Browse through our Interesting Nodes on Greek Foreign Affairs Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-06-13

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ι. Τσιρώνης στο ΑΠΕ- ΜΠΕ: Πήραμε την αξιολόγηση κρατώντας την Ελλάδα και την κοινωνία όρθια
  • [02] Άνοιγμα της κινεζικής αγοράς στις ξένες επενδύσεις, αναμένει η Μέρκελ
  • [03] Στο 7% μειώθηκαν οι επενδύσεις στον τομέα των ακινήτων στην Κίνα, κατά το πρώτο πεντάμηνο του 2016
  • [04] Αναχώρησαν τα πρώτα λεωφορεία με πρόσφυγες από τον άτυπο καταυλισμό στο Πολύκαστρο
  • [05] Συμμαθητής του 14χρονου φέρεται ως δράστης της δολοφονίας στη Θεσσαλονίκη
  • [06] Συνεχίζονται οι απεργιακές κινητοποιήσεις στα λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης
  • [07] 'Αγνωστοι, έπειτα από διάρρηξη στην Εκάλη, εμβόλισαν περιπολικό με κλεμμένο ΙΧ
  • [08] Ντόναλντ Τουσκ: «Οι συνομιλίες για την κατάργηση της βίζας θα διαρκέσουν τουλάχιστον μέχρι τον Οκτώβριο»
  • [09] Γερμανίδα υπουργός Άμυνας: Οι Ευρωπαίοι υπήρξαμε αδρανείς μπροστά στα μεγάλα προβλήματα
  • [10] Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος: Το στίγμα του Φεστιβάλ είναι νεανικό και περισσότερο πολιτικό
  • [11] Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης-Δημιουργικότητας από την Εθνική Βιβλιοθήκη

  • [01] Ι. Τσιρώνης στο ΑΠΕ- ΜΠΕ: Πήραμε την αξιολόγηση κρατώντας την Ελλάδα και την κοινωνία όρθια

    «Περάσαμε πάρα πολύ δύσκολα. Έχουμε και άλλα μπροστά μας. Είμαστε αισιόδοξοι ότι η Ελλάδα μπορεί, η Ελλάδα στάθηκε όρθια άρα θα προχωρήσει μπροστά» δηλώνει ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης και το κλείσιμο της αξιολόγησης.

    Ο Γιάννης Τσιρώνης αναγνωρίζει ότι υπάρχουν δυσκολίες για το μέλλον, ωστόσο όμως είναι αισιόδοξος για την υπέρβασή τους, δηλώνοντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως «είναι βέβαιο ότι με διαπραγμάτευση θα πετύχουμε το βέλτιστο δυνατό. Ήδη αποδείξαμε ότι ανταποκριθήκαμε σε δυσκολότερες συνθήκες και πέρυσι το καλοκαίρι και φέτος πριν από την αξιολόγηση. Να θυμίσω ότι ως χώρα δεν είχαμε πάρει αξιολόγηση από το 2014. Καταφέραμε με σύνεση και ομοψυχία να πετύχουμε το ακατόρθωτο. Πετύχαμε να κρατήσουμε και την Ελλάδα όρθια και την κοινωνία όρθια ταυτόχρονα να πάρουμε και την αξιολόγηση».

    Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για τη συνταγματική αναθεώρηση που σχεδιάζει η κυβέρνηση, τόνισε ότι «είναι δέσμευση της κυβέρνησης» και ότι «δεν υπάρχει κάποιο κόμμα του δημοκρατικού τόξου που να πιστεύει ότι δεν χρειάζεται συνταγματική αναθεώρηση, ότι δεν χρειάζονται θεσμικές αλλαγές στην Ελλάδα, όπως και η απλή αναλογική».

    Παράλληλα, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης σπεύδει να οριοθετήσει, δηλώνοντας πως «ίσως η λέξη απλή αναλογική να μπερδεύει κάποιους. Η απλή αναλογική δεν είναι κάτι εύκολο με την έννοια ότι η πιο απλή αναλογική είναι να πούμε ότι όλη η Ελλάδα είναι μια περιφέρεια. Αυτό βέβαια δεν γίνεται γιατί θα οδηγήσει σε άλλα προβλήματα τεράστια. Από την ώρα που βάζεις αριθμό εδρών σε περιφέρειες, αυτόματα διαχωρίζεις και μια φιλοσοφία. Για παράδειγμα, θέλει συζήτηση αν θα υπάρχουν Επικρατείας. Είναι και άλλα τέτοια θέματα. Επομένως πρέπει να είναι ένας διάλογος σοβαρός. Δεν είναι μια λέξη κενή περιεχομένου η απλή αναλογική».

    Μιλώντας για τον τρόπο με τον οποίο η χώρα μας αντιμετώπισε την προσφυγική κρίση, τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «εμείς διδάσκουμε δημοκρατία. Διδάσκουμε αγάπη εκεί που άλλοι ξέχασαν τις αξίες της Ευρώπης...», ενώ μιλώντας για τις διαφορετικές απόψεις που διατυπώνονται μεταξύ υπουργών για διάφορα θέματα, τόνισε ότι «προέρχομαι από τους Οικολόγους Πράσινους. Οι Οικολόγοι Πράσινοι πιστεύουν ότι η πολυφωνία είναι δύναμη. Και στη φύση είναι αναγκαία η πολυφωνία. Αντίθετα η μονοφωνία είναι εκείνη που τρομάζει...».

    Αναφερόμενος στο «κίνημα παραιτηθείτε», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «λένε ότι έχουν στόχο να μαζευτούν στο Σύνταγμα. Φανταστείτε ότι εμείς ως Οικολόγοι Πράσινοι όταν μιλούσαμε για συγκεντρώσεις θεωρούσαμε ότι αν έχουμε 10.000 ανθρώπους δεν είχαμε πετύχει. Θεωρούμε ότι είναι πραγματικά κρίμα για ένα κίνημα να μην έχει 10.000 ανθρώπους...».

    Τέλος, μιλώντας το μεσημέρι, στα εγκαίνιο της 50ης διοργάνωσης της Έκθεσης Λαμίας, έστειλε και ένα μήνυμα στους επαγγελματίες, λέγοντας ότι «η κρίση είναι και ευκαιρία και όποιος καταφέρει και επιβιώσει σε αυτή την κρίση θα βγει μπροστά πιο δυνατός». Αναφερόμενος στη διαχρονική πορεία της οικονομίας, είπε ότι «δεν έχει τόσο μεγάλη σημασία να τιμωρήσουμε ενόχους. Σημασία έχει να μην ξανακάνουμε τα ίδια λάθη. Σημασία έχει να μην κάνουμε τα ίδια σφάλματα. Το σημαντικότερο είναι να δούμε τα πολύτιμα στρατηγικά πλεονεκτήματα της χώρας. Εδώ υπάρχει πλούτος που κοιμάται. Η φύση μας, η γεωγραφική μας θέση, τα μοναδικά μας ποιοτικά προϊόντα είναι ο πλούτος μας». Ανέφερε επίσης ότι «σήμερα η Ελλάδα είναι ίσως η πιο ασφαλής χώρα στη νοτιοανατολική Μεσόγειο να επενδύσει οποιοσδήποτε επιχειρηματίας ντόπιος ή ξένος. Το λέω και το υπερηφανεύομαι...».

    [02] Άνοιγμα της κινεζικής αγοράς στις ξένες επενδύσεις, αναμένει η Μέρκελ

    Στην ανάγκη διεξαγωγής πιο εξειδικευμένων συνομιλιών με την Κίνα, για το καθεστώς της οικονομίας της, στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, αναφέρθηκε η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου, με τον Κινέζο πρωθυπουργό Λι Κεκιάνγκ, στο Πεκίνο. Ο Λι από την πλευρά του, τόνισε ότι οι εμπορικές διαμάχες με την ΕΕ αφορούν σ' ένα μικρό κομμάτι των εμπορικών σχέσεων, ενώ η Κίνα δεν επιθυμεί έναν εμπορικό πόλεμο.

    Η Γερμανίδα καγκελάριος τόνισε ότι αναμένει το άνοιγμα της κινεζικής αγοράς στις ξένες επενδύσεις, ενώ αναφέρθηκε και στον νέο νόμο για τη δράση των ξένων μη κυβερνητικών οργανώσεων στην Κίνα, τονίζοντας ότι δε θα πρέπει να περιοριστεί ο ρόλος τους.

    [03] Στο 7% μειώθηκαν οι επενδύσεις στον τομέα των ακινήτων στην Κίνα, κατά το πρώτο πεντάμηνο του 2016

    Οι επενδύσεις στον τομέα της αγοράς ακινήτων στην Κίνα μειώθηκαν στο 7% το πρώτο πεντάμηνο του 2016, έναντι της καταγραφής τους στο 7,2% το πρώτο τετράμηνο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο Πεκίνο.

    Η πορεία των επενδύσεων στην αγορά ακινήτων είναι άμεσα συνδεδεμένη με την οικονομική ρευστότητα στην πραγματική οικονομία, αλλά και την εισροή ξένων επενδυτικών κεφαλαίων.

    [04] Αναχώρησαν τα πρώτα λεωφορεία με πρόσφυγες από τον άτυπο καταυλισμό στο Πολύκαστρο

    Αναχώρησαν τα πρώτα τέσσερα λεωφορεία με 166 Σύρους πρόσφυγες από τον άτυπο καταυλισμό στο γνωστό βενζινάδικο στην ΠΑΘΕ, στο ύψος του Πολυκάστρου. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, τα λεωφορεία κατευθύνονται προς το κέντρο φιλοξενίας στα Βασιλικά.

    Η επιχείρηση της ΕΛΑΣ ξεκίνησε λίγο πριν τις 07:30. Έως στιγμής, οι πρόσφυγες αποχωρούν οικειοθελώς από τον καταυλισμό και επιβιβάζονται στα λεωφορεία. Στην επιχείρηση παίρνουν μέρος αστυνομικοί από διάφορες υπηρεσίες της Βόρειας Ελλάδας, ενώ από την αστυνομία έγινε σαφές ότι δεν προβλέπεται χρήση βίας.

    «Ελπίζω ότι στο κέντρο φιλοξενίας, που θα μας πάνε, οι συνθήκες θα είναι καλές και θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε το ταξίδι μας προς την Ευρώπη. Μείναμε εδώ, επειδή θεωρούσαμε πως αν ήμασταν κοντά στα σύνορα υπήρχε ελπίδα να ανοίξουν» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η 18χρονη Ραφάχ από τη Ράκα της Συρίας.

    Ο πατέρας της είναι στην Ολλανδία, όπου θέλει να πάει κι αυτή μαζί με τη μητέρα της και τα δύο μικρότερα αδέλφια της. «Φύγαμε γιατί η κατάσταση είχε γίνει ανυπόφορη. Δεν ξέραμε πώς να προστατευτούμε» ανέφερε η νεαρή.

    Σημειώνμεται ότι η ΠΑΘΕ Αθηνών-Ευζώνων είναι κλειστή από το 53ο χλμ ως το ύψος του Πολυκάστρου και η κυκλοφορία διεξάγεται από την παλιά εθνική.

    [05] Συμμαθητής του 14χρονου φέρεται ως δράστης της δολοφονίας στη Θεσσαλονίκη

    Συνομήλικος συμμαθητής του άτυχου 14χρονου φαίνεται πως είναι ο δράστης της στυγερής δολοφονίας, που αποκαλύφθηκε στη Γέφυρα Θεσσαλονίκης, προκαλώντας σοκ στην κοινή γνώμη.

    Πρόκειται για τον ανήλικο που συνόδευε το αδικοχαμένο αγόρι, μετά την αποχώρησή του από το αναψυκτήριο όπου είχε πάειγια διασκέδαση. Ο 14χρονος κατηγορούμενος ως δράστης φέρεται να ομολόγησε την πράξη του, ενώ προς το παρόν παραμένουν άγνωστα τα κίνητρα του εγκλήματος. Κατά πληροφορίες, πάντως, ο νεαρός ισχυρίστηκε ότι τα δύο τελευταία χρόνια δεχόταν φραστικές επιθέσεις από το θύμα. Ο 14χρονος παραμένει υπό κράτηση στο Αστυνομικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης.

    Το έγκλημα αποκαλύφθηκε το πρωί της Κυριακής, όταν κάτοικος της Γέφυρας εντόπισε το άψυχο κορμί του αγνοούμενου μαθητή κοντά στο ομώνυμο κλειστό γυμναστήριο της περιοχής. Λίγες ώρες νωρίτερα, οι γονείς του μικρού Τάσου, ανησυχώντας διότι ο γιος τους δεν είχε γυρίσει στο σπίτι ύστερα από βραδινή έξοδο, απευθύνθηκαν στο Τμήμα Ασφαλείας Εχεδώρου, όπου δήλωσαν την εξαφάνισή του. Η είδηση της εξαφάνισης σήκωσε στο «πόδι» τον οικισμό της Γέφυρας, που αριθμεί περίπου 3000 κατοίκους και βρίσκεται σε απόσταση 25 χιλιομέτρων βορειοδυτικά της Θεσσαλονίκης. Όλη τη νύχτα ήταν σε εξέλιξη εκτεταμένες έρευνες για τον εντοπισμό του αγοριού, με τη συμμετοχή, πέραν των ανδρών της Αστυνομίας, και πολλών κάτοικων της περιοχής.

    Η ελπίδα όμως να βρεθεί ζωντανό το παιδί έσβησε γύρω στις 10.30. Η σορός του ανήλικου βρέθηκε μέσα σε λίμνη αίματος και διαπιστώθηκε ότι έφερε δύο τραύματα από μαχαίρι στην τραχηλική χώρα. Η ιατροδικαστής διαπίστωσε επιπλέον αμυντικά τραύματα στα χέρια, γεγονός που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ο 14χρονος έδωσε μάχη για να υπερασπιστεί τη ζωή του, ενώ στα νύχια του νεκρού φέρεται ότι εντοπίστηκε ξένο γενετικό υλικό. Κοντά στο σημείο βρέθηκε το μαχαίρι που πιθανόν χρησιμοποίησε ο δράστης ως φονικό όπλο, ενώ πάνω στον αδικοχαμένο μαθητή βρέθηκαν τόσο το (απενεργοποιημένο) κινητό του όσο και μικροποσό, ευρήματα που από την πρώτη στιγμή απομάκρυναν την εκδοχή το κίνητρο της αποτρόπαιης πράξης να είναι η ληστεία.

    Από την ώρα που βρέθηκε το πτώμα και επιβεβαιώθηκε ότι πρόκειται για δολοφονία, αστυνομικοί του τμήματος Εγκλημάτων κατά Ζωής της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης ξεκίνησαν με πυρετώδεις ρυθμούς έρευνες για να διαλευκάνουν την υπόθεση. Στο σημείο μετέβη επίσης συνεργείο της Υποδιεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών Βορείου Ελλάδος για την εξερεύνηση της περιοχής.

    Αστυνομικοί συνέλεξαν μαρτυρίες από το φιλικό περιβάλλον του 14χρονου θύματος. Οι συγκλίνουσες καταθέσεις ανέφεραν ότι ο μικρός Τάσος αποχώρησε γύρω στις 23.45 από το αναψυκτήριο, όπου προηγουμένως διασκέδαζε με την παρέα του, παρακολουθώντας μουσική εκδήλωση. Από τα στοιχεία που συγκέντρωσε η Ασφάλεια Θεσσαλονίκης προέκυψε ότι κατά την αποχώρησή του τον συνόδευε ο 14χρονος συμμαθητής του. Σε αντίθεση όμως με τον τελευταίο, ο Τάσος δεν έφτασε ποτέ στο σπίτι του.

    Με την πρόοδο των ερευνών, ο 14χρονος φερόμενος ως δράστης κρίθηκε ως υπ' αριθμόν ένα ύποπτος για τη δολοφονία και για αυτό προσήχθη στο Αστυνομικό Μέγαρο για εξέταση. Εκεί υπό το βάρος των στοιχείων φαίνεται ότι λύγισε, ομολογώντας την ενέργεια του. Η εργαστηριακή εξέταση αποτυπώματος που βρέθηκε στο μαχαίρι, όπως και η εξέταση του γενετικού υλικού, αναμένεται να «δείξουν» και επιστημονικά την ταυτότητα του δράστη. Παράλληλα, ερευνάται εάν τα δύο παιδιά είχαν κατά το παρελθόν κάποια προηγούμενα και εφόσον επιβεβαιωθεί κάτι τέτοιο εάν αυτό ήταν γνωστό, όπως επίσης εάν απασχόλησε ποτέ την εκπαιδευτική κοινότητα της Γέφυρας.

    [06] Συνεχίζονται οι απεργιακές κινητοποιήσεις στα λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης

    Νέα 48ωρη απεργιακή κινητοποίηση για σήμερα Δευτέρα 13/06 και Τρίτη 14/06, εξήγγειλαν οι εργαζόμενοι στα λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης, ζητώντας γραπτές διασφαλίσεις για τις εργασιακές τους σχέσεις ενόψει των ιδιωτικοποιήσεων.Σύμφωνα με την Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμάνιων Ελλάδας(ΟΜΥΛΕ) και της Ένωσης Λιμενεργατών η ανακοίνωση του υπουργείου Ναυτιλίας με την οποία τονίζει ότι θα καταβάλει πρόσθετη προσπάθεια για νομική θωράκιση των γενικών και ειδικών ρυθμίσεωντου Γενικού Κανονισμού Προσωπικού και των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας ανοίγει μια μικρή χαραμάδα για προοπτική προσέγγισης.

    Οι δύο συνδικαλιστικές ενώσεις καλούν την κυβέρνηση να προχωρήσει σε συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία που θα προσδιορίζειμε σαφήνεια, ασφαλή και σταθερή εργασία με θεσπισμένες εργασιακές σχέσεις.

    Σήμερα και αύριο στο λιμάνι του Πειραιά θα βρίσκεται ηομάδα εργασίας του IDC (Διεθνούς Συμβουλίου Λιμενεργατών) προκειμένου να συμπαρασταθεί στους εργαζόμενους του ΟΛΠ και του ΟΛΘ.

    Τα προβλήματα συνεχίζονται

    Από τα πληρώματα και το προσωπικό των εταιρειών κρουαζιέρας, εξυπηρετούνται και σήμερα στο λιμάνι του Πειραιά οι φορτοεκφορτώσεις των αποσκευών των επιβατών, καθώς για 19η μέρα συνεχίζεται η απεργία των εργαζομένων στα λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης.

    Σήμερα θα καταπλεύσουν δύο κρουαζιερόπλοια σύμφωνα με τον προγραμματισμό του ΟΛΠ ενώ αύριο τρία. Σε πολλές περιπτώσεις, όπου επιβάτες δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν, μεταφέρουν μόνοι τους τις βαλίτσες προς τους τερματικούς σταθμούς ενώ στα ταξί αλλά και στα τουριστικά λεωφορεία επιτρέπεται η είσοδος κοντά στα κρουαζιερόπλοια προκειμένου να εξυπηρετητούνται οι επιβάτες και κυρίως αυτοί της μεγάλης ηλικίας.

    «Υπάρχει μια μικρή ταλαιπωρία για τους επιβάτες, αλλά δεν ξέρουμε πως θα το εκλάβουν οι εταιρείας του κλάδου» τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ένωσης Εφοπλιστών και Κρουαζιερόπλοιων Ναυτιλίας Θεόδωρος Κόντες. Πρόσθεσε επίσης ότι η «η ζημιά είναι ακόμα μικρή αλλά από εδώ και πέρα πολλαπλασιάζεται όχι μόνο για τη σεζόν αλλά και για τα μελλοντικά έτη για το θαλάσσιο τουρισμό» πρόσθεσε ο κ. Κόντες.

    [07] 'Αγνωστοι, έπειτα από διάρρηξη στην Εκάλη, εμβόλισαν περιπολικό με κλεμμένο ΙΧ

    Τέσσερα άγνωστα άτομα, με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους, διέρρηξαν, αργά χθες το βράδυ, διώροφη μονοκατοικία στην Εκάλη, αλλά την ώρα που αποχωρούσαν με τα κλοπιμαία τούς αντιλήφθηκαν αστυνομικοί που επέβαιναν σε περιπολικό της Αμεσης Δράσης.

    Οι δράστες επιβιβάστηκαν σε κλεμμένο αυτοκίνητο, εμβόλισαν το περιπολικό και στη συνέχεια διέφυγαν με μεγάλη ταχύτητα. Η αστυνομία πραγματοποιεί έρευνες για τον εντοπισμό και τη σύλληψή τους.

    [08] Ντόναλντ Τουσκ: «Οι συνομιλίες για την κατάργηση της βίζας θα διαρκέσουν τουλάχιστον μέχρι τον Οκτώβριο»

    Η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται πιο κοντά στην κατάργηση της βίζας για τις μετακινήσεις των τούρκων πολιτών στην Ευρώπη, αλλά οι συνομιλίες για το θέμα θα συνεχισθούν μέχρι τουλάχιστον τον Οκτώβριο, δηλώνει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ σε συνέντευξη που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Bild.

    Στην ερώτηση «πότε θα καταργηθεί η βίζα για τους Τούρκους», ο Τουσκ απαντά:«Όταν θα έχουν εκπληρωθούν όλοι οι όροι, χωρίς εξαιρέσεις...Είναι βέβαιο ότι οι διαπραγματεύσεις θα διαρκέσουν μέχρι τον Οκτώβριο, αλλά πλησιάζουμε».

    Η συμφωνία για την κατάργηση του καθεστώτος της βίζας για τους τούρκους πολίτες με αντάλλαγμα τον περιορισμό της ροής προσφύγων και μεταναστών προς την Ευρώπη συναντά προσκόμματα στην αντιτρομοκρατική τουρκική νομοθεσία, η οποία αφήνει περιθώρια για διασταλτική ερμηνεία του όρου τρομοκρατική δράση. Ο αντιτρομοκρατικός νόμος χρησιμοποιείται για τον περιορισμό της ελευθερίας της έκφρασης και της ελευθεροτυπίας στην Τουρκία και κατηγορίες έχουν διατυπωθεί κατά πανεπιστημιακών, δημοσιογράφων και συγγραφέων.

    Η Τουρκία διατείνεται ότι ο αντιτρομοκρατικός νόμος είναι απαραίτητος για την αντιμετώπιση πολλαπλών απειλών για την ασφάλειά της.

    Η Άγκυρα θεωρεί ότι περιμένει θετική έκβαση των συνομιλιών με την Ευρωπαϊκή Ένωση για την κατάργηση του καθεστώτος της βίζας εντός των προσεχών ημερών.

    [09] Γερμανίδα υπουργός Άμυνας: Οι Ευρωπαίοι υπήρξαμε αδρανείς μπροστά στα μεγάλα προβλήματα

    «Εμείς οι Ευρωπαίοι υπήρξαμε αδρανείς μπροστά στα μεγάλα προβλήματα» δήλωσε η Υπουργός Άμυνας της Γερμανίας Ούρζουλα φον ντε Λάιεν σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Die Welt ανaφερόμενη στο προσφυγικό. «Για το γεγονός ότι η προσφυγική κρίση μας κατέλαβε εξ απήνης είμαστε μόνο εμείς, οι ίδιοι οι Ευρωπαίοι, υπεύθυνοι. Καθιερώσαμε την ελεύθερη διακίνηση εντός του Σέγκεν και απολαύσαμε τα πλεονεκτήματα χωρίς να μιλήσουμε για τις δυσάρεστες πλευρές. Ποιος θα προστατεύει τα εξωτερικά σύνορα; Τι θα γίνει με τους παράτυπους μετανάστες; Πως θα κατανείμουμε όσους έχουν δικαίωμα ασύλου εντός της Ευρώπης; Ολα αυτά τα ερωτήματα δεν απαντήθηκαν. Τώρα πρέπει να επανορθώσουμε υπό πίεση», πρόσθεσε η Γερμανίδα Υπουργός Αμυνας.

    Αναφερόμενη στην Ελλάδα είπε ότι το κλείσιμο των συνόρων με την ΠΓΔΜ «ίσως να ανακούφισε ένα μεγάλο μέρος της Ευρώπης, έτσι όμως αποκόπηκε ένα μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης -η Ελλάδα- η οποία και δέχθηκε μεγάλη πίεση. Θα ήταν πολύ καλύτερα αν η Ευρώπη είχε προστατέψει εξ΄αρχής τα σύνορά της με μεγαλύτερη συνέπεια και μάλιστα από κοινού».

    Για το πως θα αντιμετωπισθούν οι προσφυγικές ροές που προέρχονται τώρα κυρίως από την Αφρική η φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι "η Ευρώπη πρέπει να συνεργαστεί με την γείτονα Αφρική. Η συνεργασία ξεκινά στα κοινά μας σύνορα τη Μεσόγειο. Θέλουμε να δρομολογήσουμε τη συνεργασία Ε.Ε. και ΝΑΤΟ στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ που θα γίνει στις αρχές Ιουλίου στη Βαρσοβία. Το ναυτικό του θα πρέπει να εντοπίζει τις δραστηριότητες των διακινητών. Δεύτερον, θα πρέπει να προστατευθούν οι ακτές των παράκτιων χωρών. Θέλουμε με αυτόν τον τρόπο να εμποδίσουμε την αναχώρηση πλοίων για την Ευρώπη. Είναι καλό το ότι οι Ευρωπαίοι σχεδιάζουν να εκπαιδεύσουν λιβυκή ακτοφυλακή. Από μόνο του αυτό δεν αρκεί για να καταπολεμήσουμε τις αιτίες της φυγής. Μεταξύ των προσφύγων υπάρχουν εν τω μεταξύ και πολλοί οικονομικοί μετανάστες, οι οποίοι δεν απολαμβάνουν προστασίας όπως οι πρόσφυγες πολέμου από τη Συρία. Η Ευρώπη χρειάζεται επειγόντως μια συμφωνία επαναπροώθησης με αφρικανικές χώρες. Σε ανταπόδοση θα πρέπει να επενδύουμε επί τόπου στην οικονομική ανασυγκρότηση, διότι αν δεν βελτιωθεί το επίπεδο ζωής τους δεν θα μπορέσουμε να αντέξουμε μακροπρόθεσμα την μεταναστευτική πίεση».

    Στο ρώτημα κατά πόσον η Τουρκία υπό τον Ερντογάν είναι αξιόπιστος εταίρος η Γερμανίδα Υπουργός απάντησε: "H κατάσταση στη χώρα είναι δύσκολη, γίνονται συνεχώς αιματηρές επιθέσεις. Από την άλλη η Τουρκία παρέχει προστασία σε 3 εκατομμύρια πρόσφυγες. Γι αυτό έχει κερδίσει την εκτίμησή μας. Παράλληλα υπάρχουν εξελίξεις στην Τουρκία οι οποίες μας ανησυχούν βαθύτατα, όπως λ.χ. οι περιορισμοί της ελευθερίας του τύπου ή η παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δικαιωμάτων των μειονοτήτων. Οι σχέσεις μας πρέπει να διατηρηθούν έτσι ώστε να κάνουμε μεν αμοιβαία κριτική, αλλά και να είμαστε και σε θέση να διαχειριζόμαστε τις διαφορετικές απόψεις μεταξύ μας. Και αυτό ακριβώς συμβαίνει αυτή τη στιγμή».

    Η Ούρζουλα φον ντερ Λάιεν συνέδεσε τέλος την άρση των κυρώσεων της Ε.Ε. κατά της Ρωσίας «με την πρόοδο της συμφωνίας του Μινσκ. Σε αρκετά από τα συμπεφωνημένα δεν υπάρχει πρόοδος. Αλλά και η Ουκρανία πρέπει να κάνει περισσότερα, όχι μόνο η Ρωσία. Εάν η Συμφωνία του Μισνκ στεφθεί με επιτυχία θα αρθούν και οι κυρώσεις. Την τελική απόφαση θα πάρουν όμως οι χώρες μέλη της Ε.Ε».

    [10] Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος: Το στίγμα του Φεστιβάλ είναι νεανικό και περισσότερο πολιτικό

    Στην Πειραιώς 260, αύριο Τρίτη με δροσερή μπύρα - το πρώτο ποτήρι δωρεάν- και ζωντανή μουσική με τους Χειμερινούς Κολυμβητές, τα Χάλκινα της Φλώρινας και την Ματούλα Ζαμάνη, το Ελληνικό Φεστιβάλ σηματοδοτεί την έναρξήτου για το καλοκαίρι 2016. Όλο τον Ιούνιο και Ιούλιο στην Αθήνα και θα τερματίσει 20 Αυγούστου στην Επίδαυρο.

    Περιλαμβάνει πάνω από 70 ελληνικές και ξένες παραγωγές θεάτρου, χορού, μουσικής. Στα εικαστικά εγκαινιάζει συνεργασία με την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών και ξεκινά ένα πιλοτικό παράλληλο πρόγραμμα με δράσεις και ημερίδες για το σήμερα και το αύριο του Φεστιβάλ, την φυσιογνωμία και την εξέλιξη των τεχνών που περιλαμβάνει. Ο απολογισμός είναι ένα αξιοπρεπές πρόγραμμα που καταρτίστηκε σε χρόνο ρεκόρ διατηρώνταςόχι μόνο τον εθνικό χαρακτήρα του αλλά και τον διεθνή- φιλοξενεί δέκα ξένες παραγωγές: Ρομέο Καστελούτσι με σπαράγματα από τον σεξπηρικό «Ιούλιο Κάισαρα», Οσκάρας Κορσουνάβας με Άμλετ , Μίλο Ράου για τα σκοτεινά χρόνια των συρράξεων στα Βαλκάνια και Αν. Ευρώπη, Ροντρίγκο Γκαρσία, Λόλα Αριας για τα Φόκλαντς , Μπρέτ Μπέλι με διασκευή της όπερας Macbeth του Βέρντι κ.ά.

    Μετά απο έναν «αγώνα δρόμου» όλων των συμμετεχόντων και πρωτίστως του καλλιτεχνικού διευθυντή Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου που δέχτηκε να σηκώσει τη σκυτάλη και μ΄ έναν ψαλιδισμένο προϋπολογισμό -περικόπηκε από τα 4 εκατ. ευρώ στα 3 εκατ. ευρώ, προκειμένου να πληρωθούν οι περσινές οφειλές με προτεραιότητα τους «απλούς εργαζόμενους»- το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2016 σηκώνει την αυλαία του «νεανικό, εναλλακτικό και περισότερο πολιτικό».

    [11] Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης-Δημιουργικότητας από την Εθνική Βιβλιοθήκη

    Αφιερωμένη στην έννοια της εξερεύνησης είναι η Καλοκαιρινή Εκστρατεία για την προώθηση της Ανάγνωσης και της Δημιουργικότητας 2016, της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος (ΕΒΕ). Στην τελική ευθεία για την μετεγκατάστασή της στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και στο πλαίσιο ανάπτυξης του κοινού και αναβάθμισης των υπηρεσιών της, η ΕΒΕ αναπτύσσει το Δίκτυο Ελληνικών Βιβλιοθηκών κι αυτό το καλοκαίρι συντονίζει 3.200 δράσεις σε όλη την Ελλάδα, με θέμα «Γίνε εξερευνητής του κόσμου»!

    Από τις 15 Ιουνίου ως τις 15 Σεπτεμβρίου, γονείς και παιδιά αναλαμβάνουν καθημερινά μία αποστολή: με αφετηρία τη βιβλιοθήκη τους και οδηγό ένα προσωπικό ημερολόγιο εξερεύνησης, παρατηρούν, συγκρίνουν, καταγράφουν και δημιουργούν, γνωρίζοντας τον κόσμο με τον δικό τους τρόπο.Οι 125 βιβλιοθήκες του Δικτύου Ελληνικών Βιβλιοθηκών της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, λαμβάνουν μέρος σε ένα πανελλήνιο παιχνίδι που αναδεικνύει δεινούς εξερευνητές και ταυτόχρονα δημιουργεί νέες δυνατότητες συνεργασίας και επικοινωνίας μεταξύ των βιβλιοθηκών, ως κέντρα γνώσης και δημιουργικότητας σε κάθε κοινότητα.

    Κάθε μέρα, οι βιβλιοθήκες έχουν μια θεματική αποστολή εξερεύνησης που φέρνουν εις πέρας με τη βοήθεια κοινής βιβλιογραφίας και δημιουργικών εργαστηρίων. Κάθε βιβλιοθήκη όμως επιλέγει διαφορετικό μέσο εξερεύνησης: τη ζωγραφική, το θέατρο, τη φωτογραφία, τη ραπτική κ.ά.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 13 June 2016 - 8:32:29 UTC