Browse through our Interesting Nodes on Secondary Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-06-06

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Το ΔΝΤ απορρίπτει τον Νεοφιλελευθερισμό: Στοπ στη λιτότητα και έλεγχος στις επενδύσεις
  • [02] Σε εποικοδομητικό κλίμα η συνάντηση Κοτζιά με τον Αλβανό ομόλογό του
  • [03] Λ. Κρέτσος:«Φρένο» στην κρατική διαφήμιση σε παράνομες επιχειρήσεις του διαδικτύου
  • [04] Ξεκίνησε στην αρμόδια Επιτροπή, η συζήτηση του αναπτυξιακού νομοσχεδίου
  • [05] Γ. Αμανατίδης: Μήνυμα ενότητας και ελπίδας η Σύνοδος της Ορθοδόξου Εκκλησίας
  • [06] Ι. Μυλόπουλος: «Ο σταθμός της Βενιζέλου θα είναι ένα brand name για τη Θεσσαλονίκη»
  • [07] Eρντογάν: H Γερμανία οφείλει να λογοδοτήσει πρώτη για το Ολοκαύτωμα
  • [08] Προβάδισμα των υποστηρικτών της "εξόδου" από την ΕΕ από εκείνους της "παραμονής"
  • [09] Τραυματίες εξ αιτίας αναταράξεων σε πτήση της Malaysia Airlines
  • [10] Θετική επί της αρχής η έκθεση της Κομισιόν για την αξιολόγηση
  • [11] Τιμούρ Κετσπάγια: Αναζητώντας την προσωπική του... Ανόρθωση
  • [12] Ο Κετσπάγια νέος προπονητής της ΑΕΚ

  • [01] Το ΔΝΤ απορρίπτει τον Νεοφιλελευθερισμό: Στοπ στη λιτότητα και έλεγχος στις επενδύσεις

    του Μαουρίτσιο Ρίτσι*

    Για όποιον είναι πεπεισμένος πως οι ιδέες μετράνε και πως στο τέλος έχουν κάποια επιρροή πάνω στην πραγματικότητα, τούτη είναι μία ιστορία άκρως εντυπωσιακή. Και προπαντός βοηθά να κατανοήσουμε τα τελευταία 30 χρόνια κι ίσως ακόμη και τα επόμενα. Είναι ο απολογισμός της μάχης του μεγαλύτερου οικονομικού οργανισμού - του ΔΝΤ - με τον εαυτό του και με την κληρονομιά του όσον αφορά το πιο σημαντικό θέμα της ύπαρξής του: Tις στρατηγικές για την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας.

    Υπάρχει ένα σταθερό νήμα που ενώνει τον Ρίγκαν, τη Θάτσερ, τη φιλελευθεροποίηση και τις ιδιωτικοποιήσεις στη δεκαετία του ?80, την παλιγγενεσία της δεξιάς απέναντι στην μεταπολεμική ηγεμονία της Σοσιαλδημοκρατίας και την επονομαζόμενη «Συναίνεση της Ουάσιγκτον» (Washington Consensus), το πακέτο των ιδεολογημάτων που, με άξονα το ΔΝΤ, θα υιοθετηθεί, με την ετικέτα του Νεοφιλελευθερισμού, κατά την ασιατική κρίση του 98: Ιδιωτικοποιήσεις, φιλελευθεροποίηση, λιτότητα, ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί, αναθέρμανση των εξαγωγών μέσω της ανάκτησης της ανταγωνιστικότητας (δηλαδή με μείωση μισθών), επίμονη αναζήτηση της εμπιστοσύνης των χρηματαγορών, αφήνοντας ανοιχτή τη χώρα στη ροή κι εκροή κεφαλαίων. Λίγο ως πολύ η ίδια συνταγή που εφαρμόστηκε στην Ευρώπη μετά το 2008, ιδίως στην Ελλάδα και την Ισπανία.

    Το άρθρο που δημοσίευσαν τρεις επιφανείς οικονομολόγοι του Ταμείου σε μία από τις επίσημες περιοδικές του εκδόσεις, το F&D, υπό τον τίτλο «Υπερεξαχθείς Νεοφιλελευθερισμός» είναι κάτι παραπάνω από ένας αναστοχασμός. Αν και οι συγγραφείς του αρνούνται ότι πρόθεσή τους είναι να προβούν σε μία εκ βάθρων αναθεώρηση της «Συναίνεση της Ουάσιγκτον», στην ουσία βρισκόμαστε ενώπιον μίας άμεσης αμφισβήτησης των δύο βασικών πυλώνων του Νεοφιλελευθερισμού.

    Η κίνηση των κεφαλαίων πάνω απόλα: Είτε υπάρχει εμπιστοσύνη από τις αγορές, ή όχι, αν οι άμεσες επενδύσεις πάνε καλά, οι αντίστοιχες χρηματοοικονομικές και οι κερδοσκοπικές μπορεί να είναι βλαβερές, ή όχι, αλλά υπάρχει η δυνατότητα να τις ελέγξεις σύντομα. Κατόπιν, η λιτότητα: Δύσκολο να διακρίνεις τα οφέλη, με όρους ώθησης της προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης. Απεναντίας, βγάζει μάτι το κόστος, με όρους διόγκωσης των ανισοτήτων. Κι είναι τούτες οι ανισότητες που πλήττουν, πρωτίστως, το επίπεδο και τη βιωσιμότητα της ανάπτυξης. Η λιτότητα μπορεί να είναι αναπόφευκτη για χώρες με υψηλό επίπεδο χρέους, αλλά αυτό δεν συνεπάγεται πως αποτελεί πανάκεια για όλους. Το να εξασφαλίσεις την εμπιστοσύνη των αγορών, αποδεικνύοντας το πόσο σοβαρά εννοείς να μειώσεις το χρέος, συνεπάγεται απώλειες κατά πολύ μεγαλύτερες από τα προσδοκώμενα κέρδη. Συνήθως, τούτη η στρατηγική έχει ως αποτέλεσμα μείωση του ΑΕΠ, αύξηση της ανεργίας κατά 0,6% κι όποιος μπορεί ας ξοδέψει.

    Στο Βερολίνο κατάλαβαν αμέσως - και καλά - το περιεχόμενο του άρθρου και πρέπει να διαμαρτυρήθηκαν, εξαναγκάζοντας τον τωρινό επικεφαλής οικονομολόγο του ΔΝΤ, Μορίς Όμπστφελντ, σε μία δύσκολη άσκηση ισορροπίας, να παρέμβει μέσα από την ιστοσελίδα του ΔΝΤ και να λάβει αποστάσεις από όσα καταθέτει στο άρθρο του, ο Τζόναθαν Όστρι, που επιπλέον είναι κι ο άμεσος υφιστάμενός του, δίχως όμως να τα διαψεύδει άμεσα. Όμως, ο Όστρι, επαναλαμβάνει πράγματα που από καιρό προτείνουν οι ερευνητές του ΔΝΤ και τονίζουν και στελέχη χαμηλότερα στην ιεραρχία του. Πιο ενδιαφέρον, βέβαια, θα ήταν να κατανοήσουμε αν αυτό που αναμασούν οι εγκέφαλοι του ΔΝΤ κάποια στιγμή θα φτάσει να επηρεάσει τις επιχειρησιακές επιλογές τους, για παράδειγμα σε ό,τι αφορά την Ελλάδα.

    Εδώ θα πρέπει πάντως να αναγνωρίσουμε πως το Ταμείο είναι το μόνο που έως σήμερα έχει παραδεχθεί τα λάθη του στη διαχείριση της ελληνικής κρίσης και στο ότι επέτρεψε στη λιτότητα να γονατίσει την οικονομία παραπάνω - ίσως - από τα όρια αντοχής της. Ακόμη αναμένουμε ένα mea culpa και από τις Βρυξέλλες και τη Φρανκφούρτη. Κι άλλωστε, το ΔΝΤ έχει περιγράψει επίσης και τις λογικές συνέπειες αυτών των επιλογών. Ζητώντας μάλιστα να επωμιστούν το κόστος των λαθών κι εκείνοι που τα επικαθόρισαν, δηλαδή οι πιστωτές (από την ΕΕ έως τις εθνικές κυβερνήσεις) και να αποδεχθούν ένα ψαλίδισμα του χρέους. Φυσικά, θα ήταν πολύ συμπαθές εάν, συναφώς, οι ταγοί του ΔΝΤ ανακοίνωναν πως θα συμπεριφερθούν κατά τον ίδιον τρόπο με τις πιστώσεις του Ταμείου στην Αθήνα. Άλλωστε τούτος είναι κι ο μόνος τρόπος που το ΔΝΤ θα μπορέσει να ξανασυμφιλιωθεί με τον εαυτό του.

  • Ο Μαουρίτσιο Ρίτσι αρθρογραφεί στη «La Repubblica» για θέματα ενέργειας, απασχόλησης, καθώς και πολιτικά θέματα. Είναι συγγραφέας πολλών βιβλίων. Από κοινού με τον Μάσιμο Μασίνι, δημοσιογράφο στην εφημερίδα «Il Sole-24 Ore», συνέγραψε το «Il Lungo Autunno Freddo» - Το μακρύ ψυχρό φθινόπωρο (εκδόσεις FrancoAngeli, 1998), για την κατάρρευση του ιταλικού πολιτικού συστήματος μετά τα σκάνδαλα της δεκαετίας του '90.

    Τα κείμενα που φιλοξενούνται στη στήλη «Ιδέες και Απόψεις» του ΑΠΕ- ΜΠΕ δημοσιεύονται αυτούσια και απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του πρακτορείου.

    [02] Σε εποικοδομητικό κλίμα η συνάντηση Κοτζιά με τον Αλβανό ομόλογό του

    Σε καλό κλίμα διεξήχθη η συνάντηση που είχε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς με τον Αλβανό ομόλογό του, Ντικμίρ Μπουσάτι, στα Τίρανα. Οι δύο υπουργοί συμφώνησαν σε έναν οδικό χάρτη, έναν κοινό μηχανισμό, ο οποίος θα κινηθεί εντατικά για την επίλυση όλων των ανοιχτών ζητημάτων, με βάση μία κοινή δέσμευση και μία κοινή ατζέντα, ώστε σύντομα να αποδώσει τους πρώτους καρπούς.

    Στόχος όλων των ενεργειών μας, όπως είπε ο κύριος Μπουσάτι στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον κύριο Κοτζιά, θα είναι πως θα βρούμε λύσεις. Δεν ήταν εύκολο να φτάσουμε μέχρι εδώ, πρόσθεσε, ευχαριστώντας τον κύριο Κοτζιά και επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχει καμία άλλη εναλλακτική επιλογή από το να βρούμε λύσεις. Δεν είναι προς το συμφέρον της Αλβανίας να μην έχει καλές σχέσεις με την Ελλάδα, την οποία θεωρεί στρατηγικό της εταίρο, επισήμανε ο επικεφαλής της αλβανικής διπλωματίας.

    Ο κύριος Κοτζιάς από την πλευρά του τόνισε ότι οι δύο πλευρές πρέπει να κινηθούν με κουλτούρα διαλόγου και συναίνεσης, δηλαδή με ευρωπαϊκό τρόπο. Πρόσθεσε ότι η πρόταση για τον οδικό χάρτη στηρίζεται στα εργαλεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι δύο χώρες, είπε ο κύριος Κοτζιάς, πρέπει να σηκώσουν το μεγάλο βάρος της ενταξιακής πορείας των δυτικών Βαλκανίων στην Ε.Ε. βγάζοντας τα βαρίδια του παρεθλόντος από πάνω τους και συμβάλλοντας σε αυτή την κατεύθυνση. Ο κύριος Κοτζιάς ευχαρίστησε τον Αλβανό ομόλογό του για τους ανοιχτούς ορίζοντες - που όπως είπε- έχει ο κύριος Μπουσάτι και επισήμανε ότι όταν συζητούν για τις διαφορές των δύο πλευρών, αυτό γίνεται πάντα με βάση την κουλτούρα του δημοκρατικού διαλόγου. Οι διεθνείς συμφωνίες επισήμανε ο κύριος Κοτζιάς, στηρίζονται στο διεθνές δίκαιο και παράγουν διεθνείς δεσμεύσεις.

    [03] Λ. Κρέτσος:«Φρένο» στην κρατική διαφήμιση σε παράνομες επιχειρήσεις του διαδικτύου

    Βήμα εξυγίανσης στον «αχανή» και ενίοτε ανεξέλεγκτο χώρο του διαδικτύου χαρακτηρίζει το μητρώο επιχειρήσεων ηλεκτρονικών ΜΜΕ (Μητρώο Online Media) ο γγ Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, Λευτέρης Κρέτσος, ο οποίος μιλώντας στο «Πρακτορείο 104,9 FM», ξεκαθάρισε ότι στο εξής δεν πρόκειται να καταλήξουν χρήματα από κρατικές διαφημίσεις σε ανυπόληπτες εταιρείες, ορισμένες από τις οποίες λειτουργούν ακόμα και χωρίς ΑΦΜ.

    Ο κ. Κρέτσος, ανέφερε στην εκπομπή «Δύο στις 12» ότι το μητρώο επιχειρήσεων ηλεκτρονικών ΜΜΕ, το οποίο παρουσιάζεται αύριο από τον υπουργό Επικρατείας, Νίκο Παππά, είναι μία πρωτοβουλία που θεσμοθετήθηκε με τον νόμο 4339/1, λειτουργεί ουσιαστικά ως μηχανισμός πιστοποίησης και δίνει κίνητρα στις νόμιμες επιχειρήσεις να ενταχθούν σε αυτό. «Αυτό το οποίο είναι καθαρό, είναι ότι δεν θα επιτρέψουμε τα χρήματα της κρατικής διαφήμισης, δηλαδή τα χρήματα του ελληνικού λαού, να δίνονται σε αγνώστου ταυτότητας παραλήπτες στο διαδίκτυο», τόνισε ο κ. Κρέτσος και έκανε γνωστό ότι η εγγραφή στο μητρώο θα είναι προαιρετική, ενώ προανήγγειλε ότι σε δεύτερη φάση θα υπάρξει και η δυνατότητα ελέγχου μέσων ενημέρωσης που υποκλέπτουν ειδήσεις και τις μεταδίδουν στο διαδίκτυο.

    Όπως υπογράμμισε, με την ανεξέλκτη κατάσταση που επικρατεί σήμερα στο διαδίκτυο, θιγόμενη είναι και η ελευθεροτυπία και επεσήμανε ότι μπορεί να υπάρχουν εταιρείες ΜΜΕ που δεν διαθέτουν ούτε καν ΑΦΜ, ότι γίνονται με αυτές συναλλαγές και διαφημιστικές καταχωρήσεις, ενώ ταυτόχρονα σημειώνονται κρούσματα διασποράς ψευδών ειδήσεων και ρητορική μίσους.

    «Ελπίζουμε ότι το μητρώο θα είναι και ένα πρώτο βήμα να κάτσουν στο τραπέζι οι αρμόδιοι φορείς, δηλαδή οι επαγγελματικές ενώσεις των δημοσιογράφων, ώστε αυτοί να καθορίσουν ένα νέο κώδικα δεοντολογίας που θα πρέπει να διέπει να το διαδίκτυο», είπε ο κ. Κρέτσος.

    [04] Ξεκίνησε στην αρμόδια Επιτροπή, η συζήτηση του αναπτυξιακού νομοσχεδίου

    Ξεκίνησε, με τους εισηγητές των κομμάτων και με κανονικές διαδικασίες, στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, η επεξεργασία, επί της αρχής, του νομοσχεδίου με τίτλο «Θεσμικό Πλαίσιο Επενδύσεων για την περιφερειακή οικονομική ανάπτυξη, Σύσταση Αναπτυξιακού Συμβουλίου και άλλες διατάξεις».

    Όπως αποφασίστηκε, κατά πλειοψηφία, αύριο, στις 12:00, θα κληθούν να καταθέσουν τις απόψεις τους οι αρμόδιοι συνδικαλιστικοί φορείς, ενώ την Τετάρτη, 8 Ιουνίου, θα γίνει συζήτηση επί των άρθρων και την Πέμπτη, 9 Ιουνίου, θα ολοκληρωθεί η δεύτερη ανάγνωση.

    Η συζήτηση του αναπτυξιακού νόμου στην Ολομέλεια αναμένεται να αρχίσει την επόμενη εβδομάδα.

    [05] Γ. Αμανατίδης: Μήνυμα ενότητας και ελπίδας η Σύνοδος της Ορθοδόξου Εκκλησίας

    Η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος της Ορθοδόξου Εκκλησίας θα στείλει μήνυμα ενότητας στους Ορθόδοξους Χριστιανούς, αλλά αποτελεί επίσης και μια ελπιδοφόρα προοπτική για ολόκληρο τον σύγχρονο κόσμο, τόνισε ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης, σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση της σχετικής Ειδικής Επιτροπής, που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών.

    «Η πραγματοποίηση της Μεγάλης και Αγίας Συνόδου της Ορθοδόξου Εκκλησίας, στο Κολυμπάρι Χανίων της Κρήτης από τις 16 έως τις 27 Ιουνίου, είναι μια ελπιδοφόρα προοπτική, όχι μόνο για τον χριστιανικό κόσμο, αλλά για ολόκληρο τον κόσμο. Η πραγματοποίησή της θα στείλει ένα μήνυμα ενότητας στον ορθόδοξο κόσμο και ένα μήνυμα σε έναν κόσμο που ταλαιπωρείται αυτή τη στιγμή από διάφορα προβλήματα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Αμανατίδης.

    Σε αυτό το πλαίσιο υπογράμμισε τη σημασία διεξαγωγής της συνόδου επισημαίνοντας: «Η σύνοδος αποτελεί το σημαντικότερο γεγονός της ορθόδοξης εκκλησίας τα τελευταία 1.300 χρόνια, ενώ είναι η πρώτη συνάντηση όλων των ορθόδοξων προκαθήμενων και επισκόπων μετά το Σχίσμα του 1054 μ. Χ. Στη Σύνοδο θα μετέχουν όλοι οι προκαθήμενοι (πατριάρχες, αρχιεπίσκοποι) από τις 14 αυτοκέφαλες Εκκλησίες ενώ ο συνολικός αριθμός των συμμετεχόντων αναμένεται να ξεπεράσει τους 500».

    Εξάλλου, ο υφυπουργός Εξωτερικών διαβεβαίωσε ότι η Πολιτεία έχει λάβει όλα τα μέτρα, ώστε η σύνοδος να στεφθεί από πλήρη οργανωτική επιτυχία. Μάλιστα, με σκοπό τον συντονισμό των εμπλεκόμενων κρατικών και εκκλησιαστικών φορέων, εδώ και αρκετούς μήνες λειτουργεί στο υπουργείο Εξωτερικών μη αμειβόμενη επιτροπή για την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο. Η Ειδική Επιτροπή της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδόξου Εκκλησίας, που συγκροτήθηκε αποκλειστικά για τη διεξαγωγή της συνόδου, συνεδρίασε σήμερα για τελευταία φορά στο υπουργείο Εξωτερικών, καθώς επιτέλεσε τον λόγο για τον οποίο συγκροτήθηκε.

    Σύμφωνα με όσα έχουν ήδη συμφωνηθεί, τα θέματα που θα συζητηθούν κατά τη διάρκεια της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου αφορούν 6 θεματικές ενότητες: ειδικότερα την Αποστολή της Ορθόδοξης Εκκλησίας στον σύγχρονο κόσμο, το Αυτόνομο στην ορθόδοξη Εκκλησία και ανακήρυξής του, το μυστήριο του γάμου και τα κωλύματα αυτού, τη σπουδαιότητα της νηστείας και η τήρηση αυτής σήμερα και τις σχέσεις της Ορθόδοξης Εκκλησίας προς τον λοιπό χριστιανικό κόσμο.

    [06] Ι. Μυλόπουλος: «Ο σταθμός της Βενιζέλου θα είναι ένα brand name για τη Θεσσαλονίκη»

    Με καθυστέρηση ενός περίπου χρόνου σε σχέση με το υπόλοιπο έργο, θα ολοκληρωθεί η κατασκευή του σταθμού Βενιζέλου του μετρό της Θεσσαλονίκης, ανέφερε στο «Πρακτορείο 104,9 FM» ο πρόεδρος της «Αττικό Μετρό», Γιάννης Μυλόπουλος, υπογραμμίζοντας ότι το τμήμα της παλιάς οδού Εγνατίας που θα αναδειχθεί στον σταθμό θα έχει εφάμιλλο αρχαιολογικό ενδιαφέρον με τον Λευκό Πύργο και την Αψίδα του Γαλερίου και θα αποτελέσει «brand name» για την πόλη.

    «Θα γίνει ένα έργο για το οποίο θα είμαστε υπερήφανοι, πρόκειται για ολόκληρο τμήμα αρχαίου δρόμου, μια πόλη κάτω από την πόλη, όπως είναι ο Λευκός Πύργος και η αψίδα του Γαλερίου. Έτσι θα είναι και ο σταθμός της Βενιζέλου θα είναι ένα brand name για τη Θεσσαλονίκη» είπε στην εκπομπή «ΑΠΕριττα» ο κ. Μυλόπουλος, διευκρινίζοντας ότι θα γίνει εξαρχής ο σχεδιασμός της μελέτης και ότι θα δοθεί σε χρήση το 2021, με καθυστέρηση περίπου ενός χρόνου από τους υπόλοιπους σταθμούς της βασικής γραμμής.

    Ο πρόεδρος της «Αττικό Μετρό», ανέφερε, επίσης, ότι έως στιγμής έχει ολοκληρωθεί κατά 80% η διάνοιξη των σηράγγων της βασικής γραμμής (Ν.Σ. Σταθμός -Νέα Ελβετία) από τους δύο μετροπόντικες και ως το τέλος του χρόνου θα ολοκληρωθεί το 100%, ενώ, αντίστοιχα, σε ποσοστό 80% ολοκληρώθηκαν και οι αρχαιολογικές εργασίες και στις αρχές του 2017 θα αποχωρήσουν από τα εργοτάξια οι αρχαιολόγοι.

    [07] Eρντογάν: H Γερμανία οφείλει να λογοδοτήσει πρώτη για το Ολοκαύτωμα

    «Γερμανία στο ξαναλέω: Λογοδότησε πρώτα εσύ για το Ολοκαύτωμα, λογοδότησε εσύ πρώτα για την εξόντωση 100.000 ανθρώπων στη Ναμίμπια. Είσαι η τελευταία χώρα η οποία μπορεί να κατηγορήσει την Τουρκία για τη λεγόμενη γενοκτονία των Αρμενίων». Εξάλλου, η Τουρκία δεν έχει να κρύψει τίποτα στο θέμα αυτό. Τα τουρκικά αρχεία είναι στη διάθεση των επιστημόνων. «Εάν βρείτε κάτι που να το επιβεβαιώνει τότε είμαστε πρόθυμοι να το εξετάσουμε. Η ιστορία μας δεν είναι η ιστορία μαζικών φόνων, η ιστορία μας είναι μια ιστορία ευσπλαχνίας. Αυτή είναι η διαφορά μεταξύ μας». Η αποστροφή αυτή της ομιλίας του Προέδρου του Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη αναπαράγεται σήμερα από όλο τον γερμανικό Τύπο. Φυσικά και θα βλάψει τις γερμανο-τουρκικές σχέσεις το ψήφισμα του γερμανικού κοινοβουλίου, συμπλήρωσε ο Ρ.Τ. Ερντογάν, αλλά δεν ανέφερε συγκεκριμένα πώς θα αντιδράσει.

    Αναφορά γίνεται επίσης στον γερμανικό Τύπο και στην επίθεση του Τούρκου Προέδρου κατά των Γερμανών βουλευτών τουρκικής καταγωγής, οι οποίοι υπερψήφισαν την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων στο γερμανικό Κοινοβούλιο: «Ορισμένοι θεωρούν ότι είναι Τούρκοι, αλλά τι είδους Τούρκοι είναι τέλος πάντων. Το αίμα τους πρέπει να εξεταστεί από αιματολογικό εργαστήριο. Το αίμα τους είναι χαλασμένο». Ο Ερντογάν τους κατηγόρησε μάλιστα ότι είναι το μακρύ χέρι του απαγορευμένου Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (PKK) στη Γερμανία. «Είναι ούτως ή άλλως γνωστό τίνος φερέφωνα είναι», είπε.

    [08] Προβάδισμα των υποστηρικτών της "εξόδου" από την ΕΕ από εκείνους της "παραμονής"

    Η εκστρατεία υπέρ της εξόδου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση προηγείται κατά 4-5 ποσοστιαίες μονάδες ενόψει του δημοψηφίσματος που θα διεξαχθεί την 23η Ιουνίου, σύμφωνα με ηλεκτρονικές δημοσκοπήσεις που διενεργήθηκαν από τις εταιρίες δημοσκοπήσεων ICM και YouGov.

    Η δημοσκόπηση του ICM, στην οποία έλαβαν μέρος 1.741 άτομα από τις 3-5 Ιουνίου, έδειξε ότι το 48% θα ψηφίσει υπέρ της εξόδου, από 47% μία εβδομάδα νωρίτερα, ενώ το 43% θα ψηφίσει υπέρ της παραμονής, μία μείωση 1% σε σχέση με μία εβδομάδα νωρίτερα.

    Η δημοσκόπηση της YouGov, στην οποία έλαβαν μέρος 3.495 άνθρωποι και πραγματοποιήθηκε το διάστημα 1-3 Ιουνίου, έδειξε πως το 45% θα ψηφίσει υπέρ της εξόδου από την ΕΕ, από 40% σε μία συγκρίσιμη δημοσκόπηση έναν μήνα νωρίτερα, ενώ το 41% θα ψηφίσει υπέρ της παραμονής, σε σχέση με το 42% νωρίτερα.

    Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση το 11% των ψηφοφόρων παραμένουν ακόμη αναποφάσιστοι, μια μείωση δύο ποσοστιαίων μονάδων σε σχέση με έναν μήνα νωρίτερα.

    [09] Τραυματίες εξ αιτίας αναταράξεων σε πτήση της Malaysia Airlines

    Επιβάτες ενός Airbus A380 της Malaysia Airlines και μέλη του πληρώματος τραυματίστηκαν ελαφρά όταν το αεροσκάφος που πραγματοποιούσε την πτήση μεταξύ Λονδίνου και Κουάλα Λουμπούρ έπεσε σε κενά αέρος και προκλήθηκαν μεγάλες αναταράξεις, ανακοίνωσε σήμερα η αεροπορική εταιρία.

    Το αεροσκάφος με 378 επιβαίνοντες ταρακουνήθηκε για λίγο πάνω από τον Κόλπο της Βεγγάλης, στον Ινδικό Ωκεανό.

    "Λόγω των ισχυρών αναταράξεων, επιβάτες τραυματίστηκαν ελαφρά. Ένας μικρός αριθμός επιβατών και μελών του πληρώματος έλαβαν τις πρώτες βοήθειες από ιατρικές ομάδες αμέσως μετά την άφιξή τους στην Κουάλα Λουμπούρ", σύμφωνα με την εταιρία.

    Φωτογραφίες που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν υπολείμματα φαγητών και αναψυκτικών αλλά και αντικείμενα από το χώρο αποσκευών, να έχουν σκορπιστεί στους διαδρόμους του αεροπλάνου.

    [10] Θετική επί της αρχής η έκθεση της Κομισιόν για την αξιολόγηση

    Θετική επί της αρχής είναι η έκθεση συμμόρφωσης (compliance report) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές.

    Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η έκθεση συμμόρφωσης έχει ήδη κατατεθεί στο EuroWorking Group (EWG) που συνεδριάζει σήμερα το απόγευμα με τηλεδιάσκεψη, με στόχο να ανάψει το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της δόσης των 7,5 δισ. ευρώ εντός του μηνός. «Τώρα τη σκυτάλη θα πάρουν τα κράτη-μέλη», ανέφεραν οι ίδιες πηγές. Τα κράτη θα ενημερωθούν από το EWG για τη θετική αξιολόγηση των θεσμών και θα ακολουθήσει η διαδικασία επικύρωσης από πέντε εθνικά κοινοβούλια.

    «Σημαντική πρόοδο» σχετικά με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης διαπιστώνει η Κομισιόν, όπως δήλωσε εκπρόσωπός της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ

    «Σημαντική πρόοδο» διαπιστώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσον αφορά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Εκπρόσωπος της Επιτροπής δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως «κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών, σημαντική πρόοδος έχει σημειωθεί προς την πλήρη εφαρμογή των εκκρεμών προαπαιτούμενων δράσεων». Ο ίδιος εκπρόσωπος ανέφερε πως η εν λόγω πρόοδος επαληθεύεται τώρα από την Ομάδα Εργασίας του Eurogroup, σύμφωνα με την εντολή του Eurogroup.

    [11] Τιμούρ Κετσπάγια: Αναζητώντας την προσωπική του... Ανόρθωση

    Το 1994 χωρίς το παντοδύναμο διαδίκτυο για «σύμβουλο» και με αντικειμενική δυσκολία στις διεθνείς τηλεπικοινωνίες, οι ξένοι ποδοσφαιριστές που έρχονταν στην Ελλάδα πλήρωναν το...τίμημα. Οι παραλλαγές στα ονοματεπώνυμά τους έφταναν στα όρια της «αναβάπτισης», αφού η προφορά εξαρτιόταν σχεδόν αποκλειστικά από τον πρώτο ρεπόρτερ που θα άκουγε ένα όνομα, μέσα από αναλογική τηλεφωνική γραμμή! Κάπως έτσι ο «Κζιστόφ Βαρζίχα» έγινε «Κριστόφ Βαζέχα», κάπως έτσι προέκυψε το «Τιμούρ Κετσπάγια», για τον Γεωργιανό με το σουτ-οβίδα που έφερε η ΑΕΚ από την Κύπρο, μετά την κατάκτηση του τελευταίου (μέχρι σήμερα) πρωταθλήματός της.

    Τεμούρι Κετσμπάια είναι το κανονικό όνομά του και επιστρέφει στην Ένωση για να αναλάβει προπονητής, σχεδόν μία εικοσαετία μετά την αποχώρησή του (1997). Οι συγκυρίες είναι αντιδιαμετρικές. Όταν ο Κετσπάγια αφίχθη στο (πάλαι ποτέ) αεροδρόμιο του Ελληνικού, η Ένωση ήταν η αδιαφιλονίκητη κυρίαρχος με τρεις διαδοχικούς τίτλους πρωταθλήματος (1992, 1993, 1994), ενώ ο Γεωργιανός μεσοεπιθετικός έκανε το επόμενο μεγάλο βήμα στην καριέρα του, μετά από δύο εκπληκτικές σεζόν στην Ανόρθωση.

    Το μεσημέρι της Δευτέρας 6 Ιουνίου 2016, ο Κετσπάγια ανέλαβε την ΑΕΚ που παραμένει χωρίς πρωτάθλημα τα τελευταία 22 χρόνια, ενώ ο ίδιος αναζητά τη δική του... Ανόρθωση μετά από επτά χρόνια προπονητικής ύφεσης. Μοναδικός κοινός παρανομαστής του «τότε» και του «τώρα» είναι ο Δημήτρης Μελισσανίδης, ως διοικητικός ηγέτης της ομάδας.

    [12] Ο Κετσπάγια νέος προπονητής της ΑΕΚ

    Ο Τιμούρ Κετσπάγια είναι ο νέος προπονητής της ΑΕΚ. Ο 48χρονος Γεωργιανός συμφώνησε στους όρους της συνεργασίας, μετά από συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της ΠΑΕ, παρουσία του Ντούσαν Μπάγεβιτς, του Μπράνκο Μιλοβάνοβιτς και του Αλεξ Ντε Μπαρτόλο.

    Στην επίσημη ανακοίνωση της ΠΑΕ, αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής: «Η ΠΑΕ ΑΕΚ ανακοινώνει την έναρξη της συνεργασίας της για τα επόμενα δύο χρόνια με τον προπονητή Τιμούρ Κετσπάγια για τα επόμενα δύο χρόνια».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 6 June 2016 - 12:32:31 UTC