Read the King-Crane Commission Report of Mandates in Turkey (1919) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-07-08

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αύριο η συνάντηση Μπαράκ Ομπάμα με τον Αλέξη Τσίπρα
  • [02] FAZ: H μάχη για την Αγία Σοφία
  • [03] Και πέμπτος αστυνομικός νεκρός στην ανταλλαγή πυροβολισμών στο Ντάλας
  • [04] Μιχαήλ Μητσάκης: Ένας μάγος της εικόνας και του ύφους
  • [05] Ανακαλύφθηκε γιγάντιος εξωπλανήτης με τρεις ήλιους
  • [06] Δημιουργήθηκε το πρώτο «ζωντανό» σαλάχι-ρομπότ
  • [07] Ελληνική φοιτητική ομάδα στον διαγωνισμό Imagine Cup της Microsoft
  • [08] Το 4ο Ελληνικό Φόρουμ Επιστήμης, Τεχνολογίας και Καινοτομίας διοργανώνει ο «Δημόκριτος»
  • [09] Συνάντηση Τσίπρα - Ομπάμα, στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ

  • [01] Αύριο η συνάντηση Μπαράκ Ομπάμα με τον Αλέξη Τσίπρα

    Συνάντηση με τον Μπαράκ Ομπάμα θα έχει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, αύριο στις 3.30 μμ(τοπική ώρα), στη Βαρσοβία, στο περιθώριο των εργασιών της συνόδου του ΝΑΤΟ.

    Η συνάντηση γίνεται με πρωτοβουλία του Αμερικανού Προέδρου, θα είναι διάρκειας μισής ώρας περίπου και η ατζέντα θα περιλαμβάνει το ελληνικό πρόγραμμα και χρέος, ζητήματα που αφορούν την Ευρώπη (Brexit), προσφυγικό, αλλά και θέματα περιφερειακής ασφάλειας.

    Τον τελευταίο ενάμισι μήνα, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει συναντηθεί, επίσης, με τον Πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν και τον Πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ.

    [02] FAZ: H μάχη για την Αγία Σοφία

    Οι εκκλησίες της Κωνσταντινούπολης είναι για τους Τούρκους ισλαμιστές και εθνικιστές το σημαντικότερο σύμβολο της οθωμανικής κατάκτησης της Πόλης. Επανειλημμένα έχουν γίνει απόπειρες να γίνουν τζαμιά. Για πολλούς συντηρητικούς μουσουλμάνους, στην Τουρκία, ήταν ένα μεγάλο όνειρο να γίνει η Αγία Σοφία τζαμί και κατά τη διάρκεια του ραμαζανιού γινόταν για μερικές ώρες καθημερινά. Ποιος και πότε το αποφάσισε δεν είναι σαφές. Το Κρατικό Ιδρυμα Θρησκείας παρουσίασε το «σόου του ραμαζανιού» σα να επρόκειτο για το πιο αυτονόητο πράγμα στον κόσμο, γράφει η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine (FAZ), σε δημοσίευμα για την Αγία Σοφία.

    Και ενώ τα φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης πάλλονταν από ενθουσιασμό και έγραφαν για "ιστορικές στιγμές στην Αγία Σοφία", η κριτική έπεφτε σαν χαλάζι από το εξωτερικό. Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε την απόφαση "οπισθοδρομική" κάτι το οποίο από την άλλη πλευρά έγινε δεκτό με αγανάκτηση. Η Ελλάδα αναμιγνύεται στις εσωτερικές υποθέσεις της Τουρκίας, έγραψαν εξοργισμένα κάποια τουρκικά ΜΜΕ και διέδιδαν τη φήμη ότι ο Ελληνας πρόξενος πραγματοποίησε μυστική πρωινή επιθεώρηση στην Αγία Σοφία.

    Μεταξύ άλλων και το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών προέτρεψε την Τουρκία να δείξει τον "προσήκοντα σεβασμό" στην ιστορία του χώρου. Ο βουλευτής του κυβερνητικού κόμματος ΑΚP Kωνσταντινούπολης Σαμίλ Ταγιάρ έριξε λάδι στη φωτιά γράφοντας στο τουίτερ ότι οι μουσουλμανικές λειτουργίες στην Αγία Σοφία είναι τα αντίποινα για την αναγνώριση του "αρμενικού ψέματος" από τη γερμανική Βουλή. Η Τουρκία δεν έχει φίλους στη Δύση πια, θα πρέπει επομένως να μην την λαμβάνει καθόλου υπόψη πλέον.

    H αρμενικής καταγωγής Τουρκάλα βουλευτής Σελίνα Εζοζουν Ντογκάν, μια από τις λίγες χριστιανές πολιτικούς του κεμαλικού κόμματος της αντιπολίτευσης CHP στο τουρκικό Κοινοβούλιο, βρίσκει την ενέργεια απρεπή. Η Αγία Σοφία είναι ένα από τα σημαντικότερα πολιτιστικά σύμβολα του παρελθόντος της χώρας και η μη θρησκευτική χρήση της είναι επομένως σωστή. «Αν κάποιος θέλει να επαναφέρει το κτίριο στην αρχική του λειτουργία, τότε θα έπρεπε λογικά να την μετατρέψει σε εκκλησία». Σε τελευταία ανάλυση η Αγία Σοφία κατασκευάστηκε αρχικά ως εκκλησία και χρησιμοποιήθηκε ως τέτοια επί αιώνες. Εκτός αυτού υπάρχει μεγαλύτερη έλλειψη εκκλησιών και όχι τζαμιών στη χώρα, λέει η Ντογκάν στη γερμανική εφημερίδα. Την ίδια άποψη είχε εκφράσει και ο ελληνορθόδοξος Πατριάρχης Βαρθολομαίος προ διετίας. Αυτές όμως τις μέρες δεν μπορεί κανείς να τον βρει, όπως άλλωστε και άλλους εκπροσώπους χριστιανικών εκκλησιών στην Πόλη.

    Στην προκειμένη περίπτωση είναι λιγότερο θέμα θρησκείας και περισσότερο πολιτικής ταυτότητας, λέει ο Κοράι Τσαλισκάν, καθηγητής πολιτικής επιστήμης στο Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου της Κωνσταντινούπολης. Για τους Τούρκους ισλαμιστές και εθνικιστές η Αγία Σοφία είναι το σημαντικότερο σύμβολο της κατάκτησης της Πόλης. Το ότι τα ιστορικά μνημεία ανήκουν σήμερα εξίσου σε όλους τους πολιτισμούς δεν ταιριάζει στο κοσμοαντίληψη αυτών των συντηρητικών ομάδων. Την Αγία Σοφία την αντιλαμβάνονται ως "χώρο νοσταλγίας", ο οποίος πρέπει να ξανακατακτηθεί.

    Όποιος επισκεφτεί αυτές τις μέρες την Αγία Σοφία, δεν θα αντιληφθεί σχεδόν τίποτα από τη διαμάχη για το εντυπωσιακό μνημείο πολιτισμού. Την περασμένη Παρασκευή, πριν το τέλος του ραμαζανιού, επικρατούσε περισσότερη ησυχία και ηρεμία από ό,τι συνήθως. Έβλεπες μόνο ορισμένους μεμονωμένους επισκέπτες, λόγω της τρομοκρατικής επίθεσης στο αεροδρόμιο Ατατούρκ της Πόλης.

    Η δημοσιογράφος Χιλάλ Μπαγιάρ πάντως δεν μπορεί να φανταστεί κάτι ομορφότερο από το να ζήσει τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. Η νεαρή γυναίκα με τη δεμένη κοτσίδα και το άνετο μαύρο φόρεμα πηγαίνει συχνά εκεί. Έχει ασχοληθεί εντατικά με την ιστορία της Αγίας Σοφίας και είναι πεπεισμένη ότι το κτίριο βρίσκεται σε τόσο καλή κατάσταση χάρη στους Οθωμανούς κατακτητές. Η μετατροπή της σε τζαμί προστάτεψε το κτίριο και το διατήρησε για τις επόμενες γενιές. Είναι επομένως κρίμα που δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως τζαμί πια, είπε στην Frankfurter Algemeine Zeitung.

    Η συζήτηση για τη χρήση της Αγίας Σοφίας πυροδοτείται επανειλημμένα τα τελευταία χρόνια. Η πολυμελής "Ενωση Νέων της Ανατολίας" οργάνωσε πριν από δύο χρόνια μια προσευχή διαμαρτυρίας μπροστά στην Αγία Σοφία, στην οποία πήραν μέρος χιλιάδες πιστοί και ξεκίνησε τη συγκέντρωση υπογραφών για τη μετατροπή της σε τζαμί. Παρόμοιες πρωτοβουλίες πήρε και η "Τουρκική Ένωση Φοιτητών". Υποστήριξη είχε και από κυβερνητικούς κύκλους: ο πρώην αναπληρωτής πρωθυπουργός Μπουλέντ Αρίντς διακήρυξε, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην Αγία Σοφία το 2013, ότι «προσεύχεται στον Αλλάχ να ξαναγελάσει». Επίσης βουλευτές του κυβερνητικού κόμματος ΑΚΡ και του εθνικιστικού κόμματος της αντιπολίτευσης ΜΗΡ έφεραν στη Βουλή διάφορα νομοσχέδια με τα οποία ζητούσαν να χρησιμοποιηθεί η Αγία Σοφία σαν τζαμί.

    Λογική δεν υπάρχει σε αυτήν την επιθυμία, τονίζει ο καθηγητής Κοράι Τσαλισκάν στη γερμανική εφημερίδα. Η Κωνσταντινούπολη δεν έχει ανάγκη από εντυπωσιακά τζαμιά. Πουθενά στην πόλη δεν υπάρχουν τόσο πολλά όσο στο ιστορικό κέντρο. Ακόμα και το μπλε τζαμί ακριβώς απέναντι από την Αγία Σοφία είναι μισογεμάτο στις ώρες της προσευχής. «Ο ίδιος ο Ερντογάν είχε πει προ ετών, "ας γεμίσει πρώτα το μπλε τζαμί πριν ασχοληθούμε με την Αγία Σοφία"» όπως υπενθυμίζει ο Τσαλισκάν. Το γεγονός ότι ο πρόεδρος Ερντογάν δεν έχει εκφραστεί δημόσια για το θέμα οφείλεται σε στρατηγικούς λόγους, υποψιάζεται ο καθηγητής: «Ιδεολογικά του είναι χρήσιμη η συζήτηση, διότι ενισχύει την κομματική του βάση. Οικονομικά όμως δεν μπορεί να επιτρέψει στον εαυτό του κανένα περαιτέρω βήμα το οποίο θα έβλαπτε τον τουρισμό της χώρας ακόμα περισσότερο». Υπό πόσο μεγάλη πίεση βρίσκεται δείχνει το γεγονός ότι υπέκυψε μπροστά στη Ρωσία και το Ισραήλ.

    Ασφαλώς και δεν είναι σύμπτωση, λέει ο Τσαλισκάν, ότι η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί για ένα μήνα έγινε σε μια περίοδο κατά την οποία η χώρα δεν τα πάει καθόλου καλά. Η τουρκική κυβέρνηση στρέφεται προς το πολιτικό Ισλάμ όσο μεγαλύτερη είναι η καθοδική πορεία της χώρας πολιτικά και οικονομικά. Οι ανάγνωση του Κορανίου μέσα από την Αγία Σοφία είναι μια μικρή υποχώρηση η οποία βελτιώνει μεν την διάθεση των συντηρητικών ψηφοφόρων, αλλά ταυτόχρονα προωθεί περαιτέρω την κοινωνική πόλωση, συμπληρώνει ο καθηγητής.

    [03] Και πέμπτος αστυνομικός νεκρός στην ανταλλαγή πυροβολισμών στο Ντάλας

    Η ένωση αστυνομικών του Ντάλας ανακοίνωσε ότι και πέμπτος αστυνομικός σκοτώθηκε στην ανταλλαγή πυροβολισμών στο κέντρο του Ντάλας.

    Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος επισκέπτεται την Πολωνία για να μετάσχει στη σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Βαρσοβία, ενημερώνεται συνεχώς για το περιστατικό με τους πυροβολισμούς στο Ντάλας, στο οποίο ελεύθεροι σκοπευτές σκότωσαν τουλάχιστον πέντε αστυνομικούς, ανακοίνωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος 'Ερνεστ."Ο Πρόεδρος ενημερώνεται για το περιστατικό με τους πυροβολισμούς εναντίον αστυνομικών στο Ντάλας. Ζήτησε από τους συμβούλους του να τον ενημερώνουν για την κατάσταση όταν έχουν πρόσθετη πληροφόρηση", πρόσθεσε.

    Διαβάστε επίσης: Τέταρτος αστυνομικός νεκρός από πυρά ελεύθερων σκοπευτών στο Ντάλας

    [04] Μιχαήλ Μητσάκης: Ένας μάγος της εικόνας και του ύφους

    Μιχαήλ Μητσάκης: Ένας μάγος της εικόνας και του ύφους

    του Βαγγέλη Χατζηβασιλείου

    Ο Μιχαήλ Μητσάκης υπήρξε πολυσχιδής συγγραφική φυσιογνωμία: έγραψε ποιήματα και διηγήματα, ασχολήθηκε με τη λογοτεχνική κριτική και το χρονογράφημα, πέρασε από τις σημαντικότερες εφημερίδες και τα μεγαλύτερα περιοδικά της εποχής του, μεταξύ των οποίων και οι σατιρικές «Ασμοδαίος» και «Άστυ», εξέδωσε ο ίδιος δύο σατιρικά φύλλα, δημοσίευσε κατ' επανάληψη τις ταξιδιωτικές του εντυπώσεις και υπέγραψε τα κείμενά του με πλήθος ψευδώνυμα. Γεννημένος στα Μέγαρα το 1868, ο Μητσάκης μεγάλωσε στη Σπάρτη με πατέρα ανώτερο υπάλληλο και μητέρα αρχοντικής καταγωγής, αλλά ελλείψει πατρικής περιουσίας βιοπορίστηκε αποκλειστικά από τη δημοσιογραφία. Η λαμπρή, όμως, σταδιοδρομία του διεκόπη σε ηλικία μόλις 28 ετών, όταν εκδηλώθηκε η ψυχική του ασθένεια η οποία τον οδήγησε στο Δρομοκαΐτειο, όπου και άφησε την τελευταία του πνοή στις 6 Ιουνίου του 1916.

    Εκατό χρόνια μετά τον θάνατό του ο Μητσάκης, ο οποίος απέρριψε τόσο την τυραννία της καθαρεύουσας όσο και τη στρατευμένη δημοτική του Ψυχάρη, παραμένει ζωντανός στη μνήμη των επόμενων γενεών όχι μόνο για τον πρωτοποριακό χαρακτήρα της λογοτεχνίας του, που αποσπάστηκε ευθύς εξαρχής από το παραδοσιακό πλαίσιο, αλλά και για τον τρόπο με τον οποίο επηρέασε ο διαταραγμένος ψυχισμός του τον τρόπο της γραφής του. Απευθυνθήκαμε σε δύο πανεπιστημιακούς που έχουν μελετήσει επισταμένως το έργο και την προσωπικότητά του και φωτίζουν τη δράση και τον βίο του μέσα από την οπτική γωνία της επιστήμης τους. Συζητάμε με τον Δημήτρη Ν. Πλουμπίδη, καθηγητή Ψυχιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, και τον Διονύση Γούτσο, καθηγητή Γλωσσολογίας στη Φιλοσοφική Σχολή του ίδιου πανεπιστημίου.

    «Ήρθα για πρώτη φορά σε επαφή με τον Μητσάκη μέσω ενός γάλλου καθηγητή που είχε βρει μια έκδοση του 1957 με τα γαλλικά ποιήματά του. Με εντυπωσίασαν από την πρώτη στιγμή η χρήση και η πυκνότητα του λόγου του», λέει ο Δ. Ν. Πλουμπίδης: «Είναι ένας μάγος της εικόνας, που προχωρεί πάντοτε σε μεγάλο βάθος. Κι αυτό χωρίς να έχει ιδεολογία, χωρίς να διαθέτει μια συγκροτημένη θεωρητική σκευή - κάτι που τον κάνει να λειτουργεί με έναν ψυχικά πολυέξοδο τρόπο. Ο Μητσάκης έγραψε πολύ καλά ποιήματα στα γαλλικά (δοκιμάζοντας ταυτοχρόνως τις δυνάμεις του και στον ελληνογαλλικό στίχο) και έσπευσε να οχυρωθεί πίσω από τη γαλλική γλώσσα όταν ξέσπασε η τρέλα του. Μέσω της γαλλικής γλώσσας είχε τη δυνατότητα να διαλέξει τους συνομιλητές του. Τα γαλλικά είναι ο προστατευτικός του μανδύας».

    «Το κυριότερο χαρακτηριστικό του Μητσάκη», επισημαίνει προς την ίδια κατεύθυνση ο Δ. Γούτσος, «είναι η ετερογλωσσία του. Από τα πρώτα κιόλας ποιήματά του ξεκινάει ένα παιχνίδι εναλλαγής ελληνικών και γαλλικών, που αποκτά όλο και μεγαλύτερη ένταση όσο περνούν τα χρόνια και κορυφώνεται όταν φτάνει στην περίοδο της τρέλας του. Είναι η εποχή κατά την οποία επεξεργάζεται περαιτέρω τη σχέση με το γράψιμό του. Τότε οξύνεται και η αίσθηση που έχει για τις εναλλαγές, τις παραλλαγές και τις αποχρώσεις του λόγου του, αίσθηση την οποία διακρίνουμε ήδη από τα αρχικά συγγραφικά του βήματα. ''Ζήτωσαν αι παραλλαγαί των εννοιών'', όπως έλεγε κι ίδιος. Κυρίαρχο εξάλλου ρόλο στα κείμενά του (πρωτότυπα και λογοτεχνικές κριτικές) αναλαμβάνουν και τα λογοπαίγνια τόσο σε μορφολογικό όσο και σε φωνολογικό επίπεδο».

    Τίποτε δεν είναι τυχαίο: «Σκέφτομαι συχνά, και το έχω υποστηρίξει και παλαιότερα», παρατηρεί ο Δ. Ν. Πλουμπίδης, «πως στο έργο του Μητσάκη, ποιητικό και πεζογραφικό, υπάρχει ένα αφανές φιλολογικό σχέδιο, ένα σχέδιο που συνεχίζεται και στη φάση της τρέλας. Υπό αυτή την έννοια θα πρέπει να συνεξετάσουμε τα γαλλικά και τα ελληνικά ποιήματα και να τα μελετήσουμε συστηματικότερα». Μπορεί η τρέλα σ' ένα τέτοιο πλαίσιο να αποτελέσει στοιχείο ύφους; «Θα έλεγα πως ο Μητσάκης βάζει το ωραίο του ύφος σε αδιάκοπη δοκιμασία», απαντά ο Δ. Γούτσος: «Το εντείνει, αυξάνει υπερβολικά την ταχύτητά του (το αφήνει να ενεργήσει σε υπέρτατο βαθμό) και έτσι κάποια στιγμή, όταν τρελαίνεται, χάνει το νόημα. Υπάρχουν, όμως, πάντοτε ο ρυθμός και το ύφος: ένα ύφος κι ένας ρυθμός που τον τοποθετούν όχι στον υπερρεαλισμό, αλλά σε μιαν άκρη του μοντερνισμού - μια άκρη που θα τον βοηθήσει να υπερπηδήσει την ηθογραφία αφού ουδέποτε τον κάλυψε η παράδοση».

    Μεταξύ των ολίγων περιέργων θεαμάτων της μικράς επαρχιακής πόλεως, εν ή διήλθον την παιδικήν μου ηλικίαν, κατελέγετο και εις παράφρων, ούτινος η ανάμνησις έμεινε βαθέως εγχαραγμένη εις το πνεύμα μου...Άλλοτε εμονολόγει βαδίζων ως να συνδιελέγετο μετ' αοράτων ομιλητών και τινασόμενος υπ' αφνιδίων ορμών εγρονθοκόπει βιαίως τον αέρα ως επιτιθέμενος κατ' αφανών εχθρών. 'Άλλοτε ήδεν ακαταλήπτου στιχουργίας και μέλους άσματα, κατελαμβάνετο υπ' εκρήξεων αλλοκότου ευθυμίας, έβαλλε διαμιας, ενώ εφαίνετο χαίρων, σπαρακτικοτάτους λυγμούς ή ετρέπετο, ενώ περιπάτει τέως γαλήνιος, εις δρομαίαν και ακατάσχετον φυγήν ως καταδιωκόμενος.

    («Εις τον οίκον των τρελλών», 1887)

    Ο Μητσάκης έγραφε συχνά για τις ταλαιπωρίες και τους βασανισμούς που έβλεπε να υφίστανται τα ζώα στους αθηναϊκούς δρόμους. Όταν χτυπήθηκε από την ασθένεια και άρχισε να περιφέρεται άσκοπα σε διάφορα σημεία της πρωτεύουσας, έπεσε κι ο ίδιος θύμα της καθημερινής της βίας: περιφρονήθηκε, χλευάστηκε και λοιδορήθηκε όσο σχεδόν κανείς άλλος. «Τα καλύτερα έργα του είναι ενδεχομένως αυτά που αποτυπώνονται στα χαρτάκια τα οποία προμηθεύεται από τα γραφεία των εφημερίδων κατά τη διάρκεια των τρελών του περιπλανήσεων στην Αθήνα», σημειώνει ο Δ. Ν. Πλουμπίδης: «Θα δούμε κι εδώ κάτι από το κρυμμένο φιλολογικό του σχέδιο, όπως θα το δούμε και στα γαλλικά ποιήματα που εναποτίθενται ως σημειώσεις του στο περιθώριο των σελίδων μιας έκδοσης της Ιλιάδας».

    Οι αθηναϊκές περιπλανήσεις του Μητσάκη, οι γραφές του στα χαρτάκια, οι ερωταποκρίσεις που υποκρύπτονται στα διάφορα «γιατί» του, είναι πιθανόν να αποκαλύπτουν μιαν άλλη όψη του μοντερνισμού του. «Ο Μητσάκης δημιουργεί με το αστικό περιβάλλον δεσμούς όπως οι δεσμοί, τους οποίους ανέπτυξαν με την πόλη ο Μπωντλαίρ και ο Μπένιαμιν», υπογραμμίζει ο Δ. Γούτσος: «Ο Μητσάκης δεν είναι μόνο ένας τρελός που περπατάει στους αθηναϊκούς δρόμους (''ένας ψυχίατρος θα το ονόμαζε αυτό υπερκινητικότητα'', παρεμβάλλεται ο Δ. Ν. Πλουμπίδης), αλλά κι ένας συγγραφέας που ακούει τα πάντα τριγύρω του: ήχους, μελωδίες, μουσικές».

    Καραβάνια ολόκληρα εξεκίνων από των πόλεων προς ανιχνεύσεις ανά τας ερημίας μερών άτινα υπετίθεντο -διατί δε τούτο, άδηλον- πως θα εγκρύπτουν ορυκτά. Εταιρείαι εσχηματίζοντο. Συμμορίαι μεταλλοκυνηγών διωργανούντο...Καθ' όλην την χώραν ουδέν άλλο ζήτημα, ουδέν άλλο θέμα, τίποτε εκτός αυτού δεν ενδιέφερεν...Αλλ' όπως όλα, εξητμίσθη βαθμηδόν και αυτή η ορμή και κατηυνάσθη το μυστηριώδες πάθος και ησύχασαν τα εξαφθέντα νεύρα κ' εκόπασεν ο πάταγος ο άλογος, πεισθέντος κατά μικρόν μετά πολλά του πλήθους ότι αυταπάτης πάταγος ο άλογος, πεισθέντος κατά μικρόν μετά πολλά του πλήθους ότι αυταπάτης θύμα ήν και ανοήτου ουτοπίας είχε γίνει παίγνιον...

    («Εις Αθηναίος χρυσοθήρας», 1890)

    ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ: επιμέλεια Νατάσσα Δομνάκη

    [05] Ανακαλύφθηκε γιγάντιος εξωπλανήτης με τρεις ήλιους

    Μια ομάδα ευρωπαίων και αμερικανών αστρονόμων ανακάλυψε έναν υπερ-Δία, ένα γιγάντιο εξωπλανήτη που έχει τρία άστρα-ήλιους στον ουρανό του.Ο εξωπλανήτης συμμετέχει σε ένα κοσμικό «μπαλέτο», καθώς περιφέρεται γύρω από το ένα άστρο, ενώ τα άλλα δύο με τη σειρά τους περιφέρονται γύρω από το πρώτο άστρο. Αυτό επιτρέπει στον εξωπλανήτη τη μια εποχή να έχει τριπλές ανατολές και τριπλά ηλιοβασιλέματα, ενώ την άλλη εποχή να έχει μόνο μέρα.

    Καθώς μάλιστα οι εποχές του εν λόγω εξωπλανήτη διαρκούν πολύ περισσότερο από μια ανθρώπινη ζωή, αυτό σημαίνει ότι αν ένας άνθρωπος γεννιόταν σε εποχή που υπήρχε μόνο φως (επί περίπου 140 συνεχόμενα γήινα έτη), μέχρι να πεθάνει δεν θα γνώριζε τι σημαίνει νύχτα.Ο εξωπλανήτης HD 131399Ab βρίσκεται σε απόσταση περίπου 320 ετών φωτός από τη Γη, στην κατεύθυνση του αστερισμού του Κενταύρου. Οι μετρήσεις δείχνουν ότι η ατμόσφαιρά του περιέχει υδρατμούς και μεθάνιο, ενώ η θερμοκρασία του είναι περίπου 580 βαθμοί Κελσίου.

    [06] Δημιουργήθηκε το πρώτο «ζωντανό» σαλάχι-ρομπότ

    Μηχανικοί και επιστήμονες στις ΗΠΑ δημιούργησαν ένα μικρό ρομποτικό σαλάχι, που έχει σώμα από ελαστικό πολυμερές, σκελετό από χρυσό και χρησιμοποιεί για την κίνησή του στο νερό ζωντανά κύτταρα από την καρδιά ενός αρουραίου! Πρόκειται για ένα ακόμη επίτευγμα στην πορεία για το «πάντρεμα» των έμβιων όντων με τις μηχανές.

    Τα περίπου 200.000 κύτταρα από το μυοκάρδιο εμβρύου αρουραίου έχουν γενετικά τροποποιηθεί χάρη στην τεχνική της οπτογενετικής, ώστε να πάλλονται υπό την επίδραση των παλμών φωτός και έτσι να ανεβοκατεβάζουν τα πλαστικά πτερύγια. Αυτό δίνει ώθηση στο ρομπότ-σαλάχι, το οποίο έχει βάρος δέκα γραμμαρίων, μήκος 1,6 εκατοστών και η ταχύτητά του φθάνει τα 3,2 χιλιοστά το δευτερόλεπτο.

    Ανάλογα με τη συχνότητα των φωτεινών παλμών, αυξομειώνονται οι παλμοί των καρδιακών κυττάρων και, τελικά, η ταχύτητα του ρομπότ, η κίνηση του οποίου θυμίζει εκείνη ενός κανονικού σαλαχιού. Προς το παρόν, το ρομποτικό σαλάχι μπορεί να 'ζήσει' έως μια εβδομάδα, καθώς τόσο μπορούν να επιβιώσουν τα κύτταρα του αρουραίου, απορροφώντας ενέργεια από ένα διάλυμα γλυκόζης-άλατος.

    Οι ερευνητές των πανεπιστημίων Χάρβαρντ, ΜΙΤ και Στάνφορντ, με επικεφαλής τον καθηγητή βιολογικής μηχανικής Κέβιν Κιτ Πάρκερ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Science", δήλωσαν αισιόδοξοι ότι ανοίγει πλέον ο δρόμος για μεγαλύτερα και πιο εξελιγμένα «βιο-υβριδικά ρομπότ», ενώ η σχετική έρευνα μπορεί επίσης να βοηθήσει στη δημιουργία μιας ανθρώπινης βιο-τεχνητής καρδιάς.

    [07] Ελληνική φοιτητική ομάδα στον διαγωνισμό Imagine Cup της Microsoft

    Μια ελληνική φοιτητική ομάδα είναι ανάμεσα τις 35 συνολικά, που θα ταξιδέψουν στα κεντρικά γραφεία της Microsoft, στο Σιάτλ των ΗΠΑ, προκειμένου να διαγωνιστούν στους τελικούς του διεθνούς διαγωνισμού Imagine Cup της αμερικανικής εταιρείας, που θα πραγματοποιηθούν από τις 26 έως τις 29 Ιουλίου.

    Οι φοιτητές θα διαγωνιστούν σε τρεις κατηγορίες -Innovation (Καινοτομία), Games (Παιγνίδια) και World Citizenship (Πολίτες του Κόσμου)-, διεκδικώντας, εκτός από τον τίτλο του παγκόσμιου πρωταθλητή, ένα χρηματικό έπαθλο 50.000 δολαρίων, καθώς και την ευκαιρία να συμμετέχουν σε μια ιδιωτική συνεδρία συμβουλευτικής καθοδήγησης (mentoring) με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Microsoft, Σάτια Ναντέλα.

    Φέτος, την Ελλάδα εκπροσωπεί η ομάδα Amanda, η οποία απαρτίζεται από τέσσερις φοιτητές του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Υπολογιστών της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ο Βασίλης Μπαλτατζής, η Μαργαρίτα Μπίντση, ο Γιώργος Σχινάς και ο Ηλίας Χρυσοβέργης, με την καθοδήγηση του καθηγητή και μέντορά τους Λεόντιου Χατζηλεοντιάδη, δημιούργησαν ένα ψηφιακό χώρο συναισθημάτων, που συνδυάζει την πραγματικότητα με την εικονική και προσαυξημένη πραγματικότητα. Στο χώρο αυτό, ο χρήστης περιηγείται ακολουθώντας τη λογική ενός βιντεοπαιχνιδιού και αλληλοεπιδρά με εικόνες, βίντεο και διαδραστικό υλικό. Στόχος είναι η αύξηση της ενσυναίσθησης, της αυτοπεποίθησης και της ευαισθητοποίησης για το πρόβλημα του εκφοβισμού (bullying).

    [08] Το 4ο Ελληνικό Φόρουμ Επιστήμης, Τεχνολογίας και Καινοτομίας διοργανώνει ο «Δημόκριτος»

    Για τέταρτη συνεχή χρονιά ο «Δημόκριτος», το μεγαλύτερο ερευνητικό κέντρο της χώρας, διοργανώνει την επόμενη εβδομάδα το 4ο Ελληνικό Φόρουμ Επιστήμης, Τεχνολογίας και Καινοτομίας (4th Hellenic Forum for Science, Technology and Innovation).

    Το Φόρουμ, που πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του υπουργείου Εξωτερικών, αποτελεί κάθε χρόνο το κυριότερο πεδίο συνάντησης των Ελλήνων επιστημόνων της διασποράς και του εσωτερικού, διευκολύνοντας να αναπτυχθεί ένα δίκτυο αμφίδρομων συνεργασιών κατά τα διεθνή πρότυπα.

    Στην προσπάθεια συμμετέχουν διακεκριμένοι Έλληνες αλλά και ξένοι επιστήμονες, δίνοντας ώθηση στην μετατροπή των ερευνητικών αποτελεσμάτων σε διεθνώς ανταγωνιστικά προϊόντα, σε τομείς αιχμής για την ελληνική οικονομία. Παράλληλα, προωθούνται η λειτουργία νέων κοινών προγραμμάτων εκπόνησης διδακτορικών, οι συνεργασίες για την υποβολή κοινών ερευνητικών προγραμμάτων και οι αμφίδρομες μετακινήσεις νέων επιστημόνων, πράγμα που αποτελεί αντίβαρο στη «διαρροή εγκεφάλων» (brain drain).

    Στο συνέδριο, που θα πραγματοποιηθεί από τις 11 έως τις 15 Ιουλίου, στις εγκαταστάσεις του «Δημόκριτου» στην Αγία Παρασκευή, θα παρουσιασθούν οι τελευταίες εξελίξεις στους τομείς της νανοεπιστήμης και νανοτεχνολογίας, της ενέργειας, του περιβάλλοντος, των βιοεπιστημών, της πληροφορικής και των τηλεπικοινωνιών.

    [09] Συνάντηση Τσίπρα - Ομπάμα, στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ

    Συνάντηση με τον Μπαράκ Ομπάμα αναμένεται να έχει, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στο περιθώριο των εργασιών της συνόδου του ΝΑΤΟ, που διεξάγεται στη Βαρσοβία.

    Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η σύναντηση θα πραγματοποιηθεί ύστερα από πρωτοβουλία του Αμερικανού Προέδρου.

    Διαβάστε επίσης:Στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Βαρσοβία, ο πρωθυπουργός


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 8 July 2016 - 8:32:24 UTC