Read about Hellenism (by Vlassis Agtzidis) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-06-30

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η Ευρώπη και ΕΕ θα προχωρήσουν και χωρίς τη Μεγάλη Βρετανία
  • [02] Σοβαροί οι κίνδυνοι από το νέο μοντέλο εταιρικής διακυβέρνησης
  • [03] ΔΝΤ: H Deutsche Bank κίνδυνος για το χρηματοπιστωτικό σύστημα
  • [04] Β. Ράπανος: Το brexit δεν θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία
  • [05] Εως την Παρασκευή τα δεδουλευμένα των εργολαβικών εργαζομένων στον «Ευαγγελισμό»
  • [06] Βεβαιώσεις συμμετοχής στις Πανελλαδικές, για όσους εξετάστηκαν με το νέο σύστημα, από τις 6 Ιουλίου
  • [07] H Αριστερά ζητά να στείλει μήνυμα για κοινωνική Ευρώπη
  • [08] Χάκερ απέκτησε παράνομη πρόσβαση σε λογαριασμό του Facebook χρησιμοποιώντας πλαστό διαβατήριο
  • [09] Η Microsoft διόρθωσε την «εξαναγκασμένη» εγκατάσταση της ενημέρωσης στα Windows 10
  • [10] Tο διαστημικό τηλεσκόπιο «Χαμπλ» αποκάλυψε αστρικά «πυροτεχνήματα» σε ένα σπάνιο γαλαξία-γυρίνο
  • [11] Η διεθνής Ημέρα Αστεροειδών γιορτάζεται στις 30 Ιουνίου
  • [12] Για «ψέμα και πολιτική εξαπάτηση» κατηγόρησε την κυβέρνηση ο Γ. Κουμουτσάκος
  • [13] Ζ. Γκάμπριελ: Η Γερμανία θα βοηθήσει την Ελλάδα να ανακάμψει
  • [14] Στους 57.235 οι πρόσφυγες σε όλη τη χώρα
  • [15] Ομπάμα: Η παγκόσμια οικονομική σταθερότητα δεν απειλείται, παρά την ψήφο υπέρ του Brexit
  • [16] Ο Ολάντ λέει "όχι" σε ένα δημοψήφισμα σχετικό με την ΕΕ στη Γαλλία
  • [17] Σομαλία: Τουλάχιστον 18 νεκροί από έκρηξη βόμβας
  • [18] Γερμανία: Φωτογραφική μηχανή στο μέγεθος ενός κόκκου αλατιού

  • [01] Η Ευρώπη και ΕΕ θα προχωρήσουν και χωρίς τη Μεγάλη Βρετανία

    Η ετυμηγορία του βρετανικού λαού είναι σεβαστή, πρέπει οπωσδήποτε όμως η Μεγάλη Βρετανία να αποφασίσει να επικυρώσει το δημοψήφισμα, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, κατά τη συνάντηση με τον Γερμανό αντικαγκελάριο και υπουργό Οικονομίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, στο επίκεντρο της οποίας βρέθηκε, μεταξύ άλλων, και το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος.

    Όπως υπογράμμισε ο κ. Παυλόπουλος, δεν μπορεί να διατηρείται αυτή η επαμφοτερίζουσα στάση στον χώρο της ΕΕ και συνέχισε, τονίζοντας: Όσον αφορά την Ευρώπη και την ΕΕ, θα προχωρήσουν και χωρίς τη Μεγάλη Βρετανία. Άλλωστε, η ΕΕ υπήρξε και πριν από τη Μεγάλη Βρετανία και θα υπάρξει και μετά τη Μεγάλη Βρετανία. Παρατήρησε, επίσης, ότι τον αγώνα για την εκπλήρωση του ευρωπαϊκού οράματος θα τον δώσουμε όλοι εκείνοι που πιστεύουμε στην Ευρώπη. Αλλωστε, είπε, σημασία έχει όχι πόσο μεγάλη είναι η Ευρώπη, αλλά πόσο καλή ή καλύτερη μπορεί να γίνει.

    Από την πλευρά του, ο Ζ. Γκάμπριελ συμμερίστηκε την αποψη του Έλληνα Προέδρου ότι σήμερα η Ευρώπη περνά δύσκολες ώρες και πρόσθεσε ότι όλοι οι Ευρωπαίοι πρέπει να καταλάβουμε και να υποστηρίξουμε ο ένας τον άλλον. Σχετικά με το βρετανικό δημοψήφισμα, υποστηριξε ότι η έξοδος της Μ. Βρετανίας πρέπει να γίνει με ταχείς ρυθμούς, γιατί, όπως παρατήρησε, αν τραβήξει σε βάθος χρόνου, δεν θα είναι καλό και για τις δύο πλευρές.

    Δεν θέλουμε να υπάρξουν παράλληλες διεργασίες, πρόσθεσε ο κ. Γκάμπριελ και σημείωσε ότι η Ευρώπη δεν πρόκειται να καταστραφεί επειδή θα φύγει η Μεγάλη Βρετανία. Συνεχίζοντας, εξέφρασε τον προβληματισμό του για το τι πρέπει να γίνει αυτήν τη στιγμή στην Ευρώπη, ώστε η αποκλίνουσες δυνάμεις που παρατηρούνται να γίνουν συγκλίνουσες.

    [02] Σοβαροί οι κίνδυνοι από το νέο μοντέλο εταιρικής διακυβέρνησης

    Τα περιοριστικά κριτήρια του νόμου που διαμορφώνει το νέο πλαίσιο εταιρικής διακυβέρνησης των τραπεζών (Ν. 4346/2015) επιβάλλουν στις τράπεζες της Ελλάδας ένα σχήμα διοίκησης μονοδιάστατο, με μέλη Διοικητικών Συμβουλίων που θα προέρχονται και θα διαθέτουν γνώσεις και εμπειρίες από ένα περιορισμένο και στενό τραπεζικό πεδίο.

    Η κατεύθυνση προς ένα τέτοιο μοντέλο εταιρικής διακυβέρνησης - μονοδιάστατο και συγκεντρωτικό - θέτει σοβαρούς κινδύνους ως προς την απρόσκοπτη και αποτελεσματική υλοποίηση των προκλήσεων που έχουν μπροστά τους οι τράπεζες και διακυβεύει την ανταγωνιστική τους τοποθέτηση στο διεθνές ανταγωνιστικό τραπεζικό τοπίο, εκτίμησε η πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας Λούκα Κατσέλη μιλώντας στην ετήσια γενική συνέλευση της Τράπεζας

    Η επιτυχημένη διεθνής πρακτική, που ακολουθούν όλες οι προηγμένες χώρες και υιοθετούν όλοι οι μεγάλοι τραπεζικοί όμιλοι διεθνώς, έχει γίνει απαγορευτική για τον τραπεζικό κλάδο της χώρας μας.

    Ο νόμος 4346/2015 διαμορφώνει ένα νέο πλαίσιο εταιρικής διακυβέρνησης, το οποίο ναι μεν και πολύ σωστά προάγει και αναβαθμίζει τις τραπεζικές δεξιότητες που πρέπει να έχει ένα Διοικητικό Συμβούλιο και την ανεξαρτησία του ως προς το πολιτικό σύστημα αλλά από την άλλη ακρωτηριάζει την αναγκαία σύνδεση του με την πραγματική οικονομία και στερεί απολύτως αναγκαίες δεξιότητες και εμπειρίες που θα πρέπει να διαθέτει το Δ.Σ. ως συλλογικό όργανο για να ανταπεξέλθει στις νέες προκλήσεις, ανέφερε η κ. Κατσέλη.

    [03] ΔΝΤ: H Deutsche Bank κίνδυνος για το χρηματοπιστωτικό σύστημα

    H Deutsche Bank είναι η τράπεζα που ενέχει τους μεγαλύτερους κινδύνους όσον αφορά στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα, σύμφωνα με έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) που επικαλείται η Wall Street Journal.

    «Από τις παγκόσμια συστημικά σημαντικές τράπεζες (globally systemically important banks, G-SIBs), η Deutsche Bank φαίνεται να έχει τη μεγαλύτερη συμβολή σε συστημικούς κινδύνους, ακολουθούμενη από την HSBC και τη Credit Suisse», αναφέρει το ΔΝΤ στο Πρόγραμμα Αξιολόγησης του Χρηματοπιστωτικού Τομέα, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

    Η αναφορά αυτή του ΔΝΤ ήρθε αμέσως μετά την ανακοίνωση από την Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) ότι η Deutsche Bank και η ισπανική Banco Santander ήταν οι μόνες από τις 33 τράπεζες που απέτυχαν στον τελικό γύρο της «άσκησης αντοχής» (stress test) που πραγματοποίησε για να εκτιμήσει τις επιδόσεις τους σε μία ενδεχόμενη νέα χρηματοπιστωτική κρίση.

    [04] Β. Ράπανος: Το brexit δεν θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία

    Οι τελευταίες εξελίξεις σχετικά με το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν δημιουργήσει ένα δυσμενές κλίμα, το οποίο θα επηρεάσει αρνητικά τις οικονομικές προοπτικές της ευρωπαϊκής οικονομίας, με πιθανές δυσμενείς επιπτώσεις -όχι όμως σημαντικές- και στην ελληνική οικονομία, εκτίμησε ο πρόεδρος της Alpha Βank, Βασίλης Ράπανος μιλώντας στην ετήσια γενική τακτική συνέλευση της τράπεζας.

    Ελπίζουμε, όμως, όπως είπε, ότι θα βρεθεί σύντομα τρόπος για την ομαλή διαδικασία εξόδου, ώστε να περιοριστούν οι αρνητικές συνέπειες στην οικονομική δραστηριότητα. Ο κ. Ράπανος προέβλεψε για το 2016 ότι η ελληνική οικονομία θα παραμείνει σε ύφεση και αναμένεται να επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης από το δεύτερο εξάμηνο του έτους, καθώς εκτιμάται ότι θα αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη και θα προωθηθούν περαιτέρω οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις του νέου προγράμματος προσαρμογής.

    [05] Εως την Παρασκευή τα δεδουλευμένα των εργολαβικών εργαζομένων στον «Ευαγγελισμό»

    Tην προφορική διαβεβαίωση για την καταβολή των δεδουλευμένων τους εντός των επόμενων ημερών, απέσπασαν οι εργολαβικοί εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», από τη διοίκηση του Ιδρύματος που έδωσε προθεσμία για την καταβολή των δεδουλευμένων έως την Παρασκευή.«Πάνω από 400 εργολαβικοί εργάτες (καθαρίστριες, τραπεζοκόμοι, σεκιούριτι, βοηθοί μάγειρες, εργάτες κ.λπ.) που καλύπτουν υπηρεσίες και πάγιες ανάγκες του νοσοκομείουπαραμένουν απλήρωτοι εδώ και τρεις μήνες», αναφέρει σε ανακοινωσή του το Σωματείο Εργαζομένων, σημειώνοντας ότι «με το "αιτιολογικό" της λήξης των συμβάσεων οι πάρεδροι δεν εγκρίνουν τα κονδύλια».

    [06] Βεβαιώσεις συμμετοχής στις Πανελλαδικές, για όσους εξετάστηκαν με το νέο σύστημα, από τις 6 Ιουλίου

    Από την ερχόμενη Τετάρτη, 6 Ιουλίου, θα χορηγούνται βεβαιώσεις συμμετοχής σε όσους υποψηφίους συμμετείχαν φέτος στις πανελλαδικές εξετάσεις ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ με το νέο σύστημα.

    Η βεβαίωση θα περιλαμβάνει τους γραπτούς βαθμούς όλων των πανελλαδικά εξεταζομένων μαθημάτων (Γενικής Παιδείας, Προσανατολισμού ή Ειδικότητας και Ειδικά Μαθήματα) καθώς και το σύνολο των μορίων που συγκεντρώνει κάθε υποψήφιος ανά επιστημονικό πεδίο.

    Η έκδοσή της θα γίνει από τις 6 Ιουλίου, προκειμένου να συμπεριληφθούν και οι βαθμολογίες των ειδικών μαθημάτων, που αναμένεται να ανακοινωθούν μια ημέρα νωριτερα, στις 5 Ιουλίου.

    Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να παραλάβουν τη βεβαίωσή τους από το ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ τους.

    [07] H Αριστερά ζητά να στείλει μήνυμα για κοινωνική Ευρώπη

    Ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας ταξιδεύει στην Ελλάδα την Πέμπτη με μια μεγάλη αντιπροσωπεία επιχειρηματιών. Τι επιδιώκει να επιτύχει ο πρόεδρος του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος; Η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος της Αριστεράς (DieLinke) Σάρα Βάγκενκνεχτ ζήτησε ένα ξεκάθαρο μήνυμα για μια πιο κοινωνική Ευρώπη και την χαλάρωση των αυστηρών δεσμεύσεων της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Η Ελλάδα είναι «Ένα καλό μέρος για να κατατεθεί ένα πρόγραμμα για μια άλλη Ευρώπη», είπε στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Εάν ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ εννοεί σοβαρά όσα λέει περί νέας αρχής για την Ευρώπη θα έχει την υποστήριξή μας για την άμβλυνση των ανισοτήτων και για νέους ευρωπαϊκούς κανόνες, οι οποίοι θα βάζουν την ευημερία και την κοινωνική ασφάλεια των ανθρώπων πάνω από την ελευθερία των ανεξέλεγκτων αγορών».

    Η Σάρα Βάγκενκνεχτ υπενθύμισε λίγο πριν την επίσκεψη Γκάμπριελ στην Αθήνα τις συνέπειες της κατά κύριο λόγο από το Βερολίνοενορχηστρωμένης πολιτική αντιμετώπισης της κρίσης. Η Αθήνα ένοιωσε στο παρελθόν « το πιο αντιδημοκρατικό και αντικοινωνικό πρόσωπο της Ε.Ε στην χειρότερη μορφή του». Στην υπερχρεωμένη χώρα επεβλήθησαν ακόμα περισσότερα χρέη για να σωθούν οι τράπεζες, όπως είπε η αριστερή πολιτικός η οποία ζήτησε να ξεκινήσει η ΕΚΤ να χρηματοδοτεί τις χώρες που περνάνε κρίση με άμεσες δημόσιες επενδύσεις για τις υποδομές τους, για καινοτόμες τεχνολογίες και οικολογική αναδιάρθρωση.

    Ο ίδιος ο Γκάμπριελ δήλωσε ότι απαιτείται η Γερμανία να ξαναφέρει την Ελλάδα σε τροχιά ανάπτυξης. Τις δυο χώρες συνδέει μακρά φιλία και τα τελευταία χρόνια υπήρξαν σκληράκαι για τις δύο χώρες, ιδίως όμως για τους Έλληνες : «Η οικονομική κρίση και οι απαιτήσεις από την προσφυγική κρίση είχαν το τίμημά τους», είπε χαρακτηριστικά, ενώ πρόσθεσε«Οι συνομιλίες μου θα αφορούν κυρίως τι μπορούν να κάνουν η Γερμανία και η Ελλάδα ώστε να δοθεί στους πολίτες μια καλύτερη οικονομική προοπτική».

    [08] Χάκερ απέκτησε παράνομη πρόσβαση σε λογαριασμό του Facebook χρησιμοποιώντας πλαστό διαβατήριο

    Την παράνομη πρόσβαση στο λογαριασμό του στο Facebook από τρίτο αποκάλυψε πρόσφατα ένας χρήστης της ιστοσελίδας κοινωνικής δικτύωσης, όταν αντελήφθη ότι οι κωδικοί του είχαν αλλάξει εν αγνοία του.

    Όπως εξήγησε στην ιστοσελίδα Reddit ο 'Ααρον Τόμσον, το θύμα σε αυτή την υπόθεση, ο χάκερ κατάφερε να αποκτήσει πρόσβαση στον λογαριασμό του στο Facebook απλά στέλνοντας στην ομάδα υποστήριξης της εταιρείας την εικόνα ενός πλαστού διαβατηρίου. Με την κίνηση αυτή, το Facebook έδωσε στον χάκερ πρόσβαση στις προσωπικές και επαγγελματικές σελίδες του Τόμσον.

    Συγκεκριμένα, ο Τόμσον που διαμένει στο Μίσιγκαν των ΗΠΑ, άρχισε να αντιλαμβάνεται την αλυσίδα των γεγονότων που οδήγησαν στην παραβίαση του λογαριασμού του από ένα email που έλαβε από το Facebook με θέμα «Περιγραφή του προβλήματος που αντιμετωπίζετε».

    Στο αρχικό email που είχε σταλεί στο Facebook ήταν γραμμένο το εξής αίτημα: «Γεια σας. Δεν έχω πλέον πρόσβαση στον αριθμό του κινητού μου τηλεφώνου. Μπορείτε σας παρακαλώ να απενεργοποιήσετε το code generator και την έγκριση σύνδεσης από τον λογαριασμό μου; Σας ευχαριστώ».

    Γεγονός, ωστόσο, είναι ότι το email δεν είχε σταλεί από τον Τόμσον αλλά από τον χάκερ, ο οποίος όμως δεν είχε πρόσβαση στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή τους κωδικούς του.

    Το Facebook απάντησε στο πλαστό email συμβουλεύοντας τον απατεώνα να στείλει μια φωτογραφία ή αντίγραφο της ταυτότητάς του προκειμένου «να επιβεβαιωθεί ότι πρόκειται για τον άνθρωπο με τον συγκεκριμένο λογαριασμό».

    Ο χάκερ έκανε ό,τι του ζητήθηκε και λίγο αργότερα ο Τόμσον έλαβε ένα ακόμα email από το Facebook με την σκαναρισμένη εικόνα ενός πλαστού διαβατηρίου και την απάντηση: «Ευχαριστούμε που επιβεβαιώσατε την ταυτότητά σας. Θα πρέπει πλέον να είστε σε θέση να συνδεθείτε στον λογαριασμό σας».

    [09] Η Microsoft διόρθωσε την «εξαναγκασμένη» εγκατάσταση της ενημέρωσης στα Windows 10

    Πιο «σαφείς επιλογές» θα προσφέρει πλέον η Microsoft στους χρήστες που θέλουν - ή όχι- να κάνουν αναβάθμιση στην τελευταία έκδοση του λειτουργικού της συστήματος, τα Windows 10.

    Η κίνηση αυτή έρχεται μετά από πληθώρα καταγγελιών σχετικά με την «εξαναγκασμένη» αναβάθμιση στα 10, κάτι που πολλοί χρήστες έχουν χαρακτηρίσει ως «απεχθές τέχνασμα».

    Αυτήν την εβδομάδα, η Microsoft αναγκάστηκε να καταβάλει το ποσό των 10.000 δολαρίων σε μια γυναίκα από την Καλιφόρνια των ΗΠΑ, μετά από καταγγελία της ίδιας ότι η αναβάθμιση ξεκίνησε χωρίς την έγκρισή της, κάτι που κατέστρεψε τον υπολογιστή της στον οποίο βασιζόταν για να διαχείριση της επιχείρησής της.

    Τους τελευταίους μήνες, στην προσπάθειά της να επιταχύνει την αναβάθμιση στα Windows 10, η Microsoft είχε αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο ζητείτο από τους χρήστες εάν ήθελαν να προχωρήσουν στην εγκατάσταση του νέου λειτουργικού. Η ενημέρωση που περιείχε την αναβάθμιση στα Windows 10 χαρακτηριζόταν ως «σημαντική», κάτι που συνήθως πρόκειται για κρίσιμες ενημερώσεις ασφαλείας.

    [10] Tο διαστημικό τηλεσκόπιο «Χαμπλ» αποκάλυψε αστρικά «πυροτεχνήματα» σε ένα σπάνιο γαλαξία-γυρίνο

    Πυροτεχνήματα δεν συμβαίνουν μόνο στον ουρανό της Γης, αλλά μπορεί να έχουν και κοσμικές διαστάσεις. Το διαστημικό τηλεσκόπιο «Χαμπλ» ανακάλυψε ένα τέτοιο αστρικό «σόου» σε ένα σπάνιο γαλαξία-γυρίνο, που λέγεται έτσι επειδή μοιάζει με το προστάδιο του βατράχου.

    Ο κοσμικός «βατραχάκος» έχει ένα πολύ φωτεινό κεφάλι και μια επιμήκη ουρά, διαφέροντας εξωτερικά από τους συνήθεις σπειροειδείς και ελλειπτικούς (οβάλ) γαλαξίες. Στο «κεφάλι» του, που έχει μήκος 2.700 ετών φωτός, αποκαλύφθηκε μια «έκρηξη» δημιουργίας δεκάδων νέων σμηνών άστρων, που θυμίζει εκτόξευση πυροτεχνημάτων, αντίθετα με την πολύ πιο ήσυχη «ουρά» του.

    Ο εν λόγω μικρός γαλαξίας-γυρίνος λέγεται LEDA 36252 ή Kiso 5639, βρίσκεται σε απόσταση 82 εκατομμυρίων ετών φωτός από τη Γη και τα περισσότερα άστρα της ουράς του είναι πολύ «γέρικα». Μάλιστα το «κεφάλι» του μοιάζει και με ελβετικό τυρί, καθώς περιέχει ουκ ολίγες τρύπες, κενά που πιθανότατα προκλήθηκαν από πολυάριθμες εκρήξεις υπερκαινοφανών αστέρων (σούπερ-νόβα).

    Πριν χρόνια οι αστρονόμοι είχαν ανακαλύψει ένα γαλαξία που του είχαν δώσει το όνομα Γυρίνος, όπως και λέγεται ακόμη, όμως στην πραγματικότητα είναι σπειροειδής γαλαξίας και δεν ανήκει στη σπάνια κατηγορία των γαλαξιών-γυρίνων.

    [11] Η διεθνής Ημέρα Αστεροειδών γιορτάζεται στις 30 Ιουνίου

    Η Ημέρα Αστεροειδών γιορτάζεται στις 30 Ιουνίου, στην επέτειο της μεγαλύτερης στην ιστορία πρόσκρουσης αστεροειδούς στη Γη, στην Τουνγκούσκα της Σιβηρίας, στις 30 Ιουνίου 1908.

    Αν και επρόκειτο για έναν μικρομεσαίο αστεροειδή διαμέτρου περίπου 40 μέτρων, η έκρηξή του στην ατμόσφαιρα πάνω από το σιβηρικό δάσος ισοδυναμούσε με 100 τόνους ΤΝΤ και ισοπέδωσε μια τεράστια έκταση 800 τετραγωνικών μιλίων, όσο μια μεγάλη σύγχρονη πόλη.

    Η Ημέρα Αστεροειδών έχει ως στόχο να θυμίσει στην παγκόσμια κοινή γνώμη και στις κυβερνήσεις ότι ο πλανήτης μας βρίσκεται πάντα στο «στόχαστρο» ουρανίων σωμάτων και γι' αυτό πρέπει να βρίσκεται σε διαρκή εγρήγορση, φροντίζοντας έγκαιρα να έχει λύσεις για το χειρότερο σενάριο.

    Εκατοντάδες εκδηλώσεις, ενημερωτικές και καλλιτεχνικές, θα πραγματοποιηθούν και στις πέντε ηπείρους του κόσμου, με τη συμμετοχή προσωπικοτήτων όπως ο κοσμολόγος Στίβεν Χόκινγκ. Όπως δήλωσε ο ίδιος εν όψει των εκδηλώσεων, «μια από τις σοβαρότερες απειλές για τη νοήμονα ζωή στο σύμπαν μας είναι η υψηλή πιθανότητα πρόσκρουσης ενός αστεροειδούς πάνω σε κατοικημένους πλανήτες».

    Ο αστροφυσικός και κιθαρίστας του συγκροτήματος «Κουίν» δρ Μπράιαν Μέι, ο οποίος είχε την πρωτοβουλία για την Ημέρα Αστεροειδών μαζί με μερικούς ακόμη επιστήμονες και άλλους ανήσυχους πολίτες, δήλωσε ότι «οι αστεροειδείς είναι μια φυσική καταστροφή που ξέρουμε πώς να την εμποδίσουμε. Γι' αυτό πρέπει να έχουμε τους κατάλληλους πόρους ώστε να δούμε, να παρακολουθήσουμε την τροχιά και -αν χρειασθεί- να εκτρέψουμε τους επικίνδυνους αστεροειδείς από την τροχιά της Γης».

    [12] Για «ψέμα και πολιτική εξαπάτηση» κατηγόρησε την κυβέρνηση ο Γ. Κουμουτσάκος

    Για ψέμα και πολιτική εξαπάτηση, κατήγγειλε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος, λέγοντας ότι, από χθες, 150.000 χαμηλοσυνταξιούχοι είδαν τις συντάξεις τους μειωμένες.

    «Κάθε μέρα που περνά ο λογαριασμός ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ γίνεται βαρύτερος. Σύντομα έρχονται και τα εκαθαριστικά της εφορίας και ο ΕΝΦΙΑ», ανέφερε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.

    Για την COSCO είπε ότι από χθες η χώρα αντιμετωπίζει ένα ακόμη πλήγμα αναξιοπιστίας. «Η σύμβαση με την εταιρία που έφερε η κυβέρνηση στη Βουλή ήταν διαφορετική από αυτή που υπογράφηκε. Η χώρα διασύρεται από την έλλειψη αξιοπιστίας. Η ευθύνη ανήκει στον κ. Τσίπρα και όχι στους υπουργούς του κ.κ. Δρίτσα ή Σπίρτζη», τόνισε ο κ. Κουμουτσάκος.

    [13] Ζ. Γκάμπριελ: Η Γερμανία θα βοηθήσει την Ελλάδα να ανακάμψει

    «Η Ελλάδα πρέπει να ανακάμψει και η Γερμανία δεν θα αρνηθεί να τη βοηθήσει αν της ζητηθεί» είναι το «ισχυρό μήνυμα», σύμφωνα με τoν γερμανικό Τύπο, που μεταφέρει στην Αθήνα ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

    Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας και ηγέτης του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος (SPD) φθάνει στην Αθήνα συνοδευόμενος από περισσότερους από 40 Γερμανούς επιχειρηματίες, που ενδιαφέρονται να επενδύσουν στην Ελλάδα, όπως τονίζει το γερμανικό περιοδικό Focus. Προσθέτει, μάλιστα, ότι είναι η πρώτη επίσκεψη Γερμανού υπουργού Οικονομίας στην ελληνική πρωτεύουσα, έπειτα από πέντε χρόνια. Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των Γερμανών επενδυτών είναι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

    Όπως γράφει το γερμανικό περιοδικό, μεταξύ των επιχειρηματιών που συνοδεύουν τον κ. Γκάμπριελ είναι οι επικεφαλής: της εταιρείας Mitsubishi Hitachi με έδρα το Ντούισμπουργκ, η οποία κατασκευάζει ένα εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής στην Πτολεμαΐδα, της Hochtief, της κρατικής τράπεζας KfW, της Fraport, του τουριστικού γίγαντα TUI, της Ομοσπονδιακής Ένωσης της Γερμανικής Βιομηχανίας Τουρισμού (BTW), των φαρμακευτικών εταιριών Bayer, BASF και Boehringer Ingelheim και των εταιριών νέργειας Emerson, Nordex, Solarworld.

    'Οπως γράφει η Deutsche Welle στην ηλεκτρονική της έκδοση «τον Οκτώβριο του 2011 ο τότε Γερμανός υπουργός Οικονομίας Φίλιπ Ρέσλερ έφτασε στην Ελλάδα συνοδευόμενος από πενήντα Γερμανούς επιχειρηματίες. Ο πρώην αρχηγός του κόμματος των Φιλελευθέρων (FDP) ήθελε να ανοίξει τον δρόμο, ώστε να μπορέσουν οι επιχειρήσεις από τις δύο χώρες να βολιδοσκοπήσουν τις προοπτικές συνεργασίας. Ωστόσο, εκείνη η αναγνωριστική αποστολή έμεινε δίχως συνέχεια. Σχεδόν πέντε χρόνια αργότερα ένας Γερμανός υπουργός Οικονομίας ταξιδεύει και πάλι προς την Ελλάδα μαζί με μία μεγάλη αντιπροσωπεία. Αυτή τη φορά, ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ στοχεύει να τα καταφέρει καλύτερα από τον προκάτοχό του».

    Ο Γκάμπριελ συνοδεύεται μόνο από εκπροσώπους των γερμανικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται ήδη στην Ελλάδα. Ανάμεσά τους, η Mitsubishi Hitachi Powers Systems από το Ντούιζμπουργκ, η οποία κατασκευάζει ένα εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από άνθρακα στην Πτολεμαΐδα, αλλά και η κοινοπραξία που έχει φτιάξει τον αερολιμένα Αθηνών, καθώς και πολλούς αυτοκινητόδρομους στην Ελλάδα. Επίσης, η κρατική γερμανική τράπεζα KfW, η οποία έχει διαθέσει 100 εκατομμύρια ευρώ στο Ελληνικό Αναπτυξιακό Ταμείο και ο όμιλος τραπεζών ProCredit, ο οποίος έχει ανοίξει υποκαταστήματα στην βόρεια Ελλάδα. Εκπροσωπούνται, επίσης, η Fraport, η οποία διαχειρίζεται 12 περιφερειακά αεροδρόμια, η ταξιδιωτική εταιρεία TUI, ο Ομοσπονδιακός Σύλλογος Τουριστικής Οικονομίας της Γερμανίας (BTW) καθώς και οι βιομηχανίες χημικών και φαρμακοβιομηχανίες Bayer, BASF και Boehringer Ingelheim.

    Οι γερμανικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα

    Σύμφωνα με τα στοιχεία του ελληνογερμανικού βιομηχανικού και εμπορικού επιμελητηρίου οι 120 μεγαλύτερες γερμανικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα απασχολούν 39.000 εργαζομένους με ετήσιο τζίρο επτά δισεκατομμυρίων ευρώ. «Ο Γκάμπριελ θέλει να προσφέρει στήριξη στις επιχειρήσεις αυτές και να ενισχύσει τη δραστηριοποίησή τους στην Ελλάδα, σύμφωνα με κύκλους του γερμανικού υπουργείου Οικονομίας. Παράλληλα θέλει να περιορίσει τα περιθώρια άλλων χωρών, όπως η Κίνα, η Ρωσία ή η Νότια Κορέα, να εκμεταλλευτούν τις επικείμενες ιδιωτικοποιήσεις» υποστηρίζει η DW και προσθέτει: «Από τα 53 ελληνικά νησιά με περισσότερους από 1000 κατοίκους μόνο τα 21 είναι συνδεδεμένα με το εθνικό δίκτυο ηλεκτροδότησης. Λόγω γεωγραφικών και κλιματικών συνθηκών η Ελλάδα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Γι' αυτό συνοδεύουν τον Γκάμπριελ πολλές εταιρείες αυτού του κλάδου, όπως οι Emerson, Nordex και Solarworld. O Σίγκμαρ Γκάμπριελ και ο Έλληνας υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης, αναμένεται να υπογράψουν, την Παρασκευή, μία κοινή δήλωση συνεργασίας. Έτσι θα παραταθεί για έναν ακόμη χρόνο η ήδη ισχύουσα συμφωνία συνεργασίας για παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η οποία χρηματοδοτείται με χρήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του γερμανικού κράτους. Σε αυτή τη φάση, ο στόχος είναι να συνεχιστεί η συνεργασία στη βάση ενός πιλοτικού προγράμματος στο Αιγαίο. Από τα 53 ελληνικά νησιά με περισσότερους από 1000 κατοίκους, μόνο τα 21 είναι συνδεδεμένα με το εθνικό δίκτυο ηλεκτροδότησης. Στα υπόλοιπα 32 λειτουργούν εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρισμού με ντίζελ, τα οποία η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ επιθυμεί να κλείσει. Για την επαναλειτουργία τους με ανανεώσιμη ενέργεια πρόκειται τώρα να δραστηριοποιηθούν ελληνικές και γερμανικές επιχειρήσεις».

    Σύμφωνα με την Deutsche Welle «η επίσκεψη Γκάμπριελ σχετίζεται και με τον στόχο του εκσυγχρονισμού των δομών στήριξης των εξαγωγών της χώρας. Στα πλαίσια των ομάδων δράσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αρμόδια στον τομέα αυτό ήταν η Ολλανδία. Τώρα ο Έλληνας υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης ζήτησε τη συνεργασία του Γερμανού ομολόγου του. Οι δυο τους θέλουν να υπογράψουν ένα σχέδιο συνεργασίας, κάτι που επιθυμεί και ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας, σύμφωνα με το Βερολίνο. Το μήνυμά του έχει ως εξής: η Ελλάδα πρέπει να ξαναβγεί στις αγορές και η Γερμανία δεν θα αρνηθεί, εάν της ζητηθεί υποστήριξη.

    Οι συνθήκες υπό τις οποίες εκπέμπεται αυτό το μήνυμα δεν είναι καθόλου άσχημες. Σε αντίθεση με τον πρώτο χρόνο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, όταν το μόνο κανάλι επικοινωνίας ήταν εκείνο μεταξύ της Άγκελας Μέρκελ και του Αλέξη Τσίπρα, τώρα είναι δυνατός ο διάλογος μεταξύ όλων σχεδόν των υπουργών. Σε αυτό έχει συμβάλει αναμφίβολα και η ανακατεύθυνση του Αλέξη Τσίπρα προς μία πραγματιστική πολιτική. Η συμμετοχή του στη σύνοδο κορυφής των Σοσιαλδημοκρατών υπογραμμίζει αυτή την εξέλιξη.

    Δεν αποτελεί άλλωστε μυστικό ότι τόσο ο Γκάμπριελ όσο και ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, αλλά και ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, θα ήθελαν να έχουν τον ΣΥΡΙΖΑ σύμμαχο στις τάξεις τους. Με παράλληλες συνομιλίες με τις ηγεσίες του ΠΑΣΟΚ και του επίσης σοσιαλδημοκρατικού Ποταμιού ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ επιθυμεί επίσης να συμβάλει στην ενότητα του κεντροαριστερού χώρου στην Ελλάδα».

    Διαβάστε επίσης:

    H Αριστερά ζητά να στείλει μήνυμα για κοινωνική Ευρώπη

    [14] Στους 57.235 οι πρόσφυγες σε όλη τη χώρα

    Στους 57.235 ανέρχονται οι πρόσφυγες σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία του Συντονιστικού Οργάνου Διαχείρισης της Προσφυγικής Κρίσης.

    Στα στοιχεία υπολογίζονται και 6.290 πρόσφυγες που φιλοξενούνται σε ενοικιαζόμενους χώρους από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, οι διαμένοντες σε μη οργανωμένες δομές (4.959), ενώ εκτός δομών εκτιμάται πως βρίσκονται 1.500 άτομα. Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου κατεγράφησαν 8.637 πρόσφυγες, εκ των οποίων οι 36 αποτελούν νέες αφίξεις κατά το τελευταίο 24ωρο.

    Στην Αττική φιλοξενούνται 10.208 πρόσφυγες, στην κεντρική Ελλάδα 1.704 και στη νότια 250. Στους 29 χώρους της βόρειας Ελλάδας παραμένουν 23.687 πρόσφυγες.

    [15] Ομπάμα: Η παγκόσμια οικονομική σταθερότητα δεν απειλείται, παρά την ψήφο υπέρ του Brexit

    Ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Μπαράκ Ομπάμα διαβεβαίωσε ότι η χώρα του, ο Καναδάς και το Μεξικό θα εργαστούν για να εγγυηθούν τη σταθερότητα του παγκόσμιου χρηματοοικονομικού συστήματος μετά την ψήφο υπέρ του Brexit στο δημοψήφισμα το οποίο διεξήχθη στο Ηνωμένο Βασίλειο την περασμένη Πέμπτη.

    «Με δεδομένη την ψήφο στο Ηνωμένο Βασίλειο υπέρ της αποχώρησής του από την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι ομάδες μας για τα οικονομικά θα συνεχίσουν να εργάζονται από κοινού ώστε να παραμείνουμε επικεντρωμένοι στη συνέχιση της ανάπτυξης των οικονομιών μας και στην εξασφάλιση της σταθερότητας του παγκόσμιου χρηματοοικονομικού συστήματος, κάτι που είμαι βέβαιος ότι μπορούμε να επιτύχουμε», ανέφερε ο Ομπάμα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στην Οτάβα, πλαισιωμένος από τους ηγέτες του Μεξικού και του Καναδά.

    Μετά την ψήφο υπέρ του Brexit οι αγορές μοιάζουν να ηρεμούν, έκρινε ο Ομπάμα, προβλέποντας ότι η παγκόσμια οικονομία θα παραμείνει σταθερή βραχυπρόθεσμα.

    [16] Ο Ολάντ λέει "όχι" σε ένα δημοψήφισμα σχετικό με την ΕΕ στη Γαλλία

    Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ απέκλεισε σήμερα το ενδεχόμενο διοργάνωσης ενός δημοψηφίσματος σχετικά με την ΕΕ στη Γαλλία, λέγοντας ότι οι προεδρικές εκλογές του ερχόμενου έτους θα δώσουν στους ψηφοφόρους την ευκαιρία να αποφασίσουν για την ευρωπαϊκή πολιτική που επιθυμούν.

    Στη Γαλλία αυξάνονται τα αιτήματα για τη διοργάνωση ενός δημοψηφίσματος σχετικού με την ΕΕ μετά το βρετανικό κατά το οποίο οι κάτοικοι του Ηνωμένου Βασιλείου ψήφισαν υπέρ της εξόδου της χώρας τους από την ΕΕ.

    Εξέχοντες πολιτικοί, μεταξύ των οποίων ο υπουργός Οικονομίας Μανουέλ Μακρόν και ο επικρατέστερος υποψήφιος για τις προεδρικές εκλογές του 2017 Αλέν Ζιπέ, έχουν ζητήσει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος όσον αφορά ένα νέο σχέδιο της ΕΕ. Ωστόσο μόνον το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο ζητεί ψηφοφορία σχετικά με την παραμονή ή όχι στην ΕΕ.

    "Γιατί να οργανώσουμε έναν τέτοιο αναβρασμό και μια πολεμική αναμέτρηση αν δεν είναι να φύγουμε από την ΕΕ; Τα ψέματα, οι εκλαϊκεύσεις, οι υπερβολές ακόμη και η βία που είδαμε στην εκστρατεία για το δημοψήφισμα στη Βρετανία δεν αρκούν γι'αυτούς τους μαθητευόμενους μάγους;", σημείωσε σε συνέντευξή του στη Les Echos, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν θα πρέπει να διοργανωθεί ένα γαλλικό δημοψήφισμα.

    Πολλοί στη Γαλλία έχουν αρχίσει να χάνουν τις ψευδαισθήσεις τους σχετικά με την Ευρώπη, την οποία βλέπουν ότι τάσσεται πολύ υπέρ των αγορών και ότι δεν είναι αρκετά προστατευτική, καθιστώντας δύσκολο να προβλεφθεί το αποτέλεσμα ενός δημοψηφίσματος σχετικά με τα ευρωπαϊκά θέματα. Το 2005, ένα προτεινόμενο νέο Σύνταγμα της ΕΕ αποκλείστηκε από δημοψηφίσματα που έγιναν στη Γαλλία και την Ολλανδία.

    Περίπου το 55% των Γάλλων ψηφοφόρων δεν επιθυμεί τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την παραμονή ή την αποχώρηση από την ΕΕ, έναντι ενός 45% που το θεωρεί καλή ιδέα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα δημοσκόπησης του Elabe, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιοποιήθηκαν χθες.

    Η ψηφοφορία για την Ευρώπη στη Γαλλία θα γίνει στις προεδρικές εκλογές, σημείωσε εξάλλου στις δηλώσεις του προς τη "Les Echos" ο πρόεδρος Ολάντ για να καταλήξει: "Η βρετανική εμπειρία θα αποτελέσει τότε ένα παράδειγμα, ή μάλλον ένα παράδειγμα προς αποφυγήν".

    [17] Σομαλία: Τουλάχιστον 18 νεκροί από έκρηξη βόμβας

    Τουλάχιστον 18 πολίτες σκοτώθηκαν όταν βόμβα τοποθετημένη σε δρόμο εξερράγη στην πόλη Λαφόλ της Σομαλίας, νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας, κατά τη διέλευση ενός μικρού λεωφορείου γεμάτου από κόσμο, το οποίο και ανατινάχθηκε, ανακοίνωσε η αστυνομία.

    Δεν έχει γίνει μέχρι στιγμής ανάληψη ευθύνης. Οι σομαλοί ισλαμιστές αντάρτες αλ Σεμπάμπ έχουν εξαπολύσει πολλές φορές επιθέσεις εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας και πολιτών σε όλη τη χώρα κατά το παρελθόν. Η οργάνωση θέλει να ανατρέψει την υποστηριζόμενη από τη Δύση κυβέρνηση.

    "Και οι 18 άνθρωποι που επέβαιναν στο μίνι λεωφορείο σκοτώθηκαν και απανθρακώθηκαν. Μια βόμβα εξερράγη κατά μήκος του δρόμου", δήλωσε ο Μοχάμεντ Αμπιντκαντίρ, αξιωματικός της αστυνομίας που έσπευσε στο σημείο της επίθεσης.

    Ο Νουρ 'Αχμεντ, ο οποίος οδηγούσε στον ίδιο δρόμο, είπε το μικρό λεωφορείο βρισκόταν πίσω από όχημα που μετέφερε στρατιώτες.

    Ένα κρατικό φορτηγό γεμάτο από στρατιώτες πίσω από το οποίο βρισκόταν το λεωφορείο τον προσπέρασε με μεγάλη ταχύτητα, πριν αυτός ακούσει μια δυνατή έκρηξη, δήλωσε ο 'Αχμεντ. "Το κρατικό όχημα ήταν πιθανόν ο στόχος που τελικά δεν επλήγη διόλου", είπε.

    [18] Γερμανία: Φωτογραφική μηχανή στο μέγεθος ενός κόκκου αλατιού

    Μια ομάδα επιστημόνων δημιούργησε την μικρότερη φωτογραφική μηχανή στον κόσμο, αφού το μέγεθός της δεν ξεπερνά αυτό ενός κόκκου αλατιού και μπορεί να εγχυθεί μέσα στο σώμα μέσω σύριγγας.

    Η ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου της Στουτγκάρδης της Γερμανίας υποστηρίζει ότι, παρά το γεγονός ότι χρειάστηκαν μόλις «λίγες ώρες να σχεδιάσουν, να κατασκευάσουν και να τη δοκιμάσουν», εντούτοις η φωτογραφική μηχανή είναι ικανή για «αποδόσεις υψηλής οπτικής ποιότητας και είναι ιδιαίτερα συμπαγής».

    Ο φακός έχει πλάτος μόλις 0,1 χιλιοστά, δηλαδή περίπου το ίδιο μέγεθος (αν όχι και μικρότερο) από έναν κόκκο αλατιού, ωστόσο έχει τη δυνατότητα να εστιάζει σε εικόνες από απόσταση 3 χιλιοστών και να τις αναμεταδίδει μέσω οπτικής ίνας μήκους 1,7 μέτρων.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 30 June 2016 - 10:32:36 UTC