Browse through our Interesting Nodes for Greek Language Instruction, Studies & Services Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-06-16

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΝΔ: Η κυβέρνηση Τσίπρα αύξησε τον ΕΝΦΙΑ αλλά αρνείται να μειώσει τις αντικειμενικές αξίες
  • [02] Αλ. Τσίπρας: Το μίσος και ο εθνικισμός είναι κοινοί εχθροί των λαών μας
  • [03] Πρωτογενές πλεόνασμα 2,267 δισ. ευρώ τον Μάιο στον προϋπολογισμό
  • [04] Νέα μέτρα στο εργασιακό προαναγγέλλει το ΔΝΤ
  • [05] Για «επιτυχία» της Ευρώπης έκανε λόγο ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μισέλ Σαπέν
  • [06] ΥΠΕΞ: Αυτάρκεια, εξωστρέφεια και χρηστή διαχείριση οι στόχοι του ν/σ για το Ινστιτούτο της Βενετίας
  • [07] Ρώσοι διακινητές μετέφεραν στη Λέσβο 57 πρόσφυγες και μετανάστες
  • [08] Περίπου 700 ασυνόδευτα προσφυγόπουλα περιμένουν την τοποθέτησή τους σε δομές φιλοξενίας
  • [09] Υπέκυψε στα τραύματά της η βουλευτίνα Τζο Κοξ
  • [10] CIA: Χιλιάδες οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους σε ολόκληρο τον κόσμο
  • [11] Ανακοινώθηκαν τα στατιστικά στοιχεία των Πανελλαδικών από το υπουργείο Παιδείας
  • [12] Γ. Ντάισελμπλουμ: Η ευρωζώνη είναι σε θέση να αντιμετωπίσει ένα Brexit
  • [13] Εύσημα Μοσκοβισί σε Τσακαλώτο και κυβέρνηση
  • [14] Ο Ντ. Κάμερον δεν θα συμμετάσχει σε εκδήλωση του «Bremain» μετά την επίθεση στη βουλευτίνα Τζο Κοξ

  • [01] ΝΔ: Η κυβέρνηση Τσίπρα αύξησε τον ΕΝΦΙΑ αλλά αρνείται να μειώσει τις αντικειμενικές αξίες

    Η ΝΔ καλεί την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στην αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών και να τις εναρμονίσει με τις πραγματικές τιμές των ακινήτων. Σε διαφορετική περίπτωση την καλεί να πάρει αμέσως πίσω την αύξηση του ΕΝΦΙΑ που μόλις ψήφισε.

    «Η κυβέρνηση Τσίπρα, που δήθεν θα καταργούσε τον ΕΝΦΙΑ, τον αύξησε πριν από λίγες μέρες», αναφέρει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

    Συγκεκριμένα εξηγεί ότι η κυβέρνηση αύξησε τους συντελεστές για τον υπολογισμό τόσο του κύριου όσο και του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ, μείωσε το όριο για την επιβολή του συμπληρωματικού φόρου στις 200.000 ευρώ (από 300.000 ευρώ), κατήργησε τις απαλλαγές και τις εκπτώσεις στον ΕΝΦΙΑ, φορολογεί τα ιδιοχρησιμοποιούμενα ακίνητα των επιχειρήσεων και συμπεριέλαβε στο συμπληρωματικό φόρο τα αγροτεμάχια.

    Όλα αυτά οδηγούν, σημειώνει η Συγγρού, σε μία πρόσθετη φορολογική επιβάρυνση από τον ΕΝΦΙΑ της τάξης των 800.000.000 ευρώ.

    «Με πολύ απλά λόγια: Η κυβέρνηση αύξησε τον ΕΝΦΙΑ, αλλά αρνείται να μειώσει τις αντικειμενικές αξίες. Η εξοντωτική αύξηση συνιστά απάτη σε βάρος των πολιτών.

    Καλούμε την κυβέρνηση, όπως έχει την υποχρέωση, να προχωρήσει άμεσα στην αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών και να τις εναρμονίσει με τις πραγματικές τιμές των ακινήτων. Διαφορετικά να πάρει αμέσως πίσω την αύξηση του ΕΝΦΙΑ που μόλις ψήφισε», επισημαίνει η ΝΔ.

    [02] Αλ. Τσίπρας: Το μίσος και ο εθνικισμός είναι κοινοί εχθροί των λαών μας

    "Το μίσος και ο εθνικισμός είναι κοινοί εχθροί των λαών μας", τονίζει ο Αλέξης Τσίπρας σε ανάρτηση του στο Twitter για τη "σοκαριστική", όπως τη χαρακτηρίζει, απόπειρα δολοφονίας της βουλευτή του Εργατικού Κόμματος της Βρετανίας Τζο Κοξ.

    Το tweet του Έλληνα πρωθυπουργού έχει ως εξής:

    "Σοκαριστική η απόπειρα δολοφονίας της βουλευτού του @UKLabour Jo Cox. Το μίσος και ο εθνικισμός είναι κοινοί εχθροί των λαών μας.".

    [03] Πρωτογενές πλεόνασμα 2,267 δισ. ευρώ τον Μάιο στον προϋπολογισμό

    Πρωτογενές πλεόνασμα 2,267 δισ. ευρώ παρουσίασε ο προϋπολογισμός το πεντάμηνο Ιανουάριος-Μάιος 2016, έναντι πρωτογενούς πλεονάσματος 1,506 δισ. ευρώ την ίδια περίοδο το 2015 και στόχου για πρωτογενές έλλειμμα 820 εκατ. ευρώ. Αυτό προκύπτει από τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, σύμφωνα με τα οποία στο πεντάμηνο το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης ανήλθε σε 828 εκατ. ευρώ έναντι ελλείμματος 1,399 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2015 και έναντι στόχου για το 2016 ελλείμματος 3,880 δισ. ευρώ.

    Αναλυτικά σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους:

    Το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 19,194 δισ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση κατά 314 εκατ. ευρώ ή 1,7% έναντι του στόχου του προϋπολογισμού 2016. Η ακριβής κατανομή μεταξύ των κατηγοριών εσόδων του τακτικού προϋπολογισμού θα πραγματοποιηθεί με την έκδοση του οριστικού δελτίου διευκρινίζει στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών.

    Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 17,249 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 759 εκατ. ευρώ ή 4,6% έναντι του στόχου. Οι επιστροφές εσόδων ανήλθαν σε 1,206 δισ. ευρώ, σημειώνοντας, αύξηση κατά 128 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου. Τα έσοδα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) ανήλθαν σε 1,945 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 445 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου. Τον Μάιο 2016 το σύνολο των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε στα 3,180 δισ. ευρώ αυξημένο κατά 462 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον μηνιαίο στόχο. Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού τον Μάιο ανήλθαν στα 3,145 δισ. ευρώ αυξημένα έναντι του μηναίου στόχου κατά 437 εκατ. ευρώ.

    Οι επιστροφές εσόδων ανήλθαν σε 228 εκατ. ευρώ σημειώνοντας αύξηση κατά 66 εκατ. ευρώ έναντι του μηνιαίου στόχου. Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού για την περίοδο Ιανουαρίου - Μαΐου 2016 ανήλθαν στα 20,022 δις ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 2,738 δισ. ευρώ έναντι του στόχου .

    [04] Νέα μέτρα στο εργασιακό προαναγγέλλει το ΔΝΤ

    Την ποσοτικοποίηση των μέτρων που απεφάσισε η ΕΕ για το δημόσιο χρέος της Ελλάδας και νέα μέτρα στην αγορά εργασίας ζητάει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

    Όπως ανέφερε, πριν από λίγο, ο εκπρόσωπος Τύπου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Τζέρι Ράις, το Ταμείο βρίσκεται σε συζητήσεις με τους Ευρωπαίους δανειστές της Ελλάδος, προκειμένου να ποσοτικοποιηθούν τα μέτρα ελάφρυνσης που αποφασίστηκαν στο Eurogroup της 24ης Μαΐου. Ο ίδιος προανήγγειλε τη λήψη πρόσθετων μέτρων στην αγορά εργασίας, τα οποία θα οριστικοποιηθούν το φθινόπωρο, στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης.

    Όπως υπογράμμισε ο ίδιος, το ΔΝΤ επιθυμεί να συμμετάσχει και χρηματοδοτικά στο νέο πρόγραμμα της Ελλάδος. Ωστόσο, απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί η ελάφρυνση του Δημοσίου Χρέους, προκειμένου αυτό να καταστεί βιώσιμο.

    Στο πλαίσιο αυτό, συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του ΔΝΤ και των ευρωπαϊκών θεσμών, προκειμένου να ποσοτικοποιηθούν τα μέτρα που ανακοινώθηκαν πρόσφατα, έτσι ώστε το ΔΝΤ να αποκτήσει μία σαφή εικόνα για την επίπτωση που θα αυτά θα έχουν στη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Τα αποτελέσματα θα περιλαμβάνονται στη νέα έκθεση βιωσιμότητας του Ελληνικού Δημοσίου Χρέους, την οποία το ΔΝΤ θα ήθελε να έχει ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι το τέλος του έτους, έτσι ώστε να λάβει μία οριστική απόφαση για το αν θα συμμετάσχει και χρηματοδοτικά στο ελληνικό πρόγραμμα.

    Σε κάθε περίπτωση, το ΔΝΤ, όπως επεσήμανε ο εκπρόσωπός του, δεν είναι διατεθειμένο να εξαιρέσει την Ελλάδα από τους κανόνες χρηματοδότησης που εφαρμόζει. Όπως διαβεβαίωσε και στην περίπτωση της Ελλάδος, το ΔΝΤ θα ακολουθήσει τους κανόνες που ισχύουν για όλες τις χώρες.

    Ερωτηθείς για την ανάγκη λήψης νέων μέτρων στην αγορά εργασίας, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΝΤ το επιβεβαίωσε, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι η διαδικασία μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας έχει ήδη ξεκινήσει, ωστόσο πρόσθετα μέτρα απαιτούνται, τα οποία, όμως, θα εξειδικευθούν στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης και πρέπει να είναι εναρμονισμένα με τη διεθνή πρακτική (ότι αυτό μπορεί να σημαίνει).

    [05] Για «επιτυχία» της Ευρώπης έκανε λόγο ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μισέλ Σαπέν

    Για «επιτυχία» της Ευρώπης έκανε λόγο ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μισέλ Σαπέν πριν από την έναρξη της συνεδρίασης του Eurogroup αναφερόμενος στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

    «Φτάσαμε στο τέλος μιας μακράς εργασίας και δύσκολης τόσο για την Ελλάδα που έπρεπε να λάβει τα μέτρα αλλά και για τις άλλες χώρες που έπρεπε να επιδείξουν αλληλεγγύη», σημείωσε ο Γάλλος υπουργός. Όπως ανέφερε, τα κεφάλαια των οποίων η εκταμίευση εγκρίθηκε σήμερα το πρωί στο πλαίσιο της συνεδρίασης του ΕΣΜ είναι απαραίτητα για την ισορροπία των δημόσιων οικονομικών στην Ελλάδα και για την επανέναρξης της οικονομικής δραστηριότητας.

    «Η Ευρώπη είναι ικανή να ξεπεράσει τις δυσκολίες. Είναι σε θέση να επιδείξει αλληλεγγύη αλλά και ευθύνη για κάθε μία από τις κυβερνήσεις της» δήλωσε χαρακτηριστικά και κατέληξε λέγοντας πως πέρα από τις δυσκολίες πρέπει επίσης να υπογραμμίζονται και οι επιτυχίες της Ευρώπης.

    [06] ΥΠΕΞ: Αυτάρκεια, εξωστρέφεια και χρηστή διαχείριση οι στόχοι του ν/σ για το Ινστιτούτο της Βενετίας

    Με βασικούς στόχους την αυτάρκεια, την εξωστρέφεια και τη χρηστή διαχείριση προωθείται η αναμόρφωση του Ινστιτούτου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών Βενετίας, απαντούν κύκλοι του υπουργείου Εξωτερικών στα επικριτικά δημοσιεύματα που είδαν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες μέρες με την ανάρτηση προς διαβούλευση του νέου νομοσχεδίου και αφορμή την αρνητική επιστολή της Ακαδημίας Αθηνών. Δημοσιεύματα που, όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές, «παραπληροφορούν και όχι ενημερώνουν».

    Παρά την άμεση εμπλοκή της Ακαδημίας Αθηνών στην εποπτεία του Ινστιτούτου, οι συντάκτες της εν λόγω επιστολής, σημειώνουν κύκλοι του ΥΠΕΞ, επιδεικνύουν, δυστυχώς, «ανησυχητική άγνοια των διατάξεων που διέπουν τη λειτουργία του».

    Και αποσαφηνίζουν ότι το νομοσχέδιο του ΥΠΕΞ διατηρεί στο ακέραιο όλους τους ερευνητικούς, εκδοτικούς και επιστημονικούς σκοπούς του Ινστιτούτου χωρίς ούτε να τους αλλοιώνει, ούτε να τους μειώνει, ούτε να τους τροποποιεί. Αντιθέτως απλά ενισχύεται η δυνατότητα δράσεων που θα ενισχύσουν την εξωστρέφεια του Ινστιτούτου.

    «Δυστυχώς», προσθέτουν οι ίδιες πηγές, «στην επιστολή της Ακαδημίας Αθηνών καταγράφεται διαφωνία. Υποστηρίζεται μάλιστα ότι η αλλαγή των σκοπών του Ινστιτούτου χρειάζεται διεθνή συμφωνία με την Ιταλία και δεν μπορεί να γίνει με τυπικό νόμο -επιχείρημα που δείχνει άγνοια του νομικού πλαισίου λειτουργίας του Ινστιτούτου αλλά και βασικών νομικών γνώσεων».

    Απαντώντας σχετικά με τους πόρους του Ινστιτούτου, τονίζεται ότι «είναι αδιαπραγμάτευτη βούληση της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΞ η διασφάλιση της αυτάρκειας του Ινστιτούτου και η απόλυτα χρηστή διαχείρισή του».

    [07] Ρώσοι διακινητές μετέφεραν στη Λέσβο 57 πρόσφυγες και μετανάστες

    57 πρόσφυγες και παράτυποι μετανάστες διαφόρων εθνικοτήτων, ανάμεσά τους πολλές γυναίκες και παιδιά, διασωθήκαν τελικά σήμερα το πρωί στην περιοχή της Τσιχλιώτας στη βορειοδυτική Λέσβο, όταν τουριστικό πλαστικό σκάφος στο οποίο επέβαιναν προσάραξε στη βραχώδη ακτή.

    Σκάφη του Λιμενικού Σώματος, τους μετέφεραν με ασφάλεια στην ακτή, ενώ στη συνέχεια λεωφορεία τους παρέλαβαν και τους μετέφεραν στο hot spot της Μόριας.

    Ιδιαίτερη εντύπωση αλλά και προβληματισμό στις αρχές, προκαλεί η ρωσική εθνικότητα των δυο διακινητών που επέβαιναν στο σκάφος και οι οποίοι το εγκατέλειψαν μετά την προσάραξη και λίγο πριν εμφανιστεί η ακτοφυλακή. Οι δυο Ρώσοι συνελήφθησαν πριν από λίγο στην περιοχή του Σιγρίου και μεταφέρθηκαν για να ανακριθούν στο κεντρικό λιμεναρχείο Μυτιλήνης.

    [08] Περίπου 700 ασυνόδευτα προσφυγόπουλα περιμένουν την τοποθέτησή τους σε δομές φιλοξενίας

    Την αγωνία τους για την επόμενη ημέρα της ένταξης των προσφύγων στην ελληνική κοινωνία μεταφέρουν τα μέλη της μη κυβερνητικής οργάνωσης «Άρσις» και ζητούν να υπάρξουν οι πολιτικές, αλλά και οι δομές φιλοξενίας που θα συμβάλουν στην ομαλότερη ένταξη των προσφύγων.

    Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων, η Άρσις παραχώρησε συνέντευξη Τύπου στην Αθήνα. «Είναι μια παγκόσμια ημέρα αφύπνισης που βάζει μεγάλα ερωτήματα και διλήμματα για το πώς θα είναι η επόμενη μέρα», επισήμανε η εκπρόσωπος της οργάνωσης, Κατερίνα Πούτου. «Η ημέρα αυτή έρχεται λίγο φτωχότερη, γιατί τον τελευταίο χρόνο έχουμε χάσει βασικούς κανόνες δικαίου», πρόσθεσε.

    Η κ. Πούτου έκανε λόγο για απουσία ενός εθνικού σχεδίου δράσης για την υποστήριξη του προσφυγικού πληθυσμού που φιλοξενείται στην Ελλάδα - και αυτό σε μια συγκυρία, «όπου μας απασχολεί το πάντρεμα της φτώχειας και της προσφυγικής κρίσης. Είναι μια παράξενη σύγκρουση, μέσα στην οποία οι οργανώσεις θα πρέπει να δούνε, πώς θα ρίξουν τις γέφυρες και θα υποστηρίξουν την ελληνική κοινωνία αλλά και τους πρόσφυγες», τόνισε.

    Ένα πρώτο βήμα για την ένταξη των προσφύγων θα είναι η εξέταση των αιτημάτων ασύλου τους. Η νέα διαδικασία της προκαταγραφής των αιτημάτων ασύλου φαίνεται ότι λειτουργεί, είπε η νομική σύμβουλος της οργάνωσης, Γεωργία Αραπίδου, ωστόσο η ίδια εκτίμησε ότι θα χρειαστούν δύο χρόνια για την διεκπεραίωση των αιτημάτων ασύλου. «Φαίνεται να ξαναδημιουργείται το περίφημο backlog, που βάζει τους ανθρώπους στην αναμονή», πρόσθεσε η κοινωνική λειτουργός, Μαρία Καλδάνη.

    Η Άρσις παρέχει μεταξύ άλλων νομική και ψυχοκοινωνική στήριξη στους ανήλικους, συνοδευόμενους ή μη, στα κέντρα φιλοξενίας και άλλους χώρους. Όπως εξήγησε η κ. Αραπίδου, υπάρχουν περιπτώσεις ανηλίκων που πλήττονται από λανθασμένες καταγραφές. Παλαιότερα αυτό γινόταν από δική τους βούληση, αλλά το τελευταίο εξάμηνο, το φαινόμενο παρατηρείται λόγω της ταχείας καταγραφής προσφύγων στα νησιά. Επίσης, έκανε λόγο για λανθασμένη ιατρική εξέταση προσδιορισμού της ηλικίας που ενέχει σοβαρό ποσοστό λάθους. Σήμερα, οι δομές και οι υπηρεσίες υποστήριξης των ανηλίκων δεν επαρκούν για την προστασία τους, πρόσθεσε η Μαρία Καλδάνη. Σύμφωνα με στοιχεία της Άρσις, σήμερα περίπου 700 ασυνόδευτα παιδιά περιμένουν στη λίστα του ΕΚΚΑ για να τοποθετηθούν σε εξειδικευμένη δομή φιλοξενίας.

    [09] Υπέκυψε στα τραύματά της η βουλευτίνα Τζο Κοξ

    Η βουλευτίνα Τζο Κοξ που είχε δεχτεί επίθεση ενώ ετοιμαζόταν να μιλήσει σε ψηφοφόρους της στην περιφέρειά της, υπέκυψε στα τραύματά της, ανακοίνωσε η αστυνομία.

    Σύμφωνα με τις τοπικές αστυνομικές αρχές, είναι σε εξέλιξη οι έρευνες για να διαπιστωθούν τα κίνητρα του δράστη.

    [10] CIA: Χιλιάδες οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους σε ολόκληρο τον κόσμο

    Ο διευθυντής της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ (CIA) Τζον Μπρέναν προειδοποίησε σήμερα ότι δεκάδες χιλιάδες μαχητές του Ισλαμικού Κράτους έχουν αναπτυχθεί σε ολόκληρο τον κόσμο, περισσότεροι από όσους είχε η Αλ Κάιντα στο απόγειό της.

    Μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής Πληροφοριών της Γερουσίας, ο Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε επίσης ότι η CIA ανησυχεί σχετικά με την ανάδειξη της Λιβύης ως βάσης των επιχειρήσεων των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους. Στη χώρα αυτή η οργάνωση έχει αναπτύξει 5.000-8.000 πολεμιστές, αλλά ταυτόχρονα οι μαχητές της στο Ιράκ και τη Συρία μειώθηκαν σε 18.000 έως 22.000 από 19.000 έως 25.000 που ήταν κατά το παρελθόν.

    «Ανησυχώ σχετικά με την ανάδειξη της Λιβύης ως άλλης μιας περιοχής που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως βάση για το Ισλαμικό Κράτος, απ? όπου θα διαπράξει επιθέσεις στις χώρες της Ευρώπης? αυτό (το ενδεχόμενο) είναι κάτι πολύ ανησυχητικό» υπογράμμισε ο επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών.

    Ο ίδιος άλλωστε παραδέχθηκε ότι το Ισλαμικό Κράτος δεν έχει χάσει την «ικανότητά του να διαπράττει τρομοκρατικές επιθέσεις» σε ολόκληρο τον κόσμο, παρά τις επιχειρήσεις του διεθνούς συνασπισμού εναντίον των τζιχαντιστών.

    «Δυστυχώς παρά την πρόοδο που καταγράφθηκε σε βάρος του Ισλαμικού Κράτους στο πεδίο της μάχης και στις πηγές χρηματοδότησής του, οι προσπάθειές μας δεν άμβλυναν την ικανότητά του να διαπράττει τρομοκρατικές επιθέσεις» στον κόσμο, σημείωσε ο Τζον Μπρέναν.

    «Δεδομένου ότι η πίεση θα αυξηθεί» εναντίον της εξτρεμιστικής οργάνωσης στο πεδίο στο Ιράκ και τη Συρία «εμείς πιστεύουμε ότι θα κλιμακώσει την εκστρατεία της παγκοσμίως» με στόχο να παραμείνει η ισχυρότερη τρομοκρατική οργάνωση, τόνισε ο επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών.

    «Πιστεύουμε ότι το Ισλαμικό Κράτος εκπαιδεύει» εν δυνάμει αυτουργούς επιθέσεων «και θα προσπαθήσει να τους χρησιμοποιήσει για να εξαπολύσει νέες επιθέσεις» υπογράμμισε.

    [11] Ανακοινώθηκαν τα στατιστικά στοιχεία των Πανελλαδικών από το υπουργείο Παιδείας

    Συνωστισμός στις μεσαίες βαθμολογίες προκύπτει από τα στατιστικά στοιχεία των αποτελεσμάτων των πανελλαδικών εξετάσεων, που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το υπουργείο Παιδείας. «Τα θέματα ήταν διαβαθμισμένης δυσκολίας, με αποτέλεσμα να έχουμε φέτος καλύτερες κατανομές» ανέφερε χαρακτηριστικά ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Γιάννης Παντής.

    «Ο πρώτος μεγάλος στόχος για το 2016 επιτεύχθηκε. Οι εξετάσεις είχαν απόλυτη επιτυχία και ήταν από τις πιο δύσκολες και απαιτητικές εξετάσεις των τελευταίων ετών. Στη στοχοποίηση και στις πρωτοφανείς επιθέσεις που δέχεται το υπουργείο Παιδείας, απαντάμε με έργο. Θα επιτευχθεί και ο δεύτερος στόχος που είναι το άνοιγμα των σχολείων τον Σεπτέμβριο, ένα στοίχημα 30ετίας. Εργαζόμαστε ήδη για να είναι όλοι οι εκπαιδευτικοί και τα βιβλία στην ώρα τους, την πρώτη ώρα της νέας σχολικής χρονιάς» ανέφερε, από την πλευρά του, ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης.

    «Οι εξετάσεις φέτος, όπως ξέρετε, ήταν διπλές. Ήταν το παλαιό και το νέο σύστημα. Με αυτή την έννοια ήταν πιο δύσκολο να διενεργηθούν. Διενεργήθηκαν με άψογο τρόπο και ήθελα να συγχαρώ εδώ όλους τους συντελεστές» πρόσθεσε ο κ. Φίλης.

    «Επίσης, ήταν θέματα διαβαθμισμένα ως προς τη δυσκολία τους. Δεν ήταν θέματα εξόντωσης, ούτε θέματα απλώς ενός διαβατηρίου για να περάσουν με ευκολία τα παιδιά στα πανεπιστήμια. Ήταν θέματα διαβαθμισμένης δυσκολίας, όπως πρέπει να είναι, έτσι ώστε να γίνεται μια σωστότερη επιλογή των παιδιών» συμπλήρωσε.

    Στις εξετάσεις μπήκαν συνολικά 650 θέματα, τα οποία όπως τονίστηκε «ήταν από το βιβλίο, δηλαδή από την τάξη διδασκαλίας».

    Ως προς τις επιδόσεις των μαθητών, στα αρχαία ελληνικά έγραψε πάνω από τη βάση το 47,35%, ενώ αρίστευσε το 10,25%. Στα λατινικά το 69,09% και στην ιστορία το 52,23%. Αντιστοίχως στα μαθηματικά θετικών σπουδών πάνω από τη βάση έγραψε το 53,24%, στη φυσική το 69,5% και στη χημεία το 75,27%.

    Υπενθυμίζεται ότι αύριο θα αναρτηθούν στα σχολεία οι βαθμολογίες για περίπου 80.000 υποψήφιους, οι οποίοι από το μεσημέρι θα έχουν πρόσβαση στους βαθμούς τους και διαδικτυακά. Οι βαθμοί των υποψηφίων των ΕΠΑΛ θα ανακοινωθούν στις 22 Ιουνίου.

    [12] Γ. Ντάισελμπλουμ: Η ευρωζώνη είναι σε θέση να αντιμετωπίσει ένα Brexit

    Η ευρωζώνη "είναι ικανή να αντιμετωπίσει" μια ενδεχόμενη αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, διαβεβαίωσε σήμερα από το Λουξεμβούργο ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, μία εβδομάδα πριν από το κρίσιμο δημοψήφισμα για την παραμονή ή μη της χώρας στην ΕΕ.

    "Έχουμε την ικανότητα να αντιμετωπίσουμε οποιοδήποτε σοκ που θα μπορούσε να προκληθεί", τόνισε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Λουξεμβούργο. "Βρισκόμαστε σε καλύτερη κατάσταση απ' ότι πριν από μερικά χρόνια", εξήγησε, εκτιμώντας ότι "δεν υπάρχει λόγος να αλλάξει η πολιτική" της ευρωζώνης.

    "Παρακολουθούμε στενά (την κατάσταση στη Βρετανία). Ελπίζουμε και πιστεύουμε στη σοφία του βρετανικού λαού", συνέχισε.

    Ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών Λουίς ντε Γκίνδος εκτίμησε από την πλευρά του ότι το Brext θα είχε "αρνητικές επιπτώσεις για τη βρετανική οικονομία αλλά επίσης και για την οικονομία της ηπειρωτικής Ευρώπης", καλώντας τους Βρετανούς ψηφοφόρους "να ψηφίσουν με σύνεση".

    "Η αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα ήταν μια δυσκολία για την Ευρώπη αλλά πρώτα και κύρια μια τραγωδία για τη Βρετανία", υποστήριξε εξάλλου ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν.

    [13] Εύσημα Μοσκοβισί σε Τσακαλώτο και κυβέρνηση

    Τα εύσημα στο πρόσωπο του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και στις ελληνικές αρχές απηύθυνε ο Επίτροπος επί των Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί για την επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος σε λιγότερο από ένα χρόνο μετά από την σύναψή του Μνημονίου πέρσι τον Αύγουστο. «Είμαι ευτυχής, αυτή είναι μία σημαντική στιγμή για την Ελλάδα και την Ευρωζώνη. Πριν από ένα χρόνο είχαμε έντονες συζητήσεις, κάποιοι μιλούσαν ακόμα και για Grexit αλλά, σήμερα, ένα χρόνο μετά, σημαντικό κομμάτι του εδάφους έχει καλυφθεί, πρόοδος έχει επιτευχθεί, και τελικώς οι διοικητές του ΕSM αποφάσισαν την εκταμίευση 7,5 δισ. ευρώ για την Ελλάδα», είπε ο Πιέρ Μοσκοβισί κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο.

    «Τα 7,5 αυτά δισ. θα είναι πραγματικό οξυγόνο για την ελληνική οικονομία και πρέπει να θυμόμαστε ότι τα προγράμματα προσαρμογής δεν είναι αυτοσκοπός, υπάρχουν για να δημιουργούμε τις συνθήκες ανάπτυξης της οικονομίας. Αυτό θέλουμε, θέλουμε η Ελλάδα να μείνει στη ζώνη του ευρώ με την οικονομία της μεταρυθμισμένη», τόνισε ο Ευρωπαίο επίτροπος.

    Ο Πιερ Μοσκοβισί ανέφερε ακόμη ότι το ΔΣ του ΕΣΜ αποφάσισε σήμερα την έγκριση της αναθεώρησης του μνημονίου, δήλωσε πως η Ελλάδα και η Ευρωζώνη βρίσκονται στη σωστή τροχιά και πως αναμένει επιστροφή της χώρας στην ανάπτυξη φέτος και ρυθμούς άνω του 3% του χρόνου. Ο επίτροπος Οικονομικών συνεχάρη την κυβέρνηση, τις αρχές και τον ελληνικό λαό, ο οποίος όπως είπε μπορεί να μην βλέπει τους άμεσους καρπούς των μεταρρυθμίσεων, αλλά σύντομα και αυτό θα συμβεί. Ανέφερε ότι ήταν πραγματικά πολύ ευχάριστο να συνεργάζεται κανείς με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, επισημαίνοντας πως αυτή δεν είναι απλώς η προσωπική του άποψη, αλλά η άποψη όλων των μελών του Eurogroup.

    Από την πλευρά του, ο Έλληνας υπουργός δήλωσε πως ήταν «μια δύσκολη χρονιά όχι μόνο για την Κομισιόν και τους θεσμούς αλλά και για τον ελληνικό λαό και την Ελλάδα», συμπληρώνοντας πως η ελληνική κυβέρνηση πέτυχε να καταστήσει έναν «οδικό χάρτη» τον οποίο και ακολούθησε.

    Αυτός ο οδικός χάρτης, συνέχισε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, περιλάμβανε την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την απόφαση για το χρέος. «Ένα χρόνο μετά έχουμε καταφέρει πολλά. Θέλω να ευχαριστήσω την Κομισιόν και τον Πιερ Μοσκοβισί προσωπικά, διότι ενώ τα κράτη μέλη κοιτούν το προσωπικό τους συμφέρον, η Κομισιόν οδηγεί την ευρωπαϊκή διαδικασία. Χωρίς την Κομισιόν δεν θα μπορούσαμε να βρούμε λύσεις σε ορισμένα ζητήματα όπως το ασφαλιστικό και το φορολογικό».

    [14] Ο Ντ. Κάμερον δεν θα συμμετάσχει σε εκδήλωση του «Bremain» μετά την επίθεση στη βουλευτίνα Τζο Κοξ

    Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον ανακοίνωσε ότι δεν θα συμμετάσχει στη συγκέντρωση που επρόκειτο να διεξαχθεί αργότερα απόψε στο Γιβραλτάρ υπέρ της παραμονής της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, λόγω της επίθεσης που σημειώθηκε νωρίτερα σήμερα σε βάρος της βουλευτίνας του Εργατικού Κόμματος Τζο Κοξ.

    "Είναι σωστό που διακόπηκαν όλες οι εκστρατείες μετά τη φριχτή επίθεση στην Τζο Κοξ. Δεν θα συμμετάσχω στην αποψινή συγκέντρωση στο Γιβραλτάρ", έγραψε στο Twitter ο Βρετανός πρωθυπουργός ο οποίος βρίσκεται ήδη στο Γιβραλτάρ.

    Η "Vote Leave", η επίσημη εκστρατεία υπέρ της αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ, ανακοίνωσε επίσης ότι αναβάλλει για σήμερα τις εκδηλώσεις της, με αφορμή την επίθεση σε βάρος της Κοξ. Νωρίτερα, την ίδια απόφαση είχε λάβει και η επίσημη εκστρατεία υπέρ της παραμονής, η "Britain Stronger In Europe".

    Η Κοξ έχει ταχθεί υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ και συμμετείχε ενεργά στην εκστρατεία. Μολονότι ένας αυτόπτης μάρτυρας υποστήριξε ότι ο άνδρας που της επιτέθηκε φώναξε το σύνθημα "Πρώτα η Βρετανία", δεν είναι σαφές αν η πράξη του σχετίζεται με το δημοψήφισμα. Ένας άλλος αυτόπτης μάρτυρας είπε στον τηλεοπτικό σταθμό Sky News ότι η βουλευτίνα επενέβη στον καυγά δύο ανδρών και ότι ο ένας από αυτούς τράβηξε όπλο και πυροβόλησε δύο φορές.

    "Είδα ανθρώπους να τρέχουν προς τη (δημοτική) βιβλιοθήκη. Βγήκα από το εστιατόριο μαζί με άλλους δύο... είδαμε έναν άνδρα που φορούσε ένα βρόμικο, λευκό καπέλο του μπέιζμπολ και γκρίζο τζάκετ να παλεύει με έναν άλλο", είπε ο Χίσεμ Μπεν-Αμπντάλα. "Ξαφνικά, αυτός ο τύπος τράβηξε όπλο... Έμοιαζε με όπλο του πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου ή με κάτι αυτοσχέδιο, δεν ήταν το είδος του όπλου που βλέπουμε συνήθως. Πυροβόλησε μια φορά, εγώ απομακρύνθηκα τρέχοντας και μετά άκουσα τον δεύτερο πυροβολισμό", υποστήριξε ο μάρτυρας.

    Διαβάστε επίσης:

    Σε κρίσιμη κατάσταση η βουλευτίνα Τζο Κοξ μετά την επίθεση που δέχτηκε στο Μπίρστολ


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 16 June 2016 - 16:32:24 UTC