Read the European Union Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-06-16

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εναρξη της διαβούλευσης για το κυβερνητικό πρόγραμμα της ΝΔ, από τον Κυρ. Μητσοτάκη
  • [02] Κίνηση των 53+ του ΣΥΡΙΖΑ: Πρώτος στόχος η προώθηση αριστερών μεταρρυθμίσεων
  • [03] Απ. Τζιτζικώστας: Πολιτικό λάθος να μην υποστηρίξει η ΝΔ την εκλογή ΠτΔ απευθείας από τον λαό
  • [04] Βουλή: Υπερψηφίστηκε ο νέος αναπτυξιακός νόμος
  • [05] Την ολοκλήρωση, από την Ελλάδα, όλων των προαπαιτούμενων, επιβεβαίωσε ο Γ. Ντάισελμπλουμ
  • [06] ESM: Η Ελλάδα δεν μπορεί να αντέξει άλλες καθυστερήσεις στην εφαρμογή του τρίτου προγράμματος
  • [07] Η ΕΚΤ θα αποφασίσει την αποδοχή των ελληνικών ομολόγων στις 22 Ιουνίου
  • [08] Ανακοινώθηκαν τα στατιστικά στοιχεία των Πανελλαδικών από το υπουργείο Παιδείας
  • [09] Στάση εργασίας στα μέσα σταθερής τροχιάς 12:00 - 17:00
  • [10] Υποχώρησε στο 24,9% η ανεργία το Α τρίμηνο εφέτος
  • [11] Ανακοίνωση Α. Βγενόπουλου περί «δήθεν φοροδιαφυγής»
  • [12] Δημοσκόπηση της Ipsos MORI δίνει 53% στο Brexit
  • [13] Π. Σπούντις στο ΑΠΕ - ΜΠΕ: Σε 50 χρόνια, η πρώτη εξωγήινη πόλη στη Σελήνη
  • [14] Η Κίνα κάλεσε τις ΗΠΑ να μην παρεμβαίνουν στα θέματα του Θιβέτ
  • [15] Με τον γγ του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν θα συναντηθεί αύριο ο Προκόπης Παυλόπουλος
  • [16] Πρωτογενές πλεόνασμα 2,267 δισ. ευρώ τον Μάιο στον προϋπολογισμό

  • [01] Εναρξη της διαβούλευσης για το κυβερνητικό πρόγραμμα της ΝΔ, από τον Κυρ. Μητσοτάκη

    «Η σημερινή κυβέρνηση όσο περισσότερο απαξιώνεται, τόσο η κοινωνία θα επιζητά μία αξιόπιστη εναλλακτική λύση και αυτό αυξάνει τις δικές μας ευθύνες για τη διαμόρφωση μίας τελικής πρότασης εξόδου από την κρίση»δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, εξαγγέλοντας την έναρξη της δημόσιας διαβούλευσης για το κυβερνητικό πρόγραμμα της ΝΔ μαζί με τον αντιπρόεδρο του κόμματος Κωστή Χατζηδάκη.

    «Θα είναι ένα σχέδιο τεκμηριωμένο και ρεαλιστικό που θα εκπλήξει θετικά την ελληνική κοινωνία και τους πιστωτές μας. Η πρόταση αυτή έχει αρχίσει και διαμορφώνεται πάνω στη βασική διάσταση του 2+4 που έχω παρουσιάσει. Ο διοικήτής της Τράπεζας της Ελλάδας συντάσσεται με την ανάγκη η Ελλάδα να μπορέσει να διαπραγματευτεί μικρότερα πρωτογενή πλεονάσματα» επισήμανε, για να προσθέσει ότι επιμέρους τμήματα του προγράμματος έχουν παρουσιαστεί, όπως η πρόταση για το μεταναστευτικό.

    O κ. Μητσοτάκης κάλεσε τους πολίτες να συμμετάσχουν στον διάλογο, μέσω της πλατφόρμας ηλεκτρονικής διαβούλευσης. Κλείνοντας ανέφερε ότι στόχος είναι να οδηγήσουμε την Ελλάδα στη μετά μνημόνιο εποχή.

    [02] Κίνηση των 53+ του ΣΥΡΙΖΑ: Πρώτος στόχος η προώθηση αριστερών μεταρρυθμίσεων

    Υπέρ της απλής αναλογικής, κατά της εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας από τον λαό και ενίσχυση του κοινοβουλίου, τάσσεται η κίνηση 53+ του ΣΥΡΙΖΑ παρεμβαίνοντας στησχετική συζήτηση, με σημείωμά της, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, ότι «τα προβλήματα που προκύπτουν, απορρέουν από τη λειτουργία του πολιτικού συστήματος και όχι από τις υπάρχουσες συνταγματικές ρυθμίσεις» εκφράζοντας έτσι τον προβληματισμό της για την ένταση της συζήτησης αυτής.

    Ως προς την κυβέρνηση, οι 53+ τονίζουν την ανάγκη να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις που έχει εξαγγείλει και να αντιμετωπίσει άμεσα τα προβλήματα της καθημερινότητας των πολιτών, επισημαίνοντας ότι «η συζήτηση για την συνταγματική αναθεώρηση, αυτή την στιγμή,μας απομακρύνει από αυτόν τον κεντρικό στόχο. Συνολικά οι 53+ κάνουν τις ακόλουθες επισημάνσεις:

    1. Αυτήν την περίοδο, το κεντρικό καθήκον κόμματος και κυβέρνησης είναι -με αφετηρία την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, που δημιουργεί μια ευνοϊκή προϋπόθεση- η παραγωγή έργου. Η κυβέρνηση οφείλει να προχωρήσει τόσο στις μεγάλες μεταρρυθμιστικές τομές που υποστήριζε πάντοτε η Αριστερά, όσο και στην αντιμετώπιση προβλημάτων καθημερινότητας. Η συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση, αυτή τη στιγμή, μας απομακρύνει απ' αυτό τον κεντρικό στόχο.

    2. Σχετικά με τη συνταγματική αναθεώρηση, άποψη σοβαρών συνταγματολόγων είναι ότι τα προβλήματα που προκύπτουν, απορρέουν από τη λειτουργία του πολιτικού συστήματος και όχι από τις υπάρχουσες συνταγματικές ρυθμίσεις. Ουσιαστικό πρόβλημα, που συνδέεται ευθέως με το Σύνταγμα, είναι μόνο αυτό της ποινικής ευθύνης των υπουργών, που ρυθμίζεται με απαράδεκτο τρόπο και όντως πρέπει να αναθεωρηθεί.

    3. Ειδικά για τον τρόπο εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας είμαστε εντελώς αντίθετοι στην άμεση εκλογή του από τον λαό, διαδικασία που προσδίδει στο πρόσωπο του Προέδρου αυξημένες αρμοδιότητες και άμεση εμπλοκή του, με διακριτό ρόλο, στην άσκηση πολιτικής εξουσίας. Έχουμε ανάγκη ενίσχυσης των εξουσιών του Κοινοβουλίου και όχι μείωσής τους, δηλαδή να οδηγηθούμε σε πιο συγκεντρωτικά μοντέλα διακυβέρνησης που ελέγχονται κάθε τέσσερα χρόνια. Σε κάθε περίπτωση, η πρόταση πρέπει να συζητηθεί στην ΚΕ του κόμματος διότι εκ του Συντάγματος τα κόμματα δια των βουλευτών τους κινούν τη διαδικασία αναθεώρησης.

    4. Για το θέμα του εκλογικού νόμου είναι σωστό που τίθεται τώρα για συζήτηση, διότι πρέπει να αποφασιστεί σε χρόνο που να απέχει από τις επόμενες εκλογές. Πάγια θέση του ΣΥΡΙΖΑ, όπως και -κατά παράδοση- της Αριστεράς είναι η απλή αναλογική. Είμαστε εντελώς αντίθετοι σε προτάσεις που απλώς μειώνουν το μπόνους ή προδικάζουν - προαναγγέλλουν συμμαχίες κτλ.

    [03] Απ. Τζιτζικώστας: Πολιτικό λάθος να μην υποστηρίξει η ΝΔ την εκλογή ΠτΔ απευθείας από τον λαό

    Η ΝΔ είναι ένα κόμμα με ιστορία και θα ήταν πολιτικό λάθος και αδιανόητο να αλλάξει τη θέση της και να μην υποστηρίξει την εκλογή προέδρου απευθείας από το λαό για συγκυριακούς λόγους, είπε στο "Πρακτορείο 104,9 FM" ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, υπογραμμίζοντας ότι ο ανώτατος πολιτειακός άρχοντας της χώρας θα πρέπει να έχει και αυξημένες αρμοδιότητες, χωρίς να αλλάζει η φυσιογνωμία του πολιτεύματος.

    Ο κ. Τζιτζικώστας, μιλώντας στην εκπομπή "ΑΠΕριττα" και στο ερώτημα αν η ΝΔ έχει ξεκάθαρη θέση στο ζήτημα της εκλογής Προέδρου, στο πλαίσιο τις επικείμενης συνταγματικής αναθεώρησης, τόνισε ότι η ΝΔ είναι ένα κόμμα που δεν γεννήθηκε χθες, έχει ιστορία και μακρόχρονη πορεία και ξεκαθάρισε ότι δεν μπορεί σε καμία περίπτωση, προτάσεις που έχει καταθέσει ή έχει κάνει στο παρελθόν σήμερα να διαφοροποιούνται λόγω συγκυρίας.

    Υπενθύμισε ότι η ΝΔ είναι το κατεξοχήν κόμμα που από την πρώτη στιγμή στήριξε την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας, μέσω του πρώην πρόεδρου της Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, πρόσθεσε ότι την ίδια θέση είχαν έκτοτε και άλλοι πρόεδροι και στελέχη και επισήμανε ότι το ισχύον σύστημα εκλογής ευνοεί τις παρασκηνιακές ζυμώσεις στη Βουλή.

    [04] Βουλή: Υπερψηφίστηκε ο νέος αναπτυξιακός νόμος

    Υπερψηφίστηκε επί της αρχής, κατά πλειοψηφία, ο νέος αναπτυξιακός νόμος, με 152 ψήφους υπέρ, έναντι 101 κατά και 12 «παρών». Υπέρ ψήφισαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ. Κατά ψήφισαν οι βουλευτές από τη Νέα Δημοκρατία, το ΚΚΕ, το Ποτάμι, την Ένωση Κεντρώων και τη Χρυσή Αυγή. «Παρών» δήλωσαν οι βουλευτές από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη.

    Στον νέο αναπτυξιακό νόμο συμπεριλαμβάνεται και η τροπολογία την οποία είχε καταθέσει ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, για τη σύνθεση των επιτροπών εξέτασης των προσφυγών ασύλου.

    [05] Την ολοκλήρωση, από την Ελλάδα, όλων των προαπαιτούμενων, επιβεβαίωσε ο Γ. Ντάισελμπλουμ

    Την ολοκλήρωση, από την Ελλάδα, όλων των προαπαιτούμενων για την εκταμίευση της δόσης των 7,5 δισ. επιβεβαίωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, κατά την είσοδό του στη συνεδρίαση των Διοικητών του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, στο Λουξεμβούργο.

    Η Ελλάδα φαίνεται να έχει κάνει «όλη τη δουλειά σε σχέση με τα προαπαιτούμενα» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ντάισελμπλουμ προσθέτοντας ότι η απόφαση για την εκταμίευση της δόσης θα ληφθεί αύριο το πρωί. Τέλος, σημείωσε πως υπάρχουν «τέσσερα πολύ μικρά θέματα», που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν «αργότερα».

    [06] ESM: Η Ελλάδα δεν μπορεί να αντέξει άλλες καθυστερήσεις στην εφαρμογή του τρίτου προγράμματος

    Στη διαπίστωση ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να αντέξει άλλες καθυστερήσεις στην εφαρμογή του τρίτου προγράμματος, αλλά ούτε και μια νέα περίοδο «υπερβολικής πολιτικής αβεβαιότητας», καταλήγει η ετήσια έκθεση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ- ESM) για το 2015, όσον αφορά την ελληνική οικονομία.

    Στο εξασέλιδο κεφάλαιο για την Ελλάδα, η έκθεση του ΕΜΣ επισημαίνει ότι η πλήρης και έγκαιρη εφαρμογή του τρίτου προγράμματος θα βοηθήσουν τη χώρα να επιστρέψει στην οικονομική ανάπτυξη. «Η Ελλάδα δεν μπορεί να αντέξει άλλες καθυστερήσεις στην υλοποίηση του προγράμματος ή μια νέα περίοδο υπερβολικής πολιτικής αβεβαιότητας, εάν επιθυμεί η οικονομία της να επωφεληθεί πλήρως από τις βελτιώσεις που έχουν ήδη επιτευχθεί στο πλαίσιο του τρίτου προγράμματος προσαρμογής. Η ελληνική κυβέρνηση και οι επίσημοι πιστωτές πρέπει να συνεχίσουν να χτίζουν τη σχέση εμπιστοσύνης και η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει την πλήρη κυριότητα του προγράμματος», αναφέρει η έκθεση.

    Ειδικότερα, επισημαίνεται ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις. Αναγκαία μέτρα είναι, μεταξύ άλλων, η αναθεώρηση του φόρου εισοδήματος και η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, η μείωση του όγκου των μη εξυπηρετούμενων δανείων, καθώς και ο εκσυγχρονισμός του τραπεζικού τομέα. Όσον αφορά το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, επισημαίνεται ότι θα πρέπει να προχωρήσει «χωρίς αδικαιολόγητες πολιτικές παρεμβάσεις».

    Στο εισαγωγικό σημείωμα της έκθεσης, ο διευθυντής του ΕΜΣ, Κλάους Ρέγκλινγκ, τονίζει ότι το 2015 ήταν μια δύσκολη αλλά και επιτυχημένη χρονιά για τον ΕΜΣ, με την Ελλάδα να αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση.

    «Ενώ η Κύπρος βγήκε ενισχυμένη από το δανειακό πρόγραμμα του ΕΜΣ τον Μάρτιο του 2016 και οι άλλες πρώην μνημονιακές χώρες έλαμψαν ως οικονομικά φωτεινά σημεία, η Ελλάδα παραμένει εξαίρεση», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Κ. Ρέγκλινγκ.

    Συνεχίζοντας, ο διευθυντής του ΕΜΣ υπενθυμίζει ότι τον Ιανουάριο του 2015 η νέα ελληνική κυβέρνηση εξελέγη με την εντολή να βρει ένα εναλλακτικό τρόπο αντιμετώπισης των χρηματοοικονομικών προβλημάτων της χώρας. «Αυτή η προσπάθεια κατέρρευσε τον Ιούνιο με τη λήξη του δεύτερου προγράμματος, χωρίς να πραγματοποιηθεί η τελική εκταμίευση και χωρίς να ακολουθήσει αμέσως ένα άλλο πρόγραμμα. Αυτή η άκαρπη επιδίωξη να αναζητηθούν άλλες επιλογές κατά το πρώτο εξάμηνο του 2015 ήταν μια σοβαρή οπισθοδρόμηση για την ελληνική οικονομία που οδήγησε στο κλείσιμο των τραπεζών και στους ελέγχους κεφαλαίων, αλλά και στην ανατροπή πολλών από αυτά που είχαν επιτευχθεί με τις προηγούμενες μεταρρυθμίσεις. Οι μεταρρυθμίσεις σταμάτησαν κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ενώ κάποιες οπισθοχώρησαν. Για παράδειγμα, η Ελλάδα απέτυχε να νομοθετήσει τους αναγκαίους νόμους για την εφαρμογή της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος και αποδυνάμωσε τις μεταρρυθμίσεις στη φορολογική διοίκηση. Η θετική τάση όσον αφορά το δημοσιονομικό ισοζύγιο ανατράπηκε και το έλλειμμα μεγάλωσε και πάλι. Όλα αυτά απαίτησαν αργότερα νέα επώδυνα βήματα. Επιπλέον, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές της γενικής κυβέρνησης αυξήθηκαν πάνω από 50% μεταξύ Δεκεμβρίου 2014 και Ιουλίου 2015, επιβαρύνοντας περαιτέρω την ελληνική οικονομία».

    [07] Η ΕΚΤ θα αποφασίσει την αποδοχή των ελληνικών ομολόγων στις 22 Ιουνίου

    Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) αναμένεται ότι θα δώσει στις ελληνικές τράπεζες πρόσβαση σε απευθείας φθηνή χρηματοδότηση στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της στις 22 Ιουνίου, σύμφωνα με πηγές του ΑΠΕ-ΜΠΕ στη Φρανκφούρτη.

    Όπως εξάλλου μεταδίδει το Reuters, επικαλούμενο πηγές, η ΕΚΤ αναμένεται να αποδεχθεί εκ νέου τα ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρα για τη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών (waiver) στη συνεδρίαση της ερχόμενης Τετάρτης. Η κίνηση αυτή, επισήμανε πηγή του Reuters, θα είναι το πρώτο βήμα για την συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ, αν και αυτό θα απαιτήσει περισσότερες διαβουλεύσεις και πιθανόν να μην συμβεί πριν από τον Σεπτέμβριο.

    [08] Ανακοινώθηκαν τα στατιστικά στοιχεία των Πανελλαδικών από το υπουργείο Παιδείας

    Συνωστισμός στις μεσαίες βαθμολογίες προκύπτει από τα στατιστικά στοιχεία των αποτελεσμάτων των πανελλαδικών εξετάσεων, που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το υπουργείο Παιδείας. «Τα θέματα ήταν διαβαθμισμένης δυσκολίας, με αποτέλεσμα να έχουμε φέτος καλύτερες κατανομές» ανέφερε χαρακτηριστικά ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Γιάννης Παντής.

    «Ο πρώτος μεγάλος στόχος για το 2016 επιτεύχθηκε. Οι εξετάσεις είχαν απόλυτη επιτυχία και ήταν από τις πιο δύσκολες και απαιτητικές εξετάσεις των τελευταίων ετών. Στη στοχοποίηση και στις πρωτοφανείς επιθέσεις που δέχεται το υπουργείο Παιδείας, απαντάμε με έργο. Θα επιτευχθεί και ο δεύτερος στόχος που είναι το άνοιγμα των σχολείων τον Σεπτέμβριο, ένα στοίχημα 30ετίας. Εργαζόμαστε ήδη για να είναι όλοι οι εκπαιδευτικοί και τα βιβλία στην ώρα τους, την πρώτη ώρα της νέας σχολικής χρονιάς» ανέφερε, από την πλευρά του, ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης.

    «Οι εξετάσεις φέτος, όπως ξέρετε, ήταν διπλές. Ήταν το παλαιό και το νέο σύστημα. Με αυτή την έννοια ήταν πιο δύσκολο να διενεργηθούν. Διενεργήθηκαν με άψογο τρόπο και ήθελα να συγχαρώ εδώ όλους τους συντελεστές» πρόσθεσε ο κ. Φίλης.

    «Επίσης, ήταν θέματα διαβαθμισμένα ως προς τη δυσκολία τους. Δεν ήταν θέματα εξόντωσης, ούτε θέματα απλώς ενός διαβατηρίου για να περάσουν με ευκολία τα παιδιά στα πανεπιστήμια. Ήταν θέματα διαβαθμισμένης δυσκολίας, όπως πρέπει να είναι, έτσι ώστε να γίνεται μια σωστότερη επιλογή των παιδιών» συμπλήρωσε.

    Στις εξετάσεις μπήκαν συνολικά 650 θέματα, τα οποία όπως τονίστηκε «ήταν από το βιβλίο, δηλαδή από την τάξη διδασκαλίας».

    Ως προς τις επιδόσεις των μαθητών, στα αρχαία ελληνικά έγραψε πάνω από τη βάση το 47,35%, ενώ αρίστευσε το 10,25%. Στα λατινικά το 69,09% και στην ιστορία το 52,23%. Αντιστοίχως στα μαθηματικά θετικών σπουδών πάνω από τη βάση έγραψε το 53,24%, στη φυσική το 69,5% και στη χημεία το 75,27%.

    Υπενθυμίζεται ότι αύριο θα αναρτηθούν στα σχολεία οι βαθμολογίες για περίπου 80.000 υποψήφιους, οι οποίοι από το μεσημέρι θα έχουν πρόσβαση στους βαθμούς τους και διαδικτυακά. Οι βαθμοί των υποψηφίων των ΕΠΑΛ θα ανακοινωθούν στις 22 Ιουνίου.

    [09] Στάση εργασίας στα μέσα σταθερής τροχιάς 12:00 - 17:00

    Στάση εργασίας των εργαζομένων στα μέσα σταθερής τροχιάς πραγματοποιείται σήμερα και όχιτην Παρασκευή όπως αρχικά είχε προγραμματισθεί.Έτσι, μετρό, τραμ και ηλεκτρικός σιδηρόδρομος δεν θα κινηθούν από τις 12 το μεσημέρι έως τις πέντε το απόγευμα.

    Οι εργαζόμενοι συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους κατά του ενδεχόμενου ιδιωτικοποίησης των αστικών συγκοινωνιών μετά την ένταξή τους στο υπερταμείο.

    [10] Υποχώρησε στο 24,9% η ανεργία το Α τρίμηνο εφέτος

    Στο 24,9% διαμορφώθηκε το ποσοστό της ανεργίας στη χώρα το α΄ τρίμηνο εφέτος και μειώθηκε μεν σημαντικά σε σχέση με το 26,6% του αντίστοιχου τριμήνου πέρυσι, αλλά αυξήθηκε κατά μισή μονάδα από το 24,4% το δ΄ τρίμηνο 2015. Οι άνεργοι ανήλθαν σε 1.195.084 άτομα, με κομβικά ζητήματα την πολύ υψηλή ανεργία στους νέους έως 24 ετών (στο 50,9% και ειδικά στις νέες γυναίκες στο 55,1%), τους μακροχρόνια άνεργους (840.145 άτομα ή το 70,3% του συνόλου των ανέργων) και το γεγονός ότι σε έξι από τις 13 περιφέρειες της χώρας αυξήθηκε η ανεργία.

    Ειδικότερα, από την τριμηνιαία έρευνα εργατικού δυναμικού της ΕΛΣΤΑΤ, προκύπτουν τα εξής:

    Ο αριθ?ός των ανέργων αυξήθηκε κατά 1,7% σε σχέση ?ε το προηγού?ενο τρί?ηνο και ?ειώθηκε κατά 6,1% σε σχέση ?ε το α΄ τρί?ηνο του 2015.

    Το ποσοστό ανεργίας των γυναικών (29,5% το α΄ τρίμηνο 2016 από 30,6% το α΄ τρίμηνο 2015) είναι ση?αντικά υψηλότερο από των ανδρών (21,2% από 23,5%).

    Ηλικιακά, το υψηλότερο ποσοστό καταγράφεται στις ομάδες 15- 24 ετών (50,9% το α΄ τρίμηνο 2016 από 51,9% το α΄ τρίμηνο 2015) και 25- 29 ετών (35,9% από 39,7%). Ακολουθούν οι ηλικίες 30- 44 ετών (23,4% από 25,7%), 45- 64 ετών (αμετάβλητο στο 20,4%) και 65 ετών και άνω (12,3% από 9,3%).

    Σε επίπεδο περιφερειών, στις τρεις πρώτες θέσεις βρίσκονται η Δυτική Μακεδονία (33,3% το α΄ τρίμηνο 2016 από 29% το α΄ τρίμηνο 2015), η Δυτική Ελλάδα (30% από 29%) και η Κρήτη (28,3% από 27,2%). Ακολουθούν, η Θεσσαλία (27,8% από 26,8%), η Στερεά Ελλάδα (27,7% από 26,4%), η Ήπειρος (25,7% από 25,5%), η Κεντρική Μακεδονία (25,4% από 27,4%), η Ανατολική Μακεδονία- Θράκη (23,9% από 24,8%), η Αττική (23,4% από 26,7%), το Νότιο Αιγαίο (21,2% από 25,4%), η Πελοπόννησος (20,6% από 23,9%), οι Ιόνιοι Νήσοι (19,6% από 28,9%) και το Βόρειο Αιγαίο (18,5% από 20,2%).

    Η κατανο?ή της ανεργίας, λα?βάνοντας υπόψη το επίπεδο εκπαίδευσης, έχει ως εξής: το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας παρατηρείται σε όσους έχουν τελειώσει ?ερικές τάξεις δη?οτικού (46,2%). Τα χα?ηλότερα ποσοστά παρατηρούνται σε όσους έχουν διδακτορικό ή ?εταπτυχιακό τίτλο σπουδών (11,3%) και στους πτυχιούχους της τριτοβάθ?ιας εκπαίδευσης (18,4%).

    Από το σύνολο των ανέργων που αναζητούν ?ισθωτή απασχόληση, το 12% αναζητεί αποκλειστικά πλήρη απασχόληση, ενώ το 83,3% αναζητεί πλήρη αλλά, στην ανάγκη, είναι διατεθει?ένο να εργαστεί και ?ε ?ερική απασχόληση. Τέλος, το 4,7% είτε αναζητεί ?ερική απασχόληση είτε δεν ενδιαφέρεται εάν θα βρει ?ερική ή πλήρη απασχόληση.

    [11] Ανακοίνωση Α. Βγενόπουλου περί «δήθεν φοροδιαφυγής»

    Ανακοίνωση με την οποία απαντά σε δημοσιεύματα περί δέσμευσης τραπεζικών του καταθέσεων και «περί της δήθεν φοροδιαφυγής 200 εκατ. ευρώ» εξέδωσε ο επιχειρηματίας Ανδρέας Βγενόπουλος.

    Σε αυτήν επισημαίνει ότι «ενημερώθηκα από το site της εφημερίδας Παραπολιτικά ότι δεσμεύθηκαν οι τραπεζικοί λογαριασμοί μου και ελέγχομαι για φοροδιαφυγή ύψους 200 εκατ. ευρώ!» και προσθέτει:

    «Μετά από μεγάλη προσπάθεια πληροφορήθηκα και εγώ ότι πράγματι υπάρχει σε εξέλιξη κάποια διαδικασία, επειδή οι "πιστώσεις" στους τραπεζικούς μου λογαριασμούς στο διάστημα από 1/1/2002 μέχρι 31/12/2012 ήταν περίπου 200 εκατ. ευρώ μεγαλύτερες από τα δηλωθέντα και φορολογηθέντα εισοδήματα μου. Η διαφορά όμως είναι ότι με τη λέξη "πιστώσεις" υπολογίζονται και τα ίδια ποσά που μεταφέρονται από καταθέσεις όψεως σε προθεσμίας και πάλι σε όψεως και πάλι σε προθεσμίας σε διαφορετικά χρονικά διαστήματα. Άνθρακες ο θησαυρός. Εάν μετά τις διαρροές προς τον Τύπο κληθώ να προσκομίσω τα σχετικά στοιχεία, η υπόθεση θα περαιωθεί».

    «Εν τω μεταξύ εκφράζω τον αποτροπιασμό μου για την αναίτια δυσφήμιση που υφίσταμαι προτού καν πληροφορηθώ τίποτα επισήμως και μου δοθεί η δυνατότητα να παράσχω εξηγήσεις. Ο νοών νοείτω», καταλήγει η σχετική ανακοίνωση.

    [12] Δημοσκόπηση της Ipsos MORI δίνει 53% στο Brexit

    Τηλεφωνική δημοσκόπηση της εταιρείας Ipsos MORI έδειξε ότι 53% των Βρετανών θα ψηφίσουν υπέρ της αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Evening Standard.

    Αν εξαιρεθούν οι αναποφάσιστοι, το 47% των ερωτηθέντων θέλει να παραμείνει στην ΕΕ, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση αυτή, που έγινε για λογαριασμό της Evening Standard.

    Είναι η πρώτη φορά που το "όχι" στην παραμονή προηγείται σ' αυτή τη μηνιαία τηλεφωνική δημοσκόπηση την οποία διεξάγει η Ipsos MORI αφότου ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον δεσμεύθηκε το 2013 ότι θα διεξαγάγει το δημοψήφισμα, αναφέρει η εφημερίδα.

    Τα αποτελέσματα σηματοδοτούν μια αντιστροφή της τάσης σε σχέση με τη δημοσκόπηση που είχε πραγματοποιήσει τον Μάιο η Ipsos MORI και από την οποία είχε διαπιστωθεί πως μόλις 37% των Βρετανών ήθελαν να αποχωρήσουν από την ΕΕ, έναντι 55% που ήθελαν να παραμείνουν.

    Αρκετές δημοσκοπήσεις έχουν δείξει ότι το ποσοστό υπέρ της εξόδου της Βρετανίας αυξάνεται καθώς μένει μία εβδομάδα για το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου. Μια ανάλυση από ερευνητές της JPMorgan έδειξε χθες πως το στρατόπεδο της εξόδου από την ΕΕ προηγείται.

    Στο μεταξύ, το γραφείο στοιχημάτων Betfair ανακοίνωσε πως οι στοιχηματικές πιθανότητες να ψηφίσουν οι Βρετανοί στο δημοψήφισμα υπέρ της παραμονής στην ΕΕ έπεσαν σήμερα στο 60%, από το 65% στο οποίο βρίσκονταν.

    [13] Π. Σπούντις στο ΑΠΕ - ΜΠΕ: Σε 50 χρόνια, η πρώτη εξωγήινη πόλη στη Σελήνη

    Σε 50 χρόνια, μπορούμε να έχουμε κάνει σημαντική πρόοδο για τη δημιουργία της πρώτης «εξωγήινης» πόλης της ανθρωπότητας στη Σελήνη. Το όραμά του αυτό παρουσιάζει, σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ), ο πλανητικός επιστήμονας και συνεργάτης της NASA Πολ Σπούντις (Paul Spudis), ο οποίος είναι ένας από τους γνωστότερους υπέρμαχους της επιστροφής της ανθρωπότητας στη Σελήνη και της δημιουργίας μόνιμης βάσης εκεί.

    Τις απόψεις του παρουσιάζει εκτενώς στο νέο βιβλίο του, που κυκλοφόρησε πρόσφατα με τίτλο «Η αξία της Σελήνης: Πώς να εξερευνήσουμε, να ζήσουμε και να ευημερήσουμε στο Διάστημα χρησιμοποιώντας τους πόρους της Σελήνης» (εκδόσεις Smithsonian Books, 2016).

    Στη συνέντευξή του, ο Σπούντις τονίζει ότι η Σελήνη πρέπει να αποκτήσει προτεραιότητα έναντι του 'Αρη και να αποτελέσει το πολύτιμο "σκαλοπάτι" για όλα τα πιο μακρινά διαστημικά ταξίδια. Υποστηρίζει πως είναι αναγκαίο να υπάρξει μόνιμη πλέον ανθρώπινη παρουσία στο φεγγάρι, διαρκής επιτόπια εξορυκτική και μεταποιητική δραστηριότητα, παραγωγή καυσίμων για διαστημόπλοια (με βάση το νερό του φεγγαριού!), καθώς επίσης συνεχή εμπορικά και άλλα ταξίδια ρουτίνας στον υποσελήνιο χώρο μεταξύ Γης-Σελήνης.

    Εκτιμά ότι στην αξιοποίηση της Σελήνης θα παίξει καθοριστικό ρόλο ο ιδιωτικός τομέας, υπό κρατική όμως εποπτεία. Θεωρεί πιθανότερο ότι καμία χώρα μόνη της δεν θα προχωρήσει σε ένα τέτοιο εγχείρημα, αλλά θα υπάρξει διεθνής συνεργασία (αν και αφήνει ένα ερωτηματικό για τις προθέσεις της Κίνας), ενώ δεν αποκλείει ότι δυστυχώς στο μέλλον ένας πόλεμος στη Γη μπορεί να επεκταθεί στο διάστημα και να εμπλέξει τη Σελήνη.

    [14] Η Κίνα κάλεσε τις ΗΠΑ να μην παρεμβαίνουν στα θέματα του Θιβέτ

    Η Κίνα κάλεσε σήμερα τις ΗΠΑ να μη παρεμβαίνουν στις εσωτερικές υποθέσεις της, όπως στα θέματα σχετικά με το Θιβέτ. Σημειώνεται ότι χθες ο Αμερικανός Πρόεδρος, Μπάρακ Ομπάμα, είχε κατ' ιδίαν συνάντηση με τον 14ο Δαλάι Λάμα στον Λευκό Οίκο.

    «Τα θέματα του Θιβέτ αποτελούν εσωτερικά θέματα της Κίνας και καμία ξένη χώρα δεν έχει το δικαίωμα να παρεμβαίνει», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Λου Κανγκ, στο πλαίσιο της καθημερινής ενημέρωσης των δημοσιογράφων. Ο Λου σημείωσε ότι ο 14ος Δαλάι Λάμα δεν είναι μία καθαρά θρησκευτική προσωπικότητα, αλλά ένας πολιτικός εξόριστος που για μεγάλο διάστημα έχει εμπλακεί σε αυτονομιστικές δραστηριότητες κατά της Κίνας με το πρόσχημα της θρησκείας, και η ουσία της προσέγγισης του «μεσαίου δρόμου» που πρεσβεύει είναι η «ανεξαρτησία του Θιβέτ».

    Η συνάντηση αντικρούει την παραδοχή των ΗΠΑ ότι το Θιβέτ είναι αναπόσπαστο τμήμα της κινεζικής επικράτειας και την απόρριψη από την πλευρά τους της «ανεξαρτησίας του Θιβέτ» και των αποσχιστικών δραστηριοτήτων κατά της Κίνας, συνέχισε ο Λου. Μία τέτοια συνάντηση αποτελεί παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας και κάνει κακό στη σινο-αμερικανική αμοιβαία εμπιστοσύνη και συνεργασία, πρόσθεσε.

    [15] Με τον γγ του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν θα συναντηθεί αύριο ο Προκόπης Παυλόπουλος

    Τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν, θα δεχθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, αύριο (Παρασκευή 17 Ιουνίου) και ώρα 20.15, στο Προεδρικό Μέγαρο.

    Στη συνέχεια, θα παραθέσει δείπνο προς τιμήν του, στο μουσείο της Ακρόπολης, στο οποίο θα παρακαθήσουν, επίσης, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης.

    [16] Πρωτογενές πλεόνασμα 2,267 δισ. ευρώ τον Μάιο στον προϋπολογισμό

    Πρωτογενές πλεόνασμα 2,267 δισ. ευρώ παρουσίασε ο προϋπολογισμός το πεντάμηνο Ιανουάριος-Μάιος 2016, έναντι πρωτογενούς πλεονάσματος 1,506 δισ. ευρώ την ίδια περίοδο το 2015 και στόχου για πρωτογενές έλλειμμα 820 εκατ. ευρώ. Αυτό προκύπτει από τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, σύμφωνα με τα οποία στο πεντάμηνο το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης ανήλθε σε 828 εκατ. ευρώ έναντι ελλείμματος 1,399 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2015 και έναντι στόχου για το 2016 ελλείμματος 3,880 δισ. ευρώ.

    Αναλυτικά σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους:

    Το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 19,194 δισ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση κατά 314 εκατ. ευρώ ή 1,7% έναντι του στόχου του προϋπολογισμού 2016. Η ακριβής κατανομή μεταξύ των κατηγοριών εσόδων του τακτικού προϋπολογισμού θα πραγματοποιηθεί με την έκδοση του οριστικού δελτίου διευκρινίζει στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών.

    Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 17,249 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 759 εκατ. ευρώ ή 4,6% έναντι του στόχου. Οι επιστροφές εσόδων ανήλθαν σε 1,206 δισ. ευρώ, σημειώνοντας, αύξηση κατά 128 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου. Τα έσοδα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) ανήλθαν σε 1,945 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 445 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου. Τον Μάιο 2016 το σύνολο των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε στα 3,180 δισ. ευρώ αυξημένο κατά 462 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον μηνιαίο στόχο. Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού τον Μάιο ανήλθαν στα 3,145 δισ. ευρώ αυξημένα έναντι του μηναίου στόχου κατά 437 εκατ. ευρώ.

    Οι επιστροφές εσόδων ανήλθαν σε 228 εκατ. ευρώ σημειώνοντας αύξηση κατά 66 εκατ. ευρώ έναντι του μηνιαίου στόχου. Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού για την περίοδο Ιανουαρίου - Μαΐου 2016 ανήλθαν στα 20,022 δις ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 2,738 δισ. ευρώ έναντι του στόχου .


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 16 June 2016 - 12:32:28 UTC