Read about The Loizidou vs Turkey Case of the European Court of Human Rights (18 December, 1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-06-06

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «Η οικονομία πρέπει να υπηρετεί τον άνθρωπο, και όχι ο άνθρωπος την οικονομία»
  • [02] Σε εποικοδομητικό κλίμα η συνάντηση Κοτζιά με τον Αλβανό ομόλογό του
  • [03] Μήνυση κατέθεσε η ΛΑΕ γα την τρίτη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών
  • [04] Τρ. Αλεξιάδης: Τρία νομοσχέδια κατά της φοροδιαφυγής, του λαθρεμπορίου και της διαφθοράς
  • [05] Οι βρετανικές τράπεζες προετοιμάζουν το προσωπικό τους για ένα πιθανό Brexit
  • [06] Ι. Μυλόπουλος: «Ο σταθμός της Βενιζέλου θα είναι ένα brand name για τη Θεσσαλονίκη»
  • [07] Ενάντια σε κάθε αλλαγή στα εργασιακά δικαιώματα είναι η ΓΣΕΕ δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γ. Παναγόπουλος
  • [08] Συνάντηση Γιούνκερ, Τουσκ και Ομπάμα στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ
  • [09] Στις 24 Ιουλίου η πρόταση της κυβέρνησης για τη συνταγματική αναθεώρηση
  • [10] Γ. Σταθάκης: Πάνω από 15.000 θέσεις εργασίας από το νέο αναπτυξιακό νόμο
  • [11] Περισσότεροι από 3.000 επιπλέον αστυνομικοί στην ασφάλεια του Euro 2016
  • [12] Απορρίπτει η Κομισιόν την πρόταση του Αυστριακού ΥΠΕΞ, για την προσφυγική κρίση
  • [13] Μάτος και Σάκχοφ τα νέα αποκτήματα του ΠΑΟΚ

  • [01] «Η οικονομία πρέπει να υπηρετεί τον άνθρωπο, και όχι ο άνθρωπος την οικονομία»

    «Η οικονομία πρέπει να υπηρετεί τον άνθρωπο, και όχι ο άνθρωπος την οικονομία» υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος κατά την συνάντησή του με τον πρώην Πρόεδρο του Ισραήλ Σιμόν Πέρες, ενώ παράλληλά τόνισε την ανάγκη ειρήνευσης στη Μέση Ανατολή και τερματισμού του πολέμου στη Συρία.

    Υποδεχόμενος τον κ. Πέρες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπενθύμισε τον ρόλο και την συμβολή του πρώην Προέδρου του Ισραήλ στην επικράτηση της Ειρήνης και υπογράμμισε πως εμπνέει σήμερα όλους μας «για να υπάρξει επιτέλους ειρήνη στη Μέση Ανατολή και ιδίως στη Συρία και το Ιράκ και να τελειώσει ο πόλεμος».

    Όπως σημείωσε ο κ. Παυλόπουλος « το τέλος αυτού του πολέμου θα μας επιτρέψει να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τον ISIS και τη τζιχαντιστική τρομοκρατία. Μια τρομοκρατία που διαπράττει εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και που, μας δείχνει ότι ο εφιάλτης της ναζιστικής νοοτροπίας δυστυχώς δεν είναι ακόμα παρελθόν για την ανθρωπότητα. Και νομίζω ακριβώς το παράδειγμά σας μπορεί να εμπνεύσει όλους μας για να συμβάλουμε αποτελεσματικά ώστε αυτός ο εφιάλτης να πάψει να υπάρχει».

    Αναφερόμενος στην ιστορικότητα του ρόλου του Σιμόν Πέρες επισήμανε, επίσης, την τεράστια συμβολή του για την εμπέδωση της πορείας του Κράτους του Ισραήλ σε έναν δύσκολο κόσμο και σε μία δύσκολη περιοχή, κατά την διάρκεια των αξιωμάτων που υπηρέτησε, από Υπουργός, Πρωθυπουργός και Πρόεδρος του Κράτους του Ισραήλ, καθώς επίσης και

    στις προσπάθειες που κατέβαλε για την ειρηνική συνύπαρξη του Ισραήλ με τους άλλους λαούς της Μέσης Ανατολής και ιδίως με τον Παλαιστινιακό Λαό. «Θυμίζω ότι το 1994 αυτή η προσπάθειά σας στέφθηκε από την απονομή σε εσάς, μαζί με τον Γιτζάκ Ραμπίν και τον Γιασέρ Αραφάτ του Βραβείου Νόμπελ» τόνισε ο κ. Παυλόπουλος.

    Από την πλευρά του ο Πρώην Πρόεδρος του Ισραήλ κ.Σιμόν Πέρες, αφού ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας για την θερμή υποδοχή, αναφέρθηκε στους ιστορικούς και πολιτικούς δεσμούς μεταξύ Ελλάδος και Ισραήλ και στάθηκε ιδιαίτερα στη νέα τάξη πραγμάτων, που όπως σημείωσε, διαμορφώνεται, και πρόσθεσε ότι «για να υπάρξει ειρήνη πρέπει να αφήσεις το παρελθόν να σβήσει, να πας σε μια καινούρια περίοδο, να μπεις σε έναν καινούριο κόσμο».

    Συνεχίζοντας, τόνισε ότι «Η επιστήμη δεν έχει σύνορα, δεν έχει όρια, δεν έχει σημαίες. Δεν έχει ούτε καν παλιούς κανόνες, ακόμα και η Δημοκρατία έχει αλλάξει. Η Δημοκρατία παλιά ήταν να δώσεις ίσα δικαιώματα σε όλο τον κόσμο. Και αν θέλεις όλοι να είναι ίσοι, δεν έχεις παρά να κανονίσεις όλοι να είναι φτωχοί. Αν θέλεις όμως να υπάρχουν και ευχαριστημένοι, και χαρούμενοι, πρέπει να βάλεις και έναν δεύτερο κανόνα: ότι κάθε άνθρωπος έχει το δικαίωμα να είναι ίσος αλλά επίσης κάθε άνθρωπος έχει το δικαίωμα να είναι και διαφορετικός».

    Καταλήγοντας, ο κ. Πέρες επισήμανε ότι Ελλάδα και Ισραήλ είναι δύο χώρες, που έχουν την ίδια συλλογιστική, την ίδια σκέψη, την ίδια λογική, είναι ανθρωποκεντρικές - βασίζονται στον άνθρωπο.

    «Και παρ' όλες τις απαισιοδοξίες που κατά καιρούς ακούγονται νομίζω ότι η Ελλάδα έχει καλό, έμψυχο υλικό χάρη στο οποίο μπορεί να μπει σε αυτή την καινούρια περίοδο και έτσι να δώσει τόπο να διοικήσουν τα όνειρα, περισσότερο από ό,τι τα συμφέροντα» τόνισε ο πρώην Πρόεδρος και πρόσθεσε « Είμαι ευτυχής που είμαι εδώ και βλέπω αυτή την ανάπτυξη και βεβαίως αυτή την ανάπτυξη της επιστήμης και της τεχνολογίας. Διότι όχι πάντοτε η γη είναι εκείνη η οποία φέρνει πλούτο αλλά η ανθρώπινη δυνατότητα. Γιατί θα έλεγα ότι οι χώρες μας έχουν περισσότερο ιστορία παρά γεωγραφία».

    [02] Σε εποικοδομητικό κλίμα η συνάντηση Κοτζιά με τον Αλβανό ομόλογό του

    Σε καλό κλίμα διεξήχθη η συνάντηση που είχε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς με τον Αλβανό ομόλογό του, Ντικμίρ Μπουσάτι, στα Τίρανα. Οι δύο υπουργοί συμφώνησαν σε έναν οδικό χάρτη, έναν κοινό μηχανισμό, ο οποίος θα κινηθεί εντατικά για την επίλυση όλων των ανοιχτών ζητημάτων, με βάση μία κοινή δέσμευση και μία κοινή ατζέντα, ώστε σύντομα να αποδώσει τους πρώτους καρπούς.

    Στόχος όλων των ενεργειών μας, όπως είπε ο κύριος Μπουσάτι στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον κύριο Κοτζιά, θα είναι πως θα βρούμε λύσεις. Δεν ήταν εύκολο να φτάσουμε μέχρι εδώ, πρόσθεσε, ευχαριστώντας τον κύριο Κοτζιά και επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχει καμία άλλη εναλλακτική επιλογή από το να βρούμε λύσεις. Δεν είναι προς το συμφέρον της Αλβανίας να μην έχει καλές σχέσεις με την Ελλάδα, την οποία θεωρεί στρατηγικό της εταίρο, επισήμανε ο επικεφαλής της αλβανικής διπλωματίας.

    Ο κύριος Κοτζιάς από την πλευρά του τόνισε ότι οι δύο πλευρές πρέπει να κινηθούν με κουλτούρα διαλόγου και συναίνεσης, δηλαδή με ευρωπαϊκό τρόπο. Πρόσθεσε ότι η πρόταση για τον οδικό χάρτη στηρίζεται στα εργαλεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι δύο χώρες, είπε ο κύριος Κοτζιάς, πρέπει να σηκώσουν το μεγάλο βάρος της ενταξιακής πορείας των δυτικών Βαλκανίων στην Ε.Ε. βγάζοντας τα βαρίδια του παρεθλόντος από πάνω τους και συμβάλλοντας σε αυτή την κατεύθυνση. Ο κύριος Κοτζιάς ευχαρίστησε τον Αλβανό ομόλογό του για τους ανοιχτούς ορίζοντες - που όπως είπε- έχει ο κύριος Μπουσάτι και επισήμανε ότι όταν συζητούν για τις διαφορές των δύο πλευρών, αυτό γίνεται πάντα με βάση την κουλτούρα του δημοκρατικού διαλόγου. Οι διεθνείς συμφωνίες επισήμανε ο κύριος Κοτζιάς, στηρίζονται στο διεθνές δίκαιο και παράγουν διεθνείς δεσμεύσεις.

    [03] Μήνυση κατέθεσε η ΛΑΕ γα την τρίτη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών

    Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας της Λαϊκής Ενότητας και ο ευρωβουλευτής της ΛΑΕ Νίκος Χουντής κατέθεσαν σήμερα ενώπιον της εισαγγελέως Πρωτοδικών (Ποινικής Δίωξης), Ευγενίας Αυλίδου, μήνυση, η οποία αφορά το μέγα σκάνδαλο, το μεγαλύτερο, όπως είπαν, στην ελληνική ιστορία, των τριών ανακεφαλαιοποιήσεων των τραπεζών και ιδίως της πρόσφατης τρίτης ανακεφαλαιοποίησης τους.

    Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση της Λαϊκής Ενότητας, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης είχε την ευκαιρία να εξηγήσει προσωπικά στην εισαγγελέα Ευγ. Αυλίδου το περιεχόμενο της μήνυσης και να της τονίσει επιγραμματικά την σημασία αλλά και τη βασιμότητα και την τεκμηρίωση των στοιχείων της, ζητώντας την όσο το δυνατόν πιο ουσιαστική διερεύνηση της.

    Η μήνυση της ηγεσίας της ΛΑΕ στρέφεται κατ' αρχήν ενάντια στις διοικήσεις του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), στη διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδας, στις διοικήσεις των Τραπεζών, τη διοίκηση της Επιτροπής Κεφαλαιοαγοράς και κατά παντός άλλου υπευθύνου που θα αναδείξει η ανάκριση.

    [04] Τρ. Αλεξιάδης: Τρία νομοσχέδια κατά της φοροδιαφυγής, του λαθρεμπορίου και της διαφθοράς

    Η κατάθεση τριών νομοσχεδίων θα είναι το επόμενο βήμα του υπουργείου Οικονομικών στην προσπάθεια καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, του λαθρεμπορίου και της διαφθοράς.

    Πρόκειται για το νομοσχέδιο για το λαθρεμπόριο καπνού, το νομοσχέδιο για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές καθώς και αυτό για την αποκάλυψη των αδήλωτων εισοδημάτων όπως προκύπτει από δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη στην τηλεόραση του ΑΠΕ - ΜΠΕ, μετά την παρουσίαση της μεγάλης αποκάλυψης από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών και Όπλων του ΣΔΟΕ της ποσότητας οπιούχων ναρκωτικών δισκίων η οποία έγινε τη συνδρομή της υπηρεσίας Δίωξης Ναρκωτικών των ΗΠΑ.

    Ο Τρύφων Αλεξιάδης μιλώντας στην τηλεόραση του ΑΠΕ - ΜΠΕ είπε ότι το αμέσως επόμενο διάστημα το υπουργείο Οικονομικών προγραμματίζει να καταθέσει τα τρία νομοσχέδια. Σε ότι αφορά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές δήλωσε ότι θα περιλαμβάνει και κίνητρα για τη χρήση καρτών από τους πολίτες καθώς και νέα υποχρεωτικά όρια για τη διενέργεια των συναλλαγών αυτών.

    Σε ότι αφορά την υπόθεση που αποκάλυψε το ΣΔΟΕ, η οποία είναι η μεγαλύτερη κατάσχεση οπιούχων ναρκωτικών δισκίων στην ελληνική επικράτεια, ο αναπληρωτής υπουργός, κατά την παρουσίασή της, είπε ότι έχει και εθνικό και διεθνές αντίκτυπο. "Είναι μια απάντηση σε όσους σχεδίαζαν τη διάλυση του ΣΔΟΕ, που εξυπηρετούσαν πολιτικές και άλλες σκοπιμότητες, δεν εξυπηρετούσαν όμως τα συμφέροντα του ελληνικού δημοσίου", δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τρύφων Αλεξιάδης. Και πρόσθεσε ότι "στα θέματα του οικονομικού εγκλήματος που έχει επικεντρωθεί το ΣΔΟΕ θα ενισχύσουμε τις υπηρεσίες και υλικοτεχνικά και με προσωπικό".

    Ο επικεφαλής του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών του ΣΔΟΕ Λουκάς Δανάμπασης εξήγησε ότι σε συνεργασία με την αμερικάνικη υπηρεσία δίωξης ναρκωτικών εντοπίστηκε κοντέινερ από την Ινδία με τελικό προορισμό την Λιβύη και ενδιάμεσο σταθμό τον Πειραιά για να μεταφορτωθεί. Όπως είπε, οι Αρχές προχώρησαν στη δέσμευσή του μετά από παρακολούθηση πολλών ημερών. Χαρακτηριστικό είναι ότι οι εταιρίες αποστολής και παραλαβής είχαν προηγούμενες εμπλοκές σε ύποπτες μεταφορές και ιδιαίτερα η εταιρία της Λιβύης που έχει κατηγορηθεί για σχέσεις με το ισλαμικό κράτος (ISIS). Οι έρευνες συνεχίζονται από τις Αρχές για να βρεθούν οι πραγματικοί παραλήπτες του φορτίου. Μετά την παρουσίαση της υπόθεσης ακολούθησε τιμητική βράβευση του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών του ΣΔΟΕ από τον Τρύφωνα Αλεξιάδη.

    [05] Οι βρετανικές τράπεζες προετοιμάζουν το προσωπικό τους για ένα πιθανό Brexit

    Οι βρετανικές τράπεζες προετοιμάζουν το προσωπικό τους προκειμένου να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει μπαράζ ερωτήσεων από ιδιώτες πελάτες και μικρές επιχειρήσεις, μετά το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου για την παραμονή ή την αποχώρηση της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ).

    Η HSBC, η Barclays, η Lloyds, η RBS και η Nationwide έχουν ενημερώσει το προσωπικό τους για το πώς να απαντούν σε ερωτήσεις και για τα δύο πιθανά αποτελέσματα της κάλπης, με τους συναλλαγματικούς κινδύνους να αποτελούν τη μεγαλύτερη ανησυχία, σύμφωνα με πηγές στις τράπεζες.

    Οι τράπεζες έχουν εφοδιάσει το προσωπικό τους με σενάρια που περιλαμβάνουν προτάσεις για το πώς να απαντούν σε συγκεκριμένες ερωτήσεις, ιδίως εάν μια ψήφός υπέρ της αποχώρησης οδηγήσει σε σημαντική πτώση της λίρας.

    Το προσωπικό στο τμήμα τηλεφωνικής εξυπηρέτησης της HSBC έχει λάβει κείμενα με λεπτομερείς απαντήσεις σε πιθανές ερωτήσεις των πελατών. Η Nationwide είπε ότι επίσης συμβουλεύει τους υπαλλήλους πώς να απαντούν. Οι άλλες τράπεζες αρνήθηκαν να σχολιάσουν για τα σχέδιά τους.

    Μια τράπεζα, που δεν ήθελε να κατονομαστεί, είπε ότι το δικό της έγγραφο των ερωταπαντήσεων περιλαμβάνει το εάν μια ψήφος υπέρ του Brexit καθιστά ακριβότερο ένα στεγαστικό δάνειο, εάν θα επηρεάσει έναν φοιτητή που σπουδάζει στην Ευρώπη και εάν θα έχει αντίκτυπο στις επενδύσεις.

    Ανάμεσα σε αυτούς που ίσως χρειάζονται περισσότερο βοήθεια συγκαταλέγονται ενδεχομένως κάποιες μικρές επιχειρήσεις, καθώς δεν είναι πολλές αυτές που έχουν ασφαλιστεί έναντι μιας απότομης μεταβολής στη συναλλαγματική ισοτιμία της λίρας ύστερα από το δημοψήφισμα.

    Τα ερωτήματα των πελατών για το εάν θα πρέπει να προχωρήσουν σε συμβόλαια αντιστάθμισης συναλλαγματικού κινδύνου έχουν τετραπλαστιαστεί τις τελευταίες 6-8 εβδομάδες, σύμφωνα με τον Αμπισέκ Σαχντέβ, γενικό διευθυντή στην Vedanta που συμβουλεύει μικρές επιχειρήσεις για την αντιστάθμιση κινδύνου.

    Οι σημερινές δημοσκοπήσεις έδειξαν ότι το στρατόπεδο υπέρ της εξόδου από την ΕΕ έχει προβάδισμα 4-5 ποσοστιαίων μονάδων, οδηγώντας τη στερλίνα κοντά σε χαμηλό τριών εβδομάδων έναντι του αμερικανικού δολαρίου.

    [06] Ι. Μυλόπουλος: «Ο σταθμός της Βενιζέλου θα είναι ένα brand name για τη Θεσσαλονίκη»

    Με καθυστέρηση ενός περίπου χρόνου σε σχέση με το υπόλοιπο έργο, θα ολοκληρωθεί η κατασκευή του σταθμού Βενιζέλου του μετρό της Θεσσαλονίκης, ανέφερε στο «Πρακτορείο 104,9 FM» ο πρόεδρος της «Αττικό Μετρό», Γιάννης Μυλόπουλος, υπογραμμίζοντας ότι το τμήμα της παλιάς οδού Εγνατίας που θα αναδειχθεί στον σταθμό θα έχει εφάμιλλο αρχαιολογικό ενδιαφέρον με τον Λευκό Πύργο και την Αψίδα του Γαλερίου και θα αποτελέσει «brand name» για την πόλη.

    «Θα γίνει ένα έργο για το οποίο θα είμαστε υπερήφανοι, πρόκειται για ολόκληρο τμήμα αρχαίου δρόμου, μια πόλη κάτω από την πόλη, όπως είναι ο Λευκός Πύργος και η αψίδα του Γαλερίου. Έτσι θα είναι και ο σταθμός της Βενιζέλου θα είναι ένα brand name για τη Θεσσαλονίκη» είπε στην εκπομπή «ΑΠΕριττα» ο κ. Μυλόπουλος, διευκρινίζοντας ότι θα γίνει εξαρχής ο σχεδιασμός της μελέτης και ότι θα δοθεί σε χρήση το 2021, με καθυστέρηση περίπου ενός χρόνου από τους υπόλοιπους σταθμούς της βασικής γραμμής.

    Ο πρόεδρος της «Αττικό Μετρό», ανέφερε, επίσης, ότι έως στιγμής έχει ολοκληρωθεί κατά 80% η διάνοιξη των σηράγγων της βασικής γραμμής (Ν.Σ. Σταθμός -Νέα Ελβετία) από τους δύο μετροπόντικες και ως το τέλος του χρόνου θα ολοκληρωθεί το 100%, ενώ, αντίστοιχα, σε ποσοστό 80% ολοκληρώθηκαν και οι αρχαιολογικές εργασίες και στις αρχές του 2017 θα αποχωρήσουν από τα εργοτάξια οι αρχαιολόγοι.

    [07] Ενάντια σε κάθε αλλαγή στα εργασιακά δικαιώματα είναι η ΓΣΕΕ δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γ. Παναγόπουλος

    Tην πλήρη και κατηγορηματική του αντίθεση σε κάθε αλλαγή που θα πλήττει τα εργασιακά δικαιώματα «τα οποία έχουν χτυπηθεί βάναυσα τα τελευταία χρόνια» εκφράζει ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος σε δήλωση του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι συνομολογεί σε αυτές τις αλλαγές.

    Ταυτόχρονα ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ σημειώνει ότι το ισχύον πλαίσιο για τις ομαδικές απολύσεις στην Ελλάδα εναρμονίζεται με τα κοινοτικά και εργασιακά στάνταρς. Όπως αναφέρει στη δήλωση του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τον Οκτώβρη του 2014 σε συνάντηση υπό την αιγίδα της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας στην οποία μετείχαν εκτός από τη ΓΣΕΕ εκπρόσωποι των εργοδοτών και του υπουργείου Εργασίας και η οποία κατέληξε σε ένα κείμενο συμπερασμάτων σχετικά με την ανταπεργία (λοκ άουτ), όλα τα μέρη αναγνώρισαν πως δεν υπάρχει λόγος τροποποίησης της σχετικής νομοθεσίας, ενώ για τη συλλογική συνδικαλιστική δράση η κοινή θέση όλων των συμμετεχόντων ήταν ότι η εθνική νομοθεσία στη χώρα μας συνάδει με τους κανόνες και τις πρακτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    «Ποιοι είναι λοιπόν αυτοί που επιδιώκουν να δώσουν τη χαριστική βολή στους εργαζόμενους και ποιοι θα το επιτρέψουν να γίνει; Η κυβέρνηση δηλώνει ότι θα προστατεύσει τα εργασιακά όπως έκανε με τις συντάξεις και τα κόκκινα δάνεια. Τα αποτελέσματα της προστασίας της τα είδαμε. 'Αρα για ποια προστασία μιλάμε;», τόνισε ο ίδιος. Ο κ. Παναγόπουλος θα μεταβεί σήμερα στη Γενεύη όπου θα συναντηθεί για όλα τα κρίσιμα ζητήματα με το Γενικό Διευθυντή της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας του ILO Γκάι Ράιντερ. Εκεί, όπως δηλώνει ο κ. Παναγόπουλος, η ΓΣΕΕ θα χρησιμοποιήσει για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων «κάθε μέσο και κάθε τρόπο που έχει στη φαρέτρα της».

    [08] Συνάντηση Γιούνκερ, Τουσκ και Ομπάμα στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ

    Συνάντηση των ηγετών ΕΕ-ΗΠΑ θα πραγματοποιηθεί στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, στις 8 και 9 Ιουλίου στη Βαρσοβία.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Συμβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη συνάντηση θα εκπροσωπήσουν την ΕΕ από κοινού ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, ενώ από την πλευρά των ΗΠΑ θα συμμετάσχει ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα.

    Στο επίκεντρο της συνάντησης θα βρεθεί η διατλαντική ενότητα και η συνεργασία ΕΕ-ΗΠΑ σε ένα ευρύ φάσμα κοινών προτεραιοτήτων, συμπεριλαμβανομένων της καταπολέμησης της τρομοκρατίας, της προώθησης της οικονομικής ανάπτυξης και της ευημερίας, καθώς και της αντιμετώπισης της παγκόσμιας προσφυγικής κρίσης.

    [09] Στις 24 Ιουλίου η πρόταση της κυβέρνησης για τη συνταγματική αναθεώρηση

    Την ημέρα εορτασμού της αποκατάστασης της Δημοκρατίας ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα παρουσιάσει στον ελληνικό λαό την πρόταση της Συνταγματικής Αναθεώρησης. Η απόφαση να προχωρήσει άμεσα η κατάρτιση της πρότασης «κλείδωσε» σε μια μαραθώνια σύσκεψη που έγινε σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου, με τη συμμετοχή των υπουργών Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτη Κουρουμπλή και Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου.

    Απόφαση της κυβέρνησης, όπως ανακοίνωσαν οι δύο υπουργοί αμέσως μετά το πέρας της σύσκεψης, είναι να ξεκινήσει μια βαθιά συζήτηση μέσα στην ίδια την κοινωνία, ένας διάλογος δημοκρατίας και επανεκκίνησης του πολιτικού συστήματος για την "4η Ελληνική Δημοκρατία" με ριζοσπαστικές και ριζικές αλλαγές. Στη σύσκεψη συζητήθηκε και το ζήτημα του εκλογικού νόμου, «με κατεύθυνση την απλή αναλογική» και με ένα «νέο, εντελώς φρέσκο πολιτικό περιεχόμενο».

    «Είχαμε μια γόνιμη και δημιουργική συζήτηση -και ο υπουργός Εργασίας και εγώ- με τον πρωθυπουργό για δύο ζητήματα», είπε ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Π. Κουρουμπλής βγαίνοντας από το Μέγαρο Μαξίμου. «Το πρώτο ζήτημα είναι η συνταγματική αναθεώρηση. Στόχος της κυβέρνησης είναι να πάμε σε πολύ μεγάλες και ριζικές αλλαγές σε ό,τι αφορά στην συνταγματική αναθεώρηση. Έχουμε βάλει ως πλαίσιο τη σύσταση μιας ομάδας επιστημόνων που θα επεξεργαστούν την πρόταση αυτή, περίπου μέχρι τις 20 Ιουλίου, προκειμένου στις 24 Ιουλίου, την ημέρα της Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός να ανακοινώσει μια σειρά προτάσεων που πραγματικά εκείνη την ώρα που θα τις δει η κοινωνία, ο κόσμος, και θα επιβεβαιώσουν ότι θα είναι ριζοσπαστικές, θα είναι ριζικές, θα είναι αλλαγές που θα αποκαθιστούν πολλά ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη λειτουργία του δημόσιου βίου, της δημοκρατίας μας και του κράτους μας», είπε ο υπουργός Εσωτερικών.

    Ο κ. Κουρουμπλής δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός δέχθηκε, επίσης, αυτή η διαδικασία να ξεκινήσει μέσα στη κοινωνία, να ανοίξει διάλογος και με τα κόμματα και με τους κοινωνικούς και επιστημονικούς φορείς. «Να είναι ένας διάλογος μέσα στην κοινωνία, να ακουστεί η κοινωνία, να συμμετάσχει η κοινωνία, να ενεργοποιηθεί η κοινωνία, διότι θα είναι μια αναθεώρηση, που πραγματικά πιστεύουμε ότι θα της δώσει τη δυνατότητα και να συμμετέχει, και να μεταγγίσει τον προβληματισμό της, και τις απόψεις της σε όλους εμάς, σε όλο τον πολιτικό κόσμο της χώρας», είπε ο Παναγιώτης Κουρουμπλής.

    Ο υπουργός ανέφερε επίσης ότι κατά τη διάρκεια της σύσκεψης συζητήθηκε με τον πρωθυπουργό το ζήτημα του εκλογικού νόμου, «έναν εκλογικό νόμο με κατεύθυνση την απλή αναλογική, όπου θα προσπαθήσουμε να συμπεριλάβουμε σημαντικά και κρίσιμα ζητήματα που θα του δώσουν έναν νέο, εντελώς φρέσκο πολιτικό περιεχόμενο που νομίζω ότι και με αυτή μας την πολιτική πρωτοβουλία θα δημιουργήσουμε μια νέα συνθήκη στα δημόσια πράγματα της χώρας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εσωτερικών.

    «Τώρα που ολοκληρώθηκε με επιτυχία η αξιολόγηση και τέθηκε οριστικά τέρμα στην πολιτική αβεβαιότητα, έχει έρθει η ώρα για την ανάπτυξη στην οικονομία, και για την οικοδόμηση της νέας Ελλάδας, του νέου πολιτικού συστήματος», δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος και προσέθεσε: «Αυτόν τον οδικό χάρτη συζητήσαμε με τον κ. Κουρουμπλή και τον πρωθυπουργό, για ένα Σύνταγμα πολιτών. Αυτό είναι το νόημα της συζήτησης που θα ξεκινήσει από κάτω, από την κοινωνία, και όχι απλώς μιας συζήτησης των πολιτικών που θα εισάγει νέες μορφές άμεσης δημοκρατίας στο πολιτικό σύστημα και θα ανατάξει το τελευταίο».

    «Προχωρούμε λοιπόν στην πλήρη επανεκκίνηση του πολιτικού συστήματος για την "4η Ελληνική Δημοκρατία", για βαθιά συζήτηση δημοκρατίας, μέσα στην κοινωνία και όχι πάνω από αυτή», ανέφερε ο Γιώργος Κατρούγκαλος.

    [10] Γ. Σταθάκης: Πάνω από 15.000 θέσεις εργασίας από το νέο αναπτυξιακό νόμο

    Πάνω από 15.000 θέσεις εργασίας αναμένεται να δημιουργήσει ο νέος αναπτυξιακός νόμος, μέχρι το 2022, ο οποίος θα παράσχει χρηματοδοτικά κίνητρα συνολικού -αρχικού- ύψους 3,6 δισ. ευρώ. Τα εργαλεία στήριξης των επενδύσεων, όπως τα περιέγραψε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, παρουσιάζοντας το νέο νομοσχέδιο, είναι το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, το ΕΣΠΑ, φορολογικά κίνητρα και σύγχρονα ειδικά χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως το νέο αναπτυξιακό ταμείο, που σύντομα πρόκειται να λειτουργήσει.

    «Θέλουμε το κράτος αρωγό των επενδύσεων και όχι να απέχει από οποιαδήποτε αναπτυξιακή διαδικασία, όπως πρεσβεύουν οι αντίπαλοί μας», είπε ο κ. Σταθάκης και προανήγγειλε μέτρα για τη μείωση της γραφειοκρατίας σε ό,τι αφορά στην αδειοδότηση των επιχειρήσεων, ώστε σύντομα να ιδρύεται μία επιχείρηση σε μία μέρα και να λειτουργεί σε τρεις.

    Προανήγγειλε, επίσης, τη δημοσιοποίηση μελέτης του ΚΕΠΕ για την αναπτυξιακή πολιτική της κυβέρνησης και τόνισε ότι η ανάπτυξη πρέπει να είναι εξωστρεφής να βασίζεται σε τομείς με συγκριτικά πλεονεκτήματα, όπως η αγροδιατροφή, ο τουρισμός και η ναυτιλία, κάτι το οποίο κάνει ο νέος αναπτυξιακός νόμος.

    Ο υπουργός διευκρίνισε για ακόμη μία φορά ότι ο χρόνος εφαρμογής του ΕΝΦΙΑ είναι θέμα φορολογικής πολιτικής, ενώ τόνισε ότι στόχος του νέου αναπτυξιακού νόμου είναι η ανάκαμψη της οικονομίας και η δίκαιη ανάπτυξη με μέριμνα για τις πληττόμενες κοινωνικές ομάδες.

    Ακόμα, όπως είπε ο υπουργός, οι επενδυτές θα μπορούν να αξιοποιήσουν τις ευεργετικές διατάξεις του νόμου σε περίπου ένα τρίμηνο, καθώς τόσος χρόνος απαιτείται, για να ολοκληρωθούν όλες οι υπουργικές και λοιπές αποφάσεις που απαιτούνται, μετά την ψήφιση του νόμου.

    Ο νέος αναπτυξιακός νόμος κάνει τρεις μεγάλες καινοτομίες, είναι στοχευμένος στην παραγωγή, την καινοτομία και τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα. Απλοποιεί τις γραφειοκρατικές διαδικασίες και εισάγει μέσα στο νόμο και χρηματοδοτικά εργαλεία που θα διευκολύνουν το νέο επενδυτή να βρίσκει πόρους, για να ξεκινήσει τη δραστηριότητά του. Για τις ξένες και ελληνικές μεγάλες επενδύσεις άνω των 20 εκατ. ευρώ, εισάγει 12ετές ασφαλές περιβάλλον, σε περίπτωση επιδείνωσης της φορολόγησης, αλλά, αν βελτιωθεί η φορολόγηση, τότε θα επωφεληθούν και οι επενδύσεις που είναι ενταγμένες στο νόμο.

    [11] Περισσότεροι από 3.000 επιπλέον αστυνομικοί στην ασφάλεια του Euro 2016

    Περισσότεροι από 3.000 επιπλέον αστυνομικοί θα κινητοποιηθούν «επιπροσθέτως των 10.000» στελεχών των δυνάμεων ασφαλείας που έχουν ήδη αναπτυχθεί στο Ιλ ντε Φρανς στο πλαίσιο των μέτρων ασφαλείας κατά τη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου που ξεκινά την Παρασκευή, ανακοίνωσε σήμερα ο αρχηγός της αστυνομίας του Παρισιού, Μισέλ Καντό, κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου.

    «Έχουμε ξεπεράσει τον αριθμό των 3.000 επιπλέον στελεχών από την έναρξη του Euro και αυτός ο αριθμός θα αυξηθεί από τα μέσα Ιουνίου» δήλωσε ο επικεφαλής της αστυνομίας εκθέτοντας αναλυτικά τις δυνάμεις που θα αναπτυχθούν.

    Η αστυνομική διεύθυνση του Παρισιού είναι υπεύθυνη για την ασφάλεια του Σταντ ντε Φρανς και του Παρκ ντε Πρενς, των περιοχών όπου θα συγκεντρώνονται οι οπαδοί στο Πεδίον του Άρεως και το Σεν Ντενί, καθώς και 4 ξενοδοχείων διαμονής των ποδοσφαιριστών, δύο ξενοδοχείων της UEFA και του διεθνούς κέντρου επικοινωνιών.

    «Έχουμε ενισχύσει τη δύναμη των 10.000 ανδρών που είχε προβλεφθεί αρχικά προσθέτοντας περίπου 15 μονάδες κινητών αστυνομικών δυνάμεων (1.500 άνθρωποι) και έχουμε προχωρήσει στην προώθηση φρουρών που θα επιφορτιστούν με το έργο της διαφύλαξης της τάξης, περίπου 750 στελέχη, τα οποία θα αναλάβουν να εξασφαλίζουν έναν πρώτο έλεγχο των προσώπων που θα κατευθύνονται προς τα γήπεδα. Θα αναπτυχθούν από τα μέσα Ιουνίου» εξήγησε η αστυνομική διεύθυνση.

    Συγκεκριμένα, το Σταντ ντε Φρανς διαθέτει 8 σημεία προκαταρκτικού ελέγχου και 6 σημεία εισόδου περιμετρικά όπου θα βρίσκονται 1.267 ιδιωτικοί φρουροί, 375 εθελοντές και 950 έως 1.100 αστυνομικοί.

    Το Παρκ ντε Πρενς θα αριθμεί 25 σημεία προκαταρκτικού ελέγχου, πέντε σημεία εισόδου στην περίμετρο, 878 ιδιωτικούς φρουρούς, 216 εθελοντές και 700 έως 850 αστυνομικούς.

    Αναφορικά με την περιοχή των φιλάθλων στο Πεδίον του Άρεως, που θα υποδεχθεί μεταξύ 50.000 και 90.000 ανθρώπους, θα διαθέτει 16 σημεία προκαταρκτικού ελέγχου, 6 εισόδους, 332 έως 479 ιδιωτικούς πράκτορες, 200 εθελοντές και 750 έως 1.100 αστυνομικούς που θα εγγυηθούν την ασφάλεια.

    [12] Απορρίπτει η Κομισιόν την πρόταση του Αυστριακού ΥΠΕΞ, για την προσφυγική κρίση

    Απορρίπτει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την πρόταση του Αυστριακού υπουργού Εξωτερικών, Σεμπάστιαν Κουρτζ, για ένα μοντέλο αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης ανάλογο με αυτό που εφαρμόζει σήμερα η Αυστραλία.

    Κληθείσα να σχολιάσει την πρόταση για άμεση απέλαση όσων εισέρχονται παράνομα στην επικράτεια της ΕΕ και εξέταση των αιτημάτων ασύλου εκτός ΕΕ, η εκπρόσωπος της Επιτροπής, Τόβε Έρνστ, τόνισε πως το «αυστραλιανό μοντέλο δεν είναι ένα παράδειγμα που μπορεί να ακολουθήσει η ΕΕ», καθώς η ευρωπαϊκή πολιτική για τους πρόσφυγες είναι «απόλυτα συμβατή με το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο και την αρχή της μη επαναπροώθησης».

    Εξάλλου, η κ. Ερνστ αναφερόμενη στην εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για την επιστροφή μεταναστών και αιτούντων άσυλο, σημείωσε πως μέχρι σήμερα έχουν επιστραφεί στην Τουρκία 18 Σύροι, οι οποίοι, όμως, δεν είχαν καταθέσει αίτηση ασύλου. Κανένας αιτών άσυλο Συριακής ή άλλης εθνικότητας δεν έχει επιστραφεί μέχρι στιγμής στην Τουρκία.

    Σύμφωνα με την ίδια, οι εν λόγω αιτήσεις ασύλου έχουν εξεταστεί και έχουν περάσει και από τις επιτροπές προσφυγών. Όπως υποστήριξε, έχουν ληφθεί οι σχετικές αποφάσεις, ωστόσο, δε θέλησε να δώσει περαιτέρω στοιχεία.

    Τέλος, σε ό,τι αφορά τη συμφωνία επανεισδοχής ΕΕ-Τουρκίας -της οποία η ρήτρα σχετικά με τους υπηκόους τρίτων χωρών τέθηκε σε ισχύ την 1ηΙουνίου- υπογράμμισε πως ο σχετικός νόμος υπογράφηκε από τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως στις 20 Μαΐου 2016. Όμως, πρέπει να διαπιστωθεί ότι «όλες οι διατάξεις εφαρμόζονται πλήρως και αποτελεσματικά απέναντι σε όλα τα κράτη-μέλη, όπως προβλέπει ο οδικός χάρτης για την απελευθέρωση του καθεστώτος θεωρήσεων»

    [13] Μάτος και Σάκχοφ τα νέα αποκτήματα του ΠΑΟΚ

    Τις πρώτες της μεταγραφικές κινήσεις ανακοίνωσε η ΠΑΕ ΠΑΟΚ. Πρόκειται για τον Ουκρανό Εβγέν Σάκχοφ και τον Βραζιλιάνο Λέο Μάτος. Και οι δύο ποδοσφαιριστές της Ντνίπρο υπέγραψαν για τα επόμενα τρία χρόνια.

    Ο Σάκχοφ είναι γεννημένος στις 30 Νοεμβρίου 1990 στο Ντνιπροπετρόφσκ, γιος της μεγάλης δόξας του σοβιετικού ποδοσφαίρου Εβγέν Σάκχοφ. Πρόσφατα κλήθηκε στην προεπιλογή της Εθνικής της Ουκρανίας για το Euro, καταγράφοντας την πρώτη του συμμετοχή, ενώ ήταν διεθνής σε όλες τις μικρές Εθνικές Ομάδες της χώρας του.

    Ο Λέο Μάτος γεννήθηκε στο Ρίο Ντε Τζανέιρο στις 2 Απριλίου 1986 και μεγάλωσε στη φαβέλα του Σάο Γκονσάλο. Ξεκίνησε το ποδόσφαιρο σε ηλικία οκτώ ετών στις ακαδημίες της Φλαμένγκο και χρίστηκε διεθνής με την Εθνική Βραζιλίας U17, με την οποία κατέκτησε και το Παγκόσμιο Κύπελλο.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 6 June 2016 - 14:32:33 UTC