Read our Collection of articles on International Policy Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-06-27

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κυβερνητικές πηγές για τις δηλώσεις του Δ. Κουτσούμπα σχετικά με την απλή αναλογική
  • [02] ΚΚΕ: Πάγια θέση «η απλή αναλογική, ανόθευτη, χωρίς μπόνους και χωρίς πλαφόν»
  • [03] Σε γεύμα εργασίας με θέμα το μέλλον της ΕΕ μετά από το βρετανικό δημοψήφισμα ο Ν. Κοτζιάς
  • [04] Η Σύνοδος Κορυφής και οι επαφές που θα έχει ο πρωθυπουργός στο επίκεντρο σύσκεψης
  • [05] Πρωτογενές πλεόνασμα 2,282 δισ. ευρώ εμφάνισε ο προϋπολογισμός το Α' πεντάμηνο
  • [06] Και οι δύο γονείς δικαιούνται μείωση φόρου για εξαρτώμενο τέκνο, εφόσον είναι μισθωτοί ή συνταξιούχοι
  • [07] Κ. Μπακογιάννης: Η φωτιά μαίνεται αλλά έχουμε σύμμαχο τον καιρό
  • [08] Σφραγίστηκε ξενοδοχείο στο Μόλυβο έπειτα από αντιδράσεις κατοίκων και φορέων
  • [09] Στις 4 Ιουλίου η καταβολή των επικουρικών συντάξεων από το ΙΚΑ
  • [10] Μ. Ραχόι: Κυβερνητική συνεργασία σε έναν μήνα
  • [11] Ζ. Γκάμπριελ: «Τραγική» η έκβαση του βρετανικού δημοψηφίσματος
  • [12] Μ. Ρέντσι: H βρετανική ψήφος βαραίνει σαν ογκόλιθος
  • [13] Όλγα Γεροβασίλη: Ιστορική αναγκαιότητα με απήχηση στον λαό, η ισοτιμία της ψήφου
  • [14] Σ. Φάμελλος: Δημοσιοποίηση του κυβερνητικού έργου ανά τακτά χρονικά διαστήματα
  • [15] Παράταση έως 15 Ιουλίου στις φορολογικές δηλώσεις
  • [16] Ραγδαία αύξηση των αναζητήσεων σχετικά με τις συνέπειες του Brexit, στο Google

  • [01] Κυβερνητικές πηγές για τις δηλώσεις του Δ. Κουτσούμπα σχετικά με την απλή αναλογική

    «Το επί της ουσίας ερώτημα είναι, αν στο θέμα της απλής αναλογικής το ΚΚΕ θα είναι συνεπές με τις πάγιες θέσεις του», τονίζουν κυβερνητικές πηγές.

    Συγκεκριμένα, με αφορμή σημερινή συνέντευξη του γγ τςη ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ, οι κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι «αυτά που ο κ. Κουτσούμπας ισχυρίστηκε σήμερα, ότι ελέχθησαν από τον πρωθυπουργό στη μεταξύ τους συζήτηση, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα».

    «Η κριτική του ΚΚΕ προς την κυβέρνηση είναι γνωστή και σεβαστή», αναφέρουν οι ίδιες πηγές για να τονίσουν: «Το επί της ουσίας ερώτημα είναι, αν στο θέμα της απλής αναλογικής, το ΚΚΕ θα είναι συνεπές με τις πάγιες θέσεις του».

    [02] ΚΚΕ: Πάγια θέση «η απλή αναλογική, ανόθευτη, χωρίς μπόνους και χωρίς πλαφόν»

    Το ΚΚΕ έχει πάγιες θέσεις για τον εκλογικό νόμο τις οποίες υπερασπίζεται με συνέπεια. Κι αυτές αποτυπώνονται στην πρόταση για απλή αναλογική, ανόθευτη, χωρίς μπόνους και χωρίς πλαφόν, σύμφωνα με πηγές του κόμματος "σχετικά με το σημείωμα της κυβέρνησης για τις δηλώσεις του γγ της ΚΕ του ΚΚΕ".

    Το ερώτημα είναι αν ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πάγιες θέσεις. Γιατί, ενώ, τον Μάρτη του 2012 κατέθετε πρόταση νόμου με αυτό το περιεχόμενο, σήμερα το αλλοιώνει στο πλαίσιο των παζαριών του με τα άλλα κόμματα. Όσο για το περιεχόμενο της συνομιλίας, όσα είπε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, ισχύουν απόλυτα, σημειώνουν οι ίδιες πηγές του ΚΚΕ.

    [03] Σε γεύμα εργασίας με θέμα το μέλλον της ΕΕ μετά από το βρετανικό δημοψήφισμα ο Ν. Κοτζιάς

    Στη Βαρσοβία έφτασε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, προκείμενου να συμμετάσχει στο γεύμα εργασίας υπουργών Εξωτερικών της Ευρώπης με θέμα το μέλλον της ΕΕ μετά από το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος.

    Μαζί με τον κ. Κοτζιά έφτασε ο Βούλγαρος ομόλογός του Ντάνιελ Μίτοφ, ο οποίος ήρθε μαζί με την ελληνική αποστολή, καθώς το ελληνικό κυβερνητικό αεροσκάφος έκανε καθ? οδόν στάση στη Σόφια προκειμένου να επιβιβαστεί η βουλγαρική αντιπροσωπεία.

    Στο γεύμα εργασίας αναμένεται, επίσης, να συμμετάσχουν, σύμφωνα με πληροφορίες, αντιπροσωπείες της Μ. Βρετανίας, Αυστρίας, Σλοβενίας, Ισπανίας, Ουγγαρίας, Ρουμανίας και Σλοβακίας καθώς και της «οικοδέσποινας» Πολωνίας.

    [04] Η Σύνοδος Κορυφής και οι επαφές που θα έχει ο πρωθυπουργός στο επίκεντρο σύσκεψης

    H επικείμενη κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες, μετά τις εξελίξεις με το βρετανικό δημοψήφισμα και η κατάσταση στην Ευρώπη, βρέθηκε στο επίκεντρο της σύσκεψης που είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με στενούς του συνεργάτες και υπουργούς.

    Ο πρωθυπουργός αναμένεται να έχει σειρά συναντήσεων στις Βρυξέλλες με τον πρόεδρο της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, εκπροσώπους των ευρωπαίων Σοσιαλιστών, την επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Αριστεράς Γκάμπι Τσίμερ, και εκπροσώπους των ευρωπαίων Πρασίνων.

    Επίσης, ο Αλέξης Τσίπρας έχει κληθεί ως παρατηρητής στην προπαρασκευαστική συνεδρίαση της Συνόδου των Ευρωσοσιαλιστών η οποία προηγείται της Συνόδου Κορυφής.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, σε εξέλιξη βρίσκονται διεργασίες προκειμένου να γίνει η Σύνοδος των ευρωπαίων Σοσιαλιστών ηγετών στο Παρίσι, την Παρασκευή. Πρόκειται για τη Σύνοδο η οποία είχε προγραμματιστεί να γίνει στη Ρώμη (σ.σ. όπου επίσης είχε κληθεί ο Αλέξης Τσίπρας) και είχε αναβληθεί εξαιτίας της πτώσης του αιγυπτιακού αεροσκάφους. Εφόσον πραγματοποιηθεί η Σύνοδος των ευρωπαίων Σοσιαλιστών, την Παρασκευή, ο πρωθυπουργός θα συμμετάσχει κατόπιν πρόσκλησης του Φρανσουά Ολάντ και στη συνέχεια θα μεταβεί απευθείας στην Κίνα για την προγραμματισμένη επίσημη επίσκεψή του.

    Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης συζητήθηκε και η επικείμενη κατάθεση του εκλογικού νόμου, η οποία τοποθετείται τις επόμενες ημέρες με στόχο να ψηφιστεί στα μέσα Ιουλίου.

    [05] Πρωτογενές πλεόνασμα 2,282 δισ. ευρώ εμφάνισε ο προϋπολογισμός το Α' πεντάμηνο

    Πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 2,282 δισ. ευρώ εμφάνισε ο προϋπολογισμός το Α' πεντάμηνο του έτους, ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών.

    Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, σε τροποποιημένη ταμειακή βάση, για την περίοδο Ιανουαρίου - Μαΐου 2016, παρουσιάζεται έλλειμμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού ύψους 814 εκατ. ευρώ έναντι ελλείμματος 1.399 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2015 και στόχου του Προϋπολογισμού 2016 για έλλειμμα 3.880 εκατ. ευρώ.

    Το πρωτογενές αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε πλεόνασμα ύψους 2.282 εκατ. ευρώ, έναντι πρωτογενούς πλεονάσματος 1.506 εκατ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2015 και στόχου για πρωτογενές έλλειμμα 820 εκατ. ευρώ.

    Το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 19.208 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση κατά 328 εκατ. ευρώ ή 1,7% έναντι του στόχου.

    Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 17.263 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 773 εκατ. ευρώ ή 4,7% έναντι του στόχου.

    [06] Και οι δύο γονείς δικαιούνται μείωση φόρου για εξαρτώμενο τέκνο, εφόσον είναι μισθωτοί ή συνταξιούχοι

    Διευκρινίσεις σχετικά με το τρόπο εφαρμογής της έκπτωσης φόρου των γονέων, όταν υπάρχουν εξαρτώμενα τέκνα, και τον υπολογισμό της ανάλογης παρακράτησης δίνει με εγκύκλιο που εξέδωσε ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Γιώργος Πιτσιλής.

    Στην εγκύκλιο διευκρινίζονται μεταξύ άλλων τα εξής:

    - Στην περίπτωση των έγγαμων συζύγων, τις μειώσεις φόρου λόγω εξαρτώμενων τέκνων του άρθρου 11 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος δικαιούνται και οι δύο σύζυγοι, εφόσον αυτοί είναι μισθωτοί ή συνταξιούχοι, ή ο ένας εκ των δύο συζύγων που έχει την ιδιότητα του μισθωτού ή συνταξιούχου και ανεξάρτητα από το αν αυτός είναι ο υπόχρεος ή η σύζυγος.

    - Στην περίπτωση διαζευγμένων συζύγων, τις προαναφερόμενες μειώσεις φόρου λόγω εξαρτώμενων τέκνων δικαιούται ο ένας εκ των δύο συζύγων, που έχει την επιμέλεια των τέκνων και εφόσον αυτός είναι μισθωτός ή συνταξιούχος.

    Οι διατάξεις αυτές, όπως διευκρινίζεται στην εγκύκλιο, εφαρμόζονται για εκκαθαρίσεις δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος που διενεργούνται για το φορολογικό έτος 2016 και επόμενα, ενώ οι παρακρατήσεις φόρου, με βάση τις προαναφερόμενες μειώσεις φόρου λόγω εξαρτώμενων τέκνων, διενεργούνται για μισθοδοσίες και συντάξεις που εκκαθαρίζονται από 27.5.2016 και μετά.

    Οι διατάξεις αυτές εφαρμόζονται ανάλογα και για τα μέρη του συμφώνου συμβίωσης.

    [07] Κ. Μπακογιάννης: Η φωτιά μαίνεται αλλά έχουμε σύμμαχο τον καιρό

    Αυτή τη στιγμή η φωτιά συνεχίζει να μαίνεται σε δύο μεγάλα μέτωπα, το ένα είναι προς τα νοτιοδυτικά και συγκεκριμένα προς την μεριά της Μαγούλας και το άλλο προς τα νοτιοανατολικά, προς την πλευρά της Πάρνηθας» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης, ο οποίος δίνει τη σημερινή εικόνα από τη φωτιά που ξέσπασε προχθές το βράδυ, στην περιοχή Στεφάνη, στα Δερβενοχώρια Βοιωτίας.

    «Τα καλά νέα είναι ότι ο άνεμος, που μας είχε τόσο πολύ ταλαιπωρήσει τις τελευταίες 36 με 48 ώρες έχει κoπάσει. Έχουμε σύμμαχο τον καιρό» λέει ο κ. Μπακογιάννης, ο οποίος δεν παραλείπει να ευχαριστήσει τους «Έλληνες πυροσβέστες, οι οποίοι καταβάλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες» υπογραμμίζοντας και των ηρωισμό των πιλότων του καναντέρ, που αναγκάστηκε να κάνει προσγείωση χθες το πρωί.«Ευτυχώς οι άνθρωποι βγήκανε σώοι».

    «Από κει και πέρα όλη η τοπική αυτοδιοίκηση έχει κινητοποιηθεί, η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας από την πρώτη στιγμή, βρίσκεται εκεί στο σημείο της πυρκαγιάς και συμβάλλει με κάθε τρόπο και με κάθε μέσο.Έχουμε πάνω από 15 μηχανήματα, 20τονες υδροφόρες και ό,τι άλλο χρειαστεί» τονίζει ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας.

    Όσον αφορά τις πληγές που προκάλεσε η πυρκαγιά, ο κ. Μπακογιάννης λέει «Δυστυχώς έχουμε πολύ μεγάλες ζημιές, εκεί έχουμε ένα πευκόδασος είναι στην καρδιά των συνόρων Αττικής και Στερεάς Ελλάδας. Αυτή τη στιγμή, πρώτο μας μέλημα είναι να προστατέψουμε τις ανθρώπινες ζωές και τις περιουσίες, μετά όμως θα πρέπει να προχωρήσουμε και στην καταγραφή των ζημιών, αλλά να γίνει και η έρευνα για το ποια ήταν τα αίτια της μεγάλης αυτής πυρκαγιάς. Ενδεχομένως να υπάρχουν εικασίες, αλλά είναι πολύ νωρίς να κάνουμε αυτή τη συζήτηση. Αυτή τη στιγμή εκείνο που προέχει και το μέλημα μας πρέπει να είναι να τελειώνουμε με αυτή τη φωτιά».

    Προτεραιότητα του περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας είναι να ολοκληρωθεί, σχετικά γρήγορα, το κοπιώδες έργο της κατάσβεσης.«Όλοι έχουμε δώσει τα πάντα, στη μάχη, στον αγώνα κατά της πυρκαγιάς. Νομίζω πρέπει να εστιάσουμε σ'αυτό και να μην παρασυρθούμε από άλλες συζητήσεις τουλάχιστον μέχρι να τελειώνουμε. Θέλω να πιστεύω ότι θα τελειώνουμε σχετικά γρήγορα. Βεβαίως μιλάμε για μια φωτιά, η οποία ήταν εξαιρετικά δύσκολη».

    [08] Σφραγίστηκε ξενοδοχείο στο Μόλυβο έπειτα από αντιδράσεις κατοίκων και φορέων

    Στη σφράγιση του ξενοδοχείου «Ελπίς» στην τουριστική παραλία της Εφταλούς στο Μόλυβο (Μήθυμνα) προέβη σήμερα το πρωί κλιμάκιο της περιφερειακής υπηρεσίας τουρισμού βορείου Αιγαίου με τη συνδρομή αστυνομικών. Το ξενοδοχείο που παρέμενε επί χρόνια κλειστό είχε ενοικιασθεί και επισκευασθεί από οικογένεια Άγγλων που ζει στο Μόλυβο μέσω χορηγιών από τη Δυτική Ευρώπη, και σχεδιαζόταν να λειτουργήσει ως «παραλιακό καταφύγιο για πρόσφυγες» με την επωνυμία «Hope Centre».

    Ας σημειωθεί ότι επειδή τις προηγούμενες μέρες μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης είχαν υπάρξει εκατέρωθεν αντεγκλήσεις μεταξύ από τη μια μελών της οικογένειας των Άγγλων και υποστηρικτών τους, κυρίως μελών μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και αλληλέγγυων πολιτών, και από την άλλη πολιτών κατοίκων του Μολύβου και επιχειρηματιών στην περιοχή, σήμερα ισχυρή, κατά τη διαδικασία της σφράγισης, ήταν η παρουσία της Αστυνομίας. Ας σημειωθεί ότι, όπως δήλωσαν «προστατεύοντας από την ασυδοσία των ΜΚΟ, τα στελέχη του ΕΟΤ να κάνουν τη δουλειά τους» έξω από το ξενοδοχείο που σφραγιζόταν, συγκεντρώθηκαν περισσότερα από 150 άτομα. «Διαδηλώνουμε τη βούληση των κατοίκων του Μολύβου να προστατευθούν οι πρόσφυγες από τη βουλιμία των ΜΚΟ αλλά και να προστατευθεί η τοπική οικονομία» έλεγαν χαρακτηριστικά μέλη της Συντονιστικής Επιτροπή κατοίκων Πέτρας και Μολύβου για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού που οργάνωσαν τη συγκέντρωση.

    Από την άλλη μεριά πολύ μικρή, λιγότερα από 10 άτομα, ήταν η παρουσία της ίδιας της οικογένειας των Άγγλων και μελών ΜΚΟ που παρακολούθησαν από μακριά τη διαδικασία της σφράγισης.

    Πάντως «λάδι στη φωτιά» έριξε η οικογένεια των Άγγλων που με δηλώσεις μελών της στη χθεσινή έκδοση της εφημερίδας «Mirror» υποστήριξαν ότι «υπάρχει μια απώλεια του ανθρωπισμού στην περίπτωση αυτή. Είναι σαφές ότι η παλίρροια γυρνάει εναντίον των προσφύγων, και ορισμένοι ντόπιοι δεν τους θέλουν». Στις ίδιες δηλώσεις τους, και σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα της εφημερίδας «Mirror», υπήρξε τις προηγούμενες μέρες μια έντονη συνάντηση μεταξύ της οικογένειας των Άγγλων και των υπαλλήλων της περιφερειακής υπηρεσίας τουρισμού βορείου Αιγαίου. «Έγινε σαφές ότι σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να επιτρέψουν τη λειτουργία του κέντρου για την υποστήριξη των προσφύγων. Ήταν ανοιχτά εχθρικοί, και αρνήθηκαν να μας κοιτάξουν ή να απευθυνθούν σε μας. Περιορίστηκαν να ουρλιάζουν και να χτυπάνε το τραπέζι. Έλεγαν ότι ήθελαν να φύγουμε επειδή είχαν δεχθεί παράπονα για μας. Αν και είμαστε συντετριμμένοι, εξακολουθούμε να θέλουμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε περισσότερο για να βοηθήσουμε αυτούς τους ανθρώπους, τους πρόσφυγες και να τους δώσουμε ελπίδα», σημειώνεται σε δήλωση της συζύγου της οικογένειας στην αγγλική εφημερίδα.

    [09] Στις 4 Ιουλίου η καταβολή των επικουρικών συντάξεων από το ΙΚΑ

    H Διοίκηση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ με ανακοίνωσή της ενημερώνει ότι μετά από απόφαση του υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γιώργου Κατρούγκαλου και σύμφωνα με το νόμο 4387/2016,ως ημερομηνία καταβολής των επικουρικών συντάξεων του ΕΤΕΑ ορίζεται από εδώ και πέρα η δεύτερη εργάσιμη ημέρα κάθε μήνα.

    Η εφαρμογή αυτής της απόφασης άρχεται από τις συντάξεις του Ιουλίου 2016 καθώς οι λογαριασμοί των δικαιούχων επικουρικής σύνταξης θα πιστωθούν τη Δευτέρα 4 Ιουλίου 2016.

    [10] Μ. Ραχόι: Κυβερνητική συνεργασία σε έναν μήνα

    Ο ασκών χρέη πρωθυπουργού της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι εξέφρασε σήμερα την ελπίδα πως τα κόμματα θα καταλήξουν σε συμφωνία μέσα σε έναν μήνα προκειμένου να καταστεί δυνατή μια κυβέρνηση του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματός (PP) του.

    "Πρέπει να προσπαθήσω να εξασφαλίσω μια πλειοψηφία για να κυβερνήσω γιατί χωρίς αυτήν, είναι πολύ δύσκολο, πολύ πολύπλοκο", δήλωσε ο Ραχόι στον ραδιοφωνικό σταθμό Cope μετά την ανάδειξη του κόμματός του στην πρώτη θέση στις δεύτερες βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν σε διάστημα έξι μηνών, αλλά χωρίς να εξασφαλίζει την πλειοψηφία.

    "Πιστεύω πως μέσα σε έναν μήνα μπορούμε να έχουμε μια συμφωνία για τα βασικά. Θα ήταν ανοησία να χάσουμε χρόνο για πολλούς άλλους μήνες", είπε ακόμη.

    Διαβάστε επίσης:

    Η Ισπανία πρέπει να έχει σύντομα κυβέρνηση υπό τον Ραχόι δηλώνει στέλεχος των Σοσιαλιστών

    [11] Ζ. Γκάμπριελ: «Τραγική» η έκβαση του βρετανικού δημοψηφίσματος

    «Τραγική» θεωρεί την έκβαση του βρετανικού δημοψηφίσματος ο αντικαγκελάριος, υπουργός Οικονομίας και πρόεδρος του γερμανικού σοσιαλδημοκρατικού κόμματος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ σε συνέντευξή του, η οποία δημοσιεύεται σήμερα στην έντυπη έκδοση της Ηandelsblatt. «Πρόκειται για έναν λογαριασμό που θα είναι σε βάρος τρίτων, σε βάρος της νέας γενιάς, των εργαζομένων της Μ. Βρετανίας», όπως είπε, εκφράζοντας την ευχή να υπήρχε ένα διαφορετικό αποτέλεσμα. Το μόνο καλό από το λυπηρό αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είναι τα γεγονός ότι «στις ηλικίες κάτω των 25 ετών τα τρία τέταρτα ψήφισαν υπέρ της Ε.Ε. Αυτό δείχνει ότι οι νέoι είναι πολύ ευφυέστεροι από τη σημερινή γενιά πολιτικών στη Μ. Βρετανία, η οποία σκέφτηκε μόνο την βραχυπρόθεσμη διατήρηση της εξουσίας».

    Μισή συμμετοχή στην Ε.Ε. πάντως δεν υπάρχει, ούτε εξοδος (Εxit) από το Brexit, διευκρίνισε ο Γκάμπριελ, ενώ επιτίμησε τον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον για την «τεράστια και ιστορική πολιτική αποτυχία». Περιγράφει επίσης το σοκ που υπέστη από το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος και επικρίνει τον πολέμιο της παραμονής της Βρετανίας στην Ε.Ε. Μπόρις Τζόνσον. Ωθηση από την επιτυχία του υπέρ του κόμματος "Εναλλακτική για τη Γεραμνία" (AfD) πάντως δεν βλέπει.

    Ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός τάσσεται στη συνέντευξή του υπέρ μιας Ε.Ε. η οποία να παρέχει στους πολίτες κοινωνική, εσωτερική και εξωτερική ασφάλεια.

    Στη Γερμανία ο Γκάμπριελ δεν αναμένει αρνητικές επιπώσεις από το βρετανικό δημοψήφισμα. «Η οικονομική κατάσταση είναι σταθερή, δεν ανησυχώ καθόλου», όπως είπε. Εξομολογείται όμως πως δεν νοιώθει καλά με την σκέψη ότι η Γερμανία θα μπορούσε ενδεχομένως να έχει οικονομικό όφελος από την έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε.

    [12] Μ. Ρέντσι: H βρετανική ψήφος βαραίνει σαν ογκόλιθος

    «H βρετανική ψήφος βαραίνει σαν ογκόλιθος στην Ευρωπαϊκή Ιστορία», δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι κατά την παρέμβασή του στην ιταλική Γερουσία.

    «Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα ιστορικό γεγονός. Όποιος προσπαθεί να μειώσει τις διαστάσεις του ή να το χρησιμοποιήσει για άλλους σκοπούς, κάνει πολιτικό λάθος. Δεν μπορούμε να στρέψουμε προς τα πίσω το βλέμμα μας, προσποιούμενοι ότι δεν συνέβη τίποτα. Δεν μπορούμε να βάλουμε ένα μπάλωμα», τόνισε ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης.

    «Αν περάσει το μήνυμα ότι ο λαός ψηφίζει και κάπου αλλού βάζουν ένα μπάλωμα πάνω σε αυτό που αποφάσισε ο λαός, υποσκάπτεται η Δημοκρατία», πρόσθεσε, καθιστώντας σαφές πως η Ιταλία εκτιμά ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να επιτρέψει στον εαυτό της να διαρκέσει έναν χρόνο η συζήτηση για τις διαδικασίες εξόδου της Βρετανίας από την Ένωση.

    «Τώρα είναι η στιγμή του αισθήματος ευθύνης, πρέπει να πιστέψουμε σε μια Ευρώπη ικανή να δημιουργήσει ευκαιρίες και να μην είναι μόνον πηγή φόβων», είπε ο κεντροαριστερός πρωθυπουργός της Ιταλίας, ζητώντας η αυριανή σύνοδος κορυφής των Βρυξελλών να μην αφιερωθεί μόνον στους κανόνες εξόδου της Βρετανίας, αλλά και στο να δοθεί μια αναγκαία, νέα ώθηση στην Ευρώπη.

    «Είναι ανάγκη να καταλάβουμε, έπειτα απ' όσα συνέβησαν, ότι η Ευρώπη πρέπει να ασχοληθεί με την κοινωνική διάσταση και όχι μόνο με τις γραφειοκρατικές μάχες», κατέληξε ο Ματέο Ρέντσι.

    [13] Όλγα Γεροβασίλη: Ιστορική αναγκαιότητα με απήχηση στον λαό, η ισοτιμία της ψήφου

    Στο στάδιο της τελικής επεξεργασίας βρίσκεται η πρόταση της κυβέρνησης για την κατάργηση του μπόνους, την απλή αναλογική και την ψήφο στα 17, όπως δήλωσε νωρίτερα σήμερα η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, σημειώνοντας ότι η πρόταση που θα κατατεθεί στη Βουλή, στο τέλος αυτής της εβδομάδας προκειμένου να ψηφιστεί μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου, λαμβάνει υπόψη τις συζητήσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τους πολιτικούς αρχηγούς. Όπως υπογράμμισε η κυβερνητική εκπρόσωπος, κριτήριο των κομμάτων στην επικείμενη συζήτηση στη Βουλή θα πρέπει να είναι η ιστορική αναγκαιότητα για την καθιέρωση της ισοτιμίας της ψήφου και η απήχηση της πρότασης στον λαό.

    «Η πρότασή μας για την κατάργηση του μπόνους, την απλή αναλογική και την ψήφο στα 17 βρίσκεται στο στάδιο της τελικής επεξεργασίας», δήλωσε ειδικότερα η κυβερνητική εκπρόσωπος και προσέθεσε ότι «λαμβάνει υπόψη τις συζητήσεις του πρωθυπουργού με τους αρχηγούς των κομμάτων, καθώς και πρόσφατες νομοθετικές πρωτοβουλίες άλλων κομμάτων, όπως για παράδειγμα την Πρόταση Νόμου του ΠΑΣΟΚ τον Ιούνιο 2015».

    «Η πρόταση της κυβέρνησης θα κατατεθεί στη Βουλή στο τέλος αυτής της εβδομάδας και θα ψηφιστεί μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου, πιθανότατα με την επιστροφή του πρωθυπουργού από την Κίνα», ανέφερε επίσης η κ. Γεροβασίλη και προσέθεσε ότι «η διαδικασία της συζήτησης στη Βουλή μπορεί να βοηθήσει ώστε να υπάρξουν ακόμα μεγαλύτερες συγκλίσεις από αυτές που έχουν ήδη διαπιστωθεί».

    «Η ιστορική αναγκαιότητα για την καθιέρωση της ισοτιμίας της ψήφου και η απήχηση της πρότασης στον λαό πρέπει να είναι το κριτήριο των κομμάτων. Από τη ΝΔ δεν περιμέναμε τίποτα καλύτερο», δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος.

    [14] Σ. Φάμελλος: Δημοσιοποίηση του κυβερνητικού έργου ανά τακτά χρονικά διαστήματα

    Δημοσιοποίηση του κυβερνητικού έργου σε βασικούς τομείς, όπως το λαθρεμπόριο, η διαφθορά, η φοροδιαφυγή, κ.α., με συγκεκριμένα στοιχεία και αριθμούς και ανά τακτά χρονικά διαστήματα, πρότεινε, μέσω του «Πρακτορείο 104,9 FM», ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος.

    «Το σημαντικό αυτή τη στιγμή για την κυβέρνηση είναι να μπορέσει να δηλώσει στην κοινωνία ανά δίμηνο ή ανά τρίμηνο την απόδοσή της στα κομμάτια της φοροδιαφυγής, της καταπολέμησης της διαφθοράς με οικονομικούς όρους με συγκεκριμένους αριθμούς για πρόστιμα, εισαγγελικές παρεμβάσεις, διορισμούς στην υγεία, στην παιδεία» είπε ο κ. Φάμελλος, μιλώντας στην εκπομπή «ΑΠΕριττα» και πρόσθεσε ότι ο πολίτης πρέπει να πληροφορηθεί απευθείας και αδιαμεσολάβητα για το κυβερνητικό έργο, αλλά και να μπορεί να ασκεί κριτική για τα μεγάλα κοινωνικά ζητήματα, όπως η φοροδιαφυγή, το λαθρεμπόριο καυσίμων και καπνικών, η διαφθορά, η υγεία, η παιδεία, πρόνοια και η εργασία.

    «Εμείς πρέπει να μιλήσουμε με αριθμούς, προτείνω να υπάρχει ένα δελτίο καθημερινότητας, ένα δίμηνο, ένα τρίμηνο δελτίο» ανάφερε ο κ. Φάμελλος, επισημαίνοντας ότι η πρότασή του, την οποία κατέθεσε ήδη, αποτελεί συνέχεια της πρωτοβουλίας που ανακοίνωσε πρόσφατα στο ΑΠΕ ? ΜΠΕ ο γενικός γραμματέας για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς, Γιώργος Βασιλειάδης, για τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων της δικαστικής έρευνας σχετικά με τις λίστες Μπόργιανς και Λαγκάρντ τον ερχόμενο μήνα.

    [15] Παράταση έως 15 Ιουλίου στις φορολογικές δηλώσεις

    Παράταση της καταληκτικής ημερομηνίας, έως την Παρασκευή 15/7/2016, για τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος ανακοίνωσε το Υπουργείο Οικονομικών.

    Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε, το Υπουργείο Οικονομικών εξετάζοντας την κατάσταση σχετικά με τις φορολογικές δηλώσεις που έχουν υποβληθεί και τα προβλήματα που προέκυψαν τόσο από την αποχή των φοροτεχνικών- λογιστών από την κατάθεση φορολογικών δηλώσεων, όσο και από άλλους λόγους, προχωρά σε ολιγοήμερη παράταση της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής τους, έως την Παρασκευή 15/7/2016. Η παράταση αφορά την υποβολή δηλώσεων τόσο των φυσικών, όσο και των νομικών προσώπων.

    Το Υπουργείο Οικονομικών τονίζει πως δεν προτίθεται να παρατείνει τη διαδικασία των υποβολών, πέρα από τη νέα καταληκτική ημερομηνία.

    Οι φορολογούμενοι και οι λογιστές- φοροτεχνικοί καλούνται να υποβάλουν έγκαιρα τις δηλώσεις ώστε να αποφευχθούν προβλήματα σχετικά με την έγκαιρη εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ και την πληρωμή των σχετικών υποχρεώσεων, σε όσο το δυνατό περισσότερες δόσεις.

    Υπενθυμίζεται ότι η εκπρόθεσμη δήλωση φόρου εισοδήματος επιφέρει:

    1. Πρόστιμο 100 ευρώ, εάν ο φορολογούμενος δεν τηρεί βιβλία.

    2. Πρόστιμο 250 ευρώ, εάν ο φορολογούμενος τηρεί βιβλία με βάση απλοποιημένα λογιστικά πρότυπα.

    3. Πρόστιμο 500 ευρώ, εάν ο φορολογούμενος τηρεί βιβλία με βάση πλήρη λογιστικά πρότυπα.

    4. Για κάθε μήνα καθυστέρησης καταβολής του φόρου, προσαύξηση 0,73% στο ποσό του φόρου που οφείλει.

    Διαβάστε επίσης:

    Και οι δύο γονείς δικαιούνται μείωση φόρου για εξαρτώμενο τέκνο, εφόσον είναι μισθωτοί ή συνταξιούχοι

    [16] Ραγδαία αύξηση των αναζητήσεων σχετικά με τις συνέπειες του Brexit, στο Google

    Δραματική αύξηση στις αναζητήσεις σχετικά με τις αιτήσεις για ιρλανδικά διαβατήρια σημειώθηκε, σύμφωνα με αναφορά της Google, αμέσως μετά την είδηση ότι οι πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου ψήφισαν υπέρ της αποχώρησης της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Google, η συντριπτική πλειονότητα των αναζητήσεων προήλθαν από τη Βόρεια Ιρλανδία, ενώ μεγάλος αριθμός αναζητήσεων κοντά στα μεσάνυχτα της 23ης Ιουνίου αφορούσαν την ερώτηση «τι θα συμβεί εάν φύγουμε από την ΕΕ».

    Επίσης, τεράστιος ήταν και ο αριθμός των χρηστών του Διαδικτύου, όχι μόνο από τη Μεγάλη Βρετανία, που πραγματοποίησαν αναζήτηση για τον πρωθυπουργό της χώρας, Ντέιβιντ Κάμερον, λίγες ώρες μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας του δημοψηφίσματος, μεταξύ 4:00 και 6:00 (τοπική ώρα).

    Όπως δήλωσε στο βρετανικό ειδησεογραφικό δίκτυο BBC ο καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου του Γουόργικ, Τομπάις Πρέις, ο λόγος για τον οποίο τόσο μεγάλος αριθμός χρηστών έγραψαν στη μηχανή αναζήτησης του Google το όνομα του Βρετανού πρωθυπουργού είναι επειδή πιθανόν αφενός οι πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου προσπαθούσαν να καταλάβουν τις συνέπειες του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος και αφετέρου επειδή άνθρωποι εκτός Αγγλίας «καίγονταν» να ενημερωθούν για τις οποιεσδήποτε εξελίξεις της υπόθεσης αυτής.

    «Είναι αναμφίβολο ότι πολλοί άνθρωποι σοκαρίστηκαν από την είδηση του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος και προσπάθησαν να μάθουν όσο περισσότερες πληροφορίες μπορούσαν σχετικά με το θέμα», δήλωσε στο BBC ο καθηγητής Τζόναθαν Φρίμαν του Πανεπιστημίου του Λονδίνου.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 27 June 2016 - 12:32:32 UTC