Visit our archive of News, Documents, Maps & Position Papers on the Imia Issue (1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-06-07

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Ν.Κοτζιά με τον Αλβανό πρωθυπουργό
  • [02] Παπαδημούλης με Μοσκοβισί και Ντομπρόβσκις: Πρόθεση η σταδιακή μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος μετά το 2018
  • [03] Θ. Πάγκαλος:«Χρειάζεται ένα κεντρώο κόμμα με άφθαρτους ανθρώπους. Το ΠΑΣΟΚ έκανε τη διαδρομή του»
  • [04] Κοντά στα υψηλότερα επίπεδα του 2016 παραμένουν οι τιμές του πετρελαίου
  • [05] Κατά 0,5% μειώθηκε το ΑΕΠ στην Ελλάδα το α' τρίμηνο του 2016
  • [06] Χωρίς μετρό, ηλεκτρικό και τραμ, αύριο, από τις 12 το μεσημέρι έως τις 4 το απόγευμα
  • [07] Κινητοποιήσεις στο χώρο της Υγείας
  • [08] Στους 57.458 οι πρόσφυγες σε όλη τη χώρα
  • [09] Στους 11 οι νεκροί από την έκρηξη στην Κωνσταντινούπολη
  • [10] Υπέρ της ενότητας των Δημοκρατικών η Χίλαρι Κλίντον
  • [11] Τσαβούσογλου: Θα ανασταλεί η συμφωνία με την ΕΕ αν δεν καταργηθεί η βίζα
  • [12] Τέσσερις στους πέντε 18χρονους πιστεύουν ότι οι συνομήλικοί τους διατρέχουν κίνδυνο σεξουαλικής παρενόχλησης στο Διαδίκτυο
  • [13] Πέθανε ο σκηνοθέτης Νίκος Τριανταφυλλίδης
  • [14] Δεν υπάρχει περίπτωση να γυρίσει η οικονομία σε ανάπτυξη με αυτά τα μέτρα, είπε ο Άδ. Γεωργιάδης
  • [15] Δέσμη σημαντικών παρεμβάσεων ενέκρινε το Κυβερνητικό Συμβούλιο Κοινωνικής Πολιτικής
  • [16] Μόλις 18 πρόσφυγες έφτασαν από χθες μέχρι σήμερα το πρωί στη Λέσβο
  • [17] Πυροβολισμοί στα Εξάρχεια με έναν τραυματία
  • [18] Πώληση 30ετούς ομολόγου της Apple στην Ταϊβάν

  • [01] Συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Ν.Κοτζιά με τον Αλβανό πρωθυπουργό

    Την υπόσχεση ότι θα στηρίξει όλες τις πρωτοβουλίες που λαμβάνονται από κοινού από τους υπουργούς Εξωτερικών Ελλάδας και Αλβανίας για την επίλυση των προβλημάτων των δύο χωρών, έδωσε ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα στη συνάντηση που είχε σήμερα στο πρωθυπουργικό μέγαρο με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά.

    Κατά την συνάντηση, η οποία διήρκεσε μία ώρα, όπως δήλωσε ο κ. Κοτζιάς στο ΑΠΕ, διεξήχθη μία συζήτηση σε καλό κλίμα που αφορούσε εκτός από τα διμερή θέματα και το μέλλον των χωρών μας και την κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή, όπως και την κατάσταση στη βόρεια γείτονά μας, την ΠΓΔΜ. Όπως δήλωσε ο κ. Κοτζιάς, ο Αλβανός πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στις εμπειρίες που είχε στο παρελθόν από συναντήσεις με Έλληνες πολιτικούς.

    Από την πλευρά του ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών έκανε στον Αλβανό πρωθυπουργό μία στρατηγική επισκόπηση του τρόπου που αναπτύσσεται και των δυσκολιών που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή η Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Μετά την συνάντησή του με τον κ. Ράμα, ο κ. Κοτζιάς θα εκφωνήσει ομιλία ως κεντρικός ομιλητής στο πανεπιστήμιο των Τιράνων με θέμα τις ελληνοαλβανικές σχέσεις και την ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας.

    [02] Παπαδημούλης με Μοσκοβισί και Ντομπρόβσκις: Πρόθεση η σταδιακή μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος μετά το 2018

    Διάλογο με τους Επιτρόπους Πιέρ Μοσκοβισί και Βάλντις Ντομπρόβσκις είχε ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, στο πλαίσιο της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων (ECON) για τον έλεγχο του ελληνικού προγράμματος.

    «Εξετάζετε χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα από το 2018 και μετά, έτσι ώστε να διευκολυνθεί η επιστροφή της Ελλάδας στην ανάπτυξη; Εξετάζετε αγορά των δανείων του IMF από τον ESM για ελάφρυνση του χρέους;» ρώτησε ο Δ. Παπαδημούλης τους δύο Επιτρόπους.

    «Ελπίζουμε ότι θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση τις επόμενες μέρες για να εκταμιευθεί η επόμενη δόση τις επόμενες εβδομάδες. Αφορά 10,3 δισ. ευρώ και τα πρώτα 7,5 θα καταβληθούν αμέσως, ενώ στη συνέχεια θα έχουμε μερικές μικρότερες δόσεις που αφορούν την εξυπηρέτηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών - θα δοθούν κονδύλια για το θέμα αυτό» ανέφερε ο κ. Ντομπρόβσκις.

    Σχετικά με την αγορά των δανείων του ΔΝΤ και αντικατάστασή τους από δάνεια με πιο χαμηλό επιτόκιο, σημείωσε ότι αυτό όντως συζητήθηκε στο Eurogroup και είναι ένα από τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για τα υπάρχοντα, επίσημα δάνεια του ΔΝΤ.

    Σε ό,τι αφορά τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος, ο κ. Ντομπρόβσκις είπε ότι «δεν είναι πρόθεση των δανειστών να παραμείνει στο 3,5% και για την περίοδο μετά το 2018. Το επιτόκιο αυτό θα μειωθεί σταδιακά, προκειμένου το δημόσιο χρέος να ακολουθήσει την πορεία που έχουμε προδιαγράψει».

    Δύσκολα μέτρα σε μια πολύ σύντομη χρονική περίοδο πέρασαν από το Κοινοβούλιο της Ελλάδας. Τουλάχιστον το 95% των μεταρρυθμίσεων έχει ήδη εγκριθεί από το Ελληνικό Κοινοβούλιο. Είμαι σίγουρος ότι η Αθήνα θα κάνει αυτό που πρέπει έτσι ώστε να ολοκληρωθούν οι μεταρρυθμίσεις και να κλείσουν τα λίγα σημεία που παραμένουν ακόμα ανοιχτά, ανέφερε, από την πλευρά του ο Πιερ Μοσκοβισί.

    Και πρόσθεσε:

    Την επόμενη εβδομάδα ελπίζουμε να μπορέσει να ληφθεί η απόφαση για την εκταμίευση της δόσης. Η δόση αυτή, 10,3 δισ., ένα σημαντικό ποσό θα δοθεί μέσα στον Ιούνιο και θα επιτρέψει στην Ελλάδα να επιστρέψει στην ανάπτυξη. Η συζήτηση που αφορά το υπόλοιπο κομμάτι της διαπραγμάτευσης, δηλαδή η ελάφρυνση του χρέους, θα ξεκινήσει μετά το τέλος του καλοκαιριού. (...) Αν κοιτάξουμε τα πράγματα με λίγη απόσταση, διαπιστώνουμε ότι πριν από ένα χρόνο ακριβώς μιλούσαμε για Grexit. Σήμερα, πλέον αυτό δεν υπάρχει στο σκηνικό».

    [03] Θ. Πάγκαλος:«Χρειάζεται ένα κεντρώο κόμμα με άφθαρτους ανθρώπους. Το ΠΑΣΟΚ έκανε τη διαδρομή του»

    «Δεν υπάρχει κεντρώος χώρος πια, δεν διεκδικεί το ΠΑΣΟΚ τον κεντρώο χώρο. Με τη Δημοκρατική Αριστερά κάνουν «τουρλουμπούκι» και προσπαθούν να κοροϊδέψουν τους χαζούς να ξαναψηφίσουν, να πάρουν ένα 10% για να μπουν σε κάποια κυβέρνηση, την οποία δεν έχουν αποφασίσει και ποια θα είναι, είναι του ΣΥΡΙΖΑ ή είναι της ΝΔ», δήλωσε ο πρώην υπουργός, Θεόδωρος Πάγκαλος.

    Μιλώντας στον ραδιοσταθμό ΒΗΜΑ FM, ο κ. Πάγκαλος υποστήριξε πως «το ΠΑΣΟΚ πρέπει να διαλυθεί... το ΠΑΣΟΚ έκανε τη διαδρομή του... το ΠΑΣΟΚ, έχει διαλυθεί, είναι δυνατόν με 3%...» και σημείωσε ότι «χρειάζεται ένα κεντρώο κόμμα που θα αποτελείται από νέους άφθαρτους ανθρώπους. Όχι Πάγκαλος, όχι εγγονός του Γεννηματά». «Ο Θεοδωράκης το έκανε σε επίπεδο επικοινωνιακό και χωρίς κριτήρια και εδώ πρέπει να υπάρχουν σκληρά κριτήρια» πρόσθεσε.

    Ως παράδειγμα για το στίγμα αυτού του κεντρώου κόμματος ανέφερε: «Το κόμμα αυτό να πει ότι εγώ θα κάνω αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων και απολύσεις. Μαζικές απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, γιατί είναι δικαίωμα του ελληνικού λαού να ψηφίσει ένα κόμμα που θα κάνει απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, ώστε να μπορέσουμε, επιτέλους, να αποκτήσουμε μία κρατική μηχανή, που θα λειτουργεί».

    [04] Κοντά στα υψηλότερα επίπεδα του 2016 παραμένουν οι τιμές του πετρελαίου

    Κοντά στα υψηλότερα επίπεδα του τελευταίου επταμήνου κινούνταν σήμερα οι τιμές του πετρελαίου, βρίσκοντας στήριξη στην υποχώρηση του αμερικανικού δολαρίου και τη μείωση της παραγωγής αργού στη Νιγηρία.

    Στις 11:40 ώρα Ελλάδας, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το πετρέλαιο μπρεντ κατέγραψαν άνοδο κατά 17 σεντς στα 50,72 δολάρια το βαρέλι. Χθες ανήλθαν στα 50,83 δολάρια, το υψηλότερο επίπεδό τους από τον Νοέμβριο.

    Τα αντίστοιχα συμβόλαια για το αμερικανικό αργό σημείωναν άνοδο 14 σεντς στα 49,83 δολάρια το βαρέλι.

    «Με το μπρεντ να διατηρείται πάνω από τα 50 δολάρια, το πετρέλαιο έχει ανοδική δυναμική με την επανέναρξη της λειτουργίας των γαλλικών διυλιστηρίων που ήταν κλειστά λόγω των απεργιών και με τις επιθέσεις στη Νιγηρία», σχολίασε ο Κανάμε Γκοκόν στη χρηματιστηριακή Okato Shoji στο Τόκιο.

    [05] Κατά 0,5% μειώθηκε το ΑΕΠ στην Ελλάδα το α' τρίμηνο του 2016

    Κατά 0,5% μειώθηκε το ΑΕΠ στην Ελλάδα το πρώτο τρίμηνο του 2016 σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με την προκαταρκτική εκτίμηση που δημοσίευσε σήμερα η Eurostat. Την ίδια περίοδο το ΑΕΠ στην ευρωζώνη αυξήθηκε κατά 0,6% και στην «ΕΕ των 28» κατά 0,5%.

    Σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2015 το εποχιακά διορθωμένο ΑΕΠ στην Ελλάδα μειώθηκε κατά 1,9%, ενώ στην ευρωζώνη αυξήθηκε κατά 1,7% και στην «ΕΕ των 28» κατά 1,8%.

    Η ανάπτυξη στην ευρωζώνη στηρίχθηκε κυρίως από την κατανάλωση των νοικοκυριών που αυξήθηκε κατά 0,6% όπως και σε επίπεδο ΕΕ (έναντι αύξησης 0,3% και 0,4% αντιστοίχως το προηγούμενο τρίμηνο). Οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 0,4% τόσο στην ευρωζώνη όσο και στην «EΕ των 28» (έναντι αύξησης 0,7% και 0,8% το προηγούμενο τρίμηνο).

    Τα κράτη-μέλη που κατέγραψαν τον υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης το πρώτο τρίμηνο του 2016 είναι η Ρουμανία (1,6%), η Κύπρος (0,9%), καθώς και οι Ισπανία, Λιθουανία, Αυστρία και Σλοβακία (0,8%). Αντίθετα, μειώσεις σημειώθηκαν εκτός από την Ελλάδα, στην Ουγγαρία (-0,8%) και την Πολωνία (-0,1%), ενώ στην Εσθονία το ΑΕΠ παρέμεινε σταθερό.

    [06] Χωρίς μετρό, ηλεκτρικό και τραμ, αύριο, από τις 12 το μεσημέρι έως τις 4 το απόγευμα

    Χειρόφρενο αύριο σε μετρό, ηλεκτρικό σιδηρόδρομο και τραμ, από τις 12 το μεσημέρι έως τις τέσσερις το απόγευμα, λόγω στάσης εργασίας που πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι, οι οποίοι αντιδρούν στην ένταξη των αστικών συγκοινωνιών στο υπερΤαμείο Ιδιωτικοποιήσεων, αλλά και στην καθυστέρηση της υπογραφής νέας συλλογικής σύμβασης εργασίας.

    Η στάση εργασίας θα επαναληφθεί την Παρασκευή, 10 Ιουνίου, από τις 10 το βράδυ έως τη λήξη της βάρδιας.

    [07] Κινητοποιήσεις στο χώρο της Υγείας

    Με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσουν, αύριο, τα νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας, το ΕΚΑΒ και οι προνοιακές δομές και θα εξυπηρετούνται μόνο τα έκτακτα περιστατικά. Γιατροί και εργαζόμενοι έχουν εξαγγείλει 24ωρη πανελλαδική απεργία, διεκδικώντας επαρκή χρηματοδότηση του δημόσιου τομέα υγείας και προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

    Στην απεργία συμμετέχουν η Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία.

    Η ΟΕΝΓΕ διεκδικεί προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, χρηματοδότηση νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας από τον κρατικό προϋπολογισμό, επιστημονική και επαγγελματική αξιοπρέπεια για τους νέους γιατρούς και δωρεάν δημόσια περίθαλψη.

    Επαρκή στελέχωση και χρηματοδότηση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας διεκδικεί και η ΠΟΕΔΗΝ, κάνοντας λόγο για «30.000 κενές οργανικές θέσεις με 1 νοσηλεύτρια στη βάρδια σε κάθε κλινική των 40 ασθενών». Αναφέρει, επίσης, ότι «τα νοσοκομεία εμφανίζουν σημαντικές ελλείψεις σε υλικά και φάρμακα», με τις ληξιπρόθεσμές οφειλές να ανέρχονται στα 2 δισ. ευρώ.

    Η ΠΟΕΔΗΝ έχει ανακοινώσει ότι οι δράσεις για τη συγκέντρωση που θα πραγματοποιήσει έξω από το Υπουργείο Υγείας, στις 11 το πρωί, θα ξεκινήσουν στις 08:30 με αποκλεισμό της οδού Αριστοτέλους.

    [08] Στους 57.458 οι πρόσφυγες σε όλη τη χώρα

    Σε 57.458 ανέρχονται οι πρόσφυγες σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία του Συντονιστικού Οργάνου Διαχείρισης της Προσφυγικής Κρίσης.

    Στα στοιχεία υπολογίζονται πλέον και 5.692 πρόσφυγες που φιλοξενούνται σε ενοικιαζόμενους χώρους από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Στα νησιά, οι πρόσφυγες ανέρχονται σε 8.230, από τους οποίους οι 18 είναι νέες αφίξεις κατά το τελευταίο 24ωρο.

    Στην Αττική φιλοξενούνται 14.545 πρόσφυγες, στην κεντρική Ελλάδα 2.231 και στη νότια Ελλάδα 283. Στους 29 χώρους της βόρειας Ελλάδας οι πρόσφυγες ανέρχονται σε 26.477.

    [09] Στους 11 οι νεκροί από την έκρηξη στην Κωνσταντινούπολη

    Έντεκα άνθρωποι, επτά αστυνομικοί και τέσσερις πολίτες σκοτώθηκαν και 36 τραυματίσθηκαν κατά τηβομβιστική επίθεση στο ιστορικό κέντρο της Κωνσταντινούπολης, ανακοίνωσε ο κυβερνήτης της πόλης Βασίπ Σαχίν.

    «Επτά αστυνομικοί και τέσσερις πολίτες έχασαν τη ζωή τους σε επίθεση που είχε ως στόχο τις αστυνομικές δυνάμεις για την καταστολή των ταραχών», δήλωσε στους δημοσιογράφους στον τόπο της επίθεσης, στο Βεζνέτσιλερ.

    Ο κυβερνήτης διευκρίνισε ότι τρεις από τους τραυματίες βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση.

    [10] Υπέρ της ενότητας των Δημοκρατικών η Χίλαρι Κλίντον

    Η Χίλαρι Κλίντον έχει συμπληρώσει τον αριθμό των εκλεκτόρων που απαιτούνται για την εκλογή της στο προεδρικό χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος, σύμφωνα με το Associated Press, ενώ σήμερα διεξάγονται προκριματικοί κύκλοι σε έξι αμερικανικές πολιτείες.

    Ωστόσο, ο συνυποψήφιος της Μπέρνι Σάντερς επιμένει στη συνέχιση του προεκλογικού του αγώνα, υποστηρίζοντας ότι είναι λάθος να γίνεται καταμέτρηση των ψήφων των υπερεκλεκτόρων, πριν εκδηλώσουν την προτίμησή τους στο κεντρικό συνέδριο του κόμματος, που θα πραγματοποιηθεί τον επόμενο μήνα. ?Η δουλειά μας από τώρα μέχρι το κεντρικό συνέδριο είναι να πείσουμε τους υπερεκλέκτορες ότι ο Μπέρνι είναι ο πιο ισχυρός υποψήφιος έναντι του Ντόναλντ Τραμπ, δηλώνουν στελέχη της προεκλογικής εκστρατείας του Σάντερς. Στους υπερεκλέκτορες συμπεριλαμβάνονται οι ηγέτες του κόμματος, τα εκλεγμένα μέλη του Κογκρέσου, αλλά και οι Δημοκρατικοί κυβερνήτες των πολιτειών.

    Η Κλίντον συμπλήρωσε τον απαιτούμενο αριθμό των 2.383 εκλεκτόρων για την επιλογή της στο προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών, μετά από μια αποφασιστική νίκη το Σαββατοκύριακο στο Πουέρτο Ρίκο, με την ουσιαστική υποστήριξη των υπερεκλεκτόρων, σύμφωνα με το AP.

    Έτσι, αναδεικνύεται στην πρώτη γυναίκα που λαμβάνει το προεδρικό χρίσμα πολιτικού κόμματος στις ΗΠΑ. ?Τα νέα δείχνουν ότι ζούμε μια ιστορική στιγμή,? δήλωσε η Κλίντον στη διάρκεια χθεσινής προεκλογικής εκστρατείας στο Λονγκ Μπιτς στην Καλιφόρνια. ?Ωστόσο, έχουμε να κάνουμε δουλειά ακόμη, καθώς πρέπει να δώσουμε τη μάχη για κάθε ψήφο ξεχωριστά, ειδικά εδώ στην Καλιφόρνια,? τόνισε με έμφαση η ίδια.

    Η Κλίντον εξασφάλισε 1.812 εκλέκτορες από τους προκριματικούς κι άλλους 571 υπερεκλέκτορες, σύμφωνα με το AP.

    [11] Τσαβούσογλου: Θα ανασταλεί η συμφωνία με την ΕΕ αν δεν καταργηθεί η βίζα

    Η Τουρκία μπορεί να χρειαστεί να αναστείλει τη συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση για την αναχαίτιση της συρροής μεταναστών στην Ευρώπη αν δεν υπάρξει συμφωνία για την κατάργηση των θεωρήσεων διαβατηρίου για τους τούρκους πολίτες που ταξιδεύουν στην Ένωση, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στη δημόσια ραδιοτηλεόραση TRT Haber.

    Σε τηλεοπτική συνέντευξή του που μεταδόθηκε απευθείας, ο Τσαβούσογλου είπε πως η γερμανική κυβέρνηση πρέπει να καταστήσει σαφές ότι δεν συμφωνεί με το ψήφισμα του γερμανικού Κοινοβουλίου που χαρακτηρίζει γενοκτονία τη σφαγή των Αρμενίων από τις Οθωμανικές δυνάμεις το 1915.

    Ο τούρκος ΥΠΕΞ είπε ακόμη πως η Τουρκία απέχει μία με δύο συναντήσεις από την εξομάλυνση των σχέσών της με το Ισραήλ και είναι σημαντικό το Ισραήλ να άρει τα εμπόδια που θέτει στη χορήγηση βοήθειας στην Παλαιστίνη και στη Γάζα.

    [12] Τέσσερις στους πέντε 18χρονους πιστεύουν ότι οι συνομήλικοί τους διατρέχουν κίνδυνο σεξουαλικής παρενόχλησης στο Διαδίκτυο

    Οκτώ στους δέκα 18χρονους πιστεύουν ότι οι συνομήλικοί τους διατρέχουν κίνδυνο σεξουαλικής παρενόχλησης ή εκμετάλλευσης στο Διαδίκτυο, ενώ πάνω από πέντε στους δέκα νομίζουν ότι οι φίλοι τους συμμετέχουν σε επικίνδυνες συμπεριφορές κατά τη χρήση του Διαδικτύου.

    Τα παραπάνω ευρήματα προκύπτουν από έρευνα που πραγματοποίησε η UNICEF σε 10.000 νέους ηλικίας 18 ετών από 25 χώρες σε όλο τον κόσμο.

    Η έκθεση με τίτλο «Κίνδυνοι και δυνατότητες: Μεγαλώνοντας σε διαδικτυακό περιβάλλον» διαπιστώνει, επίσης, ότι οι έφηβοι φαίνεται να έχουν αυτοπεποίθηση στην ικανότητά τους να παραμείνουν ασφαλείς, με σχεδόν το 90% των ερωτηθέντων να πιστεύουν ότι μπορούν να αποφύγουν τους κινδύνους στο Διαδίκτυο. Περίπου έξι στους δέκα δήλωσαν ότι το να κάνουν νέες γνωριμίες στο Διαδίκτυο είναι αρκετά ή και πολύ σημαντικό για αυτούς, αλλά μόνο το 36% πιστεύουν ακράδαντα ότι μπορούν να καταλάβουν πότε κάποιοι άνθρωποι ψεύδονται σχετικά με το ποιοι είναι στο Διαδίκτυο.

    Το 67% των κοριτσιών συμφωνούν απόλυτα ότι θα ανησυχούσαν αν λάμβαναν σεξουαλικά σχόλια ή αιτήματα μέσω του Διαδικτύου, σε σύγκριση με το 47% των αγοριών. Όταν πράγματι υπάρχουν απειλές μέσω του Διαδικτύου, οι περισσότεροι έφηβοι στρέφονται σε φίλους παρά στους γονείς ή τους δασκάλους τους, αλλά λιγότεροι από τους μισούς δηλώνουν με βεβαιότητα ότι γνωρίζουν πώς να βοηθήσουν ένα φίλο που αντιμετωπίζει ένα κίνδυνο στο Διαδίκτυο.

    [13] Πέθανε ο σκηνοθέτης Νίκος Τριανταφυλλίδης

    Έφυγε από τη ζωή, στα 49 του χρόνια, ο σκηνοθέτης και παραγωγός ταινιών Νίκος Τριανταφυλλίδης. Γεννημένος τον Σεπτέμβριο του 1966 στο Σικάγο των ΗΠΑ, ο γιος του Χάρι Κλιν και της χορεύτριας Χαρίκλειας Μακρή, σπούδασε κοινωνιολογία και επικοινωνία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, και στη συνέχεια στη Διεθνή Σχολή Κινηματογράφου του Λονδίνου.

    Πρωτοεμφανίστηκε με το μικρό μήκους ντοκιμαντέρ: «Momus: Amongst Women Only», ενώ η πτυχιακή του ταινία Dogs Licking My Heart (τα Σκυλιά Γλείφουν Την Καρδιά Μου) με τον τζαζίστα Μπλέιν Ρέινινγκερ και τον Παναγιώτη Θανασούλη κέρδισε το Πρώτο Βραβείο Μυθοπλασίας στο 7ο Φεστιβάλ Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας το 1993. Την ίδια χρονιά, το 1993, σκηνοθέτησε σε ασπρόμαυρο super 8 mm φιλμ το video clip για το κομμάτι «Δεν Χωράς Πουθενά» του συγκροτήματος Τρύπες, καθώς η μουσική ήταν η δεύτερη μεγάλη του αγάπη.

    Η πρώτη μεγάλη του ταινία «Ράδιο Μόσχα», στην οποία εμφανίζεται και ο πατέρας του, αλλά και ο Ντίνος Ηλιόπουλος ολοκληρώνεται το 1995 και βραβεύεται με το Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη στα Κρατικά Βραβεία του ΥΠΠΟ. Το 1996 ο Νίκος Τριανταφυλλίδης γύρισε για λογαριασμό της ΕΤ2 την τηλεταινία «Το Παλτό», μια ελεύθερη διασκευή του ομώνυμου διηγήματος του Νικολάι Γκόγκολ από τον ίδιο και την Ευγενία Λυρούδια, με τους Ντίνο Ηλιόπουλο και Βασίλη Διαμαντόπουλο στους ρόλους του πελάτη και του ράφτη αντίστοιχα.

    Συνεργάστηκε με τον Χρήστο Χωμενίδη για το σενάριο της ταινίας "Μαύρο Γάλα", στην οποία πρωταγωνιστούν οι Μιχαήλ Μαρμαρινός, Ιεροκλής Μιχαηλίδης, Τάνια Νασιμπιάν, Μαρίσα Τριανταφυλλίδου, Ρένος Χαραλαμπίδης, Μυρτώ Αλικάκη, Θέμις Πάνου, Παναγιώτης Θανασούλης, 'Αννα Μάσχα, Blaine L. Reininger και ο Κώστας Γκουσγκούνης.

    Το 1999, σε ηλικία 70 ετών, ο Αμερικανός μουσικός Σκρίμιν Τζέι Χόκινς επισκέφθηκε την Ελλάδα και έδωσε δύο συναυλίες, έπειτα από πρόσκληση του Νίκου Τριανταφυλλίδη, ο οποίος και κινηματογράφησε αυτές τις συναυλίες. Όμως, τελείως αναπάντεχα, δύο μήνες μετά, ο Χόκινς πέθανε. Στην ταινία, εκτός από το ντοκουμέντο του ταξιδιού του Χόκινς στην Αθήνα, υπάρχει σπάνιο υλικό από τις παλαιότερες εμφανίσεις του, καθώς και συνεντεύξεις ανθρώπων που τον έζησαν από κοντά. H ταινία απέσπασε το Πρώτο Βραβείο στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Θεσσαλονίκης και το Δεύτερο Κρατικό Βραβείο Ταινίας Τεκμηρίωσης στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης στα πλαίσια των Κινηματογραφικών Βραβείων Ποιότητας του ΥΠΠΟ.

    Ο Νίκος Τριανταφυλλίδης εργάστηκε ως ελεύθερος σεναρίστας και παραγωγός του ραδιοφώνου (1988-1991) στον πρώτο ιδιωτικό ραδιοφωνικό σταθμό TOP FM και στο BBC World Service, όταν ζούσε στην Αγγλία. Αργότερα, επανήλθε στο ραδιόφωνο με την εκπομπή "Αισθηματική Αγωγή" μέσα από την συχνότητα του 902 Αριστερά και στον ραδιοσταθμό "Στο Κόκκινο" 105,5 FM.

    Ήταν μουσικός παραγωγός και «ψυχή» του συναυλιακού χώρου Gagarin, και εμπνευστής του Φεστιβάλ Κάλτ Ελληνικών Ταινιών. Τον Οκτώβριο του 2014 βγήκε στις αίθουσες το φιλμ νουάρ, με την υπογράφη του, «Οι Αισθηματίες» με τον Χάρη Φραγκούλη, τον Δημήτρη Λάλο, τον Τάκη Μόσχο και την Ηλιάνα Μαυρομάτη στους πρωταγωνιστικούς ρόλους. Το ντοκιμαντέρ «90 χρόνια ΠΑΟΚ: νοσταλγώντας το μέλλον», είναι η τελευταία ταινία αυτού του αθεράπευτα ρομαντικού σκηνοθέτη, την οποία όμως δεν πρόλαβε να δει στις αίθουσες. Μια κατάθεση ψυχής, όπως δήλωνε στον Δημήτρη Κανελλόπουλο, στην Εφ.Συν. σε μια από τις τελευταίες συνεντεύξεις του: «Εγώ δεν κάνω διαφημιστικά ούτε βιομηχανικά ντοκιμαντέρ. Αυτή η δουλειά δεν είναι μια "παραγγελιά" αλλά μια δική μου κατάθεση ψυχής».

    [14] Δεν υπάρχει περίπτωση να γυρίσει η οικονομία σε ανάπτυξη με αυτά τα μέτρα, είπε ο Άδ. Γεωργιάδης

    Δεν υπάρχει περίπτωση να γυρίσει η οικονομία σε ανάπτυξη με αυτά τα μέτρα, εκτιμά ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος μιλώντας στο «Πρακτορείο 104,9 FM» κατηγόρησε την κυβέρνηση και προσωπικά τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ότι έχουν καταστεί «βολικοί» συνομιλητές με τους δανειστές και ότι έχουν αποκτήσει τη συμπάθειά τους.

    Ο κ. Γεωργιάδης, μιλώντας στην εκπομπή «Δεύτερη Ανάγνωση», ανέφερε ότι από το ποσό των 7,5 δισ της δόσης τα 6,8 δισ θα δοθούν για την εξόφληση των δόσεων και θα απομείνουν για την πληρωμή των οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες λιγότερα από 1 δισ, τη στιγμή που -όπως είπε? το τελευταίο πεντάμηνο τα ληξιπρόθεσμα αυξήθηκαν στα περίπου 4 δισ ευρώ. «Είναι απολύτως προφανές ότι τα λεφτά αυτής της δόσης δεν μπορούν να στρέψουν την ελληνική οικονομία» τόνισε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, ενώ ανέφερε ότι οι συνεχείς αναβολές στην ολοκλήρωση της συμφωνίας με τους θεσμούς, λόγω αναξιοπιστίας της ελληνικής κυβέρνησης, δημιουργεί συνθήκες εθνικής αναξιοπρέπειας.

    «Ο κ. Τσίπρας έχει αποκτήσει μια συμπάθεια στο εξωτερικό, προφανώς οι δανειστές διαπίστωσαν ότι η κυβέρνηση της Αριστεράς μπορεί να περάσει όλα εκείνα τα μέτρα που αρνείτο να περάσει η κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά» είπε ο κ. Γεωργιάδης και πρόσθεσε: «Είναι καλό που η έλευση του κ. Τσίπρα στην εξουσία και η κυβέρνηση της πρώτης φορά Αριστερά εξευτελίζει όλη την ιδεολογία της Αριστεράς».

    Στο μεταξύ, στο ερώτημα αν οι πρόσφατες δηλώσεις του τέως πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, αποτελούν υποδείξεις προς τον πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη, είπε ότι όσοι ισχυρίζονται κάτι τέτοιο είναι εμπαθείς, ενώ για τις αναφορές που έκανε ο κ. Σαμαράς σε πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ (Βενιζέλος, Λοβέρδος, Διαμαντοπούλου, Μανιάτης) ο κ. Γεωργιάδης αρνήθηκε να το σχολιάσει λόγω της ιδιότητας του αντιπροέδρου στη ΝΔ, όπως είπε.

    Καταλήγοντας, χαρακτήρισε «απαράδεκτο» και «δείγμα τρομερής ασέβειας» προς τους προσκεκλημένους το γεγονός ότι ?όπως είπε- ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας καθυστέρησε περίπου μια ώρα να αφιχθεί στη χθεσινή εκδήλωση «Ποσειδώνια».

    [15] Δέσμη σημαντικών παρεμβάσεων ενέκρινε το Κυβερνητικό Συμβούλιο Κοινωνικής Πολιτικής

    Δέσμη σημαντικών παρεμβάσεων ενέκρινε σε χθεσινή συνεδρίασή του το Κυβερνητικό Συμβούλιο Κοινωνικής Πολιτικής (ΚΥ.Σ.ΚΟΙ.Π.), στο πλαίσιο του προγραμματισμού για το 2ο εξάμηνο του 2016, στην κατεύθυνση της συγκρότησης του νέου Κοινωνικού Κράτους «παντού, για όλους, για σήμερα και αύριο».

    Όπως τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση, οι δράσεις αυτές που συζητήθηκαν και εγκρίθηκαν στη χτεσινή συνεδρίαση υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, υπηρετούν τον κυβερνητικό στόχο για διεύρυνση των κοινωνικών αγαθών, προστασία των αδύναμων, τόνωση της κοινωνικής συνοχής και ενίσχυση της κοινωνικής αλληλεγγύης.

    Στη συνεδρίαση ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, μεταξύ άλλων, διαβεβαίωσε το ΚΥ.Σ.ΚΟΙ.Π. πως δεν υφίσταται και δεν θα υπάρξει οποιοδήποτε ζήτημα αλλαγής σε ό,τι αφορά το 13ο και το 14ο μισθό, καθώς κάτι τέτοιο ούτε προβλέπεται από τη Συμφωνία του Ιουλίου 2015 ούτε έχει τεθεί από τους Θεσμούς.

    Αναφορικά με τους άξονες και το χρονοδιάγραμμα ανάπτυξης του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης που παρουσίασε η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας αρμόδια για την Κοινωνική Αλληλεγγύη, Θεανώ Φωτίου, σημειώνεται ότι η πρώτη φάση υλοποίησης του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης αρχίζει τον επόμενο μήνα, τον Ιούλιο 2016, και αφορά σε 30 Δήμους της χώρας.

    Ο υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης, ανέλυσε τους βασικούς στόχους του Εθνικού Διαλόγου για την Παιδεία, καθώς και τη στρατηγική για την έγκαιρη στελέχωση των σχολικών μονάδων ενόψει της σχολικής χρονιάς 2016-2017.

    Ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Αριστείδης Μπαλτάς, παρουσίασε τις στοχευμένες ενέργειες που έχουν δρομολογηθεί για τη στήριξη της κινηματογραφικής τέχνης, την ενίσχυση της ελληνικής κινηματογραφικής παραγωγής και την προσέλκυση ξένων παραγωγών και επενδύσεων.

    [16] Μόλις 18 πρόσφυγες έφτασαν από χθες μέχρι σήμερα το πρωί στη Λέσβο

    Μόλις 18 πρόσφυγες αποβιβάσθηκαν όλη μέρα χθες και μέχρι σήμερα Τρίτη το πρωί στη Λέσβο. Αντιθέτως μηδενικές ήταν οι ροές στα άλλα νησιά του βορείου Αιγαίου.

    Συνολικά στα νησιά του βορείου Αιγαίου σήμερα Τρίτη 7 Ιουνίου ζουν εγκλωβισμένοι σε εφαρμογή της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας 6.445 άτομα. Από αυτά 2.970 ζουν στη Λέσβο, 2.491 στη Χίο και 984 στη Σάμο.

    Ας σημειωθεί ότι ο αριθμός των διαμενόντων στη Λέσβο μειώνεται καθημερινά αφού σε μεγάλες ομάδες προσφύγων εγκρίνεται το αίτημα χορήγησης ασύλου κι αναχωρούν για την Αθήνα προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία χορήγησης ασύλου. Κάτι τέτοιο δε γίνεται όμως στη Χίο αφού η αρμόδια υπηρεσία δεν έχει ακόμα λειτουργήσει λόγω έλλειψης χώρων.

    [17] Πυροβολισμοί στα Εξάρχεια με έναν τραυματία

    Άγνωστοι πυροβόλησαν άνδρα, ηλικίας περίπου 35 ετών, στην οδό Θεμιστοκλέους 88 στα Εξάρχεια.

    Το περιστατικό σημειώθηκε πριν από περίπου μισή ώρα και σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, οι δράστες ήταν δύο κουκουλοφόροι, που επέβαιναν σε μοτοσικλέτα. Πυροβόλησαν τουλάχιστον έξι φορές, με αποτέλεσμα να τραυματίσουν βαρύτατα τον άνδρα, ο οποίος διακομίσθηκε εν ζωή στο νοσοκομείο "Ερυθρός Σταυρός".

    [18] Πώληση 30ετούς ομολόγου της Apple στην Ταϊβάν

    Η Apple Inc πώλησε ομόλογο διάρκειας 30 ετών στην Ταϊβάν, με απόδοση 4,15%, αναφέρουν πηγές.

    Η εταιρία εκτιμά ότι θα έχει έσοδα 1 ή 1,2 δισ. δολαρίων κατά την πρώτη έκδοση χρεογράφου της αμερικανικής τεχνολογικής εταιρίας στην Ταϊβάν, που αποτελεί την έδρα σημαντικών εταιριών στην αλυσίδα των προμηθευτών της Apple.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 7 June 2016 - 10:32:40 UTC