Visit our archive of News, Documents, Maps & Position Papers on the Imia Issue (1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-05-20

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία, επί της αρχής, το πολυνομοσχέδιο
  • [02] Συνάντηση Κοτζιά-Τσαβούσογλου στο περιθώριο της Συνόδου των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ
  • [03] Ν. Παππάς: Ο διαγωνισμός για τα ιδιωτικά κανάλια είναι γεγονός
  • [04] Ευ. Τσακαλώτος: Είμαστε κοντά σε μία αρκετά καλή λύση για το χρέος μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης
  • [05] Αισιόδοξος για συμφωνία για το χρέος στις 24 Μαΐου, ο Γ. Ντάισελμπλουμ
  • [06] Διπλασιάστηκε το πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού στο τετράμηνο Ιανουαρίου - Απριλίου
  • [07] Oλοκληρώθηκε η διαδικασία οικειοθελούς επανεισδοχής 22 μεταναστών και προσφύγων στην Τουρκία
  • [08] Χρηματοδότηση στην Ελλάδα 56 εκατ. ευρώ για το προσφυγικό ενέκρινε η Κομισιόν
  • [09] Η Ευρώπη πρέπει να δείξει περισσότερη αλληλεγγύη στο προσφυγικό, λέει ομάδα ευρωβουλευτών
  • [10] Λάτρης των Οινουσσών ο νέος πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ
  • [11] Συνεχίζονται οι έρευνες για το αεροσκάφος της Egyptair
  • [12] Τον Στάινμαϊερ έναντι του Γκάμπριελ προτιμούν οι Γερμανοί ως υποψήφιο Καγκελάριο για το SPD
  • [13] Κύπρος: Βουλευτικές εκλογές την Κυριακή στον απόηχο της εξόδου από το μνημόνιο
  • [14] Εντοπίστηκε πετρελαιοκηλίδα που πιθανόν προέρχεται από το αεροσκάφος της EgyptAir
  • [15] Καλοκαίρι πολιτισμού στην Άνδρο
  • [16] Ο Άγγελος Δεληβοριάς, επίτιμος διδάκτορας του ΑΠΘ
  • [17] Κριτική στο πολυνομοσχέδιο από τους κοινωνικούς φορείς
  • [18] Ψηφίστηκε η άρση της ασυλίας των βουλευτών στην Τουρκία
  • [19] Αντίθετη η ΕΟΕ στην ένταξη του ΟΑΚΑ στην εταιρεία Δημοσίων Συμμετοχών ΑΕ

  • [01] Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία, επί της αρχής, το πολυνομοσχέδιο

    Δεκτό επί της αρχής, κατά πλειοψηφία, έγινε από τις συναρμόδιες επιτροπές της Βουλής το πολυνομοσχέδιο με τα τελευταία προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

    Υπέρ, ψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και κατά όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

    Η συζήτηση στις επιτροπές συνεχίζεται επί των άρθρων, ενώ αύριο, Σάββατο 21 Μαϊου, εισάγεται στην Ολομέλεια της Βουλής. Το πολυνομοσχέδιο αναμένεται να ψηφιστεί το απόγευμα της Κυριακής 22 Μαϊου.

    [02] Συνάντηση Κοτζιά-Τσαβούσογλου στο περιθώριο της Συνόδου των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ

    Θέματα γεωστρατηγικής σημασίας, όπως το Ιράκ, η Συρία, η Λιβύη, και οι σχέσεις του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία βρίσκονται στο επίκεντρο της Συνόδου των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, στην οποία την Ελλάδα εκπροσωπεί ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.

    Όσον αφορά τα θέματα σχετικά με την επέκταση της δράσης του ΝΑΤΟ στη Μεσόγειο για το προσφυγικό, που επίσης απασχόλησαν τους υπουργούς Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, ο Ν. Κοτζιάς τόνισε ότι η Ελλάδα επιθυμεί να ληφθούν δύο πράγματα υπόψη: πρώτον, ότι δεν θα εμπλακούν άλλες δυνάμεις σε αυτή τη διαδικασία και δεύτερον ότι δεν θα εμπλακούν άλλα ελληνικά νησιά όσον αφορά το προσφυγικό.

    Στα πλαίσια της Συνόδου, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών έχει σειρά διμερών συναντήσεων με τον Ιταλό, τον Αλβανό, τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών και άλλους.

    Σχετικά με τη συνάντηση που είχε με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο Έλληνας υπουργός ανέφερε ότι επιβεβαίωσαν την ανάγκη τα δύο υπουργεία Εξωτερικών να συμβάλλουν στην εξομάλυνση καταστάσεων και να υπάρχει περισσότερη συνεννόηση για θέματα που προκύπτουν. Ο Ν. Κοτζιάς προσκάλεσε τον Τούρκο ομόλογό του να επισκεφθεί την Ελλάδα για να συζητήσουν θέματα που αφορούν τις διμερείς σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας. Όπως είπε ο κ. Κοτζιάς, η επίσκεψη του Τούρκου υπουργού πιθανόν να πραγματοποιηθεί στην Κρήτη, όπου οι δύο άνδρες θα έχουν την ευκαιρία να επισκεφθούν το Σπήλαιο του Δία, όπου μετέφερε την Ευρώπη.

    [03] Ν. Παππάς: Ο διαγωνισμός για τα ιδιωτικά κανάλια είναι γεγονός

    Σημαντική στιγμή, χαρακτήρισε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς τη δημοσίευση της προκήρυξης του διαγωνισμού για την αδειοδότηση των ιδιωτικών καναλιών γιατί όπως υπογράμμισε, η Ελλάδα παύει να κατέχει τη ντροπιαστική "αποκλειστικότητα" της μοναδικής ευρωπαϊκής χώρας που ποτέ δεν έκανε διαγωνισμό για τους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς.

    Ο κ. Παππάς με τη δήλωσή του υπογράμμισε επίσης ότι ο διαγωνισμός είναι γεγονός, «παρά τις προβλέψεις και την επιθυμία ορισμένων για το αντίθετο». Επισημαίνει ακόμη ότι προηγήθηκε διεξοδική διαβούλευση, και στο στάδιο της κατάρτισης και στο στάδιο σύνταξης της προκήρυξης και ταυτόχρονα υπογραμμίζει ότι «ο διαγωνισμός διασφαλίζει τη διαφάνεια, ίσους όρους για τους συμμετέχοντες και την οικονομική βιωσιμότητα των σχημάτων που θα αδειοδοτηθούν». Παράλληλα διασφαλίζονται, όπως ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας, οι θέσεις εργασίας, η υψηλή ποιότητα του προγράμματος, η μεγιστοποίηση του τιμήματος για το ελληνικό Δημόσιο, ενώ ξεκάθαρο θα είναι το ιδιοκτησιακό καθεστώς των τηλεοπτικών σταθμών και το πόθεν έσχες των κεφαλαίων που θα επενδυθούν.

    [04] Ευ. Τσακαλώτος: Είμαστε κοντά σε μία αρκετά καλή λύση για το χρέος μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης

    Αισιόδοξος ότι θα υπάρξει σύντομα «μία αρκετά καλή λύση» για το χρέος εμφανίστηκε, μιλώντας στη Βουλή, στη συνεδρίαση των συναρμόδιων επιτροπών για το πολυνομοσχέδιο, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος.

    «Είμαστε κοντά σε μία αρκετά καλή λύση. Είναι πολύ σημαντικό ότι όλοι πια κατανοούν ότι η Ελλάδα πρέπει να βγει από τον φαύλο κύκλο των υφεσιακών μέτρων, τα οποία οδηγούσαν σε νέα ύφεση και νέα μέτρα προσαρμογής» ανέφερε.

    Ο κ. Τσακαλώτος σημείωσε ότι ο οδικός χάρτης που είχε σχεδιαστεί το καλοκαίρι μετά την υπογραφή της συμφωνίας, προέβλεπε ότι θα προηγηθεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, θα ακολουθήσει η πρώτη αξιολόγηση, για την οποία αναγνώρισε ότι υπήρξαν καθυστερήσεις, και στη συνέχεια θα έρθει η συμφωνία για το χρέος. «Τώρα βλέπουμε μία παράλληλη συζήτηση της αξιολόγησης και του χρέους», τόνισε.

    Στη συνέχεια, ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε ότι η συζήτηση θα περιλάβει το βραχυπρόθεσμο χρέος με βελτιώσεις στη διαχείρησή του, το μεσοπρόθεσμο, όπου μπορεί να ληφθούν πιο ριζικά μέτρα το 2019, εάν παραμένουμε εντός προγράμματος, και το μακροπρόθεσμο.

    Όπως επεσήμανε ο κ. Τσακαλώτος, η σκέψη ότι θα ληφθούν μέτρα για το χρέος «εάν χρειαστεί», υπάρχει από το 2012, αλλά τώρα παίρνει σάρκα και οστά και για πρώτη φορά θα ορίζεται τι σημαίνει «εάν χρειαστεί».

    [05] Αισιόδοξος για συμφωνία για το χρέος στις 24 Μαΐου, ο Γ. Ντάισελμπλουμ

    Την πεποίθηση ότι η Ελλάδα και οι πιστωτές της θα μπορέσουν να καταλήξουν σε μια συμφωνία ελάφρυνσης χρέους για τη χώρα στη συνάντηση της 24ης Μαΐου, εξέφρασε σήμερα ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

    «Έχουμε κάνει πρόοδο τις τελευταίες εβδομάδες στη διαχείριση των θεμάτων του χρέους, άρα νομίζω ότι μπορούμε να έχουμε αυτή τη συμφωνία», δήλωσε ο Νταίσελμπλουμ στο δίκτυο CNBC στο περιθώριο της συνεδρίαση του G7 στο Σεντάι της Ιαπωνίας.

    Χωρίς να κατονομάζει κάποιον, ο Ντάισελμπλουμ είπε ότι όσοι τάσσονται υπέρ μιας σημαντικής ελάφρυνσης χρέους εξ αρχής έχουν μετριάσει τη στάση τους και αυτοί που έχουν πει ότι δεν χρειάζεται καμία ελάφρυνση έχουν επίσης αλλάξει τη θέση τους «λίγο», βοηθώντας να υπάρχει σύγκλιση στις συνομιλίες.

    «Αυτό το χρόνο ή τον επόμενο, μπορούμε να μειώσουμε το κόστος του βασικού δανειακού πακέτου για τους Έλληνες», είπε. «Μακροπρόθεσμα, έχουμε έναν αριθμό επιλογών που μπορούμε να εξετάσουμε αναφορικά με την ωρίμανση του χρέους, τις περιόδους χάριτος και τα επιτόκια. Η προτίμησή μου θα ήταν να έχουμε ξεκάθαρες επιλογές στα μέτρα που είμαστε έτοιμοι να λάβουμε και τότε να δούμε πότε θα χρειαστούν».

    Σύμφωνα με το CNBC, η αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal ανέφερε πως ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιου φέρεται να είπε στον Ντάισελμπλουμ ότι η Ευρώπη πρέπει να είναι «ευέλικτη» σε ό,τι αφορά τις διαπραγματεύσεις για το χρέος.

    [06] Διπλασιάστηκε το πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού στο τετράμηνο Ιανουαρίου - Απριλίου

    Πρωτογενές πλεόνασμα 2,9 δισ. ευρώ εμφανίζει ο προϋπολογισμός στο τετράμηνο Ιανουαρίου - Απριλίου σε ταμειακή βάση, έναντι πρωτογενούς πλεονάσματος 1 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, το ταμειακό αποτέλεσμα της κεντρικής διοίκησης παρουσίασε πλεόνασμα 205 εκατ. ευρώ, έναντι ελλείμματος 1.490 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2015. Κατά την περίοδο αυτή, τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού διαμορφώθηκαν σε 14.125 δισ. ευρώ, από 13.467 δισ. ευρώ πέρυσι. Σε αυτά δεν περιλαμβάνονται 43 εκατ. ευρώ από τη μεταφορά των αποδόσεων ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου από την Τράπεζα της Ελλάδος.

    Όσον αφορά τις δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού, διαμορφώθηκαν σε 14.902 δισ. ευρώ, από 15,136 δισ. ευρώ την περίοδο Ιανουαρίου-Απριλίου 2015.

    [07] Oλοκληρώθηκε η διαδικασία οικειοθελούς επανεισδοχής 22 μεταναστών και προσφύγων στην Τουρκία

    Στις 11.30 το μεσημέρι υπό τα γνωστά αυστηρά μέτρα περιφρούρησης και με τη συμμετοχή περισσοτέρων των 80 Aστυνομικών και Λιμενικών και στελεχών της Frontex ολοκληρώθηκε η διαδικασία οικειοθελούς επανεισδοχής από τα νησιά του βορείου Αιγαίου στην Τουρκία, 22 μεταναστών και προσφύγων.

    Πρόκειται για άτομα που στο σύνολο τους μπήκαν στην Ελλάδα μετά τις 20 του περασμένου Μαρτίου όταν και ξεκίνησε η εφαρμογή της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας και παραιτήθηκαν του δικαιώματος αιτήσεως ασύλου. Πρόκειται για πέντε Αλγερινούς, πέντε Ιρανούς, έναν Μαροκινό και έναν Αφγανό που κρατούνταν υπό περιορισμό στο χοτ σποτ της Μόριας στη Λέσβο. Αλλά και πέντε Αφγανούς που κρατούνταν στη Χίο και τέλος μια οικογένεια πέντε Ιρακινών που κρατούνταν στη Σάμο. Οι εκτός Λέσβου μεταφέρθηκαν στο σύνολο τους στη Μυτιλήνη σήμερα το πρωί με τα πλοία της γραμμής. Ας σημειωθεί ότι στους παραπάνω αριθμούς περιλαμβάνονταν και πέντε ακόμα Αλγερινοί, τρεις από το χοτ σποτ της Λέσβου και δυο από το χοτ σποτ της Σάμου, οι οποίοι στο μεταξύ προφυλακίστηκαν για σοβαρά πλημμελήματα οι της Λέσβου και για κακουργήματα οι της Σάμου.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, αμέσως μετά την επανεισδοχή τους στην Τουρκία η οποία πραγματοποιήθηκε μέσω του λιμανιού στο Δικελί απέναντι από τη Λέσβο, πρόσφυγες και μετανάστες θα μεταφερθούν σε δημοτικό κλειστό χώρο άθλησης της πόλης Δικελί που λειτουργεί υπό την εποπτεία της τουρκικής υπηρεσίας μεταναστευτικής πολιτικής. Εκεί θα παραμείνουν επί 24ωρο το πολύ και θα λάβουν τα απαραίτητα έγγραφα. Οι έχοντες προσφυγικό προφίλ (Σύριοι στην πλειοψηφία τους που δε συμπεριλαμβάνονται όμως στη σημερινή αποστολή) θα μεταφερθούν σε καταυλισμό προσφύγων στα Άδανα. Οι δε μετανάστες θα μεταφερθούν σε καταυλισμό στην περιοχή Κιρκλαρελί της Κωνσταντινούπολης όπου και θα παραμείνουν έως της όποιας μετακίνησης τους κυρίως στις χώρες καταγωγής τους. Ας σημειωθεί ότι οι έχοντες προσφυγικό προφίλ μπορούν να ξεκινήσουν τη διαδικασία ασύλου στην Τουρκία καθώς και σύμφωνα με τη συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας, να επαναπροωθηθούν σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Εδώ να σημειώσουμε ότι προς το παρόν και παρά τα περί του αντιθέτου λεγόμενα από μεριάς της Τουρκίας ισχύουν τα όσα έχουν συμφωνηθεί με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι ροές προς τα νησιά έχουν ελαχιστοποιηθεί. Χαρακτηριστικά να αναφερθεί ότι το τελευταίο 10ήμερο σε όλα τα νησιά του βορείου Αιγαίου πέρασαν συνολικά 439 πρόσφυγες και μετανάστες αριθμός πολύ μακριά από τις μαζικές εισροές χιλιάδων ανθρώπων σε καθημερινή βάση την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

    [08] Χρηματοδότηση στην Ελλάδα 56 εκατ. ευρώ για το προσφυγικό ενέκρινε η Κομισιόν

    Έκτακτη χρηματοδότηση στην Ελλάδα, ύψους 56 εκατ. ευρώ, για την αντιμετώπιση του προσφυγικού, ενέκρινε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ειδικότερα το ποσό αυτό θα αξιοποιηθεί για τη βελτίωση των συνθηκών ζωής των μεταναστών στην Ελλάδα, για την ενίσχυση των διαδικασιών καταγραφής και επεξεργασίας των αιτημάτων ασύλου.

    Εξ αυτών τα 30 εκατ. θα διατεθούν στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, για την υποστήριξη του Σχεδίου Αντιμετώπισης Έκτακτης Ανάγκης για την Ελλάδα και την ενίσχυση της ικανότητας της ελληνικής υπηρεσίας ασύλου και της νέας υπηρεσίας υποδοχής και ταυτοποίησης.

    Επιπλέον, ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ), θα λάβει 13 εκατ. για την παροχή βοήθειας στους πλέον ευάλωτους μετανάστες που βρίσκονται στην Ελλάδα, ενώ ακόμη 13 εκατ. θα διατεθούν στο ελληνικό υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης για την ενίσχυση της ελληνικής Υπηρεσίας Ασύλου.

    Όπως σημειώνεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, από τις αρχές του 2015, η Ελλάδα έχει λάβει 237 εκατ. ως επείγουσα βοήθεια για την υποστήριξη των ελληνικών αρχών, καθώς και των διεθνών οργανισμών και των ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα στο μεταναστευτικό.

    [09] Η Ευρώπη πρέπει να δείξει περισσότερη αλληλεγγύη στο προσφυγικό, λέει ομάδα ευρωβουλευτών

    Τις προσπάθειες που καταβάλλουν οι ελληνικές αρχές και ο ελληνικός λαός για να αντιμετωπίσουν «άνευ προηγουμένου μεταναστευτικές ροές σε μια στιγμή που η χώρα υποφέρει επίσης, από μια άνευ προηγουμένου οικονομική ύφεση» υπογράμμισε ο ευρωβουλευτής Πέτερ Νιντερμίλερ, επικεφαλής της αποστολής των ευρωβουλευτών που επισκέπτονται την Ελλάδα για να εξετάσουν το προσφυγικό και την εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας. Ωστόσο, υπογράμμισε ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα, καθώς οι συνθήκες σε κάποιες εγκαταστάσεις είναι ανησυχητικές.

    Η αντιπροσωπεία της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου βρίσκεται στην Ελλάδα από τις 18 Μαΐου και επισκέφθηκε κέντρα υποδοχής ανοιχτού και κλειστού τύπου στη βόρειο Ελλάδα και στη Λέσβο. «Η Ειδομένη, βεβαίως, δεν είναι μια επίσημη εγκατάσταση, αλλά σαφώς δεν είναι μια κατάσταση η οποία είναι βιώσιμη για τους πρόσφυγες, να μένουν εκεί χωρίς επαρκείς συνθήκες στήριξης. Οι συνθήκες στη Μόρια, επίσης, είναι πολύ ανησυχητικές, ιδιαίτερα για τους ασυνόδευτους ανηλίκους. Η κατάσταση στο Καρά Τεπέ είναι οπωσδήποτε καλύτερη, αλλά μπορούν να γίνουν περισσότερα», παρατήρησε ο κ. Νίντερμίλερ, σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε σήμερα στα γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα.

    [10] Λάτρης των Οινουσσών ο νέος πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ

    Αγαπημένος τόπος διακοπών του νέου Τούρκου πρωθυπουργού Μπιναλί Γιλντιρίμ είναι συνεχώς το τελευταίο διάστημα το αμφισβητούμενης ελληνικής κυριαρχίας από μεριάς της Άγκυρας, νησί των Οινουσών.

    Όπως αποκάλυψε σήμερα η χιώτικη εφημερίδα «Πολίτης» ο κ. Γιλντιρίμ είχε πέρυσι το καλοκαίρι, και μάλιστα στις 20 Ιουλίου, επισκεφθεί με την οικογένεια του το νησί των Οινουσσών, αποδεχόμενος εκεί κάθε είδους τελωνειακό και αστυνομικό έλεγχο. Τότε ο κ. Γιλντιρίμ ήταν υπουργός Συγκοινωνιών της Τουρκίας και στις Οινούσσες είχε πάει με το ακριβό του ιδιωτικό σκάφος, το οποίο είχε δέσει επί τρεις μέρες στο λιμάνι του νησιού.

    Μάλιστα, όπως είχε γίνει τότε γνωστό, ο κ. Γιλντιρίμ είχε επισκεφθεί τις Οινούσσες πάντα για διακοπές άλλες τρεις φορές!

    Στην τελευταία του επίσκεψη στις Οινούσσες, πριν 10 μήνες, είχε ξεναγηθεί και στο Ναυτικό Μουσείο Οινουσσών εκφράζοντας το θαυμασμό του για την εκτιθέμενη εκεί περίφημη συλλογή του Αντώνη Λαιμού, με μοντέλα πλοίων φτιαγμένα από Γάλλους αιχμαλώτους των Άγγλων μετά τους πολέμους της περιόδου 1793-1815.

    [11] Συνεχίζονται οι έρευνες για το αεροσκάφος της Egyptair

    Συνεχίζονται από αέρος και θαλάσσης οι έρευνες των σωστικών συνεργείων από την Αίγυπτο, την Ελλάδα, την Ιταλία, τη Γαλλία, τη Βρετανία και τις ΗΠΑ για τη διακρίβωση των αντικειμένων που εντοπίζονται εντός του FIR Καΐρου, κοντά στο σημείο απώλειας επαφής του σήματος του αεροσκάφους των αιγυπτιακών αερογραμμών.

    Στις έρευνες συμμετέχουν:

    - Η Αίγυπτος με πλωτά και αεροπορικά μέσα,

    - Η Ελλάδα με ένα C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας και ένα αερομεταφερόμενο σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης και ελέγχου που διεξάγουν έρευνες εντός του FIR Αθηνών μέχρι τα όρια με τα FIR Λευκωσίας και Καΐρου και εάν ζητηθεί δυτικότερα. Μαζί με το C-130 πετά στην περιοχή ένα ελικόπτερο Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας που εναλλάσσεται με ελικόπτερο Σικόρσκι του Πολεμικού Ναυτικού.

    Στη διάθεση των αιγυπτιακών αρχών εφόσον ζητηθεί παραμένουν το υποβρύχιο Ματρώζος και η φρεγάτα Νικηφόρος Φωκάς. Χθες το C-130 συνέχισε τις έρευνες ρίχνοντας φωτιστικές βόμβες κατά τις πτήσεις του στα FIR Αθηνών και Καΐρου.

    - Η Γαλλία επιχειρεί με ένα αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας και δήλωσε την ετοιμότητά της να διαθέσει ένα πλοίο ωκεανογραφικών μελετών που βρίσκεται στην περιοχή.

    - Η Ιταλία με ένα αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας

    - Η Βρετανία με ένα αεροσκάφος C-130 που απογειώθηκε από την Κύπρο, και

    - Οι ΗΠΑ με ένα αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας.

    Το ελληνικό ΑΣΕΠΕ πρόκειται να αντικατασταθεί από συμμαχικό ιδίου τύπου.

    Προς το παρόν, έχουν εντοπισθεί 2 καθίσματα, ανθρώπινο μέλος και βαλίτσα ή βαλίτσες νοτιότερα του σημείου απώλειας επαφής του σήματος του αεροσκάφους, ενώ τα σωστικά συνεργεία συνεχίζουν να ερευνούν αντικείμενα που εντοπίζονται ώστε να διακριβωθεί εάν ανήκουν στο αεροσκάφος.

    Διαβάστε επίσης:

    Εντοπίστηκε πετρελαιοκηλίδα που πιθανόν προέρχεται από το αεροσκάφος της EgyptAir

    [12] Τον Στάινμαϊερ έναντι του Γκάμπριελ προτιμούν οι Γερμανοί ως υποψήφιο Καγκελάριο για το SPD

    Τον υπουργό Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ προτιμούν ως υποψήφιο καγκελάριο των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) οι Γερμανοί έναντι του αρχηγού του κόμματος και αντικαγκελάριου Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, όπως φαίνεται σε νέα έρευνα, η οποία έρχεται να επιβεβαιώσει την κρίση στυς κόλπους του SPD.

    Σύμφωνα με την δημοσκόπηση «Deutschlandtrend» του ARD, το 58% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι ο κ. Στάινμαϊερ θα ήταν καλός υποψήφιος, ενώ μόλις το 31% έχει την ίδια γνώμη για τον κ. Γκάμπριελ. Ακολουθούν ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, με ποσοστό 26%, και ο Δήμαρχος του Αμβούργου Όλαφ Σολτς με 25%. Η υπουργός Εργασίας Αντρέα Νάλες βρίσκεται πολύ πιο κάτω, με στήριξη από το 16% των ερωτηθέντων. Η διαφορά διευρύνεται ακόμη περισσότερο μεταξύ των ψηφοφόρων του SPD, οι οποίοι, σε ποσοστό 69% προτιμούν τον κ. Στάινμαϊερ, ενώ τον κ. Γκάμπριελ προτιμά το 43% και τον κ. Σουλτς το 40%.

    [13] Κύπρος: Βουλευτικές εκλογές την Κυριακή στον απόηχο της εξόδου από το μνημόνιο

    Πέφτει τα μεσάνυχτα η αυλαία της προεκλογικής εκστρατείας για τις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής, οι οποίες, πραγματοποιούνται σχεδόν ενάμισι μήνα μετά την έξοδο της Κύπρου από το μνημόνιο.

    Τις 56 έδρες της Βουλής διεκδικούν υποψήφιοι από 12 κόμματα και το σύνολο των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων είναι 534.176. Το νέο στοιχείο των εκλογών της Κυριακής είναι η αύξηση από το 1,8% στο 3,6% του εκλογικού μέτρου, που ίσχυε από το 1981, για τη συμμετοχή ενός κόμματος στην δεύτερη κατανομή εδρών. Ασφαλείς εκτιμήσεις για τα αποτελέσματα δεν μπορούν να γίνουν, αν και οι δημοσκοπήσεις έδειξαν ότι, παρά την αύξηση του εκλογικού μέτρου, η νέα Βουλή θα είναι πολυκομματική. Το βέβαιο είναι, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, ότι θα παραμείνει πρώτο κόμμα ο ΔΗΣΥ, που στηρίζει την κυβέρνηση Αναστασιάδη, δεύτερο το ΑΚΕΛ και τρίτο το ΔΗΚΟ, όμως με αισθητά μειωμένη την δύναμη του από τις εκλογές του 2011.

    Η προεκλογική εκστρατεία επικεντρώθηκε στην οικονομία, τα σκάνδαλα και την εσωτερική διακυβέρνηση, και το τελευταίο διάστημα στο Κυπριακό. Σε σχέση με το τελευταίο υπάρχει ταύτιση ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ για λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, ενώ στην οικονομία βρίσκονται κοντά οι θέσεις ΔΗΣΥ-ΔΗΚΟ.

    [14] Εντοπίστηκε πετρελαιοκηλίδα που πιθανόν προέρχεται από το αεροσκάφος της EgyptAir

    Ένας ευρωπαϊκός δορυφόρος εντόπισε μια πετρελαιοκηλίδα, που πιθανόν προέρχεται από το αεροσκάφος της EgyptAir το οποίο εξαφανίστηκε με 66 επιβαίνοντες, στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία (ESA) σήμερα.

    Στην φωτογραφία, την οποία κατέγραψε ο δορυφόρος Sentinel-1A στις 19.00 ώρα Ελλάδας χθες Πέμπτη, απεικονίζεται μια πετρελαιοκηλίδα μήκους περίπου 2 χιλιομέτρων, σε απόσταση 40 χλιομέτρων νοτιοανατολικά από το τελευταίο στίγμα του αεροσκάφους.

    Μια δεύτερη φωτογραφία που ελήφθη σήμερα στις 07.00 ώρα Ελλάδας δείχνει ότι η πετρελαιοκηλίδα έχει μετατοπιστεί περίπου 5 χιλιόμετρα.

    [15] Καλοκαίρι πολιτισμού στην Άνδρο

    Παραστάσεις αρχαίου δράματος και κωμωδίας από την Επίδαυρο, συναυλίες καταξιωμένων Ελλήνων καλλιτεχνών, αλλά και νέων δημιουργών, προβολές, παραδοσιακούς χορούς και αφιερώματα, ετοιμάζεται να υποδεχτεί αυτό το καλοκαίρι η Άνδρος στο 2ο Διεθνές Φεστιβάλ της.

    Επίσης, στο νησί αναμένονται οι επισκέπτες που παραδοσιακά παρακολουθούν κάθε χρόνο τις εκθέσεις και τις εκπαιδευτικές δράσεις του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης του Ιδρύματος Γουλανδρή, του Μουσείου Κυδωνιέως, όπως και της Καϊρείου βιβλιοθήκης.

    Μετά από την πρώτη επιτυχημένη χρονιά με την ιδιαιτέρως θερμή ανταπόκριση του κόσμου (περισσότεροι από 9.000 θεατές παρακολούθησαν πέρσι τις δέκα εκδηλώσεις του), το Διεθνές Φεστιβάλ Άνδρου επιστρέφει στις 16 Ιουλίου με ενδιαφέρουσες καλλιτεχνικές προτάσεις που θα φιλοξενήσει το υπερσύγχρονο ανοικτό θέατρο, 900 θέσεων, το οποίο «φώλιασε» στην καρδιά του παραδοσιακού οικισμού της Χώρας. Φιλοδοξία του Φεστιβάλ, σύμφωνα με τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Παντελή Βούλγαρη, είναι: «Κάθε χρονιά, να είναι ένας ανοιχτός χώρος συνεργασίας και φιλοξενίας σημαντικών καλλιτεχνικών προτάσεων, όχι μόνο στημουσική και στο θέατρο, αλλά και στον κινηματογράφο, τον χορό και τη λογοτεχνία».

    Σύμφωνα με τον ίδιο, φέτος το πρόγραμμα διαμορφώθηκε με γνώμονα «την ποιότητα, την ποικιλία και το συνδυασμό καταξιωμένων και νεότερων καλλιτεχνών». Έτσι το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει, μεταξύ άλλων, συναυλίες των Μαρίας Φαραντούρη, Άλκηστις Πρωτοψάλτη, Θάνου Μικρούτσικου, Μίλτου Πασχαλίδη, Μανώλη Μητσιά, Έλλης Πασπαλά, Βασίλη Παπακωνσταντίνου, Γιάννη Ζουγανέλη, Μάριου Φραγκούλη, Λάκη Παπαδόπουλου και της Καμεράτας junior.

    [16] Ο Άγγελος Δεληβοριάς, επίτιμος διδάκτορας του ΑΠΘ

    Σε επίτιμο διδάκτορα του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ, αναγορεύθηκε ο αρχαιολόγος και ιστορικός της τέχνης, ομότιμος ήδη καθηγητής του τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών και επί 40 χρόνια διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη, Άγγελος Δεληβοριάς.

    Η τελετή Αναγόρευσης πραγματοποιήθηκεστην Αίθουσα Τελετών της Παλαιάς Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ.

    Η προσφώνηση έγινε από τον πρόεδρο του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας, καθηγητή Παντελή Νίγδελη, ο χαιρετισμός από τον κοσμήτορα της Φιλοσοφικής Σχολής καθηγητή Δημήτριο Μαυροσκούφη. Ακολούθησε χαιρετισμός από τον πρύτανη του ΑΠΘ καθηγητή Περικλή Μήτκα, ενώ τον έπαινο του τιμώμενου εκφώνησε η καθηγήτρια του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας Θεοδοσία Στεφανίδου Τιβερίου.

    [17] Κριτική στο πολυνομοσχέδιο από τους κοινωνικούς φορείς

    Ενστάσεις, διαφωνίες, παρατηρήσεις και έντονη κριτική εξέφρασαν όλοι οι εκπρόσωποι των συνδικαλιστικών και παραγωγικών φορέων που κλήθηκαν στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, να καταθέσουν τις απόψεις τους επί του πολυνομοσχεδίου με τα μέτρα για το κλείσιμο της αξιολόγησης.

    Ο Ευστράτιος Παραδιάς, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι υλοποιεί μια «ολομέτωπη επίθεση εναντίον των ιδιοκτητών», ζήτησε να παραμείνει και για το 2016 ο μειωμένος φόρος κατά 20% για τα διαμερίσματα και σπίτια που είναι ξενοίκιαστα, ενώ σημείωσε ότι «έχει στηθεί εδώ και καιρό μια κρεατομηχανή εναντίον τους».

    Ο Γιώργος Αδαμίδης, πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, υποστήριξε ότι είναι μεν σε θετική κατεύθυνση το νομοσχέδιο, διότι η εταιρεία παραμένει στον δημόσιο έλεγχο, ωστόσο -όπως είπε- η εταιρεία που θα προκύψει από την πώληση του ΑΔΜΗΕ θα καταρρεύσει με μαθηματική ακρίβεια, γιατί θα πουλά ενέργεια κάτω του κόστους και δεν θα έχει ζωή.

    Ο Σπυρίδων Μάμαλης, πρόεδρος του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, ζήτησε να αποσυρθεί άμεσα το νομοσχέδιο, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι θέλει να νομιμοποιήσει τα αυθαίρετα κτίσματα, αλλάζοντας τις υπάρχουσες διαδικασίες, και να δημιουργήσει έτσι ένα πελατειακό κράτος.

    Ο Αλέξανδρος Καραφυλλίδης, πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Ζυθοποιών, εξέφρασε την αντίθεση του στην επιβολή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στη μπύρα, τονίζοντας ότι από το 2009-2015 αυξήθηκε κατά 130%, ενώ σημείωσε ότι από το 2009 ως σήμερα μειώθηκε κατά 20% η αγορά ζύθου και η κερδοφορία του κλάδου από 130 εκατ. που ήταν έπεσε στα 30 εκατ., περίπου. «Είναι ένα άδικο μέτρο, που καταστρέφει έναν παραγωγικό κλάδο της χώρας. Εμείς λέμε, ναι να γίνει αύξηση που θα είναι, όμως, λογική», πρόσθεσε.

    Ο Βαγγέλης Κιτσάκης, γενικός διευθυντής του Ελληνικού Συνδέσμου Καπνικών Εταιρειών, μίλησε για τεράστιες ζημιές που έχει υποστεί ο κλάδος τους τα τελευταία χρόνια με τις αλλεπάλληλες αυξήσεις των ειδικών φόρων που επιβάλλονται, όπως είπε, χωρίς λογική. «Κάθε αύξηση που γίνεται στα καπνικά, γιγαντώνει την εγκληματική δραστηριότητα του λαθρεμπορίου που έφθασε πέρσι στο 25 %», σημείωσε.

    Ο Γιώργος Τερζάκης, πρόεδρος και σύμβουλος της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου, τόνισε ότι η εταιρεία διαχειρίστηκε και διαχειρίζεται με τον καλύτερο τρόπο την αξιοποίηση της δημόσιας ακίνητης περιουσίας.

    Ο Ιωάννης Μαρινόπουλος, πρόεδρος του Σωματείου Ελλήνων Μικροομιλογιούχων, εξέφρασε τη διαφωνία του με το νομοσχέδιο, σημειώνοντας ότι έχουν περάσει τέσσερα χρόνια από τη δόλια δήμευση της περιουσίας του απλού Έλληνα πολίτη που είχε την αφέλεια να την εμπιστευτεί σε ομόλογα του Δημοσίου.

    [18] Ψηφίστηκε η άρση της ασυλίας των βουλευτών στην Τουρκία

    Η τουρκική Εθνοσυνέλευση ενέκρινε με ευρεία πλειοψηφία σήμερα το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο που προβλέπει την άρση της ασυλίας των βουλευτών από δικαστικές διώξεις.

    Στην τρίτη και τελική μυστική ψηφοφορία, το νομοσχέδιο πήρε το πράσινο φως με 376 ψήφους υπέρ εκ των συνολικά 550 βουλευτών του κοινοβουλίου, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης Ισμαϊλ Καχραμάν, το υπερψήφισε δηλαδή ένας αριθμός βουλευτών άνω των 2/3 (367) που απαιτούνταν προκειμένου το Σύνταγμα να αναθεωρηθεί χωρίς τη διεξαγωγή ενός δημοψηφίσματος.

    Με την απόφαση αυτή ανοίγει ο δρόμος για την άσκηση διώξεων σε βάρος 138 βουλευτών, από τους οποίους οι 50 είναι βουλευτές του φιλοκουρδικού κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP).

    Λίγο πριν από την ανακοίνωση του αποτελέσματος, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έκανε λόγο για μια «ιστορικής σημασίας ψήφο».

    [19] Αντίθετη η ΕΟΕ στην ένταξη του ΟΑΚΑ στην εταιρεία Δημοσίων Συμμετοχών ΑΕ

    Την αντίθεσή της εξέφρασε η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή στις προθέσεις της κυβέρνησης με αφορμή δημοσιεύματα Τύπου, τα οποία κάνουν λόγο για άμεση ένταξη του Ολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου Αθηνών (ΟΑΚΑ) στην εταιρεία Δημοσίων Συμμετοχών Α.Ε.

    «Η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, η οποία καταγράφει τις ανάγκες του Ελληνικού αθλητισμού και υπερασπίζεται τα συμφέροντά του, απαιτεί κατ? αρχάς άμεση ενημέρωση από την Πολιτεία περί του θέματος», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση της ΕΟΕ και προσθέτει πως: «Η έκταση του ΟΑΚΑ ανήκει στην ΕΟΕ και ως εκ τούτου στον Ελληνικό αθλητισμό».

    Στη συνέχεια τονίζει ότι για οποιαδήποτε ενέργεια γίνει χωρίς την έγκριση του ιδιοκτήτη, «τότε η ΕΟΕ θα βρεθεί στη δυσάρεστη θέση να προσφύγει με όλα τα ένδικα μέσα στην Ελληνική δικαιοσύνη, καθώς και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο» και καταλήγει: «Η Ελλάδα έχει εγγυηθεί και δεσμευθεί στην Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή αλλά και στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών την αυτονομία του Ελληνικού αθλητισμού».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 20 May 2016 - 14:32:26 UTC