Visit our archive of Documents on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-06-30

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ν. Βούτσης: Ο εκλογικός νόμος θα έχει ψηφιστεί έως τις 20 Ιουλίου
  • [02] Ζ. Γκάμπριελ: Η Γερμανία θα βοηθήσει την Ελλάδα να ανακάμψει
  • [03] O Σόιμπλε αξιώνει από την Κομισιόν πιο σκληρή γραμμή προς τις χώρες με ελλείμματα
  • [04] Το ΣτΕ απέρριψε την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων του Mega για τις τηλεοπτικές άδειες
  • [05] Ληστεία σε χρηματαποστολή, στην πλατεία Υμηττού
  • [06] Αφιερωμένο στο Brexit το 36ο τεύχος του «Πρακτορείου»
  • [07] Υποψήφια η Τερέζα Μέι για την πρωθυπουργία της Βρετανίας
  • [08] Διαψεύδει ο Τζ. Πιτέλα δημοσίευμα για απαξιωτική αναφορά του στον Αλ. Τσίπρα
  • [09] Η πολίτικη λύρα του Σωκράτη Σινόπουλου συναντά την τζαζ
  • [10] «Ο αγαπητικός της βοσκοπούλας» - Ένα «Φίλημα» 155 ετών χωρίς επικυρωμένο συνθέτη

  • [01] Ν. Βούτσης: Ο εκλογικός νόμος θα έχει ψηφιστεί έως τις 20 Ιουλίου

    Ο εκλογικός νόμος θα κατατεθεί τις επόμενες ημέρες και θα έχει ψηφιστεί έως τις 20 Ιουλίου, δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ.

    Ο κ. Βούτσης τόνισε ότι τα βασικά στοιχεία του νέου εκλογικού νόμου είναι η απλή αναλογική με κατάργηση του μπόνους, η ψήφος στα 17, ενώ το όριο εισαγωγής στη Βουλή θα παραμείνει στο 3%. Παράλληλα, εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι θα βρεθούν οι 200 βουλευτές που απαιτούνται, προκειμένου ο νέος εκλογικός νόμος να τεθεί άμεσα σε ισχύ. Διαβεβαίωσε, πάντως, ότι δεν τίθεται θέμα πρόωρων εκλογών.

    Ερωτηθείς για τις αυξήσεις σε φόρους, τόνισε ότι ήταν η μοναδική επιλογή για να μην μειωθούν συντάξεις και μισθοί, ενώ εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα θα μειωθεί για το 2018 στο 2%, από 3,5%. Για τα εργασιακά, υπογράμμισε ότι δεν τίθεται θέμα ομαδικών απολύσεων.

    Αναφερόμενος στο Brexit, o πρόεδρος της Βουλής σημείωσε την ανάγκη μετάβασης σε μια «πιο αλληλέγγυα Ευρώπη» και υπογράμμισε ότι πρέπει να τελειώσει η αυστηρή προτεσταντική προσέγγιση της λιτότητας στην Ευρώπη.

    Ο κ. Βούτσης ανέφερε, επίσης, ότι πρέπει να υπάρξουν δυναμικά βήματα δημοκρατικής, κοινωνικής, οικονομικής σύγκλισης, μέσα από μία πολιτική ενοποίησης. Παράλληλα, καταλόγισε σε αρκετές ευρωπαϊκές ηγεσίες ότι «εθελοτυφλούν», δημιουργώντας προβλήματα, αντί να τα επιλύουν.

    [02] Ζ. Γκάμπριελ: Η Γερμανία θα βοηθήσει την Ελλάδα να ανακάμψει

    «Η Ελλάδα πρέπει να ανακάμψει και η Γερμανία δεν θα αρνηθεί να τη βοηθήσει αν της ζητηθεί» είναι το «ισχυρό μήνυμα», σύμφωνα με τoν γερμανικό Τύπο, που μεταφέρει στην Αθήνα ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

    Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας και ηγέτης του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος (SPD) φθάνει στην Αθήνα συνοδευόμενος από περισσότερους από 40 Γερμανούς επιχειρηματίες, που ενδιαφέρονται να επενδύσουν στην Ελλάδα, όπως τονίζει το γερμανικό περιοδικό Focus. Προσθέτει, μάλιστα, ότι είναι η πρώτη επίσκεψη Γερμανού υπουργού Οικονομίας στην ελληνική πρωτεύουσα, έπειτα από πέντε χρόνια. Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των Γερμανών επενδυτών είναι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

    Όπως γράφει το γερμανικό περιοδικό, μεταξύ των επιχειρηματιών που συνοδεύουν τον κ. Γκάμπριελ είναι οι επικεφαλής: της εταιρείας Mitsubishi Hitachi με έδρα το Ντούισμπουργκ, η οποία κατασκευάζει ένα εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής στην Πτολεμαΐδα, της Hochtief, της κρατικής τράπεζας KfW, της Fraport, του τουριστικού γίγαντα TUI, της Ομοσπονδιακής Ένωσης της Γερμανικής Βιομηχανίας Τουρισμού (BTW), των φαρμακευτικών εταιριών Bayer, BASF και Boehringer Ingelheim και των εταιριών νέργειας Emerson, Nordex, Solarworld.

    'Οπως γράφει η Deutsche Welle στην ηλεκτρονική της έκδοση «τον Οκτώβριο του 2011 ο τότε Γερμανός υπουργός Οικονομίας Φίλιπ Ρέσλερ έφτασε στην Ελλάδα συνοδευόμενος από πενήντα Γερμανούς επιχειρηματίες. Ο πρώην αρχηγός του κόμματος των Φιλελευθέρων (FDP) ήθελε να ανοίξει τον δρόμο, ώστε να μπορέσουν οι επιχειρήσεις από τις δύο χώρες να βολιδοσκοπήσουν τις προοπτικές συνεργασίας. Ωστόσο, εκείνη η αναγνωριστική αποστολή έμεινε δίχως συνέχεια. Σχεδόν πέντε χρόνια αργότερα ένας Γερμανός υπουργός Οικονομίας ταξιδεύει και πάλι προς την Ελλάδα μαζί με μία μεγάλη αντιπροσωπεία. Αυτή τη φορά, ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ στοχεύει να τα καταφέρει καλύτερα από τον προκάτοχό του».

    Ο Γκάμπριελ συνοδεύεται μόνο από εκπροσώπους των γερμανικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται ήδη στην Ελλάδα. Ανάμεσά τους, η Mitsubishi Hitachi Powers Systems από το Ντούιζμπουργκ, η οποία κατασκευάζει ένα εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από άνθρακα στην Πτολεμαΐδα, αλλά και η κοινοπραξία που έχει φτιάξει τον αερολιμένα Αθηνών, καθώς και πολλούς αυτοκινητόδρομους στην Ελλάδα. Επίσης, η κρατική γερμανική τράπεζα KfW, η οποία έχει διαθέσει 100 εκατομμύρια ευρώ στο Ελληνικό Αναπτυξιακό Ταμείο και ο όμιλος τραπεζών ProCredit, ο οποίος έχει ανοίξει υποκαταστήματα στην βόρεια Ελλάδα. Εκπροσωπούνται, επίσης, η Fraport, η οποία διαχειρίζεται 12 περιφερειακά αεροδρόμια, η ταξιδιωτική εταιρεία TUI, ο Ομοσπονδιακός Σύλλογος Τουριστικής Οικονομίας της Γερμανίας (BTW) καθώς και οι βιομηχανίες χημικών και φαρμακοβιομηχανίες Bayer, BASF και Boehringer Ingelheim.

    Οι γερμανικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα

    Σύμφωνα με τα στοιχεία του ελληνογερμανικού βιομηχανικού και εμπορικού επιμελητηρίου οι 120 μεγαλύτερες γερμανικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα απασχολούν 39.000 εργαζομένους με ετήσιο τζίρο επτά δισεκατομμυρίων ευρώ. «Ο Γκάμπριελ θέλει να προσφέρει στήριξη στις επιχειρήσεις αυτές και να ενισχύσει τη δραστηριοποίησή τους στην Ελλάδα, σύμφωνα με κύκλους του γερμανικού υπουργείου Οικονομίας. Παράλληλα θέλει να περιορίσει τα περιθώρια άλλων χωρών, όπως η Κίνα, η Ρωσία ή η Νότια Κορέα, να εκμεταλλευτούν τις επικείμενες ιδιωτικοποιήσεις» υποστηρίζει η DW και προσθέτει: «Από τα 53 ελληνικά νησιά με περισσότερους από 1000 κατοίκους μόνο τα 21 είναι συνδεδεμένα με το εθνικό δίκτυο ηλεκτροδότησης. Λόγω γεωγραφικών και κλιματικών συνθηκών η Ελλάδα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Γι' αυτό συνοδεύουν τον Γκάμπριελ πολλές εταιρείες αυτού του κλάδου, όπως οι Emerson, Nordex και Solarworld. O Σίγκμαρ Γκάμπριελ και ο Έλληνας υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης, αναμένεται να υπογράψουν, την Παρασκευή, μία κοινή δήλωση συνεργασίας. Έτσι θα παραταθεί για έναν ακόμη χρόνο η ήδη ισχύουσα συμφωνία συνεργασίας για παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η οποία χρηματοδοτείται με χρήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του γερμανικού κράτους. Σε αυτή τη φάση, ο στόχος είναι να συνεχιστεί η συνεργασία στη βάση ενός πιλοτικού προγράμματος στο Αιγαίο. Από τα 53 ελληνικά νησιά με περισσότερους από 1000 κατοίκους, μόνο τα 21 είναι συνδεδεμένα με το εθνικό δίκτυο ηλεκτροδότησης. Στα υπόλοιπα 32 λειτουργούν εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρισμού με ντίζελ, τα οποία η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ επιθυμεί να κλείσει. Για την επαναλειτουργία τους με ανανεώσιμη ενέργεια πρόκειται τώρα να δραστηριοποιηθούν ελληνικές και γερμανικές επιχειρήσεις».

    Σύμφωνα με την Deutsche Welle «η επίσκεψη Γκάμπριελ σχετίζεται και με τον στόχο του εκσυγχρονισμού των δομών στήριξης των εξαγωγών της χώρας. Στα πλαίσια των ομάδων δράσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αρμόδια στον τομέα αυτό ήταν η Ολλανδία. Τώρα ο Έλληνας υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης ζήτησε τη συνεργασία του Γερμανού ομολόγου του. Οι δυο τους θέλουν να υπογράψουν ένα σχέδιο συνεργασίας, κάτι που επιθυμεί και ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας, σύμφωνα με το Βερολίνο. Το μήνυμά του έχει ως εξής: η Ελλάδα πρέπει να ξαναβγεί στις αγορές και η Γερμανία δεν θα αρνηθεί, εάν της ζητηθεί υποστήριξη.

    Οι συνθήκες υπό τις οποίες εκπέμπεται αυτό το μήνυμα δεν είναι καθόλου άσχημες. Σε αντίθεση με τον πρώτο χρόνο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, όταν το μόνο κανάλι επικοινωνίας ήταν εκείνο μεταξύ της Άγκελας Μέρκελ και του Αλέξη Τσίπρα, τώρα είναι δυνατός ο διάλογος μεταξύ όλων σχεδόν των υπουργών. Σε αυτό έχει συμβάλει αναμφίβολα και η ανακατεύθυνση του Αλέξη Τσίπρα προς μία πραγματιστική πολιτική. Η συμμετοχή του στη σύνοδο κορυφής των Σοσιαλδημοκρατών υπογραμμίζει αυτή την εξέλιξη.

    Δεν αποτελεί άλλωστε μυστικό ότι τόσο ο Γκάμπριελ όσο και ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, αλλά και ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, θα ήθελαν να έχουν τον ΣΥΡΙΖΑ σύμμαχο στις τάξεις τους. Με παράλληλες συνομιλίες με τις ηγεσίες του ΠΑΣΟΚ και του επίσης σοσιαλδημοκρατικού Ποταμιού ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ επιθυμεί επίσης να συμβάλει στην ενότητα του κεντροαριστερού χώρου στην Ελλάδα».

    [03] O Σόιμπλε αξιώνει από την Κομισιόν πιο σκληρή γραμμή προς τις χώρες με ελλείμματα

    Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας επέκρινε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι δεν επιβάλλει κυρώσεις σε χώρες που έχουν ελλείμματα, όπως προβλέπει η συνθήκη του Μάαστριχτ: «Υπεύθυνη είναι η Κομισιόν και πρέπει, διάβολε, επιτέλους να εφαρμόσει τις συνθήκες», δήλωσε χθες βράδυ στο Βερολίνο σε συζήτηση στρoγγυλής τραπέζης, στην οποία συμμετείχε και ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Ασελμπορν. Αλληλλεγύη μπορεί να υπάρξει μόνον όταν όλοι τηρούν τους κανόνες. Εάν ξανά και ξανά δεν τηρείται ό,τι έχει συμφωνηθεί, «δεν δημιουργείται η βάση για εμπιστοσύνη, αλλά καλλιεργείται ο ευρωσκεπτικισμός». Και οι κανόνες προβλέπουν μεταξύ άλλων ότι δεν επιτρέπεται μια χώρα να έχει έλλειμμα πάνω από το 60% του ΑΕΠ.

    Αναφερόμενος στο βρετανικό δημοψήφισμα ο Σόϊμπλε δήλωσε ότι είναι θέμα της Μ. Βρετανίας πώς θα χειριστεί το αποτέλεσμα, «είναι δική της υπόθεση. Εντιμο θα ήταν όμως να αποφασίσει σε εύλογο χρόνο» .

    Απέκλεισε δε την έναρξη διαπραγματεύσεων για την αποχώρηση πριν κατατεθεί επισήμως το σχετικό αίτημα. «Η Ευρώπη πρέπει να πάρει τον εαυτό της στα σοβαρά. Φυσικά και θα κάνουμε τα πάντα ώστε η πολιτική και οικονομική ζημιά από αυτήν την απόφαση να μην γίνει ακόμα μεγαλύτερη». Από την βρετανική απόφαση δεν πρέπει να να προκύψει ντόμινο.

    Ο Ζαν Ασελμπορν είπε ότι οι Ευρωπαίοι πρέπει να αναγνωρίσουν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος . Οι Βρετανοί ήταν την Παρασκευή διστακτικοί, αλλά εν τω μεταξύ διαπίστωσαν ότι δεν είναι προ το συμφέρον τους να χάσουν χρόνο.

    Ο Σόϊμπλε εξήγησε το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος ως αντίδραση στη διαδικασία αλλαγών στη ζωή των ανθρώπων. Όταν αλλάζουν όλα γρήγορα, τότε αναζητούμε ενστικτωδώς στήριγμα και ασφάλεια σε αυτό με το οποίο είμαστε εξοικειωμένοι, στη χώρα και την περιοχή στην οποία ζούμε. Πρέπει τώρα να «συνδέσουμε σωστά » τον εθνικό δεσμό με την ευρωπαϊκή συμμετοχή, χωρίς να έρχονται σε αντίθεση.

    Πηγή: Deutschlandfunk

    [04] Το ΣτΕ απέρριψε την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων του Mega για τις τηλεοπτικές άδειες

    Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας με την υπ΄ αριθμ 124/2016 απόφασή της απέρριψε την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων του τηλεοπτικού σταθμού Mega Channel (Ανώνυμη Εταιρεία «Τηλέτυπος Τηλεοπτικών Προγραμμάτων») για την τιμή εκκίνησης των δημοπρατούμενων 4 τηλεοπτικών αδειών (3 εκατ. ευρώ η κάθε μια).

    Το Mega Channel, στρεφόταν κατά της υπ΄ αριθμ. 7984/2016 αποφάσεως των υπουργών Επικρατείας και Οικονομικών με την οποία καθορίσθηκε στα 3 εκατ. ευρώ η τιμή εκκίνησης για κάθε μια από τις 4 «δημοπρατούμενες άδειες παροχών περιεχομένου επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης εθνικής εμβέλειας ενημερωτικού προγράμματος γενικού περιεχομένου για μετάδοση υψηλής ευκρίνειας (high definition)».

    Ακόμη, σήμερα αναμένεται να συζητηθούν, στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, οι αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων των τηλεοπτικών σταθμών Αlpha, Star Channel και Έψιλον για την τιμή εκκίνησης των δημοπρατούμενων 4 τηλεοπτικών αδειών. Οι τρεις εν λόγω τηλεοπτικοί σταθμοί στρέφονται, όπως και το Mega, κατά της υπ΄ αριθμ. 7984/2016 αποφάσεως των υπουργών Επικρατείας και Οικονομικών, με την οποία καθορίσθηκε στα 3 εκατ. ευρώ η τιμή εκκίνησης για κάθε μια από τις 4 δημοπρατούμενες άδειες.

    [05] Ληστεία σε χρηματαποστολή, στην πλατεία Υμηττού

    Ληστεία σημειώθηκε, πριν από μια ώρα, περίπου, στην πλατεία Υμηττού, σε χρηματαποστολή εφοδιασμού μηχανήματος ΑΤΜ. Ειδικότερα, μόλις το όχημα της χρηματαποστολής σταμάτησε και ένα μέλος της κατέβηκε, κρατώντας το βαλιτσάκι με τα χρήματα, δύο άγνωστοι, που φορούσαν κράνη, τον ακινητοποίησαν με την απειλή όπλων. Στη συνέχεια απέσπασαν τα χρήματα και διέφυγαν με μηχανή.

    Η αστυνομία πραγματοποιεί έρευνες για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών.

    [06] Αφιερωμένο στο Brexit το 36ο τεύχος του «Πρακτορείου»

    Το Brexit είναι η αρχή του τέλους για την Ευρωπαϊκή Ένωση; Θα παραμείνει αύριο το ίδιο αδιάφορη η ΕΕ μετά τη -αν μη τι άλλο -γενική αμφισβήτησή της από τους ευρωπαϊκούς λαούς; Αλήθεια, γιατί οι λαοί, είτε με δημοψηφίσματα είτε με εκλογές, δείχνουν τουλάχιστον τη δυσφορία τους προς την ηγεσία της ΕΕ; Είναι μονόδρομος η αυστηρή λιτότητα και οι κανόνες που έχουν μπει μέσω αδιαφανών διαδικασιών, για την Ένωση; Σε αυτά και άλλα πολλά επιχειρεί να απαντήσει με δύο αναλύσεις, του Μιχάλη Ψύλου και του συναδέλφου Μανώλη Κοττάκη, το 36ο τεύχος του Πρακτορείου, που κυκλοφορεί σήμερα, προλαβαίνοντας μέσα σε χρόνο ρεκόρ να αλλάξει την ύλη του, μετά την απόφαση των Βρετανών για αποχώρηση από την ΕΕ.

    Brexit: Μόνο κεραυνός εν αιθρία δεν ήταν...

    Του Μιχάλη Ψύλου

    Στις 8 Ιανουαρίου, στο 12ο τεύχος του «ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ», που ήταν αφιερωμένο στις εξελίξεις για το 2016 σε όλον τον κόσμο, το είχαμε προβλέψει: «Η έξοδος της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή ?Ένωση-το περίφημο Brexit- είναι πιθανό να συμβεί. Κάτι που θα δείξει στον κόσμο ότι η Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση δεν είναι μη αναστρέψιμη. Μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να έχει παγκόσμιο αντίκτυπο πυροδοτώντας τον ακροδεξιό λαϊκισμό και τον προστατευτισμό».

    Σήμερα, στο 36ο τεύχος του ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ, αναλύουμε πλέον το Brexit ως μια επώδυνη πραγματικότητα, με πολλούς αναλυτές να εμφανίζονται αιφνιδιασμένοι και συγκλονισμένοι από την δήθεν «απρόσμενη» αυτή εξέλιξη. Που μόνο κεραυνός εν αιθρία δεν ήταν...

    Μπορεί κανείς να συμφωνεί ή να διαφωνεί με το Brexit. Όλοι όμως συμφωνούν ότι πρόκειται για την μεγαλύτερη κρίση που έχει βιώσει η Ευρωπαϊκή Ένωση από την ίδρυσή της. Τι ήταν αυτό όμως που ώθησε την πλειοψηφία των Βρετανών πολιτών ψηφίσουν υπέρ της εξόδου από την ΕΕ 43 χρόνια μετά την ένταξη-και πάλι με δημοψήφισμα- του Ηνωμένου Βασιλείου στην τότε ΕΟΚ; Για την ακρίβεια, τι ήταν αυτό που έκανε το 51,9% των Βρετανών να εξεγερθούν ενάντια στις ηγεσίες όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων που είχαν ταχθεί υπέρ της παραμονής της χώρας στην ΕΕ;

    Μα το ίδιο το σημερινό πρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης! Λιτότητα, ανεργία, έλλειμμα δημοκρατίας και αλληλεγγύης, ξενοφοβία .Κάτι που εκμεταλλεύεται η άκρα δεξιά, ενισχύοντας δυστυχώς την επιρροή της.

    Το περιέγραψε πολύ χαρακτηριστικά ο Τζιάνι Πιτέλα, ο Ιταλός ευρωβουλευτής και επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Σοσιαλιστών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: «Το Brexit είναι μεν λυπηρό, αλλά υπεύθυνη για την κρίση της Ευρώπης είναι η αυστηρή πολιτική λιτότητας. Αν η κυβέρνηση στην Μ. Βρετανία δεν είχε ακολουθήσει τόσο αυστηρή πολιτική λιτότητας δεν θα ήμασταν σήμερα εδώ που είμαστε».

    Χωρίς αμφιβολία, την καμπάνια αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ κατηύθυνε το ευρωσκεπτικιστικό τμήμα του κυβερνώντος βρετανικού Συντηρητικού κόμματος. Μια ματιά όμως στη «γεωγραφική» κατανομή της ψήφου των Βρετανών και κυρίως των Άγγλων, δείχνει ότι το ΟΧΙ στην ΕΕ κυριάρχησε στις πιο υποβαθμισμένες γειτονιές του Λονδίνου και των άλλων μεγάλων πόλεων αλλά και στις φτωχότερες αγροτικές περιοχές της αγγλικής υπαίθρου.

    Ο Τζιάνι Πιτέλα προειδοποιεί ότι «αν δεν λυθούν τα δημοσιονομικά, οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα της Ευρώπης, όπως η καταπολέμηση της ανεργίας των νέων, των κοινωνικών ανισοτήτων των περιφερειών, της ασθενούς ανάπτυξης και της προσφυγική κρίσης οι πολίτες θα συνεχίσουν να χάνουν την εμπιστοσύνη τους στην Ε.Ε. Αν δεν συνεργαστούν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για την επίλυσή τους τότε πραγματικά θα έρθει το τέλος της Ευρώπης» .

    Άλλωστε, το βρετανικό δημοψήφισμα απειλεί να «μολύνει» όλη την Ευρώπη. Ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ εξέφρασε το φόβο ότι θα μπορούσαν να προκηρυχθούν δημοψηφίσματα και σε άλλες χώρες της Ε.Ε «διότι κατά κανόνα οι λαϊκιστές δεν αφήνουν καμιά ευκαιρία για να προβάλουν την αντιευρωπαϊκή τους πολιτική κάνοντας πολύ θόρυβο», όπως είπε χαρακτηριστικά.

    Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος αντιπροσωπεύει πάντως και μια μεγάλη ήττα για εκείνο το τμήμα της γερμανικής ηγεσίας που επιβάλει την πολιτική της λιτότητας στην Ευρώπη, που δυστυχώς βλέπει μόνο αριθμούς και όχι ανθρώπους. Η ευρωπαϊκή ελίτ μπορεί να διατείνεται ότι οι λαοί δεν καταλαβαίνουν τι ψηφίζουν. Όπως έλεγε ο Μπρεχτ για κάποιες ελίτ ισχύει ότι «αν υπάρχει διάσταση μεταξύ των ανθρώπων και των κυβερνητών τους, θα πρέπει να αλλάξουν οι άνθρωποι».

    Κι όμως. Καλά θα κάνουν να δουν οι κυβερνώσες ελίτ σε ολόκληρη την ήπειρο, ότι καλώς ή κακώς η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετωπίζεται από την πλειοψηφία των πολιτών ως ένα σύστημα που δεν υπερασπίζεται τους ανθρώπους, αλλά τους οικονομικούς δείκτες.

    Η γαλαρία επαναστατεί, η ιστορία σε αντιστροφή

    Του Μανώλη Κοττάκη

    Είτε ψηφίζεις σε δημοψήφισμα στην Αθήνα, είτε στο Λονδίνο, είτε στο Αιντάχο το συμπέρασμα είναι ένα και μοναδικό: Διαμορφώνεται πλέον στον πλανήτη μια μεγάλη πλειοψηφία ανθρώπων που δεν απαντά ακριβώς στο ερώτημα που της τίθεται αλλά επιλέγει να δίνει τις απαντήσεις που προτιμά για όλα όσα θα ήθελε να τη ρωτήσουν. Πολιτικό σύστημα, τράπεζες, κόμματα, παλαιοί πολιτικοί, λομπίστες, μίντια, ακόμη και οι εταιρείες δημοσκοπήσεων συγκροτούν στο μυαλό του παγκόσμιου πολίτη ένα άπληστο κατεστημένο που πρέπει να συντριβεί γιατί δεν τον περιλαμβάνει στα σχέδια του. Γι αυτό και όποτε του δίνεται η ευκαιρία το κάνει : Εξευτελίζει το σύστημα. Οι Έλληνες πέρυσι παραπλανούσαν τους δημοσκόπους γιατί τους θεωρούσαν μακριά χείρα της κομματοκρατίας. Ψήφιζαν για να στείλουμε ηχηρό μήνυμα στην Ευρώπη των τεχνοκρατών, για να αποδοκιμάσουν τα συστημικά κανάλια που τους έκαναν πλύση εγκεφάλου για το «Ναι», για να ρίξουν τις σκουριασμένες ηγεσίες της αντιπολίτευσης, για να ανακτήσουν εθνική περηφάνεια, για να φωνάξουν στοπ στην μονομερή λιτότητα κατά των πολλών ...οι λίγοι πάντα θα έχουν καταφύγιο έναν Παναμά. Οι Άγγλοι φέτος ψήφιζαν για να ανακτήσουν τον έλεγχο της κυριαρχίας έναντι των Βρυξελλών, control ήταν η λέξη που άκουσα δεκάδες φορές στο ντιμπέιτ του BBC για το Brexit. O πολυεκατομμυριούχος Τραμπ με συνθήματα κατά της παγκοσμιοποίησης και του κατεστημένου των ΗΠΑ κέρδισε το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών. Αν θέλουμε λοιπόν να μελετήσουμε σοβαρά το αποτέλεσμα του Βρετανικού δημοψηφίσματος σε συνάρτηση με τα υπόλοιπα, πρέπει να υπερβούμε το ερώτημα και να πούμε το εξής: Η γαλαρία της μεσαίας και της εργατικής τάξης επαναστατεί εναντίον όσων έχουν στρογγυλοκαθίσει στην πρώτη θέση και πιστεύουν ότι ο κόσμος μπορεί να συνεχίσει να πορεύεται με τους πολλούς στριμωγμένους είτε στις πίσω θέσεις, είτε τσουβαλιασμένους στο πόρτ παγκάζ. Στην πραγματικότητα οι άνθρωποι διαμαρτύρονται κατά του χρηματοπιστωτικού καπιταλισμού, υποσύνολο του οποίου είναι στην περίπτωση μας η Ευρώπη με την παρούσα λειτουργία της. Στην Αθήνα η διαμαρτυρία είχε λάβει τη μορφή κρατικοδίαιτου καπιταλισμού της διαπλοκής, επιχειρήσεις που είχαν, με την στήριξη των ΜΜΕ, ένα πελάτη μόνο το κράτος. Στο Λονδίνο κατά της ολιγαρχίας του City. Στις ΗΠΑ κατά του Νεουορκέζικού κατεστημένου της απληστίας. Οι πολίτες παντού με κάθε ευκαιρία δείχνουν σα να επιδιώκουν την αποσυναρμολόγηση του κόσμου. Οι λαοί δείχνουν να έλκονται από την ιδέα του αγνώστου έναντι του γνωστού και του κατεστημένου. Υπάρχει ένα ακόμη στοιχείο: Οι λαοί αντιδρούν στο συναίσθημα του φόβου επενδύοντας στο συναίσθημα της απελευθέρωσης. Αν η Βρετανοί των οποίων η πόλη ( Λονδίνο ) είναι το λίκνο της παγκοσμιοποίησης αισθάνονται ότι η Ευρώπη τους καθηλώνει, τους καταπιέζει, τους δένει τα χέρια, κάνουν δουλειές με το νέο κόσμο, αν οι Βρετανοί αισθάνονται ότι έχουν χάσει την εθνική κυριαρχία τους και ας μην είναι προσδεδεμένοι στο ευρώ, τότε τι να πει η Ελλάδα του κόφτη, της Βελκουλέσκου και των προαπαιτούμενων; Είναι πολιτικά παράδοξο αλλά ισχύει. Η γενιά μου βγήκε στους δρόμους πάνω στο αίτημα για περισσότερη δημοκρατία στις χώρες του τέως υπαρκτού σοσιαλισμού που ταλαιπωρούνταν από την φτώχεια και την δικτατορία ολοκληρωτικών καθεστώτων. Και τώρα κοντά τριάντα χρόνια μετά «το τέλος της ιστορίας» η Δυτική Δημοκρατία βασίζεται στα ίδια εργαλεία -φόβος- κατάργηση απορρήτου, φακέλωμα πολιτών ...με τα οποία πάσχισε να μείνει στην ζωή ο υπαρκτός σοσιαλισμός. Με τα γνωστά αποτελέσματα. Ζούμε την αντίστροφη κίνηση.

    [07] Υποψήφια η Τερέζα Μέι για την πρωθυπουργία της Βρετανίας

    H υπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας Τερέζα Μέι ανακοίνωσε την υποψηφιότητά της για να διαδεχθεί τον Ντέιβιντ Κάμερον στη θέση του πρωθυπουργού και δεσμεύτηκε να συσπειρώσει τους Βρετανούς, σε επιστολή της που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Times.

    Ο Κάμερον ανακοίνωσε ότι θα παραιτηθεί μετά την ψήφο των Βρετανών υπέρ της εξόδου της χώρας από την ΕΕ στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου.

    Το όνομα του νέου βρετανού πρωθυπουργού αναμένεται να γίνει γνωστό στις 9 Σεπτεμβρίου, αφού ψηφίσουν τα 150.000 μέλη του Συντηρητικού Κόμματος που πρέπει να επιλέξουν μεταξύ των δύο επικρατέστερων από τους βουλευτές των Τόρις.

    "Μετά το δημοψήφισμα της περασμένης εβδομάδας, η χώρα μας χρειάζεται έναν ισχυρό και διακεκριμένο ηγέτη για να διανύσει αυτή την περίοδο οικονομικής και πολιτικής αβεβαιότητας και να διαπραγματευτεί με τους καλύτερους όρους την έξοδο από την ΕΕ", γράφει η Μέι.

    Ανακοίνωσε επίσης ότι θέλει να αρχίσει ένα "ριζικό πρόγραμμα κοινωνικών μεταρρυθμίσεων" για να "κάνει τη Βρετανία μια χώρα στην υπηρεσία όλων".

    "Ορισμένοι θα πρέπει να αναλογιστούν ότι η κυβέρνηση δεν είναι παιχνίδι, είναι σοβαρή υπόθεση που έχει πραγματικές συνέπειες στη ζωή των ανθρώπων" πρόσθεσε η Μέι, υποδηλώνοντας χωρίς να τον κατονομάσει τον βασικό αντίπαλό της, πρώην δήμαρχο του Λονδίνου και επικεφαλής της εκστρατείας του Brexit Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος κέρδισε το στοίχημα και νίκησε στο δημοψήφισμα.

    Η 59χρονη Μέι διορίστηκε υπουργός Εσωτερικών από τον Κάμερον το 2010 όταν αυτός εξελέγη πρωθυπουργός --θέση την οποία η Μέι διατήρησε και μετά την επανεκλογή του Κάμερον το 2015.

    Η "νέα Μάργκαρετ Θάτσερ", όπως την αποκαλούν μερικές φορές, επιδεικνύει αυστηρή στάση είτε πρόκειται για παραβατικά άτομα, είτε για παράτυπους μετανάστες ή ισλαμιστές ιεροκήρυκες.

    Ευρωσκεπτικίστρια η Μέι, είχε επιλέξει στην αρχή της χρονιάς να παραμείνει πιστή στον πρωθυπουργό και να υπερασπιστεί την παραμονή στην ΕΕ. Ωστόσο έκανε το ελάχιστο, υποστηρίζοντας ακόμη και έναν περιορισμό της μετανάστευσης --προσφιλές θέμα των υποστηρικτών του Brexit.

    Η Μέι τηρεί μια συναινετική στάση που έκανε την Sunday Times να την παρουσιάσει ως "το μόνο ικανό πρόσωπο να ενώσει τις αντίπαλες ομάδες του (συντηρητικού) κόμματος".

    Οι υποψήφιοι έχουν προθεσμία μέχρι σήμερα στις 14:00 ώρα Ελλάδος για να δηλώσουν την υποψηφιότητά τους.

    [08] Διαψεύδει ο Τζ. Πιτέλα δημοσίευμα για απαξιωτική αναφορά του στον Αλ. Τσίπρα

    Ο επικεφαλής των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο ευρωκοινοβούλιο, Τζιάνι Πιτέλα, με δήλωσή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών», διαψεύδει δημοσίευμα άλλης ελληνικής πολιτικής εφημερίδας σύμφωνα με το οποίο ο ίδιος είχε αναφέρει στην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά ότι οι συνομιλίες των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών με τον Αλέξη Τσίπρα γίνονται «επειδή τον χρειάζονται λιγάκι ακόμη».

    Η «Εφημερίδα των Συντακτών» φιλοξενεί δήλωση του κ. Πιτέλα με την οποία ο επικεφαλής των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών αναφέρει: «Ποτέ δεν είπα κάτι τέτοιο! Διαψεύδω απολύτως αυτή την πληροφορία. Αυτά τα λόγια δεν αντικατοπτρίζουν ούτε την αλήθεια ούτε και τις απόψεις μου».

    [09] Η πολίτικη λύρα του Σωκράτη Σινόπουλου συναντά την τζαζ

    «Όταν παίζει ο Σωκράτης Σινόπουλος λύρα, όλη η Ιστορία δονείται από τους αρχαίους ήχους των χορδών» έχει πει ο θρυλικός σαξοφωνίστας της τζαζ, Τσαρλς Λόιντ. Και όταν αυτός ο αρχαίος ήχος της πολίτικης λύρας συναντά την τζαζ και τη σύγχρονη μουσική, το αποτέλεσμα δεν μπορεί παρά να είναι ξεχωριστό. Αυτήν ακριβώς την ξεχωριστή ατμόσφαιρα, υπόσχεται η συναυλία «Socratis Sinopoulos Quartret: 8 Winds», απόψε, από το κουαρτέτο του Σωκράτη Σινόπουλου στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, στον κήπο της Πειραιώς 260.

    Ξεχωριστές συνθέσεις και γοητευτικές μπαλάντες δίνουν τον κεντρικό μελωδικό ρόλο στη λύρα του Σωκράτη Σινόπουλου, το πιάνο του Γιάννη Κυριμκυρίδη, το μπάσο του Δημήτρη Τσεκούρα και τα ντραμς του Δημήτρη Εμμανουήλ.

    Οι οχτώ μουσικοί άνεμοι -«Eight Winds»όπως ονομάζεται ο πρώτος προσωπικός του δίσκος -περιγράφουν τα διαφορετικά ακούσματα, στυλ, είδη, τάσεις, όπως έχουμε συνηθίσει να χαρακτηρίζουμε τις μουσικές που ακούμε. «Αντίθετα από εκείνο στο οποίο ενδεχομένως παραπέμπουν οι άνεμοι, εμείς καθόλου δεν θέλουμε να παρασυρθούμε από αυτούς, αλλά να σταθούμε στη μέση, να βρούμε ένα σημείο ισορροπίας», αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Σωκράτης Σινόπουλος.

    [10] «Ο αγαπητικός της βοσκοπούλας» - Ένα «Φίλημα» 155 ετών χωρίς επικυρωμένο συνθέτη

    "Ο αγαπητικός της βοσκοπούλας". "Δραματικόν ειδύλλιον", γραμμένο σε ιαμβικό δεκαπεντασύλλαβο. Έργο "ηλικίας" 125 ετών (γράφτηκε το 1891 από τον Δημήτριο Κορομηλά), με ...περί τις 20.000 παραστάσεις ανά την Ελλάδα, τα Βαλκάνια, τη Μικρά Ασία. Έγινε θεατρικό έργο, έγινε θέατρο σκιών, υπήρξε η αγαπημένη επιλογή των μπουλουκιών μέχρι το 1950, κυκλοφόρησε στις αρχές του 20ού αιώνα με τη μορφή λαϊκού μυθιστορήματος, έγινε ταινία- η πρώτη ομιλούσα του ελληνικού κινηματογράφου στα 1931, στα 1950 η πρώτη έγχρωμη και το 1955 γυρίστηκε με τη μελαχρινή Κρουστάλλω, Αλίκη Βουγιουκλάκη.

    "Ο αγαπητικός της βοσκοπούλας" παρουσιάζεται στο Βασιλικό Θέατρο του ΚΘΒΕ (είναι η δεύτερη φορά που το ΚΒΒΕ ανεβάζει το έργο μετά το 1974 σε σκηνοθεσία τότε του Κωστή Μιχαηλίδη και μουσική του Χρήστου Λεοντή), από αύριο, Παρασκευή 1 Ιουλίου ως και τις 9 Σεπτεμβρίου (από Τρίτη έως Παρασκευή στις 9 μ.μ).Τη σκηνοθεσία της παράστασης ανέλαβε ο Σταμάτης Φασουλής και στους εμβληματικούς ρόλους- "επικεφαλής" 35μελούς θιάσου ερμηνεύουν η Φιλαρέτη Κομνηνού και ο Ταξιάρχης Χάνος (ο οποίος και ερμηνεύει το "θρυλικό" τραγούδι της παράστασης).


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 30 June 2016 - 8:32:33 UTC