Read the Documents from the Ministries of Foreign Affairs of Greece & Turkey on the Imia Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-06-13

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Άνοιγμα της κινεζικής αγοράς στις ξένες επενδύσεις, αναμένει η Μέρκελ
  • [02] Επιχείρηση για εκκένωση άτυπου καταυλισμού προσφύγων, στο ύψος του Πολυκάστρου
  • [03] Συνεχίζονται οι απεργιακές κινητοποιήσεις στα λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης
  • [04] Συμμαθητής του 14χρονου φέρεται ως δράστης της δολοφονίας στη Θεσσαλονίκη
  • [05] Χωρίς μετρό, τραμ και ηλεκτρικό σιδηρόδρομο έως τις 10 το πρωί
  • [06] ΗΠΑ και Ρωσία μειώνουν, αλλά ταυτόχρονα εκσυγχρονίζουν τα πυρηνικά οπλοστάσιά τους
  • [07] Κυβερνοεπίθεση της Β. Κορέας κατά 140.000 υπολογιστών της Ν. Κορέας
  • [08] Δύο νεκροί από πυρά αγνώστων στη διάρκεια αγώνα μπέιζμπολ στο Μεξικό
  • [09] Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος: Το στίγμα του Φεστιβάλ είναι νεανικό και περισσότερο πολιτικό
  • [10] «Γκάμπο», οι μεγάλες στιγμές του Μάρκες σε κόμικ
  • [11] Διασώθηκαν 2.578 μετανάστες το Σαββατοκύριακο ανοικτά της Σικελίας
  • [12] Χριστοφίλης Μαγγίδης στο ΑΠΕ - ΜΠΕ: Θα προβώ σε αποκαλύψεις για τον «Θρόνο του Αγαμέμνονα»

  • [01] Άνοιγμα της κινεζικής αγοράς στις ξένες επενδύσεις, αναμένει η Μέρκελ

    Στην ανάγκη διεξαγωγής πιο εξειδικευμένων συνομιλιών με την Κίνα, για το καθεστώς της οικονομίας της, στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, αναφέρθηκε η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου, με τον Κινέζο πρωθυπουργό Λι Κεκιάνγκ, στο Πεκίνο. Ο Λι από την πλευρά του, τόνισε ότι οι εμπορικές διαμάχες με την ΕΕ αφορούν σ' ένα μικρό κομμάτι των εμπορικών σχέσεων, ενώ η Κίνα δεν επιθυμεί έναν εμπορικό πόλεμο.

    Η Γερμανίδα καγκελάριος τόνισε ότι αναμένει το άνοιγμα της κινεζικής αγοράς στις ξένες επενδύσεις, ενώ αναφέρθηκε και στον νέο νόμο για τη δράση των ξένων μη κυβερνητικών οργανώσεων στην Κίνα, τονίζοντας ότι δε θα πρέπει να περιοριστεί ο ρόλος τους.

    [02] Επιχείρηση για εκκένωση άτυπου καταυλισμού προσφύγων, στο ύψος του Πολυκάστρου

    Ξεκίνησε, λίγο πριν από τις 07:30, η επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. για την εκκένωση του άτυπου καταυλισμού προσφύγων και μεταναστών στο γνωστό βενζινάδικο στην ΠΑΘΕ, στο ύψος του Πολυκάστρου.Διμοιρίες των ΜΑΤ αναπτύχθηκαν από το πρωί στην περιοχή προκειμένου να συνοδεύσουν πρόσφυγες και μετανάστες στα πούλμαν που θα τους μεταφέρουν σε οργανωμένες δομές φιλοξενίας.

    Στην επιχείρηση παίρνουν μέρος περίπου 300 αστυνομικοί από διάφορες υπηρεσίες της Βόρειας Ελλάδας, ενώ ξεκαθαρίζεται ότι ο σχεδιασμός της ΕΛ.ΑΣ. δεν προβλέπει τη χρήση βίας.Βάσει των στοιχείων που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα, από τα αρμόδια κυβερνητικά όργανα, για τις προσφυγικές ροές στην Ελλάδα, στον συγκεκριμένο άτυπο καταυλισμό βρίσκονται 1.828 άτομα.

    Η επιχείρηση αναμένεται να συνεχιστεί και αύριο, με επίκεντρο το άλλο βενζινάδικο που βρίσκεται σε μικρή απόσταση από τα σύνορα, όπου βρίσκονται -σύμφωνα πάντα με τα ίδια στοιχεία- 1.109 πρόσφυγες και μετανάστες και το ξενοδοχείο στη στροφή για Ευζώνους (827 άτομα).

    Σημειώνεται ότι εντός του άτυπου καταυλισμού βρίσκονται μόνο αστυνομικοί, οι οποίοι ενημερώνουν τους πρόσφυγες ότι θα πρέπει να εγκαταλείψουν την περιοχή, ενώ η περιοχή έχει αποκλειστεί για τα ΜΜΕ (άδεια δόθηκε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και την ΕΡΤ).

    Μια προαναγγελθείσα κίνηση

    Από την πρώτη στιγμή εκκένωσης της Ειδομένης είχαν γίνει γνωστά τα σχέδια απομάκρυνσης προσφύγων και μεταναστών και από τους τρεις άτυπους καταυλισμούς (τα δύο βενζινάδικα και το ξενοδοχείο) στην ευρύτερη περιοχή, καθώς και η μεταφοράς τους σε οργανωμένες δομές φιλοξενίας, όπου θα δρομολογηθούν οι διαδικασίες ένταξής τους στο πρόγραμμα αίτησης χορήγησης ασύλου και μετεγκατάστασης ή οικογενειακής επανένωσης.

    Υπενθυμίζεται ότι η επιχείρηση εκκένωσης του άτυπου καταυλισμού στην Ειδομένη ξεκίνησε στις 24 Μαΐου και ολοκληρώθηκε δύο 24ωρα αργότερα, αφού πολλοί ήταν εκείνοι που επέλεξαν να μην επιβιβαστούν στα λεωφορεία και να αναζητήσουν καταφύγιο -κυρίως- στους κοντινούς άτυπους καταυλισμούς.

    [03] Συνεχίζονται οι απεργιακές κινητοποιήσεις στα λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης

    Νέα 48ωρη απεργιακή κινητοποίηση για σήμερα Δευτέρα 13/06 και Τρίτη 14/06, εξήγγειλαν οι εργαζόμενοι στα λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης, ζητώντας γραπτές διασφαλίσεις για τις εργασιακές τους σχέσεις ενόψει των ιδιωτικοποιήσεων.Σύμφωνα με την Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμάνιων Ελλάδας(ΟΜΥΛΕ) και της Ένωσης Λιμενεργατών η ανακοίνωση του υπουργείου Ναυτιλίας με την οποία τονίζει ότι θα καταβάλει πρόσθετη προσπάθεια για νομική θωράκιση των γενικών και ειδικών ρυθμίσεωντου Γενικού Κανονισμού Προσωπικού και των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας ανοίγει μια μικρή χαραμάδα για προοπτική προσέγγισης.

    Οι δύο συνδικαλιστικές ενώσεις καλούν την κυβέρνηση να προχωρήσει σε συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία που θα προσδιορίζειμε σαφήνεια, ασφαλή και σταθερή εργασία με θεσπισμένες εργασιακές σχέσεις.

    Σήμερα και αύριο στο λιμάνι του Πειραιά θα βρίσκεται ηομάδα εργασίας του IDC (Διεθνούς Συμβουλίου Λιμενεργατών) προκειμένου να συμπαρασταθεί στους εργαζόμενους του ΟΛΠ και του ΟΛΘ.

    Τα προβλήματα συνεχίζονται

    Από τα πληρώματα και το προσωπικό των εταιρειών κρουαζιέρας, εξυπηρετούνται και σήμερα στο λιμάνι του Πειραιά οι φορτοεκφορτώσεις των αποσκευών των επιβατών, καθώς για 19η μέρα συνεχίζεται η απεργία των εργαζομένων στα λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης.

    Σήμερα θα καταπλεύσουν δύο κρουαζιερόπλοια σύμφωνα με τον προγραμματισμό του ΟΛΠ ενώ αύριο τρία. Σε πολλές περιπτώσεις, όπου επιβάτες δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν, μεταφέρουν μόνοι τους τις βαλίτσες προς τους τερματικούς σταθμούς ενώ στα ταξί αλλά και στα τουριστικά λεωφορεία επιτρέπεται η είσοδος κοντά στα κρουαζιερόπλοια προκειμένου να εξυπηρετητούνται οι επιβάτες και κυρίως αυτοί της μεγάλης ηλικίας.

    «Υπάρχει μια μικρή ταλαιπωρία για τους επιβάτες, αλλά δεν ξέρουμε πως θα το εκλάβουν οι εταιρείας του κλάδου» τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ένωσης Εφοπλιστών και Κρουαζιερόπλοιων Ναυτιλίας Θεόδωρος Κόντες. Πρόσθεσε επίσης ότι η «η ζημιά είναι ακόμα μικρή αλλά από εδώ και πέρα πολλαπλασιάζεται όχι μόνο για τη σεζόν αλλά και για τα μελλοντικά έτη για το θαλάσσιο τουρισμό» πρόσθεσε ο κ. Κόντες.

    [04] Συμμαθητής του 14χρονου φέρεται ως δράστης της δολοφονίας στη Θεσσαλονίκη

    Συνομήλικος συμμαθητής του άτυχου 14χρονου φαίνεται πως είναι ο δράστης της στυγερής δολοφονίας, που αποκαλύφθηκε στη Γέφυρα Θεσσαλονίκης, προκαλώντας σοκ στην κοινή γνώμη.

    Πρόκειται για τον ανήλικο που συνόδευε το αδικοχαμένο αγόρι, μετά την αποχώρησή του από το αναψυκτήριο όπου είχε πάειγια διασκέδαση. Ο 14χρονος κατηγορούμενος ως δράστης φέρεται να ομολόγησε την πράξη του, ενώ προς το παρόν παραμένουν άγνωστα τα κίνητρα του εγκλήματος. Κατά πληροφορίες, πάντως, ο νεαρός ισχυρίστηκε ότι τα δύο τελευταία χρόνια δεχόταν φραστικές επιθέσεις από το θύμα. Ο 14χρονος παραμένει υπό κράτηση στο Αστυνομικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης.

    Το έγκλημα αποκαλύφθηκε το πρωί της Κυριακής, όταν κάτοικος της Γέφυρας εντόπισε το άψυχο κορμί του αγνοούμενου μαθητή κοντά στο ομώνυμο κλειστό γυμναστήριο της περιοχής. Λίγες ώρες νωρίτερα, οι γονείς του μικρού Τάσου, ανησυχώντας διότι ο γιος τους δεν είχε γυρίσει στο σπίτι ύστερα από βραδινή έξοδο, απευθύνθηκαν στο Τμήμα Ασφαλείας Εχεδώρου, όπου δήλωσαν την εξαφάνισή του. Η είδηση της εξαφάνισης σήκωσε στο «πόδι» τον οικισμό της Γέφυρας, που αριθμεί περίπου 3000 κατοίκους και βρίσκεται σε απόσταση 25 χιλιομέτρων βορειοδυτικά της Θεσσαλονίκης. Όλη τη νύχτα ήταν σε εξέλιξη εκτεταμένες έρευνες για τον εντοπισμό του αγοριού, με τη συμμετοχή, πέραν των ανδρών της Αστυνομίας, και πολλών κάτοικων της περιοχής.

    Η ελπίδα όμως να βρεθεί ζωντανό το παιδί έσβησε γύρω στις 10.30. Η σορός του ανήλικου βρέθηκε μέσα σε λίμνη αίματος και διαπιστώθηκε ότι έφερε δύο τραύματα από μαχαίρι στην τραχηλική χώρα. Η ιατροδικαστής διαπίστωσε επιπλέον αμυντικά τραύματα στα χέρια, γεγονός που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ο 14χρονος έδωσε μάχη για να υπερασπιστεί τη ζωή του, ενώ στα νύχια του νεκρού φέρεται ότι εντοπίστηκε ξένο γενετικό υλικό. Κοντά στο σημείο βρέθηκε το μαχαίρι που πιθανόν χρησιμοποίησε ο δράστης ως φονικό όπλο, ενώ πάνω στον αδικοχαμένο μαθητή βρέθηκαν τόσο το (απενεργοποιημένο) κινητό του όσο και μικροποσό, ευρήματα που από την πρώτη στιγμή απομάκρυναν την εκδοχή το κίνητρο της αποτρόπαιης πράξης να είναι η ληστεία.

    Από την ώρα που βρέθηκε το πτώμα και επιβεβαιώθηκε ότι πρόκειται για δολοφονία, αστυνομικοί του τμήματος Εγκλημάτων κατά Ζωής της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης ξεκίνησαν με πυρετώδεις ρυθμούς έρευνες για να διαλευκάνουν την υπόθεση. Στο σημείο μετέβη επίσης συνεργείο της Υποδιεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών Βορείου Ελλάδος για την εξερεύνηση της περιοχής.

    Αστυνομικοί συνέλεξαν μαρτυρίες από το φιλικό περιβάλλον του 14χρονου θύματος. Οι συγκλίνουσες καταθέσεις ανέφεραν ότι ο μικρός Τάσος αποχώρησε γύρω στις 23.45 από το αναψυκτήριο, όπου προηγουμένως διασκέδαζε με την παρέα του, παρακολουθώντας μουσική εκδήλωση. Από τα στοιχεία που συγκέντρωσε η Ασφάλεια Θεσσαλονίκης προέκυψε ότι κατά την αποχώρησή του τον συνόδευε ο 14χρονος συμμαθητής του. Σε αντίθεση όμως με τον τελευταίο, ο Τάσος δεν έφτασε ποτέ στο σπίτι του.

    Με την πρόοδο των ερευνών, ο 14χρονος φερόμενος ως δράστης κρίθηκε ως υπ' αριθμόν ένα ύποπτος για τη δολοφονία και για αυτό προσήχθη στο Αστυνομικό Μέγαρο για εξέταση. Εκεί υπό το βάρος των στοιχείων φαίνεται ότι λύγισε, ομολογώντας την ενέργεια του. Η εργαστηριακή εξέταση αποτυπώματος που βρέθηκε στο μαχαίρι, όπως και η εξέταση του γενετικού υλικού, αναμένεται να «δείξουν» και επιστημονικά την ταυτότητα του δράστη. Παράλληλα, ερευνάται εάν τα δύο παιδιά είχαν κατά το παρελθόν κάποια προηγούμενα και εφόσον επιβεβαιωθεί κάτι τέτοιο εάν αυτό ήταν γνωστό, όπως επίσης εάν απασχόλησε ποτέ την εκπαιδευτική κοινότητα της Γέφυρας.

    [05] Χωρίς μετρό, τραμ και ηλεκτρικό σιδηρόδρομο έως τις 10 το πρωί

    Στάση εργασίας, από την έναρξητης βάρδιας έως τις 10 το πρωί,πραγματοποιούν εκ νέου σήμεραοι εργαζόμενοι σε μετρό, τραμ και ηλεκτρικό σιδηρόδρομο, αντιδρώντας στην ένταξη των αστικών συγκοινωνιών στο υπερΤαμείο Ιδιωτικοποιήσεων, αλλά και στην καθυστέρηση της υπογραφής νέας συλλογικής σύμβασης εργασίας.

    Οι εργαζόμενοι έχουν εξαγγείλει στάσεις εργασίας και γιατην Τετάρτη 15 Ιουνίου,από τις 21.00έως τη λήξη της βάρδιας και την Παρασκευή 17 Ιουνίου από τις 12 το μεσημέρι έως τις πέντε το απόγευμα.

    [06] ΗΠΑ και Ρωσία μειώνουν, αλλά ταυτόχρονα εκσυγχρονίζουν τα πυρηνικά οπλοστάσιά τους

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και η Ρωσία, οι δύο ισχυρότερες πυρηνικές δυνάμεις του πλανήτη, συνεχίζουν να μειώνουν το μέγεθος των οπλοστασίων τους, αλλά δεν παύουν να τα εκσυγχρονίζουν, επισήμανε σήμερα το Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης (SIPRI).Εννιά χώρες (ΗΠΑ, Ρωσία, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Κίνα, Ινδία, Πακιστάν, Ισραήλ και Βόρεια Κορέα) διέθεταν 15.395 πυρηνικές κεφαλές στις αρχές του 2016, από τις οποίες οι 4.120 ήταν σε υψηλή επιχειρησιακή ετοιμότητα, κατά στοιχεία του SIPRI. Στις αρχές του 2015, ο αριθμός τους ήταν 15.850.

    «Το απόθεμα πυρηνικών όπλων υποχώρησε από το αποκορύφωμα του των 70.000 πυρηνικών κεφαλών, που καταγραφόταν στα μέσα της δεκαετίας του 1980. Η υποχώρηση αυτή οφείλεται κυρίως στις μειώσεις που έγιναν στα οπλοστάσια των Ρώσων και των Αμερικανών», σημείωσαν οι ερευνητές του SIPRI Σάνον Κάιλ και Χανς Κρίστενσεν.Οι μειώσεις αυτές υπήρξαν το αποτέλεσμα τριών διεθνών συμβάσεων που υπογράφτηκαν από το 1991, καθώς και μονομερών πρωτοβουλιών των δύο παγκόσμιων πυρηνικών υπερδυνάμεων.Η Ρωσία εκτιμάται ότι διέθετε 7.290 πυρηνικές κεφαλές στις αρχές του 2016, ενώ οι ΗΠΑ περίπου 7.000. Οι δύο χώρες κατά τους υπολογισμούς του Ινστιτούτου διαθέτουν το 93% των πυρηνικών όπλων παγκοσμίως.

    [07] Κυβερνοεπίθεση της Β. Κορέας κατά 140.000 υπολογιστών της Ν. Κορέας

    Η Βόρεια Κορέα χάκαρε περισσότερους 140.000 υπολογιστές μεγάλων επιχειρήσεων και κυβερνητικών υπηρεσιών της Νότιας Κορέας, σε μια προσπάθεια διασποράς κακόβουλων κωδικών που θα μπορούσαν να προκαλέσουν σοβαρό πρόβλημα στη λειτουργία τους. Ωστόσο, οι αρχές της Νότιας Κορέας εκτιμούν ότι κατόρθωσαν ν' ανακόψουν μεγάλη επίθεση στον κυβερνοχώρο, σύμφωνα με αναφορές πρακτορείου ειδήσεων.

    Τα ηλεκτρονικά ίχη έδειξαν ότι η επιχείρηση αυτή, ενεργοποιήθηκε από την Πιονγκγιάνγκ και είχε ως στόχο ένα κεντρικό πρόγραμμα υπολογιστών που χρησιμοποιούν 160 εταιρίες, αλλά και κυβερνητικές υπηρεσίες, προκειμένου να διαχειρίζονται τα δίκτυα των υπολογιστών τους, μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Yonhap, της Νότιας Κορέας.

    [08] Δύο νεκροί από πυρά αγνώστων στη διάρκεια αγώνα μπέιζμπολ στο Μεξικό

    Ένοπλοι άνοιξαν πυρ χθες στη διάρκεια αγώνα μπέιζμπολ στην κεντρική επαρχία Πουέμπλα σκοτώνοντας δύο ανθρώπους και τραυματίζοντας άλλους έξι, σύμφωνα με την τοπική κυβέρνηση.Οι δράστες βγήκαν από όχημα στη διάρκεια του παιχνιδιού κι άρχισαν να πυροβολούν ενώ τα κίνητρα της επίθεσης δεν έχουν γίνει γνωστά.

    Το τελευταίο χρονικό διάστημα παρατηρείται έξαρση της βίας στην αναφερόμενη επαρχία. Την Παρασκευή, 11 άτομα, μέλη της ίδιας οικογένειας δολοφονήθηκαν σε ορεινή περιοχή στην Πουέμπλα.

    [09] Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος: Το στίγμα του Φεστιβάλ είναι νεανικό και περισσότερο πολιτικό

    Στην Πειραιώς 260, αύριο Τρίτη με δροσερή μπύρα - το πρώτο ποτήρι δωρεάν- και ζωντανή μουσική με τους Χειμερινούς Κολυμβητές, τα Χάλκινα της Φλώρινας και την Ματούλα Ζαμάνη, το Ελληνικό Φεστιβάλ σηματοδοτεί την έναρξήτου για το καλοκαίρι 2016. Όλο τον Ιούνιο και Ιούλιο στην Αθήνα και θα τερματίσει 20 Αυγούστου στην Επίδαυρο.

    Περιλαμβάνει πάνω από 70 ελληνικές και ξένες παραγωγές θεάτρου, χορού, μουσικής. Στα εικαστικά εγκαινιάζει συνεργασία με την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών και ξεκινά ένα πιλοτικό παράλληλο πρόγραμμα με δράσεις και ημερίδες για το σήμερα και το αύριο του Φεστιβάλ, την φυσιογνωμία και την εξέλιξη των τεχνών που περιλαμβάνει. Ο απολογισμός είναι ένα αξιοπρεπές πρόγραμμα που καταρτίστηκε σε χρόνο ρεκόρ διατηρώνταςόχι μόνο τον εθνικό χαρακτήρα του αλλά και τον διεθνή- φιλοξενεί δέκα ξένες παραγωγές: Ρομέο Καστελούτσι με σπαράγματα από τον σεξπηρικό «Ιούλιο Κάισαρα», Οσκάρας Κορσουνάβας με Άμλετ , Μίλο Ράου για τα σκοτεινά χρόνια των συρράξεων στα Βαλκάνια και Αν. Ευρώπη, Ροντρίγκο Γκαρσία, Λόλα Αριας για τα Φόκλαντς , Μπρέτ Μπέλι με διασκευή της όπερας Macbeth του Βέρντι κ.ά.

    Μετά απο έναν «αγώνα δρόμου» όλων των συμμετεχόντων και πρωτίστως του καλλιτεχνικού διευθυντή Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου που δέχτηκε να σηκώσει τη σκυτάλη και μ΄ έναν ψαλιδισμένο προϋπολογισμό -περικόπηκε από τα 4 εκατ. ευρώ στα 3 εκατ. ευρώ, προκειμένου να πληρωθούν οι περσινές οφειλές με προτεραιότητα τους «απλούς εργαζόμενους»- το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2016 σηκώνει την αυλαία του «νεανικό, εναλλακτικό και περισότερο πολιτικό».

    [10] «Γκάμπο», οι μεγάλες στιγμές του Μάρκες σε κόμικ

    Όσοι πιστοί- του Μάρκες- προσέλθετε! Ο εκδοτικός οίκος Ίκαρος κυκλοφόρησε πρόσφατα σε κόμικ τη μαγική ιστορία του μεγάλου Κολομβιανού συγγραφέα Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες με τίτλο «Γκάμπο, αναμνήσεις μιας μαγικής ζωής», σε μετάφραση της Κλαίτης Σωτηριάδου, που έχει μεταφέρει τα έργα του από τα ισπανικά.

    Είναι μια συνοπτική -αλλά και οπτική- απόδοση σταθμών της πορείας του -από τη γέννησή του το 1927 έως την απονομή του Νόμπελ το 1982 (πέθανε το 2014)- μέσα σε 163 εικονογραφημένες σελίδες. Πρόκειται για μια εικαστική συγγραφική δημιουργία του σεναριογράφου Όσκαρ Παντόχα και των εικονογράφων Μιγκέλ Μπουστός, Φιλίπε Καμάργο Ρόχας και Τατιάνας Κόρδομπα.

    Οι μικροί λάτρεις των κόμικς αλλά και οι μεγάλοι λάτρεις των κλασικών υπερ- αφηγημάτων του Γκάμπο (το χαϊδευτικό του) έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν μέσα από μια γραφή με παλινδρομικό χρόνο την εικονική πραγματικότητα -δηλαδή μια πραγματικότητα με εικόνες- του ανθρώπου που έγραψε, μεταξύ άλλων, το «Εκατό χρόνια μοναξιά». Το μυθιστόρημα που είναι το πλέον πολυδιαβασμένο στα ισπανικά, μετά τη Βίβλο. Διηγείται την ιστορία των Μπουενδία, που η μια γενιά μετά την άλλη ζει στο μυθικό χωριό Μακόντο, ζώντας τις τραγωδίες τους στη διάρκεια ενός αιώνα, μέχρι που δεν απομένει κανείς τους καθώς η μοναξιά τούς κάνει ανίκανους να αγαπήσουν.

    [11] Διασώθηκαν 2.578 μετανάστες το Σαββατοκύριακο ανοικτά της Σικελίας

    Το Λιμενικό Σώμα της Ιταλίας ανακοίνωσε ότι 1.230 μετανάστες διασώθηκαν χθες Κυριακή σε εννέα επιχειρήσεις στη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στη Σικελία και τις ακτές της Βόρειας Αφρικής, ενώ ανασύρθηκε η σορός ενός μετανάστη.Συνολικά το Σάββατο και την Κυριακή διασώθηκαν 2.578 μετανάστες σε είκοσι χωριστές επιχειρήσεις -11 το Σάββατο και 9 χθες-όπως ανέφερε από τη Ρώμη το κέντρο επιχειρήσεων του ιταλικού Λιμενικού Σώματος, το οποίο τις συντόνισε. Πάνω από 4.000 άνθρωποι διασώθηκαν μέσα στις τέσσερις τελευταίες ημέρες.

    Στις επιχειρήσεις συμμετείχαν πλοία του Λιμενικού Σώματος και του Πολεμικού Ναυτικού της Ιταλίας, ένα ισπανικό πλοίο της αποστολής του FRONTEX, καθώς επίσης και σκάφη των ΜΚΟ Migrant Offshore Aid Station (MOAS) και Γιατροί Χωρίς Σύνορα (M?decins sans fronti?res, MSF).Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα περισυνέλεξαν ένα πτώμα από το ένα από τα φουσκωτά στα οποία επέβαιναν μετανάστες.Η Ιταλία βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της κρίσης των μεταναστών και των προσφύγων στην Ευρώπη, η οποία μπήκε πλέον στην τρίτη της χρονιά.

    [12] Χριστοφίλης Μαγγίδης στο ΑΠΕ - ΜΠΕ: Θα προβώ σε αποκαλύψεις για τον «Θρόνο του Αγαμέμνονα»

    Στη συνέντευξη Τύπου που θα δώσει την Τρίτη, 14 Ιουνίου, στις 12 το μεσημέρι στην ΕΣΗΕΑ καθώς και στη διάλεξή του στο Ίδρυμα Θεοχαράκη, την Πέμπτη, 16 Ιουνίου, στις 7 μ.μ. παραπέμπει ο καθηγητής αρχαιολογίας στο Ντίκινσον και ανασκαφέας στην Κάτω Πόλη των Μυκηνών, κ. Χριστοφίλης Μαγγίδης, όσον αφορά στην ανακάλυψη του «Θρόνου του Αγαμέμνονα».

    Ο καθηγητής κρατά κλειστά ακόμη τα χαρτιά του και υπόσχεται να δώσει όλα τα στοιχεία και όλα τα επιχειρήματα την ερχόμενη Τρίτη, οπότε και αναμένεται να δοθούν όλες οι επιστημονικές απαντήσεις.

    Στη συνέντευξη που παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Μαγγίδης συνοψίζει τα έως τώρα γνωστά στοιχεία γύρω από την Κάτω Πόλη των Μυκηνών και την ανακάλυψη του «Θρόνου του Αγαμέμνονα», μιλά για τις συνήθεις αντιθέσεις που έχει συναντήσει κάθε παρόμοια προσπάθεια και προαναγγέλλει ότι θα προβεί σε σειρά επιστημονικών αποκαλύψεων.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 13 June 2016 - 6:32:29 UTC