Browse through our Collection of Directories for Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-06-29

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κυρ. Μητσοτάκης από Βρυξέλλες: Ατυχής απόφαση το Brexit, αλλά πρέπει να τη σεβαστούμε
  • [02] Κατατέθηκε στη Βουλή η σύμβαση παραχώρησης του ΟΛΠ - Τι προβλέπει
  • [03] Αυγή: Η εφημερίδα έχει μόνο ένα δάνειο από την ΕΤΕ που εξυπηρετείται κανονικά και ανελλιπώς
  • [04] Π. Μοσκοβισί: Η Ελλάδα δεν είναι πρόβλημα για την ευρωζώνη, είναι «κεφάλαιο»
  • [05] Ο Ομπάμα πιθανόν να διαπραγματευτεί εμπορικές συμφωνίες ξεχωριστά με ΕΕ και Βρετανία
  • [06] Δεν υπάρχει λόγος να σταματήσουν οι διαβουλεύσεις για τη συμφωνία TTIP μετά το Brexit, δηλώνει η Μέρκελ
  • [07] Η νεροποντή έσβησε τη φωτιά στα Δερβενοχώρια
  • [08] Καμία διαπραγμάτευση με το Λονδίνο μέχρι την εκκίνηση της εξόδου από την ΕΕ
  • [09] Επανέρχονται οι πτήσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κωνσταντινούπολης
  • [10] Τέσσερα νέα μέλη εκλέγονται στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ
  • [11] Ολάντ: Εάν η Βρετανία δεν θέλει ελεύθερη διακίνηση, δεν θα έχει πρόσβαση στην αγορά της ΕΕ
  • [12] O Λευκός Οίκος καταδικάζει τη νέα επίθεση στην Τουρκία
  • [13] Στους 36 οι νεκροί από την τριπλή επίθεση στο αεροδρόμιο Ατατούρκ

  • [01] Κυρ. Μητσοτάκης από Βρυξέλλες: Ατυχής απόφαση το Brexit, αλλά πρέπει να τη σεβαστούμε

    «Ατυχή» χαρακτήρισε την απόφαση εξόδου της Μ. Βρετανίας από την ΕΕ ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, προσερχόμενος στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος την Τρίτη στις Βρυξέλλες, τονίζοντας ότι η απόφαση του βρετανικού λαού πρέπει να γίνει σεβαστή.

    «Αυτές είναι στιγμές δοκιμασίας για την ΕΕ», δήλωσε ο Κ. Μητσοτάκης. «Η απόφαση εξόδου από την ΕΕ ήταν ατυχής αλλά πρέπει να τη σεβαστούμε», ανέφερε στη συνέχεια και τόνισε ότι εναπόκειται στη βρετανική κυβέρνηση να πάρει την απόφαση για να ξεκινήσει η διαδικασία αποχώρησης της χώρας από την ΕΕ.

    Συνεχίζοντας, ο Κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι το βέβαιο είναι πως με το δημοψήφισμα φάνηκε ότι υπάρχει μια αυξανόμενη ανησυχία στους Ευρωπαίους πολίτες που νιώθουν εκτεθειμένοι στις δυνάμεις της παγκοσμιοποίησης και απειλούμενοι από τη μείωση των εισοδημάτων τους. Όπως είπε, είναι υποχρέωση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (EPP) να αντιμετωπίσει αυτές τις ανησυχίες γιατί είναι προβληματισμοί «απόλυτα θεμιτοί».

    Διαβάστε επίσης:

    Συνάντηση του K. Mητσοτάκη με τον πρωθυπουργό της Ιρλανδίας Έντα Κένυ

    [02] Κατατέθηκε στη Βουλή η σύμβαση παραχώρησης του ΟΛΠ - Τι προβλέπει

    Τη διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων στον ΟΛΠ, με δικαίωμα μετάταξής τους με την ίδια σχέση εργασίας σε υπηρεσίες, φορείς ή νομικά πρόσωπα του δημοσίου και του ευρύτερου δημοσίου τομέα, υποχρεωτικές επενδύσεις από τον παραχωρησιούχο, αλλά και αύξηση του ετήσιου ανταλλάγματος παραχώρησης από το 2% που είναι σήμερα στο 3,5%, προβλέπει η αναθεωρημένη σύμβαση παραχώρησης που κατέθηκε το βράδυ της Τρίτης στη Βουλή και αναμένεται να έχει ψηφισθεί έως την Πέμπτη, προκειμένου στη συνέχεια να αναλάβει τη διαχείριση του λιμανιού του Πειραιά η κινεζική COSCO, μετά και την πρόσφατη υπογραφή της συμφωνίας από την κινεζική εταιρεία για την απόκτηση του 67% συνολικά των μετοχών της επιχείρησης.

    Στο άρθρο 7 και στα οικεία παραρτήματα της αναθεωρημένης σύμβασης παραχώρησης προβλέπεται πρόγραμμα υποχρεωτικών επενδύσεων σε όλους τους τομείς δραστηριότητας του λιμανιού, προϋπολογισμού 350 εκατ.ευρώ κατά την πρώτη πενταετή επενδυτική περίοδο και 50 εκατ. ευρώ στη δεύτερη πενταετή επενδυτική περίοδο.

    Στη σύμβαση επίσης ορίζονται οι όροι χρήσης και εκμετάλλευσης της γης των κτισμάτων και της υποδομής της χερσαίας ζώνης του λιμανιού, αλλά και το ποσοσό του ετήσιου ανταλλάγματος προς το κράτος.

    Αρχικά θα μεταταβιβαστεί το 51% των μετοχών του ΟΛΠ και στη συνέχεια εφόσον πληρωθούν οι αναβλητικές αιρέσεις το υπόλοιπο 16%.

    Επίσης, εξαιρούνται από τη σύμβαση παραχώρησης η ζώνη των λιπασμάτων στη Δραπετσώνα, ενώ προστατεύονται πολλές περιοχές και αρχαιολογικοί χώροι της χερσονήσου της Κυνοσούρας. Εξάλλου διασφαλίζονται κρίσιμες εγκαταστάσεις του λιμενικού σώματος.

    Ιδιαίτερη μνεία γίνεται στο άρθρο 10Α, σύμφωνα με το οποίο διατηρείται σε ισχύ ο υφιστάμενος κανονισμός προσωπικού των εργαζομένων της ΟΛΠ ΑΕ, ενώ η αντικατάστασή του από το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού γίνεται σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις και δεν επιτρέπεται οποιαδήποτε παρέκλιση.

    Με τον τρόπο αυτό διασφαλίζεται ο απαρέγκλιτος σεβασμός στο δικαίωμα των συνδικαλιστικών ενώσεων να συμμετέχουν σε διαδικασία αντικατάστασης του εν λόγω κανονισμού και να αποφευχθούν μονομερείς αποφάσεις εκ μέρους του παραχωρησιούχου.

    Εξάλλου με την ολοκλήρωση της διαδικασίας κύρωσης της σύμβασης δεν επιτρέπεται με κανέναν τρόπο η αιφνίδια και μονομερής ανατροπή των εργασιακών σχέσεων και ο πραχωρησιούχος δεν δικαιούται μονομερώς να μετατρέψει συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας σε συμβάσεις έργου ή να μειώσει μισθούς και να απολύσει εργαζόμενους χωρίς να τηρήσει την προβλεπόμενη από τον υφιστάμενο γενικό κανονισμό προσωπικού διαδικασία.

    Ο συντελεστής υπολογισμού του ανταλλάγματος παραχώρησης, επίσης, αυξάνεται από τον ισχύοντα σήμερα 2% σε 3,5%.

    Αναφορικά με τις μετατάξεις του προσωπικού σε ΟΛΠ και ΟΛΘ, σύμφωνα με το άρθρο 11, επιτρέπεται στους εργαζόμενους να υποβάλουν αίτηση εντός προθεσμίας, που για το προσωπικό του ΟΛΠ λήγει στις 30 Ιουνίου του 2017 και για το προσωπικό του ΟΛΘ στις 30 Ιουνίου 2018.

    Επίσης, με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Ναυτιλίας μπορεί να ορίζεται ανώτατος αριθμός προσωπικού της κάθε εταιρείας που επιτρέπεται να μεταταγεί κατά παρέκκλιση των κείμενων διατάξεων.

    Η αναθεωρημένη σύμβαση παραχώρησης υπογράφηκε στις 24 Ιουνίου 2016 από τους υπουργούς Οικονομικών και Ναυτιλίας και τον ΟΛΠ, ενώ στις 10 Ιουνίου εγκρίθηκε από τη γενική συνέλευση των μετόχων του Οργανισμού.

    Η νέα αναθεωρημένη σύμβαση παραχώρησης θα συζητηθεί σήμεραστην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, ενώ την Πέμπτη θα εισαχθεί στην Ολομέλεια προς ψήφιση.

    [03] Αυγή: Η εφημερίδα έχει μόνο ένα δάνειο από την ΕΤΕ που εξυπηρετείται κανονικά και ανελλιπώς

    «Η Αυγή έχει μόνο ένα δάνειο από την ΕΤΕ εδώ και 8 χρόνια, που εξυπηρετείται κανονικά και ανελλιπώς» γράφει την Τρίτη στην ηλεκτρονική της έκδοση η εφημερίδα της Αριστεράς, απαντώντας σε σχετική ερώτηση που έθεσε ο βουλευτής της ΝΔ, Νότης Μηταράκης κατά τη συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για τα τραπεζικά δάνεια σε κόμματα.

    Ο κ. Μηταράκης ρώτησε τον διευθύνοντα σύμβουλο της Εθνικής Τράπεζας, κ. Φραγκιαδάκη, τι γνωρίζει για την κυπριακή off shore που βρίσκεται στο μετοχικό κεφάλαιο της Αυγής και τι σχέση έχει αυτή με το δάνειο των 900.000 ευρώ.

    Στην ανακοίνωση της Αυγής τονίζεται ότι «η ιστορική εφημερίδα της Αριστεράς έχει μόνο ένα δάνειο από την ΕΤΕ εδώ και 8 χρόνια, που εξυπηρετείται κανονικά και ανελλιπώς, με συνέπεια από 1,3 εκατομμύρια περίπου να έχει μειωθεί στις 900.000 ευρώ. Το 2014 η πολυμετοχική εταιρεία Αυγή προχώρησε σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, στην οποία συμμετείχαν μέσω δημόσιας εγγραφής εκατοντάδες φυσικά και ελάχιστα νομικά πρόσωπα. Σ' αυτή την αύξηση συμμετείχε και μία εταιρεία κυπριακών συμφερόντων, η οποία αγόρασε 16.500 μετοχές, ονομαστικής αξίας 3 ευρώ εκάστη. Η εταιρεία αυτή ουδεμία σχέση έχει με την ΕΤΕ, με το δάνειο των 900.000 ευρώ, ή με "εγγύηση" για κάτι άλλο».

    [04] Π. Μοσκοβισί: Η Ελλάδα δεν είναι πρόβλημα για την ευρωζώνη, είναι «κεφάλαιο»

    Θερμά λόγια για την Ελλάδα και για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας είπε ο επίτροπος Νομισματικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος δήλωσε ότι θα επισκεφθεί τη χώρα μας εντός του Ιουλίου.

    «Η ολοκλήρωση της τελευταίας αξιολόγησης ήταν ένα πολύ σημαντικό βήμα για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης. Έγινε η εκταμίευση της δόσης δίνοντας οξυγόνο στην οικονομία. Ναι, εμπιστεύομαι την Ελλάδα», σημείωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος μιλώντας σε αποστολή Ελλήνων δημοσιογράφων στις Βρυξέλλες.

    Μάλιστα, σε αντιδιαστολή με το πρόβλημα του Brexit που έχει προκαλέσει τεράστια αναταραχή στην Ευρώπη και θα είναι κορυφαίο στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες, ο κ. Μοσκοβισί τόνισε: «Η Ελλάδα δεν είναι πρόβλημα για την ευρωζώνη, είναι "κεφάλαιο"».

    Αναφερόμενος στην επίπονη διαδικασία για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, ο κ. Μοσκοβισί δήλωσε ότι ο ρόλος της Κομισιόν ήταν «κλειδί». «Εγώ και ο Πρόεδρος Γιούνκερ», υπογράμμισε, «δεν αποδεχθήκαμε ποτέ την ιδέα του Grexit, στηρίξαμε την Ελλάδα και συνεχίζουμε να διατηρούμε την ίδια θέση».

    Παράλληλα, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος επανέλαβε πολλές φορές ότι το πρόγραμμα που συμφωνήθηκε με την Αθήνα «πρέπει να εφαρμοσστεί». Κανείς δεν θέλει αλλαγές στο πρόγραμμα, είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι το 3,5% του προβλεπόμενου πλεονάσματος μπορεί να επιτευχθεί με την τήρηση του προγράμματος και εξέφρασε αισιοδοξία ότι εντός του 2016 θα υπάρξει ανάπτυξη η οποία θα επιταχυνθεί την επόμενη χρονιά.

    Ερωτηθείς πού στηρίζει την αισιοδοξία του, απάντησε «στις μεταρρυθμίσεις και στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης». Μάλιστα, μίλησε για «εποικοδομητική συνεργασία» με τον Έλληνα πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών.

    Ο επίτροπος Μοσκοβισί ενημέρωσε την ομάδα των Ελλήνων δημοσιογράφων-στην οποία συμμετέχει και το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων- και για το θέμα του Brexit που προέκυψε από το βρετανικό δημοψήφισμα. Είπε ότι είναι «θλιβερό» μια χώρα όπως η Μ. Βρετανία να είναι διχασμένη-έχω στο μυαλό μου το Λονδίνο και τη Σκοτία ανέφερε χαρακτηριστικά και προσέθεσε ότι «έχουμε υποχρέωση να επανενώσουμε την Ευρώπη», να οικοδομήσουμε μια «καλύτερη και ισχυρότερη Ευρώπη». Στο ερώτημα με ποιες πολιτικές, απάντησε με πολιτικές win-win, να προστατεύσουμε αυτούς που ένιωσαν χαμένοι από την παγκοσμιοποίηση, με επενδύσεις, με περισσότερη δημοκρατία, με ισχυροποίηση της ευρωζώνης. «Είμαστε προσηλωμένοι στην ακεραιότητα της ευρωζώνης», τόνισε.

    Σε ερώτηση του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων για τα αίτια του Brexit, απάντησε ότι πάντα το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν αποστασιοποιημένο, ενδιαφερόταν για τη λιγότερη δυνατή ένωση και κυρίως για την ενιαία αγορά, ότι στην προεκλογική εκστρατεία που έγινε κανείς δεν υπερασπίστηκε σοβαρά την Ευρωπαϊκή Ένωση και τέλος γιατί κάποιοι ένιωσαν χαμένοι από την παγκοσμιοποιημένη οικονομία και κοινωνία.

    Ειδικότερα στην ερώτηση αν η Γαλλία νιώθει πιο μόνη τώρα απέναντι στη Γερμανία, απάντησε ότι η Γαλλία δεν είναι απέναντι αλλά συνεργάζεται με τη Γερμανία, με την οποία θα οικοδομήσουν μαζί τη νέα Ευρώπη.

    Η αποστολή των Ελλήνων δημοσιογράφων εντάσσεται σε σεμινάριο που έχει οργανώσει η αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα μαζί με την ολλανδική πρεσβεία στην Ελλάδα και περιλαμβάνει σειρά ενημερωτικών επαφών στις Βρυξέλλες και τη Χάγη, με αφορμή την ολοκλήρωση της ολλανδικής προεδρίας στην ΕΕ.

    [05] Ο Ομπάμα πιθανόν να διαπραγματευτεί εμπορικές συμφωνίες ξεχωριστά με ΕΕ και Βρετανία

    Ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα πιθανόν να προσπαθήσει να διαπραγματευτεί συγχρόνως μια διμερή εμπορική συμφωνία με τη Βρετανία καθώς και μια πολυμερή εμπορική συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά το δημοψήφισμα Brexit, είπε ο υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι χθες.

    "Νομίζω ότι δεδομένου του τί έχει συμβεί, ο πρόεδρος θα προσπαθήσει να κάνει και τα δύο συγχρόνως. Ξέρει πώς να χειρίζεται πολλά μαζί", τόνισε ο Κέρι σε συνέδριο στο Άσπεν της πολιτείας Κολοράντο. Ο Κέρι είχε ερωτηθεί για δηλώσεις του Ομπάμα τον Απρίλιο, σύμφωνα με τις οποίες εαν η Βρετανία αποφάσιζε να αποχωρήσει από την ΕΕ, οι ΗΠΑ θα εστιαστούν στην συμφωνία ελεύθερου εμπορίου TTIP (Διατλαντική εταιρική σχέση συναλλαγών και επενδύσεων), και η Βρετανία "θα βρεθεί τελευταία στην ουρά".

    [06] Δεν υπάρχει λόγος να σταματήσουν οι διαβουλεύσεις για τη συμφωνία TTIP μετά το Brexit, δηλώνει η Μέρκελ

    Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ είπε χθες ότι δεν βλέπει κανέναν λόγο να σταματήσουν οι διαπραγματεύσεις για την συμφωνία ελεύθερου εμπορίου TTIP (Διατλαντική εταιρική σχέση συναλλαγών και επενδύσεων) μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Πολιτειών, παρά το Brexit.

    "Δεν υπάρχει κανείς που να είπε ότι θα πρέπει να σταματήσουμε τις συνομιλίες, συμπεριλαμβανόμενης και της Μεγάλης Βρετανίας", τόνισε η Μέρκελ, προσθέτοντας, "Υπήρξε ξεκάθαρη εντολή να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις".

    "Υπάρχουν μερικοί εδώ που λένε ότι λόγω της αποχώρησης της Βρετανίας δεν θα πρέπει να κυνηγήσουμε το θέμα γιατί ένας από τους υποστηρικτές της συμφωνίας έχει φύγει", είπε. "Νομίζω ότι αυτή είναι λάθος τακτική. Είτε τη θέλουμε (τη συμφωνία) και ολοκληρώνουμε τις συνομιλίες, είτε δεν τη θέλουμε. Για μένα δεν είναι λόγος αυτός να σταματήσουμε τις συνομιλίες", πρόσθεσε.

    [07] Η νεροποντή έσβησε τη φωτιά στα Δερβενοχώρια

    Υπό έλεγχο είναι από τις 22:00 η πυρκαγιά, που κατέκαιε σήμερα και τις προηγούμενες ημέρες τα Δερβενοχώρια.

    Στην θετική εξέλιξη, συνέβαλε καθοριστικά η δυνατή νεροποντή που είχε πέσει νωρίτερα. Ωστόσο, οι δυνάμεις πυρόσβεσης παραμένουν στην περιοχή για την ολοσχερή κατάσβεσή της και τυχούσες αναζωπυρώσεις.

    [08] Καμία διαπραγμάτευση με το Λονδίνο μέχρι την εκκίνηση της εξόδου από την ΕΕ

    Την κοινή θέση των θεσμών και των Ευρωπαίων ηγετών ότι δεν θα υπάρξει καμία διαπραγμάτευση με το Λονδίνο πριν από την επίσημη κοινοποίηση από τη βρετανική κυβέρνηση της πρόθεσης εξόδου από την ΕΕ, εξέφρασαν οι τρεις πρόεδροι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντ. Τουσκ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και του προεδρεύοντος του Συμβουλίου της ΕΕ Μαρκ Ρούτε.

    Ειδικότερα, ο πρόεδρος Τουσκ τόνισε πως παρόλο που χρειάζεται κάποιος χρόνος να «καταλαγιάσει η σκόνη» στο Ην. Βασίλειο, o Ντ. Κάμερον θα πάρει ένα «ξεκάθαρο» μήνυμα μαζί του, ότι ο επόμενος πρωθυπουργός θα πρέπει να ξεκαθαρίσει τη θέση του το «συντομότερο δυνατό». Επίσης, αναφερόμενος στην παρουσίαση του προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι για τις οικονομικές επιπτώσεις ενός Brexit, ο Τουσκ σημείωσε πως θα είναι «σημαντικές» για τη Βρετανία με ενδεχόμενη επίδραση και στην παγκόσμια οικονομία. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, υπογράμμισε πάντως πως οι συνέπειες θα είναι μικρότερες από αυτό που είχε αρχικά προβλεφθεί.

    Ιδιαιτέρως αιχμηρός ήταν ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ απέναντι στον Βρετανό πρωθυπουργό. «Δεν καταλαβαίνω πως κάποιος που υποστηρίζει μια έξοδο, δεν έχει σχέδιο», δήλωσε χαρακτηριστικά. Επιπλέον, προειδοποίησε πως η διαδικασία «δεν θα πάρει μήνες», καθώς εάν ο νέος πρωθυπουργός είναι από το στρατόπεδο του Bremain θα ενεργοποιηθεί η διαδικασία σε δύο βδομάδες και εάν είναι από το Brexit την επόμενη μέρα. O πρόεδρος της Επιτροπής σημείωσε επίσης πως ο Βρετανός πρωθυπουργός εξέφρασε την άποψη ότι αυτό που οδήγησε στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είναι το μεταναστευτικό. «Δε συμφωνώ. Η εντύπωσή μου είναι ότι όταν για χρόνια λες ότι τα πράγματα είναι λάθος στην ΕΕ και κατηγορείς τις Βρυξέλλες κάθε μέρα, δεν θα πρέπει να εκπλαγείς αν οι ψηφοφόροι σε πιστέψουν» υπογράμμισε.

    Εξάλλου, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντζι εξέφρασε την ανησυχία του για πιθανές επιπτώσεις του Brexit στις ιταλικές τράπεζες, ανέφερε πως ο ίδιος τον διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος για καμία τράπεζα, ωστόσο, η Επιτροπή θα κάνει τα πάντα για να προστατέψει τον τραπεζικό τομέα.

    Τέλος, ο Μαρκ Ρούτε δήλωσε «απογοητευμένος» από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, ωστόσο τόνισε πως οι διαπραγματεύσεις οι οποίες αναμένονται «χρονοβόρες» πρέπει να διεξαχθούν σε «φιλικό κλίμα». Επίσης, ανέφερε πως αύριο οι 27 Ευρωπαίοι ηγέτες θα συζητήσουν την επόμενη ημέρα της Ευρώπης, όχι μόνο σε ό,τι αφορά τη μελλοντική σχέση με το Λονδίνο, αλλά και σε ό,τι αφορά τις επιπτώσεις από την άνοδο του ευρωσκεπτικισμού και σε άλλες χώρες. «Η ευρωπαϊκή συνεργασία πρέπει να δίνει συγκεκριμένα και σημαντικά αποτελέσματα, να δίνει λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες» επισήμανε ο Ολλανδός πρωθυπουργός.

    [09] Επανέρχονται οι πτήσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κωνσταντινούπολης

    Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (FAA) ήρε την απαγόρευση που είχε επιβάλλει νωρίτερα χθες για πτήσεις μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και του αεροδρομίου Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης, μετά από επιθέσεις από βομβιστές αυτοκτονίας εκεί.

    [10] Τέσσερα νέα μέλη εκλέγονται στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

    Η Σουηδία, το Καζακστάν, η Αιθιοπία και η Βολιβία εκλέχθηκαν μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών χθες για το διάστημα 2017-2018, αλλά θα υπάρξει και άλλη ψηφοφορία για να αποφασιστεί ποιά από δύο χώρες, η Ιταλία ή η Ολλανδία, θα κερδίσει την υπολειπόμενη θέση.Μετά από τρεις γύρους εκλογών από την Γενική Συνέλευση (193 μέλη), η Ολλανδία κέρδισε 96 ψήφους ενώ η Ιταλία 94. Σύμφωνα με τους κανονισμούς, μια χώρα χρειάζεται πάνω από τα δύο τρίτα του συνόλου των ψήφων της Γενικής Συνέλευσης για να εκλεχθεί.

    Η Γενική Συνέλευση επέλεξε στον πρώτο γύρο την Σουηδία με 134 ψήφους υπέρ, την Αιθιοπία με 185 και την Βολιβία με 183. Το Καζακστάν κέρδισε την Ταϊλάνδη στοω δεύτερο γύρο, με 138 ψήφους.Τα νέα μέλη θα αντικαταστήσουν την Ανγκόλα, την Μαλαισία, τη Νέα Ζηλανδία, την Ισπανία και τη Βενεζουέλα από την 1η Ιανουαρίου 2017.

    [11] Ολάντ: Εάν η Βρετανία δεν θέλει ελεύθερη διακίνηση, δεν θα έχει πρόσβαση στην αγορά της ΕΕ

    Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ προειδοποίησε την Βρετανία ότι θα χάσει την πρόσβαση στην ενοποιημένη αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και ότι το Λονδίνο δεν θα μπορέσει πια να λειτουργεί ως κέντρο διεκπεραίωσης για το ευρώ, εάν το Ηνωμένο Βασίλειο διακόψει την ελεύθερη μετακίνηση εργατικού δυναμικού από την Ευρώπη προς αυτήν.

    Μετά την αναφορά του Βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον στο συμβούλιο κορυφής της ΕΕ για το δημοψήφισμα της περασμένης Πέμπτης που κατέληξε στην απόφαση εξόδου της χώρας από την ΕΕ, ο Ολάντ τόνισε πως η πρόσβαση της Βρετανίας στην ενιαία αγορά εξαρτάται από τις λεγόμενες τέσσερις ελευθερίες διακίνησης - αγαθών, κεφαλαίων, εργατικού δυναμικού και υπηρεσιών.

    "Εάν δεν θέλουν ελεύθερη διακίνηση, δεν θα έχουν πρόσβαση στην εσωτερική αγορά", είπε σε συνέντευξη τύπου ο Γάλλος πρόεδρος.

    [12] O Λευκός Οίκος καταδικάζει τη νέα επίθεση στην Τουρκία

    Ο Λευκός Οίκος εξέδωσε ανακοίνωση χθες με την οποία καταδικάζει "με τον πιό έντονο δυνατό τρόπο" την επίθεση στο αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης, και στην οποία δηλώνει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν σταθερές στην υποστήριξή τους της Τουρκίας.

    [13] Στους 36 οι νεκροί από την τριπλή επίθεση στο αεροδρόμιο Ατατούρκ

    Κατά την τρομοκρατική επίθεση στο αεροδρόμιο Ατατούρκ Κωνσταντινούπολης σκοτώθηκαν 36 άτομα, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ, ο οποίος σημείωσε πως εκτός από τους 36 νεκρούς, νεκροί είναι και τρεις δράστες που ήταν ζωσμένοι με εκρηκτικά.

    Σε δηλώσεις που έκανε στο αεροδρόμιο Ατατούρκ, ο Γιλντιρίμ είπε πως η επίθεση έγινε στις 21.22 το βράδυ. Σημείωσε ότι «έχει σημασία το γεγονός ότι η αποτρόπαια επίθεση έγινε σε μια περίοδο κατά την οποία δίνουμε, σε μεγάλο βαθμό με επιτυχία, αγώνα εναντίον της αποσχιστικής τρομοκρατίας και επίσης σε μια περίοδο που αρχίζει η ομαλοποίηση των σχέσεών μας με τους γείτονες μας».

    Ο Γιλντιρίμ είπε πως «οι ενδείξεις δείχνουν ότι πρόκειται για την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος».

    «Η τρομοκρατία είναι μία παγκόσμια απειλή που απειλεί όλες τις χώρες και όλα τα έθνη και πρέπει να αντιμετωπιστεί με παγκόσμια συνεργασία» είπε π Τούρκος πρωθυπουργός, ο οποίος ανακοίνωσε επίσης ότι «από τις 02.02 έχει ομαλοποιηθεί η κυκλοφορία στο αεροδρόμιο Ατατούρκ».

    Νωρίτερα είχε ανακοινωθεί ότι έχουν ακυρωθεί όλες οι πτήσεις από και προς το αεροδρόμιο.

    Επίσης νωρίτερα,ο υπουργός Δικαιοσύνης της Τουρκίας Μπεκίρ Μποζντάγ είχε αναφέρει πως οι τραυματίες ήταν147.

    Αυτόπτης μάρτυρας, μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι CNN Turk, είπε πως δύο δράστες επιχείρησαν να περάσουν από το σημείο ελέγχου των διεθνών πτήσεων. Ακολούθησαν πυροβολισμοί και η έκρηξη.

    Σημειώνεται ότι το τουρκικό ραδιοτηλεοπτικό συμβούλιο επέβαλε απαγόρευση μετάδοσης πληροφοριών πέραν των επίσημων.

    Στις υπό εξέλιξη συζητήσεις που έχουν ήδη ξεκινήσει στα τηλεοπτικά κανάλια γύρω από την οργάνωση που πραγματοποίησε την επίθεση, ως συνήθως, ακούγεται το Ισλαμικό Κράτος και το ΡΚΚ.

    Ο υπουργός Δικαιοσύνης Μπεκίρ Μποζντάγ στις δηλώσεις που έκανε νωρίτερα, είπε πως υπάρχουν κάποια δεδομένα σχετικά με την τρομοκρατική οργάνωση στην οποία ανήκει ο δράστης, αλλά "προς το παρόν δεν είναι ξεκάθαρα».

    Όπως μετέδωσε δημοσιογράφος του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου NBC News επικαλούμενος αυτόπτη μάρτυρα ένας αστυνομικός πάλεψε με έναν από τους βομβιστές αυτοκτονίας στο αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούποληςρίχνοντάς τον στο έδαφος, προτού εκείνος πυροδοτήσει τον εκρηκτικό μηχανισμό του.

    Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συναντήθηκε στο προεδρικό μέγαρο με τον πρωθυπουργό και τον επικεφαλής των ένοπλων δυνάμεων, μετά την έκρηξη στο Διεθνές Αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης.

    Διαβάστε επίσης: O Λευκός Οίκος καταδικάζει τη νέα επίθεση στην Τουρκία

    Βολές Ερντογάν κατά της Δύσης μετά τις επιθέσεις στο αεροδρόμιο Ατατούρκ

    Το Ισλαμικό Κράτος δείχνουν τουρκικά ΜΜΕ ως υπεύθυνο της επίθεσης στο αεροδρόμιο Ατατούρκ

    Ανεστάλησαν οι πτήσεις στο αεροδρόμιο Ατατούρκ μετά την επίθεση με τους 10 νεκρούς

    Η τουρκική αστυνομία εκκενώνει το αεροδρόμιο Ατατούρκ μετά την επίθεση

    Αποτροπιασμό και καταδίκη του ΥΠΕΞ για το τρομοκρατικό χτύπημα στην Κωνσταντινούπολη


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 29 June 2016 - 4:32:26 UTC