Browse through our Collection of Greek Indexers for: FTP Servers, Libraries & WWW Sites Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-04-28

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ν. Βούτσης: Η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί μέσα από την αποδοχή της ελληνικής πρότασης
  • [02] ΝΔ: Η κυβέρνηση βυθίζει την ελληνική οικονομία και συνθλίβει επιχειρήσεις και νοικοκυριά
  • [03] Η Ελλάδα χρειάζεται σημαντική ελάφρυνση χρέους, δηλώνει ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα Ντέιβιντ Πιρς
  • [04] Γ. Στουρνάρας: Είμαστε κοντά σε συμφωνία με τους δανειστές
  • [05] Π. Μοσκοβισί: Η ελληνική κυβέρνηση δεν χρειάζεται να ψηφίσει συγκεκριμένα προληπτικά μέτρα
  • [06] Αφιερωμένο στο Πάσχα το 28ο τεύχος του Πρακτορείου που κυκλοφορεί σήμερα
  • [07] Μισθωτοί και φοιτητές διαδηλώνουν στη Γαλλία κατά της μεταρρύθμισης των εργασιακών σχέσεων
  • [08] Β. Ντομπρόβσκις: Χρειάζεται κι άλλος χρόνος για να συζητηθούν τα μέτρα έκτακτης ανάγκης για την Ελλάδα
  • [09] «Carpe Diem», έκθεση φωτογραφίας του Χρ. Δουλγέρη στη Σαντορίνη
  • [10] Εγκρίθηκε η μουσειογραφική και μουσειολογική μελέτη του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης
  • [11] Απόλυτη ταύτιση με το ΔΝΤ καταλογίζει στη ΝΔ ο Ν. Παππάς
  • [12] Π. Λαφαζάνης: Κακόγουστο θέατρο στις πλάτες των πολιτών η διαπραγμάτευση του πρωθυπουργού
  • [13] Πρωταθλητής και πάλι ο ΑΠΟΕΛ

  • [01] Ν. Βούτσης: Η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί μέσα από την αποδοχή της ελληνικής πρότασης

    «Δεν είναι ότι δεν μπορούμε, δεν θέλουμε να τα περάσουμε», διαμήνυσε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης σε συνέντευξή του στο ραδιοσταθμό "Βήμα FM" αναφερόμενος στο προληπτικό πακέτο μέτρων που ζητούν οι δανειστές από την ελληνική κυβέρνηση. Ξεκαθάρισε ότι «δεν υπάρχει ελληνική κυβέρνηση, ούτε θα υπάρξει, που θα κόψει τα πόδια της σε μία φάση με ενθαρρυντικά μηνύματα για την εποχή μετά την αξιολόγηση. Αλίμονο, αν πούμε στους επενδυτές ότι προβλέπεται ότι το πράγμα δεν θα πάει καλά και το 2018 θα υπάρχει άλλο στάτους σε μισθούς, συντάξεις».

    Ο κ. Βούτσης ανέφερε ότι βρισκόμαστε στη «μέθοδο των διαδοχικών προσεγγίσεων, δεν έχει κλείσει κανένας δρόμος, αναγνωρίζουμε όλοι το έδαφος των πραγματικών διαφωνιών και των συσχετισμών δυνάμεων που διαμορφώνεται. Δεν φαίνεται οι ευρωπαϊκοί θεσμοί να υπαναχωρούν από τη συμφωνία του καλοκαιριού, πλην Σόιμπλε».

    Εκτίμησε δε, ότι τελικά η διαπραγμάτευση «θα έχει καλή κατάληξη... Είμαι αισιόδοξος ότι η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί μέσα από την αποδοχή της ελληνικής πρότασης».

    [02] ΝΔ: Η κυβέρνηση βυθίζει την ελληνική οικονομία και συνθλίβει επιχειρήσεις και νοικοκυριά

    Επίθεση στην κυβέρνηση την οποία και κατηγόρησε πως με την πολιτική της βυθίζει την ελληνική οικονομία και συνθλίβει επιχειρήσεις και νοικοκυριά εξαπέλυσε η ΝΔ με τον εκπρόσωπο του κόμματος Γιώργο Κουμουτσάκο να επισημαίνει πως τα νέα μέτρα είναι ευθύνη της κυβέρνησης. «Όλοι οι Έλληνες γνωρίζουν - το ζουν καθημερινά - ότι η ελληνική οικονομία βυθίζεται. Επιχειρήσεις και νοικοκυριά συνθλίβονται.

    Η ανικανότητα και η αναξιοπιστία της κυβέρνησης τροφοδοτούν τις υπερβολικές αξιώσεις του ΔΝΤ.Έτσι, το κόστος της αποτυχημένης, δήθεν, ?σκληρής? διαπραγμάτευσης εκτοξεύθηκε στα 5,4 + 3,6 δισ. ευρώ. Όλα αυτά είναι δική τους ευθύνη. Είναι ευθύνη Τσίπρα? τονίζει στην ανακοίνωσή του ο Γιώργος Κουμουτσάκος ξεκαθαρίζοντας πως τίποτα από αυτά δεν είναι αποδεκτό από τη Νέα Δημοκρατία

    ?Παρ? όλα αυτά, ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει να προκαλεί τους Έλληνες, ποντάροντας στο απόλυτο ψέμα? δηλώνει ενώ διερωτάται αν ο κ. ?Τσίπρας σκοπεύει, εκτός από τον αντιμνημονιακό του εαυτό, να ?διαγράψει? και τη ?συνιστώσα των 53? μαζί με τον υπουργό του των Οικονομικών».

    [03] Η Ελλάδα χρειάζεται σημαντική ελάφρυνση χρέους, δηλώνει ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα Ντέιβιντ Πιρς

    Με μια ανάρτησή του στο λογαριασμό του στο Twitter ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα Ντέιβιντ Πιρς καλεί τους ευρωπαίους να προχωρήσουν σε ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. «Η θέση των ΗΠΑ δεν έχει αλλάξει. Έχουμε δηλώσει επανειλημμένα ότι η Ελλάδα χρειάζεται σημαντική ελάφρυνση του χρέους και πρέπει να συνεχίσει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για να επιστρέψει στην ανάπτυξη» έγραψε ο Ντέιβιντ Πιρς.

    Παράλληλα σε ανακοίνωσή του ο Αμερικανός πρέσβης επεσήμανε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δηλώσει επανειλημμένα την στήριξή τους στη θέση του ΔΝΤ το οποίο καλεί τους Έλληνες να προχωρήσουν στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις καθώς και για την ουσιαστική ελάφρυνση του χρέους. «Συνεχίζουμε να ενθαρρύνουμε την Ευρώπη, το ΔΝΤ, και την Ελλάδα να επιταχύνουν τις προσπάθειές τους για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και να συμφωνήσουν σε ουσιαστική ελάφρυνση του χρέους για την Ελλάδα σε εύθετο χρόνο» καταλήγει στην ανακοίνωσή του ο Ντέιβιντ Πιρς.

    [04] Γ. Στουρνάρας: Είμαστε κοντά σε συμφωνία με τους δανειστές

    Την εκτίμηση ότι βρισκόμαστε κοντά σε συμφωνία με τους δανειστές εξέφρασε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας. Μιλώντας στην ΕΡΤ ο κ. Στουρνάρας ανέφερε ότι η δική του η αίσθηση, από την πληροφόρηση που έχει, είναι «ότι είμαστε αρκετά κοντά και ότι είναι θέμα λίγων ημερών πλέον».

    Μιλώντας σχετικά με τα προληπτικά μέτρα τόνισε: «Αυτά τα μέτρα υπάρχουν μόνο και μόνο επειδή τα ζητά το ΔΝΤ. Καταλαβαίνω ότι δεν τα ζητούν οι άλλοι τρεις, ούτε η ΕΚΤ ούτε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ούτε ο ESM. Είναι ένα θέμα που θέτει το ΔΝΤ. Από εκεί και πέρα όμως τη στιγμή που ο μηχανισμός αυτός έχει γίνει δεκτός από την ελληνική πλευρά, είναι μια λεπτομέρεια που μένει να καθοριστεί ακόμη», κατέληξε ο ίδιος.

    [05] Π. Μοσκοβισί: Η ελληνική κυβέρνηση δεν χρειάζεται να ψηφίσει συγκεκριμένα προληπτικά μέτρα

    Τη θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν χρειάζεται να ψηφίσει συγκεκριμένα προληπτικά μέτρα εξέφρασε ο επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί σε ομάδα δημοσιογράφων στις Βρυξέλλες, μεταξύ των οποίων και το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

    «Κατά την άποψή μας δεν χρειάζεται μια ακριβής και λεπτομερής δέσμη μέτρων αλλά ένας μηχανισμός που θα δείχνει με ακρίβεια πώς θα ληφθούν αυτά τα μέτρα εφόσον κριθεί αναγκαίο», δήλωσε ο Γάλλος επίτροπος, υπογραμμίζοντας πως οι προτάσεις που έχει καταθέσει μέχρι στιγμής η ελληνική πλευρά κινούνται προς «αυτήν την κατεύθυνση». Υπάρχει ακόμα «δουλειά» που πρέπει να γίνει για να ολοκληρωθεί αυτή η συμφωνία, ανέφερε ο Π. Μοσκοβισί εκτιμώντας, ωστόσο, πως η εργασία που απομένει «μπορεί και πρέπει να τελειώσει γρήγορα».

    Αναφερόμενος στο ΔΝΤ, υποστήριξε πως οι θεσμοί «πρέπει να έχουν μια κοινή άποψη», αλλά όχι κατά παράβαση της νομοθεσίας. «Θέλουμε το ΔΝΤ» αλλά ο μηχανισμός πρέπει να γίνει «αποδεκτός» από την ελληνική πλευρά, είπε και τόνισε: «Πρέπει να είναι σύμφωνος με το νομικό πλαίσιο της χώρας. Είμαστε δημοκρατίες και πρέπει να το σεβαστούμε». Υπενθύμισε δε, πως η άποψη των ευρωπαϊκών θεσμών είναι πως το πρώτο βασικό πακέτο μέτρων θα είναι «αρκετό» για να επιτύχει η Ελλάδα το στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος το 2018.

    Ο Π. Μοσκοβισί προειδοποίησε επίσης μιλώντας κατά των «καθυστερήσεων», τονίζοντας πως η «πρόοδος» που έχει σημειωθεί μέχρι στιγμής είναι «καλύτερης ποιότητας» σε σχέση με «προηγούμενους μήνες ακόμα και χρόνια» και πως είναι άτοπο να «δίνεται μια εντύπωση κρίσης». «Έχουμε καταφέρει να φτάσουμε στο 99% της συμφωνίας για το πρώτο πακέτο των δημοσιονομικών μέτρων και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Αυτό είναι και το μεγαλύτερο κομμάτι της συμφωνίας, που ήρθε μετά από πολλή δουλειά σε όλα τα επίπεδα», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι σε καμία περίπτωση «δεν πρέπει να περιμένουμε μέχρι τον Ιούλιο».

    Σημαντική πρόοδο παρατηρούν Κομισιόν, ΕΚΤ, ΔΝΤ και ΕΜΣ

    Κοινή δήλωση δημοσιοποίησαν σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, επισημαίνοντας ότι: "Οι θεσμοί και οι Ελληνικές Αρχές έχουν υλοποιήσει σημαντική πρόοδο επί πακέτου πολιτικής το οποίο θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για συνομιλίες επί της βιωσιμότητος του χρέους και την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του τρίτου Ελληνικού Προγράμματος. Όλοι οι θεσμοί θα συνεχίσουν να εργάζονται από τις έδρες τους με τις Αρχές και τα κράτη μέλη για τα τελικά στοιχεία ενός συνολικού πακέτου πολιτικής".

    Τα μέτρα επαρκούν ως το 2018, εκτιμούν οι Βρυξέλλες

    Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε ότι κατά την άποψη των Βρυξελλών τα μέτρα που έχει λάβει ως σήμερα η ελληνική κυβέρνηση επαρκούν για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων του ελληνικού προγράμματος ως το 2018. Άφησε δε να εννοηθεί ότι αν το ΔΝΤ θεωρεί πως ενδεχομένως δεν θα επιτευχθούν, εναπόκειται στα κράτη της ευρωζώνης να διαβουλευτούν επί του θέματος.

    Ο ίδιος εκπρόσωπος δήλωσε ακόμη ότι οι διαβουλεύσεις για το κλείσιμο της αξιολόγησης θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες παρά την αποχώρηση των επικεφαλής των ευρωπαϊκών υπηρεσιών από την Αθηνά.

    Παράγοντας της ευρωζώνης άφησε, εξάλλου, σήμερα να εννοηθεί ότι επί της ουσίας οι διαβουλεύσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και τους θεσμικούς εκπροσώπους των δανειστών έχουν σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων ολοκληρωθεί και ότι το ζήτημα των ενδεχομένων εφεδρικών μέτρων θα αποτελέσει αντικείμενο πολιτικών διαβουλεύσεων μεταξύ των κρατών μελών, σε συνδυασμό με το ζήτημα των ρυθμίσεων για το ελληνικό δημόσιο χρέος.

    Η Επιτροπή επεξεργάζεται έναμηχανισμό που δεν θα εμποδίσει άσκοπα τη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας

    Οι ελληνικές αρχές και οι θεσμοί έχουν σημειώσει «σημαντική πρόοδο» πάνω στο ολοκληρωμένο πακέτο μέτρων που θα ανοίξει το δρόμο για τις συζητήσεις πάνω στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Αυτό δήλωσε σήμερα η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκή Επιτροπής, Μίνα Αντρέεβα, επιβεβαιώνοντας ότι οι επικεφαλής της αποστολής στην Αθήνα επιστρέφουν σήμερα στις Βρυξέλλες «σε πλήρη συνεννόηση» με τις ελληνικές αρχές και όλους τους θεσμούς. «Η εργασία συνεχίζεται σε όλα τα επίπεδα και από τις έδρες των θεσμών. Η Επιτροπή συνεχίζει να εργάζεται με πίστη και προσήλωση έτσι ώστε να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση το συντομότερο δυνατό» υπογράμμισε η Μίνα Αντρέεβα.

    Ανέφερε, επίσης, πως η Επιτροπή συνεχίζει να εργάζεται με τις «ελληνικές αρχές, τους υπόλοιπους θεσμούς, και τα άλλα κράτη-μέλη» πάνω στα «τελευταία στοιχεία» ενός ολοκληρωμένου πακέτου μέτρων, στο «πνεύμα της συμφωνίας της 12ης Ιουλίου».

    [06] Αφιερωμένο στο Πάσχα το 28ο τεύχος του Πρακτορείου που κυκλοφορεί σήμερα

    Με ένα πασχαλιάτικο τεύχος το Πρακτορείο συντροφεύει τους εκδρομείς αυτών των άγιων ημερών, αλλά και αυτούς που θα μείνουν πίσω στην πρωτεύουσα ή στις μεγάλες πόλεις της χώρας, καθώς η Λαμπρή έχει τη δική της ξεχωριστή σημασία για τους Έλληνες.

    Αυτό το Πάσχα, όμως, είναι ιδιαίτερο. Μετά από πολλά χρόνια στη χώρα μας φιλοξενούμε πρόσφυγες, που άφησαν τα σπίτια τους, ξέφυγαν από την κόλαση του πολέμου. Οι Έλληνες, οι Ελληνίδες έδειξαν τι σημαίνει ανθρωπιά σε όλο τον κόσμο. Το αναγνώρισε και ο Πάπας, ο οποίος βρέθηκε, πριν λίγες ημέρες, στη Μυτιλήνη, μαζί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη και τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών, για να εκφράσει τη συμπαράστασή του τόσο στους Έλληνες όσο και στους πρόσφυγες, αλλά και να μεταφέρει στα πέρατα του κόσμου λίγο από το μεγαλείο αυτού του λαού.

    Έτσι, στο 28ο τεύχος του Πρακτορείου, ο Στρατής Μπαλάσκας γράφει, από τη Μυτιλήνη, για την ιστορική επίσκεψη του Πάπα στο νησί των προσφύγων, αλλά ταυτοχρόνως κάνει μια αναδρομή για την προσφυγιά με την οποία συνδέεται το νησί του βορειοανατολικού Αιγαίου. Σημειώνει, μεταξύ άλλων, χαρακτηριστικά:

    Αναμεταξύ στα λιμάνια. Στο βόρειο λιμάνι της πόλης, το εμπορικό, το λιμάνι του πολιτισμού. Στην άλλη άκρη του Εύριπου το λιμάνι των βαρβαρικών δραστηριοτήτων, των πολεμικών. Σε ετούτο πατάς. Στο άλλο βρίσκεσαι?

    «Αχ κάνε Αφροδίτη μου με το χρυσό στεφάνι ετούτος ο λαχνός εδώ σε μένανε να πέσει». Με το που ολοκληρώνει η Σαπφώ το στίχο, να ο Αλκαίος: «Όσοι γεννήθηκαν θνητοί, το χάρο δε ξεφεύγουν, αν είσαι ξύπνιος, αν σκέφτεσαι λιγάκι το μυαλό σου, τρίχα δεν πέφτει ανόητε χωρίς να θέλει ο Δίας, μα ξέροντας πόσοι θαρθούν καημοί μεγάλοι, πιείτε κρασί στο στρόβιλο του Αχέροντα πριν μπείτε». Ο Αλκαίος μιλούσε για κρασί. Κι ο Χριστός το ευλόγησε. Είναι γιατί κι οι δυο δεν γνώρισαν το ούζο.

    Πάπας και Πατριάρχης και πρόσφυγες, νεκροί και ζωντανοί, δικοί μας και ξένοι. Ένας αιώνας προσφυγιάς αναμεταξύ στα δυο Μυτιληνιά λιμάνια?

    «Πώς τυλιχτήκαμε έτσι, σαν τους νεκρούς μια παγωνιά, μια πάχνη, κι όλως διόλου ξεχάσαμε τη θάλασσα; Αν όμως σηκωθούμε, αν τρέξουμε και τα κουπιά αν πιάσουμε από την άκρη, το καραβάκι αν λύσουμε, αν στρέψουμε την πλώρη στο πέλαγο, το κέφι μας θα βρούμε, η ψυχή μας θα γαληνέψει».

    Οι γλάροι βουτάνε αναμεταξύ ουρανού θάλασσας. Τον ορίζοντα τον οριοθετούν δυο λιμενοβραχίονες. Ένας αρχαίος κι ένας σύγχρονος... Σκύβεις ασυναίσθητα μη τύχει και κουτουλήσεις με το γλάρο.

    «Θεός σχωρέσ? τους» λες. Για ποιους το λες;

    Ηπειρώτικο Πάσχα

    Επίσης, υπάρχει ένα αφιέρωμα στο Ηπειρώτικο Πάσχα. Μπορεί σε όλη την Ελλάδα η Λαμπρή να έχει την ομορφιά της, αλλά στην Ήπειρο των υπέροχων βουνών, των θρυλικών Τζουμέρκων και των ποταμιών, με τα καθαρότερα νερά της Ευρώπης, είναι κάτι ξεχωριστό. Ίσως γιατί στο τέλος, αυτό που μένει είναι το ξεφάντωμα, το γλέντι με τα κλαρίνα, που αντηχούν στα βουνά. Είναι έθιμα, που πολλές φορές κρατούν από την εποχή της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, αλλά και της τουρκοκρατίας, όπως αυτό στην Πρέβεζα και στο «Σαϊτάν Παζάρ», το γραφικό λιθόστρωτο δρομάκι που βρίσκεται στην καρδιά της πόλης, που έχει τη δική του ιστορία. Αλλά και στη Θεσπρωτία, στο χωριό Γηρομέρι Φιλιατών, που αναβιώνει τη Δευτέρα του Πάσχα το μοναδικό ταφικό έθιμο στην Ελλάδα και που έχει τις ρίζες του στις αρχές του 18ου αιώνα.

    Ακόμη δυο κείμενα του γνωστού ζωγράφου της Θεσσαλονίκης Ντίνου Παπασπύρου, με τίτλο Πάσχα, σε δύο εποχές. Η πρώτη αφορά την κατοχή, τη Μεγάλη Πέμπτη στις 13 Απριλίου του ?44, λίγο πριν την απελευθέρωση και το δεύτερο την εποχή του εμφυλίου, τη Μεγάλη Τρίτη 8 Απριλίου του ?47. Δύσκολες εποχές που δεν πρέπει να ξεχνάμε.

    Με αφορμή την κορύφωση του «Θείου Δράματος», θυμίζουμε, ειδικά στους νεότερους, τον κορυφαίο Βυζαντινό υμνογράφο Ρωμανό τον Μελωδό, «τον Ελληνοσύρο μάγο», όπως τον χαρακτήρισε ο Οδυσσέας Ελύτης.

    Επιπλέον, το Πρακτορείο θυμίζει και μια σχετικώς πρόσφατη ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου, το Κύπελλο του Πάσχα, που ξεκίνησε το 1928, λίγο πριν τον καταστροφικό σεισμό της Κορίνθου και συνεχίστηκε μέχρι το 1964. Άλλες εποχές, όταν οι αρχηγοί των ομάδων τσούγκριζαν αβγά στη σέντρα, αλλά και όταν οι παίχτες συζητούσαν τις κοινές τους αγωνίες στα καφενεία. Το Κύπελλο του Πάσχα, όμως ήταν και το αποτέλεσμα της συγκρότησης του θρυλικού Π.Ο.Κ. στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Όταν δηλαδή, τιμωρήθηκε ο Ολυμπιακός από την ΕΠΟ και οι δύο άλλοι μεγάλοι σύλλογοι, ο Παναθηναϊκός και η ΑΕΚ, στάθηκαν δίπλα του και συνέταξαν «συμβόλαιον φιλίας και συνεργασίας».

    Τέλος, το Πρακτορείο δίνει και συμβουλές για τους εκδρομείς και τι να προσέξουν με το αυτοκίνητό τους και τη μετακίνησή τους στους φορτωμένους εθνικούς και επαρχιακούς δρόμους, αλλά και με τη διατροφή τους, για να αποφύγουν δυσάρεστες εκπλήξεις και να γυρίσουν πίσω ανανεωμένοι και δυνατοί.

  • Την Πέμπτη του Πάσχα 5/5/2016 το «Πρακτορείο» δεν θα κυκλοφορήσει λόγω των αργιών του Πάσχα και της Πρωτομαγιάς. Ραντεβού στις 12 Μαϊου.

    [07] Μισθωτοί και φοιτητές διαδηλώνουν στη Γαλλία κατά της μεταρρύθμισης των εργασιακών σχέσεων

    Αποφασισμένοι να εξασφαλίσουν την απόσυρση του "απαράδεκτου" σχεδίου μεταρρύθμισης των εργασιακών σχέσεων, δεκάδες χιλιάδες μισθωτοί και φοιτητές κατέβηκαν και πάλι σήμερα στους δρόμους στο Παρίσι και σε δεκάδες άλλες πόλεις της Γαλλίας έπειτα από κάλεσμα επτά συνδικάτων, για τέταρτη φορά μέσα σε δύο μήνες και μερικές ημέρες πριν από τη συζήτηση του νομοσχεδίου στην Εθνοσυνέλευση.

    Η σημερινή ημέρα είναι μια δοκιμή για την αποφασιστικότητα των αντιτιθέμενων σε αυτή την τελευταία σημαντική μεταρρύθμιση της πενταετούς θητείας του σοσιαλιστή προέδρου Φρανσουά Ολάντ, έναν χρόνο πριν από τις προεδρικές εκλογές που προοιωνίζονται ιδιαίτερα δύσκολες για την κυβερνώσα αριστερά. Και ορισμένοι περιμένουν μια σύγκλιση με το ανεπίσημο κίνημα πολιτών "Nuit Debout" (Ολονυχτία) που καταλαμβάνει από την 31η Μαρτίου κάθε βράδυ την πλατεία της Δημοκρατίας στο Παρίσι.

    Η σημερινή κινητοποίηση πραγματοποιείται εν μέσω τεταμένου κλίματος, καθώς τις προηγούμενες ημέρες είχαν σημειωθεί επεισόδια στο περιθώριο διαδηλώσεων, παρά τη σημαντική ανάπτυξη δυνάμεων της τάξης στο πλαίσιο της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που έχει επιβληθεί στη Γαλλία μετά τις επιθέσεις του Νοεμβρίου.

    Συγκρούσεις ανάμεσα σε διαδηλωτές και σε δυνάμεις της τάξης σημειώθηκαν αργά το πρωί στη Νάντη (δυτική Γαλλία), λίγο μετά την έναρξη μιας πορείας στην οποίας συμμετείχαν 8-9.000 άνθρωποι, σύμφωνα με την αστυνομία, περισσότεροι από 20.000, σύμφωνα με τους διοργανωτές. Η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων.

    Η διαδήλωση στο Παρίσι ξεκίνησε στις 15:00 ώρα Ελλάδας. Αναμενόταν να διασχίσει το νοτιοανατολικό τμήμα της πόλης, όμως οι αρχές περιμένουν ότι ορισμένοι διαδηλωτές θα συγκεντρωθούν στη συνέχεια στην πλατεία της Δημοκρατίας.

    Στο αεροδρόμιο Ορλί της πρωτεύουσας, το δεύτερο μεγαλύτερο της Γαλλίας, οι αεροπορικές εταιρίες είχαν ειδοποιηθεί να περικόψουν το 20% των πτήσεων, αν και η κυκλοφορία διεξάγεται ως επί το πλείστον κανονικά στο μεγαλύτερο αεροδρόμιο Σαρλ ντε Γκολ, βόρεια του Παρισιού.

    [08] Β. Ντομπρόβσκις: Χρειάζεται κι άλλος χρόνος για να συζητηθούν τα μέτρα έκτακτης ανάγκης για την Ελλάδα

    Ο Ιταλός υπουργός οικονομικών Πιέρ Κάρλο Πάντοαν συναντήθηκε σήμερα με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις. Στο τέλος της συνάντησης, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, ερωτηθείς σχετικά με τις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους θεσμούς, τόνισε:

    «Η Ελλάδα δεν ήταν στα θέματα της σημερινής συνάντησης. Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα γενικότερα, οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται, ξέρουμε ότι υπάρχει μία συμφωνία για το πώς θα προχωρήσουμε. Θα χρησιμοποιηθούν οι προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ως βασικό σενάριο και θα αποφασίσουμε μέτρα με τις ελληνικές αρχές ούτως ώστε η Ελλάδα να πετύχει τον μεσοπρόθεσμο στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5%. Πρόκειται για μια δέσμη μέτρων που αντιστοιχεί σε ποσοστό 3% του ακαθάριστου εθνικού προϊόντος. Τουτέστιν, οριστικοποιούμε το συγκεκριμένο πακέτο και βρισκόμαστε στο συγκεκριμένο σημείο.

    Υπάρχει και μία συζήτηση σχετικά με μέτρα εκτάκτου ανάγκης, τα οποία πρόκειται να εφαρμοστούν σε περίπτωση που ένα πιο απαισιόδοξο σενάριο εξελίξεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου βρει, ενδεχομένως, επιβεβαίωση. Όπως ξέρετε, έγιναν κάποιες συζητήσεις σχετικά με συνεδρίαση του Eurogroup την εβδομάδα αυτή, και πιο συγκεκριμένα σήμερα, ώστε να γίνουν συζητήσεις με στόχο κι άλλη πρόοδο, αλλά χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να συζητηθούν τούτα τα μέτρα έκτακτης ανάγκης, όπως και η πλήρης συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο πρόγραμμα αυτό».

    [09] «Carpe Diem», έκθεση φωτογραφίας του Χρ. Δουλγέρη στη Σαντορίνη

    Εικόνες από το παρελθόν και το παρόν των εργοστασίων τομάτας της Σαντορίνης παρουσιάζονται, με ένα θεατρικό και ποιητικό τρόπο στις φωτογραφίες της έκθεσης «CARPE DIEM» του Χριστόφορου Δουλγέρη που εγκαινιάζεται στο Εργοστάσιο Τεχνών Σαντορίνης (Santorini Arts Factory-SAF) το Σάββατο 7 Μαΐου. Πρόκειται για τη φωτογραφική δουλειά που έχει συλλέξει, έναν ολόκληρο χρόνο, ειδικά για το SAF, ο καλλιτέχνης.

    «Σε αυτές τις φωτογραφίες μου φωτογραφίζω μηχανές οι οποίες βρίσκονται εκτός λειτουργίας. Αντικαθιστούν κατά κάποιο τρόπο τον πρακτικό τους ρόλο με αυτό της αυτοπροβολής. Παρουσιάζονται για πρώτη φορά ως πρωταγωνιστές στο βάθρο ενώ κουβαλούν και μεταφέρουν μαζί τους σημαντικές πληροφορίες και ψήγματα της ιστορικής μνήμης. Οι μηχανές, ανεξάρτητες πια από την αλυσίδα παραγωγής τους, εμφανίζονται σε ένα ρόλο αυτόνομο και σκηνοθετημένο από τον ίδιο το φωτογράφο, ανάμεσα σε φθαρτά υλικά και τον ίδιο το χώρο που τα φιλοξενεί», αναφέρει ο Χριστόφορος Δουλγέρης.

    «Στην πάλη της τέχνης για δημιουργία ο ρόλος των ανθρώπων είναι αναμφίβολα σημαντικός και καθοριστικός, όπως και των μηχανών οι οποίες μεταλλάσσονται, εξελίσσονται και τέλος, σύμφωνα με τις τεχνολογικές απαιτήσεις, παύουν να υπάρχουν. Αποτελούν, όπως και οι άνθρωποι, το παρελθόν της ιστορίας και της κοινωνικής πραγματικότητας. Κοινωνικός σχολιασμός, ανάγκη για αυτοεκτίμηση ή ανάγκη για ανακεφαλαιοποίηση του πνεύματος στη ζωή μας! Όπως και να έχει σε αυτό το κεφάλαιο της ιστορίας μοναδικός αφηγητής της είναι η ίδια η φωτογραφία!», επισημαίνει.

    Στην έκθεση παρουσιάζονται φωτογραφικά τυπώματα μεγάλων διαστάσεων όπως και μια υπερμεγέθης εγκατάσταση που σκοπό έχει να μεταφέρει στους θεατές μια τμηματική εικόνα αναπαράστασης ενός εργοστασίου τομάτας, σε πραγματικές διαστάσεις.

    [10] Εγκρίθηκε η μουσειογραφική και μουσειολογική μελέτη του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης

    Μετά από αναβολές και καθυστερήσεις εγκρίθηκε την Μ. Δευτέρα, από το Συμβούλιο Μουσείων, η μουσειογραφική και μουσειολογική μελέτη του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ).

    «Μια πολύ μακριά περιπέτεια ολοκληρώθηκε θετικά. Η έγκριση τόσο της μουσειολογικής και μουσειογραφικής μελέτης ομόφωνα είναι ένα καθοριστικό, θετικό βήμα προς το άνοιγμα του μουσείου» είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η διευθύντρια του μουσείου Κατερίνα Κοσκινά και συμπλήρωσε: «Τόσο η έγκριση των μελετών σε οριστική μορφή όσο και ο εσωτερικός κανονισμός λειτουργίας και τα ζητήματα που σχετίζονται με αυτόν, όπως το θέμα της στελέχωσης του μουσείου, είναι όχι μόνο οι τρεις βασικές προϋποθέσεις για να ανοίξει το μουσείο αλλά και τα προαπαιτούμενα για να προχωρήσουμε στη δωρεά του Ιδρύματος Νιάρχου. Όταν αυτά τα έχουμε στα χέρια μας, τότε θα είναι εύκολο να προχωρήσουμε και στα υπόλοιπα. Από πλευράς μουσείου ότι έπρεπε να κάνουμε το έχουμε κάνει. Περιμένουμε να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες που δεν εξαρτώνται από εμάς, αλλά από την πολιτεία».

    Επίσης, η κ. Κοσκινά τόνισε ότι «το υπουργείο έχει δεσμευτεί ότι θα κάνει ότι είναι δυνατό για να προχωρήσουμε το συντομότερο» και σημείωσε ότι «δεν χάνεται ούτε δευτερόλεπτο από πλευράς μουσείου για να μικρύνουμε τον χρόνο αναμονής για το άνοιγμα του μουσείου. Σε κάθε περίπτωση μέσα στο 2016 θα φροντίσουμε να γίνουν κάποιες εκδηλώσεις ώστε να μην περιμένουν οι καλλιτέχνες και ο κόσμος για να μπουν στο μουσείο μέχρι τα οριστικά του εγκαίνια».

    [11] Απόλυτη ταύτιση με το ΔΝΤ καταλογίζει στη ΝΔ ο Ν. Παππάς

    Απόλυτη ταύτιση με το ΔΝΤ καταλογίζει στη ΝΔ ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς.

    Ο κ. Παππάς σημειώνει ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ο εκπρόσωπός τους, είναι από τους ελάχιστους στην Ευρώπη και διεθνώς που «αρνούνται να δουν την παρελκυστική τακτική του ΔΝΤ» και που ζητά από την κυβέρνηση να αποδεχτεί μέτρα του Ταμείου πέραν της συμφωνίας του Ιουλίου, που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων, ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές συντάξεις, άρση προστασίας της α' κατοικίας, απελευθέρωση ομαδικών απολύσεων και περικοπές μισθών και συντάξεων.

    Ειδικότερα, σε δήλωση του, ο κ. Παππάς αναφέρει ότι «αποτελεί θράσος του κ. Κουμουτσάκου να μιλάει για καταστροφή της οικονομίας ενώ εκπροσωπεί το κόμμα της ύφεσης του 25%. Και μάλιστα τη στιγμή που η οικονομία σταθεροποιείται».

    Τονίζει ότι «η ΝΔ είναι από τους ελάχιστους στην Ευρώπη και στον κόσμο που αρνούνται να δουν την παρελκυστική τακτική του ΔΝΤ και επιρρίπτουν ευθύνη στην ελληνική κυβέρνηση, δικαιολογώντας όσους επιθυμούν μέτρα ύψους 2% του ΑΕΠ πέραν της συμφωνίας του Ιουλίου».

    Ο υπουργός Επικρατείας αναφέρει ότι «με τα «διαρθρωτικά» μέτρα του ΔΝΤ, δυστυχώς, η ΝΔ επίσης συμφωνεί απόλυτα και μας ζητάει να τα αποδεχτούμε:

    - ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές συντάξεις

    - άρση προστασίας της πρώτης κατοικίας

    - απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων

    - περικοπές δαπανών, δηλαδή μισθών και συντάξεων».

    «Επειδή δεν τα αποδεχόμαστε», υπογραμμίζει, «ζητάει να παραιτηθούμε μήπως έρθει άλλη κυβέρνηση για να τα εφαρμόσει».

    «Θα περιμένουν για πολύ ακόμα και θα ξαναχάσουν», τονίζει ο κ. Παππάς και σημειώνει ότι «για την απόλυτη ταύτισή τους με το ΔΝΤ, τους κρίνει καθημερινά ο λαός».

    [12] Π. Λαφαζάνης: Κακόγουστο θέατρο στις πλάτες των πολιτών η διαπραγμάτευση του πρωθυπουργού

    Κοροϊδία, εξαπάτηση και εμπαιγμό του λαού καταλογίζει στον πρωθυπουργό ο Παναγιώτης Λαφαζάνης με σημερινή δήλωσή του.

    Ο επικεφαλής της ΛΑΕ τονίζει, μεταξύ άλλων πως «ο Αλ. Τσίπρας έχοντας επιβάλει μέτρα εξόντωσης του ελληνικού λαού ύψους 5,4 δισ. και έχοντας συμφωνήσει στην επιβολή και άλλων 3,6 δισ. με αυτόματο μηχανισμό και ως δήθεν ?συμπληρωματικό? πακέτο, παίζει τώρα κακόγουστο θέατρο στις πλάτες του τόπου και των πολιτών», καθώς «κοροϊδεύει, εξαπατά και εμπαίζει για άλλη μία φορά τον ελληνικό λαό, στήνοντας ένα παραπλανητικό σκηνικό δήθεν διαπραγμάτευσης».

    Ο Αλ. Τσίπρας δεν διαπραγματεύεται τίποτα, εκτιμά ο κ. Λαφαζάνης προσθέτοντας πως για να υπάρξει διαπραγμάτευση «πρέπει η χώρα να διαθέτει εναλλακτική λύση, η οποία να μην εξαρτάται από τις πιστώσεις των νεοαποικιοκρατών της ΕΕ και του ΔΝΤ».

    [13] Πρωταθλητής και πάλι ο ΑΠΟΕΛ

    Δύο...στροφές πριν τη λήξη του πρωταθλήματος ο ΑΠΟΕΛ κατάκτησε και μαθηματικά τον τίτλο στην Κύπρο, για 25η φορά στην ιστορία του και 4η συνεχόμενη, μετά τη νίκη του με 2-0 επί της ΑΕΚ Λάρνακας στο ντέρμπι κορυφής της 8ης αγωνιστικής της Β΄ φάσης.

    Ο Σωτηρίου στο 41΄ και ο Γιαννιώτας στο 65΄ με πέναλτι ήταν οι σκόρερ των γηπεδούχων.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 28 April 2016 - 16:32:25 UTC