Visit our Archive of Documents from NATO Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-06-16

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Π. Ρήγας: Το μόνο που απομένει στη ΝΔ είναι η ανόητη και εκβιαστική τακτική
  • [02] Κλέμενς Φούεστ: Το Grexit δεν βρίσκεται πλέον στην ημερήσια διάταξη
  • [03] ESM: Η Ελλάδα δεν μπορεί να αντέξει άλλες καθυστερήσεις στην εφαρμογή του τρίτου προγράμματος
  • [04] Η επόμενη χρονιά θα είναι αυτή της εξόδου από την κρίση
  • [05] Σε κρίσιμη κατάσταση η βουλευτίνα Τζο Κοξ μετά την επίθεση που δέχτηκε στο Μπίρστολ
  • [06] Ανασύρθηκε το ένα από τα δύο μαύρα κουτιά του μοιραίου Airbus της EgyptAir
  • [07] Οι κορυφαίοι ηγέτες της ΕΕ προγραμματίζουν συνάντηση μετά το βρετανικό δημοψήφισμα
  • [08] Ταξίδι στο χρόνο με πολύ μουσική και άλλα δρώμενα στο 6ο "Matala Beach Festival 2016"
  • [09] Η ταινία «The Red Bank. James Joyce: Τα τετράδιά του, των Ελληνικών» της Β. Σκούρα, προβάλλεται στην Τεργέστη
  • [10] «Κική Δημουλά, 7 Ποιήματα - Τάκης Κατσουλίδης, 7 Χαλκογραφίες» σ΄ ένα συλλεκτικό λεύκωμα
  • [11] Δριμεία κριτική στη ΝΔ για τις θέσεις της στα εργασιακά άσκησε η Ρ. Σβίγκου
  • [12] Κ. Δουζίνας στο «Πρακτορείο FM»: Πιθανό Brexit θα οδηγήσει και σε άλλα δημοψηφίσματα κρατών-μελών της ΕΕ
  • [13] Π. Μοσκοβισί:«Καλά νέα» για την Ελλάδα
  • [14] Αύριο το πρωί η απόφαση για την εκταμίευση των 7,5 δισ. ευρώ
  • [15] Το Brexit είναι Grexit εις την δεκάτην, σύμφωνα με το γερμανικό n-tv

  • [01] Π. Ρήγας: Το μόνο που απομένει στη ΝΔ είναι η ανόητη και εκβιαστική τακτική

    Η ΝΔ βρίσκεται σε στρατηγικό αδιέξοδο διότι όλο το προηγούμενο διάστημα υιοθέτησε ένα πολιτικό σχέδιο που στηριζόταν στην αποτυχία της αξιολόγησης και την «αριστερή παρένθεση», ανέφερε ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Ρήγας σε συνέντευξη που παραχώρησε νωρίτερα σήμερα στην τηλεόραση του "Σκάι".

    «Η ΝΔ το τελευταίο διάστημα έχει υιοθετήσει ένα πολιτικό σχέδιο το οποίο μιλάει για οικονομική δυσκολία, αντιδημοκρατική εκτροπή και καταλήγει με κοινωνική ένταση. Όλο αυτό δεν της βγαίνει. Και δεν της βγαίνει γιατί όλο αυτό τον καιρό έχει βρεθεί σε στρατηγικό αδιέξοδο», ανέφερε ο Παναγιώτης Ρήγας σημειώνοντας ότι η αξιολόγηση έκλεισε και έχει δρομολογηθεί το ζήτημα του χρέους.

    «Μιλούσαν για βιωσιμότητα του χρέους ενώ αντιθέτως όλοι πλέον παραδέχονται ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο. Ταυτόχρονα έχει ανοίξει μια μεγάλη συζήτηση σε επίπεδο Ευρώπης. Υπάρχει αλλαγή στάσης κυβερνήσεων, όπως η διαφαινόμενη αλλαγή στην Ισπανία, και αλλαγή στάσης όσον αφορά το ζήτημα του χρέους. Τα μέτρα που ψηφίσαμε ήταν για εμάς δύσκολα αλλά από την άλλη πλευρά ήταν μια επιλογή συνειδητή που έχει τ' αποτελέσματα της, όπως το ότι δεν είμαστε πια μόνοι σε επίπεδο Ευρώπης. Τα πλεονάσματα θα βγούνε και θέλω να σας θυμίσω αυτό που συμφωνήθηκε για το χρέος. Το 15% του ΑΕΠ θα πρέπει να είναι το όριο για τις συνολικές δαπάνες εξυπηρέτησης του», είπε ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ.

    Ερωτηθείς για τη συγκέντρωση του "Παραιτηθείτε", ο Π. Ρήγας είπε πως ήταν μία μικρή συγκέντρωση. «Έχει δικαίωμα ο καθένας να διαδηλώσει. Όμως το θέμα είναι πως αξιοποιείται. Η ΝΔ προσπάθησε να το αξιοποιήσει με δημόσια στήριξη από πολλά επιφανή της στελέχη. Προσπαθεί να προσαρμόσει την πραγματικότητα στο σχέδιο της. Η ανόητη και εκβιαστική τακτική, είναι το μόνο που απομένει στη ΝΔ καθώς όλα τα προηγούμενα σχέδια της έχουν χρεοκοπήσει. Στόχος τους είναι η "αριστερή παρένθεση" και η παραμονή του παλαιού πολιτικού συστήματος», ανέφερε ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.

    [02] Κλέμενς Φούεστ: Το Grexit δεν βρίσκεται πλέον στην ημερήσια διάταξη

    Το θέμα της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ δεν βρίσκεται πλέον στην ημερήσια διάταξη και η Ελλάδα δεν αποτελεί πλέον τον μεγάλο κίνδυνο για την Ευρωζώνη, δήλωσε ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (Ifo) του Μονάχου και μέλος της Επιτροπής «Σοφών» της γερμανικής οικονομίας Κλέμενς Φούεστ.

    Επισήμανε ότι το σημαντικότερο πρόβλημα της χώρας δεν είναι το χρέος, αλλά η εξέλιξη του πρωτογενούς πλεονάσματος και της οικονομικής πολιτικής.Τόνισε δε την ανάγκη, η ελληνική κυβέρνηση να υιοθετήσει τις μεταρρυθμίσεις, προκειμένου να εμπνεύσει επενδυτική εμπιστοσύνη και να μην τις παρουσιάζει ως επιβεβλημένες από το εξωτερικό.

    «Δεν θεωρώ την Ελλάδα ως τον μεγάλο κίνδυνο για την Ευρωζώνη. Η Ελλάδα έχει συμφέρον, να διευκρινιστεί σύντομα πώς θα προχωρήσει με το πρωτογενές πλεόνασμα που απαιτείται - αυτό είναι το ένα σημείο συζήτησης που αφορά τον προϋπολογισμό - και να δει πώς θα προχωρήσει με το θέμα του χρέους. Να μπορεί κανείς να προβλέψει καλύτερα τις μελλοντικές επιβαρύνσεις» δήλωσε ο κ. Φούεστ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε νωρίτερα σήμερα στο Βερολίνο.

    Σε ό,τι αφορά το χρέος επισήμανε ότι ήδη έχουν υπάρξει διάφορες αναδιαρθρώσεις, μέσω των οποίων μειώθηκε ξανά και ξανά. «Προσωπικά δεν θεωρώ το χρέος της Ελλάδας ως το μεγαλύτερο πρόβλημα. Πιο σημαντικό είναι το θέμα τού πώς θα εξελιχθεί το πρωτογενές πλεόνασμα και ακόμη πιο σημαντικό είναι το ερώτημα, πώς θα εξελιχθεί η οικονομική πολιτική. Θα υπάρξει στην Ελλάδα μια οικονομική πολιτική που θα εμπνεύσει εμπιστοσύνη στους επενδυτές;» πρόσθεσε, για να συνεχίσει, αναφερόμενος στην ελληνική κυβέρνηση: «Στην Ελλάδα κυβερνά ένας συνασπισμός, ο οποίος αποτελείται από ένα πολύ αριστερά προσανατολισμένο κόμμα και από ένα πολύ δεξιά προσανατολισμένο κόμμα που πιστεύω δεν εμπνέει εμπιστοσύνη στους επενδυτές. Αυτό για μένα είναι το σημαντικότερο πρόβλημα» τόνισε.

    [03] ESM: Η Ελλάδα δεν μπορεί να αντέξει άλλες καθυστερήσεις στην εφαρμογή του τρίτου προγράμματος

    Στη διαπίστωση ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να αντέξει άλλες καθυστερήσεις στην εφαρμογή του τρίτου προγράμματος, αλλά ούτε και μια νέα περίοδο «υπερβολικής πολιτικής αβεβαιότητας», καταλήγει η ετήσια έκθεση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ- ESM) για το 2015, όσον αφορά την ελληνική οικονομία.

    Στο εξασέλιδο κεφάλαιο για την Ελλάδα, η έκθεση του ΕΜΣ επισημαίνει ότι η πλήρης και έγκαιρη εφαρμογή του τρίτου προγράμματος θα βοηθήσουν τη χώρα να επιστρέψει στην οικονομική ανάπτυξη. «Η Ελλάδα δεν μπορεί να αντέξει άλλες καθυστερήσεις στην υλοποίηση του προγράμματος ή μια νέα περίοδο υπερβολικής πολιτικής αβεβαιότητας, εάν επιθυμεί η οικονομία της να επωφεληθεί πλήρως από τις βελτιώσεις που έχουν ήδη επιτευχθεί στο πλαίσιο του τρίτου προγράμματος προσαρμογής. Η ελληνική κυβέρνηση και οι επίσημοι πιστωτές πρέπει να συνεχίσουν να χτίζουν τη σχέση εμπιστοσύνης και η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει την πλήρη κυριότητα του προγράμματος», αναφέρει η έκθεση.

    Ειδικότερα, επισημαίνεται ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις. Αναγκαία μέτρα είναι, μεταξύ άλλων, η αναθεώρηση του φόρου εισοδήματος και η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, η μείωση του όγκου των μη εξυπηρετούμενων δανείων, καθώς και ο εκσυγχρονισμός του τραπεζικού τομέα. Όσον αφορά το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, επισημαίνεται ότι θα πρέπει να προχωρήσει «χωρίς αδικαιολόγητες πολιτικές παρεμβάσεις».

    Στο εισαγωγικό σημείωμα της έκθεσης, ο διευθυντής του ΕΜΣ, Κλάους Ρέγκλινγκ, τονίζει ότι το 2015 ήταν μια δύσκολη αλλά και επιτυχημένη χρονιά για τον ΕΜΣ, με την Ελλάδα να αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση.

    «Ενώ η Κύπρος βγήκε ενισχυμένη από το δανειακό πρόγραμμα του ΕΜΣ τον Μάρτιο του 2016 και οι άλλες πρώην μνημονιακές χώρες έλαμψαν ως οικονομικά φωτεινά σημεία, η Ελλάδα παραμένει εξαίρεση», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Κ. Ρέγκλινγκ.

    Συνεχίζοντας, ο διευθυντής του ΕΜΣ υπενθυμίζει ότι τον Ιανουάριο του 2015 η νέα ελληνική κυβέρνηση εξελέγη με την εντολή να βρει ένα εναλλακτικό τρόπο αντιμετώπισης των χρηματοοικονομικών προβλημάτων της χώρας. «Αυτή η προσπάθεια κατέρρευσε τον Ιούνιο με τη λήξη του δεύτερου προγράμματος, χωρίς να πραγματοποιηθεί η τελική εκταμίευση και χωρίς να ακολουθήσει αμέσως ένα άλλο πρόγραμμα. Αυτή η άκαρπη επιδίωξη να αναζητηθούν άλλες επιλογές κατά το πρώτο εξάμηνο του 2015 ήταν μια σοβαρή οπισθοδρόμηση για την ελληνική οικονομία που οδήγησε στο κλείσιμο των τραπεζών και στους ελέγχους κεφαλαίων, αλλά και στην ανατροπή πολλών από αυτά που είχαν επιτευχθεί με τις προηγούμενες μεταρρυθμίσεις. Οι μεταρρυθμίσεις σταμάτησαν κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ενώ κάποιες οπισθοχώρησαν. Για παράδειγμα, η Ελλάδα απέτυχε να νομοθετήσει τους αναγκαίους νόμους για την εφαρμογή της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος και αποδυνάμωσε τις μεταρρυθμίσεις στη φορολογική διοίκηση. Η θετική τάση όσον αφορά το δημοσιονομικό ισοζύγιο ανατράπηκε και το έλλειμμα μεγάλωσε και πάλι. Όλα αυτά απαίτησαν αργότερα νέα επώδυνα βήματα. Επιπλέον, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές της γενικής κυβέρνησης αυξήθηκαν πάνω από 50% μεταξύ Δεκεμβρίου 2014 και Ιουλίου 2015, επιβαρύνοντας περαιτέρω την ελληνική οικονομία».

    [04] Η επόμενη χρονιά θα είναι αυτή της εξόδου από την κρίση

    Ουσιαστικά ολοκληρώθηκε η πρώτηαξιολόγηση του προγράμματος μετά την συνάντηση των διοικητών του ESM, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος από τοΛουξεμβούργο. Την Παρασκευή απλώς θα γίνει η τυπική επικύρωση του θέματος συμπλήρωσε ο κ Τσακαλώτος. Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι στην συνάντηση του με τον επίτροπο Πιέρ Μοσκοβισί εξήγησε ότι έχουν αλλάξει πολλά από πέρυσι καθώς έχει ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών έχει ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση και έχουμε μια συμφωνία για το χρέος.

    Κατανοώ ότι για πολλούς Έλληνες τα πράγματα είναι ακόμη πολύ δύσκολα είπε ο κ. Τσακαλώτος καθώς περάσαμε πολλά δύσκολα μέτρα

    Αισθάνομαιτην ανάγκη να πω, ανέφερε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ότι ο επόμενος χρόνος πρέπει να είναιόχι μόνοο χρόνος που βγαίνουμε από τη κρίση με ανάπτυξη αλλά η περίοδος πουδίνουμε έμφαση στα ποιοτικά στοιχεία αυτής της ανάπτυξη.

    [05] Σε κρίσιμη κατάσταση η βουλευτίνα Τζο Κοξ μετά την επίθεση που δέχτηκε στο Μπίρστολ

    Η βουλευτίνα του Εργατικού Κόμματος Τζο Κοξ νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση μετά την επίθεση που δέχτηκε σήμερα στο Μπίρστολ της βόρειας Αγγλίας, ενώ ετοιμαζόταν να μιλήσει σε ψηφοφόρους της περιφέρειάς της.

    Ένας άνδρας ηλικίας περίπου 50 ετών τραυματίστηκε ελαφρά κατά την επίθεση αυτή, ανέφεραν οι τοπικές αστυνομικές αρχές.

    Ένας αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε στο πρακτορείο Press Association ότι η Κοξ προσπάθησε να παρέμβει σε έναν καυγά μεταξύ δύο ανδρών. Ο ένας από αυτούς τράβηξε ένα όπλο από μια τσάντα και πυροβόλησε δύο φορές. Η πληροφορία αυτή ωστόσο δεν έχει επιβεβαιωθεί από την αστυνομία. Σύμφωνα με το Channel 4, η Κοξ φέρει και τραύματα από μαχαίρι.

    Ένας άλλος μάρτυρας, τον οποίο επικαλείται το τηλεοπτικό κανάλι Sky News, υποστήριξε ότι ο δράστης φώναξε "Britain first", δηλαδή "Πρώτα η Βρετανία".

    Η επίθεση σημειώθηκε κοντά στη δημοτική βιβλιοθήκη του Μπίρστολ, όπου η Κοξ οργανώνει τακτικά συναντήσεις με τους ψηφοφόρους της περιφέρειάς της.

    Μόλις έγινε γνωστή η επίθεση, η εκστρατεία "Stronger In", που μάχεται υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε ότι διακόπτει όλες τις εκδηλώσεις που είχε προγραμματίσει για σήμερα. "Αναβάλλουμε όλες τις εκδηλώσεις για σήμερα. Οι σκέψεις μας είναι με την Τζο Κοξ και την οικογένειά της" ανέφερε στο Twitter.

    Την ίδια απόφαση, να σταματήσει δηλαδή για σήμερα τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις της ενόψει του δημοψηφίσματος της 23ης Ιουνίου, έλαβε και η επίσημη εκστρατεία για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ.

    Ιδιαίτερα ανήσυχος για την επίθεση σε βάρος της Κοξ δήλωσε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον ενώ η ηγέτης του Εργατικού Κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν είπε ότι αισθάνεται "εντελώς σοκαρισμένος" από την είδηση.

    "Εντελώς σοκαρισμένος από την είδηση της επίθεση στην Τζο Κοξ. Οι σκέψεις ολόκληρου του Εργατικού Κόμματος είναι μαζί της και με την οικογένειά της αυτή τη στιγμή", έγραψε στο Twitter.

    [06] Ανασύρθηκε το ένα από τα δύο μαύρα κουτιά του μοιραίου Airbus της EgyptAir

    Ένα από τα δύο μαύρα κουτιά του αεροσκάφους της EgyptAir που κατέπεσε στη Μεσόγειο την 19η Μαΐου εντοπίστηκε και «ανακτήθηκε», ανακοίνωσε σήμερα η επιτροπή ερευνών της Αιγύπτου σε ένα δελτίο Τύπου.

    «Ο καταγραφέας φωνής» που περιέχει τις συνομιλίες που έλαβαν χώρα στο πιλοτήριο του αεροσκάφους, «βρέθηκε διαλυμένος σε κομμάτια» σύμφωνα με το δελτίο Τύπου.

    Όμως οι ερευνητές κατάφεραν να «ανακτήσουν το τμήμα που εμπεριέχει τη μνήμη της συσκευής, το οποίο αποτελεί το σημαντικότερο τμήμα του καταγραφέα» επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

    [07] Οι κορυφαίοι ηγέτες της ΕΕ προγραμματίζουν συνάντηση μετά το βρετανικό δημοψήφισμα

    Οι κορυφαίοι ηγέτες της ΕΕ έχουν προγραμματίσει να συναντηθούν στις Βρυξέλλες το πρωί της 24ης Ιουνίου, την επομένη του δημοψηφίσματος για την παραμονή ή την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ, έγινε σήμερα γνωστό από μια ευρωπαϊκή πηγή.

    Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και οι πρόεδροι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς πρόκειται να συμμετάσχουν στη σύνοδο αυτή, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο αυτή η πηγή στο περιβάλλον ενός εξ αυτών, η οποία ζήτησε να μην κατονομαστεί.

    Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε, ο οποίος προεδρεύει του Συμβουλίου της ΕΕ κατά το τρέχον εξάμηνο, θα συμμετάσχει επίσης, πρόσθεσε η πηγή.

    Η συνάντηση αυτή "δεν είναι ακόμη 100% σίγουρο ότι θα γίνει", δήλωσε η πηγή αυτή, "αλλά προς το παρόν αυτό είναι το σχέδιο".

    Μια ευρωπαϊκή σύνοδος κορυφής στις Βρυξέλλες με τη συμμετοχή των αρχηγών κρατών ή κυβερνήσεων των 28 είναι ήδη προγραμματισμένη για τις 28 και 29 Ιουνίου στις Βρυξέλλες, με το ζήτημα της Βρετανίας πρώτο στην ημερήσια διάταξη.

    [08] Ταξίδι στο χρόνο με πολύ μουσική και άλλα δρώμενα στο 6ο "Matala Beach Festival 2016"

    Όλα είναι έτοιμα για το 6ο "Matala Festival 2016" που ξεκινά αύριο Παρασκευή 17 Ιουνίου, φέρνοντας για μια ακόμη χρονιά τα Μάταλα της Κρήτης στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος συγκεντρώνοντας χιλιάδες επισκέπτες, που θα έχουν τη δυνατότητα να ζήσουν μοναδικές στιγμές.

    Πρόκειται για ένα ταξίδι στο χρόνο με πολύ μουσική και άλλα δρώμενα, που θα ξεκινήσει δίπλα στις σπηλιές των Ματάλων, στην άκρη της θάλασσας, όπου ο χορός και το κέφι θα δώσουν δυναμικό παρών.

    Το φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί στις 17, 18 και 19 Ιουνίου 2016 και οργανώνεται από την «Μάταλα Δήμου Φαιστού Μονομετοχική Α.Ε.», τον Δήμο Φαιστού και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πιτσιδίων - Ματάλων.

    «Η γιορτή αυτή της αγάπης, της ελευθερίας, της ξεγνοιασιάς, του τραγουδιού, του χορού, θα δώσει και φέτος το στίγμα για ένα τριήμερο με μαγικές στιγμές, που θα μείνει αξέχαστο σε όλους» τονίζουν οι οργανωτές και υπόσχονται «ένα υπέροχο τριήμερο μουσικό ταξίδι, στα χρόνια των hippies».

    Έτσι το "Matala Beach Festival" επιστρέφει και φέτος στην παραλία όπου έζησαν τα «παιδιά των λουλουδιών», με συναυλίες, live πάρτι και happenings. Οι μουσικές που θα πλημμυρίσουν την παραλία των χίπις, μαζί με τον ξέφρενο χορό που θα έχει στηθεί ολόκληρο το τριήμερο, θα αφήσουν τις καλύτερες εντυπώσεις και αξέχαστες αναμνήσεις και αυτό το καλοκαίρι όπως επισημαίνουν οι οργανωτές του.

    «Γι αυτό λοιπόν, ας εφοδιαστούμε με όρεξη, αισιοδοξία, ζωντάνια αλλά και πολύ κέφι, γιατί το "Matala Festival 2016" είναι εδώ και μας περιμένει για ένα απίθανο τριήμερο» σημειώνουν.

    Το μουσικό πρόγραμμα περιλαμβάνει πολλά γνωστά ονόματα καλλιτεχνών και συγκροτημάτων που υπόσχονται ένα φανταστικό τριήμερο.

    Την Παρασκευή θα εμφανισθούν οι Φίλιππος Πλιάτσικας, Koza Mostra και τα συγκροτήματα Billi Merziotis & After Hours, Soul Fire, Alone Together και ο Tonis Sfinos.

    Το Σάββατο τη σκυτάλη παίρνουν οι Onirama, Sgt. Pepper's Beatles, Kulamacus The Band και Crossroads the band.

    Την Κυριακή το φεστιβάλ συνεχίζεται και ολοκληρώνεται με τους Maraveyas Ilegal,

    Dub Pistols, Moka Band, Shade & the Soul Gig και Pulse.

    Υπενθυμίζεται πως πριν από μια εβδομάδα περίπου εξελίχτηκε με επιτυχία το προφεστιβαλικό δρώμενο- το "Matala Street Painting" -του φεστιβάλ που από το 2012, χαρίζει χρωματιστές στιγμές στους φίλους που βρίσκονται στην παραλία των χίπις, μια εβδομάδα πριν την διεξαγωγή του Φεστιβάλ.

    [09] Η ταινία «The Red Bank. James Joyce: Τα τετράδιά του, των Ελληνικών» της Β. Σκούρα, προβάλλεται στην Τεργέστη

    Το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού Ιταλίας και η Κοινότητα Ελλήνων Ορθοδόξων Τεργέστης παρουσιάζουν στο κοινό της ιταλικής πόλης την ταινία της Βουβούλας Σκούρα «The Red Bank. James Joyce: Τα τετράδιά του, των Ελληνικών», στις 18 Ιουνίου στο Μουσείο Palazzo Gopcevich (Sala Bobi Bazlen). Η προβολή, παρουσία της σκηνοθέτιδας, εντάσσεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ Bloomsday 2016, όπου εορτάζεται σε πολλές πόλεις του κόσμου, η αφηγηματική περιπλάνηση του Λέοπολντ Μπλουμ, κεντρικού ήρωα στον «Οδυσσέα», στους δρόμους της ιρλανδικής πρωτεύουσας, στις 16 Ιουνίου 1904.

    «Οι Έλληνες μού έφεραν πάντα τύχη» έγραφε ο Τζέιμς Τζόις στην εκδότρια, πολιτική ακτιβίστρια και στενή φίλη του, Χάριετ Σω Γουίβερ. Γυρισμένο εν μέρει στην Τεργέστη, εμπνευσμένο από το 8ο κεφάλαιο του «Οδυσσέα» (τους «Λαιστρυγόνες»), το ταξίδι της Βουβούλας Σκούρα πλέκει τα λόγια του Τζόις και της ποιήτριας Μαντούς Αραβαντινού, τις εικόνες της Τεργέστης με εκείνες του Λονδίνου, της Ν. Υόρκης και της Αθήνας, το άκουσμα των ελληνικών με αυτό των αγγλικών, το παρόν με τον μύθο.

    «Το ντοκιμαντέρ ξεκινά στην Τεργέστη. Bloomsday, 16 Ιουνίου 2013» εξηγεί η σκηνοθέτης. «O χορός σε αργή κίνηση, διακόπτεται από κείμενο. Αποδομώντας το σώμα, το μετατρέπουμε σε μνήμη: του σώματος, της ζωής, των κειμένων. Οι αναφορές στον Τζόις και την Μαντώ Αραβαντινού, σε συνδυασμό με τον διαγώνιο τεμαχισμό της εικόνας, ακυρώνει τον ρεαλισμό του τοπίου, συμπεριλαμβανομένου και του χώρου/μελέτης του Αφηγητή. Ως επιστέγασμα, η επιστολή του Joyce «Μια αίτηση δανείου σε γλώσσα ελληνική» λειτουργεί ως έγκαιρη καταγγελία.»

    Η σύνθετη περιγραφή του 8ου κεφαλαίου του «Οδυσσέα» (των «Λαιστρυγόνων») από τον καθηγητή Βαγγέλη Ιντζίδη, μας καθοδηγεί σε αυτό το ταξίδι στα «Τετράδιά του, των Ελληνικών» και πολύ περισσότερο μας δελεάζει σε διαδρομές σε πόλεις, όπως της Τεργέστης, του Λονδίνου, της Νέας Υόρκης και της Αθήνας, και σε γλώσσες, όπως τα ελληνικά και τα αγγλικά.

    [10] «Κική Δημουλά, 7 Ποιήματα - Τάκης Κατσουλίδης, 7 Χαλκογραφίες» σ΄ ένα συλλεκτικό λεύκωμα

    Ο χαράκτης Τάσος Κατσουλίδης εικονογράφησε επτά ποιήματα της Κικής Δημουλά σε ένα λεύκωμα και το παρουσιάζει, μαζί με την έκθεση των έργων του, στην γκαλερί "Τhe Pulse Kolonaki", στις 22 Ιουνίου. Το λεύκωμα « Κική Δημουλά, 7 Ποιήματα, Τάκης Κατσουλίδης, 7 Χαλκογραφίες » εκδίδεται σε 25 αριθμημένα και υπογεγραμμένα αντίτυπα από τα οποία, μόνο τα 20 θα διατεθούν στο κοινό. Tην ερχόμενη Τετάρτη, ώρα 8μ.μ., στην παρουσίαση, θα παραβρεθεί η κορυφαία ποιήτρια και Ακαδημαϊκός.

    «Ας κρυφτεί ο ήλιος, η μέρα θέλει σήμερα λιτά να ξοδευτεί», αναγράφεται στο ποίημα «Μονοήμερη μέρα». Και ο Τάκης Κατσουλίδης κρύβει τον ήλιο και το νόημα του πίσω από τη δυναμική της χαρακτικής και της φόρμας. « Το έργο του είναι ο έπαινος που αντιστοιχεί στην αναζήτηση του καλλιτέχνη να εκμαιεύσει το φως μιας εσωτερικότητας, σκοτεινής από το πυκνό μελάνωμα της χάλκινης χαραγμένης πλάκας και να την εξαναγκάσει να λάμψει, να βρει διάχυτη στο έξω φως ως πηγή» σημειώνει χαρακτηριστικά ο ιστορικός τέχνης Εμμανουήλ Μαυρομάτης, στον πρόλογο του συλλεκτικού αυτού λευκώματος.

    Ο πρωτοπόρος σχεδιαστής ελληνικών γραμματοσειρών Τάσος Κατσουλίδης,επέλεξε και εικονογράφησε με την τέχνη της χαλκογραφίας, ποιήματα από το βιβλίο της Κικής Δημουλά, «Τα εύρετρα». Τα ποιήματα παρουσιάζονται με τη γραμματοσειρά Bodoni, ανασχεδιασμένη από τον ίδιο τον χαράκτη. Πρόκειται για το έβδομο λεύκωμα τέχνης (Παλλατινή, Ρίτσος, Τίτος Πατρίκιος κ.α) το οποίο φιλοτεχνεί ο Τάκης Κατσουλίδης, ο καλλιτέχνης που γεννήθηκε στη Μεσσήνη, σπούδασε χαρακτική στην Άνωτατη Σχολή Καλών Τεχνών Αθήνας, με δάσκαλο τον Γιάννη Κεφαλληνό και στη συνέχεια με τον διάσημο γάλλο δημιουργό γραμμάτων, Αντριάν Φρούτιγκερ. Ο Τάσος Κατσουλίδης στη μακρόχρονη διαδρομή του υπερασπίστηκε τα γράμματα κι έχει σχεδιάσει μεταξύ άλλων, δέκα ελληνικά αλφάβητα. Είναι ένας καλλιτέχνης με «περιπέτειες στα πελάγη της ελληνικής τυπογραφίας», για να θυμηθούμε και την έκθεση που είχε διοργανώσει το 2010, το Μουσείο Μπενάκη, τιμώντας το έργο του.

    [11] Δριμεία κριτική στη ΝΔ για τις θέσεις της στα εργασιακά άσκησε η Ρ. Σβίγκου

    Δριμεία κριτική στη ΝΔ για τις θέσεις της στα εργασιακά άσκησε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Ράνια Σβίγκου, σε συνέντευξή της στον τηλεοπτικό σταθμό STAR, ενώ αναφέρθηκε και στην παρέμβαση των "53+" για τη συνταγματική αναθεώρηση.

    Ειδικότερα, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις αναφορικά με παρέμβαση των "53+" για τη συνταγματική αναθεώρηση και αν αυτό δημιουργεί ρωγμή στη συνοχή και θέμα στην κυβέρνηση, η κ. Σβίγκου τόνισε: «Καμιά ρωγμή». Επισήμανε ότι αυτή τη στιγμή στο εσωτερικό μας υπάρχει διάλογος τόσο για τις αλλαγές στον εκλογικό νόμο όσο και τη συνταγματική αναθεώρηση, η οποία είναι και στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης. «Η συνταγματική αναθεώρηση είναι και στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης», επισήμανε και τόνισε ότι «αυτό που γνωρίζω είναι ότι δεν υπάρχει καμία "ρωγμή"».

    Σχολιάζοντας τη στάση της ΝΔ, είπε ότι απορρίπτει κάθε αλλαγή στον εκλογικό νόμο, ότι δεν έχει πρόταση να καταθέσει και πως το μόνο που την ενδιαφέρει είναι «να περισώσει το μαγαζί της».

    Ως προς τα εργασιακά η κ. Σβίγκου τόνισε ότι «δεν θα υλοποιήσουμε το πρόγραμμα της ΝΔ στα εργασιακά, τις ομαδικές απολύσεις και τον περιορισμό των εργασιακών δικαιωμάτων». «Είμαστε απόλυτοι ως προς την υπεράσπιση των εργασιακών σχέσεων και ως προς την απόρριψη όλων των παράλογων και αποκρουστικών απαιτήσεων που έχει η πλευρά των δανειστών συνεπικουρούμενη από τη ΝΔ», σημείωσε για να υποστηρίξει ότι «η ΝΔ φορά την προβιά των δανειστών εντός της χώρας και πιέζει για μεγαλύτερη περιστολή των εργασιακών δικαιωμάτων».

    Ως προς τη χθεσινή συγκέντρωση, σχολίασε ότι ο κ. Μητσοτάκης «έπαιξε και έχασε με τους "Παραιτηθείτε", παρασύρθηκε από κακούς συμβούλους», επισημαίνοντας ότι «τα κινήματα δεν φτιάχνονται καθ' υπαγόρευση». Τόνισε ότι στις ανάγκες των πολιτών πρέπει να απαντήσουμε, «και αυτό δεν γίνεται με τον ακραίο λαϊκισμό και τη συνθηματολογία της ΝΔ».

    «Ο κ. Μητσοτάκης έπαιξε κι έχασε με τους "Παραιτηθείτε"»

    Κληθείσα, ειδικότερα, να αξιολογήσει τη χτεσινή συγκέντρωση στο Σύνταγμα, σχολίασε σκωπτικά ότι «τώρα που είδαμε όλοι ότι δεν ήταν μια μεγάλη συγκέντρωση, η ΝΔ θα πει ότι δεν ήταν πίσω από τη συγκέντρωση» και πως «αν είχε κόσμο, θα έλεγε ότι ο κόσμος βροντοφωνάζει "παραιτηθείτε" και η ΝΔ στέκεται στο πλευρό των πολιτών»

    [12] Κ. Δουζίνας στο «Πρακτορείο FM»: Πιθανό Brexit θα οδηγήσει και σε άλλα δημοψηφίσματα κρατών-μελών της ΕΕ

    Η έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ θα δώσει αμέσως τη δυνατότητα και σε άλλες ευρωσκεπτιστικές κυβερνήσεις και λαούς, όπως η Δανία και η Ολλανδία, να προχωρήσουν πιθανόν σε ανάλογα δημοψηφίσματα, εκτιμά ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και επί σειρά ετών καθηγητής στο Λονδίνο, Κώστας Δουζίνας, ο οποίος ανέφερε στο «Πρακτορείο 104,9 FM» ότι έχει προβλέψει εδώ και καιρό επικράτηση του Brexit.

    Μιλώντας στην εκπομπή «Δύο στις 12», ο κ. Ντουζίνας χαρακτήρισε πολύ ανησυχητικό και το γεγονός ότι το ενδεχόμενο εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ θα δώσει ώθηση στις ακροδεξιές δυνάμεις (Αυστρία, Γαλλία, κ.α.) και ενδέχεται να διαμορφωθούν κύκλοι επιρροής και μία ΕΕ δύο ή τριών ταχυτήτων, όπως είπε.

    «Οι λόγοι για τους οποίους οι Βρετανοί υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να ψηφίσουν υπέρ του Brexit είναι πολύπλοκοι και δεν είναι μόνο οικονομικοί», σημείωσε ο κ. Δουζίνας και επεσήμανε ότι ένα μεγάλο μέρος των Βρετανών αισθάνονται απογοητευμένοι και θεωρούν ότι είναι υποταγμένοι οικονομικά στις ΗΠΑ και στις Βρυξέλλες, παρά το γεγονός? όπως επισήμανε? ότι κέρδισαν δύο Παγκόσμιους Πολέμους και στις αρχές του περασμένου αιώνα το 90% της υφηλίου είχε άμεση ή έμεμση σχέση με τη Γηραιά Αλβιόνα.

    Αρνητικό για την παραμονή της χώρας στην ΕΕ χαρακτήρισε, επίσης, και την υποστήριξη του Brexit από τις λεγόμενες λαϊκές, μεγάλης κυκλοφορίας βρετανικές εφημερίδες, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι γενικά στα δημοψηφίσματα δίνεται μοναδική ευκαιρία στους πολίτες να ψηφίσουν εναντίον όλων των πραγμάτων που θεωρούν ότι είναι άσχημα, από το πόσο συχνά γίνεται η αποκομιδή των απορριμμάτων, μέχρι αν η ομάδα τους πάει καλά στο ποδόσφαιρο, όπως είπε χαρακτηριστικά ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

    [13] Π. Μοσκοβισί:«Καλά νέα» για την Ελλάδα

    Για «καλά νέα» για την Ελλάδα έκανε λόγο ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί, κατά την είσοδό του στο Eurogroup, στο Λουξεμβούργο.

    «Οι διοικητές του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας αποφάσισαν την εκταμίευση των 7,5 δισ. που θα βοηθήσουν την Ελλάδα να βρεί το οξυγόνο που χρειάζεται και την ανάπτυξη», δήλωσε ο Γάλλος επίτροπος, συμπληρώνοντας πως «ένα χρόνο πριν, το Eurogroup συζητούσε το Grexit και τώρα την επιτυχία ενός προγράμματος». Τέλος, σημείωσε πως η Ελλάδα βρίσκεται στη «σωστή κατεύθυνση» των μεταρρυθμίσεων, ενώ παράλληλα ωφελείται από την «αλληλεγγύη» των εταίρων της.

    Από την πλευρά του, ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών, Χανς Γερκ Σέλινγκ, ανέφερε ότι η Ελλάδα έχει σημειώσει «πρόοδο» και πως μόνο κάποια «τεχνικά θέματα» έχουν απομείνει, στα οποία θα επανέλθει το Eurogroup, τον Σεπτέμβριο.

    [14] Αύριο το πρωί η απόφαση για την εκταμίευση των 7,5 δισ. ευρώ

    Το επικαιροποιημένο Μνημόνιο Συνεννόησης με την Ελλάδα ενέκριναν οι διοικητές του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, στο πλαίσιο της τέταρτης ετήσιας συνεδρίασής τους σήμερα στο Λουξεμβούργο, ανοίγοντας τον δρόμο για την επόμενη εκταμίευση. Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερουν Ντάισελμπλουμ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, επισημαίνοντας ότι αύριο το πρωί οι διοικητές του ΕΜΣ θα λάβουν και τυπικά πλέον την απόφαση για την εκταμίευση των 7,5 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα.

    Αύριο το πρωί στις 9:00 θα συνεδριάσει και το Διοικητικό Συμβούλιο τουESMόπως προβλέπεται και το καταστατικό του για να επικυρώσει και τυπικά την εκταμίευση της δόσης των 7,5 δισ. Ευρώ προς την Ελλάδα.

    Η εκταμίευση αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο διευθυντής του ΕΜΣ, Κλάους Ρέγκλινγκ.

    Mη συμφωνία για τον φόρο Τόμπιν στο Λουξεμβούργο

    Χωρίς να υπάρξει για άλλη μία φορά συμφωνία για τον φόρο επί των χρηματοοικονομικών συναλλαγών (FTTή φόρος Τόμπιν) ολοκληρώθηκε η συζήτηση των 28 υπουργών Οικονομικών της ΕΕ στο Λουξεμβούργο, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του ΑΠΕ ΜΠΕ .

    Σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές που μετείχαν στη συνεδρίαση ,αρκετά κράτη -μέλη εξακολουθούν να έχουν επιφυλάξειςως προς τη δομή του φόρου, που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε το 2013 ως έναν τρόπο ώστε να ενισχυθούν τα κρατικά ταμεία και να μετριαστεί το ανεύθυνοtrading.

    HEυρωπαικη Επιτροπή είχε δώσει προθεσμία ως τα τέλη Ιουνίου για την επίτευξη συμφωνίας για την υιοθέτηση του φόρου επί των χρηματοοικονομικών συναλλαγών,

    Συνεδρίαση τουEurogroup

    Στις 16.00 (ώρα Ελλάδος) ξεκίνησεμε τη συμμετοχή του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτουη σύνοδος τουEurogroup-μία ώρα μετά τη συνεδρίαση των κυβερνητών τουESM ( Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας)- όπου αναμένεται να δοθεί και τυπικά το πράσινο φως για να εκταμιευθεί από τη Δευτέρα η δόση των 7,5 δισ. Ευρώ προς την Ελλάδα ,μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, όπως δήλωσαν στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων κυβερνητικές πηγές.

    Διαβάστε επίσης:

    Π. Μοσκοβισί:«Καλά νέα» για την Ελλάδα

    [15] Το Brexit είναι Grexit εις την δεκάτην, σύμφωνα με το γερμανικό n-tv

    Η έξοδος της Μ. Βρετανίας από την Ε.Ε. γίνεται ολοένα και πιθανότερη. Το θέμα αφήνει εν τούτοις αδιάφορους τους περισσότερους Ευρωπαίους της ηπειρωτικής Ευρώπης. Πρόκειται όμως για μια εσφαλμένη εκτίμηση, διότι το Brexit θα ήταν πολύ χειρότερο από το Grexit, σύμφωνα με το ιδιωτικό γερμανικό κανάλι n-tv.

    Είναι εκπληκτικό το γεγονός ότι δεν ασχολήθηκε σχεδόν κανείς νυχθημερόν τόσο πολύ με το Brexit όσο με το Grexit, διότι η Βρετανία με 2,5 τρισ. ευρώ έχει το δεύτερο μεγαλύτερο ΑΕΠ στην Ε.Ε. μετά τη Γερμανία. Το ελληνικό ΑΕΠ συρρικνώθηκε μεταξύ 2010 και 2015 από 220 σε 170 δισ. ευρώ και συγκριτικά είναι ένα πανεύκολο θέμα. Το βρετανικό ΑΕΠ είναι σήμερα 15 φορές μεγαλύτερο από το ελληνικό, εν τούτοις οι πολίτες της Ε.Ε. αντιδρούν χαλαρά . Σύμφωνα με μια δημοσκόπηση μάλιστα μόνο μία στις πέντε επιχειρήσεις έχει έτοιμο ένα σχέδιο Β στα συρτάρια του για την περίπτωση του Brexit.

    Ακόμα και αν εκ πρώτης όψεως δεν είναι τόσο προφανές όσο στην περίπτωση της Ελλάδας, το Brexit θα σήμαινε λ.χ για τη Γερμανία πρόσθετες δαπάνες ύψους 2,5 δισ. ευρώ ετησίως λόγω της αύξησης των εισφορών της στο ταμείο της Ε.Ε. Το ποσό μοιάζει μικρό σε σχέση με τα πακέτα βοήθειας προς την Ελλάδα που έφτασαν τα 243 δισ. ευρώ, αλλά οι ετήσιες εισφορές της Βρετανίας στην Ε.Ε. δεν είναι το άπαν. Θα συρρικνωθεί συνολικά και το ΑΕΠ της Ε.Ε.

    Η έξοδος της Bρετανίας από την Ε.Ε. θα μπορούσε να προκαλέσει αναταράξεις στις αγορές καθώς επίσης και υποτίμηση της λίρας, εκτιμά ο επικεφαλής του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομiκών Ερευνών του Βερολίνου (DIW) Μάρτσελ Φράτσερ. Πιθανές είναι και οι ισχυρές κερδοσκοπικές επιθέσεις κατά της Ευρωζώνης, όπως είχε γίνει το καλοκαίρι του 2012 στην περίπτωση της Ελλάδας. Θα μπορούσαν επίσης να αυξηθούν τα επιτόκια δανεισμού, κάτι το οποίο θα φρέναρε τις επενδύσεις.

    Αλλά και για άλλους λόγους η απώλεια της Βρετανίας θα ήταν οδυνηρή και το Βrexit σημαντικότερο από το Grexit.

    Χωρίς το δίκτυο της βρετανικής Κοινοπολιτείας και το στρατό των Βρετανών η εξωτερική αμυντική πολιτική της Ευρώπης αποδυναμώνεται. Παρά τα ζητήματα αυτά η βρετανική αποχώρηση δεν ξυπνά κανένα πάθος στου Ευρωπαίους της ηπειρωτικής Ευρώπης.

    «Το Grexit ήταν ένα θέμα συναισθηματικά φορτισμένο στη Γερμανία και πολλοί ασχολήθηκαν διεξοδικά, ενίοτε με μια δόση χαιρεκακίας» εξηγεί ο έγκριτος οικονομολόγoς Χόλγκερ Σμίντιγκ, ο οποίος εξελέγη από τους θεσμικούς επενδυτές ως ο καλύτερος οικονομολόγος της Ευρώπης για το 2013-2014, σε σχετική συνέντευξή του στο ιδιωτικό γερμανικό κανάλι n-tv. Ηταν κυρίως το ευρώ το οποίο προκάλεσε αναταραχή και η Βρετανία δεν έχει το ευρώ. Εν τούτοις, οι διαλυτικές τάσεις της Ε.Ε. θα μπορούσαν γρήγορα να μεταδοθούν στην ευρωζώνη. Τα πράγματα συνδέονται μεταξύ τους περισσότερο από ό,τι φαίνεται στο χάρτη.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 16 June 2016 - 14:32:32 UTC