Browse through our Interesting Nodes of Greek Local Authorities & Servers Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-05-28

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αλ. Τσίπρας: Στρατηγική επιλογή η συνεργασία με τη Ρωσία
  • [02] Σφοδρή επίθεση της Ο.Γεροβασίλη στον Κυριάκο Μητσοτάκη
  • [03] Τριανταεπτάχρονος πυροβόλησε και σκότωσε μια γυναίκα και στη συνέχεια προσπάθησε να αυτοκτονήσει
  • [04] «Πορείες αξιοπρέπειας» έναν μήνα πριν τις εκλογές στην Ισπανία
  • [05] Νέα τηλεφωνική επικοινωνία Μπάϊντεν-Αναστασιάδη
  • [06] Η ΑΕΚ νίκησε 89-81 τον Άρη και πήρε την 3η θέση
  • [07] Ο Μλάντεν Πέτριτς «κρεμάει τα παπούτσια του»
  • [08] Ακόμη ένα τρόπαιο για τον Ολυμπιακό

  • [01] Αλ. Τσίπρας: Στρατηγική επιλογή η συνεργασία με τη Ρωσία

    Σημαντικό βήμα για την ποιοτική αναβάθμιση των σχέσεων Ελλάδας -Ρωσίας σε πολιτικό, οικονομικό και διπλωματικό επίπεδο έγινε σήμερα κατά την συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

    Οι δύο ηγέτες στις δηλώσεις τους εξέφρασαν την βούλησή τους να διευρύνουν σε όλα τα επίπεδα τις διμερείς σχέσεις και την συνεργασία τους σε περιφερειακό επίπεδο, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι αποτελεί στρατηγική επιλογή της Αθήνας η αναβάθμιση των ελληνορωσικών σχέσεων, παρά το γεγονός ότι η χώρα μας είναι ενταγμένη στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ και σέβεται τις υποχρεώσεις της.

    Η τετ α τετ συνάντηση Τσίπρα -Πούτιν διήρκεσε μία ώρα και σαράντα πέντε λεπτά ενώ είχε προγραμματιστεί για τριάντα λεπτά και στην συνέχεια πραγματοποιήθηκαν διευρυμένες συνομιλίες των δύο αντιπροσωπειών. Αμέσως μετά υπογράφηκαν:

  • Πολιτική Διακήρυξη για ελληνο-ρωσικό διάλογο επί διεθνών και περιφερειακών θεμάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος

  • Διακήρυξη Εταιρικής Σχέσης για Εκσυγχρονισμό (σχετικά με οικονομική συνεργασία)

  • Συμφωνίες συνεργασίας (μεταξύ υπουργείων) για Επιστήμη και τεχνολογία, Τουρισμό και Μετεωρολογία.

  • Συμφωνίες συνεργασίας μεταξύ φορέων : Enterprise Greece - Invest in Russia, ΕΛΠΕ - Rosneft , Πανεπιστήμιο Πειραιά - Πανεπιστήμιο Ουραλίων και Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας - Ρωσικό Ινστιτούτο Ενέργειας.

    Τόσο ο κ. Τσίπρας όσο και ο κ. Πούτιν τόνισαν την ανάγκη να επικρατήσει η λογική του διαλόγου και να αμβλυνθούν οι εντάσεις. Ο Ρώσος Πρόεδρος σημείωσε ότι ακούει πολλά λόγια για τις σχέσεις με την Δύση, την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, ωστόσο πρόσθεσε «κανείς δεν μιλάει μαζί μας». Ο κ. Πούτιν αναφέρθηκε στην αντιπυραυλική ασπίδα που προωθούν οι ΗΠΑ στην Ρουμανία και την Πολωνία σημειώνοντας ότι συνιστούν απειλή για την Ρωσία, η οποία, όπως είπε θα απαντήσει την κατάλληλη στιγμή. Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι η Ελλάδα μπορεί να γίνει γέφυρα μεταξύ ΕΕ-ΝΑΤΟ και Ρωσίας και να διαδραματίσει εποικοδομητικό ρόλο. Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την αντίθεσή του στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας σημειώνοντας και τις δεσμεύσεις της χώρας στο πλαίσιο της ΕΕ. Ο κ. Πούτιν δήλωσε σχετικά ότι μόλις η ΕΕ άρει τις κυρώσεις, το ίδιο θα κάνει και η Μόσχα αίροντας τις κυρώσεις που έχει επιβάλλει στην ΕΕ, ενώ έκανε και ένα λογοπαίγνιο λέγοντας ότι δεν περιμένει , η Ελλάδα να κάνει τους άθλους του Ηρακλή στην αυλή της ΕΕ.

    Ερωτηθείς από το ΑΠΕ-ΜΠΕ για την πρόθεση της Τουρκίας να αποκαταστήσει τις σχέσεις της με την Ρωσία, ο κ. Πούτιν άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι και η Μόσχα θέλει αποκατάσταση των σχέσεων, ωστόσο σημείωσε ότι δεν έχει ακούσει καμία συγκεκριμένη πρόταση από την 'Αγκυρα για συγνώμη ή για αποζημίωση για την κατάρριψη του αεροσκάφους και την δολοφονία του Ρώσου πιλότου. Ανέφερε επίσης ότι διεξάγονται διαπραγματεύσεις με την Τουρκία , καθώς όπως σημείωσε υπάρχουν σχετικοί δίαυλοι επικοινωνίας. Ως προς την δημιουργία κουρδικού κράτους , ο κ. Πούτιν είπε ότι η Ρωσία δεν αναμειγνύεται και ότι το θέμα δημιουργίας κουρδικού κράτους αφορά κυρίως τις χώρες που έχουν Κούρδους στο έδαφός τους.

    Ο κ. Τσίπρας τόνισε πολλές φορές ότι είναι ανάγκη συνεργασίας μεταξύ ΕΕ -ΝΑΤΟ και Ρωσίας υπογραμμίζοντας ότι δεν νοείται αρχιτεκτονική ασφαλείας της οποίας δεν είναι μέρος η Ρωσία.

    Στην εισηγητική του δήλωση ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την ικανοποίησή του για την αναβάθμιση των ελληνορωσικών σχέσεων, ενώ έκανε εκτενή αναφορά στο αφιερωματικό έτος Ελλάδας-Ρωσίας και στο πλήθος εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο αυτό. Εκτενή αναφορά έκανε και ο κ. Πούτιν στο αφιερωματικό έτος.

    Ο πρωθυπουργός είπε ότι η επίσκεψη Πούτιν πραγματοποιείται σε μια σημαντική συγκυρία καθώς μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης η Ελλάδα αφήνει πίσω της μια περίοδο αβεβαιότητας και βάζει τις προϋποθέσεις για ανάπτυξη. Τόνισε ότι η ανάπτυξη της διμερούς συνεργασίας σε πλήθος τομέων, στον τουρισμό, την ενέργεια, την έρευνα, την τεχνολογία, το εμπόριο κλπ σε συνδυασμό με την εγκαινίαση του πολιτικού διαλόγου για περιφερειακά και διεθνή θέματα θα δώσουν μεγάλη ώθηση στις διμερείς σχέσεις. Ο πρωθυπουργός σημείωσε και την στήριξη που παρέχει η Ρωσία στην Κύπρο, αλλά και τον ρόλο της στην Συρία.

    Ιδιαίτερα θετικός ήταν και ο τόνος των δηλώσεων του κ. Πούτιν που τόνισε ότι το μεγάλο πακέτο που συμφωνήθηκε σήμερα δείχνει ότι οι ελληνορωσικές σχέσεις έχουν προοδευτική τάση και πρόσθεσε ότι υπάρχουν περιθώρια να γίνει ακόμη περισσότερη δουλειά.

    Ιδιαίτερα θετικός ήταν ο κ. Πούτιν στην ανάπτυξη του τουριστικού ρεύματος από την Ρωσία προς την Ελλάδα αναφέροντας ότι φέτος 1.000.000 Ρώσοι θα κάνουν διακοπές στην Ελλάδα και αν δεν υπήρχαν προβλήματα με τις θεωρήσεις ο αριθμός αυτός θα ήταν τριπλάσιος. Ο πρωθυπουργός, αλλά και το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών σημείωσαν ότι ήδη εργάζονται εντατικά για την ταχύτερη έκδοση των θεωρήσεων.

    Ως προς τον νότιο διάδρομο, τον αγωγό που συζητείται ο κ. Πούτιν σημείωσε ότι αν ξεπεραστούν τα εμπόδια το έργο θα γίνει, διαφορετικά είπε, η Ρωσία δεν μπορεί να βάλει χρήματα. Ο πρωθυπουργός είπε για το ίδιο θέμα, ότι η Ελλάδα θέλει να καταστεί ενεργειακός κόμβος και σημείωσε ότι οι αγωγοί μπορούν να γίνουν γέφυρα φιλίας και όχι αφορμή για συγκρούσεις.

    «Η επίσκεψή σας χτίζει τα θεμέλια μιας πολύ ουσιαστικής σχέσης ανάμεσα στις δύο χώρες και τους λαούς μας» είπε ο πρωθυπουργός αποχαιρετώντας

    τον Ρώσο Πρόεδρο και ο κ. Πούτιν του απάντησε: «Χαρά μου να σας δω στη Ρωσία, οποιαδήποτε στιγμή».

    [02] Σφοδρή επίθεση της Ο.Γεροβασίλη στον Κυριάκο Μητσοτάκη

    "Τουλάχιστον προκλητικό" χαρακτηρίζει η Όλγα Γεροβασίλη σε δήλωσή της για την ομιλία του προέδρου της ΝΔ, το "να υποδύεται ο κ. Μητσοτάκης τον πολιτικό που εμφανίστηκε μόλις εχθές πάνω στην γη, με μοναδικό του σκοπό να υπερασπιστεί τους αδύναμους και το δημόσιο συμφέρον".

    Η κυβερνητική εκπρόσωπος σημειώνει επίσης ότι "αποτελεί έκφραση αισθήματος ήττας η οργή που εκδηλώνει για το γεγονός ότι η αξιολόγηση έκλεισε, και μια περίοδος πολιτικής σταθερότητας και οικονομικής ανάκαμψης έχει ήδη ξεκινήσει".

    "Του ευχόμαστε δύναμη και κουράγιο, γιατί η παραμονή του στην αντιπολίτευση θα είναι μακρά", αναφέρει η κ. Γεροβασίλη.

    [03] Τριανταεπτάχρονος πυροβόλησε και σκότωσε μια γυναίκα και στη συνέχεια προσπάθησε να αυτοκτονήσει

    Στα τραύματά της υπέκυψε σε νοσοκομείο των Ιωαννίνων μια 37χρονη γυναίκα η οποία πυροβολήθηκε από έναν άνδρα, επίσης 37 ετών, λίγο μετά τις 6 το απόγευμα. Ο 37χρονος στη συνέχεια προσπάθησε να βάλει τέρμα στη ζωή του με το ίδιο όπλο και νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.

    Η άτυχη γυναίκα που έμενε στο χωρίο Μεταμόρφωση Ιωαννίνων είναι μητέρα δυο παιδιών.

    Ο δράστης και παρολίγον αυτόχειρας κατάγεται από το γειτονικό χωρίο Ασφάκα. Την προανάκριση για την υπόθεση διενεργεί η Ασφάλεια Ιωαννίνων.

    [04] «Πορείες αξιοπρέπειας» έναν μήνα πριν τις εκλογές στην Ισπανία

    Έναν μήνα πριν από τις εκλογές, χιλιάδες Ισπανοί συμμετείχαν σήμερα σε «πορείες αξιοπρέπειας» με κεντρικό σύνθημα «ψωμί, δουλειά, στέγη», για να απορρίψουν «τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές που επιβάλλουν οι Βρυξέλλες».

    Στη Μαδρίτη, οι διαδηλώσεις κατευθύνθηκαν προς την Πουέρτα ντε Σολ, όπου τους διαδηλωτές περίμενε ένα πανό που έγραφε: «για την δημοκρατική εξέγερση των λαών της Ευρώπης, κυριαρχία, αξιοπρέπεια, αλληλεγγύη». Οι διαδηλωτές καταλάμβαναν το ήμισυ της πλατείας.

    Οι πρώτες μεγάλες «πορείες αξιοπρέπειας» πραγματοποιήθηκαν στη Μαδρίτη στις 22 Μαρτίου 2014 συγκεντρώνοντας δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους. Σήμερα, περισσότερες από 125 πολιτικές, συνδικαλιστικές και κοινωνικές οργανώσεις απηύθυναν κάλεσμα για πορείες σε τριάντα περίπου ισπανικές πόλεις από τη Σεβίλη μέχρι τη Βαρκελόνη, «ώστε οι άνθρωποι να κάνουν φανερή την αγανάκτησή τους».

    [05] Νέα τηλεφωνική επικοινωνία Μπάϊντεν-Αναστασιάδη

    Νέα τηλεφωνική συνομιλία - τη δεύτερη σε δύο μέρες - είχαν ο Αμερικανός αντιπρόεδρος, Τζο Μπάϊντεν και ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, μετά την εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις για το κυπριακό από την συνάντηση του γ.γ. του ΟΗΕ με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί στην Κωνσταντινούπολη.

    Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, δήλωσε ότι ο κ. Μπάιντεν εξέφρασε τη στήριξη της αμερικανικής κυβέρνησης στον διάλογο για το κυπριακό. Πρόσθεσε ότι ο Τζο Μπάιντεν ανέλαβε πρωτοβουλίες για να μην επαναληφθούν παρόμοιες ενέργειες στο μέλλον. Ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι δεν έχει καθοριστεί ακόμα συνάντηση των ηγετών των δύο κοινοτήτων, αλλά, σημείωσε, ότι εκτονώνεται η εμπλοκή, μετά και τις εξηγήσεις του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.

    [06] Η ΑΕΚ νίκησε 89-81 τον Άρη και πήρε την 3η θέση

    Η ΑΕΚ επικράτησε με 89-81 του Άρη στο ΟΑΚΑ κάνοντας έτσι το 3-1 στην σειρά των «Μικρών» τελικών και κατέκτησε την 3η θέση του πρωταθλήματος της Α1, για πρώτη φορά μετά το 2005. Κορυφαίος για την Ένωση ήταν ο Μαλίκ Χέρστον με 24 πόντους και 5 ασίστ, με άξιο συμπαραστάτη τον Τζέι Κόβαν Μπράουν με 22 πόντους. Από τους φιλοξενούμενους ξεχώρισαν οι Γουότερς (17π.) και Γουάιτ με 16 πόντους και 7 ριμπάουντ.

    Τα δεκάλεπτα: 22-18, 43-38, 73-64, 89-81

    [07] Ο Μλάντεν Πέτριτς «κρεμάει τα παπούτσια του»

    Ο Μλάντεν Πέτριτς πήρε την μεγάλη απόφαση και στον εντός έδρας αγώνα του Παναθηναϊκού με τον Πανιώνιο, θα φορέσει για τελευταία φορά -ως επαγγελματίας- ποδοσφαιρικά παπούτσια. Ο Κροάτης επιθετικός ανακοίνωσε την απόφαση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, γράφοντας χαρακτηριστικά:

    «Κάποιες φορές μια φωτογραφία λέει περισσότερα από χίλιες λέξεις. Αλλά αυτή τη φορά πρέπει να πω κάτι. Δεν έχει σημασία πόσο πολύ με πονάει ότι αύριο θα είναι το τελευταίο μου παιχνίδι στη Λεωφόρο. Θέλω να ευχαριστήσω τον προπονητή Αντρέα Στραματσόνι για την εμπιστοσύνη που μου έδειξε και την πρόταση να συνεχίσω την καριέρα μου, αλλά μετά από 19 χρόνια επαγγελματικού ποδοσφαίρου ήρθε η ώρα να πω αντίο.

    Πρώτα απ? όλα θέλω να ευχαριστήσω την όμορφη σύζυγό μου, που είναι στο πλευρό μου τα τελευταία 13 χρόνια. Ευχαριστώ την οικογένειά μου. Τον μάνατζέρ μου, τους φίλους μου και τους φιλάθλους για τις πολλές αξέχαστες αναμνήσεις. Θα μου λείψετε εσείς και το όμορφο παιχνίδι».

    Ο Πέτριτς έκανε σημαντική καριέρα στα ευρωπαϊκά γήπεδα, αγωνιζόμενος μεταξύ άλλων, σε Ντόρτμουντ, Αμβούργο, Γουέστ Χαμ, ενώ χρίσθηκε διεθνής 45 φορές και σημείωσε 13 γκολ.

    [08] Ακόμη ένα τρόπαιο για τον Ολυμπιακό

    Εύκολο έργο είχε ο Ολυμπιακός και στον τελικό του final-4 του Κυπέλλου υδατοσφαίρισης των ανδρών, που διεξήχθη στο κολυμβητήριο του Λαιμού. Οι «ερυθρόλευκοι» επικράτησαν άνετα 12-5 της Βουλιαγμένης, κατέκτησαν το 18ο κύπελλο της ιστορίας τους, ολοκλήρωσαν το εγχώριο νταμπλ με το απόλυτο νικών και πλέον ετοιμάζονται για το μεγάλο ραντεβού της χρονιάς, το final-6 του Champions League, που θα διεξαχθεί την επόμενη εβδομάδα στη Βουδαπέστη.

    Τα οκτάλεπτα (με πρώτη την τυπικά γηπεδούχο Βουλιαγμένη): 1-3, 1-3, 1-3, 2-3


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 28 May 2016 - 18:32:23 UTC