Visit the The Cyprus Homepage Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-04-19

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δ. Παπαδημούλης: Η συμφωνία με τους θεσμούς θα κλείσει τις επόμενες εβδομάδες
  • [02] Ι. Δραγασάκης: Kύριος στόχος η ολοκλήρωση της αξιολόγησης
  • [03] Στάση εργασίας των δημοτικών υπαλλήλων και συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το ΥΠΕΣ
  • [04] Η Σ. Αραβία απειλεί να αποσύρει 750 δισ. δολάρια από την οικονομία των ΗΠΑ
  • [05] Αφγανιστάν: Nεκροί και τραυματίες από έκρηξη στην Καμπούλ
  • [06] Υπογραφή συμφωνιών Γαλλίας - Αιγύπτου, ύψους 2 δισ. ευρώ
  • [07] Αφγανιστάν: Έκρηξη στο κέντρο της Καμπούλ
  • [08] Προδημοσίευση από το μυθιστόρημα «Κι άλλο» του Χ. Γκιουντάι, για το σύγχρονο δουλεμπόριο στην Τουρκία

  • [01] Δ. Παπαδημούλης: Η συμφωνία με τους θεσμούς θα κλείσει τις επόμενες εβδομάδες

    «Είμαι πεπεισμένος ότι η συμφωνία με τους θεσμούς θα κλείσει τις επόμενες εβδομάδες. Η ελληνική κυβέρνηση έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της και όλοι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί το αναγνωρίζουν αυτό. Το ΔΝΤ έχει μια διαφορετική προσέγγιση σε κάποια ζητήματα, όπως το πρωτογενές πλεόνασμα και η ελάφρυνση του χρέους, αμφότερα ζητήματα στα οποία μπορούμε να καταλήξουμε μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης» τονίζει ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σε δηλώσεις στην πορτογαλική εφημερίδα "Publico".

    «Η κυβέρνηση και οι θεσμοί δεσμεύονται από τη συμφωνία. Πρόσθετα μέτρα με άμεση εφαρμογή, που προτείνονται πέραν των συμφωνηθέντων, δεν θα γίνουν αποδεκτά. Προέχει η ολοκλήρωση της αξιολόγησης και η ελάφρυνση του χρέους» επισημαίνει ο κ. Παπαδημούλης, ενώ σχετικά με την ψήφιση στην ελληνική Βουλή των νομοσχεδίων για ασφαλιστικό και φορολογικό, εκτιμά: «Θα υπερψηφιστούν από τους βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Αμφότερα είναι εξόχως σημαντικά για τη χώρα, την κοινωνία και την οικονομία».

    Ο Δημ. Παπαδημούλης, αναφέρεται και στη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Πορτογάλο ομόλογό του Αντόνιο Κόστα, όπου δεν παραλείπει να τονίσει την ανάγκη να υπάρξει συνεργασία «για την καταπολέμηση των πολιτικών λιτότητας και την δημιουργία πλατιάς συμμαχίας που θα στοχεύει στην οικονομική ανάπτυξη, την κοινωνική συνοχή και δικαιοσύνη στην ΕΕ και την Ευρωζώνη», υπογραμμίζοντας πως «η Ελλάδα θα στηρίξει την Πορτογαλία στα δύσκολα Eurogroup, που ακολουθούν για την κυβέρνηση Κόστα».

    [02] Ι. Δραγασάκης: Kύριος στόχος η ολοκλήρωση της αξιολόγησης

    «Άμεσος κύριος στόχος είναι να κλείσουμε τη πρώτη αξιολόγηση, αν και τίποτα δεν μπορεί να είναι σίγουρο, γιατί η διαφωνία δεν είναι μεταξύ Ελλάδας και θεσμών, αλλά στις διαφωνίες μεταξύ τους», ανέφερε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, στην παρέμβασή του στην εκδήλωση - συζήτηση με θέμα «Μνημόνιο -Αριστερά- Προοδευτική Διακυβέρνηση» την οποία διοργάνωσε, το βράδυ, σε κεντρικό ξενοδοχείο, η Ενωτική Κίνηση Ευρωπαϊκής Αριστεράς που ίδρυσε ο Φώτης Κουβέλης.

    Ως δεύτερο στόχο, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, έθεσε το να καλυτερέψει η υπάρχουσα συμφωνία και ως τρίτο την εφαρμογή παράλληλου προγράμματος ανακούφισης.

    Ο Γιάννης Δραγασάκης τόνισε σαφώς, ότι «η κυβέρνηση επιδιώκει να κλείσει την πρώτη αξιολόγηση, χωρίς νέα μέτρα στη βάση των αποφάσεων του καλοκαιριού» και υπογράμμισε πως «οτιδήποτε πέρα από αυτή δημιουργεί πολιτικό πρόβλημα, γιατί η κυβέρνηση εκλέχθηκε να εφαρμόσει τη συγκεκριμένη συμφωνία».

    Πέραν αυτού του πολιτικού λόγου, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης επεσήμανε ότι γι? αυτό υπάρχει και ο ουσιαστικός οικονομικός λόγος που είναι, ότι η οικονομία βρίσκεται σε πολύ καλύτερη κατάσταση απ? ότι περιγράφεται.«Είναι μισή η αλήθεια ότι η κρίση προϋπήρχε των μνημονίων. Η άλλη μισή είναι ότι τα μνημόνια διαχειρίστηκαν και συντήρησαν τη κρίση. Ήταν λάθος τα μνημόνια», σημείωσε.

    Φ. Κουβέλης: Απαραίτητη η μέγιστη δυνατή εθνική προσπάθεια

    Την εκδήλωση άνοιξε ο επικεφαλής της ΕΚΙΕΑ Φώτης Κουβέλης, υποστηρίζοντας ότι είναι απαραίτητη η μέγιστη δυνατή εθνική προσπάθεια, ώστε να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση πριν το Eurogroup, εντός των πλαισίων της συμφωνίας του Αυγούστου και στη συνέχεια να ξεκινήσει η συζήτηση για την αναδιάρθρωση του χρέους.

    Μια νέα προοδευτική πορεία της χώρας χρειάζεται τη μέγιστη δυνατή στράτευση δυνάμεων που αντιπαλεύουν τις συντηρητικές πολιτικές και τη νεοφιλελεύθερη διαχείριση της κρίσης. Αλλά και όλες οι πολιτικές δυνάμεις, που αναφέρονται στη σοσιαλδημοκρατία, πρέπει να αποφασίσουν από ποια μεριά τάσσονται στο πλαίσιο της αντιπαράθεσης μεταξύ της προοδευτικής και της συντηρητικής πολιτικής. Με καθαρές θέσεις και όχι με την τακτική των ίσων αποστάσεων και με «? la carte» επιλογές.

    Μ. Ξενογιαννακοπούλου: Οι δύο λόγοι έλευσης του ΔΝΤ

    Στην δική της παρέμβαση η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου επεσήμανε ότι η έλευση του ΔΝΤ στην Ευρώπη έγινε για δύο λόγους: Η Γερμανία αφενός ήθελε να απομονώσει το ελληνικό πρόβλημα και να το ΔΝΤ να είναι επιτηρητής του, αλλά όπως είπε, «όταν συγκροτήθηκαν ο ΕFSF και ο ESM, το ΔΝΤ δεν χρειαζόταν» και αφετέρου παρέμεινε για να διαμορφώνει τους συσχετισμούς εντός των ευρωπαϊκών οργάνων, ώστε να λαμβάνονται αποφάσεις που ευνοούν τη Γερμανία.

    Στην εκδήλωση παρέστησαν ο συγγραφέας Βασίλης Βασιλικός, ο καθηγητής Γιώργος Κυργιόπουλος, η πρώην ευρωβουλευτής Μαριλένα Κοππά, η πρώην βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Μαρία Γιαννακάκη, ο πρώην υπουργός Αντώνης Ρουπακιώτης, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ο διευθυντής της Κ.Ο. του κυβερνώντος κόμματος Κώστας Ζαχαριάδης, ο γενικός γραμματέας στο υπουργείο Εργασίας Ανδρέας Νεφελούδης και πρώην στελέχη της ΔΗΜΑΡ.

    [03] Στάση εργασίας των δημοτικών υπαλλήλων και συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το ΥΠΕΣ

    Πανελλαδική στάση εργασίας των εργαζομένων στην τοπική αυτοδιοίκηση, πραγματοποιεί η ΠΟΕ-ΟΤΑ σήμερα από τις 11.30 το πρωί έως τη λήξη της πρωινής βάρδιας. Παράλληλα, προγραμματίζει συγκέντρωση διαμαρτυρίας, στις 12:00, έξω από το υπουργείο Εσωτερικών, στην πλατεία Κλαυθμώνος.

    Η Ομοσπονδία αντιδρά στην επικείμενη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού, ενώ διεκδικεί την ικανοποίηση οικονομικών και θεσμικών αιτημάτων. Σε αυτά περιλαμβάνονται η διατήρηση του επικίνδυνου και ανθυγιεινού επιδόματος (αναρρωτικές άδειες, θεσμοθετημένες άδειες κ.λπ.), ο υπολογισμός στις συντάξιμες αποδοχές του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, η επαναφορά της διάταξης που αφορά στις μετατάξεις χωρίς την ύπαρξη κενής οργανικής θέσης, καθώς και η μη κατάταξη στα μισθολογικά κλιμάκια της κατηγορίας υποχρεωτικής εκπαίδευσης (ΥΕ) εργαζόμενων κατηγορίας δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (ΔΕ) που έχουν προσληφθεί ή μεταταχθεί με τυπικό προσόν την εμπειρία.

    [04] Η Σ. Αραβία απειλεί να αποσύρει 750 δισ. δολάρια από την οικονομία των ΗΠΑ

    Ο Λευκός Οίκος εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Σαουδική Αραβία δε θα προχωρήσει στην πραγματοποίηση της απειλής της, να πωλήσει περιουσιακά στοιχεία που διαθέτει στις ΗΠΑ, στην περίπτωση που το Κογκρέσο ψηφίσει απόφαση που θα θεωρεί το Ριάντ υπεύθυνο για οποιοδήποτε ρόλο στις τρομοκρατικές επιθέσεις που πραγματοποίησε η Αλ Κάιντα, στις 11 Σεπτεμβρίου του 2001.

    Η εφημερίδα The New York Timesδημοσίευσε την Παρασκευή ότι ο Σαουδάραβας υπουργός των Εξωτερικών, Αντελ αλ-Τζουμπέιρ δήλωσε ότι η χώρα του, θα πιεσθεί να πωλήσει περιουσιακά στοιχεία και ομόλογα οικονομικής αξίας άνω των 750 δισ. δολαρίων που διαθέτει στις ΗΠΑ, αντιδρώντας στο ενδεχόμενο έγκρισης της απόφασης από το Κογκρέσο.Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Έρνεστ δήλωσε ότι ο Πρόεδρος Ομπάμα δεν υποστηρίζει την απόφαση αυτή και δε θα την υπογράψει.

    Η απόφαση θα επιτρέπει την άσκηση δίωξης από αμερικανικό δικαστήριο κατά της κυβέρνησης της Σαουδικής Αραβίας, για οποιοδήποτε ρόλο στις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

    [05] Αφγανιστάν: Nεκροί και τραυματίες από έκρηξη στην Καμπούλ

    Υπάρχουν νεκροί και τραυματίες από την έκρηξη που σημειώθηκε το πρωί στο κέντρο της Καμπούλ, πρωτεύουσας του Αφγανιστάν, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της χώρας, Ασράφ Γκάνι.Η επίθεση αυτή, φαίνεται ότι είχε ως στόχο τα γραφεία των υπηρεσιών ασφαλείας του Αφγανιστάν.

    Το γραφείο του Προέδρου της χώρας, καταδίκασε την επίθεση, ενώ στην ανακοίνωσή του, κάνει λόγο για αριθμό ανθρώπων που σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν από την έκρηξη.Τα επείγοντα περιστατικά ενός νοσοκομείου στην Καμπούλ, ανέφεραν ότι δέχθηκαν οκτώ στρατιώτες οι οποίοι είχαν τραυματιστεί ελαφρά.

    [06] Υπογραφή συμφωνιών Γαλλίας - Αιγύπτου, ύψους 2 δισ. ευρώ

    Η Γαλλία προχώρησε στην υπογραφή συμφωνιών με την Αίγυπτο, οικονομιικού ύψους 2 δισ. ευρώ κατά την επίσκεψη που πραγματοποίησε στη χώρα, ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του.Στις συμφωνίες περιλαμβάνεται συμβόλαιο για την κατασκευή στρατιωτικού δορυφόρου, μετά από συζητήσεις των Προέδρων των δύο χωρών, αλλά και των υπουργείων Άμυνας. Πρόκειται για δορυφόρο στρατιωτικών τηλεπικοινωνιών, τον οποίο θα κατασκευάσει η ευρωπαϊκή κοινοπραξία Airbus Space Systems.

    Παράλληλα, η γαλλική εταιρία Engie, ανακοίνωσε την υπογραφή συμβολαίων για την εξαγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου, αλλά και την υλοποίηση υποδομών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

    [07] Αφγανιστάν: Έκρηξη στο κέντρο της Καμπούλ

    Μία έκρηξη ακούστηκε νωρίς το πρωί στο κέντρο της πρωτεύουσας του Αφγανιστάν, Καμπούλ, ενώ μαύρος καπνός εμφανίστηκε κοντά στην πρεσβεία των ΗΠΑ, δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες στο πρακτορείο Ρόιτερς.Δεν υπάρχουν άμεσες αναφορές για θύματα.

    Σειρήνες ακούστηκαν έξω από το κτιριακό συγκρότημα της πρεσβείας, το οποίο βρίσκεται σε μικρή απόσταση από τη διοίκηση της νατοϊκής αποστολής στο Αφγανιστάν.Δεν έχει προσδιοριστεί το είδος της επίθεσης, ενώ οι επιθέσεις με ρουκέτες αποτελούν πλέον συχνό φαινόμενο στην Καμπούλ.Η πρεσβεία των ΗΠΑ, αλλά και η διοίκηση του ΝΑΤΟ, ανέφεραν ότι δεν έχουν υποστεί ζημιές από την επίθεση.

    [08] Προδημοσίευση από το μυθιστόρημα «Κι άλλο» του Χ. Γκιουντάι, για το σύγχρονο δουλεμπόριο στην Τουρκία

    Αποσπάσματα από το μυθιστόρημα «Κι άλλο» του Τούρκου συγγραφέα Χακάν Γκιουντάι, που θα κυκλοφορήσει σύντομα σε μετάφραση Στέλλας Βρετού από τις εκδόσεις Ωκεανίδα, προδημοσιεύει σήμερα κατ' αποκλειστικότητα το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

    Ο εννιάχρονος Γκαζά αναγκάζεται να εγκαταλείψει το σχολείο και να ακολουθήσει τα χνάρια του πατέρα του, του Αχάντ, ο οποίος είναι διακινητής μεταναστών. Κάθε τόσο παραλαμβάνει ομάδες ταλαιπωρημένων ανθρώπων και τους οδηγεί στις ακτές της Τουρκίας, στο Αιγαίο, όπου άλλοι διακινητές αναλαμβάνουν την παράνομη μεταφορά τους στην Ελλάδα με σαπιοκάραβα, σε μια αλυσίδα παρανομίας που μπροστά στο κέρδος δεν υπολογίζει ζωές.

    Ο Χακάν Γκιουντάι γεννήθηκε στη Ρόδο το 1976. Έχει εκδώσει συνολικά οκτώ μυθιστορήματα. Για το βιβλίο του «Κι άλλο» βραβεύτηκε με ένα από τα σπουδαιότερα λογοτεχνικά βραβεία παγκοσμίως, το Le prix Medicis etranger.

    Ακολουθεί προδημοσίευση του βιβλίου «Κι άλλο» του Χακάν Γκιουντάι

    «Η Τουρκία αποτελεί τη διαφορά ανάμεσα στην Ανατολή και τη Δύση. Ό,τι και να αφαιρέσεις από τη μια ή από την άλλη, αυτό που απομένει είναι η Τουρκία. Είμαι σίγουρος ότι η απόσταση μεταξύ τους -κι ας μην ξέρω πόση ακριβώς είναι- είναι όση η Τουρκία...»


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 19 April 2016 - 6:32:31 UTC