Visit our Archive of Documents from US Government Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-05-11

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στις Ηνωμένες Πολιτείες μεταβαίνει ο Νίκος Παππάς
  • [02] Ν. Κοτζιάς: Παραβίαση της συμφωνίας η απαίτηση ενός επιπρόσθετου προγράμματος λιτότητας
  • [03] Ν. Φίλης για Πανελλαδικές: Δεν υπάρχει ενδεχόμενο για απεργία διαρκείας
  • [04] Στ. Θεοδωράκης: Οι δεξιοί ήθελαν κόφτη, οι αριστεροί έφεραν δρεπάνι για να κόψει ό,τι εξέχει
  • [05] Τα «πόθεν έσχες» των πολιτικών αρχηγών
  • [06] Αισιόδοξος ο Β. Σόιμπλε για συμφωνία με την Ελλάδα
  • [07] Την εκ νέου αποδοχή των ελληνικών ομολόγων ως εγγύηση στις πράξεις αναχρηματόδοτησης των τραπεζών αναμένεται να αποφασίσει η ΕΚΤ στις 2/6
  • [08] Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση που έστησε τεράστια οικονομική απάτη
  • [09] Κόντρα Βέμπερ-Παπαδημούλη στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
  • [10] Δ. Αβραμόπουλος:Η Europol μπορεί να αποτελέσει «κόμβο» πληροφοριών κατά του διεθνούς εγκλήματος
  • [11] Κλασική και έντεχνη μουσική στο «Ελληνικό Φεστιβάλ» στο Ηρώδειο
  • [12] «Δολοφονία Λαμπράκη: Η ιστορική συζήτηση 50 χρόνια μετά»
  • [13] Κάννες με Αλμοδόβαρ, Τζάρμους, Νταρντέν, αλλά και με ελληνικό χρώμα
  • [14] Π. Παυλόπουλος: Απαραίτητη η αλληλεγγύη στο προσφυγικό
  • [15] «Έχει καταλυθεί κάθε ίχνος Δημοκρατίας» δήλωσε ο Π. Λαφαζάνης
  • [16] Ξεκίνησε από την Ειδομένη η εκστρατεία εμβολιασμού
  • [17] Ο Κλ. Ρέγκλινγκ προτείνει εξόφληση μέρους του ελληνικού χρέους προς το ΔΝΤ, από τον ESM
  • [18] Έκθεση για τα μεσαιωνικά λιμάνια, ξεκινά στις 25 Μαΐου, στο Ναυτικό Μουσείο Ελλάδος

  • [01] Στις Ηνωμένες Πολιτείες μεταβαίνει ο Νίκος Παππάς

    Για τις Ηνωμένες Πολιτείες αναχωρεί ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, ο οποίος θα έχει επαφέςπολιτικού και επενδυτικού χαρακτήρα

    Στην Ουάσιγκτον ουπουργός Επικρατείας θα έχει συναντήσειςμε την αμερικανική κυβέρνηση σε υψηλό επίπεδο και αναμένεται νασυναντηθεί με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου. Επίσης θα έχει επαφέςμε επενδυτές και εκπροσώπους της ομογένειας.

    Ο υπουργός Επικρατείας στις ΗΠΑ, σύμφωνα με πληροφορίες, θα έχει σειρά συναντήσεων, με επενδυτές που δραστηριοποιούνται στα οπτικοακουστικά εν όψει της προκήρυξης των νέων τηλεοπτικών αδειών, για τις οποίες προβλέπεται διεθνής διαγωνισμός.

    Επιπλέον στο πρόγραμμα του Νίκου Παππά περιλαμβάνονται συναντήσεις με εκπροσώπους διάφορων επενδυτικών funds.

    [02] Ν. Κοτζιάς: Παραβίαση της συμφωνίας η απαίτηση ενός επιπρόσθετου προγράμματος λιτότητας

    «Όλα όσα συμφωνήσαμε το περασμένο καλοκαίρι με τους εταίρους της ΕΕ τα θεσμοθετήσαμε με νόμους, τα υλοποιούμε στην πράξη και το να ζητείται ξαφνικά από την Ελλάδα ένα επιπρόσθετο πρόγραμμα λιτότητας συνιστά, κατά κάποιο τρόπο, παραβίαση της συμφωνίας» τονίζει, σε σημερινή συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα «Κουρίρ», ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη εργασίας στη Βιένη.

    Όπως επισημαίνει ο Έλληνας υπουργός, ο οποίος σήμερα έχει κατ' ιδίαν και διευρυμένες συνομιλίες με τον Αυστριακό ομόλογό του, Σεμπάστιαν Κουρτς και το απόγευμα θα γίνει δεκτός από τον αυστριακό ομοσπονδιακό Πρόεδρο, Χάιντς Φίσερ, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θεωρεί ξαφνικά ότι πρέπει να ληφθούν επιπρόσθετα μέτρα, επειδή το ίδιο ανησυχεί πως η Ελλάδα δεν θα πετύχει τους στόχους της το 2018. Όμως, το ΔΝΤ έκανε λάθη στο παρελθόν με τα στατιστικά δεδομένα και τους πολλαπλασιαστές και ζήτησε επανειλημμένα συγγνώμη, ωστόσο, συνεχίζει τον ίδιο δρόμο, προσθέτει ο κ. Κοτζιάς.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, υπογραμμίζει πως η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα είναι πολύ σταθερή, δεν πρόκειται να υπάρξουν εκλογές, ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε τέσσερις εκλογικές αναμετρήσεις, δηλαδή τις ευρωεκλογές, δύο βουλευτικές εκλογές και ένα δημοψήφισμα και κανείς αναρωτιέται γιατί θα πρέπει να υπάρξουν παραπάνω από τέσσερις εκλογικές αναμετρήσεις για να καταλάβει ότι αυτή η κυβέρνηση εκφράζει τη βούληση του ελληνικού λαού.

    Αναφερόμενος στην επίσκεψή του Βιένη, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών σημειώνει πως στο πλαίσιό της θα συζητηθούν το μέλλον της Ευρώπης και οι διμερείς ελληνοαυστριακές σχέσεις, που είναι από τις καλύτερες στην ευρωπαϊκή ιστορία. «Η Βιένη υπήρξε το κέντρο του απελευθερωτικού μας κινήματος κατά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, ενώ πολλά από τα βιβλία μας εκείνης της εποχής, τα οποία εκδόθηκαν στα ελληνικά, τυπώθηκαν στη Βιένη», αναφέρει χαρακτηριστικά και εκφράζει την ελπίδα: «Και στο μέλλον θα συνεχίσουμε τόσο καλά μεταξύ μας και θα ξεπεράσουμε τις εντάσεις των τελευταίων μηνών»

    [03] Ν. Φίλης για Πανελλαδικές: Δεν υπάρχει ενδεχόμενο για απεργία διαρκείας

    «Δεν υπάρχει ενδεχόμενο για απεργία διαρκείας, αλλά κλίμα υπονόμευσης των εξετάσεων» δήλωσε ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, σχολιάζοντας δημοσίευμα που φέρει τους εκπαιδευτικούς να απεργούν κατά τη διάρκεια των Πανελληνίων.Δεν υπάρχει πρόβλεψη να κοπεί το φοιτητικό επίδομα, διαβεβαίωσε, μιλώντας στον ΑΝΤ1 και πρόσθεσε πως «υπάρχει και έχει ανακοινωθεί μία διαδικασία για την καταβολή του φοιτητικού επιδόματος».

    Αναφερόμενος στο ολοήμερο σχολείο, είπε: «Για πρώτη φορά ιδρύουμε ένα ενιαίου τύπου ολοήμερο σχολείο σε όλη τη χώρα. Δηλαδή, για όλα τα παιδιά και όχι σε συγκεκριμένες περιοχές, όπως συνέβαινε πριν». Υπογράμμισε, ότι μόλις 50.000 από τους 600.000 μαθητές πηγαίνουν στο ολοήμερο σχολείο. Τόνισε πως «θα εμπλουτίσουν το δημόσιο σχολείο» μαθήματα, όπως ξένες γλώσσες και θεατρική αγωγή, ενώ υποστηρίζοντας την αλλαγή στο ωράριο, επικαλέστηκε μελέτες που δείχνουν ότι «δεν κάνει καλό στα παιδιά να μένουν επτά ώρες σε αίθουσες που συχνά δεν είναι λειτουργικές».

    Σχετικά με τα κριτήρια για την εγγραφή παιδιών στο ολοήμερο σχολείο, επισήμανε ότι δεν αλλάζουν και πρόσθεσε ότι «όλες οι ευαίσθητες κατηγορίες παιδιών θα ικανοποιηθούν». Για τα νηπιαγωγεία ξεκαθάρισε ότι «μειώνεται ο ελάχιστος αριθμός των παιδιών» καθώς «από 7 το μίνιμουμ πάει στα 5». «Θέλουμε να έρθουν στο σχολείο και τα προνήπια» υπογράμμισε.

    Σχετικά με το ζήτημα που έχει προκύψει με το μάθημα των Θρησκευτικών, διευκρίνισε ότι «το μάθημα δεν καταργείται, αλλά αλλάζει, αναμορφώνεται», περιγράφοντας ότι θα δοθεί βάρος στο πολιτιστικό κομμάτι του χριστιανισμού, αλλά και στο «άνοιγμα» σε άλλες θρησκείες.

    Για τις επισκέψεις κληρικών στα σχολεία, ξεκαθάρισε ότι «θα πηγαίνουν στα σχολεία, αλλά εκτός διδακτικής ώρας», ενώ απέκλεισε τον έλεγχο των θεολόγων από τους κληρικούς. «Ο ρόλος του σχολείου είναι η μάθηση και όχι τα κηρύγματα» τόνισε χαρακτηριστικά, ενώ σχολίασε ότι αποτελούν κηρύγματα μίσους δηλώσεις, όπως του μητροπολίτη Αμβρόσιου.

    Αναφορικά με την αξιολόγηση και τη συμφωνία είπε πως «η πλειοψηφία του ελληνικού λαού είναι ευχαριστημένη από το κλείσιμο της αξιολόγησης, χωρίς πρόσθετα μέτρα και όχι μόνον εγώ». «Η δικαίωση έρχεται βήμα - βήμα» σημείωσε αναφερόμενος στην απόφαση του Eurogroup.

    «Υπάρχουν μέτρα που έχουν να κάνουν με τη διατήρηση και όχι τη μείωση των μισθών και των συντάξεων» δήλωσε ο Υπουργός Παιδείας, τονίζοντας ότι «δεν θίγονται οι παρούσες συντάξεις», ενώ μίλησε και για ρήτρα ανάπτυξης που έχει θεσμοθετηθεί για τις συντάξεις.

    «Είμαστε σε μια φάση ανάκαμψης και αυτό θα φανεί άμεσα στην οικονομία», εκφράζοντας την βεβαιότητα ότι «δε θα χρειαστεί η χρήση του "κόφτη"».«Η κυβέρνηση έχει σχέδιο και μέσα από ένα σχέδιο ανάπτυξης προσπαθεί να προχωρήσει» είπε, τονίζοντας ότι «προεκλογικά δεν κοροϊδέψαμε κανέναν».«Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να δώσει τη μάχη κατά της φοροδιαφυγής» και αναφέρθηκε στα Panama Papers, ενώ για την αύξηση σε έμμεσους φόρους είπε «θα το δούμε», χωρίς να αναφερθεί σε συγκεκριμένα μέτρα.

    «Η ανάγκη λειτουργεί κάποιες φορές με στρεβλωτικό τρόπο και πρέπει να εφαρμόζονται μέτρα γι'αυτό» δήλωσε, υπογραμμίζοντας ότι «η Ελλάδα έχει από τα πιο ακριβά σούπερ μάρκετ της Ευρώπης».

    [04] Στ. Θεοδωράκης: Οι δεξιοί ήθελαν κόφτη, οι αριστεροί έφεραν δρεπάνι για να κόψει ό,τι εξέχει

    Έντονη κριτική στον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, για τους χειρισμούς του στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές, άσκησε το πρωί ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

    Ο κ. Θεοδωράκης, δήλωσε, μεταξύ άλλων ότι «οι δεξιοί ήθελαν κόφτη, οι αριστεροί έφεραν δρεπάνι για να κόψει ό,τι εξέχει» και υποστήριξε ότι «ο κ. Τσίπρας ξέμεινε από χρήματα και ήταν υποχρεωμένος να υπογράψει ό,τι του δώσουν. Το ίδιο θα συμβεί και την άλλη εβδομάδα (σσ. στο Eurogroup στις 24 Μαΐου)».

    Επίσης, σχολίασε δηκτικά παλαιότερη δήλωση του υπουργού Άμυνας και προέδρου των Ανεξάρτητων Ελλήνων. «Ο κ. Καμμένος είχε πει "θα φύγω αν δεν τελειώσουν τα μνημόνια", η Ελλάδα υπογράφει νέα μνημόνια και κατρακυλάει» είπε χαρακτηριστικά.

    Ο επικεφαλής του Ποταμιού στράφηκε και εναντίον των βουλετών της κυβερνητικής πλειοψηφίας σημειώνοντας: «Οι "153" είναι αποφασισμένοι να κάνουν ό,τι τους λένε και ό,τι τους επιβάλουν από το εξωτερικό... Είμαστε στη φάση του "ψηφίζουμε ό,τι μας φέρνουνε", θα δώσουν μέχρι τέλους τη μάχη».

    Με αφορμή τη ψήφιση του ασφαλιστικού και φορολογικού νομοσχεδίου, ανέφερε ότι φεύγουν οι επιχειρηματίες από την Ελλάδα και χαίρονται οι Αλβανοί, οι Βούλγαροι, οι Κύπριοι» και πρόσθεσε ότι για να προχωρήσει η χώρα χρειάζεται μία ριζική επαναστατική πολιτική, με μέτρα-τομές, όπως η απλούστευση του φορολογικού συστήματος.

    «Τα προβλήματα θέλουν σύνθετες λύσεις, μελετημένες. Η κυβέρνηση προχειρογραφεί. Είδατε τι πήγε να γίνει στο Φάληρο. Πήγαν να δώσουν στο υπουργείο Δικαιοσύνης την αμμουδιά, ένα σημείο που μπορεί να αξιοποιηθεί το παραλιακό μας μέτωπο... Αυτό καθρεπτίζει την αδυναμία τους να βρουν λύσεις» κατέληξε ο κ. Θεοδωράκης.

    [05] Τα «πόθεν έσχες» των πολιτικών αρχηγών

    Δόθηκαν στη δημοσιότητα και αναρτήθηκαν στον διαδικτυακό τόπο της Βουλής, οι δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης του οικονομικού έτους 2013 (για χρήση του 2012) των πολιτικών προσώπων.

    Κατά τον χρόνο που υποβλήθηκαν τα «πόθεν έσχες» στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής δεν είχαν εκλεγεί ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης και ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, και ως εκ τούτου οι δηλώσεις του περιουσιακής κατάστασης δεν συμπεριλαμβάνονται στο «πακέτο» που δόθηκε σήμερα στην δημοσιότητα. Μολονότι, το 2012 ο Δημήτρης Κουτσούμπας δεν ήταν μέλος της εθνικής αντιπροσωπείας, η δήλωση περιουσιακής του κατάστασης έχει περιληφθεί στα δημοσιοποιούμενα «πόθεν έσχες», ως γενικού γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος δηλώνει, από κοινού με την σύζυγό του, συνολικά εισοδήματα 85.000 ευρώ. Ο ίδιος δηλώνει καταθέσεις 17,30 ευρώ στην Εθνική Τράπεζα και η σύζυγός του 7.819 ευρώ σε τρεις τράπεζες. Κατέχουν τέσσερα ακίνητα (δύο οικίες, ένα διαμέρισμα και ένα βοσκοτόπι). Κατέχει δυο ΙΧ αυτοκίνητα: 2.000 κυβικών και 3.500 κυβικών.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, δηλώνει εισόδημα 69.324 ευρώ (τα 66.700 από την βουλευτική του αποζημίωση και 2.460 από λοιπά έσοδα). Δεν εμφανίζει αλλαγές στην ακίνητη περιουσία του και κατέχει ένα διαμέρισμα 114 τ.μ., στην Κυψέλη. Διαθέτει καταθέσεις στην Εθνική Τράπεζα 7.099 ευρώ. Κατέχει μηχανή BMW 652 κυβικών. Σύμφωνα με την δήλωσή του, με ημερομηνία 30.9.2013, ο κ. Τσίπρας δεν έχει καμία συμμετοχή σε οποιαδήποτε επιχείρηση.

    Ο πρόεδρος της ΝΔ, αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκος Μητσοτάκης -ο οποίος κατά τον χρόνο υποβολής της δήλωσής του ήταν υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, δηλώνει συνολικό εισόδημα 81.601 ευρώ (70.397 από την βουλευτική του αποζημίωση και 11.203 ευρώ από άλλα έσοδα). Έχει 21 εγγραφές σε ακίνητα, τα οποία είτε του ανήκουν εξ ολοκλήρου, είτε κατέχει ποσοστό συνιδιοκτησίας (μεταξύ των οποίων μια κατοικία 570 τ.μ) Το 2012, πούλησε ένα οικόπεδο στα Χανιά από γονική παροχή έναντι τιμήματος 342.000 ευρώ. Το 2013, εμφανίζεται να έχει αγοράσει μετοχές Samsung Electronics, αξίας 10.912 δολαρίων. Συμμετέχει στην επιχείρηση Κήρυκας Χανίων με το ποσό των 307.150 ευρώ. Οι καταθέσεις του στην Εθνική Τράπεζα και την HSBC φτάνουν στο ποσό των 162.256 ευρώ. Έχει στην ιδιοκτησία του ένα αυτοκίνητο, 1390 κυβικά, το οποίο απέκτησε το 2011.

    Ο γενικός γραμματέας της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος δηλώνει, μαζί με την σύζυγό του, Ελένη Ζαρούλια, εισοδήματα 271.050 ευρώ (τα 41.000 ευρώ ο ίδιος και 46.179 ευρώ η σύζυγός από τις βουλευτικές αποζημιώσεις τους και τα υπόλοιπα από άλλα έσοδα). Έχουν καταθέσεις 183.372 ευρώ. Ο ίδιος είναι κάτοχος ατομικής επιχείρησης και η σύζυγός του είναι μέτοχος ανώνυμης εταιρίας που κληρονόμησε το 2002. Έχουν εγγραφές 10 ακινήτων (μεταξύ αυτών τεσσάρων καταστημάτων και δύο διαμερισμάτων).

    Η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά δηλώνει, μαζί με τον σύζυγό της, εισοδήματα 70.804 ευρώ. Έχουν εγγραφές 29 ακινήτων. Η ίδια είναι ιδιοκτήτρια δύο οικιών, 258 τ.μ. και 62 τ.μ.. Κατέχει 219 τίτλους μετόχων της Εθνικής τράπεζας και του Αστέρα Βουλιαγμένης, συνολικής αξίας 400 ευρώ και έχει καταθέσεις 5.200 ευρώ. Ο σύζυγός της κατέχει αυτοκίνητο αξίας 24.561 ευρώ.

    Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας εμφανίζει εισοδήματα από κοινού με την σύζυγο του περίπου 44.000 ευρώ. Έχουν έξι εγγραφές ακινήτων (εκ των οποίων ένα διαμέρισμα 105 τετραγωνικών). Διαθέτουν καταθέσεις περίπου 12.500 ευρώ.

    Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος δηλώνει συνολικό εισόδημα, από κοινού με την σύζυγό του, 179.493 ευρώ (72.231 ευρώ από την βουλευτική του αποζημίωση και 72.000 ευρώ από ενοίκια και η σύζυγός του 32.967 ευρώ εισόδημα και 2.100 από ενοίκια). Έχει 21 εγγραφές ακινήτων (μεταξύ αυτών 11 γραφεία, διαμέρισμα σε ποσοστό 50%, 509 τ.μ.). Οι καταθέσεις του ανέρχονται σε 44.439 ευρώ, 16 λίρες Αγγλίας και 80 δολάρια. Ο ίδιος κατέχει αυτοκίνητο 6.000 κυβικών και ένα ακόμη 5.000 κυβικών (που βρίσκεται σε ακινησία, λόγω αδυναμίας πώλησής του) και η σύζυγός του αυτοκίνητο 2.000 κυβικών. Έχουν ένα φουσκωτό ανοιχτού τύπου σκάφος 8,3 m.

    [06] Αισιόδοξος ο Β. Σόιμπλε για συμφωνία με την Ελλάδα

    Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εξακολουθεί να μην βλέπει, όπως είπε, λόγο για ένα «πραγματικό κούρεμα» του ελληνικού χρέους, εκφράζει ωστόσο την αισιοδοξία του για συμφωνία με το Eurogroup σε δύο εβδομάδες.

    «Τώρα δεν υφίσταται καμία ανάγκη» για ένα «πραγματικό κούρεμα» του ελληνικού χρέους, δήλωσε ο κ. Σόιμπλε μιλώντας σε δείπνο που διοργάνωσε προς τιμήν του η εφημερίδα "Handelsblatt" και εξήγησε ότι η Ελλάδα είναι ήδη για δέκα χρόνια απαλλαγμένη από το βάρος του χρέους, ενώ, εάν η βιωσιμότητα του δεν έχει επιτευχθεί μεσοπρόθεσμα, θα δούμε τότε το θέμα εκ νέου.

    Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών δήλωσε πάντως αισιόδοξος ότι σε δύο εβδομάδες θα υπάρξει συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση και τόνισε: «Δεν θα υπάρξει κούρεμα χρέους τότε», διευκρινίζοντας ότι ο μέσος όρος των ωριμάνσεων των δανείων από το ταμείο διάσωσης του ευρώ είναι στα 31 έτη. Κατά μέσο όρο, δήλωσε, δεν χρειάζεται να αποπληρωθούν τα δάνεια για δέκα χρόνια και η καταβολή των τόκων έχει αναβληθεί. Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή πρέπει να πληρώσει μηδέν ευρώ, δήλωσε ο κ. Σόιμπλε και σημείωσε ότι «υπάρχουν όμως και καλές ειδήσεις από την Ελλάδα», αναφέροντας ότι οι αριθμοί στην αγορά εργασίας είναι καλύτεροι, η οικονομία αναπτύσσεται, το έλλειμμα είναι χαμηλότερο».

    Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών επανέφερε ακόμη μια παλιά του δήλωση για την Ελλάδα, λέγοντας ότι δεν πρέπει να ρίχνουμε περισσότερο κρασί σε ένα βαρέλι χωρίς πάτο και προέβλεψε ακόμη ότι ο δρόμος της μακροχρόνιας προσαρμογής θα είναι δύσκολος και πολιτικά για τον κ. Τσίπρα. Παραδέχθηκε δε ότι στην αρχή της κρίσης είναι γνωστό ότι διαφωνούσε με την καγκελάριο Μέρκελ σε ό,τι αφορά την Ελλάδα. Επαίνεσε ωστόσο επανειλημμένα την καγκελάριο και δήλωσε ότι αισθάνεται «πολύ ευχάριστα μαζί της».

    Αναφερόμενος στην συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία για την προσφυγική κρίση και στην στάση του Τούρκου Προέδρου, ο κ. Σόιμπλε παραδέχθηκε ότι και στον ίδιο δεν αρέσουν πολλά στον Ταγίπ Ερντογάν, «αλλά πρέπει να συνεργαστούμε».

    [07] Την εκ νέου αποδοχή των ελληνικών ομολόγων ως εγγύηση στις πράξεις αναχρηματόδοτησης των τραπεζών αναμένεται να αποφασίσει η ΕΚΤ στις 2/6

    Η επαναφορά της κατ? εξαίρεση αποδοχής των ελληνικών ομολόγων ως εγγύηση στις πράξεις αναχρηματόδοτησης των τραπεζών από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να αποφασιστεί στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ στις 2 Ιουνίου στη Βιέννη.

    Σύμφωνα με ενημερωμένες πηγές, η επιτυχής κατάληξη του Eurogroup της 24ης Μαΐου σε συμφωνία με τους δανειστές, θα κινητοποιήσει τις διαδικασίες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας προκειμένου να αρχίσει εκ νέου να αποδέχεται κατ? εξαίρεση τα ελληνικά ομόλογα ως εγγύηση στις πράξεις αναχρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών.

    Μία τέτοια εξέλιξη θα έχει ως αποτέλεσμα ένα μέρος -το οποίο σε πρώτη φάση υπολογίζεται στα 5-6 δισ. ευρω- από τη ρευστότητα που εξασφαλίζουν μέχρι σήμερα οι ελληνικές τράπεζες από τον μηχανισμό ELA, να υποκατασταθεί με ρευστότητα που θα προσφέρει η ΕΚΤ απευθείας με πολύ χαμηλότερο κόστος.

    Σε κάθε περίπτωση ωστόσο η εξέλιξη αυτή δεν αναμένεται να ανοίξει το δρόμο συμμετοχής της Ελλάδος στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) που εφαρμόζει η ΕΚΤ. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η ΕΚΤ προκειμένου να συμπεριλάβει τα ελληνικά κρατικά ομόλογα στο πρόγραμμα αγορών, θα πρέπει προηγουμένως εκτός από την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης, να έχει προχωρήσει και η εφαρμογή των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους κάτι που λογικά αναμένεται να πραγματοποιηθεί προς το τέλος του καλοκαιριού.

    [08] Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση που έστησε τεράστια οικονομική απάτη

    Την άκρη του νήματος σε μία από τις πιο καλοστημένες οικονομικές απάτες κατάφερε να βρει η Ελληνική Αστυνομία και να εξαρθρώσει διεθνή εγκληματική οργάνωση, η οποία με πολύπλοκα εταιρικά σχήματα σε διάφορες χώρες του εξωτερικού εξαπατούσε επενδυτές. Τα κέρδη της οργάνωσης, σύμφωνα με την Αστυνομία, υπερβαίνουν τα 35 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ και τα 3 εκατομμύρια ευρώ.

    Επικεφαλής της εγκληματικής οργάνωσης, όπως τόνισε ο διοικητής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, Χρήστος Παπαζαφείρης, κατά τη σημερινή συνέντευξη Τύπου για αυτή την πολύκροτη υπόθεση, ήταν δύο Ελληνες. Ενας 48χρονος γνωστός χρηματιστής και ένας 53χρονος επιχειρηματίας, που δραστηριοποιείται κυρίως στην Ουκρανία, οποίοι συνελήφθησαν χθες, μετά από συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση σε διάφορες περιοχές της Αττικής. Παράλληλα, συνελήφθησαν και τρεις γυναίκες, ηλικίας 35, 39 και 48 ετών. Ολοι κατηγορούνται για συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, κακουργηματική απάτη και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες. Συγκατηγορούμενοι είναι 18 επιπλέον άτομα, εκ των οποίων 12 Ελληνες (μεταξύ αυτών και 3 δικηγόροι), 2 υπήκοοι Τουρκίας, 1 Ρωσίας και 1 Ινδίας, σε βάρος των οποίων ασκήθηκε επίσης ποινική δίωξη. Παράλληλα, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, στην υπόθεση εμπλέκονται και κρατικοί υπάλληλοι.

    Η Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων, στο πλαίσιο διενέργειας έρευνας για υπόθεση απάτης και υπεξαίρεσης χρημάτων που αφορούσαν επενδύσεις στην αγορά συναλλάγματος, αποκάλυψε πλήρως την εγκληματική δράση της οργάνωσης, η οποία δραστηριοποιείτο από το 2005 και ταυτοποίησε τα μέλη της, καθώς και τους συνεργούς τους.

    Ως προς τον τρόπο δράσης της οργάνωσης και τη μεθοδολογία της, εξακριβώθηκε ότι οι εμπλεκόμενοι προέβαιναν στη σύσταση πολύπλοκων εταιρικών σχημάτων, τα οποία δήθεν έκαναν επενδύσεις στην αγορά συναλλάγματος εκτός χρηματιστηρίου. Οι κατηγορούμενοι διοικούσαν και ήλεγχαν αυτά τα εταιρικά σχήματα, είτε απ΄ ευθείας, είτε μέσω «offshore» εταιρικών συμπλεγμάτων, πίσω από τα οποία κρύβονταν οι ίδιοι. Ο τρόπος λειτουργίας των επενδυτικών δομών ήταν ο εξής: Οι

    εμπλεκόμενοι προσέγγιζαν διάφορα άτομα - επενδυτές και επικαλούμενοι τις «εξειδικευμένες» χρηματοοικονομικές γνώσεις τους και τους «ακαδημαϊκούς τίτλους» του 48χρονου χρηματιστή, ο οποίος παρουσιαζόταν ως «ειδήμων» στις αγοραπωλησίες συναλλάγματος, τους έπειθαν να επενδύσουν μεγάλα χρηματικά ποσά, υποσχόμενοι μεγάλα κέρδη και αποδόσεις μεγαλύτερες του 3% τον μήνα.

    [09] Κόντρα Βέμπερ-Παπαδημούλη στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

    Καταιγισμό πυρών κατά του Έλληνα πρωθυπουργού και της κυβέρνησής του εξαπέλυσε σήμερα το απόγευμα από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο, ο επικεφαλής της ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών, Μάνφερντ Βέμπερ. Παράλληλα, αναφέρθηκε σε θετικές επιδόσεις της πρωθυπουργίας Σαμαρά και τελευταίες δηλώσεις του αρχηγού της ΝΔ, Κυρ. Μητσοτάκη.

    Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της συζήτησης, στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σχετικά με τις «διεξαγόμενες διαπραγματεύσεις για την πρώτη αναθεώρηση του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής για την Ελλάδα», με παρέμβασή του, ο κ. Βέμπερ, δήλωσε μεταξύ άλλων: «Το 2014, είχαμε στην Ελλάδα 0,7% ανάπτυξη, ενώ πέρυσι, με την κυβέρνηση Τσίπρα είχαμε -0,2%, είχαμε, δηλαδή, μία κατάρρευση, μία απομείωση της οικονομίας. Κυρίες και κύριοι, η πολιτική του Τσίπρα έβλαψε την Ελλάδα. Αντίθετα, εάν είχε ολοκληρωθεί το τελευταίο πρόγραμμα του Σαμαρά, περίπου πριν από έναν χρόνο, θα είχε εξοικονομήσει η Ελλάδα ακόμη ένα δισ. από τα χρέη της. Τώρα, συζητάμε για 5,4 δισ. που θα πρέπει να εξευρεθούν και η διαφορά είναι τεράστια. Γι' αυτό πρέπει να πούμε ότι ήταν ένα χαμένο έτος το περυσινό, με την κυβέρνηση Τσίπρα που έβλαψε την Ελλάδα. Ο ίδιος ο Τσίπρας παραδέχθηκε πρόσφατα ότι με αφέλεια (αυταπάτες) ξεκίνησε το έργο του ως πρωθυπουργός. Μπορώ να πω ότι αφελής συμπεριφορά στην Ελλάδα δεν επιτρέπεται, ούτε και στην Ευρώπη άλλωστε».

    Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στις προεκλογικές υποσχέσεις του Έλληνα πρωθυπουργού, τις οποίες δεν μπόρεσε να τηρήσει και πρόσθεσε : «Ανεξάρτητα από την Ελλάδα, θα πρέπει να πούμε προς τους Ευρωπαίους πολίτες, μην πιστεύετε τους λαϊκιστές που λένε ότι μπορούν να παρεκκλίνουν από τα προγράμματα μεταρρύθμισης, θα είναι δαπανηρότατο». «Τι κάνουμε τώρα;» αναρωτήθηκε ο κ. Βέμπερ. «Ο συμβιβασμός είναι στο τραπέζι» σημείωσε, συμπληρώνοντας: «Να επισημάνω για την Ελλάδα αυτά τα οποία ανέφερε ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης, Κυριάκος Μητσοτάκης, ότι δηλαδή πρέπει να υπάρξει μία σθεναρή ηγεσία, ώστε να ξεκινήσει μία σαφής πορεία με έναν σταθερό προϋπολογισμό για μία σύγχρονη Ελλάδα με ανάκαμψη. Οι πολίτες στην Ελλάδα μπορούν να βασίζονται ότι η Ευρώπη και το ΕΛΚ θα τους υποστηρίξει μέσω της έκφρασης αλληλεγγύης».

    Παίρνοντας το λόγο εκ μέρους της Ενωτικής Αριστεράς ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Δημήτρης Παπαδημούλης ανταπάντησε στον κ. Βέμπερ τονίζοντας: «Κύριε Βέμπερ, στα πέντε λεπτά της ομιλίας σας επιτεθήκατε πέντε φορές στον Έλληνα πρωθυπουργό, στον κύριο Τσίπρα, για να βοηθήσετε τον πολιτικό σας φίλο, τον κύριο Μητσοτάκη. Αλλά, δυστυχώς, η αλήθεια δεν σας βοηθά, γιατί οι φίλοι σας της ΝΔ άφησαν το 2009 την Ελλάδα με δημόσιο έλλειμμα 15,5%, με δημόσιο χρέος 125% του ΑΕΠ και στο τέλος του 2014 είχαν φθάσει μαζί με το ΠΑΣΟΚ το δημόσιο χρέος στο 180% του ΑΕΠ.

    Κύριε Βέμπερ, μπορεί να βλέπετε τον κ. Τσίπρα, ίσως, και στον ύπνο σας, σας βεβαιώνω, όμως, ότι όπως δεν μπορέσατε να βοηθήσετε τον κ. Σαμαρά, δεν μπορείτε να βοηθήσετε και τον κ. Μητσοτάκη. Θα βλέπετε τον κ. Τσίπρα για πολλά χρόνια ως πρωθυπουργό, γιατί αυτό θέλει ο ελληνικός λαός».

    Σχετικά με τη χθεσινή συνάντηση του Eurogroup ο κ. Παπαδημούλης δήλωσε: «Χθες ήταν μία καλή στιγμή και για την Ελλάδα και για την Ευρώπη».

    [10] Δ. Αβραμόπουλος:Η Europol μπορεί να αποτελέσει «κόμβο» πληροφοριών κατά του διεθνούς εγκλήματος

    Βελτιωμένο νομικό πλαίσιο για την Europol ενέκριναν σήμερα οι ευρωβουλευτές, με βάση την πρόταση της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων, που εισηγήθηκε ο ευρωβουλευτής Αγκουστίν Ντιάζ ντε Μέρα.

    Ο επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρης Αβραμόπουλος, παίρνοντας τον λόγο ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, υπογράμμισε την ανάγκη ύπαρξης ενός «κόμβου» συγκέντρωσης και ανταλλαγής πληροφοριών για την αντιμετώπιση «των ειδεχθών εγκλημάτων διεθνούς χαρακτήρα και την τρομοκρατία, που δεν γνωρίζουν σύνορα». Ο «κόμβος» αυτός, με πλήρη λειτουργική και αναλυτική υποστήριξη, θα μπορούσε να είναι η Europol στη βάση του βελτιωμένου πλαισίου που ψηφίσθηκε σήμερα και που θα τεθεί άμεσα σε εφαρμογή, υποστήριξε ο Έλληνας επίτροπος.

    Οι νέοι κανόνες διασφαλίζουν τη λογοδοσία της Europol προς τα εθνικά Κοινοβούλια σχετικά με τις δραστηριότητες της, ενώ βελτιώνεται και ο δημοκρατικός έλεγχος από το ΕΚ, προσέθεσε ο κ. Αβραμόπουλος.

    Έτσι η Europol θα είναι σε θέση να παρέχει στα κράτη-μέλη τη στήριξη που χρειάζονται, «να συνδέει τα σημεία» και τα δεδομένα, ώστε να υπάρχει αποτελεσματικότητα στην καταπολέμηση του εγκλήματος.

    «Παράλληλα θα λογοδοτεί και θα εργάζεται με πλήρη σεβασμό των κανόνων για την προστασία των δεδομένων των πολιτών (...), καθότι η νομική βάση της Europol έχει ευθυγραμμισθεί με τη Συνθήκη της Λισαβόνας», επισήμανε, επίσης, ο Δ. Αβραμόπουλος.

    [11] Κλασική και έντεχνη μουσική στο «Ελληνικό Φεστιβάλ» στο Ηρώδειο

    Κλασική και έντεχνη μουσική θα έχουν την τιμητική τους στο φετινό πρόγραμμα του «Ελληνικού Φεστιβάλ» στο Ηρώδειο, χωρίς, ωστόσο, να λείψουν, αν και σε μικρότερες «δόσεις», η όπερα, οι θεατρικές παραστάσεις και ο χορός. Αυτό έγινε γνωστό χθες, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ), τα μέλη του οποίου γνωμοδότησαν ομόφωνα ως προς την παραχώρηση του αρχαίου μνημείου, προκειμένου να πραγματοποιηθούν οι εκδηλώσεις. Κατά πλειοψηφία, ωστόσο, «πέρασαν» τα σκηνικά για τις δύο όπερες της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, «Άιντα» και «Κάρμεν», καθώς τα μέλη του ΚΑΣ που μειοψήφησαν, είτε τάχθηκαν εντελώς αρνητικά για τα σκηνικά και των δύο παραστάσεων, είτε ζήτησαν την απλοποίηση μόνο της «Κάρμεν».

    Συγκεκριμένα, τα σκηνικά της «Άιντα» φέρουν «πυραμίδα» (με τον τρόπο που παρουσιάστηκε στο Φεστιβάλ Ταορμίνα, προσαρμοσμένο στις διαστάσεις του Ηρωδείου), και τέθηκε ο επιπλέον όρος να μην ξεπερνούν το πλάτος των δυο πλαϊνών εισόδων, ώστε να εξασφαλίζεται η ασφαλής και απρόσκοπτη κυκλοφορία του κοινού. Τα σκηνικά της «Κάρμεν» περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, δύο κοντέινερ σε μπλε και κόκκινο χρώμα, καθώς και από ένα συρματόπλεγμα και παρατηρητήριο.

    Αναλυτικά, αυτό το καλοκαίρι στο Ωδείο του Ηρώδη Αττικού θα παρουσιαστούν:

    - Όπερα «Άιντα» του Βέρντι από την Εθνική Λυρική Σκηνή, σε μουσική διεύθυνση Μ. Μιχαηλίδη, Η. Βουδούρη. Σκηνοθεσία, σκηνικά, φωτισμοί, Ενρίκο Καστιλιόνε (10,12 και 15/6).

    - «Carmina Burana». Συναυλία κλασικής μουσικής από την Καμεράτα, σε μουσική διεύθυνση Γιώργου Πέτρου και τη συμμετοχή της χορωδίας της ΕΡΤ (18/6).

    - Δωρεάν συναυλία στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Μουσικής από την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ (21/6).

    - Νότης Μαυρουδής «50 χρόνια τραγούδι». Συμμετέχουν οι Λ. Μαχαιρίτσας, Μ. Πασχαλίδης, Γ. Νέγκα, Β. Βενετσάνου, Αν. Μουτσάτσου κ.α. (23/6).

    - Συναυλία κλασικής μουσικής από την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, σε μουσική διεύθυνση Γιώργου Βράνου (25/6).

    - Συναυλία κλασικής μουσικής με έργα Ραχμάνινοφ και Ντόρζακ από την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, σε μουσική διεύθυνση Στέφανου Τσιαλή. Σολίστ Αλαίν Λεφέβρ (27/6).

    - Παράσταση με παραδοσιακούς χορούς της Ρωσίας στο πλαίσιο του «2016: Έτος της Ρωσίας στην Ελλάδα και Έτος της Ελλάδας στη Ρωσία». Από το συγκρότημα Igor Moiseyev State Academic Ensemble of Popular Dance (29, 30/6).

    - Νίκος Κυπουργός. «Στον μυστικό κήπο». Συναυλία για παιδιά και μεγάλους, από την Ορχήστρα των Κυκλάδων. Συμμετέχουν οι Σ. Γιαννάτου, Δ. Δημοσθένους, Δ. Σαββόπουλος, Μ. Φαραντούρη κ.α. (2/7).

    - Συναυλία σε έργα Φεντερίκο Φελίνι και Νίνο Ρότα από την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, σε μουσική διεύθυνση Φρανκ Στρόμπελ (5/7).

    - Θεατρική παράσταση «Αμύντας» του Γεωργίου Μορμόρη, σε σκηνοθεσία Σπύρου Α. Ευαγγελάτου (8/7).

    - Έναρξη εργασιών του Παγκοσμίου Συνεδρίου Φιλοσοφίας «Η φιλοσοφία του Αριστοτέλους». Συναυλία από την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα και τη Χορωδία της ΕΡΤ. Η εκδήλωση πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Παγκοσμίου Ομοσπονδίας Φιλοσοφικών Εταιρειών (9/7).

    - «Αριστοφανειάδα», θεατρική παράσταση από το ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης, σε σκηνοθεσία Κώστα Γάκη (11, 12/7).

    - Όπερα «Κάρμεν» του Μπιζέ από την Εθνική Λυρική Σκηνή, σε μουσική διεύθυνση Λουκά Καρυτινού και σκηνοθεσία Στίβεν Λάνγκριτζ. Σκηνικά-κοστούμια Γιώργου Σουγλίδη (24, 26, 27, 29/7).

    - Συναυλία κλασικής μουσικής με έργα Μπετόβεν, Μότσαρτ και Τσαϊκόφσκι, από την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, σε μουσική διεύθυνση Βλαντιμίρ Ασκενάζι. Σολίστ Ντιμίτρι Ασκενάζι (1/8).

    [12] «Δολοφονία Λαμπράκη: Η ιστορική συζήτηση 50 χρόνια μετά»

    Το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία συμμετέχει στη 13η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης, η οποία πραγματοποιείται στις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ-HELEXPO (περίπτερο 15, Stand 14).

    Σε αυτό το πλαίσιο, διοργανώνει εκδήλωση για την παρουσίαση του τόμου των πρακτικών της ημερίδας «Δολοφονία Λαμπράκη: Η ιστορική συζήτηση 50 χρόνια μετά», τιμώντας τη μνήμη του Γρηγόρη Λαμπράκη, ο οποίος δολοφονήθηκε στη Θεσσαλονίκη στις 22 Μαΐου 1963. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 14 Μαΐου 2016, στις 18:00, στην Αίθουσα Αριστοτέλης, περίπτερο 13.

    Ο τόμος περιλαμβάνει τις ομιλίες που παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια της ημερίδας που είχε διοργανώσει το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων στις 11 Οκτωβρίου 2013, στο πλαίσιο της έκθεσης «Βία κατά εκπροσώπων του λαού: 50 χρόνια από τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη».

    Στην εκδήλωση θα μιλήσουν οι Ιωάννα Παπαθανασίου, ιστορικός, διευθύντρια ερευνών ΕΚΚΕ, Στράτος Δορδανάς, επίκουρος καθηγητής Ιστορίας, ΒΣΑΣ, στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και Δημοσθένης Δώδος, αναπληρωτής καθηγητής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

    Την εκδήλωση θα συντονίσει ο Ηλίας Νικολακόπουλος, ομότιμος καθηγητής στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθήνας.

    [13] Κάννες με Αλμοδόβαρ, Τζάρμους, Νταρντέν, αλλά και με ελληνικό χρώμα

    Με το «Cafesociety», τελευταία ταινία του Γούντι Αλεν, σηκώνει σήμερα αυλαία το 69ο φεστιβάλ των Καννών, στο οποίο μεγάλα ονόματα της διεθνούς κινηματογραφίας- από τον Πέδρο Αλμοδόβαρ, τον Τζιμ Τζάρμους, τους αδελφούς Νταρντέν, τον Κεν Λόουτς, τον Πολ Φερχόφεν μέχρι τον Ξαβιέ Ντολάν, τον Τζεφ Νίκολς και τον Σον Πεν- διεκδικούν τον «Χρυσό Φοίνικα».

    Στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ συναντάμε και δύο ελληνικές συμπαραγωγές: «Η Τελευταία Παραλία» (L'ultima spiaggia) των Θάνου Αναστόπουλου και Νταβίντε ντελ Ντέγκαν, η οποία συμμετέχει στο τμήμα των ειδικών προβολών και το «Γυρίζοντας τον Κόσμο» (Voir du pays) των Ντελφίν και Μυριέλ Κουλέν, με πρωταγωνίστρια την Αριάν Λαμπέντ που παρουσιάζεται στο τμήμα Ένα Κάποιο Βλέμμα. Ενώ την παγκόσμια πρεμιέρα της στην 55η Εβδομάδα Κριτικής εξασφάλισε και η καινούργια μικρού μήκους ταινία της Κωνσταντίνας Κοτζαμάνη, με τίτλο «Limbo».

    Είκοσι μία συνολικά ταινίες θα διεκδικήσουν τον Χρυσό Φοίνικα κατά τη διάρκεια του δεκαημέρου.

    [14] Π. Παυλόπουλος: Απαραίτητη η αλληλεγγύη στο προσφυγικό

    Στην απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την επιβολή κυρώσεων σε όσες χώρες δεν δέχονται να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους αναφορικά με το προσφυγικό και δεν επιδεικνύουν την απαραίτητη αλληλεγγύη σε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα, αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος κατά τη συνάντησή του νωρίτερα σήμερα με τον ειδικό απεσταλμένο του γγ του ΟΗΕ για την Μετανάστευση, Πίτερ Σάδερλαντ στο Προεδρικό Μέγαρο.

    «Θεωρώ πολύ σημαντικό το ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και προσωπικά ο Ευρωπαίος επίτροπος για την Μετανάστευση κ. Αβραμόπουλος αποφάσισαν να τηρηθούν οι υποχρεώσεις αυτές, ακόμα και με την επιβολή των αναγκαίων κυρώσεων. Γιατί πρέπει όλοι να αντιληφθούμε στην Ευρώπη ότι είναι ένας χώρος και δικαιωμάτων, αλλά και υποχρεώσεων», υπογράμμισε ο κ. Παυλόπουλος και πρόσθεσε ότι «η απόφαση που έχουν πάρει τα Ηνωμένα Έθνη να στηρίξουν την αλληλεγγύη στο θέμα των προσφύγων είναι κάτι το οποίο βοηθάει πάρα πολύ και την εφαρμογή της ευρωπαϊκής πολιτικής.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επικαλέστηκε και την σημαντική -όπως την χαρακτήρισε- δήλωση του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι Μουν, την οποία δημοσιεύει κατ? αποκλειστικότητα για την Ελλάδα το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι η αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος είναι ένα ζήτημα αλληλεγγύης, δίκαιης κατανομής των προσφύγων μεταξύ των χωρών και είναι κάτι εξαιρετικά σημαντικό για την Ευρώπη. Διότι, σημείωσε, παρατηρήθηκαν φαινόμενα χωρών που δεν δέχθηκαν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους όσον αφορά αυτή την αλληλεγγύη.

    [15] «Έχει καταλυθεί κάθε ίχνος Δημοκρατίας» δήλωσε ο Π. Λαφαζάνης

    Μήνυση κατά παντός υπευθύνου αστυνομικού αλλά και της φυσικής και πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Δημόσιας Τάξης κατέθεσε, στην Εισαγγελία Πρωτοδικών το μέλος της ΛΑΕ, Σόφη Παπαδόγιαννη, για την επίθεση που δέχτηκε, όπως ισχυρίζεται, από άνδρες των ΜΑΤ την περασμένη Κυριακή, 8 Μαϊου, κατά τη διάρκεια του συλλαλητηρίου για το ασφαλιστικό στην πλατεία Συντάγματος.

    Η κ. Παπαδόγιαννη ζητεί τη διενέργεια έρευνας, προκειμένου να γνωστοποιηθούν τα στοιχεία των αστυνομικών των ειδικών δυνάμεων και των επικεφαλής τους, οι οποίοι εκτελούσαν υπηρεσία κατά τη διάρκεια του συλλαλητηρίου. Η μηνύτρια σημειώνει ότι οι μηνυόμενοι έχουν τελέσει το αδίκημα της απόπειρας ανθρωποκτονίας με την επιβαρυντική περίσταση, όπως υπογραμμίζει, ότι το αδίκημα τελέστηκε κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας τους. Κατηγορεί, δε, τους φυσικούς και πολιτικούς προϊσταμένους για ηθική αυτουργία σε απόπειρα ανθρωποκτονίας.

    Οπρόεδρος της ΛΑΕ, Παναγιώτης Λαφαζάνης, δήλωσε: «Έχει καταλυθεί, κυριολεκτικά, κάθε έννοια και κάθε ίχνος Δημοκρατίας. Απατώνται αν πιστεύουν στην κυβέρνηση ότι μπορούν με δολοφονικές επιθέσεις εναντίον στελεχών της ΛΑΕ και διαδηλωτών να διασώσουν τα μνημόνια. Δεν θα διασωθούν τα μνημόνια, θα σαρωθούν από τους αγώνες του ελληνικού λαού. Την Κυριακή το βράδυ ραντεβού στην πλατεία Συντάγματος, όλοι εκεί για μία μεγάλη ολονυχτία».

    [16] Ξεκίνησε από την Ειδομένη η εκστρατεία εμβολιασμού

    Ξεκίνησε,το πρωί, από την Ειδομένη, η εκστρατεία καθολικής εμβολιαστικής κάλυψης των προσφύγων και μεταναστών, υπό την εποπτεία του υπουργείου Υγείας.Στην Ειδομένη, η εκστρατεία γίνεται από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας, το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων και το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας.

    Όπως εξήγησε στο "Πρακτορείο FM" και στην εκπομπή "ΑΠΕριττα" η Βίκυ Μαρκολέφα από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, οι εμβολιασμοί αφορούν παιδιά μέχρι 15 ετών και τα εμβόλια γίνονται σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα και τις οδηγίες του υπουργείου Υγείας.

    Αφορούν δε ασθένειες, όπως διφθερίτιδα, τέτανος, ιλαρά, πολιομυελίτιδα, ηπατίτιδα, πνευμονόκοκκος και γρίπη, ενώ οι γονείς έχουν ήδη ενημερωθεί από τις ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στον άτυπο καταυλισμό της Ειδομένης για τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί.

    Στόχος του υπουργείου Υγείας είναι η γενίκευση της καμπάνιας εμβολιασμού σε όλους τους χώρους φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών, σύμφωνα με τις οδηγίες της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών και των διεθνών οργανισμών.Στο μεταξύ, άλλα επτάλεωφορεία κι ένα βαν αναχώρησαν, χθες, από την Ειδομένη για τα κέντρα φιλοξενίας στα Λαγκαδίκια, το Ωραιόκαστρο και την Πιερία.

    [17] Ο Κλ. Ρέγκλινγκ προτείνει εξόφληση μέρους του ελληνικού χρέους προς το ΔΝΤ, από τον ESM

    Η γερμανική εφημερίδα Die Welt αποκαλύπτει δισέλιδο έγγραφο του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ στο οποίο προτείνει, ενόψει του Eurogroup της 24ης Μαΐου, την εξόφληση μέρους του ελληνικού χρέους προς το ΔΝΤ από τον ESM.

    Το έγγραφο αυτό σκιαγραφεί τις ήδη συζητούμενες επιλογές, όπως είναι η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής και η κάλυψη μιας πιθανής ανόδου των επιτοκίων, όμως «ο Ρέγκλινγκ συμπεριέλαβε ένα σημείο, το οποίο κατά την εφημερίδα θα μπορούσε να κρύβει μια πολιτικήβόμβα: τη δυνατότητα να εξοφλήσουν οι ευρωεταίροιένα μέρος τουλάχιστον των ελληνικών οφειλώνπρος το ΔΝΤ».

    Η πρόταση αυτή αναφέρεται στο τέλος του δισέλιδου εγγράφου ως ένα πιθανό συμπληρωματικό μέτρο: «Η εξαγορά (Buy-out) του ελληνικού χρέους προς το ΔΝΤ έχει οικονομικό όφελος για την Ελλάδα, διότι η υποστήριξη του EMS γίνεται με ευνοϊκότερους όρους και έχει μεγαλύτερη χρονική διάρκεια». Η Ελλάδα πληρώνει τόκους για παλαιά δάνεια του ΔΝΤ με επιτόκιο3,5%. Αντίθετα, οΕυρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) δανείζει με χαμηλότερο επιτόκιο, το οποίο είναι αυτή τη στιγμή κάτω του 1%. Επομένως η Ελλάδα θα μπορούσε να εξοικονομήσει πολλά χρήματα, όπως επισημαίνει η εφημερίδα.

    Βέβαια, το θέμα «είναι ευαίσθητο, διότι θα σήμαινε πως θα άλλαζε ο διεθνής καταμερισμός βαρών του ελληνικού προγράμματος», αφού «οι Ευρωπαίοι -και η Γερμανία- θα εγγυηθούν μελλοντικά για περισσότερα ελληνικά χρέη», ενώ «αντίθετα το ΔΝΤ θα φέρει μελλοντικά λιγότερα βάρη», αλλά την «πρόταση μπορεί να τη δει κανείς ως εργαλείο, το οποίο μπορεί να χρησιοποιήσουν οι πολιτικοί» γράφει η Welt.

    Υπο την προϋπόθεση της πολιτικής στήριξης της πρότασης, οΕυρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) θα μπορούσε στο τέλος του τρέχοντος προγράμματος βοήθειας να αξιοποιήσει τους «ανεκμετάλλευτους πόρους», ώστε «να εξυπηρετήσει εγκαίρως τα δάνεια του ΔΝΤ και να τα εξοφλήσει» αναφέρει στο έγγραφό του ο Ρέγκλινγκ.

    Και τέτοιοι πόροι πράγματι υπάρχουν, συνεχίζει η γερμανική εφημερίδα, αφού «οι Ευρωπαίοι είχαν κρατήσει το καλοκαίρι από το πακέτο σωτηρίας ύψους 86 δισ. ευρώ 25 δισ. για την επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Για την σωτηρία των τραπεζών, όμως, δεν χρησιμοποίηθηκαν όλα τα χρήματα. Θεωρητικά υπάρχουν 15 δισ. για να εξοφληθούν τα εκκρεμή (ελληνικά) δάνεια προς το ΔΝΤ».

    Σύμφωνα με την Welt, o ESMυπολογίζει ότι η ελληνική κυβέρνηση θα οφείλει το 2018 στο ΔΝΤ μόνο 17,6 δισ. ευρώ πλέον, εφόσον το ΔΝΤ συμμετάσχει με 6 δισ. ευρώ στο τρέχον πρόγραμμα σωτηρίας. Εάν οι Ευρωεταίροι υποστηρίξουν όλα τα μέτρα που αναφέρονται στο έγγραφο, η Αθήνα θα μπορούσε να μειώσει δραστικά το δημόσιο χρέος της, εκτιμά ο ESΜ και το ελληνικό χρέος θα μειωνόταν από 183% στο 74% του ΑΕΠ.

    Την πρόταση χαρακτηρίζει καλή και το Ινστιτούτο Γερμανικής Οικονομίας της Κολωνίας, το οποίο συνηγορεί υπέρ της παραμονής του ΔΝΤ στο πρόγραμμα σωτηρίας: «Για να κάνει αυτήν την απόφαση πιο εύκολη στο ΔΝΤ, μπορεί ο ESMνα αναλάβει τις τωρινές οφειλές της Ελλάδας προς το ΔΝΤ» όπως είπε στην εφημερίδα ο εμπειρογνώμονάς του Γιούργκεν Μάτες. «Με αυτόν τον τρόπο θα μπορούσε να ενισχυθεί η προθυμία των μετόχων του ΔΝΤ να συμφωνήσουν στη συμμετοχή τους στο τρίτο πακέτο» συμπληρώνει.

    [18] Έκθεση για τα μεσαιωνικά λιμάνια, ξεκινά στις 25 Μαΐου, στο Ναυτικό Μουσείο Ελλάδος

    Ένα σπάνιο οδοιπορικό. Ένα ατμοσφαιρικό ταξίδι στον χρόνο. Μια ματιά σ' έναν κοινό μεσαιωνικό πολιτισμό. Η φωτογραφική έκθεση «ΟΛΚΑΣ ΙΙ: Ταξιδεύοντας από και προς το Βυζάντιο. Μεσαιωνικά λιμάνια από τον Εύξεινο Πόντο στην Ανατολική Μεσόγειο», που εγκαινιάζεται στις 25 Μαΐου 2016 στο Ναυτικό Μουσείο Ελλάδος στον Πειραιά, ξαναζωντανεύει θαλάσσιες εμπορικές διαδρομές οι οποίες συνέδεαν όλα τα γνωστά λιμάνια του Αιγαίου, της Κύπρου και του Εύξεινου Πόντου. Κέντρο τους η Κωνσταντινούπολη, η πρωτεύουσα της βυζαντινής αυτοκρατορίας.

    «Η έκθεση στοχεύει όχι τόσο να δώσει πληροφορίες, όσο να αποτελέσει ένα φωτογραφικό ταξίδι σε 60 λιμάνια, τα οποία είχαν όλα σχέση μεταξύ τους λόγω των ναυτικών δικτύων που δημιουργήθηκαν στους Μέσους Χρόνους, με κέντρο την Κωνσταντινούπολη. Και νομίζω ότι αυτό γίνεται αμέσως εμφανές σε οποιονδήποτε τη δει: Οι ομοιότητες που έχουν τα λιμάνια, τα προϊόντα που μετέφεραν τα πλοία, τα ναυάγια τα οποία επίσης αποτυπώνονται στην έκθεση 'μιλούν' για έναν κοινό μεσαιωνικό πολιτισμό που αναπτύχθηκε σε μια τεράστια γεωγραφικά ζώνη» αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Δρ. Φλώρα Καραγιάννη, αρχαιολόγος, προϊσταμένη του Γραφείου Προώθησης Επιστημονικής Έρευνας του Ευρωπαϊκού Κέντρου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων (ΕΚΒΜΜ), που υλοποιεί την έκθεση σε συνεργασία με την Εταιρεία Κυπριακών Σπουδών. Η έκθεση ΟΛΚΑΣ ΙΙ, η οποία παρήχθη στο πλαίσιο ευρωπαϊκού προγράμματος που υλοποίησε το ΕΚΒΜΜ, είναι επέκταση του πρώτου τμήματος της έκθεσης ΟΛΚΑΣ Ι, που έχει ήδη παρουσιαστεί σε χώρες του Ευξείνου Πόντου και στην Κωνσταντινούπολη.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 11 May 2016 - 12:32:27 UTC