Visit the Cyprus Press & Information Office (CYPIO) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-05-20

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Το χρέος και το αεροπορικό δυστύχημα στο επίκεντρο της τηλεφωνικής επικοινωνίας Τσίπρα-Ολάντ
  • [02] Με τιμές αρχηγού κράτους η υποδοχή της ιεράς εικόνας της Παναγίας Σουμελά στο ΥΕΘΑ
  • [03] Ν. Παππάς: Ο διαγωνισμός για τα ιδιωτικά κανάλια είναι γεγονός
  • [04] Απεργιακές κινητοποιήσεις στα ΜΜΜ λόγω της ψήφισης του πολυνομοσχεδίου
  • [05] Προφυλακιστέος ο Ανδρέας Μαρτίνης
  • [06] Χρηματοδότηση στην Ελλάδα 56 εκατ. ευρώ για το προσφυγικό ενέκρινε η Κομισιόν
  • [07] Ε. Κουντουρά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Η Ελλάδα είναι ανοιχτή για όσους πραγματικά ενδιαφέρονται για τον θρησκευτικό τουρισμό
  • [08] Συντρίμμια και ανθρώπινα μέλη εντόπισε το πολεμικό ναυτικό της Αιγύπτου
  • [09] Το think tank των μουσειολόγων στη Λέσβο
  • [10] Τα 70 έκλεισε η διάσημη τραγουδίστρια Σερ
  • [11] «Τι να κάνουμε;», ένα βιβλίο ιδεολογικό ντιμπέιτ για τον κομμουνισμό και τη δημοκρατία
  • [12] Oλοκληρώθηκε η διαδικασία οικειοθελούς επανεισδοχής 22 μεταναστών και προσφύγων στην Τουρκία
  • [13] Ασύρματη επικοινωνία με το αυτοκίνητο
  • [14] Η UEFA θα τιμήσει τη Σεβίλη για τις τρεις σερί κατακτήσεις του Europa League

  • [01] Το χρέος και το αεροπορικό δυστύχημα στο επίκεντρο της τηλεφωνικής επικοινωνίας Τσίπρα-Ολάντ

    Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας, Φρανσουά Ολάντ, στο επίκεντρο της οποίας βρέθηκαν οι διαπραγματεύσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους ενόψει της επικείμενης συνεδρίασης του Eurogroup στις 24 Μαΐου, είχε σήμερα το απόγευμα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

    Πέραν του θέματος αυτού, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, ο Πρόεδρος Ολάντ εξέφρασε στον πρωθυπουργό τις ευχαριστίες του για την άμεση κινητοποίηση ελληνικών δυνάμεων έρευνας και διάσωσης στη Μεσόγειο Θάλασσα μετά την συντριβή του αεροσκάφους των Αιγυπτιακών Αερογραμμών που εκτελούσε την πτήση Παρίσι-Κάιρο.

    [02] Με τιμές αρχηγού κράτους η υποδοχή της ιεράς εικόνας της Παναγίας Σουμελά στο ΥΕΘΑ

    Με τιμές Αρχηγού Κράτους έγινε στο υπουργείο Εθνικής 'Αμυνας η υποδοχή της ιεράς εικόνας της Παναγίας Σουμελά, η οποία θα παραμείνει επί τριημέρου στον ιερό ναό της Παναγίας της Παντάνασσας του στρατοπέδου, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που διοργανώνει το υπουργείο με αφορμή την 97η επέτειο της γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού και των Αρμενίων προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα στους πολίτες να προσκυνήσουν το σύμβολο του Ποντιακού Ελληνισμού.

    Είναι η πρώτη φορά που η ιερά εικόνα της Προστάτιδος των απανταχού Ποντίων γενικότερα σε στρατόπεδο των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. «Η Κυρία Θεοτόκος είναι διαχρονικώς στενά συνδεδεμένη με τον Ελληνικό Λαό και τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, των οποίων είναι η Προστάτις», παρατήρησε ο εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Βεροίας και Καμπανίας στην πνευματική περιοχή του οποίου υπάγεται η ιερά μονή της Παναγίας Σουμελά. «Η Ιερά Εικόνα της Παναγίας Σουμελά έρχεται στην Αθήνα για να τονώσει την πίστη μας. Έρχεται στην Αθήνα ως η μάνα όλων των ευλαβών πιστών που θα την τιμήσουν και θα την προσκυνήσουν», ανέφερε στο σύντομο χαιρετισμό του ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας Πάνος Καμμένος.

    [03] Ν. Παππάς: Ο διαγωνισμός για τα ιδιωτικά κανάλια είναι γεγονός

    Σημαντική στιγμή, χαρακτήρισε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς τη δημοσίευση της προκήρυξης του διαγωνισμού για την αδειοδότηση των ιδιωτικών καναλιών γιατί όπως υπογράμμισε, η Ελλάδα παύει να κατέχει τη ντροπιαστική "αποκλειστικότητα" της μοναδικής ευρωπαϊκής χώρας που ποτέ δεν έκανε διαγωνισμό για τους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς.

    Ο κ. Παππάς με τη δήλωσή του υπογράμμισε επίσης ότι ο διαγωνισμός είναι γεγονός, «παρά τις προβλέψεις και την επιθυμία ορισμένων για το αντίθετο». Επισημαίνει ακόμη ότι προηγήθηκε διεξοδική διαβούλευση, και στο στάδιο της κατάρτισης και στο στάδιο σύνταξης της προκήρυξης και ταυτόχρονα υπογραμμίζει ότι «ο διαγωνισμός διασφαλίζει τη διαφάνεια, ίσους όρους για τους συμμετέχοντες και την οικονομική βιωσιμότητα των σχημάτων που θα αδειοδοτηθούν». Παράλληλα διασφαλίζονται, όπως ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας, οι θέσεις εργασίας, η υψηλή ποιότητα του προγράμματος, η μεγιστοποίηση του τιμήματος για το ελληνικό Δημόσιο, ενώ ξεκάθαρο θα είναι το ιδιοκτησιακό καθεστώς των τηλεοπτικών σταθμών και το πόθεν έσχες των κεφαλαίων που θα επενδυθούν.

    Κυβερνητικές πηγές για την προκήρυξη του διεθνούς διαγωνισμού για τα ιδιωτικά κανάλια

    Νέο τηλεοπτικό τοπίο από την καινούρια σεζόν, με βιώσιμους τηλεοπτικούς σταθμούς, δημιουργεί η προκήρυξη του διεθνούς διαγωνισμού που δημοσιεύθηκε σήμερα. Πηγές της κυβέρνησης υπογραμμίζουν ότι στο πλαίσιο του διεθνούς διαγωνισμού θα δοθούν άδειες στα ιδιωτικά κανάλια για πρώτη φορά μετά από 25 χρόνια λειτουργίας τους στην Ελλάδα και ότι μέσω του διαγωνισμού θα δοθούν άδειες σε τέσσερις τηλεοπτικούς σταθμούς που θα καλύπτουν όλη την επικράτεια.

    Ενδεικτικά, το χρονοδιάγραμμα του διαγωνισμού έχει ως εξής: Η προκήρυξη δημοσιεύθηκε στις 20 Μαΐου, η προθεσμία υποβολής αιτήσεων συμμετοχής διαρκεί έως τις 4 Ιουλίου, η ανακοίνωση των προεπιλεγέντων θα γίνει στις 14 Ιουλίου, θα δοθεί προθεσμία για προδικαστικές προσφυγές έως τις 25 Ιουλίου και έως τις 2 Αυγούστου θα ανακοινωθεί ο οριστικός κατάλογος των συμμετεχόντων. Ο χρόνος διεξαγωγής της δημοπρασίας και η ανακοίνωση όσων κερδίσουν τις άδειες τοποθετείται πριν τα μέσα Αυγούστου, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

    Όσον αφορά τους συμμετέχοντες, επισημαίνεται ότι «στον διαγωνισμό μπορούν να συμμετάσχουν ελληνικές ή ξένες ανώνυμες εταιρείες, υπό σύσταση ΑΕ, κοινοπραξίες και υπό σύσταση κοινοπραξίες που δραστηριοποιούνται αποκλειστικά στον τομέα των μέσων ενημέρωσης. Η αίτηση συμμετοχής συνοδεύεται από παράβολο 30.000 ευρώ και υποβάλλεται στη ΓΓΕΕ, τόσο ηλεκτρονικά, όσο και εγγράφως (μαζί με τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά), εντός 45 ημερών από τη δημοσίευση της προκήρυξης.

    [04] Απεργιακές κινητοποιήσεις στα ΜΜΜ λόγω της ψήφισης του πολυνομοσχεδίου

    Με απεργιακές κινητοποιήσεις αντιδρούν οι εργαζόμενοι στις αστικές συγκοινωνίες στο «αντιεργατικό» πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης, το οποίο ψηφίζεται την Κυριακή, 22 Μαϊου.

    Συγκεκριμένα, από αύριο, Σάββατο 21 Μαϊου, ξεκινούν 48ωρη απεργία οι εργαζόμενοι στο μετρό. Ακινητοποιημένα θα είναι, από τα ξημερώματα της Κυριακής, 22 Μαϊου, έως τα ξημερώματα της Δευτέρας, 23 Μαϊου, και τα λεωφορεία, τα τρόλεϊ και ο ηλεκτρικός σιδηρόδρομος.

    Κανονικά θα κινηθούν τα τρένα του ΟΣΕ και ο προαστιακός σιδηρόδρομος το Σαββατοκύριακο, καθώς η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών (ΠΟΣ) αποφάσισε να μην προχωρήσει σε κινητοποιήσεις, άμεσα, επειδή οι επιβάτες έχουν, ήδη, προμηθευτεί εισιτήρια για ταξίδια το Σάββατο και την Κυριακή. Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της ΠΟΣ, Παναγιώτης Παρασκευόπουλος, στόχος είναι να ελαχιστοποιήσουν την ταλαιπωρία του επιβατικού κοινού. Τις προσεχείς ημέρες θα συνεδριάσει η ΠΟΣ, προκειμένου να αποφασίσει εάν και πότε θα προχωρήσει σε απεργία.

    Κινητοποιήσεις εργαζομένων σε ΟΛΠ και ΟΛΘ

    Αποχή από κάθε εργασία, κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, 21 και 22 Μαϊου, αλλά και κήρυξη 48ωρων επαναλαμβανόμενων απεργιακών κινητοποιήσεων από την Πέμπτη, 26 Μαϊου, σε ΟΛΠ και ΟΛΘ, αποφάσισαν σε σημερινή συνεδρίαση, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδας η Ένωση Λιμενεργατών και ο Σύνδεσμος Εποπτών Αρχιεργατών, με αφορμή την πώληση του μετοχικού κεφαλαίων των δύο λιμανιών.

    «Η κυβέρνηση προχωράει ολοταχώς στην πώληση του μετοχικού κεφαλαίου των ΟΛΠ και ΟΛΘ, παρά τις διαφωνίες των εργαζομένων, αλλά και του συνόλου των κοινωνικών φορέων» αναφέρουν σε κοινή ανακοίνωσή τους τα σωματεία των εργαζομένων.

    Επίσης, σημειώνουν ότι «παρά τις επανειλημμένες συναντήσεις, δεν έχει δοθεί απάντηση στις θέσεις των εργαζομένων για τη διασφάλιση των θεσπισμένων εργασιακών σχέσεων, παρά τη φραστική δέσμευση του πρωθυπουργού».

    [05] Προφυλακιστέος ο Ανδρέας Μαρτίνης

    Στην φυλακή οδηγείται ο Ανδρέας Μαρτίνης μετά την πολύωρη απολογία του στους ανακριτές διαφθοράς για την υπόθεση δωροδοκίας και νομιμοποίησης παράνομων εσόδων ποσού 3,2 εκατομμυρίων μάρκων.

    Ο πρώην πρόεδρος του ΔΣ του νοσοκομείου Ερρίκος Ντυνάν, Ανδρέας Μαρτίνης, έδωσε εξηγήσεις για περισσότερες από 3,5 ώρες στους ανακριτές Ν.Τσιρώνη και Χρ. Μάρκου, για τα χρήματα που του καταλογίζεται πως έλαβε ως δώρο από την εταιρία "Hospitalia International" για την επιλογή της, το 1998, σε προμήθεια νοσοκομειακού και ξενοδοχειακού εξοπλισμού.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, απολογούμενος ο κ. Μαρτίνης αρνήθηκε την κατηγορία για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα που του αποδίδεται, ισχυριζόμενος πως τα χρήματα ήταν νόμιμα. Ωστόσο ανακριτές και εισαγγελέας δεν θεώρησαν επαρκείς τις εξηγήσεις του κατηγορουμένου και αποφάσισαν την προφυλάκιση του άλλοτε ισχυρού άνδρα του νοσοκομείου και του Ερυθρού Σταυρού.

    Για την σύζυγο του κ. Μαρτίνη, Γεωργία, η κρίση των δικαστών και του εισαγγελέα, μετά την απολογία της ήταν πως πρέπει να αφεθεί ελεύθερη, ορίζοντας όμως για την κατηγορουμένη την καταβολή χρηματικής εγγύησης 600 χιλιάδων ευρώ καθώς και τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου από την χώρα και την υποχρέωση εμφάνισης της σε αστυνομικό τμήμα δύο φορές τον μήνα.

    [06] Χρηματοδότηση στην Ελλάδα 56 εκατ. ευρώ για το προσφυγικό ενέκρινε η Κομισιόν

    Έκτακτη χρηματοδότηση στην Ελλάδα, ύψους 56 εκατ. ευρώ, για την αντιμετώπιση του προσφυγικού, ενέκρινε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ειδικότερα το ποσό αυτό θα αξιοποιηθεί για τη βελτίωση των συνθηκών ζωής των μεταναστών στην Ελλάδα, για την ενίσχυση των διαδικασιών καταγραφής και επεξεργασίας των αιτημάτων ασύλου.

    Εξ αυτών τα 30 εκατ. θα διατεθούν στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, για την υποστήριξη του Σχεδίου Αντιμετώπισης Έκτακτης Ανάγκης για την Ελλάδα και την ενίσχυση της ικανότητας της ελληνικής υπηρεσίας ασύλου και της νέας υπηρεσίας υποδοχής και ταυτοποίησης.

    Επιπλέον, ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ), θα λάβει 13 εκατ. για την παροχή βοήθειας στους πλέον ευάλωτους μετανάστες που βρίσκονται στην Ελλάδα, ενώ ακόμη 13 εκατ. θα διατεθούν στο ελληνικό υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης για την ενίσχυση της ελληνικής Υπηρεσίας Ασύλου.

    Όπως σημειώνεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, από τις αρχές του 2015, η Ελλάδα έχει λάβει 237 εκατ. ως επείγουσα βοήθεια για την υποστήριξη των ελληνικών αρχών, καθώς και των διεθνών οργανισμών και των ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα στο μεταναστευτικό.

    [07] Ε. Κουντουρά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Η Ελλάδα είναι ανοιχτή για όσους πραγματικά ενδιαφέρονται για τον θρησκευτικό τουρισμό

    Η Ελλάδα είναι ανοιχτή για όσους «πραγματικά ενδιαφέρονται για τον θρησκευτικό τουρισμό, πραγματικά θέλουν να βρουν τον εαυτό τους, την ψυχή τους και να κάνουν την πνευματική αυτή αν θέλετε αναζήτηση, μέσα από την ξενοιασιά των διακοπών». Την επισήμανση αυτή έκανε η αναπληρώτρια υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά, σε δηλώσεις της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, με αφορμή την έναρξη των εργασιών της πρώτης Διάσκεψης για τον προσκυνηματικό και θρησκευτικό τουρισμό, που πραγματοποιήθηκε στο Λαγονήσι, στο πλαίσιο του αφιερωματικού έτους Ελλάδας-Ρωσίας.

    Στη Διάσκεψη για την οποία η κ. Κουντουρά εξέφρασε την ελπίδα «να είναι η αρχή μιας πιο στενής συνεργασίας» μεταξύ των δύο χωρών, συμμετείχαν εκπρόσωποι των Ορθοδόξων Εκκλησιών της Ελλάδας και της Ρωσίας, των υπουργείων Τουρισμού και τουριστικών φορέων των δύο χωρών, όπως και Έλληνες και Ρώσοι τουριστικοί πράκτορες στον τομέα του θρησκευτικού και προσκυνηματικού τουρισμού.

    [08] Συντρίμμια και ανθρώπινα μέλη εντόπισε το πολεμικό ναυτικό της Αιγύπτου

    To υπουργείο Πολιτικής Αεροπορίας της Αιγύπτου επιβεβαίωσε σήμερα ότι το πολεμικό ναυτικό της χώρας εντόπισε ανθρώπινα μέλη που πιστεύεται ότι ανήκουν στους επιβαίνοντες στο αεροσκάφος της EgyptAir το οποίο συνετρίβη στη Μεσόγειο.

    «Το πολεμικό ναυτικό της Αιγύπτου μπόρεσε να ανασύρει επιπλέον συντρίμμια του αεροσκάφους, ορισμένα από τα προσωπικά αντικείμενα των επιβατών, ανθρώπινα μέλη και καθίσματα του αεροσκάφους. Η έρευνα συνεχίζεται» επισημαίνεται σε μια ανακοίνωση του υπουργείου.

    Εξάλλου, ο υπουργός Πολιτικής Αεροπορίας της Αιγύπτου Σαρίφ Φατί διέψευσε τις φήμες ότι ενδέχεται να υπάρχουν επιζώντες από την συντριβή του Airbus A320.

    «Δεν έχουμε εντοπίσει επιζώντες -Οποιοσδήποτε διαδίδει φήμες ή άλλα σενάρια σχετικά με αυτήν την τραγωδία απλά παίζει με τα συναισθήματα των ανθρώπων» δήλωσε ο Φατί σε μια συνάντηση με τους συγγενείς των θυμάτων σε ένα ξενοδοχείο κοντά στο αεροδρόμιο του Καΐρου.

    Διαβάστε επίσης:

    Εντοπίστηκε πετρελαιοκηλίδα που πιθανόν προέρχεται από το αεροσκάφος της EgyptAir

    [09] Το think tank των μουσειολόγων στη Λέσβο

    Μπορείτε να φανταστείτε τί ενδιαφέρον θα μπορούσε να έχει ένα μουσείο αφιερωμένο στα σκυλιά, ή ένα μουσείο για τα μικρόβια; Κι όμως το ενδιαφέρον είναι ιδιαίτερο και όχι μόνο για όσους έχουν ως αντικείμενο την πολιτισμική τεχνολογία και την μουσειολογία. Κατά τη δεύτερη μέρα της ετήσιας συνάντησης της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Μουσείων, που θεωρείται το think tank των μουσειολόγων και φέτος φιλοξενείται στη Λέσβο, παρουσιάστηκαν οι υποψηφιότητες για τα βραβεία Luigi Micheletti, Heritage in Motion και DASA.

    Μεταξύ των 29 υποψηφιοτήτων είναι το Μουσείο Τεχνολογίας του Κέντρου Επιστημών Νόησις, που βρίσκεται στην Θεσσαλονίκη και το Parlamentarium των Βρυξελλών. Οι υπόλοιπες υποψηφιότητες προέρχονται από την Τουρκία, την Δανία, την Γερμανία, την Τσεχία, την Κροατία, την Ολλανδία, την Πολωνία, την Ιρλανδία και την Ρωσία. Οι υποψηφιότητες που εξέπληξαν για την πρωτοτυπία τους είναι το Μουσείο Foof, που βρίσκεται στην Καζέρτα της Ιταλίας και είναι αφιερωμένο στα σκυλιά, το Μουσείο Micropia, που βρίσκεται στο Άμστερνταμ και είναι αφιερωμένο στα μικρόβια, το Μουσείο που έχει δημιουργηθεί στο παλιό στρατόπεδο Mosede της Δανίας, το οποίο υπερασπιζόταν την ουδετερότητα της Δανίας στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, το Μουσείο Άνθρωπος, που βρίσκεται στο Μπρνο της Τσεχίας και το Μουσείο Eye Film, που είναι αφιερωμένο στον κινηματογράφο και βρίσκεται στο Άμστερνταμ.

    Οι εκπρόσωποι των Μουσείων που συμμετέχουν στην Ευρωπαϊκή Ακαδημία παρακολούθησαν και το σεμινάριο με θέμα τις "διάφορες αποχρώσεις των μουσείων".

    Η καθηγήτρια του Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Αλεξάνδρα Μπούνια, ανέφερε στην εισήγησή της ότι η κατανόηση του ρόλου των μουσείων από την ευρύτερη κοινότητα αποτελεί κλειδί για την ένταξη του μουσειακού χώρου στο πολιτισμικό τοπίο και συμβάλλει στην σύνδεση της παραδοσιακής αποστολής ενός μουσείου (συλλογή, συντήρηση και έκθεση) με την προστασία της άυλης κληρονομιάς και την ενεργοποίηση των τοπικών κοινωνιών στους άξονες ανάπτυξης του μουσείου. Επισήμανε επίσης την ανάγκη ολιστικής πρόσληψης του ρόλου του μουσείου σε μία κοινωνία.

    [10] Τα 70 έκλεισε η διάσημη τραγουδίστρια Σερ

    H τραγουδίστρια και ηθοποιός Σερ έκλεισε τα 70 σήμερα και πολλοί θαυμαστές της γιόρτασαν τα γενέθλια της στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter αποτίοντας φόρο τιμής σε εκείνη και την καριέρα της που διαρκεί πάνω από πέντε δεκαετίες.

    Η καλλιτέχνιδα, που γεννήθηκε στην Καλιφόρνια, κέρδισε τη μουσική αναγνώριση ως μέλος των Sonny & Cher που μεσουράνησαν τη δεκαετία του 1960 προτού ξεκινήσει σόλο καριέρα με την οποία κέρδισε μια θέση στο πάνθεον της ιστορίας του πενταγράμμου με επιτυχίες όπως τα τραγούδια "Dark Lady", "If I Could Turn Back Time" και "Believe".

    Οι θαυμαστές της γιόρτασαν τα γενέθλιά της αναρτώντας στο Twitter αγαπημένες τους φωτογραφίες της διάσημης τραγουδίστριας, που έχει κυκλοφορήσει 25 άλμπουμ, έχει κερδίσει ένα βραβείο Γκράμι όπως επίσης και ένα Όσκαρ.

    [11] «Τι να κάνουμε;», ένα βιβλίο ιδεολογικό ντιμπέιτ για τον κομμουνισμό και τη δημοκρατία

    Με το λενινιστικό ερώτημα- τίτλο του κλασικού βιβλίου του Ρώσου επαναστάτη «Τι να κάνουμε;» οι συντάκτες του γαλλικού περιοδικού Philosophie Magazine (Μαρτίν Ντουρού και Μαρτίν Λεγκρό) κυκλοφόρησαν και στα ελληνικά, από τις εκδόσεις Πατάκη, έναν διάλογο των δύο αντιθέτων Γάλλων ιδεολογικών στοχαστών, του Αλαίν Μπαντιού, ο οποίος ελπίζει σε έναν νέο κομμουνισμό και του Μαρσέλ Γκοσέ, που υπεραμύνεται μιας μεταρρυθμιστικής αστικής δημοκρατίας.

    Θέμα της ιδεολογικής αντιπαράθεσης; Ο κομμουνισμός, ο καπιταλισμός και το μέλλον της δημοκρατίας. Αυτό το talk show επιπέδου - το οποίο ουδεμία σχέση έχει με το επίπεδο των τηλεοπτικών καβγάδων της ημεδαπής ιδιωτικής τηλεόρασης- καλύπτει 270 σελίδες και διεξήχθη σε τρεις τρίωρες συναντήσεις σε συμβολικούς χώρους: Η πρώτη στην έδρα του Κομμουνιστικού Κόμματος , η δεύτερη στο ξενοδοχείο Lutetia όπου καταλύουν εκπρόσωποι του παγκοσμιοποιημένου καπιταλισμού και η τρίτη στα γραφεία του φιλελευθέρου εκδοτικού οίκου Gallimard.

    [12] Oλοκληρώθηκε η διαδικασία οικειοθελούς επανεισδοχής 22 μεταναστών και προσφύγων στην Τουρκία

    Στις 11.30 το μεσημέρι υπό τα γνωστά αυστηρά μέτρα περιφρούρησης και με τη συμμετοχή περισσοτέρων των 80 Aστυνομικών και Λιμενικών και στελεχών της Frontex ολοκληρώθηκε η διαδικασία οικειοθελούς επανεισδοχής από τα νησιά του βορείου Αιγαίου στην Τουρκία, 22 μεταναστών και προσφύγων.

    Πρόκειται για άτομα που στο σύνολο τους μπήκαν στην Ελλάδα μετά τις 20 του περασμένου Μαρτίου όταν και ξεκίνησε η εφαρμογή της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας και παραιτήθηκαν του δικαιώματος αιτήσεως ασύλου. Πρόκειται για πέντε Αλγερινούς, πέντε Ιρανούς, έναν Μαροκινό και έναν Αφγανό που κρατούνταν υπό περιορισμό στο χοτ σποτ της Μόριας στη Λέσβο. Αλλά και πέντε Αφγανούς που κρατούνταν στη Χίο και τέλος μια οικογένεια πέντε Ιρακινών που κρατούνταν στη Σάμο. Οι εκτός Λέσβου μεταφέρθηκαν στο σύνολο τους στη Μυτιλήνη σήμερα το πρωί με τα πλοία της γραμμής. Ας σημειωθεί ότι στους παραπάνω αριθμούς περιλαμβάνονταν και πέντε ακόμα Αλγερινοί, τρεις από το χοτ σποτ της Λέσβου και δυο από το χοτ σποτ της Σάμου, οι οποίοι στο μεταξύ προφυλακίστηκαν για σοβαρά πλημμελήματα οι της Λέσβου και για κακουργήματα οι της Σάμου.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, αμέσως μετά την επανεισδοχή τους στην Τουρκία η οποία πραγματοποιήθηκε μέσω του λιμανιού στο Δικελί απέναντι από τη Λέσβο, πρόσφυγες και μετανάστες θα μεταφερθούν σε δημοτικό κλειστό χώρο άθλησης της πόλης Δικελί που λειτουργεί υπό την εποπτεία της τουρκικής υπηρεσίας μεταναστευτικής πολιτικής. Εκεί θα παραμείνουν επί 24ωρο το πολύ και θα λάβουν τα απαραίτητα έγγραφα. Οι έχοντες προσφυγικό προφίλ (Σύριοι στην πλειοψηφία τους που δε συμπεριλαμβάνονται όμως στη σημερινή αποστολή) θα μεταφερθούν σε καταυλισμό προσφύγων στα Άδανα. Οι δε μετανάστες θα μεταφερθούν σε καταυλισμό στην περιοχή Κιρκλαρελί της Κωνσταντινούπολης όπου και θα παραμείνουν έως της όποιας μετακίνησης τους κυρίως στις χώρες καταγωγής τους. Ας σημειωθεί ότι οι έχοντες προσφυγικό προφίλ μπορούν να ξεκινήσουν τη διαδικασία ασύλου στην Τουρκία καθώς και σύμφωνα με τη συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας, να επαναπροωθηθούν σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Εδώ να σημειώσουμε ότι προς το παρόν και παρά τα περί του αντιθέτου λεγόμενα από μεριάς της Τουρκίας ισχύουν τα όσα έχουν συμφωνηθεί με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι ροές προς τα νησιά έχουν ελαχιστοποιηθεί. Χαρακτηριστικά να αναφερθεί ότι το τελευταίο 10ήμερο σε όλα τα νησιά του βορείου Αιγαίου πέρασαν συνολικά 439 πρόσφυγες και μετανάστες αριθμός πολύ μακριά από τις μαζικές εισροές χιλιάδων ανθρώπων σε καθημερινή βάση την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

    [13] Ασύρματη επικοινωνία με το αυτοκίνητο

    Η νέα τεχνολογία ανοίγει νέους ορίζοντες στη χρήση του αυτοκινήτου. Μια καινοτομία που διευκολύνει την χρήση του αυτοκινήτου και λύνει πολλά προβλήματα είναι η ασύρματη επικοινωνία με το αυτοκίνητο από απόσταση μέσω του κινητού τηλεφώνου.

    Ειδικότερα, η Opel, αξιοποιώντας τις δυνατότητες του συστήματος Opel OnStar, προσθέτει τις εξής λειτουργίες στα νέα μοντέλα της: Ο οδηγός έχει την δυνατότητα να στέλνει και να λαμβάνει πληροφορίες από το αυτοκίνητο ενώ δεν βρίσκεται μέσα στο όχημα. Να στέλνει στοιχεία για τον μελλοντικό προορισμό του στο σύστημα πλοήγησης. Να εντοπίζει το όχημα. Να κλειδώνει και να ξεκλειδώνει τις πόρτες.

    Για να εντοπίζει ευκολότερα το αυτοκίνητό του, για παράδειγμα σε ένα πολυσύχναστο, πολυεπίπεδο γκαράζ, ο οδηγός πατάει ένα μπουτόν για να ενεργοποιηθούν η κόρνα και να αναβοσβήσουν τα φώτα. Επίσης, έχει την δυνατότητα να προσθέτει χρήσιμα σχόλια στη λειτουργία Εντοπισμού Οχήματος (Vehicle Location) ακόμα και μία φωτογραφία, που θα τον βοηθήσει να ξαναβρεί εύκολα το αυτοκίνητο.

    Μια ακόμη λειτουργία που βοηθά στην αποφυγή των προστίμων στάθμευσης είναι η ρύθμιση του χρονόμετρου, για να του υπενθυμίζει πότε λήγει ο χρόνος στάθμευσης.

    Επιπρόσθετα, ο οδηγός μπορεί να αναζητήσει σημαντικές πληροφορίες όπως η κατάσταση του λαδιού του κινητήρα, οι πιέσεις των ελαστικών κ.α.

    Οι χρήστες smartphone με λειτουργικό σύστημα Android και iOS έχουν την δυνατότητα να κατεβάσουν την εφαρμογή myOpel από το Google Play Store και το App Store αντίστοιχα. Η Opel OnStar διατίθεται με όλα τα επιβατικά αυτοκίνητα Opel σε Αυστρία, Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Ιρλανδία, Ιταλία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ισπανία και Ελβετία και σαν Vauxhall OnStar στο Ηνωμένο Βασίλειο. Θα ακολουθήσουν άλλες 18 χώρες από τον Αύγουστο του 2016. Στην Ελλάδα αναμένεται από φέτος το φθινόπωρο.

    Σπύρος Ρέκκας

    [14] Η UEFA θα τιμήσει τη Σεβίλη για τις τρεις σερί κατακτήσεις του Europa League

    Η Ευρωπαϊκή Ποδοσφαιρική Συνομοσπονδία θα τιμήσει τη Σεβίλη για την κατάκτηση του τροπαίου στο Europa League για τρίτη διαδοχική χρονιά. Η ομάδα από την Ανδαλουσία έφτασε για τρίτη σερί χρονιά στην κορυφή στον τελικό της Βασιλείας, όταν νίκησε 3-1 τη Λίβερπουλ, μολονότι βρέθηκε πίσω στο σκορ.

    Η ευρωπαϊκή συνομοσπονδία δεν έχει ανακοινώσει ακόμη με ποιο τρόπο θα τιμήσει το επίτευγμα της Σεβίλης, κάτι που προβλέπεται στο καταστατικό του Europa League. Όμως, εάν η ισπανική ομάδα είχε φτάσει στο ίδιο επίτευγμα στη διοργάνωση, όταν αυτή λεγόταν Κύπελλο UEFA, θα της επιτρεπόταν να κρατήσει μόνιμα το τρόπαιο.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 20 May 2016 - 16:32:22 UTC