Visit the Hellenic Astronomical Society Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-05-17

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση βελτίωσε τους όρους του TAP επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές
  • [02] ΝΔ: Ο κ. Τσίπρας λαχανιασμένος εγκαινιάζει ένα έργο που συνειδητά υπονόμευε
  • [03] Ν. Βούτσης: «Δεν είμαστε χομπίστες εκλογών»
  • [04] Γ. Σταθάκης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Ο ΤΑΡ φέρνει 8.000 νέες θέσεις εργασίας
  • [05] Γ. Βάιντμαν: "To θέμα του ελληνικού χρέους δεν είναι κύρια προτεραιότητα"
  • [06] Χωρίς ηλεκτρικό σιδηρόδρομο την Τετάρτη από τις 12:00 έως τις 16:00
  • [07] Γ. Τσιρώνης: Η διαχείριση των σκουπιδιών μπορεί να μετατραπεί σε ευκαιρία οικονομικής ανάπτυξης
  • [08] Λ. Κρέτσος: Λαμπρές οι προβλέψεις για τον ελληνικό τουρισμό
  • [09] Όταν μια μικρή ρομά διαβάζει Καβάφη κι ο Χαλίλ δεν ντρέπεται να μιλήσει ελληνικά...
  • [10] Η Ελλάδα σε μια νέα εποχή με τα εγκαίνια του αγωγού TAP
  • [11] Ακόμη 31 «θετικά δείγματα» σε χρήση απαγορευμένων ουσιών στους Ολυμπιακούς του Πεκίνου
  • [12] Τελικοί... Διαμαντίδη και νέος πρωταθλητής Ελλάδας
  • [13] Ο Τόρες ανανέωσε με την Ατλέτικο Μαδρίτης
  • [14] Ο Ρανιέρι προπονητής της χρονιάς στην Premier League

  • [01] Ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση βελτίωσε τους όρους του TAP επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές

    Στην κριτική που ασκείται στον ΣΥΡΙΖΑ από την αντιπολίτευση, ότι ήταν αντίθετος στην κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου TAP και τώρα στήνει «φιέστες», με αφορμή τα σημερινά εγκαίνια του αγωγού στη Θεσσαλονίκη, παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, απάντησαν πηγές της κυβέρνησης.

    «Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν υπήρξε ποτέ αντίθετος με το έργο του TAP, δεν το καταψήφισε στη Βουλή, αλλά έθεσε ζητήματα σχετικά με τα αντισταθμιστικά οφέλη, καθώς και για την ανάγκη πολυδιάστατης ενεργειακής συνεργασίας, πέρα του ΤΑΠ. Ως κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ αφενός βελτίωσε τους όρους του TAP και αφ ετέρου προωθεί στην πράξη πολυδιάστατη ενεργειακή πολιτική», σημειώνουν οι κυβερνητικές πηγές.

    [02] ΝΔ: Ο κ. Τσίπρας λαχανιασμένος εγκαινιάζει ένα έργο που συνειδητά υπονόμευε

    «Τελευταίος στα έργα ανάπτυξης, πρώτος στις καταιγίδες φόρων», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΝΔ για τον πρωθυπουργό με αφορμή τα εγκαίνια του αγωγού ΤΑΡ.

    Τονίζει ότι η κατασκευή αυτού του αγωγού φυσικού αερίου είναι ένα μεγάλο αναπτυξιακό έργο που οραματίστηκε, σχεδίασε και δρομολόγησε η ΝΔ και σήμερα ο κ. Τσίπρας υποκλίνεται στο έργο αυτό.

    «Τρέχει λαχανιασμένος να εγκαινιάσει ένα έργο που ο ίδιος συνειδητά χτυπούσε και συστηματικά υπονόμευε. Όπως ακριβώς έκανε και με την Cosco. Αυτός είναι ο κ. Τσίπρας», προσθέτει στην ανακοίνωσή του το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

    [03] Ν. Βούτσης: «Δεν είμαστε χομπίστες εκλογών»

    Με φουλ ρυθμούς αναμένεται να λειτουργήσει το καλοκαίρι η Βουλή, αμέσως μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου την ερχόμενη Κυριακή, καθώς στην αναμονή βρίσκονται σειρά σημαντικών νομοσχεδίων, η ψήφιση των οποίων, θεωρεί η κυβέρνηση, θα δώσει το έναυσμα για την εκκίνηση της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας.

    Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, σημαντικά νομοσχέδια όπως, αναπτυξιακός νόμος, αδήλωτες καταθέσεις ή κοινωνική οικονομία, έμειναν πίσω εξαιτίας του ότι έπρεπε πρώτα να ολοκληρωθεί η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου για το κλείσιμο της αξιολόγησης. Ταυτόχρονα, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο, να μην λειτουργήσουν τα θερινά τμήματα και να συνεχιστεί κανονικά η Ολομέλεια.

    Προσέθεσε δε ότι η καθυστέρηση νομοσχεδίων που ήθελε η κυβέρνηση να προχωρήσουν, εντάσσεται σε ένα κλίμα που καλλιεργούσαν ορισμένες πλευρές των δανειστών, οι οποίοι, όπως είπε, «δεν μας αφήνουν να τα φέρουμε πριν την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου».

    Αιτιολογώντας την κατάθεση του πολυνομοσχεδίου λίγες μέρες πριν το Eurogroup, ο κ. Βούτσης σημείωσε ότι η καθυστέρηση του δεν έχει σχέση με τίποτα άλλο, πέρα από την προπαρασκευαστική διαδικασία, που όπως είπε, «είναι δύσκολη και χρονοβόρα». «Άλλο τι συμφωνούμε στο Χίλτον και άλλο τι πρέπει να αποτυπωθεί στον νόμο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Κληθείς να σχολιάσει τον «δημοσιονομικό διορθωτή», ο πρόεδρος της Βουλής έκανε λόγο για σύνθετη διαδικασία που θα αποτυπώνει τη βούληση της κυβέρνησης για το πώς θα γίνεται. «Θα το γνωρίζουμε εγκαίρως. Υπάρχει η ιδέα, και προληπτικά η εκάστοτε κυβέρνηση ακόμα και να προλαβαίνει αυτές τις διορθώσεις. Θα λαμβάνονται μέτρα προληπτικά ώστε να μην υπάρχει ανάγκη να γίνεται» ενεργοποίηση του ?κόφτη?, συμπλήρωσε.

    [04] Γ. Σταθάκης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Ο ΤΑΡ φέρνει 8.000 νέες θέσεις εργασίας

    Ενεργειακό κέντρο καθίσταται η βόρεια Ελλάδα με τον αγωγό TAP, τονίζει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Γ. Σταθάκης. Όπως σημειώνει ο κ. Σταθάκης, κατά την τριετία κατασκευής του έργου στην Ελλάδα, θα δημιουργηθούν 8.000 θέσεις εργασίας, ενώ θα υπάρξουν και αρκετές μόνιμες θέσεις μετά την ολοκλήρωση του έργου. Για τον ρωσικό αγωγό ο κ. Σταθάκης σημειώνει ότι έχει ξεκινήσει το πρωτόκολλο συνεργασίας αλλά είναι αρκετά νωρίς για οριστική απόφαση. Τέλος, αναφερόμενος στο κλείσιμο της αξιολόγησης, ο κ. Σταθάκης επισημαίνει ότι οι σχετικές προσδοκίες έχουν προεγγραφεί "και αυτό φαίνεται και από την αντίδραση των αγορών και των επενδυτών".

    Ακολουθεί η απομαγνητοφώνηση της συνέντευξης

    -Κύριε Σταθάκη, κύριε υπουργέ ευχαριστούμε πολύ που μιλάτε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Στη Θεσσαλονίκη σήμερα μια νέα σελίδα στον τομέα της ανάπτυξης της χώρας ανοίγει με τα εγκαίνια της επένδυσης του TAP, του νέου αγωγού που μεταφέρει φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν. Τι σημαίνει αυτή η επένδυση για τη χώρα;

    -Αυτή η επένδυση όπως ξέρετε είναι διακρατική, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Περιλαμβάνει τρεις χώρες: την Ελλάδα, την Αλβανία και την Ιταλία. Ο αγωγός φυσικά έρχεται μέσω Τουρκίας. Είναι ένα μεγάλο έργο. Τα δύο τρίτα του αγωγού στο ευρωπαϊκό κομμάτι είναι η Ελλάδα. Τα 580 από τα 800 τόσα χιλιόμετρα είναι εντός ελληνικού εδάφους. Το έργο αυτό είναι μια πολύ μεγάλη επένδυση, περίπου 2 δισεκ. ευρώ. Δημιουργεί ένα πολύ σημαντικό ενεργειακό κέντρο και αυτό είναι η Βόρεια Ελλάδα. Ταυτόχρονα είναι ένα έργο το οποίο εγκαινιάζεται σήμερα, το κατασκευαστικό έργο. Έχουμε φτάσει στο τέλος της διαδικασίας και έχει ένα χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης μέχρι το 2019 άρα είναι μια πάρα πολύ μεγάλη επένδυση σε μια υποδομή η οποία θα έχει επιπρόσθετα οφέλη για την οικονομία στη Βόρεια Ελλάδα.

    -Κύριε υπουργέ ποια θα είναι αυτά τα οφέλη; Μπορούμε να τα προσδιορίσουμε από τώρα;

    -Πέρα από το κατασκευαστικό μέρος την επόμενη τριετία, το οποίο θα προσφέρει πάρα πολύ σημαντικές δραστηριότητες και εργασίες κατασκευαστικές εταιρίες στην απασχόληση και αλλού, ο αγωγός προφανώς ανοίγει δρόμο για να υπάρχει ενεργειακή προσφορά σε επιλεγμένες περιοχές ανάλογα με το σχεδιασμούς μας και το δεύτερο και σημαντικό διευκολύνει την προσέλκυση επιπρόσθετων επενδύσεων στον ενεργειακό τομέα όπου μπορεί να λειτουργήσει η Βόρεια Ελλάδα ως ένα ενεργειακό κέντρο. Υπάρχουν και άλλα ενδιαφέρονται επενδυτικά σχέδια που εμπλέκουν την ενέργεια και μπορεί να διαμορφώσουν ένα πολύ διαφορετικό πλαίσιο προσέλκυσης επιπρόσθετων επενδύσεων στον ενεργειακό τομέα στη Βόρεια Ελλάδα.

    -Σε ό,τι αφορά την απασχόληση κύριε υπουργέ, ακούσαμε να μιλάτε για 8.000 νέες θέσεις εργασίας. Ισχύει αυτό;

    -Ισχύει αυτό. Αυτό θα είναι η εκτιμώμενη απασχόληση σε όλη την κατασκευαστική τριετία την οποία συζητάμε τώρα καθώς υπάρχουν και σημαντικές μόνιμες θέσεις πλέον μετά την ολοκλήρωση των έργων.

    -Κύριε υπουργέ, υπάρχει περίπτωση να δούμε και το λεγόμενο ρωσικό αγωγό να συζητά η κυβέρνηση; Ο κ. Πούτιν, ο Πρόεδρος της Ρωσίας έρχεται σε λίγες μέρες στην Αθήνα. Μήπως έχουμε και εκεί κάποια εξέλιξη;

    -Όπως ξέρετε έχουμε ξεκινήσει το πρωτόκολλο συνεργασίας σε αυτό το θέμα. Είναι ακόμα πρόωρο για να προβλέψει κανείς την οριστική απόφαση γύρω από αυτό. Έχει ακόμα αρκετά στάδια συζήτησης για να οριστικοποιηθεί ή όχι ένα τέτοιο σχέδιο.

    [05] Γ. Βάιντμαν: "To θέμα του ελληνικού χρέους δεν είναι κύρια προτεραιότητα"

    «To θέμα του χρέους δεν είναι κύριας προτεραιότητας. Ανάλογα με το συνολικό μέγεθος της οικονομίας της, η Ελλάδα πληρώνει λιγότερους τόκους απ' ό,τι η Πορτογαλία ή η Ιταλία», δηλώνει στην εφημερίδα «Λα Ρεπούμπλικα» ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Γερμανίας, Γενς Βάιντμαν.

    Θεωρεί, δε, ότι «αυτό που επείγει περισσότερο δεν είναι η εξυπηρέτηση του χρέους, αλλά το να εφαρμοσθεί το πρόγραμμα και να μπορέσει και πάλι να πορευθεί μόνη της η χώρα, χωρίς στήριγμα».

    [06] Χωρίς ηλεκτρικό σιδηρόδρομο την Τετάρτη από τις 12:00 έως τις 16:00

    Δεν θα πραγματοποιούνται αύριο δρομολόγια στον ηλεκτρικό σιδηρόδρομο από τις 12:00 έως τις 16:00, λόγω στάσης εργασίας των εργαζομένων.

    Τη στάση εργασίας εξήγγειλε το Σωματείο Εργαζόμενων Ηλεκτροδηγών Σιδηροδρόμων Αθηνών-Πειραιώς (Γραμμή 1) (ΣΕΗΗΣΑΠ), προκειμένου να πραγματοποιήσει Γενική Συνέλευση.

    [07] Γ. Τσιρώνης: Η διαχείριση των σκουπιδιών μπορεί να μετατραπεί σε ευκαιρία οικονομικής ανάπτυξης

    Η διαχείριση των σκουπιδιών μπορεί να μετατραπεί σε ευκαιρία οικονομικής ανάπτυξης από πρόβλημα που είναι σήμερα και γι' αυτό θέλουμε να στηρίξουμε τους Δήμους, υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης, σε ομιλία του κατά την διάρκεια εκπαιδευτικής ημερίδας των υπηρεσιών καθαριότητας των Δήμων της Πελοποννήσου, που οργάνωσε ο ΦοΔΣΑ Πελοποννήσου, για θέματα ανακύκλωσης και πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο Τρίπολης.

    Ο υπουργός Περιβάλλοντος σημείωσε ότι σήμερα τα σκουπίδια έχουν μηδενικό όφελος από την εμπορική τους αξία και πρόσθεσε, πως αν ξεκινήσουμε να ανακυκλώνουμε συστηματικά θα έχουμε τεράστιο όφελος, γιατί αυτά είναι χρήματα των πολιτών και των δήμων που σήμερα πάνε χαμένα, ενώ σε συνδυασμό με την κομποστοποίηση των οργανικών, που μπορεί να γίνει σε επίπεδο σπιτιού, συνοικίας ή και Δήμου, θα μειωθεί περισσότερο από 60% ο όγκος των παραγόμενων απορριμμάτων.

    Ο κ. Τσιρώνης τόνισε πως αν αλλάξουν συμπεριφορά και τρόπο διαχείρισης των παραγόμενων απορριμμάτων οι πολίτες, θα έχουμε μεγάλη οικονομία και προς επίρρωση αυτού, ανέφερε ότι πριν από δέκα χρόνια η Σουηδία ήταν στο σημείο που βρισκόμαστε εμείς τώρα και σήμερα αποτελεί πρότυπο.

    Υπογράμμισε ότι δεν έχει κάποια ιδιαίτερη αγάπη με τους Δήμους έναντι των Περιφερειών, αλλά εξήγησε ότι από την φύση του το αστικό απόβλητο είναι στην ευθύνη των Δήμων και πρέπει είπε, να μετατρέψουμε τα σκουπίδια από πρόβλημα σε ευκαιρία και για να γίνει αυτό πρέπει να ακολουθηθεί το τετράπτυχο, πρόληψη, επαναχρησιμοποίηση, διαλογή στην πηγή και ανακύκλωση. Κατόπιν αυτών συμπλήρωσε ο υπουργός, «ότι περισσεύει από τα απορρίμματα θα οδηγηθεί σε κεντρική διαχείριση».

    Μάλιστα σημείωσε χαρακτηριστικά, «αυτό το τετράπτυχο αν μου υποδείξει κάποιος, επιστήμονας, οικονομολόγος, ότι δεν θα το κάνουν οι Δήμοι και θα το κάνει κάποιος άλλος, να έρθει να μου το πει εδώ. Εγώ νομίζω ότι αυτό το τετράπτυχο θα το κάνουν οι Δήμοι. Αν δεν γίνει από αυτούς, δεν θα γίνει από κανένας».

    Επιπλέον ο κ. Τσιρώνης τόνισε ότι, «εμείς θέλουμε να στηρίξουμε τους Δήμους στην προσπάθεια να ανατρέψουν αυτό το πρόβλημα των απορριμμάτων σε ευκαιρία οικονομικής ανάπτυξης. Έτσι θα κερδίσουμε 2 δισ. ευρώ για την πενταετία και 16.000 θέσεις εργασίας. Αυτά είναι δικά μας λεφτά και μπορεί να είναι η παράλληλη κοινωνία που όλοι ονειρευόμαστε».

    [08] Λ. Κρέτσος: Λαμπρές οι προβλέψεις για τον ελληνικό τουρισμό

    Παρά τη συνεχιζόμενη μεταναστευτική και προσφυγική κρίση, η Ελλάδα αναμένει να υποδεχθεί φέτος αριθμό ρεκόρ 27 εκατομμυρίων τουριστών.

    "Πιστεύω ότι είναι ένα επίτευγμα δεδομένου του γεγονότος ότι έχουμε capital controls, έχουμε ακόμη την προσφυγική και μεταναστευτική κρίση - η οποία κάνει τους τουρίστες να το σκέφτονται διπλά αν θέλουν να επισκεφθούν τη Λέσβο ή κάποια άλλα μέρη που είναι κομβικά σημεία για τους μετανάστες", δήλωσε χθες σε δημοσιογράφους ο γενικός γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Λευτέρης Κρέτσος.

    "Η Ελλάδα είναι σήμα κατατεθέν στον τουρισμό. Πάντα ήταν και πιστεύω ότι πάντα θα είναι", πρόσθεσε ο κ. Κρέτσος.

    Η αύξηση της τουριστικής κίνησης μπορεί να οφείλεται εν μέρει στην πολιτική αστάθεια και τις τρομοκρατικές επιθέσεις που αποτρέπουν τους ταξιδιώτες που θέλουν να επισκεφθούν την Αίγυπτο και την Τουρκία.

    Και οι δύο αυτές χώρες έχουν προσφέρει τις υπηρεσίες τους σε εκατομμύρια τουρίστες στο παρελθόν, αλλά τώρα βλέπουν τον αριθμό τους να μειώνεται δραματικά.

    Η Ελλάδα έχει δοκιμαστεί από μια παρατεταμένη οικονομική κρίση, ωστόσο, έχει παραμείνει ασφαλής και σταθερή. Πέρυσι η χώρα δέχθηκε περίπου 26,5 εκατομμύρια επισκέπτες από όλο τον κόσμο.

    «Τα μεγαλύτερα τουριστικά γραφεία έχουν εμπιστοσύνη στην Ελλάδα», πρόσθεσε ο Λευτέρης Κρέτσος αναφερόμενος στα πλεονεκτήματα που προσφέρει η Ελλάδα για τους τουρίστες, μεταξύ των οποίων ο καλός καιρός, η γαστρονομία και τα αρχαία μνημεία, ενώ επεσήμανε ότι η διεθνής εικόνα της χώρας ενισχύθηκε από τον τρόπο με τον οποίο χειρίσθηκε τους περισσότερους του 1 εκατομμυρίου πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν φθάσει από το 2015.

    «Το γεγονός ότι απλοί άνθρωποι έδειξαν στους πρόσφυγες τόση υποστήριξη είναι επίσης κάτι που πιστεύω ότι προσελκύει περισσότερους ανθρώπους για να επισκεφθούν την Ελλάδα...Τελικά, δεν αποτελεί αρνητικό παράγοντα», τόνισε ο γενικός γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας.

    [09] Όταν μια μικρή ρομά διαβάζει Καβάφη κι ο Χαλίλ δεν ντρέπεται να μιλήσει ελληνικά...

    Δεκαοκτώ χρόνια, ως και 7.500 μαθητές τον χρόνο, αύξηση της πρόσβασης των κοριτσιών κατά 147% στο Γυμνάσιο και κατά 143%στο Λύκειο, αύξηση της πρόσβασης των μειονοτικών μαθητών κατά 600% στο Δημοτικό, κατά 207% στο Γυμνάσιο, κατά 500% στο Λύκειο, κατά 608% στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

    Αυτοί είναι μερικοί από τους αριθμούς - ή μάλλον από τα επιτεύγματα - του Προγράμματος για την Εκπαίδευση των Παιδιών της Μουσουλμανικής Μειονότητας της Θράκης (του ΠΕΜ, όπως από χρόνια το ονόμασε η τοπική κοινωνία). Πίσω όμως από αυτούς τους αριθμούς, κρύβονται ανθρώπινες ιστορίες δύναμης και χειραφέτησης, αγάπης για τη γνώση και δίψας για ένα καλύτερο μέλλον, ρήξης με ταμπού και σύγκρουσης με απαρχαιωμένες ιδέες.

    «Για μας είναι ένα έργο ζωής» δηλώνει στο ΑΠΕ η Θάλεια Δραγώνα, καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών αλλά και ψυχή αυτού του εκπαιδευτικού επιτεύγματος μαζί με τη συνάδελφό της Αννα Φραγκουδάκη, με αφορμή την ολοκλήρωση της τέταρτης φάσης του προγράμματος αλλά και την ειδική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί, το απόγευμα της Τετάρτης, στο ιστορικό κτίριο του ΕΚΠΑ.

    «Οι άνθρωποι αυτοί έδωσαν μια μάχη με τον αποκλεισμό και την κέρδισαν. Πήραν πιστοποιητικά ελληνομάθειας, πήγαν σε νυχτερινά σχολεία και επαγγελματικές σχολές, σπούδασαν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Κάποιοι από τους παλιούς μας μαθητές, μάλιστα, εντάχθηκαν στο πρόγραμμά μας ως εκπαιδευτές» σημειώνει η Θάλεια Δραγώνα.

    Καθένας από τους μαθητές σε αυτά τα 18 χρόνια - παιδιά της μειονότητας αλλά και άνδρες και γυναίκες - έχει μια ιστορία μια προσωπική ιστορία που αξίζει να καταγραφεί. Η Θάλεια Δραγώνα στέκεται σε κάποια στιγμιότυπα που έχουν χαραχθεί στη μνήμη της: «Ήταν σε ένα ορεινό χωριό. Οι γυναίκες του χωριού μας ζήτησαν να μάθουν ελληνικά, οι άνδρες τους δεν τις άφηναν, έδωσαν τη μάχη τους, την κέρδισαν. Έρχονταν στο μάθημα περιποιημένες, με τις καλές τους μαντίλες, πήραν το πτυχίο τους. Στην αναμνηστική φωτογραφία που βγάλαμε στο τέλος κάποιες από αυτές σχημάτισαν με τα δάχτυλά τους το σήμα της νίκης. Ήταν μια μεγάλη νίκη για όλους».

    Παρά το γεγονός ότι το ΠΕΜ είναι ένα πρόγραμμα ελληνομάθειας, ενσωμάτωσης και ένταξης στην ελληνική κοινωνία, βρέθηκε στο στόχαστρο κάποιων υπερσυντηρητικών κύκλων. Οι φορείς του προγράμματος, από το υπουργείο Παιδείας που είχε την πρωτοβουλία στα μέσα της δεκαετίας του 1990 έως τους πανεπιστημιακούς απ' όλα τα πανεπιστήμια της χώρας που συμμετείχαν σε αυτό, κατηγορήθηκαν περίπου για εθνική μειοδοσία.

    Η Θάλεια Δραγώνα έχει να διηγηθεί πολλές τέτοιες ιστορίες «εθνικής μειοδοσίας»: «Σε έναν οικισμό στον οποίο κατοικούν Ρομά και έχει τεράστια προβλήματα, από έλλειψη στοιχειωδών υποδομών έως ευρεία χρήση ναρκωτικών, αποφασίσαμε να παρουσιάσουμε στα παιδιά την ποίηση του Καβάφη. Μιλήσαμε για το καβαφικό "όσο μπορείς", για τα τείχη που μπορούν να σε κλείσουν μέσα ή έξω. Στο τέλος ενός από τα μαθήματα μια 14χρονη ανακοίνωσε στον εκπαιδευτικό μας: "Μετά τον Καβάφη, διαλύω τον αρραβώνα που με υποχρέωσε να κάνω η οικογένειά μου».

    Το άλλο περιστατικό καταγράφηκε στα εργαστήρια, τα λεγόμενα «μικτά» όπου συμμετέχουν παιδιά τόσο της μειονότητας όσο και της πλειονότητας. «Εδώ - είπε μια ημέρα στους εκπαιδευτές ένας νεαρός μουσουλμάνος - μπορούμε να συζητάμε. Ακόμη κι αν τσακωνόμαστε, το δωμάτιο μυρίζει σεβασμό».

    Όταν ξεκίνησε το ΠΕΜ πριν από δεκαοκτώ χρόνια, οι ανισότητες στην εκπαίδευση ήταν τεράστιες. Αρκεί να φανταστεί κανείς ότι το 65% των παιδιών της μειονότητας δεν ολοκλήρωνε την υποχρεωτική εκπαίδευση έναντι 6% του εθνικού μέσου όρου. «Το πρόγραμμα ήταν μοναδικό σε τρία επίπεδα» λέει η Θάλεια Δραγώνα. «Πρώτον, είχε μια συνέχεια σε πολιτικό επίπεδο, στηρίχθηκε απ' όλους τους υπουργούς όλων των κυβερνήσεων. Δεύτερον, είχε μια τεράστια γκάμα δράσεων - από τη συγγραφή βιβλίων και τη δημιουργία εξωσχολικών κέντρων ελληνομάθειας έως καλοκαιρινές κατασκηνώσεις. Και τρίτον, πάτησε πάνω στην έννοια της επιστημονικότητας 100%».

    Όπως πάντως σημειώνει η επικεφαλής του προγράμματος, ήταν εξίσου σημαντικό ότι μέσα από αυτόν τον θεσμό, η ελληνική πολιτεία έφτασε μέχρι τα πιο απομακρυσμένα χωριά της μειονότητας. «Η κινητή μας μονάδα είχε επιγραφή απ' έξω που έγραφε "Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων". Η πολιτεία ήταν παρούσα και αυτό ήταν πολύ ενθαρρυντικό για τους ανθρώπους εκεί».

    Το μέγεθος του οφέλους αποτυπώνεται στην αφήγηση μιας δασκάλας - της δασκάλας του Χαλίλ: «Σήμερα ο Χαλίλ με συγκίνησε όταν μου είπε ότι στο πρόγραμμα της ελληνομάθειας τα λέει όλα σωστά γιατί δεν φοβάται μήπως κάνει λάθος. Ενώ στο σχολείο, επειδή ντρέπεται, συνέχεια μπερδεύεται. Έτσι, του πρότεινα όταν είναι στο σχολείο και αγχώνεται για κάποιο μάθημα, να παίρνει μια βαθιά ανάσα, να κλείνει τα μάτια του και να φαντάζεται πως είναι εκεί?».

    [10] Η Ελλάδα σε μια νέα εποχή με τα εγκαίνια του αγωγού TAP

    Η Ελλάδα μπαίνει σε μια νέα εποχή, αφήνοντας οριστικά πίσω την αστάθεια και την αβεβαιότητα, με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, τη συμφωνία για τη διευθέτηση του χρέους και την είσοδο σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης το β΄ εξάμηνο του 2016, όπως δείχνουν όλες οι εκτιμήσεις, και τα σημερινά εγκαίνια του αγωγού φυσικού αερίου TAP σηματοδοτούν το πέρασμα σε αυτή τη νέα εποχή, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του στην εκδήλωση εγκαινίων του ΤΑΡ.

    Μήνυμα αισιοδοξίας και ελπίδας

    Ο κ. Τσίπρας έστειλε μήνυμα αισιοδοξίας και ελπίδας ότι η Ελλάδα περνά τον πιο δύσκολο κάβο και ανοίγεται σε μια προοπτική σταθερότητας και υπογράμμισε: «Η επιτυχημένη ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης αίρει την αβεβαιότητα γύρω από την οποία κινούνταν η οικονομία το προηγούμενο διάστημα και δημιουργεί, θα έλεγα, ένα σταθερό περιβάλλον για τη μαζική προσέλκυση παραγωγικών επενδύσεων στην Ελλάδα. Κι όλα αυτά χωρίς να μετακινηθούμε από τη συμφωνία του Αυγούστου. Χωρίς επιπρόσθετα μέτρα, ολοκληρώνουμε την αξιολόγηση, έχοντας κρατήσει την οικονομία αλλά και την κοινωνία όρθια. Το β? εξάμηνο του έτους, σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις, επιστρέφουμε σε θετικό ρυθμό ανάπτυξης. Τα χρήματα που θα εκταμιευθούν άμεσα θα συμπεριλάβουν το μεγαλύτερο μέρος από τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δημοσίου, γεγονός που αναμένεται να δώσει βαθιά ανάσα στην αγορά. Ταυτόχρονα η ανεργία αποκλιμακώνεται, τα έσοδα του προϋπολογισμού ξεπέρασαν τον προκαθορισμένο, στόχο παρεμβάσεις όπως ο αναπτυξιακός νόμος που θα ψηφιστεί αρχές του Ιουνίου, η δημιουργία εναλλακτικών χρηματοδοτικών εργαλείων, η συμμετοχή και της Ελλάδας -που τόσο το έχει ανάγκη- στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, αλλά και ένα πλέγμα αναγκαίων μεταρρυθμίσεων, που πατάσσει τη γραφειοκρατία, είναι ενέργειες που θα ξαναβάλουν την Ελλάδα σε τροχιά ανάπτυξης. Είναι ενέργειες που θα βάλουν την Ελλάδα, για πρώτη φορά μετά από έξι χρόνια, σε μια διαχειρίσιμη τροχιά αυτοδύναμης ανάπτυξης».

    Αισιοδοξία για έξοδο από την περίοδο των μνημονίων

    Παράλληλα ο πρωθυπουργός επισήμανε πως «η συμφωνία διευθέτησης του ελληνικού χρέους, που αναμένουμε να επικυρωθεί την επόμενη εβδομάδα από το Eurogroup, θα προβλέπει τη μείωση των δαπανών εξυπηρέτησης του ελληνικού χρέους και θα ελευθερώνει πόρους για επενδύσεις και αύξηση της απασχόλησης. Με την επίλυση του ζητήματος του χρέους η αστάθεια και η αβεβαιότητα φεύγουν οριστικά, επιτρέποντας στην ελληνική οικονομία να εκδηλώσει και την παραγωγική της δυναμική, πράγμα που θα οδηγήσει σε ένα οριστικό πέρασμα σε μια νέα εποχή. Η εξέλιξη αυτή λειτουργεί προωθητικά για την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των αγορών και την ταχύτερη έξοδο από την περίοδο των Μνημονίων. Αυτή τη νέα εποχή, λοιπόν, ερχόμαστε σήμερα να σηματοδοτήσουμε με τα εγκαίνια του TAP εδώ στη Θεσσαλονίκη. Γι αυτή την ευτυχή σύμπτωση, τα εγκαίνια του TAP να συνδυάζονται με θετικές ειδήσεις για την ελληνική οικονομία, έχουμε σήμερα διπλό λόγο να είμαστε χαρούμενοι αλλά και αισιόδοξοι για ένα καλύτεροι αύριο».

    Διαβάστε επίσης:

    Ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση βελτίωσε τους όρους του TAP επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές

    [11] Ακόμη 31 «θετικά δείγματα» σε χρήση απαγορευμένων ουσιών στους Ολυμπιακούς του Πεκίνου

    Μεγάλες διαστάσεις λαμβάνει η υπόθεση με την χρήση απαγορευμένων ουσιών από αθλητές στους Ολυμπιακούς Αγώνες που έγιναν το 2008 στο Πεκίνο. Όπως ανακοινώθηκε από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή, μετά την ολοκλήρωση της εξέτασης σε 454 δείγματα αθλητών, αποκαλύφθηκε ότι σε 31 περιπτώσεις υπήρξε χρήση απαγορευμένων ουσιών. Ειδικότερα, πρόκειται για αθλητές και αθλήτριες από 12 χώρες που συμμετείχαν σε έξι αθλήματα, ενώ οι επανέλεγχοι επικεντρώθηκαν σε αθλητές που θα μπορούσαν ενδεχομένως να λάβουν μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο (5-21/8/2016).

    Επίσης, η ΔΟΕ ανακοίνωσε ότι θα προβεί σε επανέλεγχο άλλων 250 δειγμάτων από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012 στο Λονδίνο.

    [12] Τελικοί... Διαμαντίδη και νέος πρωταθλητής Ελλάδας

    Τρεις ή τέσσερις ή πέντε το πολύ αγώνες απομένουν για τον τεράστιο Δημήτρη Διαμαντίδη πριν βάλει τελεία στην καριέρα του. Όσους δηλαδή θα χρειαστεί ο νέος πρωταθλητής Ελλάδας για να ανέβει στο ψηλότερο σκαλί, αρχής γενομένης την Πέμπτη (19/5, 19:30) στο ΣΕΦ. Οι τελικοί της Α1 φέτος ανάμεσα σε Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό αποτελούν μια τελευταία ευκαιρία για τους φιλάθλους του μπάσκετ να δουν εν δράσει τον ηγέτη του Παναθηναϊκού, αλλά και της εθνικής ανδρών επί σειρά ετών. Από τον Ιούνιο κιόλας τα video των αγώνων του "3D" θα αποτελούν... ιστορικό ντοκουμέντο. Στην αξία του Καστοριανού γκαρντ αναφέρθηκαν ο πρόεδρος του ΕΣΑΚΕ, Γιώργος Χαλβατζάκης, και οι τέσσερις προπονητές (Γιάννης Σφαιρόπουλος, Αργύρης Πεδουλάκης, Δημήτρης Πρίφτης και Γιούρι Ζντοβτς) της τελικής φάσης των πλέι οφ (τελικών και «μικρών» τελικών) στη συνέντευξη Τύπου πριν το... τζάμπολ, σε ξενοδοχείο της Αθήνας.

    Είδηση βγήκε αναφορικά σε καταγγελία της ΚΑΕ Ολυμπιακός, με την οποία ζητά την τιμωρία του τεχνικού του Παναθηναϊκού, Αργύρη Πεδουλάκη, για όσα συνέβησαν μετά τον 3ο ημιτελικό με τον Άρη, στη Θεσσαλονίκη.

    Την άποψή τους για την κόντρα που έχει ξεσπάσει ανάμεσα σε Euroleague και FIBA κατέθεσαν οι τέσσερις προπονητές.

    Αμφίβολη παραμένει η συμμετοχή του Δημήτρη Διαμαντίδη στον πρώτο τελικό στο ΣΕΦ (19/5, 19:30). Ο αρχηγός των «πρασίνων» είχε τραυματιστεί στους προσαγωγούς στον 5ο ημιτελικό με τον Άρη. Υπολογίζει στον Νικ Καλάθη ο Πεδουλάκης. Πάνοπλος ο κάτοχος του τίτλου, Ολυμπιακός.

    [13] Ο Τόρες ανανέωσε με την Ατλέτικο Μαδρίτης

    Ο Φερνάντο Τόρες θα παραμείνει στην Ατλέτικο Μαδρίτης, καθώς η διάσημη ισπανική ομάδα συμφώνησε για ανανέωση της συνεργασίας τους για δύο ακόμη χρόνια. Ο 32χρονος φορ αγωνίστηκε τη φετινή σεζόν στους «ροχιμπλάνκος» ως δανεικός από τη Μίλαν, ωστόσο οι δύο ομάδες συμφώνησαν και ο Τόρες θα μείνει για δύο χρόνια ακόμη στην ομάδα που τον ανέδειξε.

    [14] Ο Ρανιέρι προπονητής της χρονιάς στην Premier League

    Ο Κλαούντιο Ρανιέρι αναδείχθηκε, όπως αναμενόταν άλλωστε, προπονητής της χρονιάς στην Premier League, «εξαργυρώνοντας» με αυτόν τον τρόπο την κατάκτηση του πρωταθλήματος με τη Λέστερ. Ο 64χρονος Ιταλός τεχνικός έγινε έτσι ο δεύτερος μη Βρετανός που κερδίζει τη συγκεκριμένη διάκριση, μετά τον Αρσέν Βενγκέρ της Άρσεναλ, ο οποίος αναδείχθηκε κορυφαίος δύο φορές, το 2002 και το 2004.
    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 17 May 2016 - 14:32:26 UTC