Read about The Pontian Genocide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-05-15

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αλ. Τσίπρας: Εάν πετύχουμε αυτό που επιδιώκουμε για το χρέος, θα βγούμε στις αγορές το 2017
  • [02] «Αυτή η κυβέρνηση, όσο και να παραμένει στην εξουσία, θα είναι μια κυβέρνηση φθοράς»
  • [03] Ομάδα Γερμανών καθηγητών και επιχειρηματιών προσέφυγε κατά της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ
  • [04] «Δεν θα γίνουν ομαδικές απολύσεις»
  • [05] Παρουσιάστηκε το βιβλίο του Ν. Παρασκευόπουλου με τίτλο «Οι μέλισσες και οι λύκοι - Μελέτες ιστορίας του ελληνικού Δικαίου»
  • [06] Eπιθέσεις με φωτοβολίδες εναντίον ΜΑΤ στα Εξάρχεια
  • [07] Κύπρος: Kοινή δήλωση Αναστασιάδη-Ακιντζί για την συμπλήρωση ενός χρόνου διαπραγματεύσεων

  • [01] Αλ. Τσίπρας: Εάν πετύχουμε αυτό που επιδιώκουμε για το χρέος, θα βγούμε στις αγορές το 2017

    «Με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης κλείνει ένας κύκλος και η Ελλάδα μπαίνει σε νέα εποχή» τονίζει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην εφημερίδα RealNews.

    Επισημαίνει πως «αν πετύχουμε αυτό που επιδιώκουμε για το χρέος στις 24 Μαΐου, το 2017 θα επιστρέψουμε στις αγορές και ίσως πολύ νωρίτερα από τη λήξη του προγράμματος, (Αύγουστος 2018) θα έχουμε βγει οριστικά από τα μνημόνια». Μάλιστα διαβεβαιώνει ότι «μετά την αξιολόγηση, δημοσιονομικά μέτρα τέλος» επισημαίνοντας ότι «ο μηχανισμός δεν θα ενεργοποιηθεί» σίγουρα για τα επόμενα τρία χρόνια, αλλά και για το 2019, αφού «μέχρι τον Μάιο του 2019 η Ελλάδα θα έχει αναπτύξει την οικονομία της κατά επτά περίπου μονάδες».

    Ο πρωθυπουργός αφήνει να εννοηθεί ότι μετά τις 24 Μαΐου θα προβεί σε αλλαγές στην κυβέρνηση, στον συντονισμό και την υλοποίηση του κυβερνητικού έργου, ενώ επικρίνει έντονα την αντιπολίτευση και ειδικότερα τη ΝΔ για τη στάση της όχι μόνο στο θέμα της αξιολόγησης, αλλά γενικότερα στην πολιτική της. Σημειώνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αποδείξει ότι δεν φοβάται τη διεύρυνση, ωστόσο θέτει προϋποθέσεις.

    Επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ για τον διαχωρισμό παλαιού και νέου χρήματος

    Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξή του στη RealNews, επιβεβαιώνει αποκλειστικές πληροφορίες που μετέδωσε την περασμένη Πέμπτη το ΑΠΕ-ΜΠΕ, περί διαχωρισμού παλαιού και νέου χρήματος.

    Ο κ. Τσίπρας κληθείς να εκτιμήσει πότε θα υπάρξει άρση των capital controls, απαντά: «Αυτό εξαρτάται από το κλίμα και την ψυχολογία στην αγορά και στους καταθέτες. Νομίζω ότι μετά τις 24 Μαΐου το κλίμα θα αλλάξει ριζικά και γρήγορα. Βήματα προς την κατεύθυνση της χαλάρωσης των περιορισμών έχουν, όμως, ήδη γίνει και θα εξακολουθήσουν να γίνονται. Ο διαχωρισμός παλαιού και νέου χρήματος είναι ένα από αυτά, καθώς το νέο χρήμα που θα κατατίθεται δεν θα υπάγεται στους περιορισμούς».

    [02] «Αυτή η κυβέρνηση, όσο και να παραμένει στην εξουσία, θα είναι μια κυβέρνηση φθοράς»

    «Αυτή η Κυβέρνηση, όσο και να παραμένει στην εξουσία, θα είναι μια Κυβέρνηση φθοράς. Θα είναι μια Κυβέρνηση, που θα επωμιστεί πολιτικά τη μεγάλη - προκλητική - στροφή που έκανε, αποποιούμενη όλες τις προεκλογικές της δεσμεύσεις. Θα επωμιστεί το κόστος ενός πακέτου άδικων μέτρων», ανέφερε μιλώντας στους προέδρους ΝΟΔΕ της ΝΔ ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

    Ο πρόεδρος της ΝΔ εκτίμησε ότι τα μέτρα δεν θα δώσουν τελικά λύση στο πρόβλημα της οικονομίας και είπε ότι το πακέτο των 5,4 δις ευρώ και των 3,6 δις ευρώ του προληπτικού "κόφτη", είναι το τίμημα της προσωπικής πολιτικής αναξιοπιστίας του κ. Τσίπρα αλλά και το κόστος θα καταβάλει η Ελληνική κοινωνία από αυτήν τη διαπραγμάτευση.

    Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για τελείως λανθασμένο μείγμα πολιτικής και τόνισε πως ζήτησε εκλογές με πολύ μεγάλη ευθύνη, αναγνωρίζοντας ότι κάθε εκλογική διαδικασία ενέχει κάποιο κόστος.

    «Είπα, όμως, κάτι το οποίο έχει αρχίσει να γίνεται κτήμα στη συνείδηση των πολιτών. Όποιο και αν είναι το κόστος των πρόωρων εκλογών, αυτό θα είναι πολύ μικρότερο από το κόστος παραμονής αυτής της ανίκανης Κυβέρνησης. Το αίτημα για πρόωρες εκλογές είναι επίκαιρο και θα παραμείνει επίκαιρο, γιατί αυτή η Κυβέρνηση δεν αντιμετωπίζει τα προβλήματα των πολιτών. Όσο πιο γρήγορα φύγει τόσο καλύτερα θα είναι για τον τόπο», συνέχισε ο πρόεδρος της ΝΔ.

    Επιπλέον είπε ότι η ΝΔ πρέπει να έρθει στην εξουσία ως επικεφαλής μιας πλατιάς μεταρρυθμιστικής πλειοψηφίας, η οποία θα έχει έναν και μόνο σκοπό: «Να μην αποτελέσει άλλον έναν κρίκο στην αλυσίδα των Μνημονιακών Κυβερνήσεων, αλλά να είναι η Κυβέρνηση η οποία οριστικά θα βγάλει τη χώρα από την κρίση και το Μνημόνιο».

    Παράλληλα, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας σημείωσε: «Αντιλαμβάνομαι ότι σήμερα υπάρχει μια κεντρική διαχωριστική γραμμή στην ελληνική πολιτική. Αυτή η διαχωριστική γραμμή είναι μεταξύ της μεγάλης μεταρρυθμιστικής δύναμης αλλαγής που εγγυάται μια ισχυρή Ελλάδα σε μια ισχυρή Ευρώπη, που είναι η Νέα Δημοκρατία, και από την άλλη των δυνάμεων του λαϊκισμού, των δυνάμεων των εύκολων υποσχέσεων, των δυνάμεων αυτής της παράξενης ετερόκλητης συμμαχίας ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που ούτε θέλουν ούτε μπορούν να βγάλουν τη χώρα από την κρίση».

    [03] Ομάδα Γερμανών καθηγητών και επιχειρηματιών προσέφυγε κατά της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ

    Μια ομάδα καθηγητών και επιχειρηματιών στη Γερμανία προσέφυγε αυτήν την εβδομάδα κατά της νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) στο ανώτατο δικαστήριο της χώρας, γράφει σήμερα η γερμανική εφημερίδα Welt am Sonntag.

    Η προσφυγή αυτή ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στην μακρά νομική μάχη ανάμεσα στην ΕΚΤ και ομάδες εντός της μεγαλύτερης οικονομίας της ευρωζώνης που επιθυμούν τον περιορισμό των εξουσιών της τράπεζας αυτής.

    Στο Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας έχει επανέλθει εξάλλου, μετά την απόρριψή της από την ανώτατη δικαστική αρχή της Ευρώπης τον Ιούνιο, η προσφυγή εναντίον σχεδίου έκτακτης ανάγκης που καταρτίστηκε από την ΕΚΤ κατά την κορύφωση της κρίσης στην ευρωζώνη. Το γερμανικό δικαστήριο θα εκδώσει την τελική του απόφαση φέτος.

    Τις τελευταίες εβδομάδες επικρίνεται ευρέως στη Γερμανία η νομισματική πολιτική της ΕΚΤ, με κάποιους πολιτικούς να διαμαρτύρονται ότι τα χαμηλά επιτόκια πλήττουν τις συνταξιοδοτικές παροχές των απλών Γερμανών και μπορεί να ενισχύσουν την δεξιά πτέρυγα.

    Η Welt am Sonntag διευκρινίζει ότι το αντικείμενο της πρόσφατης προσφυγής στο Συνταγματικό Δικαστήριο είναι αν η ΕΚΤ υπερέβη την εντολή της με την εκτενή αγορά κυβερνητικών ομολόγων και με τα σχέδιά της να αρχίσει να αγοράζει εταιρικά ομόλογα.

    [04] «Δεν θα γίνουν ομαδικές απολύσεις»

    Τη διαβεβαίωση ότι δεν πρόκειται να γίνουν ομαδικές απολύσεις έδωσε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ, ενώ παραδέχθηκε ότι το ΔΝΤ ζητάει ομαδικές απολύσεις. Παράλληλα, ο υπουργός δήλωσε ότι, αυτή τη στιγμή, δεν βρίσκονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μειώσεις μισθών.

    Αναφερόμενος στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση, ο κ. Κατρούγκαλος σημείωσε ότι έχει κοινωνικό πρόσημο, υπογραμμίζοντας ότι ο «εχθρός της κυβέρνησης είναι ο νεοφιλελευθερισμός και η λιτότητα».

    Ο υπουργός Εργασίας είπε ότι ένας μεγάλος μύθος, που διαψεύδεται από το νόμο, είναι ότι οι αγρότες επιβαρύνονται δυσανάλογα. «Έχουμε πολύ σημαντική βελτίωση του τελικού νομοσχεδίου σε σχέση με το αρχικό. Στο αρχικό νομοσχέδιο προβλέπαμε ότι η ελάχιστη ασφαλιστική υποχρέωση για τους αγρότες θα ήταν στο 80% του μισθού του ανειδίκευτου εργάτη, τώρα είναι στο 70%. Αυτό είναι πάγια ρύθμιση» ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Σχετικά με τους δημοσιογράφους, ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε ότι για τον ίδιο είναι θέση αρχής η ενσωμάτωση του ταμείου κύριας σύνταξης των δημοσιογράφων στον ενιαίο φορέα. «Είχα πει, όμως ότι το αγγελιόσημο θα προσπαθούσαμε, μέχρι το τέλος, να το προστατεύσουμε, γιατί μοιράζει τη διαφημιστική δαπάνη και βοηθάει μικρά και μεσαία έντυπα σε όλη την Ελλάδα να παραμείνουν ζωντανά. Το αγγελιόσημο θεωρήθηκε από τους εταίρους κοινωνικός πόρος και, μολονότι προσπαθήσαμε να το υπερασπίσουμε στη διαπραγμάτευση, δεν το πετύχαμε» σημείωσε ο υπουργός. Παράλληλα, ο κ. Κατρούγκαλος εξέφρασε την άποψη ότι το αγγελιόσημο θα πρέπει να επεκταθεί και στα ηλεκτρονικά μέσα μαζικής ενημέρωσης.

    [05] Παρουσιάστηκε το βιβλίο του Ν. Παρασκευόπουλου με τίτλο «Οι μέλισσες και οι λύκοι - Μελέτες ιστορίας του ελληνικού Δικαίου»

    Η φύση του ανθρώπου ταυτίζεται με το πολιτικό ον, όπως οι μέλισσες (Αριστοτέλης), ή με ενός άγριου θηρίου, όπως ο λύκος (Χομπς); Είναι η κοινωνία, ο κόσμος, που προηγείται του νόμου ή το αντίστροφο; Τα παραπάνω ερωτήματα-διλήμματα (και πολλά ακόμη) διαπερνούν τις σελίδες του νέου βιβλίου του υπουργού Δικαιοσύνης και καθηγητή της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) Νίκου Παρασκευόπουλου, με τίτλο «Οι μέλισσες και οι λύκοι - Μελέτες ιστορίας του ελληνικού Δικαίου», το οποίο παρουσιάστηκε στη 13η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης.

    Για το βιβλίο και τις 192 σελίδες του (εντάχθηκε στις εκδόσεις του Ινστιτούτου Νεοελληνικών Σπουδών του ΑΠΘ «Ίδρυμα Μανόλη Τριανταφυλλίδη») μίλησαν η καθηγήτρια της Νομικής Σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Μαρία Γιούνη, ο επίκουρος καθηγητής της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ Ακρίτας Καϊδατζής και η ιστορικός του Δικαίου Δέσποινα Τσούρκα-Παπαστάθη. Την παρουσίαση παρακολούθησαν, ανάμεσα σε άλλους, ο α' αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Τάσος Κουράκης και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος.

    Μιλώντας για το βιβλίο του -όπου γίνεται ιστορική αναδρομή της δικαιοσύνης, με αφετηρία το Αρχαίο ελληνικό Δίκαιο- ο υπουργός Δικαιοσύνης εκμυστηρεύτηκε ότι τη συγγραφή του ενέπνευσαν διάφοροι φόβοι. Ένας εξ αυτών ήταν ότι «η ιστορία του Δικαίου μπορεί να χαθεί». Εντέλει όμως -όπως παρατηρεί ο ίδιος στον πρόλογο του βιβλίου- η μελέτη της αποτελεί «συναρπαστική περιπέτεια, με αβέβαιη έκβαση, γόνιμη τόσο για τα μείζονα της οικουμένης όσο και για τις καθημερινές αντιδικίες», ενώ, έσπευσε να στείλει το μήνυμα ότι «όσοι όροφοι κι αν κτιστούν στο οικοδόμημα της ανθρωπότητας, είναι αναγκαία η προσοχή στα θεμέλιά του».

    Σε ό,τι αφορά τα κεντρικά διλήμματα της μελέτης, ο συγγραφέας, μέσα από τις σελίδες του βιβλίου, δίνει τη δική του απάντηση: «Το μοντέλο της κοινωνίας των λύκων σήμερα κυριαρχεί, αφού οι μεγάλοι διανοητές της Αναγέννησης και της νεωτερικότητας το υιοθέτησαν με διάφορες παραλλαγές. Στο σχήμα αυτό, για να μπορούμε να ζούμε ειρηνικά, προηγείται ο νόμος και έπεται η βιώσιμη και λειτουργική κοινωνική πραγματικότητα. Το δέον προηγείται του είναι».

    [06] Eπιθέσεις με φωτοβολίδες εναντίον ΜΑΤ στα Εξάρχεια

    Δύο επιθέσεις με φωτοβολίδες, εναντίον της διμοιρίας των ΜΑΤ, στην συμβολή των οδών Βαλτετσίου και Χαριλάου Τρικούπη στα Εξάρχεια, πραγματοποίησαν κουκουλοφόροι, στις 01.40 και 01.55 τα ξημερώματα.

    Από τις επιθέσεις δεν υπήρξε τραυματισμός, ενώ δεν συνελήφθη κάποιος από τους δράστες, οι οποίοι αναζητούνται.

    [07] Κύπρος: Kοινή δήλωση Αναστασιάδη-Ακιντζί για την συμπλήρωση ενός χρόνου διαπραγματεύσεων

    Οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης και Μουσταφά Ακιντζί, διαβεβαιώνουν ότι θα εντατικοποιήσουν τις προσπάθειές τους, τους επόμενους μήνες, με στόχο να φθάσουν σε μια συμφωνία για συνολική διευθέτηση του Κυπριακού εντός του 2016.

    Την κοινή δήλωση δημοσιοποίησε η Αποστολή των Καλών Υπηρεσιών του γ.γ. του ΟΗΕ στην Κύπρο για την συμπλήρωση σήμερα ενός χρόνου συνομιλιών μεταξύ των δύο ηγετών.

    "Παρόλο που υπάρχουν ακόμα δυσκολίες και διαφορές, είμαστε αποφασισμένοι να επιδείξουμε την απαραίτητη θέληση και το απαραίτητο κουράγιο για να υπερπηδήσουμε τα εναπομείναντα εκκρεμούντα θέματα", τονίζουν.

    Όπως αναφέρουν, κατά τη διάρκεια της χρονιάς που πέρασε, "ενώ λάβαμε υπόψη τις ανησυχίες της δικής μας κοινότητας, έχουμε επίσης κάνει ό,τι μπορούμε για να δείξουμε σεβασμό στα δικαιώματα της άλλης. Ο κοινός μας στόχος είναι μια λύση από την οποία να κερδίσουν και οι δυο πλευρές, η οποία να λαμβάνει υπόψη τις ανησυχίες και τα δικαιώματα όλων, σε μια μελλοντικά ενωμένη Κύπρο", προσθέτουν.

    Οι κ.κ. Αναστασιάδης και Ακιντζί εκφράζουν την κοινή πεποίθηση ότι «μια δίκαιη και διαρκής διευθέτηση δεν θα φέρει μόνο ειρήνη και ευημερία στην Κύπρο, αλλά επίσης θα αποτελέσει ένα καλό παράδειγμα και θα συμβάλει στη σταθερότητα και στη συνεργασία στην περιοχή».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 15 May 2016 - 8:32:20 UTC