Read about The Loizidou vs Turkey Case of the European Court of Human Rights (18 December, 1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 9 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-06-29

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στ. Θεοδωράκης: Ο κ. Τσίπρας έχει στόχο «κούτσα- κούτσα» να παραμείνει όσο το δυνατό περισσότερο στην εξουσία
  • [02] Συνάντηση Τσακαλώτου με αντιπροσωπεία μελών της Επιτροπής Προϋπολογισμού της γερμανικής Βουλής
  • [03] Μέρκελ: Να μην σταματήσουν οι διαβουλεύσεις για τη συμφωνία TTIP μετά το Brexit
  • [04] Διαμαρτυρία εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία, έξω από το υπουργέιο Υγείας
  • [05] Θανάσιμος τραυματισμός άνδρα που παρασύρθηκε από νταλίκα στην ΠΑΘΕ
  • [06] Συνάντηση του Ζ. Κ. Γιούνκερ με την πρωθυπουργό της Σκωτίας, το απόγευμα
  • [07] Άλλο ένα χτύπημα στη «βαριά» βιομηχανία της, τον τουρισμό, δέχθηκε η Τουρκία
  • [08] Συνεδριάζουν οι «27» της Ευρώπης για να προετοιμάσουν την μετά το Brexit εποχή

  • [01] Στ. Θεοδωράκης: Ο κ. Τσίπρας έχει στόχο «κούτσα- κούτσα» να παραμείνει όσο το δυνατό περισσότερο στην εξουσία

    Στην εκτίμηση ότι ο πρωθυπουργός δεν σκοπεύει να κάνει εκλογές, προέβη ο επικεφαλής του Ποταμιού Στ. Θεοδωράκης, αποσυνδέοντας ουσιαστικά την αλλαγή του εκλογικού νόμου, από σενάρια πρόωρων εκλογών. Ο κ. Θεοδωράκης, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, υποστήριξε πως ο κ. Τσίπρας έχει στόχο "κούτσα- κούτσα" να παραμείνει όσο το δυνατό περισσότερο στην εξουσία, για να δημιουργήσει τους δικούς του μηχανισμούς. Επανέλαβε τις θέσεις του για τον εκλογικό νόμο, ενώ σημείωσε πως εκτός από την παράλληλη συζήτηση για το Σύνταγμα θα πρέπει να γίνει και συζήτηση για τον Αρμαγεδδώνα που πλήττει την κοινωνία.

    Σε ό,τι αφορά τις συνεργασίες ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να μετακομίσει στο ψηφοδέλτιο κανενός άλλου κόμματος και πρότεινε να δημιουργηθεί ένας δυνατός τρίτος πόλος απέναντι στην Αριστερά και στη Δεξιά. Πρέπει να αφήσουμε πίσω τα οργανωτίστικα θέματα είπε και πρότεινε να εκλεγεί από τον λαό, με πάνω από 200.000 ψήφους, αρχηγός που θα έχει καταθέσει την πλατφόρμα και στη συνέχεια να αναλάβει μέσω Συνεδρίου να οργανώσει έναν νέο φορέα. Οι άλλοι υποψήφιοι θα πρέπει να ακολουθήσουν και να στηρίξουν ή να αποσυρθούν από την πολιτική, ξεκαθάρισε

    [02] Συνάντηση Τσακαλώτου με αντιπροσωπεία μελών της Επιτροπής Προϋπολογισμού της γερμανικής Βουλής

    Αντιπροσωπεία βουλευτών, μέλη της Επιτροπής Προϋπολογισμού της γερμανικής Βουλής, θα δεχθεί σήμερα στις 14.00 στο υπουργείο Οικονομικών, ο υπουργός Ευκλείδης Τσακαλώτος.

    Η επταμελής αντιπροσωπεία αποτελείται από τους/τις Bernhard Daldrup (SPD), Fritz Guentzler (CDU/CSU), Anja Karliczek (CDU/CSU), Lisa Paus (B?NDNIS 90/DIE GR?NEN) Antje Tillmann (CDU/CSU), Axel Troost (Die Linke) Manfred Zoellmer (SPD).

    [03] Μέρκελ: Να μην σταματήσουν οι διαβουλεύσεις για τη συμφωνία TTIP μετά το Brexit

    Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ είπε χθες ότι δεν βλέπει κανέναν λόγο να σταματήσουν οι διαπραγματεύσεις για την συμφωνία ελεύθερου εμπορίου TTIP (Διατλαντική εταιρική σχέση συναλλαγών και επενδύσεων) μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Πολιτειών, παρά το Brexit.

    "Δεν υπάρχει κανείς που να είπε ότι θα πρέπει να σταματήσουμε τις συνομιλίες, συμπεριλαμβανόμενης και της Μεγάλης Βρετανίας", τόνισε η Μέρκελ, προσθέτοντας, "Υπήρξε ξεκάθαρη εντολή να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις".

    "Υπάρχουν μερικοί εδώ που λένε ότι λόγω της αποχώρησης της Βρετανίας δεν θα πρέπει να κυνηγήσουμε το θέμα γιατί ένας από τους υποστηρικτές της συμφωνίας έχει φύγει", είπε. "Νομίζω ότι αυτή είναι λάθος τακτική. Είτε τη θέλουμε (τη συμφωνία) και ολοκληρώνουμε τις συνομιλίες, είτε δεν τη θέλουμε. Για μένα δεν είναι λόγος αυτός να σταματήσουμε τις συνομιλίες", πρόσθεσε.

    [04] Διαμαρτυρία εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία, έξω από το υπουργέιο Υγείας

    Με τραγούδια, χορούς, άλλοι ντυμένοι με παραδοσιακές στολές και άλλοι φορώντας τις χαρακτηριστικές ριγέ ασπρόμαυρες στολές των καταδίκων, οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία συγκεντρώθηκαν από το πρωί έξω από το υπουργείο Υγείας, στο πλαίσιο τετράωρης στάσης εργασίας (11:00-15:00), που πραγματοποιούν. Οι εργαζόμενοι έχουν αποκλείσει την είσοδο του υπουργείου Υγείας με συρματόπλεγμα, ενώ έχει διακοπεί και η κυκλοφορία στην οδό Αριστοτέλους. Διαμαρτύρονται για την υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση του ΕΣΥ, επισημαίνοντας ότι τα νοσοκομεία «έχουν βγει στη ζητιανιά για την προμήθεια υλικών και φαρμάκων», ενώ οι κενές οργανικές θέσεις στα νοσοκομεία αγγίζουν τις 30.000.

    Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) διεκδικεί «μόνιμη σταθερή εργασία για όλους, επαρκή στελέχωση και χρηματοδότηση του ΕΣΥ και της Πρόνοιας, δωρεάν Δημόσια Υγεία - Πρόνοια με καθολική πρόσβαση, απόσυρση του αντιασφαλιστικού νόμου, ένταξη στα ΒΑΕ και ανάκτηση μνημονιακών απωλειών».

    [05] Θανάσιμος τραυματισμός άνδρα που παρασύρθηκε από νταλίκα στην ΠΑΘΕ

    Θανατηφόρα παράσυρση πεζού σημειώθηκε το πρωί στην ΠΑΘΕ, λίγο μετά τα διόδια των Μαλγάρων, στο ρεύμα προς Θεσσαλονίκη.

    Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της Αστυνομίας, δύο οχήματα σταμάτησαν στην άκρη του οδοστρώματος, μεταξύ αυτών ένα φορτηγάκι που οδηγούσε άνδρας, 41 ετών. Όταν ο τελευταίος κατέβηκε από το όχημα, διερχόμενη νταλίκα τον παρέσυρε, με αποτέλεσμα να τον τραυματίσει θανάσιμα.

    Οι ακριβείς συνθήκες του δυστυχήματος ερευνώνται.

    [06] Συνάντηση του Ζ. Κ. Γιούνκερ με την πρωθυπουργό της Σκωτίας, το απόγευμα

    Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ θα δεχτεί σήμερα στις Βρυξέλλες την πρωθυπουργό της Σκωτίας, όπου η Νίκολα Στέρτζον θα υποστηρίξει τη θέση της Σκωτίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση παρά το Brexit, ανακοίνωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς μέσω Twitter.

    Η συνάντηση θα διεξαχθεί στην Επιτροπή στις 17.00 τοπική ώρα (18.00 ώρα Ελλάδας). H Στρέτζον αναμένεται επίσης να συναντηθεί σήμερα το πρωί με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.

    [07] Άλλο ένα χτύπημα στη «βαριά» βιομηχανία της, τον τουρισμό, δέχθηκε η Τουρκία

    Άλλο ένα χτύπημα στη "βαριά" βιομηχανία της, τον τουρισμό, δέχθηκε χθες η Τουρκία με την επίθεση στο αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης, που είχε ως αποτέλεσμα 36 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους και τουλάχιστον 150 να τραυματιστούν.

    Ακόμη και πριν από τα χθεσινοβραδινά γεγονότα, ωστόσο, τα στοιχεία από την τουριστική κίνηση αποτύπωναν δραματική μείωση στις αφίξεις ξένων τουριστών, με χαρακτηριστικότερη την περίπτωση των Ρώσων, που γύρισαν μαζικά την ...πλάτη στην Τουρκία, με μείωση 92% τον Μάιο. Και παρά το γεγονός ότι έως χθες πολλοί ήταν αυτοί που εξακολουθούσαν να χρησιμοποιούν το αεροδρόμιο Ατατούρκ ως ενδιάμεσο σταθμό για τα ταξίδια τους από την Ανατολή στη Δύση και αντίστροφα, τα στοιχεία των τελευταίων μηνών δείχνουν ότι όλο και λιγότεροι είναι εκείνοι που κάνουν στάση στην Τουρκία για να απολαύσουν τον πολιτισμό, τις φυσικές ομορφιές αλλά και την εξαίσια κουζίνα της.

    Κι ενώ δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου ανέλυαν, ένα μόλις 24ωρο πριν από τα χθεσινοβραδινά γεγονότα, τη θετική επίδραση που αναμενόταν να έχουν στον τομέα του τουρισμού οι διπλωματικές κινήσεις του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για βελτίωση των σχέσεων με το Ισραήλ και Ρωσία, οι επιθέσεις αυτοκτονίας στο 4ο πιο πολυσύχναστο αεροδρόμιο στην Ευρώπη και το 11ο στον κόσμο φαίνεται να δίνει ακόμη ένα βαρύ χτύπημα στις αφίξεις ξένων τουριστών στη χώρα.

    "Λόγω των περιφερειακών και διεθνών κρίσεων και εξαιτίας ορισμένων διμερών προβλημάτων με κάποιες χώρες, είδαμε την τουριστική κίνηση να είναι σε χαμηλότερα επίπεδα απ' ό,τι αναμέναμε νωρίτερα. Εκτιμούμε πως θα υπάρξει σημαντική άνοδος στα νούμερα της εγχώριας τουριστικής αγοράς χάρη στην αργία των 9 ημερών για το Αΐντ αλ-Φιτρ (γιορτή για το τέλος του Ραμαζανιού). Αναμένουμε επίσης πως ένας από τους τομείς που θα επηρεαστεί θετικά από τη βελτίωση των σχέσεών μας τόσο με τη Ρωσία όσο και με το Ισραήλ θα είναι ο τουριστικός" ανέφερε, λίγες ώρες πριν από την επίθεση, ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ.

    Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα το υπουργείο Τουρισμού της Τουρκίας, ο αριθμός των ξένων αφίξεων στη χώρα σημείωσε "βουτιά" της τάξης του 34,7% τον Μάιο σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2015 και διαμορφώθηκε σε 2,49 εκατομμύρια. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει σε σχετικό δημοσίευμά της η τουρκική εφημερίδα Hurriyet, πρόκειται για τη μεγαλύτερη μείωση από το 1990!

    Πτώση 92% στις αφίξεις από τη Ρωσία τον Μάιο

    Τον Μάιο καταγράφηκε δραματική μείωση στις αφίξεις κυρίως από τη Ρωσία αλλά και κάποιες χώρες της Δύσης, εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών για ζητήματα ασφαλείας, μετά τα τρομοκρατικά χτυπήματα των προηγούμενων μηνών, αλλά και τη διπλωματική διένεξη με τη Ρωσία, που μέχρι πρόσφατα ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη "πηγή" ξένων τουριστών για την Τουρκία.

    Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Hurriyet, ο αριθμός των Ρώσων τουριστών που επισκέφθηκαν την Τουρκία μειώθηκε κατά περίπου 92% τον Μάιο (41.004 άτομα) σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2015. Μειωμένος κατά 31,5% ήταν και ο αριθμός των αφίξεων από Γερμανία, ενώ πτώση της τάξης του 29,4% σημείωσαν οι αφίξεις από τη Βρετανία (427.000 και 219.000 άτομα αντίστοιχα).

    Δεν ήταν, ωστόσο, μόνο οι Ρώσοι, οι Γερμανοί και οι Βρετανοί που δεν "ψήφισαν" φέτος Τουρκία, αφού καταγράφηκε μείωση της τάξης του 22,9% τους πρώτους πέντε μήνες του τρέχοντος έτους στο σύνολο των αφίξεων ξένων τουριστών, σε σύγκριση με την αντίστοιχη χρονική περίοδο του 2015.

    Η εικόνα αυτή, όπως είναι φυσικό, έχει προκαλέσει έντονο προβληματισμό μεταξύ όσων ασχολούνται με τον τομέα του τουρισμού στην Τουρκία, που αναμένουν απώλειες εσόδων περίπου 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την τρέχουσα χρονιά (εκτίμηση πριν από το χθεσινό χτύπημα).

    Ο επικεφαλής της Ένωσης Τουριστικών Πρακτόρων Τουρκίας (T?RSAB), Μπασαράν Ουλουσόι, είχε εναποθέσει τις ελπίδες του στις αφίξεις Ισραηλινών τουριστών, υπενθυμίζοντας σε μία "ένεση αισιοδοξίας" ότι έφτασαν το υψηλότερο επίπεδο το 2008 (550.000 άτομα). Σε δηλώσεις του στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu εκτίμησε μάλιστα πως "με τη σταδιακή βελτίωση των σχέσεών μας με το Ισραήλ, αναμένουμε δραματική μείωση στον αριθμό των Ισραηλινών τουριστών που επισκέπτονται την Τουρκία". Ωστόσο, με δεδομένη την έμφαση που δίνουν οι Ισραηλινοί σε ζητήματα ασφαλείας, όταν ταξιδεύουν, πολλοί προβληματίζονται ήδη για το πώς θα αντιδράσουν σ' αυτό το νέο χτύπημα και, μάλιστα, στο βασικό αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης.

    Με δεδομένο δε ότι το χθεσινό χτύπημα στην Κωνσταντινούπολη, με τους 36 νεκρούς και τους τουλάχιστον 150 τραυματίες δεν είναι το πρώτο στην πόλη αυτή, απομένει να δούμε πώς θα διαμορφωθεί η τουριστική κίνηση στην Τουρκία και τι εικόνα θα παρουσιάσει το αεροδρόμιο Ατατούρκ την Τετάρτη το βράδυ, όταν αναμένεται να αποκατασταθεί πλήρως η λειτουργία του. Είχαν προηγηθεί, στις 12 Ιανουαρίου, η επίθεση αυτοκτονίας στην "καρδιά" της Κωνσταντινούπολης, το Σουλτάναχμετ, με 13 νεκρούς (όλοι ξένοι), στις 19 Μαρτίου η επίθεση αυτοκτονίας στο Πέρα, με πέντε νεκρούς και στις 7 Ιουνίου, η επίθεση με στόχο λεωφορείο που μετέφερε αστυνομικούς και είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 12 ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων 51.

    [08] Συνεδριάζουν οι «27» της Ευρώπης για να προετοιμάσουν την μετά το Brexit εποχή

    Οι ηγέτες των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης συναντώνται σήμερα στις Βρυξέλλες, για πρώτη φορά χωρίς τη Βρετανία, για να προσπαθήσουν να χαράξουν νέα πορεία σε ένα ευρωπαϊκό σχέδιο που κλονίζεται από το Brexit.

    Χθες, οι Βρυξέλλες και οι 27 χώρες δέχθηκαν να δώσουν λίγο χρόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο για να ξεκινήσει επισήμως την διαδικασία του διαζυγίου, προειδοποιώντας ότι δεν πρόκειται να περιμένουν για μήνες.

    Η καγκελάριος της Γερμανίας Αγγελα Μέρκελ προειδοποίησε επίσης τους Βρετανούς ότι η μελλοντική τους σχέση με την ΕΕ δεν θα είναι «α λα καρτ», για να μην δοθούν ιδέες σε άλλες χώρες.

    Ο Ντέιβιντ Κάμερον αποχωρεί και η πρωθυπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον έρχεται στις Βρυξέλλες για να αξιολογήσει τις πιθανότητες η Σκωτία να παραμείνει ως ανεξάρτητη οντότητα στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Επικεφαλής του Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας θα συναντηθεί το πρωί με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς και το απόγευμα με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

    «Εάν βγούμε από την Ευρώπη, αυτό θα είναι αντίθετο με τη θέλησή μας και «μη αποδεκτό δημοκρατικά», δήλωσε μαχητική η Νίκολα Στέρτζον κατά τη διάρκεια συζήτησης στο κοινοβούλιο στο Εδιμβούργο, τονίζοντας ότι οι Σκωτσέζοι ψήφισαν καθαρά (62%) υπέρ της παραμονής στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Πέντε ημέρες μετά το σοκ του Brexit, οι ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν χθες το βράδυ να δώσουν ένα περιθώριο στο Ηνωμένο Βασίλειο προειδοποιώντας ότι οι μέρες είναι μετρημένες για την έναρξη των διαδικασιών του διαζυγίου.

    Οι ευρωπαίοι ηγέτες παραδέχθηκαν ότι χρειάζεται λίγος χρόνος για να επανέλθει η ηρεμία, δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ στους δημοσιογράφους μετά το πέρας του δείπνου εργασίας χθες το βράδυ.

    Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από την πλευρά επέμεινε στο γεγονός ότι το Λονδίνο οφείλει «να εκκινήσει το συντομότερο δυνατόν την διαδικασία για τον χωρισμό.

    Το τελευταίο δείπνο

    Δεν τίθεται θέμα να ταπεινωθεί. «Θα ήταν σαν να ταπεινωνόταν ο βρετανικός λαός» είπε ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ. Εκείνος είναι ο Ντέιβιντ Κάμερον, ο άνθρωπος του Brexit, ο ηττημένος και υπό παραίτησιν βρετανός πρωθυπουργός που ήρθε στις Βρυξέλλες για να εξηγήσει την ήττα του κατά τη διάρκεια δείπνου εργασίας με τους πρώην εταίρους του.

    Σκούρο μπλε σακάκι και γραβάτα, σκοτεινιασμένο πρόσωπο, έζησε την τελευταία του ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής.

    Κατά τη διάρκεια του βραδυνού δείπνου πήρε επί μακρόν τον λόγο, «πολύ συγκινημένος», όπως είπε ο πρόεδρος της Γαλλίας που καθόταν δίπλα του, μαζί με τον πρωθυπουργό ης Σλοβενίας.

    Απέναντί του στη μεγάλη αίθουσα οι υπόλοιποι ηγέτες των 27, μαζί και ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

    «Εξήγησε τι συνέβη στη χώρα του με το δημοψήφισμα. Μίλησε για τα ψέματα που ειπώθηκαν για τους συμψηφισμούς», διηγήθηκε αργότερα ο Φρανσουά Ολάντ.

    Υπεραμύνθηκε της απόφασής του να οργανώσει δημοψήφισμα. «Φυσικά και λυπάμαι για το αποτέλεσμα, αλλά δεν λυπάμαι που οργάνωσα το δημοψήφισμα, ήταν η σωστή απόφαση», είπε ο Κάμερον.

    Ο Κάμερον απολογήθηκε ότι με το δημοψήφισμα ήθελε να πείσει τους Βρετανούς για την Ευρώπη. Χωρίς επιτυχία...

    «Αισθανόταν ότι ήταν μία ιστορική απόφαση και συναισθανόταν τις ευθύνες του». Ομως δεν υπήρχε οργή ούτε στους υπόλοιπους. «Τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στο σύνολό τους είπαν ότι ο Ντέιβιντ Κάμερον είναι αφοσιωμένος και ότι από την πλευρά του επέδειξε γενναιότητα».

    «Και επίσης ήσαν λυπημένοι», πρόσθεσε η Αγγελα Μέρκελ.

    «Οι πολιτικοί είμαστε πολύ ανθρώπινοι, άρα φαντάζομαι ότι γι΄αυτόν δεν ήταν εύκολο», δήλωσε ο Ισπανός Μαριάνο Ραχόι. «Χάσαμε ένα μέλος της οικογένειάς μας», είπα ο πρωθυπουργός της Μάλτας, ο Τζόζεφ Μουσκάτ.

    Ωστόσο, ο Ντέιβιντ Κάμερον δεν υποχώρησε καθόλου ως προς την ταχεία έναρξη της διαδικασίας του διαζυγίου, επαναλαμβάνοντας ότι θα αφήσει στον διάδοχό του στον αριθμό 10 της Ντάουνινγκ Στριτ την φροντίδα για την ενεργοποίηση του άρθρου 50 της Ευρωπαϊκής Συνθήκης.

    «Η απόφαση για την ενεργοποίηση του άρθρου 50 ανήκει στο επόμενο υπουργικό συμβούλιο, όταν θα έχει καταλήξει στους στρόχους που πρέπει να τεθούν», επανέλαβε.

    Ποιο μέλλον για την ΕΕ

    Τα βέλη των 27 και των Βρυξελλών αφορούσαν τους υποστηρικτές του Brexit. «Αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι ότι εκείνοι που ήθελαν να αποχωρήσουν είναι απολύτως ανίκανοι να μας πουν ξεκάθαρα τι θέλουν», σχολίασε ο πρόεδρος της Επιτροπής.

    Στις Βρυξέλλες ο Ντέιβιντ Κάμερον μίλησε για την «στενότερη δυνατή σχέση» ανάμεσα στο Λονδίνο και την ΕΕ όταν θα ολοκληρωθεί το διαζύγιο λέγοντας ότι οι 27 θα παραμείνουν «γείτονες, φίλοι, σύμμαχοι, εταίροι».

    Η Ευρωπαϊκή Ενωση «είναι αρκετά ισχυρή για να ξεπεράσει την έξοδο της Βρετανίας και να συνεχίσει να προχωρεί με 27 μέλη», δήλωσε η Αγγελα Μέρκελ.

    Η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία, οι τρεις ισχυρότερες χώρες από τα ιδρυτικά μέλη της Ενωσης συμφώνησαν ότι πρέπει να δοθεί «νέα ώθηση στο ευρωπαϊκό σχέδιο», χωρίς διευκρινίσεις.

    «Οι ιδρυτικές χώρες της Ενωσης δεν είναι οι μόνες που θα δώσουν ώθηση στο ευρωπαϊκό σχέδιο», έσπευσε να προειδοποιήσει ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

    Διαβάστε επίσης: Aλ. Τσίπρας: Σοκ ιστορικών διαστάσεων το Brexit


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 29 June 2016 - 8:32:22 UTC