεδονία δεν ερχόμαστε για να εντυπωσιαστούμε ή να δώσουμε κάτι. Ερχόμαστε για να πάρουμε δύναμη, κουράγιο, εδώ σ'αυτούς τους αγίους τόπους». Παρότρυνε πολιτεία και πολίτες να προσέχουν τη Θράκη και να κατανοήσουν ότι τα αιτήματα της Θράκης έχουν προτεραιότητα. Απηύθηνε μήνυμα στην πολιτεία και στον κάθε Έλληνα, που δεν κατοικεί σε ακριτική περιοχή, να κάνουν «λίγη υπομονή και να πούμε ας πάμε λίγο πιο πίσω στη σειρά των αιτημάτων μας. Η Θράκη και οι ακρίτες της Ελλάδος, όλοι οι ακρίτες πρέπει να χουν προτεραιότητα... Εδώ χτυπάει περισσότερο η καρδιά της Ελλάδας απ'οπουδήποτε».

    Η τετραήμερη επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου στη Θράκη, η οποία άρχισε το Σάββατο στην Κομοτηνή όπου αναγορεύτηκε επίτιμος διδάκτωρ της σχολής κλασικών και ανθρωπιστικών σπουδών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, θα ολοκληρωθεί την Τρίτη, με επόμενους σταθμούς το Σουφλί, το Διδυμότειχο και την Ορεστιάδα.

    Σημειώνεται πως ο κ.κ. Ιερώνυμος, θα παραδώσει φαρμακευτικό υλικό κατά την επίσκεψή του στο νοσοκομείο Διδυμότειχου και στο κοινωνικό φαρμακείο Ορεστιάδας καθώς και τρόφιμα στο κοινωνικό παντοπωλείο Ορεστιάδας.

    [10] Στους 272 ανήλθαν οι νεκροί από τον ισχυρό σεισμό στον Ισημερινό

    Στους 272 αυξήθηκαν οι νεκροί από τον ισχυρό σεισμό που μεγέθους 7,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που έπληξε τον Ισημερινό, το Σάββατο, ενώ έγινε αισθητός σε όλη τη χώρα, προκαλώντας πανικό.Οι αρχές επιβεβαιώνουν 2.068 τραυματίες, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό.

    Ο σεισμός κατέστρεψε κτίρια, γέφυρες και δρόμους, ενώ οι κάτοικοι στις περιοχές που επλήγησαν προσπαθούν να εξασφαλίσουν τα αναγκαία για την καθημερινή επιβίωσή τους, σχηματίζοντας ουρές για να πάρουν νερό και τρόφιμα.

    [11] Η ελληνική συμμετοχή στη 15η Μπιενάλε αρχιτεκτονικής στη Βενετία

    Ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών - Πανελλήνια Ένωση Αρχιτεκτόνων (ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ) θα είναι ο επιμελητής της φετινής ελληνικής συμμετοχής στη 15η Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής της Βενετίας που θα διεξαχθεί από τις 28 Μαΐου έως τις 27 Νοεμβρίου και θα παρουσιάσει την έκθεση υπό τον τίτλο #ThisIsACo-op.

    Με γενικό θέμα «Aνταπόκριση από το μέτωπο» και καλλιτεχνικό διευθυντή τον Χιλιανό αρχιτέκτονα Αλεχάνδρο Αραβένα, η 15η Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής της Βενετίας εστιάζει σε μια αρχιτεκτονική με κοινωνικοπολιτικό πρόσημο. Διερευνά τον ρόλο των αρχιτεκτόνων στη μάχη για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης.

    Το #ThisIsACo-op (this is a co-operative) απαντά στην πρόκληση της φετινής θεματικής της Μπιενάλε αναδεικνύοντας τη σημασία της συνεργατικότητας, την ανθρώπινη σύμπραξη ως ουσιαστική πολιτική πρόταση για την αντιμετώπιση της πολυδιάστατης καθημερινής κρίσης. Ταυτόχρονα, ερευνά, επεξεργάζεται και εκθέτει τα πολλαπλά μέτωπα της κρίσης: το προσφυγικό, την κρίση πόλης, το δικαίωμα στην στέγη και την κρίση του επαγγέλματος του αρχιτέκτονα.

    Το #ThisIsACo-op αποτελεί ένα συνεργατικό πείραμα, μία καινοτόμα, νέα εκθεσιακή πρόταση, ένα ανοιχτό εργαστήριο από τα κάτω προς τα πάνω. Τα μέλη του Συλλόγου που ανταποκρίθηκαν στο ανοιχτό κάλεσμα του ΣΑΔΑΣ - ΠΕΑ, αποτελούν τον φετινό επιμελητή του Ελληνικού Περιπτέρου. Ένα πλέγμα ομάδων σύμπραξης co-op (συνεργασίας) οργανώθηκε και εργάζεται σε όλα τα στάδια της υλοποίησης της ελληνικής συμμετοχής στην Μπιενάλε της Βενετίας, η οποία περιλαμβάνει, πέραν της καθ' εαυτής έκθεσης, την διεξαγωγή σειράς συμμετοχικών εργαστηρίων και εκδηλώσεων in situ.

    Το Ελληνικό Περίπτερο θα είναι μια εξελισσόμενη ερευνητική μηχανή, μια δυναμική «αρχειοθήκη» όπου θα εκτεθούν οι θεωρητικοί προβληματισμοί, οι αρχιτεκτονικές προτάσεις και το ερευνητικό υλικό ομάδων και συλλογικοτήτων, που αφορούν στην αντιμετώπιση της κρίσης.

    Την Πέμπτη 21 Απριλίου και ώρα 12:30 θα πραγματοποιηθεί συνέντευξη Τύπου στον Σύλλογο Αρχιτεκτόνων για την παρουσίαση της ελληνικής συμμετοχής στην 15η Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής της Βενετίας. Το εγχείρημα θα παρουσιάσουν η Ειρήνη Κλαμπατσέα, Γενική Γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, η Τόνια Κατερίνη, πρόεδρος του ΣΑΔΑΣ και μέλη του #ThisIsACo-op.

    [12] Παραιτήθηκε από το Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος ο Ιωάννης Τροχόπουλος

    Παρελθόν για το Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) αποτελεί ο Ιωάννης Τροχόπουλος. Όπως επιβεβαιώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ το Ίδρυμα Νιάρχος, ο κ. Τροχόπουλος υπέβαλε την παραίτησή του την Παρασκευή 15/4 από τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου του ΚΠΙΣΝ, την οποία το ΔΣ του οργανισμού έκανε δεκτή.

    Διευθυντής επί δεκαετίες της διεθνούς φήμης Κεντρικής Βιβλιοθήκης της Βέροιας, ο κ. Τροχόπουλος ανέλαβε τη διεύθυνση του ΚΠΙΣΝ τον Ιούνιο του 2012. Από τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου εργάστηκε για την ολοκλήρωση του ΚΠΙΣΝ, που περιλαμβάνει τη μεταστέγαση της Εθνικής Βιβλιοθήκης και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο Φαληρικό Δέλτα, στα καινούργια κτίρια που φέρουν την υπογραφή του διάσημου Ιταλού αρχιτέκτονα Ρέντσο Πιάνο.

    [13] Άνοιξε, έπειτα από 30 ημέρες, η σιδηροδρομική γραμμή Ελλάδας - ΠΓΔΜ

    Έπειτα από 30 μέρες υπό κατάληψη, άνοιξε σήμερα η σιδηροδρομική γραμμή στον καταυλισμό της Ειδομένης, μπροστά στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας - ΠΓΔΜ.

    Σε επιχείριση της αστυνομίας, νωρίς το πρωί, ζητήθηκε από τους πρόσφυγες να απομακρύνουν τις σκηνές που είχαν στήσει πάνω στις γραμμές σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το κλείσιμο των συνόρων. Σύμφωνα με την αστυνομία, η επιχείρηση ολοκληρώθηκε χωρίς να υπάρξει ένταση και δημιουργία επεισοδίων.

    [14] Πρόεδρος Σερβικής Δημοκρατίας: Η Ορθοδοξία μάς ενώνει

    «Είμαστε ευγνώμονες για την Ελλάδα και την ευχαριστούμε. Είμαστε στο πλευρό της ό,τι και αν αντιμετωπίζει. Είμαστε αφοσιωμένοι στη συνεργασία μας με την Ελλάδα. Η Ορθοδοξία μάς ενώνει. Μέσα από τις δοκιμασίες φαίνεται η πραγματική φιλία» είπε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας Τόμισλαβ Νίκολιτς, που έφτασε λίγα λεπτά πριν από τις 11 το βράδυ της Κυριακής στην Κέρκυρα με μέλη της σερβικής κυβέρνησης και τον πρέσβη της Σερβίας στην Αθήνα.

    Τον Πρόεδρο της Σερβικής Δημοκρατίας υποδέχτηκε ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης, ο οποίος δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Η Ελλάδα είναι διαχρονικό παράδειγμα φιλοξενίας και συνεργασίας μεταξύ όλων των λαών. Τα αισθήματα φιλίας με τη Σερβία είναι κοινά».

    Η ανεπίσημη επίσκεψη του Προέδρου της Σερβικής Δημοκρατίας στην Κέρκυρα το επόμενο 24ωρο πραγματοποιείται με αφορμή τις εκδηλώσεις για τον εορτασμό των 100 χρόνων από την κατάλυση του σερβικού στρατού και σερβικού λαού στην Κέρκυρα στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο.

    «Έρχομαι για δύο λόγους στην Κέρκυρα. Ο πρώτος είναι για να τιμήσουμε τους στρατιώτες μας που έμειναν στην Κέρκυρα αναζητώντας τη σωτηρία και ο δεύτερος είναι για να πούμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στους Έλληνες και ιδιαίτερα στους Κερκυραίους, οι οποίοι πραγματικά τους έσωσαν», δήλωσε ο κ. Νίκολιτς.

    [15] Βραζιλία: Tην αποπομπή της Προέδρου Ρουσέφ ψήφισε η Βουλή

    Το Κόμμα Εργατών που βρίσκεται στην εξουσία στην Βραζιλία αποδέχθηκε την ήττα του αργά χθες το βράδι μετά την ψήφιση στη Κάτω Βουλή υπέρ της αποπομπής της Προέδρου της χώρας Ντίλμα Ρουσέφ.Από τους 400 που ψήφισαν συνολικά, 297 βουλευτές τάχθηκαν υπέρ της παραπομπής της Ρουσέφ ενώ 103 ψήφισαν κατά ή απείχαν.Ο ηγέτης του κόμματος, Χοσέ Γκιμαράες, είπε χθες ότι το κόμμα θα εστιάσει τις προσπάθειές του στο να εμποδίσει την ψηφοφορία αποπομπής της Ρουσέφ από το αξίωμα του προέδρου και στη Γερουσία.

    "Η μάχη συνεχίζεται τώρα στη Γερουσία", είπε στους δημοσιογράφους ενώ βρισκόταν στην Βουλή.

    Η διαδικασία θα μεταφερθεί στη Γερουσία η οποία θα κληθεί να κρίνει εάν η Ρουσέφ πρέπει να δικαστεί. Εάν ηττηθεί και σε αυτό το σώμα, όπου η διαδικασία θα λάβει χώρα τη 10η ή την 11η Μαΐου, η Ντίλμα Ρουσέφ θα απομακρυνθεί αυτόματα από το αξίωμα και θα αντικατασταθεί από τον αντιπρόεδρο Μισέλ Τέμερ.

    Η Ρουσέφ αντιμετωπίζει την βαθύτερη οικονομική ύφεση που βιώνει η βραζιλιάνικη οικονομία μετά τη δεκαετία του 1930, και ένα τεράστιο σκάνδαλο διαφθοράς με επίκεντρο την δημόσια επιχείρηση πετρελαίου Petrobras, στο οποίο ενεπλάκησαν πρόσωπα του άμεσου περιβάλλοντός της.

    Η πολιτική κρίση η οποία διχάζει τη χώρα έχει μετατραπεί σε μια σκληρή σύγκρουση ανάμεσα στην κεντροαριστερή Πρόεδρο και τον κεντρώο αντιπρόεδρό της Τέμερ, ο οποίος θα αναλάβει την εξουσία εάν η Ρουσέφ αποπεμφθεί.Σε μια τέτοια περίπτωση, ο Τέμερ θα υπηρετήσει το υπόλοιπο της θητείας της Ρουσέφ, ως το 2018.

    [16] Οι δύο μεγάλοι σχεδόν ταυτόχρονοι σεισμοί σε Ιαπωνία και Ισημερινό δεν σχετίζονται, καθησυχάζουν οι επιστήμονες

    Οι επιστήμονες εμφανίσθηκαν καθησυχαστικοί ότι, παρά τη σύμπτωση της εκδήλωσης - με διαφορά λίγων ωρών το Σάββατο- δύο πολύ ισχυρών σεισμών σε δύο απομακρυσμένες μεταξύ τους χώρες, στην Ιαπωνία και στον Ισημερινό, δεν έχουμε να κάνουμε με κάποια παγκόσμια «επιδημία» σεισμών, ούτε το γεγονός αυτό προοιωνίζεται κάτι ακόμη πιο δυσοίωνο για το μέλλον.

    Ανάμεσα στις δύο χώρες που επλήγησαν από τους ισχυρούς σεισμούς (7 βαθμών στην Ιαπωνία και 7,8 στον Ισημερινό λίγο μετά) μεσολαβεί ο βόρειος Ειρηνικός Ωκεανός. Η απόσταση, περίπου 14.700 χιλιόμετρα, είναι υπερβολικά μεγάλη για να συσχετισθούν με οποιοδήποτε τρόπο τα δύο γεγονότα, σύμφωνα με Αμερικανούς επιστήμονες, όπως αναφέρουν οι «Τάιμς της Νέας Υόρκης». Οι μεγάλοι σεισμοί μπορούν να «πυροδοτήσουν» άλλους σεισμούς, αλλά μόνο στην ίδια περιοχή, κατά μήκος του ίδιου ρήγματος ή σε κάποιο κοντινό. Από την άλλη, οι σεισμοί στην Ιαπωνία και στον Ισημερινό φαίνεται ότι έχουν διαφορετική γενεσιουργό αιτία.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 18 April 2016 - 6:32:26 UTC