Browse through our Interesting Nodes of Greek Newspapers & Magazines Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-05-11

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αλ.Τσίπρας: Η Ελλάδα γυρίζει σελίδα, αφήνει πίσω της 6 χρόνια σκοτάδι
  • [02] «Ο δημοσιονομικός "κόφτης" είναι ένας μηχανισμός που δεν πρόκειται να αξιοποιηθεί»
  • [03] Κ. Μητσοτάκης: Η Ελλάδα γυρνάει κάθε μέρα προς τα πίσω και η κυβέρνησή μας πανηγυρίζει
  • [04] «Τα συμβαλλόμενα μέρη να επιταχύνουν τους ρυθμούς για να κλείσει η συμφωνία μέχρι το τέλος του μήνα»
  • [05] Προτάσεις του ΕΒΕΠ για επενδύσεις και αναπτυξιακό νόμο
  • [06] Σχέδιο δράσης κατά της φοροδιαφυγής θα παρουσιάσει η Ιαπωνία στη διάσκεψη της ομάδας G7
  • [07] Ξεκίνησε από την Ειδομένη η εκστρατεία εμβολιασμού
  • [08] Στη δημοσιότητα έκθεση του ΣτΕ με τα συμπεράσματα της αποστολής του Τ. Μπότσεκ σε Ελλάδα και ΠΓΔΜ
  • [09] Εκτιμήσεις για αύξηση έως και 70% στις αφίξεις Ρώσων τουριστών, διατύπωσε ο Ν. Ξυδάκης
  • [10] Στους 1.987 οι μετανάστες και πρόσφυγες στο λιμάνι του Πειραιά
  • [11] Σήμερα ψηφίζει η Γερουσία για την παραπομπή ή μη σε δίκη της Προέδρου της Βραζιλίας
  • [12] Τουλάχιστον 16 νεκροί από έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου στο Ιράκ
  • [13] ΗΠΑ: Ο Σάντερς νίκησε την Κλίντον στους προκριματικούς στη Δυτική Βιρτζίνια
  • [14] Νεκροί 12 αντάρτες από τις επιχειρήσεις του στρατού και της αστυνομίας, στο Αφγανιστάν
  • [15] Κάννες με Αλμοδόβαρ, Τζάρμους, Νταρντέν, αλλά και με ελληνικό χρώμα
  • [16] Έκθεση για τα μεσαιωνικά λιμάνια, ξεκινά στις 25 Μαΐου, στο Ναυτικό Μουσείο Ελλάδος
  • [17] Παρουσίαση του νέου βιβλίου "ΤΑ... ΑΝ ΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ" του Ι. Μυλόπουλου
  • [18] Στη Βιέννη ο Ν. Κοτζιάς σε μία προσπάθεια «επανασυγκόλλησης» των ελληνοαυστριακών σχέσεων
  • [19] "Καινοτομία και νεανική επιχειρηματικότητα δίνουν προστιθέμενη αξία στις σχέσεις Ελλάδας-Ισραήλ" τονίζει η πρέσβειρα του Ισραήλ στην Αθήνα
  • [20] Ξεκινά από την Ειδομένη εκστρατεία εμβολιασμού των προσφύγων και μεταναστών
  • [21] Ανακαλύφθηκε στην Αυστραλία ο αρχαιότερος πέλεκυς με λαβή στον κόσμο, ηλικίας 46.000 - 49.000 ετών
  • [22] Η Ύδρα, ο μικρός δορυφόρος του Πλούτωνα καλύπτεται με πάγο από πεντακάθαρο νερό

  • [01] Αλ.Τσίπρας: Η Ελλάδα γυρίζει σελίδα, αφήνει πίσω της 6 χρόνια σκοτάδι

    Την ικανοποίηση του για την απόφαση του Eurogroup με την οποία «επισφραγίστηκε μια θεμελιώδης αλλαγή της εικόνας για τη χώρα» εξέφρασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Εξήγησε τι σηματοδοτούν οι αποφάσεις για τη χώρα, τον λαό, την οικονομία, τονίζοντας ότι πρόκειται για μια σημαντική ημέρα, καθώς μετά από 6 συνεχόμενα χρόνια αρνητικών ειδήσεων είχαμε καλές ειδήσεις και η κοινωνία πλέον δικαιούται μετά τον ορυμαγδό της ύφεσης να κοιτάξει ξανά το μέλλον με αισιοδοξία.

    Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «σήμερα δικαιούμαστε να είμαστε χαρούμενοι, αλλά όχι να πετάμε στα σύννεφα», ότι δεν είναι ώρα για πανηγυρισμούς, αλλά για σκληρή και μεθοδική δουλειά, διότι «ξέρουμε ότι η νέα φάση στην οποία εισέρχεται η χώρα θα είναι και μια πιο απαιτητική φάση». Χρειάζεται, σημείωσε, σχέδιο, αποφασιστικότητα για ρήξεις και τομές με κατεστημένες αντιλήψεις και νοοτροπίες και κατεστημένα συμφέροντα, τόλμη και αποτελεσματικότητα για να μπει οριστικά η οικονομία σε μια τροχιά απογείωσης.

    Ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε ότι αποκρούστηκαν οι απαιτήσεις για πρόσθετα μέτρα 3,6 δισ. μέτρων και νομοθέτησής τους, ότι έχουμε οδικό χάρτη με σαφή βήματα για την ελάφρυνση του χρέους. Τόνισε ότι η ελληνική οικονομία είναι σαν συμπιεσμένο ελατήριο, το μόνο που χρειάζεται είναι κάποιος να το αφήσει, και πως η απόφαση που αναμένουμε στο Eurogroup την 24η Μαΐου θα σηματοδοτήσει ότι «η Ελλάδα γυρίζει σελίδα, αφήνει πίσω της έξι χρόνια σκότους και βλέπει επιτέλους το φως της ανάπτυξης».

    Απαντώντας στις δυνάμεις εκείνες που «κινδυνολογούν» και «καταστροφολογούν», υπογράμμισε ότι ο μηχανισμός δημοσιονομικής διόρθωσης δεν είναι νέα μέτρα ή, πολύ περισσότερο, νέο μνημόνιο, και παράλληλα εξέφρασε στοιχειοθετημένα την πεποίθησή του ότι ο μηχανισμός δεν θα χρειαστεί να εφαρμοστεί, γιατί για πρώτη φορά το πρόγραμμα μπορεί να βγει.

    Επισφραγίστηκε η θεμελιώδης αλλαγή της εικόνας

    Ειδικότερα, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι στο χτεσινό Eurogroup επισφραγίστηκε μια θεμελιώδης αλλαγή της εικόνας, που συντελείται εδώ και καιρό και που έχει να κάνει με την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας και τους συμμάχους της που έχει πλέον δίπλα της. «Η Ελλάδα σήμερα δεν είναι μόνη και απομονωμένη, αλλά έχει ισχυρή στήριξη από μια σειρά δυνάμεων και κυβερνήσεων που έχουν κατανοήσει ότι ο τόπος αυτός και ο λαός δικαιούται να γυρίσει σελίδα και να ξεφύγουμε από τον φαύλο κύκλο της ύφεσης και του δανεισμού», είπε.

    Επισήμανε ότι πλέον έχει δημιουργηθεί μια πεποίθηση και στην ευρωπαϊκή κοινή γνώμη ότι ο λαός αυτός που υπέφερε σκληρά και άδικα, δικαιούται να επιστρέψει στον δρόμο της ανάκαμψης. Τόνισε ότι αυτός ο μεγάλος μετασχηματισμός στην κοινή γνώμη και στο επίπεδο των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων δεν ήρθε ως κεραυνός εν αιθρία, αλλά ήταν ένα αποτέλεσμα σκληρής προσπάθειας, μεθοδικής δουλειάς, των διαπραγματευτικών προσπαθειών, διπλωματικών πρωτοβουλιών και πολιτικών παρεμβάσεων της κυβέρνησης σε όλα τα επίπεδα.

    Υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση βρέθηκε στο επίκεντρο μιας πολιτικής σύγκρουσης που υπερβαίνει την Ελλάδα και την Ευρώπη, που αφορά στη διαχείριση των κρατικών χρεών στις χώρες της ΕΕ και της ευρωζώνης. Υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση έδωσε διαπραγματευτική και πολιτική μάχη με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα, αλλά με προσοχή και επιδεξιότητα, χαρακτηρίζοντας τήν δουλειά της διαπραγματευτικής ομάδας αξιέπαινη και η οποία αποδίδει σήμερα καρπούς.

    Η αξιολόγηση κλείνει χωρίς πρόσθετα μέτρα, με οδικό χάρτη ελάφρυνσης του χρέους

    Ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε τη χτεσινή απόφαση δικαίωση των πολύμηνων προσπαθειών και απόδειξη ότι η Ελλάδα μπορεί να τα καταφέρει χωρίς να υποχωρεί διαρκώς σε παράλογες απαιτήσεις.

    Συγκεκριμένα σημείωσε ότι κλείνει το πακέτο της αξιολόγησης χωρίς τη νομοθέτηση επιπρόσθετων μέτρων απ' όσα είχαν ήδη συμφωνηθεί τον Αύγουστο, με τήρηση εκ μέρους της κυβέρνησης των δεσμεύσεων τόσο απέναντι στους δανειστές, αλλά κυρίως προς τον λαό, αξιοποιώντας κάθε δυνατότητα ευελιξίας με στόχο την κοινωνική προστασία. «Τηρήσαμε τη συμφωνία κρατώντας την κοινωνία όρθια», υπογράμμισε.

    Επισήμανε ότι τώρα ανοίγει ο δρόμος για την εκταμίευση μιας μεγάλης δόσης, που θα έχει ευεργετικά αποτελέσματα στην ελληνική οικονομία, ένα σημαντικό τμήμα της οποίας θα χρησιμοποιηθεί για την εξυπηρέτηση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου.

    Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι την ίδια στιγμή έχουμε συγκεκριμένο αποτυπωμένο οδικό χάρτη για την ελάφρυνση, την απομείωση του χρέους, που προβλέπει συγκεκριμένα σαφή βήματα που θα αποτυπωθούν και σε τεχνικό επίπεδο μέχρι τις 24 Μαΐου, και θα είναι βήματα που θα οδηγήσουν σε ουσιαστική ελάφρυνση των δανειακών υποχρεώσεων της χώρας- και έτσι δημιουργείται ο απαιτούμενος δημοσιονομικός χώρος για την κατοχύρωση και διεύρυνση της κοινωνικής προστασίας.

    Εγκληματικό κάποιοι να δηλητηριάζουν τον λαό με καταστροφολογία

    Ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως είναι «εγκληματικό» κάποιοι να προσπαθούν με ψεύδη, κινδυνολογία και καταστροφολογία, «να δηλητηριάζουν τον λαό προσπαθώντας να του μεταφέρουν τη δική τους μιζέρια».

    Τόνισε ότι το εγχώριο οικονομικό, πολιτικό και μιντιακό κατεστημένο «για άλλη μια φορά έπαιξε τα ρέστα του κόντρα στην κυβέρνηση» και «ευτυχώς για τη χώρα έχασαν». «Η ελπίδα πεθαίνει τελευταία γιατί εκτός από την ελπίδα του λαού που αναγεννήθηκε χτες, υπάρχει και η ελπίδα της διαπλοκής που χτες πέθανε οριστικά». Είπε ότι στην προσπάθεια τους να αποσταθεροποιήσουν την κυβέρνηση προσέφεραν κακές υπηρεσίες στη χώρα, προσπάθησαν με κάθε τρόπο να οδηγήσουν τη διαπραγμάτευση σε αδιέξοδο, παίρνοντας τις πιο ακραίες θέσεις των δανειστών, προσπάθησαν να προεξοφλήσουν ότι θα οδηγηθούμε στη λήψη επιπρόσθετων μέτρων. «Σχεδόν εκλιπαρούσαν τους εταίρους να σκληρύνουν τη στάση τους όχι απέναντι στην κυβέρνηση, αλλά στη χώρα, και όταν είδαν ότι διαψεύδονται άρχισαν να τα ρίχνουν στους εταίρους ότι είναι πολύ ανεκτικοί στην κυβέρνηση και την Ελλάδα. Αποδείχτηκε, είπε, ότι στόχος τους δεν είναι να ασκούν αντιπολίτευση αλλά να επιδίδονται σε ασύστολη καταστροφολογία, χωρίς να λογαριάζουν τον κίνδυνο γενικευμένης αποσταθεροποίησης.

    Τους κατηγόρησε ότι «δεν βάζουν μυαλό ούτε και τώρα και πως ενώ η χώρα πέτυχε μια σημαντική απόφαση χτες, συνεχίζουν να μεμψιμοιρούν, διότι αντί να δουν το κλείσιμο της αξιολόγησης και τη συμφωνία για την απομείωση του χρέους, επικεντρώνουν στον μηχανισμό δημοσιονομικής διόρθωσης, στην ελληνική πρόταση που έγινε δεκτή και οδήγησε στην αποφυγή της λήψης πρόσθετων μέτρων 3,6 δισ. ευρώ. «Φαίνεται ότι θα προτιμούσαν τα μέτρα», σχολίασε.

    Ο μηχανισμός διόρθωσης δεν είναι ούτε νέα μέτρα, ούτε νέο μνημόνιο

    Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι ο μηχανισμός δημοσιονομικής διόρθωσης δεν είναι ούτε μέτρα ούτε, πολύ περισσότερο, νέο μνημόνιο, όπως προσπαθούν να πείσουν.

    Είπε ότι πρόκειται για θεσμό που προβλέπεται ήδη στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, προβλέπεται τόσο από τους μηχανισμός two pack και six pack, όσο και από τον ελληνικό νόμο, και πως αυτό που προσέθεσε η κυβέρνηση δεν ήταν τίποτε άλλο από συγκεκριμένες εγγυήσεις για την αυτόματη εφαρμογή της διόρθωσης σε περίπτωση απόκλισης από τους στόχους της Συμφωνίας- διόρθωση που ούτως ή άλλως προβλέπεται από όλες τις συμφωνίες αν δεν πιάνεις τους στόχους. «Σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να πει κάποιος ότι πρόκειται για νέα μέτρα ή πολύ περισσότερο για νέο μνημόνιο, όπως επιμένει η στρατευμένη προπαγάνδα», τόνισε.

    Δεν θα χρειαστεί να εφαρμοστεί ο μηχανισμός

    Σημείωσε ότι ο μηχανισμός αυτός, η διόρθωση δεν θα χρειαστεί- κι αυτό γιατί για πρώτη φορά στα 6 χρόνια της κρίσης έχουμε ένα πρόγραμμα που μπορεί να βγει, ήπιας δημοσιονομικής προσαρμογής και λογικών στόχων πρωτογενών πλεονασμάτων, που δεν θα απαιτήσει πρόσθετες δημοσιονομικές επιβαρύνσεις.

    Τόνισε ότι αυτό επιβεβαιώνεται από τα στοιχεία της Eurostat και της Κομισιόν, επιβεβαιώθηκε για το 2015 όταν η οικονομία κατάφερε -σύμφωνα με τα στοιχεία- πλεόνασμα 1% πάνω από τον στόχο. Αυτό σημαίνει, είπε, ότι η οικονομία θα πιάσει χωρίς κανένα μέτρο τους στόχους και του 2016, διότι όταν το 2015 βρίσκεσαι πάνω από τον στόχο του 2016 σημαίνει ότι έχεις ήδη πιάσει τον στόχο- άρα αποκλείεται η ενεργοποίηση αυτού του μηχανισμού μέχρι την 1/5/2017 και για όλο το 2017. «Το ίδιο είναι βέβαιο ότι θα συμβεί και τον Μάη του 2018 και του 2019». Είπε ότι τα έσοδα του κράτους αυξάνονται, ενώ ο ελεγκτικός και φορολογικός μηχανισμός είναι σε τροχιά ανασυγκρότησης.

    Είναι ώρα για σκληρή και μεθοδική δουλειά

    Ο πρωθυπουργός έδωσε το σύνθημα για σκληρή και μεθοδική δουλειά για την εντατικοποίηση των προσπαθειών για έξοδο από το καθεστώς επιτροπείας μια ώρα αρχύτερα: Σχεδιασμό της παραγωγικής ανασυγκρότησης, της οικονομίας, επικέντρωση στα μεγάλα προβλήματα της καθημερινότητας των πολιτών.

    Έθεσε τους στόχους της βελτίωσης του επενδυτικού περιβάλλοντος, ενίσχυσης της κοινωνικής προστασίας, μεγάλες αλλαγές στην κοινωνία, παιδεία, εργασία για να επιτευχθεί ανάπτυξη, που δεν θα βασίζεται στη συντριβή της εργασίας, αλλά θα είναι με κοινωνικό πρόσημο. Βασικός στόχος η παραγωγή πλούτου και ο δίκαιος διαμοιρασμός του, προσέλκυση μικρών, μεσαίων, μεγάλων επενδύσεων, κινητοποίηση των ζωντανών παραγωγικών δυνάμεων, ολοκλήρωση των μεγάλων έργων, καταπολέμηση της ανεργίας και της ανασφάλιστης εργασίας, μάχη για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, μάχη κατά της διαπλοκής και διαφθοράς.

    [02] «Ο δημοσιονομικός "κόφτης" είναι ένας μηχανισμός που δεν πρόκειται να αξιοποιηθεί»

    «Ο δημοσιονομικός "κόφτης" είναι ένας μηχανισμός που δεν πρόκειται να αξιοποιηθεί» υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Δ. Βίτσας αναφερόμενος στη συμφωνία του Eurogroup. «Κάναμε μια προσπάθεια να μην υπάρχει σημαντική επιβάρυνση στους "πιο κάτω"» είπε ο υπουργός Άμυνας, μιλώντας στον ΣΚΑI.

    Αναφερόμενος στην εξαίρεση των αμυντικών δαπανών από τη συμφωνία του Eurogroup για περικοπές, δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι οι δαπάνες δεν είναι μόνο για οπλικά συστήματα, υπογραμμίζοντας την ανάγκη αποπληρωμής και εκσυγχρονισμού παλαιότερων εξοπλιστικών προγραμμάτων.

    Αναφερόμενος στην αναδιοργάνωση των Ενόπλων Δυνάμεων, σημείωσε, μεταξύ άλλων: «Δεν εξετάζουμε αυτή τη στιγμή μείωση θητείας, δεν είναι αυτό το επίδικο».

    Σχετικά την προσφυγική κρίση επισήμανε πως από την Ειδομένη έχουν αποχωρήσει 2.000 με 3.000 μετανάστες. «Άκουσα τον αρμόδιο υπουργό και συμφωνώ μαζί του ότι το επόμενο διάστημα η Ειδομένη θα εκκενωθεί» είπε, επικαλούμενος δηλώσεις του κ. Μουζάλα. Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει το ζήτημα της διαχείριση της καθημερινότητας των προσφύγων, με θέματα όπως αναθεώρηση των συμβάσεων με κέτερινγκ και σύναψης νέων συμβάσεων για να αντιμετωπιστούν οι ιδιαίτερες διατροφικές ανάγκες των μουσουλμάνων.

    [03] Κ. Μητσοτάκης: Η Ελλάδα γυρνάει κάθε μέρα προς τα πίσω και η κυβέρνησή μας πανηγυρίζει

    «Η Ελλάδα γυρνάει κάθε μέρα προς τα πίσω και η κυβέρνησή μας πανηγυρίζει», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχολιάζοντας τα όσα ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας στο υπουργικό συμβούλιο.

    Ο πρόεδρος της ΝΔ είπε χαρακτηριστικά, ότι από τη Δευτέραη κυβέρνηση ανεβάζει κακόγουστη θεατρική παράσταση.

    «Το 4ο μνημόνιο που θα υπογράψει, το 2ο δικό της, είναι πολύ επώδυνο για να καλυφθεί στις προκλητικές θριαμβολογίες της. Υπογράφει μέτρα ύψους 5,4 δις που δεν θα ήταν απαραίτητα. Τώρα προσπαθεί να τα μπαλώσει με επώδυνα μέτρα στο ασφαλιστικό και με φόρους», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

    Πρόσθεσε επίσης ότι η κυβέρνηση υποχρεώθηκε να αποδεχθεί τον λεγόμενο «κόφτη», ένα μηχανισμό που - είπε - έχει την υπογραφή ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

    Ο κ. Μητσοτάκης συμπλήρωσε ότι η κυβέρνηση αντιπαρατάσσει μια, όπως ανέφερε, γενικόλογη, μπερδεμένη και υπό προϋποθέσεις ρύθμιση για το χρέος.

    «Βαριά μέτρα για κάθε νοικοκυριό τώρα, αβέβαιη ρύθμιση για το χρέος στο μέλλον», συνέχισε ο πρόεδρος της ΝΔ σημειώνοντας ότι το χρέος έχει ήδη περικοπεί από το 2012 κατά 130 δις χωρίς αυτό από μόνο του να είναι αρκετό για την οριστική έξοδο από την κρίση.

    Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισήμανε ότι αυτό που πρωτίστως απαιτείται είναι εμπιστοσύνη και επενδύσεις, και κατηγόρησε την κυβέρνηση χαρακτηριστικά, ότι έχει αλλεργία στις επενδύσεις, στον ιδιωτικό τομέα, στην επιχειρηματικότητα και σε ό,τι δημιουργεί νέες δουλειές.

    «Νέες δουλειές είναι αυτό που χρειάζεται σήμερα πάνω απ'όλα», τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ, αναφέροντας ως προϋποθέσεις την εμπιστοσύνη στην ιδιωτική πρωτοβουλία, λιγότερους φόρους και χαμηλότερες δημόσιες δαπάνες. «Η κυβέρνηση δεν μπορεί να το πετύχει αυτό. Συνεχίζει να λέει κατά συρροή ψέματα, επιχειρώντας να κάνει μπροστά στα μάτια μας το μαύρο άσπρο, και δεν έχει καμία ιδέα πως μπορεί να διοικηθεί μια ευρωπαϊκή χώρα», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

    [04] «Τα συμβαλλόμενα μέρη να επιταχύνουν τους ρυθμούς για να κλείσει η συμφωνία μέχρι το τέλος του μήνα»

    Στο Eurogroup «δόθηκε σήμα σταθερότητας και προοπτική ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία, και επιπλέον άνοιξε η συζήτηση για να καταστεί το ελληνικό δημόσιο χρέος βιώσιμο», δήλωσε στο EU Reporter, ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, προσθέτοντας πως αυτή η εξέλιξη είναι απαραίτητη τόσο για την Ελλάδα, όσο και για την Ευρωζώνη συνολικά. Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως «το Eurogroup αποφάσισε την εφαρμογή δημοσιονομικών μέτρων ύψους 3% του ΑΕΠ, ενώ δεν δέχθηκε την πρόταση του ΔΝΤ για πρόσθετα, υφεσιακά μέτρα 2% του ΑΕΠ». Για τον μηχανισμό δημοσιονομικής προσαρμογής που αντιπρότεινε η ελληνική κυβέρνηση σημείωσε πως «η πλειοψηφία των θεσμών πιστεύει ότι αυτός ο μηχανισμός δεν θα είναι απαραίτητος», ενώ, συμπλήρωσε, ανάλογη στάση έχουν πάρει και ο Επίτροπος Μοσκοβισί, η ΕΚΤ, και ο ΕSM. Ο μηχανισμός «ήταν ένα βήμα, μια κίνηση της ελληνικής πλευράς προκειμένου να πείσει το ΔΝΤ να μείνει στο πρόγραμμα. Θα πρέπει επίσης να σημειώσουμε πως η βελτίωση των φορολογικών εσόδων και της απόδοσης της πραγματικής οικονομίας θα καταστήσουν ακόμα και ανενεργά κάποια φορολογικά μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί σε νομοθετικό επίπεδο», δήλωσε ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

    «Στο διάστημα των επόμενων δύο εβδομάδων, πρέπει όλα τα συμβαλλόμενα μέρη να επιταχύνουν τους ρυθμούς τους με στόχο την τελική ολοκλήρωση της αξιολόγησης στο Eurogroup της 24ης Μαΐου. Αν το ΔΝΤ θέλει να επιμείνει σε κάτι, αυτό πρέπει να είναι η ελάφρυνση του χρέους ώστε να καταστεί βιώσιμο. Η δέσμευση για το χρέος είναι μέρος της συμφωνίας και η εφαρμογή αυτής δεν είναι υποχρέωση μόνο της Ελλάδας, αλλά και των δανειστών», δήλωσε ο Δ. Παπαδημούλης.

    Στην ερώτηση για το εάν η συμφωνία γίνεται αποδεκτή από το σύνολο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Δημήτρης Παπαδημούλης απάντησε πως η πλειοψηφία αποδέχεται την συμφωνία, «πλην της ακροδεξιάς που θέλει η Ελλάδα να φύγει από την Ευρωζώνη γιατί πολύ απλά το πλάνο των ακροδεξιών δυνάμεων είναι να διαλύσουν την Ευρωζώνη συνολικά».

    Για την αρνητική στάση της Γερμανίας και της Ολλανδίας απέναντι στην Ελλάδα, ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επισήμανε την αντιφατική θέση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος -όπως είπε ο κ. Παπαδημούλης- «επιθυμεί με έναν παθιασμένο τρόπο την συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, ενώ την ίδια στιγμή αρνείται τη θέση του ΔΝΤ για ελάφρυνση του χρέους», ενώ για τον Ντάισελμπλουμ τόνισε πως εκείνος ήταν αυτός που ανακοίνωσε τα θετικά για την Ελλάδα αποτελέσματα του Eurogroup.

    Τέλος, για το γεγονός ότι η ελάφρυνση του χρέους δεν περιλαμβάνει κούρεμα χρέους, ο Δημήτρης Παπαδημούλης τόνισε πως «υπάρχουν πολλοί τεχνικοί τρόποι για να καταστεί το ελληνικό χρέος βιώσιμο», εμμένοντας στην ανάγκη ύπαρξης «συγκεκριμένου πλάνου για την ελάφρυνση, το οποίο θα καθιστά το ελληνικό χρέος βιώσιμο», πράγμα που θα βοηθήσει την ελληνική οικονομία να επανέλθει με σταθερά βήματα σε ρυθμούς ανάπτ

    [05] Προτάσεις του ΕΒΕΠ για επενδύσεις και αναπτυξιακό νόμο

    Θετικά δηλώνει ότι τάσσεται το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο «σε οποιαδήποτε μεταρρύθμιση, η οποία κινείται στην κατεύθυνση της ενίσχυσης των κινήτρων των επενδυτών και το νέο νομοθετικό πλαίσιο για τις στρατηγικές επενδύσεις και του αναπτυξιακού νόμου φαίνεται να επιδιώκει να στηρίξει την αναπτυξιακή διαδικασία της χώρας δίνοντας έμφαση στις μικρές επιχειρήσεις...»Αυτό σημείωσε ο πρόεδρος του επιμελητηρίου και της Εθνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Βασίλης Κορκίδης, μετά την πρόσκληση της γενικής γραμματείας Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων, που αφορά στην υποβολή απόψεων, σχετικά με την αναθεώρηση του νομοθετικού πλαισίου για τις Στρατηγικές Επενδύσεις και τον Αναπτυξιακό Νόμο.

    Το ΕΒΕΠ απέστειλε τις σχετικές θέσεις και προτάσεις του υπογραμμίζοντας ότι «με δεδομένες τις τρέχουσες οικονομικές συνθήκες και την επιχειρηματική πραγματικότητα, κρίνεται σκόπιμη η μείωση του κόστους επένδυσης, ώστε να δοθεί κίνητρο σε περισσότερες ιδιωτικές επενδύσεις να ενταχθούν σε αυτό το πλαίσιο. Ουσιαστικά, πρόκειται για εξορθολογισμό των οικονομικών ορίων επένδυσης, με βάση τις σημερινές οικονομικές συνθήκες».

    [06] Σχέδιο δράσης κατά της φοροδιαφυγής θα παρουσιάσει η Ιαπωνία στη διάσκεψη της ομάδας G7

    Η Ιαπωνία θα παρουσιάσει σχέδιο δράσης για τη μείωση της φοροδιαφυγής στη διάσκεψη των επτά πιο οικονομικά αναπτυγμένων χωρών (G7) που θα πραγματοποιηθεί αργότερα μέσα στο Μάιο.Η εξέλιξη αυτή, θα σημειωθεί μετά τη διαρροή των λεγόμενων ?εγγράφων του Παναμά? που αποκάλυψαν υποθέσεις φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής με την εμπλοκή της οικονομικής, εμπορικής και πολιτικής ελίτ, διεθνώς.

    Αξιωματούχος της ιαπωνικής κυβέρνησης αναμένεται να παρουσιάσει ένα προσχέδιο, αύριο, σε διάσκεψη για την καταπολέμηση της διαφθοράς, που φιλοξενεί ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, σύμφωνα με πηγές που έχουν γνώση του θέματος.

    Το ολοκληρωμένο σχέδιο αναμένεται να παρουσιαστεί από την Ιαπωνία στη διάρκεια της συνόδου της ομάδας G7 στις 26 και 27 Μαίου.

    [07] Ξεκίνησε από την Ειδομένη η εκστρατεία εμβολιασμού

    Ξεκίνησε,το πρωί, από την Ειδομένη, η εκστρατεία καθολικής εμβολιαστικής κάλυψης των προσφύγων και μεταναστών, υπό την εποπτεία του υπουργείου Υγείας.Στην Ειδομένη, η εκστρατεία γίνεται από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας, το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων και το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας.

    Όπως εξήγησε στο "Πρακτορείο FM" και στην εκπομπή "ΑΠΕριττα" η Βίκυ Μαρκολέφα από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, οι εμβολιασμοί αφορούν παιδιά μέχρι 15 ετών και τα εμβόλια γίνονται σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα και τις οδηγίες του υπουργείου Υγείας.

    Αφορούν δε ασθένειες, όπως διφθερίτιδα, τέτανος, ιλαρά, πολιομυελίτιδα, ηπατίτιδα, πνευμονόκοκκος και γρίπη, ενώ οι γονείς έχουν ήδη ενημερωθεί από τις ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στον άτυπο καταυλισμό της Ειδομένης για τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί.

    Στόχος του υπουργείου Υγείας είναι η γενίκευση της καμπάνιας εμβολιασμού σε όλους τους χώρους φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών, σύμφωνα με τις οδηγίες της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών και των διεθνών οργανισμών.Στο μεταξύ, άλλα τέσσερα λεωφορεία κι ένα βαν αναχώρησαν, χθες, από την Ειδομένη για τα κέντρα φιλοξενίας στα Λαγκαδίκια και την Πιερία.

    [08] Στη δημοσιότητα έκθεση του ΣτΕ με τα συμπεράσματα της αποστολής του Τ. Μπότσεκ σε Ελλάδα και ΠΓΔΜ

    Δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης με τα συμπεράσματα της αποστολής σε Ελλάδα και ΠΓΔΜ, του ειδικού εκπροσώπου για το προσφυγικό, Τσέχου Τόμας Μπότσεκ (Tomas Bocek). Η αποστολή πραγματοποιήθηκε στις 7 με 11 Μαρτίου, και όπως ο ίδιος ο κ. Μπότσεκ εξηγεί στην έκθεσή του, στόχος του ήταν «να κατανοήσει με ποιο τρόπο, το Συμβούλιο της Ευρώπης θα μπορούσε να βοηθήσει τις δύο χώρες να αντιμετωπίσουν τις προσφυγικές ροές, τηρώντας τις υποχρεώσεις τους που απορρέουν από τις νομικές πράξεις του Οργανισμού για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα».

    Κατά τη διάρκεια της διερευνητικής αυτής αποστολής, ο κ. Μπότσεκ ήλθε σε επαφή με όλους τους αρμόδιους υπουργούς και υπηρεσιακούς παράγοντες που χειρίζονται το θέμα, επισκέφθηκε τη Χίο και τα hot spots σε βόρειο Ελλάδα και Αττική, καθώς και στα σύνορα με την ΠΓΔΜ στους καταυλισμούς προσφύγων σε Γευγελή και Ταμπανόβτσε.Στην έκθεσή του, ο ειδικός απεσταλμένος του ΣτΕ εκφράζει την ανησυχία του για την κακομεταχείριση των προσφύγων από την αστυνομία των Σκοπίων, σύμφωνα με τις πληροφορίες που ο ίδιος συνέλεξε.

    Συνιστά στο ΣτΕ να βοηθήσει τις αρχές της ΠΓΔΜ για την εκπαίδευση του αρμόδιου προσωπικού, ώστε να εξασφαλισθεί «ότι τα σύνορα με την Ελλάδα ελέγχονται τηρώντας τις δεσμεύσεις της ΠΓΔΜ για τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

    Ο κ. Μπότσεκ εκφράζει ιδιαίτερη ανησυχία για τα παιδιά των προσφύγων στους καταυλισμούς. Εκτιμά μάλιστα ότι η συμφωνία ανάμεσα σε ΕΕ και Τουρκία θα μπορούσε να έχει ως αρνητική συνέπεια να παραμένουν τα παιδιά ακόμα μεγαλύτερο διάστημα στους καταυλισμούς ή πλησίον των κέντρων καταγραφής.

    Συνιστά στο ΣτΕ να βοηθήσει τις ελληνικές Αρχές για την ενίσχυση του ελληνικού εθνικού συστήματος προστασίας του παιδιού, «έτσι ώστε να μπορεί να αποτρέψει και να αποκαταστήσει τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά τη διάρκεια της μεταναστευτικής διαδικασίας».

    Ζητά επίσης να βοηθηθούν οι ελληνικές Αρχές για την ανάπτυξη της τεχνογνωσίας και της επαγγελματικής ικανότητας ως προς την παροχή εναλλακτικών λύσεων «για τη διαμονή των οικογενειών, εν αναμονή της έκβασης των αιτήσεων ασύλου».

    [09] Εκτιμήσεις για αύξηση έως και 70% στις αφίξεις Ρώσων τουριστών, διατύπωσε ο Ν. Ξυδάκης

    Η Ελλάδα θα είναι μάλλον ο «πρωταθλητής» που θα εκμεταλλευτεί την άρνηση Ρώσων τουριστών να επισκεφθούν το φετινό καλοκαίρι την Τουρκία και την Αίγυπτο και σύμφωνα με εκτιμήσεις θα υπάρξει αύξηση αφίξεων προς την Ελλάδα που θα φθάσει και το 70%, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Νίκος Ξυδάκης, στο «Πρακτορείο 104,9 FM» και σημείωσε ότι υπάλληλοι των ελληνικών προξενικών Αρχών στη Ρωσία, παρά την πίεση, ανταποκρίνονται σε πάρα πολύ ικανοποιητικούς ρυθμούς στο ζήτημα της χορήγησης τουριστικής βίζας.

    «Νομίζω ότι θα υπάρξει τελικώς μια αύξηση. Οι εκτιμήσεις κυμαίνονται από 20 έως και 70% γιατί έχουμε μια μεταστροφή τού ρεύματος προς Τουρκία και Αίγυπτο προς άλλες χώρες και η Ελλάδα θα είναι μάλλον ο πρωταθλητής που θα υποδεχθεί αυτή τη μεταστροφή του ρεύματος» είπε, μιλώντας στην εκπομπή «Δεύτερη Ανάγνωση» ο κ. Ξυδάκης. Διαβεβαίωσε δε ότι έως το τέλος του τρέχοντος μηνός ο αριθμός των Ελλήνων υπαλλήλων, που απασχολούνται στις ελληνικές προξενικές Αρχές για τη χορήγηση βίζας, θα φθάσει τους 100.

    Εξάλλου, σε ερώτηση αν υπάρχουν εξελίξεις γύρω από το ζήτημα της επιστροφής των μαρμάρων του Παρθενώνα, απάντησε ότι οι διπλωματικές και πολιτικές προσπάθειες που γίνονται σε διεθνές επίπεδο, εδώ και πολλά χρόνια, έχουν αποδώσει καρπούς και μέγα μέρος της διεθνούς κοινής γνώμης έχει μεταστραφεί, ενώ αναφέρθηκε και σε εμπεριστατωμένη γνωμοδότηση που παρέδωσε γραφείο νομικών στην ελληνική κυβέρνηση, προτείνοντας να προσφύγει και στα διεθνή δικαστήρια. «Αυτά συνθέτουν ένα οπλοστάσιο, είναι η ελληνική φαρέτρα» τόνισε ο κ. Ξυδάκης, υπογραμμίζοντας ότι το ουσιώδες είναι να αλλάξουν τα στερεότυπα και οι πολίτες να ασκήσουν πιέσεις στις κρατικές Αρχές για το δίκαιο αίτημα της Ελλάδας.

    [10] Στους 1.987 οι μετανάστες και πρόσφυγες στο λιμάνι του Πειραιά

    Στο λιμάνι του Πειραιά κατέπλευσε το πρωί το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο "Αριάδνη", μεταφέροντας 43 μετανάστες και πρόσφυγες απόΜυτιλήνη και Χίο.Χθες, τέσσερα πούλμαν με 148 άτομα αναχώρησαν από το λιμάνι του Πειραιά με προορισμό το κέντρο φιλοξενίας στις Θερμοπύλες, όπου βρίσκονται ήδη 312 πρόσφυγες.

    Σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρηση στο λιμάνι του Πειραιά βρίσκονται αυτή τη στιγμή 1.987 πρόσφυγες και μετανάστες στην πέτρινη αποθήκη (εσωτερικά και περιμετρικά) και στον επιβατικό σταθμό της πύλης Ε1.

    [11] Σήμερα ψηφίζει η Γερουσία για την παραπομπή ή μη σε δίκη της Προέδρου της Βραζιλίας

    Η Γερουσία στη Βραζιλία αποφασίζει σήμερα για την παραπομπή ή μη σε δίκη της Προέδρου Ντίλμα Ρουσέφ, με κατηγορίες σχετικές με την παραβίαση των κανόνων του κεντρικού προϋπολογισμού της χώρας.Το πολιτικό κλίμα είναι αρνητικό για την ίδια, ενώ εκτιμάται ότι θα είναι η πρώτη Πρόεδρος της χώρας σε διάστημα μεγαλύτερο από είκοσι χρόνια, η οποία αποπέμπεται από τα καθήκοντά της.

    Στην περίπτωση, που οι πολιτικοί αντίπαλοί της εξασφαλίσουν την πλειοψηφία των ψήφων των 81 Γερουσιαστών, τότε, η Ρουσέφ θ' απομακρυνθεί από την προεδρία για διάστημα μεγαλύτερο των έξι μηνών για να διεξαχθεί η δίκη της. Στο διάστημα αυτό, τα προεδρικά καθήκοντα θ' ασκεί ο αντιπρόεδρος Μισέλ Τεμέρ.

    [12] Τουλάχιστον 16 νεκροί από έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου στο Ιράκ

    Τουλάχιστον 16 άνθρωποι σκοτώθηκαν από την έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου σε πολυσύχναστη αγορά του Σαντρ Σίτι, σιιτικής συνοικίας στη βόρεια Βαγδάτη.

    Τουλάχιστον 40 άνθρωποι έχουν τραυματισθεί και, σύμφωνα με ιατρικές πηγές και τις ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας, ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί.

    [13] ΗΠΑ: Ο Σάντερς νίκησε την Κλίντον στους προκριματικούς στη Δυτική Βιρτζίνια

    Ο υποψήφιος για το χρίσμα των Δημοκρατικών για την εκλογή προέδρου Μπέρνι Σάντερς νίκησε την Χίλαρι Κλίντον σε προκριματικούς στη Δυτική Βιρτζίνια χθες, επιβραδύνοντας την πορεία της προς το χρίσμα του κόμματος.Παρά την αναποδιά, η Κλίντον θεωρείται το φαβορί για να γίνει η υποψήφια των Δημοκρατικών στις προεδρικές εκλογές της 8ης Νοεμβρίου.

    Η ήττα της όμως χθες μπορεί να είναι ένδειξη δυσκολιών που θα έχει η Κλίντον με ψηφοφόρους της εργατικής τάξης και σε πολιτείες όπως η Πενσυλβάνια και το Οχάιο, των οποίων η οικονομία βασίζεται κατά μεγάλο μέρος στην παραγωγή άνθρακα και χάλυβα. Τον Μάρτιο, η Κλίντον είχε πει σε μια συγκέντρωση στο Οχάιο ότι η κυβέρνησή της θα έκλεινε τα ανθρακορυχεία και θα εξάλειφε τις δουλειές των ανθρακωρύχων. Την περασμένη εβδομάδα στην Δυτική Βιρτζίνια και το Οχάιο η Κλίντον ζήτησε συγγνώμη αρκετές φορές σε άνεργους ανθρακωρύχους και εργάτες της βιομηχανίας χάλυβα, λέγοντας ότι τα λόγια της παρεξηγήθηκαν, ενώ συζήτησε το σχέδιο της να βοηθήσει στην επανεκπαίδευση των ανθρακωρύχων για δουλειές καθαρής ενέργειας.

    Ο Τραμπ κέρδισε τηΔυτική Βιρτζίνια με άνεση χθες, και λοιδόρησε την πρώην υπουργό Εξωτερικών λέγοντας ότι δεν μπορεί να καταφέρει να νικήσει τον Σάντερς.

    [14] Νεκροί 12 αντάρτες από τις επιχειρήσεις του στρατού και της αστυνομίας, στο Αφγανιστάν

    Δώδεκα αντάρτες σκοτώθηκαν κατά τις επιχειρήσεις που πραγματοποίησε ο νεοσύστατος στρατός του Αφγανιστάν, σε διάφορες περιοχές της χώρας, σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας στην Καμπούλ.?Ο στρατός του Αφγανιστάν σε συνεργασία με την αστυνομία, αλλά και τις υπηρεσίες πληροφοριών πραγματοποίησε σειρά επιχειρήσεων σε διαφορετικές επαρχίες σκοτώνοντας 12 μαχητές, τραυματίζοντας άλλους πέντε, ενώ συνελήφθησαν αρκετοί,? ανέφερε ανακοίνωση του ΥΠΑΜ στην αφγανική πρωτεύουσα.

    Ο στρατός και οι δυνάμεις ασφαλείας κατάσχεσαν όπλα, ανατίναξαν τέσσερις νάρκες κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων που πραγματοποιήθηκαν σε 12 από τις 34 επαρχίες της χώρας.Στο Αφγανιστάν δραστηριοποιούνται Αμερικανοί στρατιωτικοί σύμβουλοι, οι οποίοι εκπαιδεύουν, αλλά και κατευθύνουν, τις πολεμικές επιχειρήσεις που διεξάγονται με αντικειμενικό σκοπό την ?αδρανοποίηση? ανταρτικών θυλάκων των Ταλιμπάν κι άλλων ισλαμιστικών οργανώσεων.

    [15] Κάννες με Αλμοδόβαρ, Τζάρμους, Νταρντέν, αλλά και με ελληνικό χρώμα

    Με το «Cafesociety», τελευταία ταινία του Γούντι Αλεν, σηκώνει σήμερα αυλαία το 69ο φεστιβάλ των Καννών, στο οποίο μεγάλα ονόματα της διεθνούς κινηματογραφίας- από τον Πέδρο Αλμοδόβαρ, τον Τζιμ Τζάρμους, τους αδελφούς Νταρντέν, τον Κεν Λόουτς, τον Πολ Φερχόφεν μέχρι τον Ξαβιέ Ντολάν, τον Τζεφ Νίκολς και τον Σον Πεν- διεκδικούν τον «Χρυσό Φοίνικα».

    Στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ συναντάμε και δύο ελληνικές συμπαραγωγές: «Η Τελευταία Παραλία» (L'ultima spiaggia) των Θάνου Αναστόπουλου και Νταβίντε ντελ Ντέγκαν, η οποία συμμετέχει στο τμήμα των ειδικών προβολών και το «Γυρίζοντας τον Κόσμο» (Voir du pays) των Ντελφίν και Μυριέλ Κουλέν, με πρωταγωνίστρια την Αριάν Λαμπέντ που παρουσιάζεται στο τμήμα Ένα Κάποιο Βλέμμα. Ενώ την παγκόσμια πρεμιέρα της στην 55η Εβδομάδα Κριτικής εξασφάλισε και η καινούργια μικρού μήκους ταινία της Κωνσταντίνας Κοτζαμάνη, με τίτλο «Limbo».

    Είκοσι μία συνολικά ταινίες θα διεκδικήσουν τον Χρυσό Φοίνικα κατά τη διάρκεια του δεκαημέρου.

    [16] Έκθεση για τα μεσαιωνικά λιμάνια, ξεκινά στις 25 Μαΐου, στο Ναυτικό Μουσείο Ελλάδος

    Ένα σπάνιο οδοιπορικό. Ένα ατμοσφαιρικό ταξίδι στον χρόνο. Μια ματιά σ' έναν κοινό μεσαιωνικό πολιτισμό. Η φωτογραφική έκθεση «ΟΛΚΑΣ ΙΙ: Ταξιδεύοντας από και προς το Βυζάντιο. Μεσαιωνικά λιμάνια από τον Εύξεινο Πόντο στην Ανατολική Μεσόγειο», που εγκαινιάζεται στις 25 Μαΐου 2016 στο Ναυτικό Μουσείο Ελλάδος στον Πειραιά, ξαναζωντανεύει θαλάσσιες εμπορικές διαδρομές οι οποίες συνέδεαν όλα τα γνωστά λιμάνια του Αιγαίου, της Κύπρου και του Εύξεινου Πόντου. Κέντρο τους η Κωνσταντινούπολη, η πρωτεύουσα της βυζαντινής αυτοκρατορίας.

    «Η έκθεση στοχεύει όχι τόσο να δώσει πληροφορίες, όσο να αποτελέσει ένα φωτογραφικό ταξίδι σε 60 λιμάνια, τα οποία είχαν όλα σχέση μεταξύ τους λόγω των ναυτικών δικτύων που δημιουργήθηκαν στους Μέσους Χρόνους, με κέντρο την Κωνσταντινούπολη. Και νομίζω ότι αυτό γίνεται αμέσως εμφανές σε οποιονδήποτε τη δει: Οι ομοιότητες που έχουν τα λιμάνια, τα προϊόντα που μετέφεραν τα πλοία, τα ναυάγια τα οποία επίσης αποτυπώνονται στην έκθεση 'μιλούν' για έναν κοινό μεσαιωνικό πολιτισμό που αναπτύχθηκε σε μια τεράστια γεωγραφικά ζώνη» αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Δρ. Φλώρα Καραγιάννη, αρχαιολόγος, προϊσταμένη του Γραφείου Προώθησης Επιστημονικής Έρευνας του Ευρωπαϊκού Κέντρου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων (ΕΚΒΜΜ), που υλοποιεί την έκθεση σε συνεργασία με την Εταιρεία Κυπριακών Σπουδών. Η έκθεση ΟΛΚΑΣ ΙΙ, η οποία παρήχθη στο πλαίσιο ευρωπαϊκού προγράμματος που υλοποίησε το ΕΚΒΜΜ, είναι επέκταση του πρώτου τμήματος της έκθεσης ΟΛΚΑΣ Ι, που έχει ήδη παρουσιαστεί σε χώρες του Ευξείνου Πόντου και στην Κωνσταντινούπολη.

    [17] Παρουσίαση του νέου βιβλίου "ΤΑ... ΑΝ ΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ" του Ι. Μυλόπουλου

    Το νέο βιβλίο "ΤΑ...ΑΝ ΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ - Η διέξοδος στους νεοφιλελεύθερους μονόδρομους" του καθηγητή και προέδρου της Αττικό Μετρό ΑΕ, Γιάννη Μυλόπουλου, θα παρουσιάσει ο Εκδοτικός Οργανισμός Λιβάνη, σήμερα στις 12:30, στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΕΣΗΕΑ.

    Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρήστος Σπίρτζης, ο επισκέπτης καθηγητής Επικοινωνίας στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου Θεόδωρος Ρουσόπουλος, ο αν. πρύτανης Πανεπιστημίου Αθηνών Ναπολέων Μαραβέγιας.

    Την εκδήλωση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Σπύρος Χαριτάτος.

    [18] Στη Βιέννη ο Ν. Κοτζιάς σε μία προσπάθεια «επανασυγκόλλησης» των ελληνοαυστριακών σχέσεων

    Την ευκαιρία να αναπτύξει τις θέσεις της Ελλάδας τόσο για το Προσφυγικό όσο και για σειρά θεμάτων που άπτονται της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, σε μία προσπάθεια "επανασυγκόλλησης" και θετικής επαναπροώθησης των διμερών σχέσεων και αποκατάστασης των διαύλων επικοινωνίας, έχει ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, στο πλαίσιο της επίσκεψης εργασίας που πραγματοποιεί στη Βιέννη.

    Ο υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος αφίχθη χθες στην αυστριακή πρωτεύουσα, συνοδευόμενος από υπηρεσιακούς παράγοντες και την πρέσβειρα της Ελλάδας στην Αυστρία, Χρυσούλα Αλιφέρη, η οποία επέστρεψε πλέον στην έδρα της, θα έχει σήμερα κατ' ιδίαν και διευρυμένες συνομιλίες για σειρά θεμάτων που άπτονται των διμερών σχέσεων, της προσφυγικής κρίσης και των περιφερειακών και διεθνών εξελίξεων με τον Αυστριακό ομόλογό του Σεμπάστιαν Κουρτς και στη συνέχεια θα γίνει δεκτός στο Προεδρικό Μέγαρο από τον ομοσπονδιακό πρόεδρο της Αυστρίας Χάιντς Φίσερ.

    Θέματα της συζήτησης θα είναι η προσφυγική-μεταναστευτική κρίση και οι προκλήσεις που δημιουργεί για όλες τις χώρες της Ευρώπης, η αποκατάσταση των ελληνοαυστριακών σχέσεων, το μέλλον της Ευρώπης και η εξωτερική πολιτική της Ελλάδας στη ΝΑ Ευρώπη και στην Ανατολική Μεσόγειο.

    Ο κ. Κοτζιάς θα έχει αργότερα συνάντηση στο Αυστριακό Κοινοβούλιο με μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, ενώ αύριο θα ολοκληρώσει τις επαφές του στη Βιέννη με συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της Βουλής και πρόεδρο της Υποεπιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Καρλχάιντς Κοπφ.

    Ηδη, χθες βράδυ, ο υπουργός Εξωτερικών είχε συνάντηση στην πρεσβευτική κατοικία και εκτενή συζήτηση σε καλό κλίμα με τρεις βουλευτές, μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας-Αυστρίας. Η Ελλάδα και η Αυστρία είναι δύο χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με αρκετά κοινά χαρακτηριστικά, όπως το πληθυσμιακό μέγεθος και η σύμπλευση σε θέματα οικονομίας και διεθνή ζητήματα. Η Αυστρία ήταν, άλλωστε, μία χώρα που ξεχώρισε στην ΕΕ για τη θετική στάση της απέναντι στην Ελλάδα, στο θέμα της αξιολόγησης αλλά και της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

    Η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών στη Βιέννη πραγματοποιείται μόνον λίγες ημέρες πριν από τον δεύτερο γύρο των αυστριακών προεδρικών εκλογών που είναι προγραμματισμένες για τις 22 Μαΐου και είναι μια προσπάθεια θετικής επαναπροώθησης των διμερών σχέσεων. Ενδεικτικό αυτής της βούλησης είναι το γεγονός ότι με την ευκαιρία της επίσκεψης του υπουργού Εξωτερικών, η πρέσβειρα Χρυσούλα Αλιφέρη επιστρέφει πλέον στη Βιέννη, μετά την ανάκλησή της στην Αθήνα για διαβουλεύσεις τον περασμένο Φεβρουάριο, έπειτα από την ένταση που είχε προκύψει εξαιτίας των διαφορετικών απόψεων και των μονομερών και εξωθεσμικών πρωτοβουλιών της Αυστρίας στο Προσφυγικό.

    [19] "Καινοτομία και νεανική επιχειρηματικότητα δίνουν προστιθέμενη αξία στις σχέσεις Ελλάδας-Ισραήλ" τονίζει η πρέσβειρα του Ισραήλ στην Αθήνα Ιριτ Μπεν-Αμπα

    Με αφορμή την 68η επέτειο από την ανακήρυξη του κράτους του Ισραήλ και την εθνική γιορτή που θα πραγματοποιηθεί στις 12 Μαΐου, η πρέσβειρα του Ισραήλ στην Αθήνα, Ιριτ Μπεν-Αμπα, έδωσε συνέντευξη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ στην οποία τονίζει ότι η Ελλάδα και το Ισραήλ εδραιώνουν μια στρατηγική σχέση και μια πολύπλευρη συνεργασία, με αμοιβαίο όφελος, όπως υποδηλώνουν οι πρόσφατες επισκέψεις του Έλληνα πρωθυπουργού και του Προέδρου της Δημοκρατίας, καθώς και η τριμερής συνάντηση κορυφής στη Λευκωσία.

    Στη συνεργασία των δύο χωρών, τονίζει η κ. Μπεν-Αμπα, εξέχουσα θέση κατέχει η καινοτομία και η νεανική επιχειρηματικότητα η οποία προωθείται δυναμικά με σειρά ανταλλαγών επισκέψεων, εκδηλώσεων και χρηματοδοτήσεων από τις δύο χώρες.

    Άνθιση γνωρίζει και η τουριστική συνεργασία, καθώς η Ελλάδα αναδεικνύεται στον πρώτο προορισμό των Ισραηλινών για σύντομες διακοπές. Εκτιμάται ότι εφέτος θα επισκεφθούν την Ελλάδα 400.000 Ισραηλινοί και οι πτήσεις των ισραηλινών αερογραμμών θα φτάσουν τις 2000.

    Ως μείζον πρόβλημα για την αναταραχή στη Μ. Ανατολή θεωρεί την κατάρρευση των κρατικών δομών και των παλιών ηγεσιών και την άνοδο της τρομοκρατίας, ενώ για την προοπτική του Παλαιστινιακού λέει ότι η κατάσταση μεν στην περιοχή δεν βοηθά, παραμένουμε όμως προσηλωμένοι στη λύση των δύο κρατών. Για το θέμα των ισραηλινών εποικισμών, σημειώνει ότι όλα πρέπει να συζητηθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, μεταξύ των δύο πλευρών και αντιτίθεται στην διεθνοποίηση του θέματος που επιδιώκει η παλαιστινιακή πλευρά.

    Εκφράζει επίσης την ανησυχία της για την άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη, τονίζοντας ότι ξυπνάει τα φαντάσματα του ναζισμού.

    Ολόκληρη η συνέντευξη στησυνδρομητική σελίδα του ΑΠΕ - ΜΠΕ

    [20] Ξεκινά από την Ειδομένη εκστρατεία εμβολιασμού των προσφύγων και μεταναστών

    Ξεκινά σήμερα, Τετάρτη 11 Μαϊου, από την Ειδομένη, η εκστρατείακαθολικής εμβολιαστικής κάλυψης των προσφύγων και μεταναστών, υπό την εποπτεία του υπουργείου Υγείας.Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση, στόχος του υπουργείου Υγείας είναι η γενίκευση της καμπάνιας σε όλους τους χώρους φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών, σύμφωνα με τις οδηγίες της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών και των διεθνών οργανισμών.

    Στην Ειδομένη, η εκστρατεία γίνεται από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας, το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων και το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας.

    [21] Ανακαλύφθηκε στην Αυστραλία ο αρχαιότερος πέλεκυς με λαβή στον κόσμο, ηλικίας 46.000 - 49.000 ετών

    Αυστραλοί αρχαιολόγοι ισχυρίζονται ότι ανακάλυψαν στην περιοχή Κίμπερλι της Δυτικής Αυστραλίας τμήμα από τον αρχαιότερο στον κόσμο πέλεκυ με λαβή, ο οποίος χρονολογείται προ 46.000 έως 49.000 ετών, λίγο μετά την εποχή που οι άνθρωποι έφθασαν στη νησιωτική ήπειρο πριν περίπου 50.000 έως 55.000 χρόνια.

    Αν η ανακάλυψη επιβεβαιωθεί -άλλοι επιστήμονες διατηρούν πάντως τις αμφιβολίες τους- τότε η Αυστραλία και όχι η Ευρώπη διεκδικεί τον επίζηλο τίτλο του λίκνου της πιο προχωρημένης τεχνολογίας των λίθινων εργαλείων, τα οποία είχαν και ξύλινη λαβή. Η συνοδευτική λαβή πάντως δεν βρέθηκε.

    Οι ερευνητές του Αυστραλιανού Εθνικού Πανεπιστημίου και του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ, με επικεφαλής την καθηγήτρια Σου Ο'Κόνορ, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αυστραλιανό αρχαιολογικό περιοδικό "Australian Archaeology". Το τμήμα του τσεκουριού που βρήκαν, έχει μέγεθος περίπου 11 χιλιοστών, δηλαδή σχεδόν όσο ένα νύχι, και εκ πρώτης όψεως μοιάζει απλώς με μια μικρή πέτρα.

    [22] Η Ύδρα, ο μικρός δορυφόρος του Πλούτωνα καλύπτεται με πάγο από πεντακάθαρο νερό

    Η Ύδρα, ένας από τους δορυφόρους του Πλούτωνα, είναι σχεδόν πλήρως καλυμμένος με πάγο από σχεδόν «παρθένο» νερό, όπως ανακοίνωσαν επιστήμονες της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA).

    Η εκτίμηση προέρχεται από την ανάλυση των στοιχείων που έστειλε το σκάφος «Νέοι Ορίζοντες», το οποίο πέρασε κοντά από τον Πλούτωνα πέρυσι το καλοκαίρι.

    Ο πάγος της Ύδρας είναι πολύ πιο καθαρός από τους πάγους στα άλλα φεγγάρια του νάνου πλανήτη, όπως του πολύ μεγαλύτερου και σκοτεινότερου Χάροντα, γι' αυτό άλλωστε η Ύδρα αντανακλά στο ηλιακό φως σαν λαμπερή χιονόμπαλα.

    Οι επιστήμονες, με επικεφαλής τον Σάιμον Πόρτερ του Νοτιοδυτικού Ινστιτούτου Ερευνών του Κολοράντο έκαναν λόγο για «απίστευτη καθαρότητα» στο παγωμένο κρυστάλλινο νερό της Ύδρας, χωρίς να γνωρίζουν γιατί αυτό συμβαίνει.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 11 May 2016 - 8:32:36 UTC