Read about Turkey's early 20th Century Genocides (by R.J. Rummel) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-05-17

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Την ελπίδα ο αγωγός TAP να γίνει αφορμή για μια νέα πορεία ανάκαμψης, εξέφρασε ο Στ. Θεοδωράκης
  • [02] Δύσκολη αλλά όχι ανέφικτη, θεωρεί Ευρωπαίος αξιωματούχος τη συνολική συμφωνία ως το Eurogroup της 24ης Μαΐου
  • [03] Γ. Καραμέρος: Οι Οικολόγοι που συμμετέχουν στην κυβέρνηση να παραμείνουν στις σωστές ράγες
  • [04] Το PKK ανέλαβε την ευθύνη για τη βομβιστική επίθεση της 12ης Μαΐου στην Κωνσταντινούπολη
  • [05] O Κρίστιαν Κερν oρκίσθηκε νέος Αυστριακός ομοσπονδιακός καγκελάριος
  • [06] Ξεπέρασαν τα 5 δισ. ευρώ πέρσι τα κέρδη των διακινητών προσφύγων και μεταναστών, σύμφωνα με έκθεση Ιντερπόλ και Europol
  • [07] Το χειρότερο για την ΕΕ θα ήταν μια έξοδος της Βρετανίας και μια είσοδος της Τουρκίας σ' αυτήν, υποστηρίζει ο Ν. Σαρκοζί
  • [08] Η Ελλάδα σε μια νέα εποχή με τα εγκαίνια του αγωγού TAP

  • [01] Την ελπίδα ο αγωγός TAP να γίνει αφορμή για μια νέα πορεία ανάκαμψης, εξέφρασε ο Στ. Θεοδωράκης

    Την ελπίδα, να γίνει ο αγωγός TAP αφορμή για μια νέα πορεία ανάκαμψης, εξέφρασε από τη Θεσσαλονίκη ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, προσερχόμενος στην τελετή για την έναρξη των εργασιών για την κατασκευή του αγωγού.

    «Ο δρόμος αποδέσμευσης της χώρας από τα Μνημόνια, περνά από μεγάλα και μικρά αναπτυξιακά έργα και όχι από την καχυποψία απέναντι σε κάθε είδους επενδυτές που διδάσκει ο ΣΥΡΙΖΑ. Ελπίζουμε, ειδικά στην αποβιομηχανοποιημένη Βόρεια Ελλάδα, ο αγωγός TAP να γίνει αφορμή για μια νέα πορεία ανάκαμψης», τόνισε.

    «Οκτώ χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας, πολλές από τις οποίες θα απορροφήσουν εξειδικευμένο τεχνικό και επιστημονικό προσωπικό. Εκατόν πενήντα νέες μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις. Αυτά είναι τα «οικονομικά» οφέλη από τον αγωγό TAP», υπογράμμισε.

    [02] Δύσκολη αλλά όχι ανέφικτη, θεωρεί Ευρωπαίος αξιωματούχος τη συνολική συμφωνία ως το Eurogroup της 24ης Μαΐου

    «Δύσκολη αλλά όχι ανέφικτη» είναι η επίτευξη συνολικής συμφωνίας- πακέτο ως το Eurogroup της 24ης Μαίου, δήλωσε σήμερα από τις Βρυξέλες ανώτερος αξιωματούχος της ευρωζώνης.

    Η συμφωνία αυτή θα περιλαμβάνει το βασικό πακέτο μέτρων, ύψους 5,4 δισ. ευρώ, μαζί με τα εφεδρικά μέτρα και μια πολιτική συμφωνία για το θέμα του χρέους που θα ικανοποιεί τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης και το ΔΝΤ. «Γι αυτό δουλεύουμε. Είναι δύσκολο, αλλά όχι ανέφικτο», δήλωσε ο ίδιος αξιωματούχος.

    Σε ό,τι αφορά το χρέος, η προσδοκία είναι να υπάρξει πολιτική συμφωνία για τη μορφή των μέτρων, την αναγκαιότητά τους και το χρονοδιάγραμμα, ανέφερε ο ίδιος.

    Όσον αφορά το πακέτο μέτρων των 5,4 δισ. ευρώ, ο αξιωματούχος της ευρωζώνης είπε ότι υπάρχει συμφωνία και εξέφρασε την πεποίθηση ότι σύντομα θα υπάρξει συμφωνία για το μηχανισμό αυτόματης δημοσιονομικής διόρθωσης. «Είμαι αρκετά αισιόδοξος ότι κινούμαστε προς μια λύση που θα ικανοποιεί τα κριτήρια περί "αυτοματισμού, νομοθέτησης και διαφάνειας" που έθεσε το Eurogroup στο Άμστερνταμ», δήλωσε, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος, ξεκαθαρίζοντας ότι ο εφεδρικός μηχανισμός αποτελεί πλέον μέρος του Μνημονίου και του συνολικού πακέτου μέτρων.

    [03] Γ. Καραμέρος: Οι Οικολόγοι που συμμετέχουν στην κυβέρνηση να παραμείνουν στις σωστές ράγες

    «Για τους Οικολόγους Πράσινους, ο σιδηρόδρομος αποτελεί το πλέον ασφαλές και λιγότερο ενεργοβόρο μέσο μεταφοράς και μπορεί να δώσει λύσεις για την έξοδο από την οικονομική και περιβαλλοντική κρίση», τόνισε ο αντιπεριφερειάρχης βόρειου τομέα Γιώργος Καραμέρος, στην συζήτηση που οργανώθηκε από τους «Φίλους του Σιδηρόδρομου», παρουσία του υπουργού αναπληρωτή Περιβάλλοντος Γιάννη Τσιρώνη.

    Η συζήτηση αφορούσε τον προαστιακό σιδηρόδρομο, την γραμμή 4 του μετρό, αλλά και τα μέσα σταθερής τροχιάς και έγινε στη διαδρομή με το τρένο προς Τιθορέα όπου πραγματοποιήθηκε, την Κυριακή το Πανελλαδικό Συμβούλιο του κόμματος. Ο αντιπεριφερειάρχης, ως μέλος του κόμματος αφού τοποθετήθηκε θετικά για το ζήτημα, πρόσθεσε μεταξύ άλλων: «Πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι τα δύο μέλη των οικολόγων πράσινων που συμμετέχουν στην κυβερνητική πλειοψηφία (Τσιρώνης - Δημαράς) δεν είναι μόνο πάνω στο τρένο της κυβέρνησης, αλλά και πάνω στο τρένο της οικολογίας, που πρέπει να εξακολουθήσει να κινείται σε σωστές ράγες».

    [04] Το PKK ανέλαβε την ευθύνη για τη βομβιστική επίθεση της 12ης Μαΐου στην Κωνσταντινούπολη

    Το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) ανέλαβε σήμερα την ευθύνη για την επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο που πραγματοποιήθηκε στις 12 Μαΐου στην Κωνσταντινούπολη και είχε ως αποτέλεσμα να τραυματιστούν επτά άνθρωποι.

    Σταθμευμένο αυτοκίνητο εξερράγη σε μια λεωφόρο στην περιοχή Σαντζακτεπέ την ώρα που περνούσε από το σημείο ένα λεωφορείο που μετέφερε μέλη του τουρκικού στρατού. Μεταξύ των τραυματιών είναι και ο οδηγός που είναι πολίτης, ανακοίνωσε τότε ο στρατός.

    [05] O Κρίστιαν Κερν oρκίσθηκε νέος Αυστριακός ομοσπονδιακός καγκελάριος

    Ενώπιον του προέδρου Χάιντς Φίσερ ορκίστηκε σήμερα νέος καγκελάριος της Αυστρίας ο Σοσιαλδημοκράτης Κρίστιαν Κερν, τέσσερις ημέρες πριν από τις κρίσιμες προεδρικές εκλογές τις οποίες θα μπορούσε να κερδίσει ο υποψήφιος της άκρας δεξιάς.

    "Αναλαμβάνετε ένα μεγάλο, ωραίο αλλά και δύσκολο αξίωμα, με πολλές ευθύνες", είπε ο πρόεδρος Φίσερ απευθυνόμενος στον 50χρονο Κερν, στην τελετή που οργανώθηκε στο προεδρικό μέγαρο στη Βιέννη.

    Νωρίτερα, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ο Κερν δήλωσε ότι το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPO) θα προτιμούσε να συγκυβερνήσει με τους Συντηρητικούς, τονίζοντας ότι "δεν θα πουλήσει την ψυχή του" απλώς και μόνο για να παραμείνει στην εξουσία.

    "Θα περάσουμε τον ποταμό όταν φτάσουμε στην όχθη του. Το σχέδιό μου είναι να μην οδηγήσω το SPO στην αντιπολίτευση, το αντίθετο ισχύει, όμως στην τελική, χρειαζόμαστε μια ταυτότητα και είναι απολύτως αδιανόητο για εμάς να εργαστούμε με κόμματα που υποδαυλίζουν (το μίσος) εναντίον των ανθρώπων και των μειονοτήτων", τόνισε.

    [06] Ξεπέρασαν τα 5 δισ. ευρώ πέρσι τα κέρδη των διακινητών προσφύγων και μεταναστών, σύμφωνα με έκθεση Ιντερπόλ και Europol

    Σε πάνω από 5 δισεκατομμύρια ευρώ ανήλθαν πέρσι τα κέρδη που άντλησαν οι διακινητές ανθρώπων, εκμεταλλευόμενοι το κύμα μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών προς την Ευρώπη, ανέφερε σήμερα έκθεση του Διεθνή Οργανισμού Εγκληματολογικής Αστυνομίας (Ιντερπόλ) και της Ευρωπαϊκής Αστυνομικής Υπηρεσίας (Europol).

    Εννέα στους δέκα πρόσφυγες και μετανάστες που εισήλθαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2015 βασίστηκαν σε "υπηρεσίες διευκόλυνσης", κυρίως δίκτυα εγκληματιών που προσαρμόζουν και επεκτείνουν τη δράση τους σε όλο το μήκος των προσφυγικών διαδρομών, ενώ αυτό το ποσοστό αναμένεται να είναι μεγαλύτερο φέτος, υπογραμμίζει η έκθεση.

    Οι περισσότεροι από τους ένα εκατομμύριο και πλέον μετανάστες και πρόσφυγες που εισήλθαν σε κράτη?μέλη της ΕΕ τον περασμένο χρόνο, πλήρωσαν από 3.000 ευρώ έως 6.000 ευρώ, με αποτέλεσμα ο μέσος όρος του συνολικού κέρδους να κυμαίνεται από 5 έως 6 δισεκατομμύρια ευρώ.

    Για να ξεπλύνουν και να νομιμοποιήσουν τις εισπράξεις τους, οι διακινητές διέσχιζαν τα σύνορα μεταφέροντας τεράστιο όγκο ρευστού και επένδυαν τα παράνομα κέρδη τους σε αντιπροσωπείες αυτοκινήτων, μανάβικα, εστιατόρια και εταιρείες μεταφορών.

    Οι κύριοι οργανωτές των δικτύων αυτών είχαν την ίδια υπηκοότητα με αυτή των μεταναστών, αλλά συχνά διέθεταν άδεια παραμονής στην ΕΕ, ή διαβατήρια.

    "Η βασική δομή των δικτύων διακίνησης προσφύγων περιλαμβάνει επικεφαλής που συντονίζουν τις ενέργειες καθ' όλο το μήκος της προγραμματισμένης διαδρομής, οργανωτές που διαχειρίζονται δραστηριότητες τοπικά, μέσα από προσωπικές επαφές και καιροσκόπους διαμεσολαβητές, που βοηθούν κυρίως τους οργανωτές και ενδεχομένως να βοηθούν στην στρατολόγηση νέων μελών των δικτύων", αναφέρει η έκθεση.

    [07] Το χειρότερο για την ΕΕ θα ήταν μια έξοδος της Βρετανίας και μια είσοδος της Τουρκίας σ' αυτήν, υποστηρίζει ο Ν. Σαρκοζί

    Το "χειρότερο" για την Ευρωπαϊκή Ένωση θα ήταν "μια έξοδος της Βρετανίας και μια ένταξη της Τουρκίας" εκτιμά ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος ωστόσο θεωρεί ότι ανεξαρτήτως αν οι Βρετανοί επιλέξουν την αποχώρηση ή όχι στο δημοψήφισμα του επόμενου μήνα, η ΕΕ θα χρειαστεί "μια νέα συνθήκη" την πρωτοβουλία για την οποία θα πρέπει να αναλάβει το Παρίσι.

    "Το χειρότερο θα ήταν το Brexit και η ένταξη της Τουρκίας: έτσι θα κάναμε το γκραν σλαμ των λαθών" είπε ο Σαρκοζί σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Le Monde.

    "Όμως, είτε με Brexit είτε όχι, σε κάθε περίπτωση θα χρειαστεί να ενισχύσουμε σε βάθος το ευρωπαϊκό σχέδιο και αυτό θα γίνει με μια συνθήκη, την πρωτοβουλία για την οποία θα πρέπει να αναλάβει η Γαλλία, από το καλοκαίρι του 2017", υπογράμμισε, μεταθέτοντας το θέμα για μετά τις προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν του χρόνου στη χώρα του.

    "Η συζήτηση γύρω από το Brexit αποτελεί μια ευκαιρία για να θεμελιώσουμε εκ νέου την Ευρώπη", υποστήριξε ο Σαρκοζί.

    "Το να πιστεύει κανείς ότι η Τουρκία μπορεί διαρκώς να διαχειρίζεται και να επιλύει τα προβλήματά της είναι λάθος. Μπορεί άραγε η Ευρώπη να έχει εμπιστοσύνη σε μια τουρκική εξουσία που βαίνει ολοένα και περισσότερο προς ένα απολυταρχικό καθεστώς; Αμφιβάλλω" είπε, χαρακτηρίζοντας "ανεύθυνη" την κατάργηση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες. Η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ είναι "ακατανόητη", συνέχισε ο Σαρκοζί, δεδομένης της στάσης που τηρεί η τουρκική κυβέρνηση απέναντι στις ατομικές ελευθερίες.

    Ο πρώην πρόεδρος πρότεινε να συγκροτηθεί μια ομάδα "ευρώ-Σένγκεν", στην οποία θα μετέχουν οι υπουργοί Εσωτερικών των χωρών-μελών της ΕΕ που είναι ταυτόχρονα μέλη και της συνθήκης Σένγκεν. Η ομάδα αυτή θα έχει μια "σταθερή προεδρία" και θα της ανατεθεί ο έλεγχος της Frontex, του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για τη Διαχείριση της Επιχειρησιακής Συνεργασίας στα Εξωτερικά Σύνορα των Κρατών Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με τον τρόπο αυτό, υποστήριξε, θα βελτιωνόταν ο συντονισμός για τη διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης.

    Ο Νικολά Σαρκοζί θεωρεί επίσης αναγκαία "την υιοθέτηση μιας κοινής μεταναστευτικής πολιτικής" και την εναρμόνιση των κοινωνικών παροχών προς τους αιτούντες άσυλο, προκειμένου να εμποδιστεί ο "τουρισμός επιδομάτων". Εξήγησε ότι με την πρότασή του, εκτός από τους αιτούντες άσυλο, κανείς άλλος από τους νεοεισερχόμενους στην ΕΕ δεν θα δικαιούται κάποιο επίδομα πριν περάσει μια πενταετία "όπως κάνουν οι Βρετανοί και όπως σχεδιάζουν να κάνουν οι Γερμανοί".

    [08] Η Ελλάδα σε μια νέα εποχή με τα εγκαίνια του αγωγού TAP

    Εγχείρημα περιφερειακής συνεργασίας, όχι μόνο μεγάλης οικονομικής αλλά και γεωστρατηγικής σημασίας, χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τον αγωγό φυσικού αερίου TAP, κατά την ομιλία του στην εκδήλωση για τα εγκαίνια κατασκευής του ελληνικού τμήματος, που έγινε στη Θεσσαλονίκη, παρουσία αντιπροσωπειών των χωρών που εμπλέκονται.

    «Η έναρξη των εργασιών για την κατασκευή του Δια-αδριατικού Αγωγού Φυσικού Αερίου, του TAP, λαμβάνει χώρα σε μια χρονική στιγμή, ιδιαίτερα κομβική για την ελληνική οικονομία και την ευρύτερη περιοχή μας», είπε ο κ. Τσίπρας στην αρχή της ομιλίας του και προσέθεσε: «Ως προς την ελληνική οικονομία, τα σημερινά εγκαίνια συμπίπτουν χρονικά με την επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και την ταχεία ανάκτηση του αναπτυξιακού βηματισμού της χώρας μας. Και λαμβάνουν χώρα εδώ, στη Θεσσαλονίκη, σε μία πόλη, σε ένα σημαντικό λιμάνι των Βαλκανίων και της Μεσογείου, σε μια πόλη που ανακτά με γοργά βήματα, τον κεντρικό της ρόλο ως κόμβος ανάπτυξης των Βαλκανίων και της Μεσογείου. Σε ό,τι αφορά, όμως, την ευρύτερη περιοχή μας, η έναρξη των εργασιών του ΤΑΡ λαμβάνει χώρα σε μια εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο. Οι χώρες μας -οι χώρες από τον Καύκασο ως την Κεντρική Μεσόγειο, που ενώνουν την Ασία με την Ευρώπη- καλούνται να υποστηρίξουν την ειρήνη, τη σταθερότητα, την περιφερειακή συνεργασία, σε μία ευρύτερη περιοχή κρίσεων, συγκρούσεων και αναδυόμενων προκλήσεων.

    Κρίσεις και συγκρούσεις στον Βορρά- στη Μαύρη Θάλασσα, αλλά και στον Νότο- στη Μέση Ανατολή και στη Βόρεια Αφρική. Και προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ίδιες οι χώρες μας, στην οικονομία, στη διαχείριση των προσφυγικών ροών, στην ασφάλεια.

    Στο πλαίσιο αυτό, ο αγωγός TAP, που θα ανοίξει τον ζωτικής σημασίας Νότιο Διάδρομο Φυσικού Αερίου, μήκους 3.500 χλμ., αποτελεί ένα εγχείρημα περιφερειακής συνεργασίας, όχι μόνο μεγάλης οικονομικής, αλλά και μεγάλης γεωστρατηγικής σημασίας».

    Ως προς την οικονομική διάσταση του εγχειρήματος τόνισε πως «η εξασφάλιση του ενεργειακού εφοδιασμού της Ευρώπης και η διασφάλιση της διαφοροποίησης των πηγών προμήθειας και των οδών, αποτελούν θεμέλιο λίθο, τόσο της ενεργειακής στρατηγικής της χώρας μας, όσο και του συνολικού ευρωπαϊκού σχεδιασμού».

    Ως προς την γεωστρατηγική διάσταση σημείωσε ότι «το έργο αυτό μπορεί να βοηθήσει, ώστε η ενέργεια να αποτελέσει γέφυρα συνεργασίας και ευημερίας για όλους, στην περιοχή μας και όχι εφαλτήριο για αποκλεισμούς, επικυριαρχία, κρίσεις και συγκρούσεις».

    Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις δυνατότητες του αγωγού και σημείωσε: «Ο αγωγός προορίζεται, σε αρχική φάση να μεταφέρει ετησίως 10 δισ. κυβικά μέτρα αζέρικου φυσικού αερίου, ποσότητα που επαρκεί για την κάλυψη της ενέργειας που καταναλώνουν περίπου επτά εκατομμύρια νοικοκυριά στην Ευρώπη. Μελλοντικά δε, η ικανότητα του μπορεί να επεκταθεί σε περισσότερα από 20 δισ. κυβικά μέτρα, επιτρέποντας έτσι τη μεταφορά επιπρόσθετων ποσοτήτων ενέργειας από την ευρύτερη περιοχή. Ταυτόχρονα, ο ΤΑP θα διαθέτει δυνατότητα "φυσικής αντιστροφής ροής", θα μπορεί, δηλαδή, να διοχετεύει αέριο από την Ιταλία προς τη Νοτιοανατολική Ευρώπη σε περίπτωση που αυτό παραστεί αναγκαίο. Δικαίως, λοιπόν, χαρακτηρίστηκε ως ένα από τα σημαντικότερα έργα που υλοποιούνται παγκοσμίως σε ενεργειακό επίπεδο αυτήν την περίοδο. Κατά μήκος της διαδρομής του, ο TAP μπορεί να διασυνδεθεί με υφιστάμενους ή σχεδιαζόμενους αγωγούς, διασφαλίζοντας με αυτόν τον τρόπο ότι ο Νότιος Διάδρομος Φυσικού Αερίου θα προσεγγίζει όσο το δυνατόν περισσότερες ενεργειακές αγορές».

    Παράλληλα αναφέρθηκε στον σχεδιαζόμενο Ελληνο-Βουλγαρικό Διασυνδετήριο Αγωγό Φυσικού Αερίου (IGB), λέγοντας ότι έχει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στον ενεργειακό σχεδιασμό της πατρίδας μας, καθώς μπορεί να λειτουργήσει ως «γέφυρα» για την μεταφορά φυσικού αερίου προς τις χώρες της νοτιοανατολικής και κεντρικής Ευρώπης.

    Στη βάση αυτού του πλαισίου, η Ελλάδα προχωράει μεθοδικά στην οικοδόμηση μιας πολυδιάστατης ενεργειακής πολιτικής, μέσα από την ενδυνάμωση των διεθνών συνεργασιών, αλλά και την υλοποίηση έργων που αναβαθμίζουν τις γεωπολιτικές και αναπτυξιακές δυνατότητές της, ο ενεργειακός χάρτης της Νοτιανατολικής Ευρώπης μεταμορφώνεται και η Ελλάδα καθίσταται ενεργειακός κόμβος στην περιοχή.

    «Έργα όπως οι αγωγοί TAP και IGB, σε συνδυασμό με τη σχεδιαζόμενη δημιουργία του Πλωτού Σταθμού Αποθήκευσης και Επαναεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG) στην Αλεξανδρούπολη, αλλά και με το έργο της αναβάθμισης του Σταθμού LNG της Ρεβυθούσας, όχι μόνο αποτελούν εξαιρετικά σημαντικά ενεργειακά εγχειρήματα, αλλά, την ίδια στιγμή, συνιστούν δομικά στοιχεία της επιδιωκόμενης παραγωγικής ανασυγκρότησης της πατρίδας μας», επισήμανε ο πρωθυπουργός

    Ως προς τα οφέλη για την Ελλάδα σημείωσε:

    «Με προϋπολογισμό λοιπόν που υπερβαίνει το 1,5 δισ. ευρώ, ο ΤΑP είναι μια από τις μεγαλύτερες άμεσες ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα, βάζοντάς τη για πρώτη φορά, με όρους κατασκευής, και όχι απλώς σχεδιασμού, στον ενεργειακό χάρτη, στον χάρτη των αγωγών. Η απασχόληση από την υλοποίηση του έργου υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσει τις 8.000 θέσεις εργασίας που τόσο μεγάλη ανάγκη έχει, αυτή τη στιγμή, η ελληνική οικονομία. Ιδιαίτερα σημαντική δε, είναι η εμπλοκή ελληνικών επιχειρήσεων και της βαριάς βιομηχανίας της χώρας μας, τόσο στο κατασκευαστικό σκέλος του αγωγού και των σταθμών συμπίεσης, όσο και στο κομμάτι της προμήθειας των υλικών για τα χερσαία τμήματα του αγωγού στην Ελλάδα.

    Ήδη έχουν συμβολαιοποιηθεί 270.000 τόνοι σωληναγωγών μήκους περίπου 500 χλμ., αποκλειστικά από ελληνικές επιχειρήσεις. Οι ελληνικές βιομηχανίες της περιοχής θα επωφεληθούν από την επικείμενη μείωση του ενεργειακού κόστους, ενώ νέες επιχειρήσεις θα εκμεταλλευτούν τις ευκαιρίες για οικονομίες φάσματος, που διανοίγονται.

    Οι πυκνές διακλαδικές αλληλεξαρτήσεις του έργου θα ωφελήσουν μια πληθώρα τεχνικών επαγγελμάτων και θα ενισχύσουν την απασχόληση σε τοπικό επίπεδο, ενώ παράλληλα σημαντικά θα είναι και τα οφέλη, που θα προκύψουν για τα νοικοκυριά και τους τελικούς καταναλωτές φυσικού αερίου. Επιπλέον, ταυτόχρονα με την κατασκευή του αγωγού, θα προχωρήσει και η υλοποίηση ενός εκτεταμένου προγράμματος Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, ύψους 32 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο των ανταποδοτικών οφελών προς τις τοπικές κοινωνίες. Θέλω δε να σημειώσω ότι ο αρχικός σχεδιασμός του προγράμματος αφορούσε σε μόλις 11 εκατ. ευρώ, ποσό που αυξήθηκε σημαντικά και πλέον πρόκειται να αποτυπωθεί σε πολύ συγκεκριμένα έργα προς όφελος όλων των περιοχών από όπου θα διέρχεται ο αγωγός. Ταυτόχρονα, και προκειμένου να περιοριστεί στο ελάχιστο ο περιβαλλοντικός και κοινωνικός αντίκτυπος του έργου, έχουμε λάβει όλες τις απαραίτητες εξασφαλίσεις για τη μέγιστη δυνατή προστασία του περιβάλλοντος υπό τις πλέον αυστηρές απαιτήσεις».

    Ο κ. Τσίπρας ευχαρίστησε όλους τους παρευρισκόμενους και υπογράμμισε: «Να ευχαριστήσω τους διοργανωτές της εκδήλωσης και να ευχηθώ καλές εργασίες ενός αγωγού, που θα φέρει τις χώρες μας και τους λαούς μας σε μια ταραγμένη περιοχή, αλλά μια περιοχή που χρειάζεται συνεργασία, ανάπτυξη, ειρήνη, πρόοδο, θα φέρει λοιπόν αυτός ο αγωγός τους λαούς μας και τις χώρες μας πιο κοντά σε μια εποχή ευημερίας, συνεργασίας και προόδου, αλλά και οικονομικής ανάπτυξης με κοινωνικό πρόσημο».

    Αμέσως μετά την ολοκλήρωση των ομιλιών που έγιναν σε αίθουσα του ξενοδοχείου «ΜΕΤ», ο Έλληνας πρωθυπουργός και οι ξένοι προσκεκλημένοι μετέβησαν σε χώρο του λιμανιού, που βρίσκεται σε μικρή απόσταση και σε μια καθαρά συμβολική κίνηση, ο κ. Τσίπρας και οι εκπρόσωποι των άλλων εμπλεκομένων χωρών στην κατασκευή του έργου έβαλαν τις υπογραφές τους σε ένα κομμάτι αγωγού.

    Την εκδήλωση των εγκαινίων παρακολούθησαν, εκτός από τα μέλη του κυβερνητικού κλιμακίου, ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος, Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης, οι βουλευτές της ΝΔ Σταύρος Καλαφάτης, Θεόδωρος Καράογλου, Σάββας Αναστασιάδης, Γιώργος Παναγιωτόπουλος, ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Κώστας Ζουράρις, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης κ.ά.

    Διαβάστε επίσης:

    Ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση βελτίωσε τους όρους του TAP επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 17 May 2016 - 16:32:30 UTC