Visit the Hellenic Astronomical Society Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-06-26

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Χρ.Μαντάς: Χρέος της Αριστεράς να εξασφαλίσει ότι η ψήφος των πολιτών θα έχει την ίδια βαρύτητα
  • [02] Η ΕΕ ή θα είναι δημοκρατική, ή δε θα υπάρξει λέει ο Αλ. Φλαμπουράρης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ
  • [03] Τ. Χυτήρης:Δεν ξέφτισαν τα προτάγματα του ΠΑΣΟΚ και του Ανδρέα Παπανδρέου
  • [04] Γ. Κατρούγκαλος: Ο νεοφιλελευθερισμός σκοτώνει το ευρωπαϊκό όνειρο
  • [05] Ν. Ρουμπινί: Το Brexit μπορεί να σημάνει την έναρξη αποσύνθεσης της ΕΕ
  • [06] Σοβαρά προβλήματα από την κακοκαιρία στην Αρκαδία
  • [07] Υπό μερικό έλεγχο η πυρκαγιά στο Ν. Μαρμαρά Χαλκιδικής
  • [08] Δωρεάν εφαρμογή μας "σώζει" από τα επικίνδυνα προϊόντα
  • [09] Ισλανδία: O Γκούντνι Γιοχάνεσον νέος αρχηγός του κράτους
  • [10] Γερμανική Αριστερά: H Ευρώπη έχει γίνει αντικοινωνικότερη και πιο άγρια
  • [11] Βουλευτικές εκλογές στην Ισπανία
  • [12] Μόλις το 29% των Γερμανών θέλει ένα δημοψήφισμα όπως αυτό της Βρετανίας
  • [13] Βέλγος διπλωμάτης επικεφαλής της ομάδας που θα διαπραγματευτεί το Brexit

  • [01] Χρ.Μαντάς: Χρέος της Αριστεράς να εξασφαλίσει ότι η ψήφος των πολιτών θα έχει την ίδια βαρύτητα

    Ο νέος εκλογικός νόμος θα πρέπει να εξασφαλίζει την ελεύθερη και ανόθευτη βούληση και έκφραση του λαού, αναφέρει σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Μαντάς. «Αυτό», όπως αναφέρει ο ίδιος, «το εξασφαλίζει οπωσδήποτε η απλή αναλογική χωρίς να υπάρχει μπόνους», και υπογραμμίζει ότι είναι χρέος της Αριστεράς να εξασφαλίσει ότι η ψήφος του καθενός και της καθεμιάς που είναι πολίτες αυτής της χώρας θα έχει την ίδια βαρύτητα.

    Ερωτηθείς για τη λογική που θα πρέπει να διατρέχει την κατάτμηση των μεγάλων περιφερειών, ο κ. Μαντάς αναφέρει ότι το μέγεθος της περιφέρειας πρέπει να είναι τέτοιο που θα δίνει τη δυνατότητα στους υποψήφιους βουλευτές να μπορούν, όχι μόνο μέσω των μέσων μαζικής ενημέρωσης και των πανελλαδικής εμβέλειας καναλιών, αλλά με τη ζωντανή επαφή, να επικοινωνούν με τους πολίτες.

    Αναφερόμενος στη συνταγματική αναθεώρηση, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει ότι μετά από την αποτυχημένη προσπάθεια, για αναθεώρηση του συντάγματος, που τελείωσε το 2008, και αφού έχει περάσει πενταετία, υπάρχει προφανώς η δυνατότητα, αλλά και ο κατάλληλος χώρος και ο κατάλληλος χρόνος για να συζητηθούν οι βαθιές θεσμικές αλλαγές που χρειάζονται.

    Για το ενδεχόμενο απευθείας εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό, εκφράζει την άποψη ότι κάτι τέτοιο θα μεταβάλει το κέντρο βάρους του πολιτικού συστήματος. Δηλώνει, ωστόσο, ότι για το θέμα αυτό θα ακουστούν οι απόψεις, και οι αποφάσεις θα ληφθούν συλλογικά στον ΣΥΡΙΖΑ.

    Ερωτηθείς για τις διαπραγματεύσεις του φθινοπώρου και τα εργασιακά δικαιώματα, ο κ. Μαντάς υπογραμμίζει ότι η μάχη θα είναι πάρα πολύ δύσκολη και σκληρή, σημειώνει όμως ότι υπάρχει ένα καλό κλίμα σε σχέση με την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και την απόκρουση ακραίων απόψεων για το ζήτημα των ομαδικών απολύσεων.

    [02] Η ΕΕ ή θα είναι δημοκρατική, ή δε θα υπάρξει λέει ο Αλ. Φλαμπουράρης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ

    «Η ενωμένη Ευρώπη ή θα είναι δημοκρατική, οικονομικά δίκαιη με διευρυμένα κοινωνικά και εργατικά δικαιώματα ή δε θα υπάρξει ποτέ», υπογραμμίζει ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης με δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη Μ. Βρετανία.

    Η πλήρης δήλωση του υπουργού Επικρατείας Αλέκου Φλαμπουράρη έχει ως εξής:

    «Η ενωμένη Ευρώπη ή θα είναι δημοκρατική, οικονομικά δίκαιη με διευρυμένα κοινωνικά και εργατικά δικαιώματα ή δε θα υπάρξει ποτέ.

    Αυτό πρέπει να είναι το συμπέρασμα από την ετυμηγορία του λαού της Μ. Βρετανίας, για την οποία , δεν μπορεί και δεν πρέπει κανείς μας να χαίρεται.

    Η λιτότητα που μαστίζει τους λαούς, η φτώχεια που συνεχώς διευρύνεται, η συρρίκνωση των δικαιωμάτων, των δημοκρατικών και κοινωνικών κατακτήσεων των λαών της Ευρώπης, πρέπει να σταματήσει.

    Η ηγεσία της Ευρώπης, πολιτική και οικονομική, θα πρέπει να αλλάξει ρότα ή να απομακρυνθεί από τους ίδιους τους λαούς της.

    Αυτή είναι η λύση για τη σωτηρία της Ευρώπης».

    [03] Τ. Χυτήρης:Δεν ξέφτισαν τα προτάγματα του ΠΑΣΟΚ και του Ανδρέα Παπανδρέου

    Ο Τηλέμαχος Χυτήρης, από τους στενότερους συνεργάτες του Ανδρέα Παπανδρέου, με αφορμή την επέτειο των 20 χρόνων από τον θάνατο του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ, στις 23 Ιουνίου, μιλάει στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων για την πολιτική παρακαταθήκη του το διαχρονικό αποτύπωμα του.

    «Η συμβολή του Ανδρέα Παπανδρέου τόσο με την Αλλαγή, το 1981, όσο και μετά το 1993, όταν επανεκλέχθηκε στην πρωθυπουργία, ήταν καθοριστική κι έχει στίγμα προοδευτικό, φιλολαϊκό, δημιουργικό, μέσα σε μια κοινωνική Ευρώπη με σπουδαία βήματα σύγκλισης Βορρά-Νότου».

    Σημειώνει ότι και σήμερα υπάρχουν μη προνομιούχοι λόγω κρίσης και προειδοποιεί ότι οι κίνδυνοι για τα εθνικά θέματα είναι πάντα υπαρκτοί.

    Όσον αφορά τη δυνατότητα να εμφανιστεί ξανά ένα νέο Κίνημα όπως το ΠΑΣΟΚ, απαντά «Σήμερα δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις της δεκαετίας του ?70 όταν ο Ανδρέας Παπανδρέου ίδρυσε το ΠΑΣΟΚ και δεν υπάρχει και Ανδρέας Παπανδρέου», ενώ κρατάει αποστάσεις από την τακτική του ΣΥΡΙΖΑ και αρνείται κατηγορηματικά να σχολιάσει τις πολλαπλές εκδηλώσεις για την επέτειο του θανάτου του Ανδρέα Παπανδρέου.

    [04] Γ. Κατρούγκαλος: Ο νεοφιλελευθερισμός σκοτώνει το ευρωπαϊκό όνειρο

    «Είναι προφανές ότι ο νεοφιλελευθερισμός σκοτώνει την Ευρώπη, το ευρωπαϊκό όνειρο», αναφέρει στο Αθηναϊκό- Μακεδονικό Πρακτορείο ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, σχολιάζοντας το Brexit, και κάνει λόγο για «ένα καμπανάκι, που το ακούγαμε χωρίς να είναι τόσο ηχηρό». Προσθέτει ότι δεν πρόκειται για βρετανική εξαίρεση, «η νομιμοποίηση των ευρωπαϊκών θεσμών βρίσκεται σε ιστορικά χαμηλά παντού», και τονίζει πως «, για να έχει μέλλον το ίδιο το ευρωπαϊκό όνειρο». Ο κ. Κατρούγκαλος εκτιμά, πάντως, ότι έχουν ωριμάσει οι αντικειμενικές και οι υποκειμενικές συνθήκες για μια στροφή της Ευρώπης, «νομίζω ότι είναι υπερώριμη η ανάγκη για μια στροφή, και νομίζω θα επιβεβαιωθεί, αμ' έπος αμ' έργον, την Κυριακή στις εκλογές της Ισπανίας», λέει.

    Αναφερόμενος στο ζήτημα της αλλαγής του εκλογικού νόμου, λέει ότι η προσωπική του επιλογή για λόγους αρχής «είναι για την απλή, άδολη, ανόθευτη αναλογική, που δεν έχει μπόνους», ωστόσο σημειώνει ότι δεν θεωρεί αβάσιμα τα επιχειρήματα του υπουργού Εσωτερικών και εφόσον υπάρχουν ευρύτερες συναινέσεις σε αυτό που προτείνει ο κ. Κουρμουμπλής, «εγώ δεν έχω θέμα αρχής να το ψηφίσω στη Βουλή». Επίσης τάσσεται υπέρ του να παραμείνει το 3% για την είσοδο των κομμάτων στη Βουλή, «έχει αποδείξει η εμπειρία αυτής της Βουλής ότι δεν εμποδίζει τη πολυφωνία», ενώ παράλληλα «εμποδίζει τον περαιτέρω κατακερματισμό των κοινοβουλευτικών δυνάμεων».

    Εξηγώντας την άποψη που διατύπωσε σε πρόσφατο άρθρο του, όπου τάχθηκε υπέρ της εκλογής Προέδρου από το λαό, λέγοντας παράλληλα ότι πρέπει ο λαός να έχει τη δυνατότητα να τον ανακαλεί, υποστήριξε πως εάν ενισχυθούν οι αρμοδιότητες του Προέδρου θα πρέπει να ενισχυθεί και η δημοκρατική του νομιμοποίηση, «και αυτό σημαίνει αφενός άμεση εκλογή, αλλά και δυνατότητα ανάκλησής του», μέσω του λεγόμενου ανακλητικού δημοψηφίσματος. «Είναι ένας τρόπος να ενισχύσουμε τη λογοδοσία των εκλεγμένων αρχόντων, δίνοντας φωνή στον μέσο πολίτη», σημείωσε.

    Ο υπουργός Εργασίας αναφερόμενος στις επικείμενες διαπραγματεύσεις για τα εργασιακά ενόψει της δεύτερης αξιολόγησης, χαρακτήρισε το ΔΝΤ «ακραίο παίκτη», του οποίου οι επιλογές ως προς τα εργασιακά δεν έχουν καμία επαφή με το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο και τόνισε ότι «όπως απομονώθηκε [το Ταμείο] στη διαπραγμάτευση για το συνταξιοδοτικό», αντίστοιχη θα είναι η τακτική μας και για τα εργασιακά και «θα επιβεβαιώσουμε ότι δεν θέλουμε ακόμα πιο γενικευμένη απορρύθμιση, θέλουμε να ξαναγυρίσει η Ελλάδα, η χώρα μας, στην ευρωπαϊκή κανονικότητα, στο ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο».

    Ειδικότερα σε σχέση με το θέμα των ομαδικών απολύσεων, τόνισε ότι «στην Ελλάδα δεν έχουμε ανάγκη, από απολύσεις από νέες θέσεις εργασίας έχουμε», επισήμανε ότι ακόμα και οι εργοδοτικές οργανώσεις δήλωσαν ότι δεν τους ενδιαφέρει, όπως δεν τις ενδιαφέρει ούτε το ζήτημα της ανταπεργίας, και γι' αυτό είναι πεπεισμένος ότι η διαπραγμάτευση του Σεπτεμβρίου «θα τελειώσει με θετικό τρόπο, με θετική έκβαση για τα συμφέροντα της χώρας μας και των εργαζομένων».

    Επίσης, διέψευσε κατηγορηματικά ότι υπάρχει ζήτημα περικοπής μισθών και επιδομάτων, όπως γάμου, τριετιών.. «είναι εντελώς εκτός της ατζέντας της διαπραγμάτευσης», προθέτοντας ότι η διαπραγμάτευση αυτή θα έχει μόνο τρία θέματα: «Το ένα το μείζον που θέτουμε εμείς, την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, και δυο θέματα που έχει θέσει η άλλη πλευρά, ομαδικές απολύσεις, συνδικαλιστικό νόμο».

    Ακόμη, απαντά στις επικρίσεις ότι είναι «ένας αστός, ένας Κολωνακιώτης», λέγονταςπως «οι βασικές μου ιδεολογικές και πολιτικές επιλογές δεν πηγάζουν από την παρούσα ταξική μου θέση, πηγάζουν από τις πολιτικές και ηθικές μου επιλογές. Ήμουν στην Αριστερά και παραμένω».

    [05] Ν. Ρουμπινί: Το Brexit μπορεί να σημάνει την έναρξη αποσύνθεσης της ΕΕ

    Η απόφαση της Βρετανίας να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση ίσως σηματοδοτήσει την έναρξη της αποσύνθεσης είτε της ΕΕ, είτε του Ηνωμένου Βασιλείου, εκτίμησε σήμερα ο οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί.

    Όμως ο κόσμος δεν πρέπει να περιμένει μια νέα ύφεση ή οικονομική κρίση μετά την ψήφο υπέρ του Brexit, πρόσθεσε ο Ρουμπινί μιλώντας στην πόλη Τιαντζίν της βόρειας Κίνας, σε μια εκδήλωση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.

    [06] Σοβαρά προβλήματα από την κακοκαιρία στην Αρκαδία

    Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύσσεται ο δήμος Μεγαλόπολης, λόγω των προβλημάτων που προκλήθηκαν από την κακοκαιρία.

    Ειδικότερα, ολοκληρώθηκε η σύσκεψη υπό την προεδρία του περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Πέτρου Τατούλη, στο δημαρχείο Μεγαλόπολης, για τον συντονισμό των προσπαθειών ώστε να αντιμετωπιστούν τα άμεσα προβλήματα που προέκυψαν από την κακοκαιρία που έπληξε μετά το μεσημέρι σήμερα τη Μεγαλόπολη.

    Οι ζημιές που έχουν προκληθεί είναι μεγάλες, τόσο σε δημόσιες όσο και σε ιδιωτικές ιδιοκτησίες, αφού στην περιοχή σημειώθηκε πλημμύρα και το νερό έφθασε σε 7 ώρες τα 191 χιλιοστά.

    Σύμφωνα με τα όσα αποφασίστηκαν στη σύσκεψη και κατόπιν συνεννόησης του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρου Τατούλη, του αντιπεριφερειάρχη Αρκαδίας, Βαγγέλη Γιαννακούρα και του δημάρχου Μεγαλόπολης, Διονύση Παπαδόπουλου, κινούνται άμεσα οι διαδικασίες για την κήρυξη σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης του δήμου Μεγαλόπολης.

    Μάλιστα, υπήρξε συνεννόηση του περιφερειάρχη με τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας και τη Δευτέρα θα κινηθούν όλες οι τυπικές διαδικασίες.

    Συνεργεία της πυροσβεστικής, του δήμου και της περιφέρειας βρίσκονται ήδη στη Μεγαλόπολη, για να συνδράμουν τους πολίτες.

    Εν τω μεταξύ, στην Τρίπολη αποκαταστάθηκε η ηλεκτροδότηση, αλλά πλημμύρισαν ισόγεια και υπόγεια σπιτιών, κυρίως στην περιοχή πλησίον του σταθμού ΟΣΕ, ενώ η κατολίσθηση στην Μανθυρέα έχει διακόψει την κυκλοφορία στην Εθνική Οδό Τρίπολης - Σπάρτης και υπάρχει μεγάλη ουρά αυτοκινήτων στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας. Στο σημείο σπεύδει μηχάνημα της αντιπεριφέρειας Αρκαδίας, για να αποκαταστήσει τη ζημιά.

    Επιπλέον, πρόβλημα υπάρχει και στο δρόμο Τρίπολης - 'Αστρους, στη γέφυρα της Μαγούλας, όπου τα νερά του Γαρεάτη ποταμού έχουν περάσει πάνω από τη γέφυρα.

    [07] Υπό μερικό έλεγχο η πυρκαγιά στο Ν. Μαρμαρά Χαλκιδικής

    Υπό μερικό έλεγχο έχουν θέσει οι πυροσβεστικές δυνάμεις την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το μεσημέρι σε δασική έκταση στο Ν. Μαρμαρά Χαλκιδικής.

    Ισχυρές επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις και εναέρια μέσα συμμετέχουν στην επιχείρηση με στόχο την πλήρη κατάσβεση της πυρκαγιάς.

    Το έργο της κατάσβεσης συνεχίζεται από 62 πυροσβέστες με 31 οχήματα και χωματουργικά μηχανήματα και 41 άτομα πεζοπόρο τμήμα. Από αέρος στην επιχείρηση κατάσβεσης συμμετείχαν τέσσερα πυροσβεστικά αεροπλάνα και τρία ελικόπτερα.

    Η φωτιά ξέσπασε γύρω στη 1 το μεσημέρι σε περιοχή ανάμεσα στο ξενοδοχειακό συγκρότημα Πόρτο Καρράς και το Ν. Μαρμαρά, κατέκαψε ελαιόδεντρα και χαμηλή βλάστηση και οι φλόγες έφθασαν πολύ κοντά σε σούπερ μάρκετ και κατοικίες.

    [08] Δωρεάν εφαρμογή μας "σώζει" από τα επικίνδυνα προϊόντα

    Σκεφτείτε πριν αγοράσετε, πρωτίστως όμως ελέγξτε το κινητό σας. Μια καινοτόμα, δωρεάν εφαρμογή, το Revoca, που λειτουργεί μόνο λίγους μήνες, ενημερώνει τους καταναλωτές για τις ανακλήσεις επικίνδυνων προϊόντων και δίνει τη δυνατότητα να ελέγχουν πόσο ασφαλή είναι τα προϊόντα που έχουν ήδη αγοράσει ή όσα πρόκειται να αγοράσουν.

    Όπως εξηγεί στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο εμπνευστής της εφαρμογής, ο Σταύρος Παπαγεωργίου, «η ανάκληση είναι ένα μέτρο που έχει σκοπό την επιστροφή ενός επικίνδυνου προϊόντος είτε στον διανομέα είτε στον παραγωγό. Για όλα τα ανακληθέντα προϊόντα ο χρήστης θα πρέπει να γνωρίζει ότι δεν επιβαρύνεται, δηλαδή μπορεί να το επιστρέψει και να πάρει κάποιο άλλο. Αν και οι περισσότεροι δυστυχώς, απλά το πετάνε».

    Η βάση δεδομένων της Revoca είναι ?πλούσια? με κατηγορίες όλων των προϊόντων, όπως τρόφιμα και ποτά ευρείας κατανάλωσης, παιδικά είδη, καλλυντικά, ηλεκτρονικά είδη, συσκευές, φαρμακευτικά σκευάσματα ακόμη και οχήματα. Η ομάδα πίσω από το Revoca απαρτίζεται από προγραμματιστές ηλεκτρονικών υπολογιστών, γεωπόνους, τεχνικούς τροφίμων οι οποίοι αναζητούν, διασταυρώνουν, τεκμηριώνουν και ενημερώνουν τη βάση δεδομένων με τις πληροφορίες που αφορούν στην ασφάλεια των καταναλωτών.

    «Εμείς χειροκίνητα κι όχι αυτόματα ελέγχουμε καθημερινά όλους τους αρμόδιους φορείς, όπως μεταξύ άλλων είναι ο ΕΦΕΤ, ΕΟΦ κ.α. Μόλις δούμε ότι έχει ανακληθεί ένα προϊόν που θεωρήθηκε επικίνδυνο, τότε το κατηγοριοποιούμε, ψάχνουμε φωτογραφίες του και το εισάγουμε στο σύστημα. Με το που ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία ο καταναλωτής λαμβάνει στο κινητό του μια ειδοποίηση, οπότε και ενημερώνεται για την ανάκληση του συγκεκριμένου προϊόντος. Έτσι, όταν το δει στο ράφι ενός σούπερ μάρκετ μπορεί να το αναγνωρίσει αμέσως» επισημαίνει ο κ. Παπαγεωργίου και συμπληρώνει ότι «υπάρχουν κι άλλοι τρόποι που ενημερώνουμε το αγοραστικό κοινό σε περίπτωση που δεν έχει προσέξει το μήνυμα».

    «Ο καταναλωτής μπορεί μόνος του να πλοηγηθεί μέσα στην εφαρμογή» διευκρινίζει ο εμπνευστής της εφαρμογής «στις κατηγορίες των ανακλήσεων, να τις ελέγξει καθεμιά ξεχωριστά από την πρόσφατη μέχρι την πιο παλιά. Υπάρχει και τρίτος τρόπος, ο οποίος είναι η αναζήτηση με λέξεις κλειδιά. Μπορεί να γράψει τη λέξη του προϊόντος και να δει αν έχει ανακληθεί στο παρελθόν και για ποιον λόγο. Και τέλος, δίνουμε τη δυνατότητα σάρωσης του κωδικού προϊόντος. Χρησιμοποιώντας το κινητό του, ο καταναλωτής ανοίγει η κάμερα του κινητού του και σκανάρει τον κωδικό του προϊόντος που θέλει να αγοράσει. Αυτόματα γίνεται αναζήτηση μέσα στην βάση δεδομένων και τον ενημερώνει αν έχει υπάρξει κάποια ανάκληση».

    Ο κ. Παπαγεωργίου υπογραμμίζει ότι μόνο για το 2015 υπήρξαν πάνω από 200 ανακλήσεις προϊόντων ευρείας κατανάλωσης και τονίζει ότι «υπάρχουν προϊόντα μέχρι και σήμερα που δεν προλαβαίνουν να φύγουν από τα ράφια. Στόχος μας είναι να ευαισθητοποιηθεί ο κόσμος. Δεν θέλουμε οι καταναλωτές να θορυβηθούν και να αρχίσουν να αγωνιούν και να ψάχνουν κάθε μέρα ποιο προϊόν ανακαλείται. Εμείς θέλουμε απλά να είναι σίγουρος ότι όποτε γίνεται αυτό, θα λαμβάνει ένα μήνυμα στο κινητό του».

    [09] Ισλανδία: O Γκούντνι Γιοχάνεσον νέος αρχηγός του κράτους

    Ο Γκούντνι Γιοχάνεσον πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του μελετώντας και σχολιάζοντας την πολιτική ιστορία της χώρας του, της Ισλανδίας. Κατόπιν ο πανεπιστημιακός αυτός αποφάσισε να γράψει το μέλλον, κι εξελέγη πρόεδρος.

    Ο πολιτολόγος κατέλαβε την πρώτη θέση στις προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν χθες Σάββατο, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα. Δεν επρόκειτο περί έκπληξης: αφότου ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του, στις αρχές Μαΐου, όλες οι δημοσκοπήσεις τον έφεραν να προηγείται μακράν των οκτώ αντιπάλων του.

    Άρχισε την εκστρατεία του ενώ ήδη εμφανιζόταν να βρίσκεται στην καλύτερη θέση για να διαδεχθεί τον Όλαορ Ράκναρ Κρίμσον, τον βετεράνο πολιτικό 73 ετών, από τα οποία τα 20 ήταν αρχηγός του κράτους. Το βασικό πλεονέκτημα του Γιοχάνεσον; Δεν ανήκει στην πολιτική ελίτ, η οποία έγινε στόχος σκληρών επικρίσεων μετά την αποκάλυψη, στις αρχές Απριλίου, των λεγόμενων Εγγράφων του Παναμά, βάσει των οποίων πολλοί εύποροι Ισλανδοί είχαν μεταφέρει περιουσιακά τους στοιχεία σε φορολογικούς παραδείσους, συμπεριλαμβανομένου του πρωθυπουργού?ο οποίος αναγκάστηκε να παραιτηθεί.

    Ο Γιοχάνεσον, ο οποίος συμπληρώνει σήμερα τα 48 του χρόνια, έχει πιο ήρεμο στιλ από τους περισσότερους πολιτικούς, συναινετικό, διόλου λαϊκιστικό. Σπούδασε στην Οξφόρδη, πήρε διδακτορικό από το πανεπιστήμιο Κουίν Μέρι του Λονδίνου, πριν περάσει το μεγαλύτερο μέρος της επαγγελματικής του ζωής στα αμφιθέατρα και τις βιβλιοθήκες.

    Ο Γιοχάνεσον, μεταφραστής τεσσάρων βιβλίων του Στίβεν Κινγκ στα ισλανδικά, δεν εκδήλωσε ποτέ κομματική προτίμηση. Ανήκει στην κεντροαριστερά; Στην κεντροδεξιά; Στους οικολόγους; Είναι υπέρ της ΕΕ; Απαντά ότι είναι ακομμάτιστος. Υπόσχεται να είναι «αντικειμενικός», να παραμείνει «εκτός κομματικής πολιτικής», να «ενώνει τον λαό μάλλον, παρά να τον διχάζει». Τάσσεται εναντίον της ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η ψήφος υπέρ του Brexit; «Άλλαξε πολλά, με την καλή έννοια, για τους Ισλανδούς», κρίνει.

    Η εκστρατεία του ήταν επιτυχημένη εξαρχής. Στις δημοσκοπήσεις τις πρώτες ημέρες συγκέντρωνε ακόμη και το 69% των προθέσεων ψήφου.

    Ωστόσο στις χθεσινές εκλογές συγκέντρωσε ένα 37,8% των ψήφων, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα, ποσοστό πολύ κατώτερο του αναμενομένου, ένα γεγονός που αποδόθηκε στην απροσδόκητα καλή επίδοση άλλης μιας νεόκοπης, ανεξάρτητης πολιτικού: η επιχειρηματίας Χάτλα Τομασντότιρ έλαβε το 29,8% των ψήφων.

    «Δεν έχουν καταμετρηθεί όλες οι ψήφοι, αλλά θεωρώ ότι νικήσαμε», είπε ο Γιοχάνεσον στους υποστηρικτές του λίγη ώρα αφότου ανακοινώθηκαν τα πρώτα αποτελέσματα

    [10] Γερμανική Αριστερά: H Ευρώπη έχει γίνει αντικοινωνικότερη και πιο άγρια

    Πρέπει να σταματήσει η κατεδάφιση του κοινωνικού κράτους στην Ευρώπη και να ξεκινήσει η ανοικοδόμησή του,είπε σε συνέντευξή της στο δημόσιο γερμανικό ραδιόφωνο (Deutschlandfunk) η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος της γερμανικής Αριστεράς «DieLinke» Σάρα Βάγκενκνεχτ, η οποία επισήμανε ότι υπέρ της εξόδου της Μ. Βρετανίας από την Ε.Ε.ψήφισαν ιδίως περιοχές με υψηλή ανεργία.

    Κατά την Σάρα Βάγκενκνεχτ η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να«αναρωτηθείμετά το Brexit γιατί έχασε την εμπιστοσύνη των πολιτών. Είναι απλουστευτικό να επιρρίπτεται η ευθύνη στον πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον ή στο συντηρητικό κόμμα των Τορις διότι έκαναν τη λάθος καμπάνια για την παραμονή της Μ. Βρετανίας στην Ε.Ε.Το αποτέλεσμα οφείλεται στη συρρίκνωση της μεσαίας τάξης και την κατεδάφιση του κοινωνικού κράτους, ενώ αρνητική ήταν η ψήφος όσων έχουν ζημιωθεί»,είπε η αριστερή πολιτικός.

    Η Σάρα Βάγκενκνεχτ τόνισε επίσης ότι«η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση ήταν αρχικά ένα κοινωνικό εγχείρημα, το οποίο θα έφερνε ευημερία. Αυτό εγκαταλείφθηκε ολοκληρωτικά» και τα κράτη-μέλη πιέζονται έντονα να μειώσουν τα ελλείμματά τους. Αντίθετα, μεγάλες επιχειρήσεις δεν φορολογούνται αναλογικά. «Η Ευρώπη έχει γίνει αντικοινωνικότερη και πιο άγρια».

    Πέραν τούτου,«πολλοί θεωρούν τις Βρυξέλλες ως μια ζώνη απομακρυσμένη από τη δημοκρατία. Η Ε.Ε. θεωρείται «λομπικρατία», στην οποία οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι έχουν τον πρώτο λόγο, ενώ οι μικρές επιχειρήσεις και οι πολίτες κανέναν».

    [11] Βουλευτικές εκλογές στην Ισπανία

    Στις κάλπες καλούνται σήμερα οι Ισπανοί ακριβώς μετά τη θύελλα του Brexit στη Βρετανία για να αποφασίσουν αν θα διατηρήσουν τη δεξιά στην εξουσία ή θα αλλάξουν πορεία, όπως τους καλεί το κόμμα που τάσσεται κατά της λιτότητας, το Podemos.

    Τριάντα έξι εκατομμύρια ψηφοφόροι καλούνται να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στις νέες αυτές βουλευτικές εκλογές που διεξάγονται στην Ισπανία μόνον έξι μήνες έπειτα από αυτές της 20ης Δεκεμβρίου.

    Οι κάλπες θα ανοίξουν στις 09:00 και θα παραμείνουν ανοιχτές ως τις 20:00 τοπική ώρα (10:00 ως 21:00 ώρα Ελλάδος) και τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα αναμένονται γύρω στις 22:30.

    Τον Δεκέμβριο οι Ισπανοί είχαν ήδη ταχθεί υπέρ μιας αλλαγής, τιμωρώντας τα δύο μεγάλα κόμματα που δίνουν τον τόνο στη δημοκρατική ζωή της χώρας εδώ και περισσότερα από 30 χρόνια.

    Το Λαϊκό Κόμμα (PP) του απερχόμενου πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι έχασε την απόλυτη πλειοψηφία στις προηγούμενες εκλογές, εξασφαλίζοντας μόνον το 28,7% των ψήφων, μολονότι ήρθε πρώτο. Ωστόσο και γι'αυτές τις εκλογές είναι το φαβορί.

    Την ίδια ώρα το Ισπανικό Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα (PSOE) έφερε τα χειρότερα εκλογικά αποτελέσματα στην ιστορία του τον περασμένο Δεκέμβριο, παραμένοντας ωστόσο στη δεύτερη θέση.

    Τις έδρες που έχασαν στις εκλογές αυτές τα δύο μεγάλα κόμματα, τις πήραν δύο νέα κινήματα, το Podemos και το φιλελεύθερο Ciudadanos.

    Στη συνέχεια για έξι μήνες δεν κατέστη δυνατός ο σχηματισμός μιας νέας κυβέρνησης. Κανένας δεν ήθελε τον σχηματισμό μιας νέας κυβέρνησης του συντηρητικού κόμματος του Μαριάνο Ραχόι, το οποίο κατηγορείται σε πολλές υποθέσεις διαφθοράς, ενώ οι Σοσιαλιστές και το Podemos δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε συμφωνία για τον σχηματισμό ενός συνασπισμού, ο οποίος θα μπορούσε να αναλάβει αυτός τα ηνία της χώρας.

    Η τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης κυβερνάται ως εκ τούτου από τον Δεκέμβριο από μια απερχόμενη κυβέρνηση, η οποία μπορεί να διεκπεραιώσει μόνον τις τρέχουσες υποθέσεις και δεν έχει δικαιοδοσία να προχωρήσει σε καμία νέα δαπάνη ή μεταρρύθμιση. Ως αποτέλεσμα ο βασιλιάς Φίλιππος ΣΤ΄ της Ισπανίας προκήρυξε νέες εκλογές.

    Μερικοί ψηφοφόροι μπορεί απογοητευμένοι από τις έριδες μεταξύ των κομμάτων να μην πάνε να ψηφίσουν σήμερα, ενώ ήδη για ορισμένους έχουν αρχίσει οι διακοπές.

    Αν και πολλοί θα προτιμούσαν τις ακτές, αυτό θα μπορούσε να ενισχύσει το Λαϊκό Κόμμα, καθώς, σύμφωνα με τα ινστιτούτα δημοσκοπήσεων, στην Ισπανία αυτοί που απέχουν από τις εκλογές πρόσκεινται ως επί το πλείστον στην αριστερά, σε μια στιγμή μάλιστα που ακόμη και η προεκλογική εκστρατεία είχε πάρει τη μορφή μιας αντιπαράθεσης κυρίως ανάμεσα στους συντηρητικούς και το Podemos, παραμερίζοντας ντε φάκτο τους Σοσιαλιστές.

    Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, το Podemos (Μπορούμε) είναι πιθανό να περάσει από την τρίτη θέση που είχε στις προηγούμενες εκλογές στη δεύτερη, ακριβώς μετά το Λαϊκό Κόμμα, ξεπερνώντας τους Σοσιαλιστές, οι οποίοι αντιμετωπίζουν κρίση ταυτότητας.

    Στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης, οι υποστηρικτές του Podemos υποστήριζαν χθες το βράδυ το "#Breyxit", αναφερόμενοι στο δεύτερο επώνυμο του Μαριάνο Ραχόι που είναι Μπρέι.

    [12] Μόλις το 29% των Γερμανών θέλει ένα δημοψήφισμα όπως αυτό της Βρετανίας

    Λιγότεροι από ένας στους τρεις Γερμανούς τάσσονται υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος για την παραμονή της χώρας τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση ή την αποχώρησή της από αυτήν, σύμφωνα με έρευνα του ινστιτούτου Emnid που διενεργήθηκε για λογαριασμό της εφημερίδας Bild am Sonntag και δημοσιεύεται σήμερα.

    Σύμφωνα με την έρευνα αυτή, το 29% τάσσεται υπέρ της διεξαγωγής ενός δημοψηφίσματος παρόμοιου με αυτό της Βρετανίας, ενώ το 63% εναντιώνεται σε αυτό.

    Κατά την ίδια έρευνα, η πλειονότητα των Γερμανών (63%) εξέφρασε θλίψη για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη Βρετανία και μόλις το 11% είπε ότι θεωρεί θετική εξέλιξη την ψήφο υπέρ του Brexit.

    Επιπλέον, κατά την έρευνα, το 70% του δείγματος κρίνει ότι πρέπει να προωθηθεί μια μεταρρύθμιση της ΕΕ.

    Χθες Σάββατο, ένα αίτημα υπέρ της διεξαγωγής ενός δημοψηφίσματος παρόμοιου με το βρετανικό στη Φινλανδία, με πρωτοβουλία του κόμματος των Φινλανδών, είχε συγκεντρώσει 10.000 υπογραφές. Παράλληλα, το ακροδεξιό Λαϊκό Κόμμα-Η Σλοβακία μας ανέλαβε επίσης πρωτοβουλία να συγκεντρώσει υπογραφές υπέρ της διεξαγωγής ενός τέτοιου δημοψηφίσματος. Στη Γαλλία, η Μαρίν Λεπέν, ηγέτιδα του ακροδεξιού, αντιευρωπαϊκού Εθνικού Μετώπου, επισήμανε ότι ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ έχει απορρίψει το ενδεχόμενο διεξαγωγής δημοψηφίσματος, αλλά το κόμμα της συνεχίζει να επιθυμεί να γίνει.

    [13] Βέλγος διπλωμάτης επικεφαλής της ομάδας που θα διαπραγματευτεί το Brexit

    Ο βέλγος διπλωμάτης Ντιντιέ Ζέους και επί χρόνια ευρωπαίος αξιωματούχος ορίστηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση επικεφαλής της "Task Force Brexit", της αρμόδιας ομάδας για να διαπραγματευτεί τη διαδικασία εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ, έγινε σήμερα γνωστό από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

    Ο 50χρονος διπλωμάτης που ήταν μέχρι σήμερα διευθυντής των τομέων Μεταφορών, Τηλεπικοινωνιών και Ενέργειας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, θα οργανώσει τη διαδικασία της αποχώρησης της Βρετανίας σύμφωνα με το άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας, μετέδωσε το ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο VRT. Έχει επίσης διατελέσει επίσης εκπρόσωπος του φιλελεύθερου πρώην πρωθυπουργού του Βελγίου και νυν ευρωβουλευτή Γκι Φερχόφσταντ, καθώς και προσωπάρχης του γραφείου του πρώτου προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, του συμπατριώτη του Χέρμαν Βαν Ρομπέι.

    "Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι υπάρχει μια 'ομάδα εργασίας' που θα ασχοληθεί με όλες τις διαπραγματεύσεις", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (που αριθμεί 28 κράτη μέλη), Ντόναλντ Τουσκ, προσθέτοντας ότι βέλγος αξιωματούχος ασχολείται τώρα με τις προπαρασκευαστικές εργασίες για τις διαπραγματεύσεις που θα αρχίσουν.

    Η Βρετανία ψήφισε την Πέμπτη υπέρ της εξόδου από την ΕΕ σε ένα δημοψήφισμα που δεν είχε δεσμευτικό χαρακτήρα.

    Η βρετανική κυβέρνηση πρέπει τώρα να επικαλεστεί το άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας, δηλαδή τη ρήτρα της εθελοντικής και μονομερούς αποχώρησης από την ΕΕ, η οποία δεν έχει χρησιμοποιηθεί ποτέ.

    Ωστόσο ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος αμέσως μετά την ανακοίνωση των τελικών αποτελεσμάτων του δημοψηφίσματος ανακοίνωσε την παραίτησή του διευκρινίζοντας ότι θα εγκαταλείψει τον πρωθυπουργικό θώκο τον Οκτώβριο, δήλωσε ότι ο νέος πρωθυπουργός της χώρας θα πρέπει να αναλάβει την αποστολή αυτή.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 26 June 2016 - 6:32:26 UTC