Visit our archive of News, Documents, Maps & Position Papers on the Imia Issue (1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 8 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-05-15

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αλ. Τσίπρας στην RealNews: Εάν πετύχουμε αυτό που επιδιώκουμε για το χρέος, θα βγούμε στις αγορές το 2017
  • [02] Π. Σκουρλέτης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Η κυβέρνηση απαντάει στα μεγάλα προβλήματα»
  • [03] «Δεν θα γίνουν ομαδικές απολύσεις»
  • [04] «Μειώσεις μισθών στο δημόσιο δεν πρόκειται να γίνουν»
  • [05] Λεωφορείο ανατράπηκε στο Τέξας με αποτέλεσμα οκτώ άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους
  • [06] Σεισμός 4,7 βαθμών στην Ιαπωνία
  • [07] Κολομβία: Ο ηγέτης των FARC καλεί τον πρώην πρόεδρο Ουρίμπε να συναντηθεί μαζί του
  • [08] Μπόρις Τζόνσον: Η ΕΕ ακολουθεί τον δρόμο του Χίτλερ κι είναι καταδικασμένη
  • [09] Η Ουκρανία νικήτρια της 61ης Eurovision
  • [10] Λ. Αυγενάκης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Η δυναμική της ΝΔ στην κοινωνία ενισχύεται καθημερινά»

  • [01] Αλ. Τσίπρας στην RealNews: Εάν πετύχουμε αυτό που επιδιώκουμε για το χρέος, θα βγούμε στις αγορές το 2017

    «Με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης κλείνει ένας κύκλος και η Ελλάδα μπαίνει σε νέα εποχή» τονίζει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην εφημερίδα RealNews.

    Επισημαίνει πως «αν πετύχουμε αυτό που επιδιώκουμε για το χρέος στις 24 Μαΐου, το 2017 θα επιστρέψουμε στις αγορές και ίσως πολύ νωρίτερα από τη λήξη του προγράμματος, (Αύγουστος 2018) θα έχουμε βγει οριστικά από τα μνημόνια». Μάλιστα διαβεβαιώνει ότι «μετά την αξιολόγηση, δημοσιονομικά μέτρα τέλος» επισημαίνοντας ότι «ο μηχανισμός δεν θα ενεργοποιηθεί» σίγουρα για τα επόμενα τρία χρόνια, αλλά και για το 2019, αφού «μέχρι τον Μάιο του 2019 η Ελλάδα θα έχει αναπτύξει την οικονομία της κατά επτά περίπου μονάδες».

    Ο πρωθυπουργός αφήνει να εννοηθεί ότι μετά τις 24 Μαΐου θα προβεί σε αλλαγές στην κυβέρνηση, στον συντονισμό και την υλοποίηση του κυβερνητικού έργου, ενώ επικρίνει έντονα την αντιπολίτευση και ειδικότερα τη ΝΔ για τη στάση της όχι μόνο στο θέμα της αξιολόγησης, αλλά γενικότερα στην πολιτική της. Σημειώνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αποδείξει ότι δεν φοβάται τη διεύρυνση, ωστόσο θέτει προϋποθέσεις.

    Επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ για τον διαχωρισμό παλαιού και νέου χρήματος

    Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξή του στη RealNews, επιβεβαιώνει αποκλειστικές πληροφορίες που μετέδωσε την περασμένη Πέμπτη το ΑΠΕ-ΜΠΕ, περί διαχωρισμού παλαιού και νέου χρήματος.

    Ο κ. Τσίπρας κληθείς να εκτιμήσει πότε θα υπάρξει άρση των capital controls, απαντά: «Αυτό εξαρτάται από το κλίμα και την ψυχολογία στην αγορά και στους καταθέτες. Νομίζω ότι μετά τις 24 Μαΐου το κλίμα θα αλλάξει ριζικά και γρήγορα. Βήματα προς την κατεύθυνση της χαλάρωσης των περιορισμών έχουν, όμως, ήδη γίνει και θα εξακολουθήσουν να γίνονται. Ο διαχωρισμός παλαιού και νέου χρήματος είναι ένα από αυτά, καθώς το νέο χρήμα που θα κατατίθεται δεν θα υπάγεται στους περιορισμούς».

    [02] Π. Σκουρλέτης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Η κυβέρνηση απαντάει στα μεγάλα προβλήματα»

    «Η επομένη του Eurogroup βρίσκει τη χώρα μας σε σχέση με το πώς την αντιμετωπίζουν οι Ευρωπαίοι εταίροι, σε μια πολύ καλύτερη θέση», τονίζει ο Πάνος Σκουρλέτης, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Επισημαίνει ότι «δεν είναι ανέφελη η πορεία από εδώ και μπρος», για να υπογραμμίσει πως όμως αυτή η κυβέρνηση «έχει δείξει ότι μπορεί τελικά να απαντάει στα μεγάλα προβλήματα που έχει απέναντί της με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».

    Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναφέρει ότι η κυβέρνηση πέτυχε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, με βάση τους πραγματικούς συσχετισμούς. Ως προς τον μηχανισμό δημοσιονομικής διόρθωσης σημειώνει ότι επετεύχθη η αναφορά σε έναν μηχανισμό όπου το περιεχόμενο αυτών των μέτρων βρίσκεται στη διακριτική ευχέρεια της κυβέρνησης, εάν και εφόσον υπάρξουν αποκλίσεις από τους στόχους που έχουν τεθεί.

    Τονίζει ότι δημιουργείται πλέον το κατάλληλα κλίμα και οι προϋποθέσεις για εμφανή αναπτυξιακά δείγματα από τα μέσα και προς το τέλος του 2016, και υπογραμμίζει ότι για την κυβέρνηση είναι καλοδεχούμενες οι επενδύσεις πάντοτε όμως μέσα από το πρίσμα του τρίπτυχου: προστασία του περιβάλλοντος, τήρηση της νομοθεσίας, υπεράσπιση του δημόσιου συμφέροντος. Ως προς το θέμα των Σκουριών αναφέρει ότι υπάρχουν αρκετά κεφάλαια ενόψει και τονίζει προς «όσους με μεγάλη ευκολία αναγνωρίζουν μια στροφή της κυβέρνησης», ότι «βιάζονται».

    Αυτό «είναι αυταπόδεικτο», απαντά ο κ. Σκουρλέτης στο ερώτημα αν το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών -τις οποίες κάποιες δυνάμεις της αντιπολίτευσης "έβλεπαν" ή προεξοφλούσαν- έχει απομακρυνθεί εντελώς μετά και τις εξελίξεις στη διαπραγμάτευση. Προσθέτει ότι οι εκλογές ήταν ένα αίτημα από την αξιωματική αντιπολίτευση που αναδείκνυε την «έλλειψη σαφούς πολιτικού σχεδιασμού» τής ΝΔ, τη ρητορική της οποίας περιγράφει ως ένα «ιδιόμορφο μείγμα ενός ακραίου νεοφιλελεύθερου λαϊκισμού». Ο υπουργός σημειώνει πως η διεύρυνση μιας κυβέρνησης δεν είναι ζήτημα μιας τακτικής ή αριθμητικής προσέγγισης, αλλά ότι προϋποθέτει την ύπαρξη κάποιων πολιτικών όρων. «Κατά συνέπεια δεν θεωρώ ότι υπάρχουν οι πολιτικοί όροι για να μιλάμε σήμερα για μια διεύρυνση της κυβερνητικής πλειοψηφίας», αναφέρει.

    Αναλυτικά η συνέντευξη του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνου Σκουρλέτη, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ:

    Ερ.: Τι σηματοδοτεί η προσυμφωνία του Eurogroup για την πορεία της χώρας από εδώ και πέρα; Ο πρωθυπουργός έχει μιλήσει για αλλαγή εικόνας και αλλαγή σελίδας.

    Απ.: Με την απόφαση του τελευταίου Eurogroup ουσιαστικά κλείνει μια περίοδος που ξεκίνησε από τις εκλογές του προηγούμενου Σεπτεμβρίου. Έχουμε το αποτύπωμα των προσπαθειών της ελληνικής κυβέρνησης, μέσα στο πλαίσιο της συμφωνίας του προηγούμενου καλοκαιριού, τόσο σε επίπεδο μέτρων, έτσι ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι που έθετε η συμφωνία, αλλά ταυτόχρονα να κλείσουν με όσο το δυνατόν πιο θετικό τρόπο τα ζητήματα εκείνα που έμεναν ανοικτά για διαπραγμάτευση. Αυτά είναι για παράδειγμα, στο χώρο της ενέργειας, το θέμα του ΑΔΜΗΕ, όπου εδώ έχουμε πλέον την οριστική συμφωνία σε έναν οδικό χάρτη που εξασφαλίζει τον δημόσιο χαρακτήρα του ΑΔΜΗΕ, και αυτό συνιστά μια πολιτική επιτυχία. Έχουμε το θέμα της προστασίας των κύριων συντάξεων, των ήδη συνταξιούχων, που πιστώνεται στα θετικά της κυβέρνησης. Παράλληλα, το πρόγραμμα της ανθρωπιστικής κρίσης δεν περιορίστηκε σε όλο αυτό το διάστημα.

    Και βέβαια έχουμε ακόμη μπροστά μας διάφορα κρίσιμα ζητήματα που σχετίζονται με θέματα που έχουμε να δούμε στην επόμενη φάση, όπως αυτό των εργασιακών σχέσεων. Κορυφαίο ζήτημα είναι το θέμα του χρέους, όπου πλέον μιλάμε για συγκεκριμενοποίηση των όρων που πια το αντιμετωπίζει η Ευρώπη στην από εδώ και πέρα φάση.

    Ερ.: Παράλληλα με τη θετική έκβαση στο ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους, υπάρχει και η θεσμοθέτηση του μηχανισμού δημοσιονομικής διόρθωσης. Η αντιπολίτευση έχει ασκήσει έντονη κριτική και μιλά για νέα μέτρα, νέο μνημόνιο. Θεωρείτε ότι κινδυνολογούν; Οι απαιτήσεις του ΔΝΤ, ανησυχείτε μήπως επανέλθουν στο Eurogroup της 24ης Μαΐου ή μπορεί να έχουμε μια έκβαση ακόμα καλύτερη από την αναμενόμενη;

    Απ.: Η επομένη του Eurogroup βρίσκει τη χώρα μας, σε σχέση με το πώς την αντιμετωπίζουν οι Ευρωπαίοι εταίροι, σε μια πολύ καλύτερη θέση. Πρώτον διότι φάνηκε ότι δεν έχουμε απέναντί μας ένα ενιαίο μπλοκ δυνάμεων. Υπάρχει μια σχετική απομόνωση του ΔΝΤ, το οποίο με εμμονικό και δογματικό τρόπο επέμενε στην ψήφιση από τώρα συγκεκριμένων προληπτικών, δυνητικών μέτρων, ενώ αυτό που πετύχαμε είναι η αναφορά σε έναν μηχανισμό όπου το περιεχόμενο αυτών των μέτρων βρίσκεται στη διακριτική ευχέρεια της κυβέρνησης, εάν και εφόσον υπάρξουν αποκλίσεις από τους στόχους που έχουν τεθεί. Να θυμίσουμε ότι ανάλογοι μηχανισμοί υπάρχουν και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες που δεν βρίσκονται μέσα σε πρόγραμμα.

    Άρα νομίζω ότι πετύχαμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, με βάση βέβαια τους πραγματικούς συσχετισμούς. Δεν είναι ανέφελη η πορεία από εδώ και μπρος, έχει αρκετές αντιφάσεις, αλλά έχει δείξει αυτή η κυβέρνηση ότι μπορεί τελικά να απαντάει στα μεγάλα προβλήματα που έχει απέναντί της με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

    Ερ.: Η απόφαση του Eurogroup ήρθε μια μέρα μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό-φορολογικό. Για το κλείσιμο της αξιολόγησης χρειάζεται η ψήφιση ακόμη κάποιων μέτρων. Η κοινωνία εδώ και 6 χρόνια ζει καθημερινά υπό μεγάλες δυσκολίες. Το γεγονός ότι περνάει αυτός ο δύσκολος κάβος με το κλείσιμο της αξιολόγησης, σημαίνει ότι θα έρθει αυτόματα και η ανάπτυξη; Σε ποια κατεύθυνση πρέπει να κινηθεί η κυβέρνηση από εδώ και πέρα;

    Απ.: Το κλείσιμο της αξιολόγησης δημιουργεί πια σταθερές παραμέτρους στο πεδίο της οικονομίας και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό. Γνωρίζουν αυτή τη στιγμή όλοι οι "παίκτες" της οικονομίας για το ορατό μέλλον τι πρόκειται να γίνει. Μια συζήτηση για το χρέος σε θετική κατεύθυνση, εκταμίευση του ποσού της δόσης, αλλά και επιπλέον ποσόν που προορίζονται για τα ληξιπρόθεσμα του Δημοσίου, όλα αυτά δημιουργούν το κατάλληλο πλέον κλίμα που αντικειμενικά ευνοεί την εμφάνιση επενδυτικών πρωτοβουλιών που θα μπορούσε κανείς να πει ότι είχαν υιοθετήσει μια στάση αναμονής σε σχέση με το αποτέλεσμα της αξιολόγησης.

    Η ελληνική οικονομία σήμερα αντικειμενικά παρουσιάζει επενδυτικές ευκαιρίες. Υπάρχουν συσσωρευμένες και συμπιεσμένες ανάγκες. Όλα αυτά μαζί δημιουργούν τις προϋποθέσεις για να έχουμε εμφανή αναπτυξιακά δείγματα από τα μέσα και προς το τέλος του 2016.

    Ερ.: Με τις Σκουριές τι γίνεται; Έχετε δηλώσει ότι δεν υπάρχει καμία έκπτωση και κανένας συμβιβασμός αναφορικά με την προστασία του περιβάλλοντος. Ποιο είναι το μοντέλο επενδύσεων στο οποίο στοχεύει η κυβέρνηση;

    Απ.: Η αναφορά στην ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος, η τήρηση της νομοθεσίας και η υπεράσπιση του δημόσιου συμφέροντος είναι ένα τρίπτυχο το οποίο το ακολουθούμε απέναντι σε οποιαδήποτε επένδυση. Για εμάς οι επενδύσεις είναι καλοδεχούμενες πάντοτε όμως μέσα από το πρίσμα αυτών των τριών βασικών αρχών. Δεν υιοθετούμε μια αντίληψη πλήρους υποταγής στις ανεξέλεγκτες δυνάμεις της αγοράς, δηλαδή στα ισχυρά οικονομικά κέντρα. Κάτι τέτοιο θα ήταν και εις βάρος του δημόσιου συμφέροντος, αλλά και των εργαζομένων, αλλά και θα οδηγούσε πια σε μια κοινωνία που θα ήταν πολύ μακριά και από αυτά που εμείς υπερασπιζόμαστε, αλλά νομίζω και μακριά από αυτό που σήμερα εμφανίζεται ως ευρωπαϊκό πρότυπο και μοντέλο.

    Στο θέμα των Σκουριών νομίζω ότι έχουμε αρκετά κεφάλαια μπροστά μας, και θέλω να πω σε όσους με μεγάλη ευκολία αναγνωρίζουν μια στροφή της κυβέρνησης, ότι βιάζονται. Εμείς είμαστε σταθεροί στην υπεράσπιση των βασικών προγραμματικών μας δεσμεύσεων.

    Ερ.: Μετά τις εξελίξεις στη διαπραγμάτευση, έχει απομακρυνθεί εντελώς το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, τις οποίες κάποιες δυνάμεις τις αντιπολίτευσης "έβλεπαν" ή προεξοφλούσαν;

    Απ.: Αυτό νομίζω πια ότι είναι αυταπόδεικτο. Οι εκλογές ήταν ένα αίτημα από τη ΝΔ που κυρίως αναδείκνυε τη δική της έλλειψη ενός σαφούς πολιτικού σχεδιασμού. Η ΝΔ σήμερα συνειδητοποιεί ότι δεν αποτελεί μια εναλλακτική πρόταση. Ουσιαστικά στην προσπάθεια της να προτάξει ένα αντιπολιτευτικό λόγο πολλές φορές δανείζεται μια ακροδεξιά ρητορική και αναδεικνύει, τελικά, ένα ιδιόμορφο μείγμα ενός ακραίου νεοφιλελεύθερου λαϊκισμού.

    Ερ.: Σχετικά με τα σενάρια που βλέπουν κατά καιρούς το φως της δημοσιότητας περί διεύρυνσης της κυβέρνησης. Υπάρχει λόγος για κάτι τέτοιο;

    Απ.: Η διεύρυνση μιας κυβέρνησης για να αποτελεί μια φερέγγυα προοπτική προϋποθέτει την ύπαρξη κάποιων πολιτικών όρων, δεν είναι ζήτημα μιας τακτικής ή μιας αριθμητικής προσέγγισης. Κατά συνέπεια δεν θεωρώ ότι υπάρχουν οι πολιτικοί όροι για να μιλάμε σήμερα για μια διεύρυνση της κυβερνητικής πλειοψηφίας.

    Συνέντευξη: ΝίκοςΛιονάκης

    [03] «Δεν θα γίνουν ομαδικές απολύσεις»

    Τη διαβεβαίωση ότι δεν πρόκειται να γίνουν ομαδικές απολύσεις έδωσε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ.

    «Το ΔΝΤ ζητάει ομαδικές απολύσεις» σημείωσε ο κ. Κατρούγκαλος. «Αλλά είναι προφανώς κάτι το οποίο εμείς ποτέ δεν πρόκειται να δεχθούμε» διευκρίνισε. «Δείξαμε ότι σεβόμαστε τις κόκκινες γραμμές μας» τόνισε ο υπουργός Εργασίας, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι καμία κύρια σύνταξη δεν μειώθηκε.

    Παράλληλα, ο υπουργός υπογράμμισε ότι, αυτή τη στιγμή, δεν είναι στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης μείωση μισθών.

    [04] «Μειώσεις μισθών στο δημόσιο δεν πρόκειται να γίνουν»

    «Όσο θα είναι η κυβέρνηση αυτή, και όσο θα είμαι εγώ, στο μέτρο της αρμοδιότητας μου, μειώσεις μισθών δεν πρόκειται να γίνουν», δηλώνει ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Χριστόφορος Βερναρδάκης, για το ενδεχόμενο ενεργοποίησης του μηχανισμού δημοσιονομικής προσαρμογής, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. «Δεν μπορεί οι μισθοί να πάνε παρακάτω. Οι μισθοί πρέπει να πάνε παραπάνω», τονίζει ο κ. Βερναρδάκης επισημαίνοντας ότι κάθε ευρώ που χάνεται από το μισθό δημοσίων υπαλλήλων στερείται από την οικονομία από την κατανάλωση. Ο αναπληρωτής υπουργός εξηγεί ότι, και αν ακόμη χρειαστεί ενεργοποίηση στο μέλλον του μηχανισμού δημοσιονομικής διόρθωσης, τότε θα υπάρξουν εξοικονομήσεις από άλλους πόρους.

    Ο κ. Βερναρδάκης κατηγορεί τον ΣΕΒ -ένα τμήμα του- ότι σε ρόλο «Δούρειου Ίππου» του ΔΝΤ, παραμονές ολοκλήρωσης της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος και ενώ είχε μπει στο τραπέζι με τους εταίρους ο περίφημος «κόφτης», προχώρησε σε μια πρωτοφανή αλλοίωση του ελληνικού μισθολογικού κόστους, εμφανίζοντάς το μεγαλύτερο κατά 5,2 δισ. ευρώ από όσο πραγματικά είναι. «Δεν είναι τυχαίο αυτό, και όσοι έχουμε συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις γνωρίζουμε ότι, ως εκ θαύματος, ζητήματα τα οποία πολλές φορές έθεταν οι θεσμοί, ξαφνικά τα βλέπαμε ως ανακοινώσεις, την επόμενη μέρα, του ΣΕΒ», αναφέρει ο αναπληρωτής υπουργός και κατηγορεί τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη ότι με «πρωτοφανή επιπολαιότητα», υιοθέτησε τα στοιχεία αυτά για να σημειώσει ότι «υπάρχει μια διασύνδεση μεταξύ ακραίων κύκλων του ΣΕΒ, ακραίων κύκλων των δανειστών και της ΝΔ».

    Ως προς την προοπτική εξάντλησης της τετραετίας, ο κ. Βερναρδάκης υπογραμμίζει ότι η κυβέρνηση έχει ανάγκη και θέλει πολιτικό χρόνο για να εφαρμόσει τις παράλληλες πολιτικές της προς όφελος της κοινωνίας που έχει πληγεί από την κρίση. Αναγνωρίζει μάλιστα ότι το κλείσιμο της αξιολόγησης δίνει τον πολιτικό χρόνο που έχει ανάγκη η κυβέρνηση και η κοινωνία και τονίζει πως αν η κυβέρνηση περάσει από τις «συμπληγάδες», τότε «πράγματι μπορεί να διατηρήσει και μια τετραετία και ίσως και μια επόμενη τετραετία».

    Ακολουθεί η συνέντευξη του αναπληρωτή υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ:

    - Κύριε υπουργέ, καλησπέρα σας και ευχαριστούμε που ανταποκριθήκατε στην πρόσκληση του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων. Έχουμε μπερδευτεί λίγο για το κλίμα που επικράτησε στις διαπραγματεύσεις το προηγούμενο διάστημα, η μεν κυβέρνηση αποκλείει ότι θα έχουμε απολύσεις, λέει αντίθετα ότι θα έχουμε προσλήψεις υπαλλήλων στον δημόσιο τομέα και ότι θα έχουμε και αυξήσεις μισθών, κάποιες πληροφορίες -οι οποίες προέρχονται από πηγές στις Βρυξέλλες- λένε ότι οι εταίροι μάς πιέζουν και για απολύσεις και λένε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει αύξηση μισθού στον δημόσιο τομέα. Τελικά τι ισχύει;

    ΧΡ. ΒΕΡΝΑΡΔΑΚΗΣ: Καταρχήν συγκρίνουμε τις δηλώσεις της κυβέρνησης με πληροφορίες. Προφανώς επικρατούν οι επίσημες και υπεύθυνες δηλώσεις της κυβέρνησης. Τώρα, αυτό το θέμα των πληροφοριών είναι λιγάκι, ξέρετε, περίεργο, υπό την έννοια ότι αδικεί όλες τις πλευρές . Καταρχήν, αδικεί τους περίφημους δανειστές. Δεν έχει τεθεί ποτέ επισήμως, και έχουμε ανταλλάξει εκατοντάδες email και εκδοχές των κειμένων συμφωνίας κ.λπ., που να αναφέρονται προσλήψεις ή μειώσεις μισθών στο Δημόσιο. Δηλαδή, θα ήταν πολύ εύκολο για μένα να σας πω ότι «έχει τεθεί ως προϋπόθεση και εμείς είπαμε όχι και η κυβέρνηση είναι δυνατή και δεν τίθεται καν τέτοιο ζήτημα».

    Επομένως, αυτό που περιγράφει η συμφωνία και το οποίο έχει υπάρξει ως προς τη δημόσια διοίκηση -πολύ καιρό τώρα, γιατί δεν ήταν αυτό ένα από τα ανοιχτά ζητήματα της διαπραγμάτευσης- ήταν ότι πρώτον θα έχουμε προσλήψεις στο Δημόσιο, ακολουθώντας έναν κανόνα αποχωρήσεων προς προσλήψεις, και φέτος θα είχαμε το ένα προς πέντε, όπως όριζε η παλιά συμφωνία, αλλά από του χρόνου, από το 2017, έχουμε ένα προς τέσσερα, την επόμενη χρονιά ένα προς τρία, ένα προς δυο, και ούτω καθεξής. Και από το ποσοστό των προσλήψεων, από τον αριθμό των προσλήψεων, θα εξαιρεθούν μια σειρά από δυνατότητες, όπως είναι π.χ. οι γιατροί, λόγω της έκτακτης κατάστασης που υπάρχει στην υγεία και λόγω του ότι υπάρχουν και δικαστικές αποφάσεις που καταδικάζουν τη χώρα σε υπολειτουργία του τομέα της υγείας, οι δικαστικές αποφάσεις, διεθνείς είτε ελληνικές, οι οποίες το 2015 ήταν περίπου 1.500- για να καταλάβετε τι έχει παραλάβει η κυβέρνηση. Δικαστικές αποφάσεις, δηλαδή, οι οποίες δικαιώνουν εργαζόμενους οι οποίοι με τον α΄ ή β΄ τρόπο εξαναγκάστηκαν σε αποχώρηση από τον δημόσιο τομέα. Υπάρχουν μαξιλάρια ασφαλείας περίπου 34 εκατομμύρια ευρώ την επόμενη διετία για προσλήψεις στο χώρο της υγείας και της παιδείας και υπάρχει και η δυνατότητα εντός του 2016, αλλά και του 2017, να απορροφήσουμε τις προσλήψεις οι οποίες δεν υλοποιήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια, τα μνημονιακά, παρά το γεγονός ότι υπήρχε και το ποσοστό ένα προς πέντε δηλαδή- το ελληνικό κράτος παρότι είχε τη δυνατότητα να κάνει κάποιες προσλήψεις έστω και λίγες δεν τις έκανε. Αυτά όλα τα κερδίσαμε στην διαπραγμάτευση, θα αποτυπωθούν και στη συμφωνία και είναι κάτι το επίσημο.

    Επίσης μειώσεις μισθών δεν υπάρχουν, ήδη το μισθολόγιο που ψηφίσαμε τον Δεκέμβριο προέβλεπε ότι το μισθολογικό κόστος θα είναι ουδέτερο, δηλαδή δεν θα υπάρχουν ούτε αυξήσεις ούτε μειώσεις. Προέκυψαν όμως αυξήσεις από τι; Από την αποκατάσταση της εξέλιξης των μισθολογικών κλιμακίων που είχαν παγώσει για πέντε χρόνια. Αυτό έκανε το μισθολόγιο και αυτές τις εξοικονομήσεις σταδιακά τις επαναποδίδει στον μισθό των δημοσίων υπαλλήλων. Αυτό μας έδωσε μια αύξηση της τάξης του 1,5% στους μισθούς, αλλά που προερχόταν όχι από επιβάρυνση του προϋπολογισμού, αλλά από τις εξοικονομήσεις λόγω του παγώματος που υπήρχαν το προηγούμενο διάστημα. Αλλά τι γίνεται τώρα; Εδώ μπαίνει το ζήτημα το ιδεολογικό. Επειδή υπάρχει μια αντιφατική αντιπολίτευση, άλλη η αντιπολίτευση η οποία θέλει να επιμείνει σε μια καταστροφολογική κατάσταση ότι μειώνονται οι μισθοί ότι καταρρέουν οι μισθοί, κάτι τέτοιο προφανώς δεν υπάρχει, το δικαιώνουν οι άλλοι οι οποίοι λένε ως προς αυτό ότι έχουν αυξήσεις, αλλά κακώς υπάρχουν αυξήσεις στον δημόσιο τομέα. γιατί -λέει- υπάρχουν αυξήσεις στον δημόσιο τομέα; Δυστυχώς δεν είναι αυξήσεις που προέρχονται από μισθολογική πολιτική. Δυστυχώς το λέω διότι θα έπρεπε να υπάρξουν αυξήσεις στον δημόσιο τομέα, όταν ο μέσος μισθός στον δημόσιο τομέα την τελευταία πενταετία, από το 2010 μέχρι το 2015, μειώθηκε κατά 31% και η μείωση ήταν πολύ παραπάνω από τη μείωση του ΑΕΠ που ήταν 24%, καταλαβαίνετε τι έχει συντελεστεί, τι καταστροφή κοινωνική έχει συντελεστεί στον δημόσιο τομέα και πώς έχει μεταφερθεί αυτή η καταστροφή και στον ιδιωτικό τομέα και στα μικρά μαγαζιά και στις τοπικές κοινωνίες και ούτω καθεξής. Λοιπόν, δυστυχώς δεν κάναμε αυξήσεις, προέκυψαν όμως μικρές αυξήσεις από το ξεπάγωμα της εξέλιξης των μισθολογικών κλιμακίων που ήταν απαραίτητο, δίκαιο και αναγκαίο να γίνει διότι δεν μπορούσε να λειτουργήσει πια τίποτα μέσα στην ομαλή ροή του δημόσιου τομέα.

    - Αναφερθήκατε σε κάποιους οι οποίοι δεν εμφανίζουν αληθινή την εικόνα της δημόσιας διοίκησης, ακόμα και τη μισθολογική κατάσταση των δημοσίων υπαλλήλων. Πρόσφατα κάνατε μια δημόσια σκληρή παρέμβαση σε βάρος του ΣΕΒ. Θεωρείτε ότι ο ΣΕΒ παίζει τον ρόλο «δούρειου ίππου» του ΔΝΤ ή ακόμη και της αξιωματικής αντιπολίτευσης;

    ΧΡ. ΒΕΡΝΑΡΔΑΚΗΣ: Για να είμαι σαφής ένα κομμάτι του ΣΕΒ. Ναι είναι προφανές. Δηλαδή όταν χωρίς να έχει προκύψει από καμιά επίσημη αλληλογραφία και χωρίς να το έχει θέσει κανένας από τους θεσμούς ούτε καν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Ενώ τέτοιο ζήτημα δεν έχει τεθεί, υπάρχει μια φημολογία όλο το προηγούμενο διάστημα πριν το τέλος της διαπραγμάτευσης, έτσι όπως το είδαμε τις τελευταίες ημέρες, ότι θα έχουμε 30.000 απολύσεις στο Δημόσιο και οριζόντιες περικοπές μισθών. Υπήρχε η απορία από πού προέρχεται αυτή η πολιτική τη στιγμή που κανένας από τους θεσμούς δεν έβαζε τέτοιο ζήτημα. Τελικά, έρχεται το δελτίο του ΣΕΒ, το οποίο απηχεί, θέλω να είμαι ειλικρινής, ένα κομμάτι του ΣΕΒ, το πιο σκληρό, το πιο ακραίο νεοφιλελεύθερο, το οποίο κάνει μια πρωτοφανή αλλοίωση δεδομένων. Βγαίνει στις 5 Μαΐου, είναι αυτό εδώ το εβδομαδιαίο δελτίο για την ελληνική οικονομία το οποίο, ούτε λίγο ούτε πολύ, παρουσιάζει αυξημένο κατά 5 δισ. περίπου το μισθολογικό κόστος στον δημόσιο τομέα, κάνοντας πρωτοφανείς αλχημείες, και 3,2% περίπου του ΑΕΠ ως ποσοστό του ΑΕΠ. Παρεμπιπτόντως, ήτανε αυτό το ποσοστό το οποίο ήθελε να μπει κάποια μερίδα των δανειστών στον κόφτη. Δεν είναι τυχαίο αυτό, και όσοι έχουμε συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις, γνωρίζουμε ότι, ως εκ θαύματος, ζητήματα τα οποία πολλές φορές έθεταν οι θεσμοί, ξαφνικά τα βλέπαμε ως ανακοινώσεις την επόμενη μέρα του ΣΕΒ. Γι' αυτό το υπαινίχθηκα αυτό, και είμαι πάρα πολύ σαφής σε αυτό. Κάνει μια πρωτοφανή λαθροχειρία διότι εμφανίζει αλλοιωμένα στοιχεία σύγκρισης του ελληνικού μισθολογικού κόστους του δημόσιου τομέα- του απάντησε ολοκληρωμένα χθες το υπουργείο σε συνεργασία με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Αποκαλύψαμε τι είδους απάτη κάνει. Δηλαδή, προσθέτει τις τεκμαρτές συντάξεις στο μέλλον, τις τεκμαρτές, ως μισθολογικό κόστος σήμερα και το εμφανίζει κατά 5,2 δισ. παραπάνω από όσο είναι, και εμφανίζει το μισθολογικό κόστος ως ποσοστό επί του ΑΕΠ μεγαλύτερο από ό,τι είναι, ενώ στην πραγματικότητα είναι μικρότερο ακόμα και από το ποσοστό της Ευρώπης των 28, η οποία Ευρώπη των 28 έχει μέσα και χώρες που έχουν εξαιρετικά χαμηλούς μισθούς, όπως η Εσθονία και διάφορες άλλες χώρες -μην τις αναφέρω τώρα. Σε σχέση με την ευρωζώνη, το ποσοστό αυτό είναι πάρα πολύ χαμηλότερο. Δηλαδή, έναν εξοντωμένο δημόσιο τομέα με απολύσεις 350.000 ή εξαναγκασμό σε αποχωρήσεις, με μειώσεις μισθών στο 30%, με απόλυτη υπολειτουργία όλων των κοινωνικών υπηρεσιών, εμφανίζεται ξαφνικά την ώρα που πάνε να κλείσουνε οι διαπραγματεύσεις, και την ώρα που συζητιέται ο περίφημος «κόφτης», ακριβώς στα ποσοστά τα οποία πρέπει να θεσμοθετηθούν στον «κόφτη αυτόν», ως ανάλυση του ΣΕΒ. Και το πιο περίεργο είναι ότι αυτό βγαίνει στις 5/5 και την μεθεπόμενη μέρα, στην ψήφιση του νομοσχεδίου για το φορολογικό και το ασφαλιστικό, ο κ. Μητσοτάκης με πρωτοφανή επιπολαιότητα, χωρίς καν να διαβάσει τα στοιχεία αυτά, τα υιοθετεί. Γι' αυτό λέω, λοιπόν, ότι υπάρχει μια διασύνδεση μεταξύ ακραίων κύκλων του ΣΕΒ, ακραίων κύκλων των δανειστών και της ΝΔ.

    - Μια και αναφερθήκατε στον «κόφτη», η κυβέρνηση επιμένει ότι ο μηχανισμός δημοσιονομικής διόρθωσης δεν πρόκειται να ενεργοποιηθεί γιατί η Ελλάδα θα πετυχαίνει τους στόχους τους οποίους θέτει κάθε φορά. Αν, ωστόσο, κάτι πάει στραβά θα πρέπει να γίνουν παρεμβάσεις στον τομέα των εσόδων και των δαπανών. Πώς αποκλείετε ότι οι παρεμβάσεις στις δαπάνες δεν θα αφορούν τους μισθούς;

    ΧΡ. ΒΕΡΝΑΡΔΑΚΗΣ: Κοιτάξτε, αυτό είναι θέμα πολιτικής. Και θέλω να σας πως ότι όσο θα είναι η κυβέρνηση αυτή, και όσο θα είμαι εγώ, και όσο στο μέτρο της δικής μου αρμοδιότητας έχω εμπλοκή, αυτό το πράγμα δεν πρόκειται να συμβεί. Και δεν πρόκειται να συμβεί διότι είναι προφανές αυτή τη στιγμή ότι έχεις μεγάλα κόστη και δαπάνες τα οποία θα μπορούσαν να ορθολογικοποιηθούν, να το πω έτσι, και το υπουργείο είναι έτοιμο να τα θεσμοθετήσει την αμέσως επόμενη περίοδο.

    Δεν μπορεί να πάνε οι μισθοί παρακάτω. Οι μισθοί πρέπει να πάνε παραπάνω και πρέπει και ο δημόσιος τομέας να δώσει μεγάλη ανάσα. Οι μελέτες που έχουμε, οι σοβαρές, λένε ότι κάθε θέση στον δημόσιο τομέα ισοδυναμεί με τέσσερις θέσεις στον ιδιωτικό. Κάθε ευρώ που χάνεται από τον μισθό των δημοσίων υπαλλήλων στερείται από την τοπική οικονομία, από τα τοπικά μαγαζιά, από την κατανάλωση.

    Είναι μια απίστευτη στρέβλωση του νεοφιλελεύθερου μοντέλου, που λέει ότι όσο μειώνω τους μισθούς τόσο δίνω δυνατότητες ιδιωτικών επενδύσεων. Μα το ζήσαμε αυτό στην Ελλάδα την περίοδο 2010-2015. Απίστευτη μείωση μισθών, κατάρρευση όλων των δικαιωμάτων της εργασίας και μηδενικές επενδύσεις, βεβαίως. Λοιπόν, εδώ το μοντέλο πρέπει να πάει διαφορετικά. Προφανώς υπάρχουν δυνατότητες να εξοικονομηθούν πόροι. Εγώ πιστεύω ότι πρέπει να γίνουν, ανεξαρτήτως αν θα υπάρξουν ελλείμματα ή όχι τα επόμενα χρόνια, αυτό πρέπει να γίνει οπωσδήποτε γιατί είναι θέμα κοινωνικής δικαιοσύνης. Αλλά δεν μπορεί αυτή η μείωση να προέλθει από μειώσεις μισθών και από μειώσεις του προσωπικού. Αντιθέτως, πρέπει να προέλθει από την ανταγωνιστικότητα που πρέπει να λάβει επάνω του ο δημόσιος τομέας. Και στους μισθούς και στις ειδικότητες και βεβαίως και στις υπηρεσίες που παρέχει.

    - Κλείνοντας θέλω να σας ρωτήσω το εξής. Η κυβέρνηση λέει ότι σταδιακά αφήνουμε πίσω μας τα δύσκολα, θα έχουμε κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης στις 24 του μηνός, θα έχουμε την απόφαση για τη ρύθμιση του χρέους, θα έχουμε μια σειρά από νομοθετήματα. Ωστόσο, η Ελλάδα εξακολουθεί να βιώνει μια πολύπλευρη κρίση. Κρίση οικονομική, ανθρωπιστική, κρίση προσφυγική. Πόσο εφικτή βλέπετε εσείς την εξάντληση της τετραετίας με αυτά τα δεδομένα;

    ΧΡ ΒΕΡΝΑΡΔΑΚΗΣ: Δεν μπορώ να μιλήσω για ένα τέτοιο ζήτημα. Το σίγουρο είναι ότι αυτή τη στιγμή δεν τίθεται θέμα εκλογών. Και το σίγουρο επίσης είναι ότι η κυβέρνηση ισορροπεί μέσα, πράγματι, σε συμπληγάδες, είτε αντικειμενικών είτε σκόπιμων ασφυξιών. Υπό την έννοια αυτή, το κλείσιμο της αξιολόγησης δίνει κάτι στην κυβέρνηση που είναι πάρα πολύ σημαντικό. Δίνει αυτό τον πολιτικό χρόνο που τον έχει ανάγκη και η κυβέρνηση και η κοινωνία. Δηλαδή, την ανάσα εκείνη για να μπορέσει πράγματι να σχεδιάσει πολιτικές οι οποίες θα είναι προς όφελος της κοινωνίας σε όλα αυτά τα μέτωπα τα οποία πολύ σωστά επισημαίνετε. Οικονομική κρίση, κοινωνική κρίση, ανθρωπιστική κρίση, προσφυγική κρίση. Η κυβέρνηση έχει ανάγκη αυτό τον πολιτικό χρόνο για να μπορέσει να σχεδιάσει και να εφαρμόσει αυτό που έχει ονομαστεί κατ' ευφημισμόν «παράλληλες» πολιτικές. Πολιτικές υπέρ της κοινωνίας, σε ένα ασφυκτικό δημοσιονομικό πλαίσιο. Και έχει ανάγκη τον χρόνο και διότι πράγματι η Ευρώπη σιγά-σιγά -όχι όπως τον είχε στο μυαλό της πιθανώς η κυβέρνηση τόσο γρήγορα, με περισσότερο αργούς ρυθμούς- αλλάζει. Αλλάζουν πια οι ιδέες οι οποίες συντηρούν αυτή την οικονομική πολιτική. Και αλλάζουν και οι συσχετισμοί στην Ισπανία, πιθανώς στην Αγγλία, στην Πορτογαλία, στην Ιταλία. Επομένως η κυβέρνηση έχει ανάγκη τον πολιτικό χρόνο. Δεν ξέρω αν αυτό σημαίνει βάθος τετραετίας, γιατί τετραετίες πια είδαμε και τα προηγούμενα χρόνια να μην εξαντλούνται με κυβερνήσεις με τεράστια ποσοστά 45-46% και σε άλλες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες. Αλλά οπωσδήποτε, η κυβέρνηση θέλει χρόνο, χρειάζεται χρόνο για να εφαρμόσει αυτές τις πολιτικές. Και αν αυτό το καταφέρει, τότε πράγματι μπορεί να διατηρήσει και μια τετραετία και ίσως και μια επόμενη τετραετία.

    Συνέντευξη: Κατερίνα Βλαχοδήμου

    [05] Λεωφορείο ανατράπηκε στο Τέξας με αποτέλεσμα οκτώ άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους

    Οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 44 τραυματίστηκαν χθες όταν ένα λεωφορείο εξετράπη της πορείας του και αναποδογύρισε στην πολιτεία του Τέξας, σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ.

    Το λεωφορείο εκτελούσε δρομολόγιο με προορισμό την πόλη Ιγκλ Πας, σε μια περιοχή κοντά στα σύνορα με το Μεξικό, όταν σημειώθηκε το δυστύχημα, σύμφωνα με δηλώσεις του επικεφαλής της πυροσβεστικής υπηρεσίας της κομητείας Γουέμπ στην εφημερίδα Laredo Morning Times.

    Επτά άνθρωποι βρήκαν τον θάνατο στο δυστύχημα ενώ ένας ακόμη υπέκυψε στα τραύματά του στο νοσοκομείο όπου διακομίστηκε, σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα.

    Οι αρχές ανέφεραν ότι ακόμη 44 άνθρωποι τραυματίστηκαν στο τροχαίο, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο NBC. Η αστυνομία διεξάγει έρευνα για τα αίτια του δυστυχήματος, το οποίο σημειώθηκε περί τις 11:20 (19:20 το Σάββατο ώρα Ελλάδας).

    [06] Σεισμός 4,7 βαθμών στην Ιαπωνία

    Σεισμός 4,7 βαθμών σημειώθηκε σήμερα σε απόσταση περίπου 18 χιλιομέτρων ανοιχτά της πόλης Οτσούσι, της νομαρχίας Ιουάτε, στη βορειοανατολική ακτή της Ιαπωνίας, σύμφωνα με το αμερικανικό Ινστιτούτο Γεωφυσικής USGS.

    Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε σε βάθος περίπου 53 χιλιομέτρων, σύμφωνα με το USGS.

    Προς το παρόν δεν υπάρχουν πληροφορίες για απώλειες ή ζημιές ούτε έχει εκδοθεί προειδοποίηση για τσουνάμι.

    [07] Κολομβία: Ο ηγέτης των FARC καλεί τον πρώην πρόεδρο Ουρίμπε να συναντηθεί μαζί του

    Ο ηγέτης της οργάνωσης Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC) προσκάλεσε με ανοικτή επιστολή του τον πρώην πρόεδρο της Κολομβίας Άλβαρο Ουρίμπε, έναν από τους πιο σκληρούς επικριτές της ειρηνευτικής διαδικασίας ανάμεσα στους αντάρτες και την κυβέρνηση του σημερινού προέδρου Χουάν Μανουέλ Σάντος, να συναντηθεί μαζί του.

    Ο Ροδρίγο Λοντόνιο, γνωστός και με το ψευδώνυμο Τιμολέον Χιμένες ή «Τιμοσένκο», ανέφερε στην επιστολή αυτή ότι είναι διατεθειμένος να συναντηθεί με τον Ουρίμπε είτε στην Αβάνα της Κούβας, όπου διεξάγονται οι διαπραγματεύσεις, ή στην Κολομβία, για να συζητήσουν σχετικά με «το μέλλον του έθνους μας».

    Ο Ουρίμπε, πρώην πρόεδρος της Κολομβίας (2002-2010), σήμερα γερουσιαστής της αντιπολίτευσης, αντιτίθεται με σφοδρότητα στην ειρηνευτική διαδικασία, που θεωρεί ότι μπορεί ακόμη και να φέρει «τους τρομοκράτες» στην εξουσία, χωρίς να αποδοθεί δικαιοσύνη.

    Ο Ουρίμπε, επί των ημερών του οποίου ο στρατός της Κολομβίας είχε καταφέρει βαριά πλήγμα στην οργάνωση FARC, με την υποστήριξη των ΗΠΑ, κάλεσε πρόσφατα τους Κολομβιανούς να συμμετάσχουν σε μια εκστρατεία «πολιτικής ανυπακοής» στις επιμέρους συμφωνίες που έχουν συναφθεί μέχρι τώρα στις συνομιλίες ανάμεσα στους αντάρτες και την κυβέρνηση του Σάντος?άλλοτε υπουργού Αμύνης της κυβέρνησής του και προστατευομένου του.

    «Πρόεδρε Ουρίμπε, είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε ήρεμα μαζί σας για το μέλλον του έθνους μας», είτε «στην Αβάνα», όπου διεξάγονται οι διαπραγματεύσεις, «ή σε όποια περιοχή της Κολομβίας θα επιθυμούσατε», αφού υπάρξουν «εγγυήσεις για την ασφάλεια» της αντιπροσωπείας των ανταρτών, ανέφερε ο επικεφαλής των FARC στην επιστολή του.

    [08] Μπόρις Τζόνσον: Η ΕΕ ακολουθεί τον δρόμο του Χίτλερ κι είναι καταδικασμένη

    Ο Μπόρις Τζόνσον, επικεφαλής της εκστρατείας υπέρ της αποχώρησης της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση ενόψει του δημοψηφίσματος γι' αυτό το θέμα, υποστήριξε σε συνέντευξη που παραχώρησε ότι η ΕΕ ακολουθεί τον δρόμο του Αδόλφου Χίτλερ και του Ναπολέοντα, προσπαθώντας να δημιουργήσει ένα ευρωπαϊκό υπερκράτος.

    Ο Τζόνσον έκρινε στην ίδια συνέντευξη, η οποία δημοσιεύεται στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας The Sunday Telegraph, ότι η ΕΕ πάσχει από έλλειμμα δημοκρατίας και από συγκεντρωτισμό κι είναι καταδικασμένη να αποτύχει.

    «Ο Ναπολέων, ο Χίτλερ, διάφοροι άνθρωποι προσπάθησαν να κάνουν το ίδιο πράγμα, κι είχαν τραγικό τέλος», είπε ο Τζόνσον στη συνέντευξή του.

    «Η ΕΕ είναι μια προσπάθεια να γίνει το ίδιο πράγμα με διαφορετικές μεθόδους. Αλλά κατά βάση αυτό που στερείται είναι το αιώνιο πρόβλημα, ότι δεν υπάρχει μια ισχυρή πεποίθηση στο ιδεώδες της Ευρώπης», πρόσθεσε ο συντηρητικός πρώην δήμαρχος του Λονδίνου.

    «Δεν υπάρχει καμιά εξουσία την οποία να σέβονται ή να καταλαβαίνουν οι πάντες. Και αυτό προκαλεί το τεράστιο έλλειμμα δημοκρατίας», συνέχισε.

    Ο Τζόνσον, ένας από τους υποψηφίους για τη διαδοχή του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον στην ηγεσία των Τόρις?όποτε τεθεί τέτοιο ζήτημα?έχει αναδειχθεί σε μια από τις σημαντικότερες φωνές της εκστρατείας υπέρ της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση ενόψει του δημοψηφίσματος της 23ης Ιουνίου.

    Ο Κάμερον, επικεφαλής της εκστρατείας υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ, επιχειρηματολογεί πως η χώρα του είναι ασφαλέστερη, έχει μεγαλύτερη επιρροή και απολαύει μεγαλύτερης ευημερίας μένοντας στην Ευρώπη.

    Όμως μια δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε χθες Σάββατο κατέδειξε ότι διπλάσιος αριθμός ψηφοφόρων θεωρεί πως ο Τζόνσον είναι πιο πιθανό να πει την αλήθεια για την ΕΕ από αυτόν που πιστεύει το ίδιο για τον Κάμερον.

    Καθώς απομένουν μόλις έξι εβδομάδες ως τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, οι Βρετανοί παραμένουν διχασμένοι στα δυο όσον αφορά το ζήτημα, σύμφωνα με άλλες δημοσκοπήσεις.

    Στη συνέντευξη του στη Σάντεϊ Τέλεγκραφ, ο Τζόνσον τόνισε πως θέλει οι Βρετανοί να γίνουν «οι ήρωες της Ευρώπης» ξανά, χρησιμοποιώντας μια φρασεολογία που παραπέμπει, όπως σημείωσε η εφημερίδα, σε εκείνη του Ουίνστον Τσόρτσιλ, του πρωθυπουργού της Βρετανίας κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

    Ο Τζόνσον υποστήριξε ακόμη πως οι εντάσεις ανάμεσα στα κράτη μέλη της ΕΕ επέτρεψαν στη Γερμανία να αυξήσει τη δύναμή της, να «κατακτήσει» την οικονομία της Ιταλίας και να «καταστρέψει» την Ελλάδα.

    [09] Η Ουκρανία νικήτρια της 61ης Eurovision

    Στην Ουκρανία θα ταξιδέψει του χρόνου ο διαγωνισμός της Eurovision για την 62η διοργάνωση, καθώς η Τζαμάλα με το «1944», κατάφερε να αναδειχθεί η νικήτρια της βραδιάς.

    Η Ουκρανία είχε κερδίσει τον διαγωνισμό και το 2004 με τη Ρουσλάνα.

    Την πρώτη πεντάδα συμπλήρωσαν οι συμμετοχές της Αυστραλίας, της Ρωσίας, της Βουλγαρίας και της Σουηδίας, σε μια διοργάνωση που είχε σύνθημα «Όλοι μαζί» (Come Together).

    Η Κύπρος που κατάφερε να φτάσει στον τελικό του διαγωνισμού με τους Minus One και το «Alter Ego», τελικά κατατάχθηκε στην 21η θέση.

    Στον τελικό συμμετείχαν 26 χώρες, 24 από την Ευρώπη, το Ισραήλ που συμμετέχει στον διαγωνισμό από το 1973 και από πέρσι συμμετέχει και η Αυστραλία, ενώ δικαίωμα ψήφου είχαν 42 χώρες. Για πρώτη φορά η βραδιά μεταδόθηκε και στις ΗΠΑ από το τηλεοπτικό δίκτυο Logo.

    Θεατές και τηλεθεατές είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν και τον Αμερικανό ποπ σταρ Τζάστιν Τίμπερλεϊκ, ο οποίος βρέθηκε στη σκηνή της Eurovision για να παρουσιάσει τη νέα του δουλειά.

    Φέτος άλλαξε και ο τρόπος που παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα ώστε όπως φαίνεται να υπάρχει μεγαλύτερη αγωνία για το ποιος θα είναι τελικά ο νικητής.

    Αρχικά εμφανίστηκαν οι βαθμοί από ένα έως το 10 των κριτικών επιτροπών και στη συνέχεια ανακοινώθηκε το 12άρι από τις κριτικές επιτροπές.

    Τέλος οι διοργανωτές πρόσθεσαν τους βαθμούς από την ψηφοφορία των τηλεθεατών, ξεκινώντας από τον διαγωνιζόμενο που συγκέντρωσε τις λιγότερες ψήφους και φτάνοντας σ' αυτόν που έλαβε τις περισσότερες ψήφους και με τον τρόπο αυτό αναδείχθηκε ο νικητής.

    Με βάση την ψηφοφορία των κριτικών επιτροπών πρώτη αναδείχθηκε η Αυστραλία, ακολούθησαν η Ουκρανία, η Γαλλία, η Μάλτα και η Ρωσία.

    Όλα όμως άλλαξαν όταν προστέθηκαν οι ψήφοι των τηλεθεατών που διαμόρφωσαν την τελική πεντάδα.

    Τη βραδιά στην Globe Arena της Στοκχόλμης παρουσίασαν η Πέτρα Μέντε και ο νικητής του περσινού διαγωνισμού Μανς Ζεμερλόου, από ελληνικής πλευράς την παρουσίαση μέσω των συχνοτήτων της ΕΡΤ έκαναν η Μαρία Κοζάκου και ο Γιώργος Καπουτζίδης.

    [10] Λ. Αυγενάκης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Η δυναμική της ΝΔ στην κοινωνία ενισχύεται καθημερινά»

    «Ζητάμε εκλογές είναι επειδή ως ΝΔ επιδιώκουμε να βάλουμε ένα τέλος στο διασυρμό της πατρίδας μας», τονίζει, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Λευτέρης Αυγενάκης και προσθέτει ότι «ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο ηγέτης που μπορεί να προκαλέσει την αναπτυξιακή ώθηση που έχει ανάγκη» η χώρα.

    Αναφερόμενος στα αποτελέσματα του Eurogroup της περασμένης Δευτέρας, ο γραμματέας της Π.Ε. της ΝΔ υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση υπογράφει 4ο Μνημόνιο, λέγοντας πως «για να κλείσει η αξιολόγηση, θα πρέπει να ψηφιστούν ακόμα πρόσθετοι έμμεσοι φόροι 1,8 δισ. ευρώ, όπως η αύξηση του ΦΠΑ στο 24%, αλλά και φόροι σε πετρέλαιο, κινητή τηλεφωνία και ίντερνετ», μέτρα που προκαλούν «αλυσιδωτές επιπτώσεις στο βιοτικό επίπεδο» των πολιτών. Όσον αφορά τη συζήτηση για το χρέος εκτιμά ότι δεν έχει ξεκινήσει καμία ουσιαστική συζήτηση, «παρά μόνο μια γενικόλογη, μπερδεμένη και υπό προϋποθέσεις ρύθμιση». «Βαριά μέτρα για κάθε νοικοκυριό τώρα, αβέβαιη ρύθμιση για το χρέος στο μέλλον», λέει χαρακτηριστικά.

    Κατηγορεί στην κυβέρνηση για ψέμα, ανυποληψία και τραγική αποτυχία, «η πιο ανίκανη και επικίνδυνη κυβέρνηση», που «εξαιτίας της μηδενικής της αξιοπιστίας, υποχρεώνεται να αποδεχθεί έναν πρόσθετο ισόβιο ειδικό μηχανισμό επιπλέον μέτρων», ενώ θεωρεί ότι η αξιολόγηση θα μπορούσε να κλείσει χωρίς αυτά τα μέτρα. «Εμείς θα είχαμε κλείσει τα ανοιχτά μέτωπα. Θα είχαμε κλείσει χωρίς καθυστερήσεις μια διαπραγμάτευση που κάθε μέρα που περνά φορτώνει επιπλέον το λογαριασμό».

    Ως προς τη δυναμική της ΝΔ στην κοινωνία λέει ότι ενισχύεται καθημερινά, «ο κόσμος μάς εμπιστεύεται κάθε μέρα και περισσότερο γιατί είμαστε ο αξιόπιστος συνομιλητής του», και σημειώνει ότι με τις παρεμβάσεις τους, ο πρόεδρος, οι βουλευτές και τα στελέχη του κόμματος έχουν δείξει τις προθέσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης: «Επιδιώκουμε να κάνουμε μια συμφωνία αλήθειας με όλους τους πολίτες και από κοινού με όλους τους Έλληνες να διασχίσουμε ένα όχι εύκολο δρόμο, που θα στηρίζεται, όμως, στη δύναμη της αλήθειας και της συλλογικής αυτογνωσίας».

    Ακολουθεί η συνέντευξη του γραμματέα της ΠΕ της ΝΔ Λευτέρη Αυγενάκη, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ:

    Ερ.: Ποια είναι τα συμπεράσματά σας από το αποτέλεσμα του Eurogroup της Δευτέρας;

    Απ.: Κύριε Κοτταρίδη, προξενεί εντύπωση το γεγονός ότι ενώ η κυβέρνηση υπογράφει 4ο Μνημόνιο, το δεύτερο δικό της μέσα σε λίγους μήνες, έχει ενορχηστρώσει μια πρωτοφανή επιχείρηση θριαμβολογίας. Οι κ.κ. Τσίπρας- Καμμένος και όλη η κυβέρνηση πανηγυρίζουν ότι κατάφεραν να κλείσουν την αξιολόγηση και να ανοίξουν τη συζήτηση για το χρέος ισχυριζόμενοι ότι δε θα χρειαστούν πρόσθετα μέτρα, ενώ και τα δύο είναι εσφαλμένα.

    Η αλήθεια είναι ότι για να κλείσει η αξιολόγηση, θα πρέπει να ψηφιστούν ακόμα πρόσθετοι έμμεσοι φόροι 1,8 δισ. ευρώ, όπως η αύξηση του ΦΠΑ στο 24%, αλλά και φόροι σε πετρέλαιο, κινητή τηλεφωνία και ίντερνετ, ανεβάζοντας το σύνολο των μέτρων που θα έχουν ψηφιστεί από το καλοκαίρι στα 9 δισ. ευρώ. Με όλα αυτά η κυβέρνηση χτυπά την καθημερινότητα της ζωής των Ελλήνων. Χτυπάει τις συνήθειες των πολιτών με αλυσιδωτές επιπτώσεις στο βιοτικό επίπεδο.

    Ερ.: Η κυβέρνηση, όμως, ισχυρίζεται ότι άνοιξε η συζήτηση για το χρέος. Ποια είναι η άποψη της Νέας Δημοκρατίας;

    Απ.: Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Τσίπρας αντλούσαν επί χρόνια πολιτικό κεφάλαιο βασιζόμενοι στην ονομαστική μείωση του χρέους. Σήμερα πανηγυρίζουν ότι μετά το Eurogroup της Δευτέρας άνοιξε η συζήτηση για το χρέος. Η ρύθμιση, και όχι το κούρεμα του χρέους, όμως, παραπέμπεται για το τέλος του προγράμματος, δηλαδή το 2018. Να σημειωθεί ότι το δημόσιο χρέος της Ελλάδας έχει ήδη περικοπεί από το 2012, και μάλιστα κατά 130 δισ. ευρώ. Ακόμα και τώρα, δεν έχει ξεκινήσει καμία ουσιαστική συζήτηση για το χρέος, παρά μόνο μια γενικόλογη, μπερδεμένη και υπό προϋποθέσεις ρύθμιση. Βαριά μέτρα για κάθε νοικοκυριό τώρα, αβέβαιη ρύθμιση για το χρέος στο μέλλον. Θα πληρώσουμε πολύ ακριβά τη γραβάτα του κ. Τσίπρα.

    Ερ.: Η κυβερνητική πλειοψηφία στη Βουλή φάνηκε αρραγής και στην ψηφοφορία για το ασφαλιστικό. Θεωρείτε ότι αυτό μπορεί να συνεχιστεί και στο μέλλον;

    Απ.: Θεωρώ ότι έχει τόσο πολύ υπερβεί κάθε όριο ψέματος και αναξιοπιστίας ο κ. Τσίπρας, που μπορεί, πλέον, να φέρει στη Βουλή οτιδήποτε και η Κοινοβουλευτική του Ομάδα να τα ψηφίζει αβίαστα. Δεν έχουν κανένα απολύτως δισταγμό, κανέναν απολύτως φραγμό. Το μόνο που θέλουν είναι με κάθε μέσο να κρατηθούν στην εξουσία. Όμως, πολύ σύντομα θα αναγκαστούν υπό το βάρος της ωμής διακυβέρνησης και της κοινωνικής κατακραυγής να την εγκαταλείψουν. Σύντομα θα ενεργοποιήσει ο ελληνικός λαός τον «κόφτη» για τον κ. Τσίπρα και την παρέα του.

    Ερ.: Ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε εκλογές. Για ποιο λόγο; Θεωρείτε μήπως ότι η κυβέρνηση ενδεχομένως σκέφτεται νέα πρόωρη προσφυγή στις κάλπες;

    Απ.: Εσείς θεωρείτε ότι έχει άλλη επιλογή η κυβέρνηση; Η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων έχει συνειδητοποιήσει ότι η κυβέρνηση Τσίπρα είναι μια κυβέρνηση βουτηγμένη στο ψέμα, την ανυποληψία και την τραγική αποτυχία. Η πιο ανίκανη και επικίνδυνη κυβέρνηση, που δυστυχώς μονίμως και συνειδητά χωρίζει και διχάζει την κοινωνία. Οι λόγοι που ζητάμε εκλογές είναι επειδή ως ΝΔ επιδιώκουμε να βάλουμε ένα τέλος στο διασυρμό της πατρίδας μας. Το κόστος παραμονής τους στην εξουσία άλλωστε είναι πολύ μεγαλύτερο από το κόστος απομάκρυνσής τους. Και από την άλλη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο ηγέτης που μπορεί να προκαλέσει την αναπτυξιακή ώθηση που έχει ανάγκη η πατρίδα μας.

    Ερ.: Θέλατε να κλείσει η αξιολόγηση, όπως έλεγαν στελέχη της ΝΔ, αλλά δεν ψηφίζετε τα μετρά. Δεν υπάρχει μια αντίφαση σε αυτό;

    Απ.: Και βέβαια θέλαμε να κλείσει η αξιολόγηση, αλλά όχι με αυτά τα μέτρα. Και βέβαια μπορούσε να γίνει αυτό. Η κυβέρνηση εξαιτίας της μηδενικής της αξιοπιστίας, υποχρεώνεται να αποδεχθεί έναν πρόσθετο ισόβιο ειδικό μηχανισμό επιπλέον μέτρων, τον λεγόμενο «κόφτη», για να κερδίσει μια γενικόλογη και αβέβαιη ρύθμιση για το χρέος στο μέλλον. Εμείς θα είχαμε κλείσει τα ανοιχτά μέτωπα. Θα είχαμε κλείσει χωρίς καθυστερήσεις μια διαπραγμάτευση που κάθε μέρα που περνά φορτώνει επιπλέον το λογαριασμό.

    Και ξέρετε ότι η κρίση και η ανεργία αντιμετωπίζονται πρωτίστως με εμπιστοσύνη και επενδύσεις, οι οποίες δεν μπορούν να έρθουν από μια κυβέρνηση που αντιμετωπίζει με αλλεργία ό,τι δημιουργεί ανάπτυξη και νέες δουλειές. Η ανάπτυξη προϋποθέτει εμπιστοσύνη στην ιδιωτική πρωτοβουλία, φιλικό περιβάλλον για τις επενδύσεις, λιγότερους, όχι περισσότερους φόρους και χαμηλότερες δημόσιες δαπάνες. Ο κ. Τσίπρας είναι ανίκανος να φέρει έστω και 1 ευρώ επένδυσης.

    Ερ.: Πώς θεωρείτε ότι η ΝΔ θα μπορέσει να αποκτήσει δυναμική στην κοινωνία;

    Απ.: Να είστε σίγουρος ότι η δυναμική της ΝΔ στην κοινωνία ενισχύεται καθημερινά. Θεωρώ όμως, ότι με τις παρεμβάσεις μας ο πρόεδρός μας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, οι βουλευτές και όλα τα στελέχη του κόμματος έχουμε δείξει τις προθέσεις μας. Επιδιώκουμε να κάνουμε μια συμφωνία αλήθειας με όλους τους πολίτες και από κοινού με όλους τους Έλληνες να διασχίσουμε ένα όχι εύκολο δρόμο, που θα στηρίζεται, όμως, στη δύναμη της αλήθειας και της συλλογικής αυτογνωσίας.

    Θέλουμε πρωτίστως να αντιμετωπίσουμε την παντελή έλλειψη εμπιστοσύνης στη σχέση μεταξύ πολιτικού συστήματος και πολιτών, γι' αυτό και είπαμε ότι οδηγός μας στο εξής είναι η αξιοπιστία, ο τεκμηριωμένος και συνετός πολιτικός λόγος. Τέρμα τα ψέματα, τέρμα τα «λεφτά υπάρχουν», τέρμα τα «προγράμματα Θεσσαλονίκης», τέρμα τα παραμύθια. Ο κόσμος μάς εμπιστεύεται κάθε μέρα και περισσότερο γιατί είμαστε ο αξιόπιστος συνομιλητής του.

    Δουλειά, μεθοδικότητα και εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας με σταθερή πορεία και υπεύθυνο οδηγό επόμενο πρωθυπουργό της χώρας κ. Κυριάκο Μητσοτάκη.

    Συνέντευξη: Δημήτρης Κοτταρίδης


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 15 May 2016 - 6:32:22 UTC