Read the North Atlantic Treaty (4 April 1949) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 8 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-04-20

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η υπεράσπιση των αξιακών πυλώνων της ΕΕ δεν μπορεί να είναι επιλεκτική, δήλωσε ο Πρ. Παυλόπουλος
  • [02] Φώφη Γεννηματά: Δεν σώζεται η Ελλάδα με ψέμματα και παραμύθια
  • [03] Γ. Κύρτσος: Όχι μόνο η ΟΝΝΕΔ, αλλά και η ΝΔ έχει τα προβλήματά της
  • [04] Δεν θα ανεχθούμε μία χώρα ξέφραγο αμπέλι, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης
  • [05] Σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των θεσμών
  • [06] Οι πιστωτές έχουν τη θέληση να επανασυνδεθεί η Ελλάδα με την ανάπτυξη, αναφέρει η Κρ. Λαγκάρντ
  • [07] Γ. Κατρούγκαλος: Όλοι θα έχουν την ίδια μεταχείριση στο ασφαλιστικό
  • [08] Ζαν Κλόντ Γιούνκερ: Η Ελλάδα δεν χρειάζεται μέτρα εκτάκτου ανάγκης
  • [09] N. Παππάς: «Η αδειοδότηση, το πρώτο βήμα για να σπάσει η διαπλοκή»
  • [10] Συνολικά 176 μετανάστες και πρόσφυγες αποβιβάσθηκαν το τελευταίο 24ωρο στα νησιά του βόρειου Αιγαίου
  • [11] ΗΠΑ και Ιράν συζήτησαν την εφαρμογή της πυρηνικής συμφωνίας
  • [12] Ο Τ. Νίκολιτς στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Ανοιχτά σύνορα στα Βαλκάνια
  • [13] Έφυγε από τη ζωή ο Γιάννης Βόγλης
  • [14] Οι 16 υπότροφοι της Γιάννας Αγγελοπούλου στο 9ο CGIU στο Berkeley
  • [15] Φτωχότερος ο κόσμος του θεάτρου και του γραμμάτων μετά την απώλεια του Ερρίκου Μπελιέ,λέει ο ΣΥΡΙΖΑ
  • [16] Τετραμερής Συνάντηση Θεσσαλονίκης: Η Ελλάδα δείχνει τον δρόμο της διασυνοριακής συνεργασίας
  • [17] Αλ. Τσίπρας: Η ΝΔ ψαρεύει στα θολά νερά ενός ακροδεξιού ακροατηρίου
  • [18] Στις 17:00 η νέα συνάντηση του Γ. Κατρούγκαλου με τους εκπροσώπους των θεσμών
  • [19] «Θέλω να ελπίζω ότι μέσα στον Απρίλιο θα έχουμε συμφωνία» είπε ο Γ. Κατρούγκαλος
  • [20] «Βαυαρός» ο Μανουέλ Νόιερ τουλάχιστον έως το 2021
  • [21] Πλατανιάς και Παράσχος μαζί και τη νέα σεζόν
  • [22] Ανανεωμένο γαλλικό Supermini

  • [01] Η υπεράσπιση των αξιακών πυλώνων της ΕΕ δεν μπορεί να είναι επιλεκτική, δήλωσε ο Πρ. Παυλόπουλος

    Το Προσφυγικό ζήτημα αποτελεί, σήμερα, την μεγαλύτερη πρόκληση για την Ευρώπη και κάθε εταίρος δίνει καθημερινά εξετάσεις ως προς το αν αξίζει ν' αποτελεί συστατικό στοιχείο του όλου Ευρωπαϊκού Οικοδομήματος,υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, κατά τον χαιρετισμό του στην εκδήλωση του Εθνικού Συμβουλίου κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας.

    Όπως σημείωσε ο κ. Παυλόπουλος, πρόκειται για ένα ζήτημα υπαρξιακό για την Ευρωπαϊκή Ένωση, αφού μέσα από τη στάση των ευρωπαϊκών Θεσμών και των ευρωπαϊκών Λαών έναντι των προσφύγων, δοκιμάζεται η αντοχή της προσήλωσής της στις ιδρυτικές αρχές και αξίες της. Πρωτίστως δε, στις αρχές και αξίες του Ανθρωπισμού και της Αλληλεγγύης. Μάλιστα, τόνισε ότι «υπό το πρίσμα αυτό, το Προσφυγικό ζήτημα όχι μόνο δεν πρέπει να θέσει σε κίνδυνο τη συνοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά, όλως αντιθέτως, μπορεί και πρέπει να σφυρηλατήσει την ευρωπαϊκή ενότητα και, συνακόλουθα, την ευρωπαϊκή ταυτότητα».

    Αναφερόμενος στη στάση της χώρας μας, ο Πρόεδρος επανέλαβε ότι «η Ελλάδα, όλος ο ελληνικός λαός, αποδείξαμε εμπράκτως ότι, πιστοί και στην κληρονομιά του Αρχαίου Ελληνικού Πνεύματος και του Πολιτισμού που αυτό γέννησε, αντιμετωπίσαμε, αντιμετωπίζουμε και θ' αντιμετωπίσουμε ως το τέλος τους πρόσφυγες, όπως ταιριάζει στις προαναφερόμενες θεμελιώδεις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες του Ανθρωπισμού και της Αλληλεγγύης».

    [02] Φώφη Γεννηματά: Δεν σώζεται η Ελλάδα με ψέμματα και παραμύθια

    Από την αρχή της ομιλίας της, στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για τα θέματα ασφάλειας και το προσφυγικό, η Φώφη Γεννηματά κάλεσε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να δώσει εξηγήσεις πού πάει η χώρα. «Χάνεται χρόνο χωρίς αποτέλεσμα. Έχετε βάλει τη χώρα στον αυτόματο πιλότο κι αυτή πάει κατευθείαν στον γκρεμό. Όσο λέτε ότι διαπραγματεύεσθε ανεβαίνει ο λογαριασμός», τόνισε η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ενώ υποστήριξε ότι η κυβέρνησης λέει ψέματα ότι διαπραγματεύεται και πως μοιράζονται τα βάρη δίκαια.

    «Η αύξηση του ΦΠΑ στο 24% πλήττει κυρίως τα μικρομεσαία εισοδήματα. Οδηγείτε τη μεσαία τάξη σε φτωχοποίηση. Η κατεύθυνσή σας είναι ισοπέδωση για όλους», σημείωσε η κ. Γεννηματά, προσθέτοντας ότι «ποτέ το ΔΝΤ δεν ήταν αρνάκι»

    «Με ψέματα και παραμύθια δεν σώζεται η Ελλάδα. Δώστε λύση αλλιώς φύγετε, γιατί μόνο ζημιά συσσωρεύετε για τη χώρα», υπογράμμισε η Φώφη Γεννηματά.

    Απευθυνόμενη στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη, είπε ότι είναι λάθος να συνδέει τη τρομοκρατία με το προσφυγικό. «Ίσως να πιέζεται από τα κόμματα και κινήσεις στα δεξιά της», ανέφερε, καλώντας τους πάντες να μην δαιμονοποιούν τους πρόσφυγες.

    Χαρακτήρισε επικίνδυνη και αυτοεκπληρούμενη προφητεία την άποψη περί σύγκρουσης των πολιτισμών, και λάθος μηνύματα της κυβέρνησης τις δηλώσεις για το «αν υπάρχουν θαλάσσια σύνορα» και πως «οι πρόσφυγες λιάζονται και εξαφανίζονται».

    Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι η κατάσταση με τους πρόσφυγες δεν αντιμετώπιζεται με στολές παραλλαγής και προσέθεσε ότι έχει χαθεί ο έλεγχος από την αρχή, ενώ μίλησε για άθλιες συνθήκες στον Πειραιά, το Ελληνικό και την Ειδομένη.

    «Είναι δυνατόν ο κύριος σιδηροδρομικός άξονας της χώρας να είναι κλειστός Ποιος θα πληρώσει τη ζημιά;» ρώτησε η κ. Γεννηματά.

    Επανέλαβε, επίσης, την απόφαση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών να διαχωριστούν οι πρόσφυγες από τους μετανάστες.

    Για την εμπέδωση της εσωτερικής ασφάλειας στη Ελλάδα, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πρότεινε τη σύσταση διακομματικής επιτροπής που θα εξετάσει συνολικά το τι αστυνομία χρειάζεται και πώς θα είναι οργανωμένη. Επίσης υπέδειξε την ανάγκη να συσταθεί Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας.

    [03] Γ. Κύρτσος: Όχι μόνο η ΟΝΝΕΔ, αλλά και η ΝΔ έχει τα προβλήματά της

    Την εκτίμησή του ότι όχι μόνο η ΟΝΝΕΔ, αλλά και η ίδια η ΝΔ «έχει τα προβλήματά της» διατύπωσε, μιλώντας στο «Πρακτορείο 104,9 FM», ο ευρωβουλευτής Γιώργος Κύρτσος, ο οποίος τάσσεται στο πλευρό του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκου Μητσοτάκη, στο ζήτημα επανασύστασης της νεολαίας του κόμματος.

    «Κάτι δεν πήγαινε καλά, δεν ξέρω και δεν είμαι και ειδικός, προφανώς υποστηρίζω τον κ. Μητσοτάκη στις κίνησες του και να δούμε τι θα γίνει γιατί δεν είναι μόνο η ΟΝΝΕΔ, νομίζω ότι και η ΝΔ έχει τα προβλήματά της» είπε ο κ. Κύρτσος, μιλώντας στην εκπομπή «Δεύτερη Ανάγνωση», όπου υπογράμμισε ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν είχε ποτέ σχέσεις με τον πυρήνα του μηχανισμού της ΝΔ.

    Είπε, επίσης, ότι η ΟΝΝΕΔ είχε μια επιρροή «μεγαλύτερη από το πολιτικό της ανάστημα», χαρακτήρισε αρνητικά για την παράταξη τα όσα συνέβησαν στον χώρο της νεολαίας του κόμματος, ενώ εξέφρασε την άποψη ότι θα πρέπει να συσταθεί γενικότερα ένας κομματικός μηχανισμός «νέου τύπου» στη ΝΔ. «Το πλεονέκτημα του Μητσοτάκη ήταν ότι δεν είναι άνθρωπος των μηχανισμών, αναμετρήθηκε με αυτούς και κέρδισε. Το μειονέκτημα είναι ότι θα πρέπει να υπάρξει κάποιος μηχανισμός νέου τύπου για να κάνει την οργανωτική, την ιδεολογική και την πολιτική δουλειά» επισήμανε ο κ. Κύρτσος.

    [04] Δεν θα ανεχθούμε μία χώρα ξέφραγο αμπέλι, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

    Για απουσία του κράτους σε θέματα τάξης και ασφάλειας κατηγόρησε την κυβέρνηση ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης,στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή, για την ασφάλεια και το προσφυγικό, την οποία προκάλεσε.

    «Ουδείς επιθυμεί να μετατρέψει την Ελλάδα σε αστυνομικό κράτος, αλλά εμείς δεν θα ανεχθούμε μία χώρα ξέφραγο αμπέλι» δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης,

    Απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό, ανέφερε:«Η ασφάλεια είναι προϋπόθεση της ελευθερίας και καθήκον κάθε δημοκρατικής πολιτείας. Κάποιοι βάπτισαν διαδηλώσεις, τις συγκεντρώσεις των 50 ατόμων που έκλειναν την Αθήνα, κάποιοι βάπτισαν ελευθερία, τις καταδρομικές επιχειρήσεις από το άβατο των Εξαρχείων, κάποιοι έμπλεξαν την ελευθερία με την ασυδοσία και εγκατέλειψαν δύο αξιώματα:

    -η ελευθερία του ενός σταματά εκεί που αρχίζει η ελευθερία του άλλου και το όριο το θέτει η έννομη τάξη

    -η εσωτερική ασφάλεια αποτελεί πυλώνα του κράτους και δεν εκχωρείται, η ασφάλεια είναι προϋπόθεση της ελευθερίας».

    Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στα πρόσφατα γεγονότα γύρω από το προσφυγικό στα σύνορα με τα Σκόπια λέγοντας: «Πριν από λίγες ημέρες, μία τρίτη χώρα προέβη σε πράξεις τήρησης της τάξης εντός του ελληνικού εδάφους. Στο πιο ευαίσθητο σημείο των συνόρων υπήρχε απουσία των δυνάμεων της τάξης».

    Επίσης, μίλησε για τις «φαβέλες» του Πειραιά, όπου οι ΜΚΟ υποκαθιστούν το έργο του ελληνικού κράτους, ενώ αναφέρθηκε στην επιστολή των δημάρχων γύρω από το Ελληνικό προς τον πρωθυπουργό. «Οι δήμαρχοι της περιοχής του Ελληνικού σάς έστειλαν μία επιστολή κ. Τσίπρα, στην οποία αναφέρουν ότι οι συνθήκες είναι εκτός ελέγχου και εγκυμονούν κινδύνους για τη δημόσια υγεία και ασφάλεια» τόνισε.

    «Να σταματήσει η καραμέλα του δήθεν ανθρωπισμού, πηγαίνετε μία βόλτα στην Ειδομένη και στον Πειραιά για να δείτε που είναι ο ανθρωπισμός» υπογράμμισε απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό.

    Ο πρόεδρος της ΝΔ έκανε ειδική αναφορά στη σιδηροδρομική γραμμή στην Ειδομένη, που παραμένει κλειστή, σημειώνοντας ότι «σε καμία δυτική χώρα δεν μπορεί η κεντρική αρτηρία να παραμένει κλειστή επ' αόριστον και να καταλαμβάνονται οι πλατείες της πρωτεύουσας».

    Ακόμη, μίλησε για το άβατο των Εξαρχείων, «όπου διάφοροι ανεξέλεγκτοι έφθασαν να κάνουν ένοπλη πορεία, ενώ άλλοι κάνουν επιθέσεις σε μέσα ενημέρωσης που δεν σας είναι αρεστά». «Υπάρχει ανοικτή γραμμή επικοινωνίας μεταξύ κάποιων στελεχών σας και του αντιεξουσιαστικού χώρου;» ρώτησε ο κ. Μητσοτάκης. Ακολούθως αναφέρθηκε στις σχέσεις του Πάνου Λάμπρου με φυλακισμένους για την τρομοκρατία, επικαλούμενος τις παλαιότερες καταγγελίες του πρώη υπουργού Δημοσίας Τάξης, Γιάννη Πανούση.

    [05] Σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των θεσμών

    Σε εξέλιξη είναι σεκεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, οι διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους των θεσμών για τα δημοσιονομικά μεγέθη. Από ελληνικής πλευράς μετέχουν οι υπουργοί Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης και ο υπουργός αναπληρωτής Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης.

    Χθες, οι συζητήσεις αφορούσαν σε θέματα παιδείας και ενέργειας, καθώς και στο νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων. Μάλιστα, μετά από την ολοκλήρωση των χθεσινών διαπραγματεύσεων, στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών ερωτηθείς σχετικά, δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν έχει αποδεχθεί τα πρόσθετα «προληπτικά μέτρα», ύψους 3 δισ. ευρώ, που ζητούν οι θεσμοί.

    [06] Οι πιστωτές έχουν τη θέληση να επανασυνδεθεί η Ελλάδα με την ανάπτυξη, αναφέρει η Κρ. Λαγκάρντ

    «Οι πληγές της κρίσης 2008-2009 δεν θεραπεύτηκαν σωστά» δηλώνει η Κριστίν Λαγκάρντ με συνέντευξή της, στη σημερινή Φιγκαρό, ενώ στο ερώτημα εάν το «ματς των τριώνπιστωτές, ΔΝΤ, Ελλάδα, είναι διαχειρίσιμο» η επικεφαλής του ΔΝΤ απάντησε: «Οι διαφορές είναι μικρότερες απ' ότι γενικά λέγεται. Όλοι οι πιστωτές - Ευρωπαίοι και ΔΝΤ- έχουν από κοινού τη θέληση, ύστερα από όλες τις θυσίες του ελληνικού λαού, να επανασυνδεθεί η χώρα με την ανάπτυξη, να έχει εκ νέου πρόσβαση στις χρηματοπιστωτικές αγορές και να μπορέσει να λειτουργήσει αυτόνομα, θα τολμούσα να πω. Είναι ο κοινός στόχος».

    Στην παρατήρηση ότι ευρίσκονται σε αντίθεση οι θέσεις των μεν και των δε,η επικεφαλής του ΔΝΤ εξήγησε: Το ΔΝΤ έχει περιορισμούς από τους κανόνες λειτουργίας του και είναι υπεύθυνο έναντι της διεθνούς κοινότητας. Δανείζουμε όλες τις χώρες με τις ίδιες συνθήκες και δεν μπορούμε να κάνουμε εξαιρέσεις. Ακολουθούμε αρχές για τις αναλύσεις σε ότι αφορά στη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, ανάλογα με την οικονομική κατάσταση.

    Οι Ευρωπαίοι λειτουργούν βάσει ενός άλλου γεωπολιτικού πλαίσιου. Από τη μια είναι θέμα ακεραιότητας της ευρωζώνης και επι του προκειμένου η έξοδος της Ελλάδας δεν είναι μια επιλογή. Από την άλλη, θα πρέπει να ληφθεί υπ όψη η γενικότερη κατάσταση με τις ροές των προσφύγων για την οποία η Ελλάδα είναι ένας ιδιαίτερα σημαντικός εταίρος, επισημαίνει η κ. Λαγκάρντ.

    Εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους, κατά τη γνώμη της, οι Ευρωπαίοι απαιτούν τη συμμετοχή του ΔΝΤ στη συμφωνία με την Ελλάδα, η Κ. Λαγκάρντ υποστηρίζει: «Είναι εξαιτίας του ρόλου που παίζουμε με όλες τις χώρες, με τις οποίες έχουμε ένα πρόγραμμα. Είμαστε ένας καταλύτης: από τη στιγμή που συμμετέχει το ΔΝΤ, πιστωτές και επενδυτές ξέρουν ότι υπάρχουν κανόνες, υπάρχουν αρχές, πράγμα που τους κάνει να έχουν εμπιστοσύνη. Με δεδομένο μάλιστα ότι έχουμε 70 χρόνια εμπειρία στον τομέα».

    Η Κ. Λαγκάρντ δήλωσε τέλος ότι θα συμμετέχει στοEurogroup,που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή στο'Αμστερνταμ, για την υπογραφή μιας συμφωνίας, σημειώνοντας ότι «αυτό δεν σημαίνει ότι το θέμα θα τακτοποιηθεί». «Αυτό που ελπίζω» πρόσθεσε «είναι να συμβάλω ώστε να προχωρήσει το θέμα, γιατί σε αντίθεση με ότι θέλησαν να μας καταλογίσουν, δεν είμαστε εδώ για να καθυστερούμε τα πράγματα, αλλά για να προωθούμε λύσεις».

    [07] Γ. Κατρούγκαλος: Όλοι θα έχουν την ίδια μεταχείριση στο ασφαλιστικό

    Όλοι θα έχουν την ίδια μεταχείριση «από τον πρόεδρο του Αρείου Πάγου μέχρι και το τελευταίο μπλοκάκι» στο ασφαλιστικό, τόνισε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, μιλώντας στον ΑΝΤ1.Σε ό,τι αφορά τη συνταξιοδοτική δαπάνη είπε πως «είναι μικρότερη για το μέλλον κατά 1% του ΑΕΠ» και συμπλήρωσε: «αποφασίσαμε να μοιράσουμε τη μικρότερη πίτα με δικαιότερο τρόπο».

    Διευκρίνισε ότι αυτό σημαίνει πως θα προστατευθούν οι αδύναμοι, οι χαμηλοσυνταξιούχοι, αλλά και αυτοί που έχουν λίγα χρόνια ασφάλισης. «Θα τα πάρουμε από αυτούς που φοράνε μαντηλάκι και γραβάτα, σαν εμένα» είπε χαρακτηριστικά.

    Αναφερόμενος στις βουλευτικές συντάξεις υποστήριξε πως «δεν είναι ευνοϊκό το καθεστώς και κανείς δεν εξαιρείται, παρά μόνο οι βουλευτές που έχουν εκλεγεί πριν το 2012».

    «Οι συντάξεις των βουλευτών, των θυμάτων τρομοκρατικών οργανώσεων και οι τιμητικές των καλλιτεχνών είναι συντάξεις κατ' απονομήν, δεν είναι συντάξεις ανταποδοτικές με εισφορές τις οποίες ρυθμίζει το ν/σ» ξεκαθάρισε ο υπουργός Εργασίας.

    Αναφερόμενος στο ΔΝΤ τόνισε πως «δεν αμφισβητεί μόνο αυτά που θα κάνουμε στο μέλλον αλλά και αυτά που έχουμε πράξει μέχρι τώρα». Όμως όπως υπογράμμισε «όλα θα φανούν την Πέμπτη μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της Eurostat».

    [08] Ζαν Κλόντ Γιούνκερ: Η Ελλάδα δεν χρειάζεται μέτρα εκτάκτου ανάγκης

    Η Κομισιόν δεν προωθεί το σχέδιο για έκτακτα μέτρα και ο πρόεδρός της θεωρεί ότι δεν χρειάζονται, σύμφωνα με αποκλειστική συνέντευξη του Ζαν Κλόντ Γιούνκερ που δημοσιεύεται σήμερα στο ΜΝΙ και το Euro2day.gr.

    Συγκεκριμένα, στην συνέντευξη που παραχώρησε στην δημοσιογράφο Αγγελική Παπαμιλτιάδου, o κ. Γιούνκερ δηλώνει: Δώστε χρόνο στην Ελλάδα και την κυριότητα των μέτρων.

    Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, επίσης, αναφέρει ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται μέτρα εκτάκτου ανάγκης (contingency measures) και ότι αυτό το πλάνο δεν είναι πρόταση που θέλει να ακολουθήσει η Κομισιόν. Θα την εξετάσει σοβαρά μόνο εάν θέλουν όλα τα μέρη και σε στενή συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση.

    Ακόμη, παραδέχεται ότι η διαφορά με το ΔΝΤ πρέπει να γεφυρωθεί, ότι το Ταμείο πρέπει να παραμείνει στο πρόγραμμα, αλλά τονίζει ότι δεν είναι αυτοσκοπός να ικανοποιηθεί το ΔΝΤ πάση θυσία.

    Εμφανίζεται πεπεισμένος ότι τα στοιχεία της Eurostat που δημοσιεύονται την Πέμπτη θα δικαιώσουν την Κομισιόν, κάτι που έχει αναφέρει στην κατ' ιδίαν συνάντησή του με την Κριστίν Λαγκάρντ στην Ουάσιγκτον, όπως σημειώνει.

    Ο κ. Γιούνκερ λέει, επίσης, ότι δεν είναι σοφό να βάζει κανείς χρονοδιαγράμματα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, αλλά είναι σίγουρος ότι θα υπάρξει συμφωνία σύντομα.

    Αποκλείει το ενδεχόμενο ενός πιστωτικού γεγονότος καθώς όλοι αντιλαμβάνονται τις συνέπειές του, και υπογραμμίζει ότι όποιος τολμήσει να επαναφέρει το σενάριο Grexit «παίζει με τη φωτιά». Διαμηνύει, δε, ότι η συζήτηση για το χρέος πρέπει να ξεκινήσει τώρα και να ολοκληρωθεί σύντομα καθώς είναι πολιτικό το θέμα και η ΕΕ πρέπει να δείξει ότι προχωράει.

    Αποκλείει το ονομαστικό κούρεμα του χρέους και αναφέρει ότι η επιλογή για "automatic reprofiling" θα εξαρτηθεί από τα άλλα σημεία της συμφωνίας.

    Παραδέχεται πως ένας υπάλληλος της Κομισιόν έστειλε email στην ελληνική κυβέρνηση ότι η νομοθέτηση χωρίς την έγκριση των θεσμών είναι μονομερής ενέργεια και ότι δεν ενέκρινε το συγκεκριμένο email. Από την άλλη, όμως, παρότι ο ίδιος πιστεύει ότι η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να νομοθετήσει, υπογραμμίζει ότι κάτι τέτοιο θα επιβάρυνε τις συνομιλίες.

    Όπως μάλιστα αναφέρει το Euro2day, ο κ. Γιούνκερ «φωνάζει» δώστε χρόνο και χώρο στην Ελλάδα, ενώ ανεβάζει το προσφυγικό ως μείζον πρόβλημα.-

    [09] N. Παππάς: «Η αδειοδότηση, το πρώτο βήμα για να σπάσει η διαπλοκή»

    «Η πολιτική βούληση που εξέλιπε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις αποτελεί την κινητήρια δύναμη που θα οδηγήσει στην αδειοδότηση μέσω συνθηκών πλήρους νομιμότητας και διαφάνειας» τονίζει με συνέντευξη που παραχώρησε στην «Αυγή» ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, αναφορικά με την ολοκλήρωση του διαγωνισμού για νόμιμες τηλεοπτικές άδειες.

    Στη συνέντευξή του, ο υπουργός αναφέρεται και στην πορεία των διαπραγματεύσεων σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να καθυστερήσει η αξιολόγηση. «Είμαστε πολύ κοντά στη λύση και ελπίζω πως όλοι θα μείνουν στο πνεύμα και το γράμμα της συμφωνίας» αναφέρει ο κ. Παππάς, ενώ στο ερώτημα αν υπάρχει σκέψη ή ενδεχόμενο εκλογών ή δημοψηφίσματος, απαντά με κατηγορηματική άρνηση. «Σε καμία των περιπτώσεων. Η κοινοβουλευτική πλειοψηφία είναι συμπαγής, δεδομένη και είναι η μόνη λύση για τη χώρα αυτή τη στιγμή» τονίζει χαρακτηριστικά. Ερωτηθείς για ενδεχόμενο διεύρυνσης της κυβερνητικής πλειοψηφίας, ο υπουργός Επικρατείας σημειώνει ότι η προσδοκία της διεύρυνση της συναίνεσης γύρω από την πολιτική της κυβέρνησης είναι μια στόχευση μόνιμη. «Δεν είναι κάτι καινούργιο και νομίζω ότι έχουμε τις δυνατότητες για κάτι τέτοιο να το πετύχουμε» δηλώνει ο Ν. Παππάς.

    Για την ατζέντα του επικείμενου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ,σημειώνει ότι πρέπει να σηματοδοτήσει το πέρασμα της οργάνωσης του κόμματος σε καινούργια εποχή. Να ανταποκριθεί το κόμμα σε αυτό που ζήτησε ο λαός να ανταποκριθεί. «Να γίνει» όπως δηλώνει «η καρδιά, ο κορμός της αριστερής μεγάλης παράταξης στην Ελλάδα, όπως αυτή διαμορφώθηκε στις τελευταίες εκλογές. Να αντιστοιχήσουμε, το ευρύ εκλογικό μας ακροατήριο με την οργανωμένη βάση. Να οικοδομήσουμε ένα κόμμα μεγάλο και ισχυρό, το οποίο να μπορεί να εγγυηθεί τη μακροχρόνια αριστερή προοδευτική διακυβέρνηση στη χώρα».

    [10] Συνολικά 176 μετανάστες και πρόσφυγες αποβιβάσθηκαν το τελευταίο 24ωρο στα νησιά του βόρειου Αιγαίου

    Συνολικά 176 μετανάστες και πρόσφυγες αποβιβάσθηκαν, από χθες έως και σήμερα Τετάρτη στις 9 το πρωί στα νησιά του βόρειου Αιγαίου: 84 στη Λέσβο, 79 στη Χίο και 13 στη Σάμο.

    Σήμερα, επίσημα η Αστυνομία δίνει την ύπαρξη με το παλιό καθεστώς, δηλαδή εισερχομένων πριν την 20η Μαρτίου, μόνο στη Σάμο και συγκεκριμένα 52 ατόμων. Στη Λέσβο και στη Χίο δηλώνεται πως δεν υπάρχουν μετανάστες και πρόσφυγες καταγεγραμμένοι πριν την 20η Μαρτίου.

    Σε εφαρμογή της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας, στα χοτ σποτς των τριών νησιών, έχουν καταγραφεί: Στο χοτ σποτ της Μόριας στη Λέσβο 3855, στη Χίο 2035 και στη Σάμο 608. Στα παραπάνω στοιχεία των χοτ σποτ, συμπεριλαμβάνονται 250 άτομα που έχουν μετακινηθεί από τη Χίο στη Λέρο αλλά και περίπου 1500 που διαμένουν σε ανοικτές δομές, τόσο στη Χίο όσο και στη Μυτιλήνη, επειδή ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικά ομάδες.

    [11] ΗΠΑ και Ιράν συζήτησαν την εφαρμογή της πυρηνικής συμφωνίας

    Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Τζον Κέρι και ο Ιρανός ομόλογός του Μοχάμεντ Τζαβάντ Ζαρίφ συζήτησαν χθες την εφαρμογή της περσινής ιστορικής πυρηνικής συμφωνίας μεταξύ της Τεχεράνης και δυνάμεων της Δύσης με τον τρόπο που είχε αρχικά προβλεφθεί.

    "Συμφωνήσαμε να εργαστούμε αμφότεροι ώστε να σιγουρευτούμε πως (...) η πυρηνική συμφωνία εφαρμόζεται ακριβώς όπως είχε σχεδιαστεί να εφαρμοστεί και ότι όλες οι πλευρές στη συμφωνία λαμβάνουν τα ωφέλη τα οποία είχε σχεδιαστεί να λάβουν από τη συμφωνία", είπε ο Κέρι σε δημοσιογράφους στα γραφεία των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη.

    "Θα συναντηθούμε ξανά για να εμπεδώσουμε αυτά που συζητήσαμε σήμερα", είπε, προσθέτοντας ότι αυτός και ο Ζαρίφ θα συνεχίσουν τις συνομιλίες στη Νέα Υόρκη την Παρασκευή στο πλαίσιο μιας εκδήλωσης για την υπογραφή στον ΟΗΕ των συμφωνηθέντων στην σύνοδο κορυφής στο Παρίσι για την κλιματική αλλαγή.

    Ο Ζαρίφ δήλωσε πως συζήτησαν τρόπους που θα "εξασφαλίζουν ότι θα λάβουμε τα ωφέλη τα οποία δικαιούται το Ιράν από την εφαρμογή της συμφωνίας", και πρόσθεσε πως η συνάντησή τους την Παρασκευή θα αφορά τρόπους εφαρμογής των προτάσεων που θα συζητήσουν.

    Κανένας από τους δύο υπουργούς δεν έδωσε λεπτομέρειες για την χθεσινή τους συζήτηση.

    [12] Ο Τ. Νίκολιτς στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Ανοιχτά σύνορα στα Βαλκάνια

    Υπέρ των ανοιχτών συνόρων στα Βαλκάνια τάσσεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Σερβίας, Τόμισλαβ Νίκολιτς, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως η χώρα του δεν έκλεισε ποτέ τα σύνορα, ούτε ύψωσε φράχτες, και λέει «όχι» στην ξενοφοβία, τον ρατσισμό και τη βία, με αφορμή και τις εικόνες κακοποίησης προσφύγων στην Ειδομένη από τις στρατιωτικές και αστυνομικές Αρχές της πΓΔΜ που έκαναν το γύρο του κόσμου.

    Για την Ελλάδα τονίζει πως ενεργεί σωστά στο προσφυγικό και δικαίως περιμένει την αλληλεγγύη των άλλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ενώ δηλώνει πως η χώρα του μπορεί να δεχθεί ίσως μέχρι και 12.000 πρόσφυγες από το ελληνικό έδαφος και να τους προφέρει στέγη για ένα χρονικό διάστημα.

    Ο Πρόεδρος της Σερβίας μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ κατά την επίσκεψη του στις Σέρρες, όπου αναγορεύθηκε επίτιμος δημότης και ο δήμαρχος Πέτρος Αγγελίδης του απένειμε το Χρυσό Κλειδί της πόλης και δίπλωμα τιμής. Σχολίασε την κοινή επίσκεψη στη Λέσβο του Πάπα Φραγκίσκου, του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου και εκτός από το Προσφυγικό αναφέρθηκε στην ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας, ενώ για το θέμα του Κοσόβου τόνισε κατηγορηματικά ότι η χώρα του αποκλείεται να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του, ακόμη κι αν το τίμημα είναι η ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    ΕΡ. Ποια είναι η εκτίμησή σας όσον αφορά την κατάσταση με τους πρόσφυγες στην Ελλάδα. Είναι εγκλωβισμένοι στην ελληνική επικράτεια, αν και επιθυμούν να μεταβούν σε χώρες της Δυτικής Ευρώπης. Ποια είναι η άποψή σας για τη στάση της Ελλάδας και για τον τρόπο που διαχειρίζεται την προσφυγική και μεταναστευτική κρίση;

    ΑΠ. Η Ελλάδα ενήργησε όλο αυτό τον καιρό σωστά, ανθρώπινα, αποδεχόμενη τους πρόσφυγες σαν ανθρώπινα όντα. Η Ελλάδα δεν προκάλεσε την κρίση, είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι χώρα διέλευσης για τους πρόσφυγες και είναι στην πολύ δυσάρεστη κατάσταση να εισέρχονται όλοι στην επικράτειά της και η Ευρώπη, τουλάχιστον πέντε ευρωπαϊκές χώρες που είναι τελικός προορισμός για τους μετανάστες, αποφάσισαν να μην τους δέχονται, δηλαδή να μην δέχονται εκείνους που δεν προέρχονται από εμπόλεμες περιοχές. Και τώρα η Ελλάδα είναι αντιμέτωπη με μεγάλο πρόβλημα. Το πρόβλημα πρέπει να επιλυθεί στις Βρυξέλλες, επειδή η Ελλάδα ούτε το δημιούργησε, ούτε μπορεί μόνη της να το επιλύσει, αλλά και δεν μπορεί να αντεπεξέλθει σε τέτοια εισροή προσφύγων, οι οποίοι τώρα δεν έχουν που να πάνε.

    Εμείς συνεργαζόμαστε πλήρως με την Ελλάδα κι αν αυτό ήταν θέμα που αφορούσε τις σχέσεις της Ελλάδας και της Σερβίας, εμείς θα το επιλύαμε μέσα σε μία μέρα. Αλλά είμαστε στην ίδια κατάσταση. Μόνο που η Ελλάδα είναι πιο μεγάλη χώρα, με μεγαλύτερο πληθυσμό και όλοι οι πρόσφυγες πρώτα εισέρχονται στην επικράτειά της. Πολλά εξαρτώνται από το πότε και πόσους πρόσφυγες θα αφήσει η Τουρκία κι από το αν οι Βρυξέλλες θα κατορθώσουν να συμφωνήσουν με την Τουρκία οι πρόσφυγες να μείνουν εκεί όπου ζούσαν μέχρι τώρα.

    Επιθυμώ η Ελλάδα να επιλύσει το πρόβλημα, καθώς έχει ήδη πολλά προβλήματα. Εμείς πάντα θα συνεργαζόμαστε με την Ελλάδα στο ζήτημα αυτό. Η Ελλάδα να μην περιμένει από μας να κλείσουμε τα σύνορα για ανθρώπους που πρέπει να μετακινηθούν από το έδαφός της. Εμείς θα ενεργήσουμε όπως και η Ελλάδα, μόνο που δεν έχουμε τη δυνατότητα στο έδαφός μας να δεχθούμε τόσο μεγάλο αριθμό προσφύγων. Είμαστε έτοιμοι να δεχθούμε 3.000 έως 6.000, ίσως και έως 12.000 πρόσφυγες και να τους παράσχουμε στέγη. Αλλά αυτό δεν είναι για μας απόλυτη λύση. Κάποια μέρα θα πρέπει κάπου να πάνε.

    ΕΡ. Πώς σχολιάζετε το κλείσιμο των συνόρων για τους πρόσφυγες από χώρες κατά μήκος της λεγόμενης βαλκανικής οδού και το κλίμα ξενοφοβίας που παρατηρείται στα Βαλκάνια;

    ΑΠ. Η περιοχή των Βαλκανίων έχει διαχωριστεί. Υπάρχουν χώρες που είναι μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπάρχουν χώρες, όπως η Σερβία, που έχουν μεγάλες πιθανότητες να γίνουν μέλη της ΕΕ, χώρες που σταμάτησαν στην πορεία προς την ΕΕ και με κανέναν τρόπο δεν εκπληρώνουν τους όρους για το κλείσιμο διαπραγματευτικών κεφαλαίων με την ΕΕ. Κι εκεί αντανακλάται εγωισμός, ξενοφοβία, θα έλεγα ακόμη και υπερεθνικισμός.

    Δεν περίμενα ούτε στην Ευρώπη να εκδηλωθεί ξενοφοβία, επειδή η Ευρώπη διακήρυττε τα υψηλότερα στάνταρτς, κυρίως όταν πρόκειται για ανθρώπους που φεύγουν από την πείνα, όχι μόνο από τον πόλεμο, αλλά και από τη φτώχεια των χωρών τους. Όμως εκδηλώθηκε. Και η πολύ ισχυρή πολιτική της Άγγελα Μέρκελ οδηγήθηκε στα πρόθυρα της κατάρρευσης, επειδή εκείνη εκπλήρωνε τους ευρωπαϊκούς κανόνες και η Γερμανία δεχόταν πρόσφυγες. Τότε οι πολίτες θεώρησαν ότι η εισροή προσφύγων είναι γι αυτούς μεγάλο πρόβλημα και ότι δεν μπορεί να διατηρηθεί η κατάσταση με τόσο μεγάλο αριθμό προσφύγων. Άρχισαν και οι τρομοκρατικές επιθέσεις και με το πρόσχημα ότι πολλοί από τους πρόσφυγες είναι τρομοκράτες, μεγάλος αριθμός πολιτών της Δυτικής Ευρώπης σκέφτεται διαφορετικά. Η Σερβία ποτέ δεν έκλεισε τα σύνορά της. Δεν ύψωσε φράχτη στα σύνορά της.

    Τα Βαλκάνια είναι μόνο ενδιάμεσος σταθμός, οδός διέλευσης για τη Βόρεια Ευρώπη, όσο η Βόρεια Ευρώπη δέχεται πρόσφυγες, οι πρόσφυγες θα φθάνουν στα Βαλκάνια.

    ΕΡ. Πώς σχολιάζετε τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αλέξης Τσίπρας, για το Προσφυγικό, το γεγονός ότι ζήτησε αλληλεγγύη από την Ευρώπη και να δεχθούν κι άλλες χώρες πρόσφυγες στο έδαφός τους;

    ΑΠ. Ήταν μία αναμενόμενη κίνηση από την Ελλάδα. Η Ελλάδα είναι σε δύσκολη οικονομική κρίση στην οποία προστέθηκε και η μεταναστευτική κρίση. Ήμουν παρών σε δύο συνεδριάσεις στις Βρυξέλλες, στις οποίες δεν παρέστη εκπρόσωπος της Ελλάδας και το θέμα ήταν η μεταναστευτική κρίση. Κάποιος θεώρησε ότι μπορεί να δίνει ό,τι εντολές θέλει στην Ελλάδα ή ότι αρκεί μόνο να αφήνει τα πλοία ή με οποιοδήποτε τρόπο οι άνθρωποι να περνούν στην Ελλάδα και ότι η Ελλάδα θα πρέπει μόνη της να λύσει τα προβλήματα. Η Ελλάδα είναι μέρος της ΕΕ και δικαίως περιμένει και απαιτεί και τα υπόλοιπα κράτη ? μέλη της ΕΕ να ενεργούν, όπως η ίδια, και στο έδαφός τους να δεχθούν τόσους ανθρώπους όσους μπορούν, να επιλέξουν ποιος και πόσους ανθρώπους μπορεί να δεχθεί και τελικά αυτό να καθοριστεί. Ούτε η Ελλάδα, ούτε η Σερβία βομβάρδισαν την Αφρική, ούτε εκμεταλλεύτηκαν την Αφρική ως έδαφός τους για πλουτισμό. Εκείνοι που το έκαναν πρέπει τώρα να αναλάβουν το μεγαλύτερο βάρος αυτής της κρίσης. Το προσφυγικό πρόβλημα δεν είναι πρόβλημα της Ελλάδας και της Σερβίας και δεν είναι δικό μας διμερές πρόβλημα.

    EP. Ποια είναι η γνώμη σας για τις εικόνες που είδαμε από τη Λέσβο, όπου ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο Πάπας Φραγκίσκος συναντήθηκαν, εξέφρασαν τη στήριξή τους στους πρόσφυγες και απηύθυναν έκκληση για ανθρωπιά και λύση στην προσφυγική κρίση και τις διαφορετικές εικόνες από την Ειδομένη τις εικόνες βίας εναντίον προσφύγων από αστυνομικές δυνάμεις στην άλλη πλευρά των συνόρων;

    Εμείς αυστηρά δώσαμε εντολή στην αστυνομία και στη στρατιωτική αστυνομία μας ότι δεν επιτρέπεται σε καμία περίπτωση να κάνουν χρήση βίας. Νομίζω ότι αυτό θα ήταν αντίθετο στην αντίληψή μας για τη ζωή, στη θρησκεία και στην πίστη μας. Μπορώ να σκεφτώ ότι δημιουργήθηκε ένα εξαιρετικά μεγάλο πρόβλημα, αν η αστυνομία κάπου εναντίον προσφύγων έκανε χρήση βίας. Εμείς είμαστε σθεναρά αντίθετοι σε αυτό.

    Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο Πάπας πολύ σοφά εκτίμησαν ότι στους πρόσφυγες πρέπει να παρασχεθεί κάθε είδους βοήθεια. Δυστυχώς, η Δυτική Ευρώπη δεν είναι πλέον τόσο ισχυρή στη ρωμαιοκαθολική πίστη και νομίζω ότι αυτό που μπορεί να συμβεί, είναι η έκκληση του Πάπα Φραγκίσκου απλά να πέσει στο κενό.

    ΕΡ. Είναι στρατηγικός στόχος της Σερβίας η ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση; Επικρατεί αισιοδοξία όσον αφορά την υλοποίηση του στόχου;

    ΑΠ. Στρατηγικός στόχος της Σερβίας είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση. Μόνο που βέβαια η ΕΕ πρέπει να δηλώσει αν είναι στόχος της να γίνει η Σερβία μέλος της. Υπάρχουν πολλά κράτη-μέλη της ΕΕ τα οποία αναμένεται να μην αντιταχθούν στην πορεία της Σερβίας προς την ΕΕ.

    Είναι και το θέμα του Κοσόβου. Αυτό είναι σημείο ελέγχου. Αν υπάρχουμε ή δεν υπάρχουμε. Τις εξετάσεις θα τις δώσουμε για μας τους ίδιους. Δεν υπάρχει ενδεχόμενο να αναγνωρίσουμε το Κόσοβο ακόμα κι αν το τίμημα είναι να μην είμαστε στην ΕΕ. Γι αυτό πολύ συχνά ζητώ από τους Ευρωπαίους εκπροσώπους να αποσαφηνίσουν αν θα μας περιμένουν στο τέλος με τέτοιο αίτημα. Θα ήταν καλό να να παρουσιάσουν το αίτημα αμέσως και να δουν τις διαθέσεις των πολιτών.

    Με τη μεγάλη άνοδο του υπερεθνικισμού στην Ευρώπη, την άνοδο και νίκη ακροδεξιών δυνάμεων νομίζω ότι απλά κανένας στη Σερβία δεν θα θεωρούσε ότι η αναγνώριση του Κοσόβου θα μας έφερνε το καθεστώς μέλους της ΕΕ και κάποια οφέλη. Όταν συλλογιζόμαστε το Κόσοβο, δεν σκεφτόμαστε ούτε για οικονομία, ούτε για κοινωνική θέση. Το Κόσοβο είναι δικό μας και έτσι πρέπει να είναι.

    Η Σερβία είναι στην πορεία προς την ένταξη ΕΕ, έχει ένα κεφάλαιο παραπάνω από κάθε χώρα που ήθελε να ενταχθεί στην Ένωση. Είναι το κεφάλαιο για το Κόσοβο. Αν η Ευρωπαϊκή Ένωση επιμείνει οι διαπραγματεύσεις για το κεφάλαιο αυτό να ολοκληρωθούν με αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσόβου από την πλευρά της Σερβίας, η Σερβία ποτέ δεν θα ενταχθεί στην ΕΕ.

    Σε ό,τι αφορά το ΝΑΤΟ η Σερβία ποτέ δεν θα γίνει μέλος του ΝΑΤΟ ή οποιασδήποτε άλλης στρατιωτικής συμμαχίας, επειδή η Σερβία διεξήγε πολέμους αποκλειστικά στη δική της επικράτεια και δεν σκοπεύει να συμμετάσχει σε πολέμους άλλων.

    [13] Έφυγε από τη ζωή ο Γιάννης Βόγλης

    Ο Γιάννης Βόγλης έφυγε σήμερα από τη ζωή σε ηλικία 79 ετών.

    Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1937. Σπούδασε στη δραματική σχολή του Πέλου Κατσέλη.

    Η πρώτη του εμφάνιση στο θέατρο έγινε στη θεατρική παράσταση "Η άνοδος του Αρτούρο" το 1961, υπό τη σκηνοθεσία του Καρόλου Κουν.

    Εμφανίστηκε για πρώτη φορά στον κινηματογράφο στην ταινία "Οι Υπερήφανοι". Έγινε γνωστός από την ταινία "Κορίτσια στον ήλιο" το 1968, ενώ σημαντική ερμηνεία του υπήρξε στην ταινία "Το χώμα βάφτηκε κόκκινο" του Βασίλη Γεωργιάδη.

    [14] Οι 16 υπότροφοι της Γιάννας Αγγελοπούλου στο 9ο CGIU στο Berkeley

    Στις αρχές Απριλίου, ο Πρόεδρος Κλίντον υποδέχθηκε περισσότερους από 1200 πανεπιστημιακούς φοιτητές από σχεδόν 100 χώρες και το σύνολο των 50 Πολιτειών της Αμερικής στο Πανεπιστήμιο Berkeley στην Καλιφόρνια, για το 9ο Clinton Global Initiative University (CGIU). Στο Συνέδριο συμμετείχαν και 16 Ελληνίδες και Έλληνες που ταξ?δεψαν στην Καλιφόρνια για να συναντήσουν διεθνείς προσωπικότητες και εμπειρογνώμονες σε διάφορα θέματα, για να μοιραστούν ιδέες, απόψεις και λύσεις σε προβλήματα που αποσχολούν την παγκόσμια κοινότητα.

    Τα μέλη της Ελληνικής αποστολής (πρόκειται για την 4η ομάδα φοιτητών που συμμετέχει, υποστηριζόμενη από τη Γιάννα Αγγελοπούλου), προέρχονται από πόλεις και χωριά από όλη την Ελλάδα και αντιπροσώπευσαν διάφορα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα καθώς και τομείς σπουδών. Είχαν επιλεγεί στις αρχές του 2016, από μια ομάδα Ελλήνων Πανεπιστημιακών με βάση προγράμματα και υλοποιήσιμα σχέδια για την επίλυση προβλημάτων/ή για την αξιοποίηση ευκαιριών στην Ελλάδα.

    Τα σχέδια αυτά που περιλαμβάνουν για παράδειγμα τη χρήση μη- επανδρωμένων ιπτάμενων οχημάτων για την παρακολούθηση της γεωργικής σοδειάς μέχρι την κατάρτιση παιδιών και γυναικών στη χρήση ψηφιακών μέσων σε απομακρυσμένα νησιά, με στόχο καλύτερες επαγγελματικές προοπτικές, αποτελούν μερικές μόνο περιπτώεις για το τι παρουσιάστηκε από την Ελληνική ομάδα στο CGIU.

    Το σύνολο των φοιτητών που συμμετέχουν στο Συνέδριο καλούνται να παρουσιάσουν ένα σχέδιο, που ονομάζεται Δέσμευση στην Πράξη (Commitment to Action), το οποίο θα πρόκειται να υλοποιήσουν μετά το Συνέδριο.

    Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου οι Έλληνες φοιτητές είχαν την ευκαιρία να συναντηθούν και να συζητήσουν με προσωπικότητες όπως ο Salman Kahn, Ιδρυτής της Kahn Academy (στον χώρο της εκπαίδευσης), ο Γερουσιαστής John Lewis που συμμετείχε ως Freedom Rider στην ιστορική πορεία του Martin Luther King Jr., καθώς και τον Πρόεδρο Κλίντον να τους τονίζει ότι ?η αλλαγή συντελείται κάθε φορά από έναν άνθρωπο, σε ένα μέρος, σε μια κοινότητα? (?change begins one person, one place, one community at a time?). Είχαν επίσης τη δυνατότητα να συμμετάσχουν σε συνάντηση εργασίας με τον Έλληνα Καθηγητή του Haas Business School του Berkeley, Πάνο Πατατούκα.

    Οι Angelopoulos CGI Fellows δικτυώθηκαν με νέες και νέους από όλο τον κόσμο ανταλλάσοντας απόψεις για τους καλύτερους δυνατούς τρόπους υλοποίσης των σχεδίων τους. Μετά την επιστροφή τους στην Ελλάδα η Γιάννα Αγγελοπούλου υποστηρίζει οικονομικά και με άλλους τρόπους, την υλοποίηση των σχεδίων τους.

    "Ήταν συγκλονιστική εμπειρία, να συναντάς φοιτητές από όλο τον κόσμο και να μοιράζεσαι ιδέες για το πώς μπορούμε να βελτιώσουμε αυτόν τον κόσμο" δήλωσε ο Λευτέρης Αραπάκης ένας από τους Υποτρόφους, από τον Πειραιά.

    "Είμαι υπερήφανη για αυτούς τους νέους ανθρώπους που αντιπροσωπεύουν με εξαιρετικό τρόπο την Ελλάδα , με θετική προδιάθεση και με στόχο να χτίσουν ένα καλύτερο μέλλον για τη χώρα μας. Αποτελούν σπίθα αισιοδοξίας στις δύσκολες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε", δήλωσε η Γιάννα Αγγελοπούλου.

    Οι Υπότροφοι του Προγράμματος Αγγελοπούλου CGI U είναι:

    Λευτέρης Αραπάκης

    Δημήτρης Δημοσιάρης

    Δαμιανός Ερωτοκρίτου

    Σοφία Καραγιάννη

    Σαράντης Κυρίτσης

    Αλέξανδρος Λεωνίδης

    Κατερίνα Λιόντου

    Μαριάνθη Νίκα

    Αθανάσιος Παράσχος

    Κωνσταντίνος Πότσης

    Τέτη Ψαρρού

    Δέσποινα Σουροβίκη

    Στέλλα Τσουτσουρή

    Σταμάτης Βόγλης

    Αθανάσιος Βράτιμος

    Φοίβος Ψαρομμάτης

    Το Clinton Global Initiative University:

    Βασισμένο στο επιτυχημένο μοντέλο του Clinton Global Initiative, ο Πρόεδρος Κλίντον ξεκίνησε το Clinton Global Initiative University (CGI U) το 2007 προκειμένου να αναδείξει την επόμενη γενιά ηγετών, σε Πανεπιστημιακά Ιδρύματα ανά τον κόσμο.

    Κάθε χρόνο το CGI U διοργανώνει ένα Συνέδριο όπου φοιτητές, εκπρόσωποι Πανεπιστημίων, εξειδικευμένοι συμμετέχοντες και φημισμένα στελέχη από όλους τους χώρους συναντώνται για να συζητήσουν και να εξελίξουν πρωτοποριακές λύσεις σε προβλήματα παγκοσμίου ενδιαφέροντος. Οι φοιτητές δημιουργούν τις δικές τους "Δεσμεύσεις στην Πράξη" (Commitments to Action ),οι οποίες εστιάζουν σε ζητήματα που αφορούν στα Πανεπιστήμια στα οποία φοιτούν, στις τοπικές κοινωνίες και σε άλλες χώρες του κόσμου. Από το 2008, περρισότερες από 6000 "Δεσμεύσεις στην Πράξη" έχουν υλοποιηθεί, ενώ περισσότερα από 2 εκατομμύρια δολλάρια έχουν χορηγηθεί σε αυτές μέσω του CGI U.

    Ο Πρόεδρος Κλίντον και η Τσέλσυ Κλίντον φιλοξένησαν το 9ο Συνέδριο CGI U (1-3 Απριλίου 2016) στο Πανεπιστήμιο Berkeley της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο. Στο Συνέδριο συμμετείχαν περισσότεροι από 1200 φοιτητές, με σκοπό να υλοποιήσουν τις "Δεσμεύσεις στην Πράξη"τους, σε 5 κύριους τομείς: Εκπαίδευση, Περιβάλλον και Kλιματική Aλλαγή, Ειρήνη και Ανθρώπινα Δικαιώματα, Αντιμετώπιση της Φτώχειας και Δημόσια Υγεία.

    Οι φοιτητές είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε Συνόδους Ολομέλειας (Plenary Sessions), σε Συνόδους Εργασίας (Working Sessions), και άλλες εκδηλώσεις που τους δόθηκε η δυνατότητα να δικτυωθούν με άλλους φοιτητές, να εξελίξουν τις δεξιότητές τους και να στοχεύσουν σε μελλοντικές συνργασίες.

    [15] Φτωχότερος ο κόσμος του θεάτρου και του γραμμάτων μετά την απώλεια του Ερρίκου Μπελιέ,λέει ο ΣΥΡΙΖΑ

    «Ο κόσμος του θεάτρου και των γραμμάτων είναι από χτες φτωχότερος μετά τον πρόωρο θάνατο του Ερρίκου Μπελιέ έπειτα από πολύμηνη ασθένεια», αναφέρει το Τμήμα Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ που υπενθυμίζει ότι ο Ερρίκος Μπελιές αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στο κοπιώδες έργο της μετάφρασης, και δη των μεγάλων κλασικών του παγκόσμιου θεάτρου, έχοντας όμως στις αποσκευές του και έξι ποιητικές συλλογές.

    «Ο Ερρίκος Μπελιές είναι ο δεύτερος μετά τον Βασίλη Ρώτα που ολοκλήρωσε τον άθλο της μετάφρασης όλων των έργων του Σαίξπηρ, ενώ έχει μεταφράσει επίσης Λόρκα, Γκολντόνι, Πίντερ, Τέννεσσι Ουίλλιαμς, Μαγιακόφσκι, Στρίντμπεργκ, Ίψεν, Μολιέρο, 'Αλμπι και πολλούς άλλους. Η μοναχική ζωή του χαλκέντερου μεταφραστή δεν τον εμπόδισε να βρίσκεται πάντα πολύ κοντά στη θεατρική πράξη και στους ανθρώπους της σκηνής», αναφέρει το Τμήμα Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ που εκφράζει τη βαθιά του θλίψη για την απώλεια του Ερρίκου Μπελιέ και απευθύνει τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια και τους οικείους του.

    [16] Τετραμερής Συνάντηση Θεσσαλονίκης: Η Ελλάδα δείχνει τον δρόμο της διασυνοριακής συνεργασίας

    Ένας νέος δρόμος καλής γειτονίας, ένα πρότυπο πολιτικής συνεργασίας που θα μπορούσε να γκρεμίσει τείχη και φράχτες εθνικιστικής περιχαράκωσης, ανοίγει στη Θεσσαλονίκη.

    Αυτές είναι οι προθέσεις και ο στόχος της πρωτοβουλίας του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά να συγκαλέσει, αύριο Πέμπτη 21/4 και μεθαύριο,στη Θεσσαλονίκη, σε συνάντηση για το προσφυγικό/μεταναστευτικό τους ομολόγους του, μαζί με τους υπουργούς Εσωτερικών των βόρειων γειτονικών μας χωρών.

    Ένα μεγάλο στοίχημα. Η γειτονιά μας ζει τη δραματικότερη μετακίνηση πληθυσμών εδώ και δεκαετίες. Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητίσει ότι η προσφυγική / μεταναστευτική κρίση αφορά τους πάντες. Είτε το ομολογούν, είτε όχι.Οι συλλογικές προκλήσεις απαιτούν συλλογικές απαντήσεις και κοινή δράση, καθώς καμία χώρα δεν μπορεί μόνη της, ούτε καμμία άλλη μπορεί να εξαιρεθεί, όταν όλοι στην Ευρώπη μοιραζόμαστε σύνορα και μία κοινή οικογένεια.

    Η τετραμερής Συνάντηση στη Θεσσαλονίκη- με τη συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών και Εσωτερικών της Ελλάδας, της Βουλγαρίας, της Αλβανίας και της πΓΔΜ, αλλά και με παρουσία της ολλανδικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ε.Ε. όπως και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής-φιλοδοξεί να δείξει τον δρόμο για το πως πρέπει να οργανώνεται η περιφερειακή συνεργασία για την αντιμετώπιση κοινών προβλημάτων,στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου καθώς και των αρχών, αξιών και κεκτημένου της Ε.Ε.Όσο επιβαρυμένο κι αν είναι μερικές φορές το πεδίο των διμερών σχέσεων, ότανη πραγματικότητα είναι αυτή που επιβάλλει επιτακτικάτην στενότερη δυνατήσυνεργασία των τεσσάρων χωρών που βρίσκονται στην εμπροσθοφυλακή του Διαδρόμου «Ανατολικής Μεσογείου / Δυτικών Βαλκανίων.

    Η Συνάντηση ξεκινά αύριο με συνάντηση των τεσσάρων υπουργών Εξωτερικών, ενώ για την Παρασκευή έχει προγραμματισθεί,το πρωί η συνάντηση τωντεσσάρων υπουργών Εσωτερικών, στη συνέχειαοι κοινές συνομιλίες των υπουργών Εξωτερικών καιΕσωτερικών και, τέλος, μετά την ολοκλήρωσητων εργασιών, θα ακολουθήσει ησυνέντευξη Τύπου.

    Οι στόχοι της είναι σαφείς: αποτελεί μίας πρώτης τάξεως ευκαιρία για να συζητηθούν διεξοδικά οι τρόποι με τους οποίους οι τέσσεριςχώρες θα μπορέσουν να διασφαλίσουν, ταυτόχρονα, την ασφάλεια των πολιτών τους, την ασφάλεια των συνόρων τους, καθώς και την τήρηση των διεθνών τους υποχρεώσεων προς τους ανθρώπους που χρήζουν προστασίας.

    [17] Αλ. Τσίπρας: Η ΝΔ ψαρεύει στα θολά νερά ενός ακροδεξιού ακροατηρίου

    «Θα ήθελα να ξεκινήσω την τοποθέτησή μου καταθέτοντας μια βασική απορία. Για ποιον λόγο, ζητά η ΝΔ να γίνει προ ημερησίας στη Βουλή για την ασφάλεια. Είναι η πρώτη συζήτηση που το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ο νέος αρχηγός της ζητάει να γίνει στη Βουλή. Η ΝΔ δεν ζήτησε συζήτηση για οικονομία, για το προσφυγικό, για την ανεργία, για το ασφαλιστικό, για τις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας. Δεν υποτιμώ το θέμα αλλά αναρωτιέμαι. Η Ευρώπη σήμερα μαστίζεται από τρεις κρίσεις και η χώρα μας έχει να αντιμετωπίσει την οικονομική και προσφυγική κρίση» είναι η αναφορά με την οποία ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας άνοιξε την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή που γίνεται για το θέμα της ασφάλειας των πολιτών με πρωτοβουλία της ΝΔ.

    «Τι ακριβώς επιδιώκει αυτή η πρωτοβουλία; Ρητορική είναι η ερώτηση μου, γιατί τα κίνητρα είναι σαφή. Δεν προκαλεί καμία έκπληξη ότι στην επιστολή σας υιοθετείτε τον ισχυρισμό ότι η ασφάλεια των πολιτών τίθεται εν αμφιβόλω, από τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι και το προσφυγικό. Αυτός ο ισχυρισμός που συνδέει το προσφυγικό με την ασφάλεια των πολιτών είναι το επιχείρημα των πιο αντιδραστικών δυνάμεων στην Ευρώπη. Είναι η θέση εκείνων που υψώνουν τείχη στην Ευρώπη» είπε ο Αλέξης Τσίπρας και κατηγόρησε τη ΝΔ ότι με την πρόταση της να γίνει σήμερα αυτή η συζήτηση, έχει στόχο να ψαρέψει στα θολά νερά ενός ακροδεξιού ακροατηρίου, έχει στόχο να αναδείξει την ακροδεξιά ατζέντα.

    «Υιοθετείτε ξενοφοβική γραμμή» είπε ο πρωθυπουργός και υπογράμμισε ότι η ελληνική κοινωνία έχει ισχυρά αντισώματα απέναντι στους ντελάληδες του φόβου. Είπε δε ότι στο βάρος αυτό που σηκώνει ο ελληνικός λαός, η ελληνική κυβέρνηση δίπλα σηκώνει το βάρος της ευθύνης του προσφυγικού.

    O πρωθυπουργός αναφερόμενος στην οικονομική κρίση, επανέλαβε ότι η χώρα είναι ένα βήμα πριν από την έξοδο από την κρίση και αναρωτήθηκε αν αύριο τα στοιχεία της Eurostat αποδείξουν ότι η κυβέρνηση της ΝΔ άφησε άδεια ταμεία, αν τότε θα ζητήσει η ΝΔ συγνώμη ή αν θα συνεχίσει να συντηρεί τον μύθο της καταστροφής η αξιωματική αντιπολίτευση παρά το γεγονός ότι η σημερινή κυβέρνηση πέτυχε και υπερέβη τους στόχους.

    Διαβάστε επίσης:

    Δεν θα ανεχθούμε μία χώρα ξέφραγο αμπέλι, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

    [18] Στις 17:00 η νέα συνάντηση του Γ. Κατρούγκαλου με τους εκπροσώπους των θεσμών

    Νέα συνάντηση μεταξύ του υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Γιώργου Κατρούγκαλου, και των εκπροσώπων των θεσμών θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα.

    Η συνάντηση είναι προγραμματισμένη για τις 17:00 και στο επίκεντρό της αναμένεται να βρεθεί το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, το οποίο δημοσιεύθηκε χθες.

    [19] «Θέλω να ελπίζω ότι μέσα στον Απρίλιο θα έχουμε συμφωνία» είπε ο Γ. Κατρούγκαλος

    «Θέλω να ελπίζω ότι μέσα στο Απρίλιο θα έχουμε συμφωνία» είπε στο «Πρακτορείο 104,9 FM» ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, διευκρινίζοντας ότι στο συμπέρασμα αυτό οδηγούν όλες οι δηλώσεις των Ευρωπαίων, ακόμα και αυτών που δεν μας είχαν συνηθίσει, όπως είπε, σε ενθαρρυντικές δηλώσεις.

    «Είμαι αισιόδοξος ότι από το δεύτερο εξάμηνο και μετά και όταν σταματήσει να υπάρχει αυτή η αβεβαιότητα, η οικονομία μας θα πάρει σημαντικούς ρυθμούς ανάπτυξης με αποτέλεσμα σταδιακά να μειώνεται η ανεργία» επισήμανε ο κ. Κατρούγκαλος, μιλώντας στην εκπομπή «Δεύτερη Ανάγνωση», ενώ σχολιάζοντας δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι οι δανειστές θα πιέσουν για να εφαρμοστούν πιο επώδυνα μέτρα, ξεκαθάρισε ότι από τη στιγμή που η ελληνική οικονομία «έπιασε» τους στόχους που είχαν τεθεί, «κανείς δεν μπορεί να μας υποχρεώσει να πάμε παραπέρα».

    Αναφερόμενος στο ασφαλιστικό ? συνταξιοδοτικό, τόνισε ότι με δεδομένο ότι η ελληνική κοινωνία έχει φθάσει στα όρια αντοχής και «η κυβέρνηση έκανε ό,τι μπορούσε», επανέλαβε ότι οι υφιστάμενες συντάξεις δεν θα έχουν καμία μείωση. Για δε τις μελλοντικές -όπως είπε-ήταν απαραίτητο να γίνουν περικοπές, καθώς η συνταξιοδοτική δαπάνη έχει μειωθεί, σε σχέση με αυτή που κάλυπτε τις μέχρι σήμερα συντάξεις.

    «Ο καθένας πρέπει να πληρώνει όπως πλήρωναν στο παρελθόν τα συνήθη υποζύγια, οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι που είναι τα συνήθη θύματα» είπε ο υπουργός και υπενθύμισε ότι η βασική φιλοσοφία τής επιχειρούμενης ασφαλιστικής μεταρρύθμισης είναι «ο καθένας πρέπει να πληρώνει ανάλογα με τις δυνάμεις του». Διαβεβαίωσε ότι δεν θα μειωθούν συντάξεις ανθρώπων που έχουν μισθό μέχρι 1.000 ευρώ, ή λίγα χρόνια ασφάλισης, γιατί -όπως εξήγησε- αν μειώνονταν κάτω από το μηνιαίο εισόδημα των 900 ευρώ, πολλοί θα αντιμετώπιζαν πρόβλημα επιβίωσης.

    [20] «Βαυαρός» ο Μανουέλ Νόιερ τουλάχιστον έως το 2021

    Ο Μανουέλ Νόιερ ανανέωσε το συμβόλαιο του με την Μπάγερν Μονάχου, καθώς ο γερμανικός σύλλογος ολοκλήρωσε τις επαφές με τον διεθνή τερματοφύλακα και ανακοίνωσε την επέκταση της συνεργασίας τους έως το καλοκαίρι του 2021.

    Το τρέχον συμβόλαιο του Γερμανού τερματοφύλακα με τους Βαυαρούς έληγε το 2019 και οι δύο πλευρές έφτασαν σε συμφωνία για ακόμη δύο χρόνια, αυξάνοντας τις ετήσιες απολαβές του στα 8 εκατομμύρια ευρώ. Η ανανέωση της συνεργασίας με τον Νόιερ εντάσσεται στη στρατηγική της διοίκησης της Μπάγερν να κρατήσει για πολλά ακόμη χρόνια στο Μόναχο, βασικούς παίκτες της.

    [21] Πλατανιάς και Παράσχος μαζί και τη νέα σεζόν

    Η διοίκηση του Πλατανιά ανακοίνωσε την ανανέωση της συνεργασίας της με τον Γιώργο Παράσχο, μετά από μια, κατά γενική ομολογία, καλή χρονιά. Έτσι ο 63χρονος προπονητής θα βρίσκεται στον πάγκο της κρητικής ομάδας και την επόμενη σεζόν.

    Η ανακοίνωση της ΠΑΕ αναφέρει: «Η ΠΑΕ Πλατανιάς Χανίων ανακοινώνει την ανανέωση της συνεργασίας με τον κ. Γιώργο Παράσχο για έναν ακόμα χρόνο».

    [22] Ανανεωμένο γαλλικό Supermini

    Η κατηγορία των supermini συγκεντρώνει το ενδιαφέρον των υποψήφιων αγοραστών αυτοκίνητων, γιατί περιλαμβάνει μοντέλα τα οποία συνδυάζουν πολλά στοιχεία και περιορίζουν το κόστος χρήσης. Ειδικότερα λόγω της οικονομικής κρίσης, οι καταναλωτές στρέφονται σε αυτοκίνητα περιορισμένων διαστάσεων, τα οποία όμως προσφέρουν ικανοποιητικούς εσωτερικούς χώρους. Η κατηγορία των supermini αποσπά μερίδιο από τα μικρότερα μοντέλα της κατηγορίας μίνι και από τα μικρομεσαία μοντέλα.

    Το ανανεωμένο Peugeot 208, είναι ο εκπρόσωπος της γαλλικής μάρκας στη κατηγορία των supermini. Οι σημαντικότερες εξωτερικές αλλαγές: Ο μπροστινός προφυλακτήρας έχει επανασχεδιασθεί, επιλέχθηκαν νέα μπροστινά φωτιστικά σώματα, νέοι προβολείς ομίχλης και νέα πίσω φωτιστικά σώματα 3D LED.Στο εσωτερικό κυριαρχεί το Peugeot i-Cockpit, μία νέα διάταξη του πίνακα οργάνων και των χειριστηρίων. Περιλαμβάνει τον υπερυψωμένο πίνακα οργάνων και μία μεγάλη οθόνη αφής.

    Η οθόνη αφής 7??, παρέχει εύκολη πρόσβαση στον χειρισμό όλων των συστημάτων (ηχοσύστημα, πλοήγηση, τηλέφωνο, πληροφορίες οχήματος, διαδίκτυο). Επιπλέον, προσφέρει διασύνδεση μέσω Bluetooth και USB, εφαρμογές από την πλατφόρμα Peugeot T Connect Apps και του νέου συστήματος MirrorScreen το οποίο αναπαράγει το περιερχόμενο ενός smartphone στην οθόνη του αυτοκινήτου για πλήρη χειρισμό των εφαρμογών. Η λειτουργία MirrorScreen είναι συμβατή με το Mirrorlink ή το Carplay. Στην διάρκεια της οδήγησης ο οδηγός έχει στην διάθεσή του σχετικές εφαρμογές (πλοήγηση, πολυμέσα, διαδικτυακό ράδιο κ.α.).

    Η τεχνολογία για την ασφάλεια, προσφέρει στο γαλλικό αυτοκίνητο δύο νέα συστήματα, τα Active City Brake και Reversing camera. Το σύστημα Active City Brake (αυτόνομο φρενάρισμα σε περίπτωση πιθανής σύγκρουσης) αποτρέπει την σύγκρουση με άλλο όχημα ή αντικείμενο στη περίπτωση που ο οδηγός δεν αντιδράσει έγκαιρα. Το σύστημα λειτουργεί σε αστικό περιβάλλον και σε ταχύτητες έως 30 χλμ./ώρα. Ένας αισθητήρας μικρής εμβέλειας (Lidar) έχει τοποθετηθεί στο πάνω μέρος του παρμπρίζ και ανιχνεύει για άλλα προπορευόμενα ή στατικά οχήματα. Σε επείγουσες καταστάσεις το σύστημα επεμβαίνει σε αυτό της πέδησης και ακινητοποιεί ή ελαχιστοποιεί την ταχύτητα, ώστε να αποτρέψει ή να μειώσει τις συνέπειες πιθανής σύγκρουσης.

    Η κάμερα οπισθοπορείας, χρησιμοποιεί την μεγάλη έγχρωμη οθόνη για να διευκολύνει στους καθημερινούς ελιγμούς στην διάρκεια στάθμευσης. Στην οθόνη προβάλλεται ο χώρος που βρίσκεται πίσω από τα αυτοκίνητο, ενώ οι νοητές έγχρωμες διαγραμμίσεις υποδεικνύουν και υποβοηθούν στο παρκάρισμα.

    Το Peugeot 208 εφοδιάζεται με την τελευταία γενιά κινητήρων προδιαγραφών ρύπων Euro 6. Η σειρά των κινητήρων βενζίνης περιλαμβάνει: 1.2 PureTech 82 ίππων και 1.2 PureTech 110 ίππων. Ντίζελ, 1.6 75 ίππων, 1.6 100 ίππων, 1.6 120 ίππων. Από 12.810 ευρώ.

    Σπύρος Ρέκκας


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 20 April 2016 - 10:32:33 UTC