Browse through our Interesting Nodes on the European Union (EU) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-07-08

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Καταψηφίζει συνολικά το σ/ν για τον εκλογικό νόμο το ΠΑΣΟΚ
  • [02] Σημαντικά σημεία ανάκαμψης δείχνει η αγορά εργασίας, σύμφωνα με το αρμόδιο υπουργείο
  • [03] Σε τι είδους ψηφιακή κοινωνία θέλουμε να ζήσουμε; Ο δρ Κ. Σιώμος, μιλάει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ
  • [04] «Ο Οδυσσέας κάλεσε σε συμπόσιο τους Κερκυραίους», σε μια εσπερίδα για τη διατροφή
  • [05] Ακινητοποιημένα τα τρένα και ο προαστιακός, από σήμερα έως την Τρίτη
  • [06] Πάνω η Ευρώπη και η Μέρκελ, κάτω οι λαϊκιστές λόγω Brexit, σύμφωνα με δημοσκόπηση
  • [07] Μιχαήλ Μητσάκης: Ένας μάγος της εικόνας και του ύφους
  • [08] «Αμύντας» από τον Σπύρο Ευαγγελάτο σε πανελλήνια πρώτη, στο Ηρώδειο
  • [09] «Τραγούδια της Προσφυγιάς» στο θέατρο Ρεματιάς, στο Χαλάνδρι
  • [10] Απολογισμός της επίσκεψης της ελληνικής αντιπροσωπείας στην Κίνα για τα θέματα πολιτισμού
  • [11] Και πέμπτος αστυνομικός νεκρός στην ανταλλαγή πυροβολισμών στο Ντάλας

  • [01] Καταψηφίζει συνολικά το σ/ν για τον εκλογικό νόμο το ΠΑΣΟΚ

    Το ΠΑΣΟΚ θα καταψηφίσει σε ολόκληρη την κοινοβουλευτική διαδικασία την πρόταση της κυβέρνησης για τον εκλογικό νόμο.

    Αυτό επιβεβαιώθηκε σε σύσκεψη των βουλευτών του κινήματος υπό την Φώφη Γεννηματά, στηΒουλή.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν θα ψηφισθεί το νομοσχέδιο, ούτε κατ'αρχήν ούτε κατ'άρθρον, τόσο στην επιτροπή όσο και στην ολομέλεια.

    Η καταψήφιση αφορά και την διάταξη για το δικαίωμα ψήφου στα 17 έτη.

    [02] Σημαντικά σημεία ανάκαμψης δείχνει η αγορά εργασίας, σύμφωνα με το αρμόδιο υπουργείο

    Θετικά είναι τα μηνύματα από τα στοιχεία για την πορεία της ανεργίας και της απασχόλησης στην Ελλάδα, όπως αναφέρει το υπουργείο Εργασίας σε σχετική ανακοίνωση. Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), το εποχικά διορθωμένο ποσοστό ανεργίας, τον Απρίλιο του 2016 μειώθηκε στο 23,3% από 25,3% που ήταν τον Απρίλιο του 2015, (-2 μονάδες) και έναντι του αναθεωρημένου προς τα κάτω 23,7%, τον Μάρτιο του 2016, (-0,4 μονάδες).

    Ειδικότερα, το υπουργείο Εργασίας επισημαίνει: «Οι απασχολούμενοι αυξήθηκαν κατά 106.854 άτομα σε σχέση με τον Απρίλιο του 2015 (αύξηση 3,0%) και κατά 25.600 άτομα σε σχέση με τον Μάρτιο του 2016 (αύξηση 0,7%). Οι άνεργοι μειώθηκαν κατά 90.955 άτομα σε σχέση με τον Απρίλιο του 2015 (μείωση 7,5%) και κατά 20.951 άτομα σε σχέση με τον Μάρτιο του 2016 (μείωση 1,8%).

    Την ίδια ώρα, σύμφωνα με στοιχεία της έκθεσης Employment Outlook 2016 του ΟΟΣΑ, η απασχόληση στην Ελλάδα αυξήθηκε 2,1%, το 2015 και προβλέπεται να αυξηθεί με τον ίδιο ρυθμό, το 2016 και το 2017. Ο Οργανισμός προβλέπει ότι το ποσοστό απασχόλησης στη χώρα αυξήθηκε, στο τέταρτο τρίμηνο του 2015, στο 44,7% από 43,1%, στο αντίστοιχο τρίμηνο του 2014 και προβλέπεται να αυξηθεί περαιτέρω στο 45,4% και στο 46,8%, στο τέταρτο τρίμηνο του 2016 και του 2017, αντίστοιχα.

    [03] Σε τι είδους ψηφιακή κοινωνία θέλουμε να ζήσουμε; Ο δρ Κ. Σιώμος, μιλάει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Η ψηφιακή τεχνολογία «μπήκε ορμητικά» στη ζωή μας και την αλλάζει ραγδαία με ή χωρίς τη συγκατάθεσή μας. Οι τεχνολογικές εξελίξεις πυροδοτούν αλλαγές με θετικές και αρνητικές επιδράσεις σε όλες τις πτυχές της σύγχρονης ζωής. Ζούμε την εποχή που το Διαδίκτυο έχει αναδειχθεί σε οικουμενικό περιβάλλον μάθησης, έρευνας, επιχειρηματικότητας, επικοινωνίας και διασκέδασης. Πόσο, όμως, επηρεάζει τις κοινωνίες και σε ποιο βαθμό μπορεί να καθορίσει τη λειτουργία τους; Υπάρχουν όρια χρήσης και με ποιο τρόπο μπορεί να γίνει η ομαλή μετάβαση στο νέο ψηφιακό περιβάλλον»; Αυτά τα ερωτήματα έχουν δημιουργηθεί σε πολλούς από την επαφή με την τεχνολογία και είναι σίγουρο ότι όσο «κυριεύει» τη ζωή μας θα δημιουργούνται νέα.

    Ακόμα είμαστε, σχεδόν, στην αρχή. Ολοκληρωμένες απαντήσεις θα δοθούν από τις επόμενες γενιές, που θα έχουν ωφεληθεί από τις αναμφισβήτητες δυνατότητες που δίνει, αλλά και θα έχουν «πληγεί» από τους κινδύνους που κρύβει.

    Την πιο ουσιαστική σχέση με τη νέα τεχνολογία την έχει η νέα γενιά και αυτή θα επηρεαστεί περισσότερο. Έχουν το πλεονέκτημα οι νέοι άνθρωποι να εξοικειώνονται εύκολα με το καινούργιο, αλλά και το μειονέκτημα να είναι πιο ευάλωτοι στους κινδύνους που αυτό μπορεί να κρύβει.

    Ο ψυχίατρος παιδιών και εφήβων, πρόεδρος της Εταιρείας Μελέτης των Διαταραχών από το Διαδίκτυο, δρ Κωνσταντίνος Σιώμος, είναι από τους πλέον κατάλληλους να μας μιλήσει για όλα αυτά και φυσικά για τη σχέση της νέας γενιάς με το διαδίκτυο.

    Όπως αναφέρει στο www.praktoreio-ygeias.gr/, σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, το ποσοστό των νοικοκυριών που διαθέτουν ηλεκτρονικό υπολογιστή αγγίζει το 71%. Τώρα, αυτό που έχουμε διαθέσιμο είναι υπολογιστής, tablet ή smartphone. Σύντομα όμως, τονίζει, θα περάσουμε σε μικροσκοπικές συσκευές για διεπαφή πχ A/R γυαλιά, φακοί επαφής, ενώ θα επέλθει και η Επαυξημένη Πραγματικότητα (Augmented Reality-η πραγματικότητα με τεχνητό τρόπο εμπλουτισμένη με πρόσθετες πληροφορίες, όπως εικόνα και ήχο), καθώς και η Εικονική Πραγματικότητα (Virtual Reality-η μεταφορά ενός αντικειμένου, ενός μηχανισμού ή μίας μορφής ζωής σε μία παρουσίαση από υπολογιστές, συνήθως διαδραστική).

    [04] «Ο Οδυσσέας κάλεσε σε συμπόσιο τους Κερκυραίους», σε μια εσπερίδα για τη διατροφή

    Συμπόσιο με αρχαίες ελληνικές γεύσεις, εμπνευσμένες από τη διατροφή των Φαιάκων προσέφερε η Λέσχη Αρχιμαγείρων Κέρκυρας, στο κοινό που παραβρέθηκε στην εσπερίδα, που πραγματοποιήθηκε στον Κήπο του Λαού στα Παλαιά Ανάκτορα.Την εσπερίδα πλαισίωσαν το Εργαστήριο Μελέτης του Αρχαίου Κόσμου του Ιόνιου Πανεπιστήμιου, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και το Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας - Διατροφής του Χαροκόπειου Πανεπιστήμιου Αθηνών, όπου διακεκριμένοι καθηγητές αναφέρθηκαν στις διαχρονικές διατροφικές συνήθειες των Ελλήνων, πώς επηρεάζονται από τον πολιτισμό και πώς επηρεάζουν τα παιδιά. Τι έχει να προτείνει η Επιστήμη και ο Αθλητισμός και τι μας διδάσκει η Ιστορία.

    Ελιές, αρνάκι, χοιρινό με μήλα, ανθότυρο με μέλι, λαχανοσαλάτα με γλυκόξινη σάλτσα, φρέσκα μικρά ψαράκια και οικολογικό κρασί ήταν κάποια από τα γαστρονομικά εδέσματα που γεύτηκαν οι παρευρισκόμενοι.

    «Σκοπός της εσπερίδας ήταν να συνδυαστεί η γνώση που προκύπτει από την έρευνα στις ανθρωπιστικές σπουδές και ιδιαίτερα στην ιστορία και την κλασσική φιλολογία σχετικά με τη διατροφή στην αρχαιότητα ξεκινώντας από τον Όμηρο, περνώντας στην κλασσική περίοδο και βλέποντας μέσω του Ιπποκράτη ποιες ήταν οι αντιλήψεις σχετικά με την ιατρική και τη σωστή διατροφή» ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αναπληρωτής καθηγητής Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας και Γραμματείας, Διευθυντής του Εργαστηρίου Μελέτης Αρχαίου Κόσμου του Ιονίου Πανεπιστημίου, Αθανάσιος Ευσταθίου.

    [05] Ακινητοποιημένα τα τρένα και ο προαστιακός, από σήμερα έως την Τρίτη

    Ακινητοποιημένα συνεχίζουν να παραμένουν τα τρένα και ο προαστιακός σιδηρόδρομος από σήμεραΠαρασκευή έως και τηνΤρίτη, 12 Ιουλίου, μετά την απόφαση εργαζομένων στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ για συνέχιση των κινητοποιήσεών τους.

    Ως εκ τούτου ακυρώνονται τα δρομολόγια όλου του σιδηροδρομικού δικτύου, των αμαξοστοιχιών του Προαστιακού Σιδηρόδρομου της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και της Πάτρας, στα δρομολόγια προς το αεροδρόμιο "Ελευθέριος Βενιζέλος", καθώς και στα δρομολόγια των λεωφορείων στη διαδρομή Κιάτο-Πάτρα και αντιστρόφως.

    Κανονικά θα εκτελούνται τα δρομολόγια του μετρό στο τμήμα Δουκίσσης Πλακεντίας-Αεροδρόμιο και αντίστροφα.

    Τα διοικητικά συμβούλια των σωματείων Πανελλήνια Ένωση Προσωπικού Έλξης και Πανελλήνια Ενωση Προσωπικού ΤΡΑΙΝΟΣΕ αντιδρούν στην ιδιωτικοποίηση των δύο εταιρειών του ομίλου της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και της ΕΕΣΣΤΥ και ζητούν υπογραφή ΣΣΕ.

    [06] Πάνω η Ευρώπη και η Μέρκελ, κάτω οι λαϊκιστές λόγω Brexit, σύμφωνα με δημοσκόπηση

    Τα τρία τέταρτα των Γερμανών πολιτών εκφράζονται υπέρ της στενότερης πολιτικής συνεργασίας των χωρών της Ε.Ε. σε δημοσκόπηση που έγινε για λογαριασμό του πρώτου δημόσιου τηλεοπτικού σταθμού ARD. Οι εννιά στους δέκα πολίτες, μάλιστα, επιθυμούν στενότερη συνεργασία στο θέμα της αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης.

    Η μεγάλη πλειοψηφία, το 79%, είναι πεπεισμένη ότι χάρη στην Ε.Ε. τα «πάει καλά οικονομικά», δηλαδή 11% παραπάνω σε σχέση με αντίστοιχη δημοσκόπηση τον περασμένο μήνα.

    Επίσης, το 74%, πιστεύουν ότι ζουν καλύτερα λόγω της Ε.Ε., δηλαδή 4% παραπάνω σε σχέση με πριν από ένα μήνα. Και η συνολική εικόνα της Ε.Ε. έχει βελτιωθεί ελαφρά στα μάτια των Γερμανών: το 61% θεωρεί ότι η Ε.Ε. αναμιγνύεται πολύ σε εθνικές υποθέσεις, δηλαδή 1% λιγότερο σε σχέση με τη δημοσκόπηση του Ιουνίου.

    Το 52% των Γερμανών πιστεύει τώρα, δηλαδή μετά το βρετανικό δημοψήφισμα, ότι η συμμετοχή της χώρας τους στην Ε.Ε έχει πλεονεκτήματα και μόνο το 11% ότι έχει μειονεκτήματα. Στην προηγούμενη δημοσκόπηση, το ποσοστό ήταν 46%, δηλαδή τώρα είναι κατά 13% μικρότερο. Το ένα τρίτο (36%) πιστεύει ότι η συμμετοχή της Γερμανίας στην Ε.Ε. συνεπάγεται και πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα.

    Το ποσοστό των ευρωσκεπτικιστών μειώθηκε κατά 3% και ανέρχεται τώρα συνολικά σε 11%. Το ποσοστό αυτό είναι όμως 45% στους ψηφοφόρους του δεξιού λαϊκιστικού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (ΑfD). Σε όλα τα άλλα κόμματα το ποσοστό είναι κάτω από 10% και ειδικά στους Πράσινους οι 7 στους 10 βλέπουν περισσότερα πλεονεκτήματα.

    Μόνο οι τρεις στους δέκα Γερμανούς πιστεύουν ότι θα χειροτερέψει η οικονομική τους κατάσταση λόγω του Brexit, ενώ το 59% θεωρεί τους Βρετανούς αξιόπιστους εταίρους της Γερμανίας. Οι μισοί ερωτηθέντες (46%) πιστεύουν ότι τώρα οι υπόλοιπες 27 χώρες θα "έλθουν πιο κοντά", ενώ το 48% πιστεύει το αντίθετο.

    Σχεδόν τα δύο τρίτα, το 64%, φοβάται τη ενίσχυση των αντιευρωπαϊκών δυνάμεων μετά το βρετανικό δημοψήφισμα, δηλαδή των δεξιών λαϊκιστών. Τέσσερις στους δέκα (41%) ανησυχούν ότι θα υπάρχουν και άλλες αποχωρήσεις από την Ε.Ε.. Πάνω από το ένα τρίτο των ερωτηθέντων πιστεύει ότι τώρα θα χειροτερέψουν οι γερμανοβρετανικές σχέσεις.

    [07] Μιχαήλ Μητσάκης: Ένας μάγος της εικόνας και του ύφους

    Μιχαήλ Μητσάκης: Ένας μάγος της εικόνας και του ύφους

    του Βαγγέλη Χατζηβασιλείου

    Ο Μιχαήλ Μητσάκης υπήρξε πολυσχιδής συγγραφική φυσιογνωμία: έγραψε ποιήματα και διηγήματα, ασχολήθηκε με τη λογοτεχνική κριτική και το χρονογράφημα, πέρασε από τις σημαντικότερες εφημερίδες και τα μεγαλύτερα περιοδικά της εποχής του, μεταξύ των οποίων και οι σατιρικές «Ασμοδαίος» και «Άστυ», εξέδωσε ο ίδιος δύο σατιρικά φύλλα, δημοσίευσε κατ' επανάληψη τις ταξιδιωτικές του εντυπώσεις και υπέγραψε τα κείμενά του με πλήθος ψευδώνυμα. Γεννημένος στα Μέγαρα το 1868, ο Μητσάκης μεγάλωσε στη Σπάρτη με πατέρα ανώτερο υπάλληλο και μητέρα αρχοντικής καταγωγής, αλλά ελλείψει πατρικής περιουσίας βιοπορίστηκε αποκλειστικά από τη δημοσιογραφία. Η λαμπρή, όμως, σταδιοδρομία του διεκόπη σε ηλικία μόλις 28 ετών, όταν εκδηλώθηκε η ψυχική του ασθένεια η οποία τον οδήγησε στο Δρομοκαΐτειο, όπου και άφησε την τελευταία του πνοή στις 6 Ιουνίου του 1916.

    Εκατό χρόνια μετά τον θάνατό του ο Μητσάκης, ο οποίος απέρριψε τόσο την τυραννία της καθαρεύουσας όσο και τη στρατευμένη δημοτική του Ψυχάρη, παραμένει ζωντανός στη μνήμη των επόμενων γενεών όχι μόνο για τον πρωτοποριακό χαρακτήρα της λογοτεχνίας του, που αποσπάστηκε ευθύς εξαρχής από το παραδοσιακό πλαίσιο, αλλά και για τον τρόπο με τον οποίο επηρέασε ο διαταραγμένος ψυχισμός του τον τρόπο της γραφής του. Απευθυνθήκαμε σε δύο πανεπιστημιακούς που έχουν μελετήσει επισταμένως το έργο και την προσωπικότητά του και φωτίζουν τη δράση και τον βίο του μέσα από την οπτική γωνία της επιστήμης τους. Συζητάμε με τον Δημήτρη Ν. Πλουμπίδη, καθηγητή Ψυχιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, και τον Διονύση Γούτσο, καθηγητή Γλωσσολογίας στη Φιλοσοφική Σχολή του ίδιου πανεπιστημίου.

    «Ήρθα για πρώτη φορά σε επαφή με τον Μητσάκη μέσω ενός γάλλου καθηγητή που είχε βρει μια έκδοση του 1957 με τα γαλλικά ποιήματά του. Με εντυπωσίασαν από την πρώτη στιγμή η χρήση και η πυκνότητα του λόγου του», λέει ο Δ. Ν. Πλουμπίδης: «Είναι ένας μάγος της εικόνας, που προχωρεί πάντοτε σε μεγάλο βάθος. Κι αυτό χωρίς να έχει ιδεολογία, χωρίς να διαθέτει μια συγκροτημένη θεωρητική σκευή - κάτι που τον κάνει να λειτουργεί με έναν ψυχικά πολυέξοδο τρόπο. Ο Μητσάκης έγραψε πολύ καλά ποιήματα στα γαλλικά (δοκιμάζοντας ταυτοχρόνως τις δυνάμεις του και στον ελληνογαλλικό στίχο) και έσπευσε να οχυρωθεί πίσω από τη γαλλική γλώσσα όταν ξέσπασε η τρέλα του. Μέσω της γαλλικής γλώσσας είχε τη δυνατότητα να διαλέξει τους συνομιλητές του. Τα γαλλικά είναι ο προστατευτικός του μανδύας».

    «Το κυριότερο χαρακτηριστικό του Μητσάκη», επισημαίνει προς την ίδια κατεύθυνση ο Δ. Γούτσος, «είναι η ετερογλωσσία του. Από τα πρώτα κιόλας ποιήματά του ξεκινάει ένα παιχνίδι εναλλαγής ελληνικών και γαλλικών, που αποκτά όλο και μεγαλύτερη ένταση όσο περνούν τα χρόνια και κορυφώνεται όταν φτάνει στην περίοδο της τρέλας του. Είναι η εποχή κατά την οποία επεξεργάζεται περαιτέρω τη σχέση με το γράψιμό του. Τότε οξύνεται και η αίσθηση που έχει για τις εναλλαγές, τις παραλλαγές και τις αποχρώσεις του λόγου του, αίσθηση την οποία διακρίνουμε ήδη από τα αρχικά συγγραφικά του βήματα. ''Ζήτωσαν αι παραλλαγαί των εννοιών'', όπως έλεγε κι ίδιος. Κυρίαρχο εξάλλου ρόλο στα κείμενά του (πρωτότυπα και λογοτεχνικές κριτικές) αναλαμβάνουν και τα λογοπαίγνια τόσο σε μορφολογικό όσο και σε φωνολογικό επίπεδο».

    Τίποτε δεν είναι τυχαίο: «Σκέφτομαι συχνά, και το έχω υποστηρίξει και παλαιότερα», παρατηρεί ο Δ. Ν. Πλουμπίδης, «πως στο έργο του Μητσάκη, ποιητικό και πεζογραφικό, υπάρχει ένα αφανές φιλολογικό σχέδιο, ένα σχέδιο που συνεχίζεται και στη φάση της τρέλας. Υπό αυτή την έννοια θα πρέπει να συνεξετάσουμε τα γαλλικά και τα ελληνικά ποιήματα και να τα μελετήσουμε συστηματικότερα». Μπορεί η τρέλα σ' ένα τέτοιο πλαίσιο να αποτελέσει στοιχείο ύφους; «Θα έλεγα πως ο Μητσάκης βάζει το ωραίο του ύφος σε αδιάκοπη δοκιμασία», απαντά ο Δ. Γούτσος: «Το εντείνει, αυξάνει υπερβολικά την ταχύτητά του (το αφήνει να ενεργήσει σε υπέρτατο βαθμό) και έτσι κάποια στιγμή, όταν τρελαίνεται, χάνει το νόημα. Υπάρχουν, όμως, πάντοτε ο ρυθμός και το ύφος: ένα ύφος κι ένας ρυθμός που τον τοποθετούν όχι στον υπερρεαλισμό, αλλά σε μιαν άκρη του μοντερνισμού - μια άκρη που θα τον βοηθήσει να υπερπηδήσει την ηθογραφία αφού ουδέποτε τον κάλυψε η παράδοση».

    Μεταξύ των ολίγων περιέργων θεαμάτων της μικράς επαρχιακής πόλεως, εν ή διήλθον την παιδικήν μου ηλικίαν, κατελέγετο και εις παράφρων, ούτινος η ανάμνησις έμεινε βαθέως εγχαραγμένη εις το πνεύμα μου...Άλλοτε εμονολόγει βαδίζων ως να συνδιελέγετο μετ' αοράτων ομιλητών και τινασόμενος υπ' αφνιδίων ορμών εγρονθοκόπει βιαίως τον αέρα ως επιτιθέμενος κατ' αφανών εχθρών. 'Άλλοτε ήδεν ακαταλήπτου στιχουργίας και μέλους άσματα, κατελαμβάνετο υπ' εκρήξεων αλλοκότου ευθυμίας, έβαλλε διαμιας, ενώ εφαίνετο χαίρων, σπαρακτικοτάτους λυγμούς ή ετρέπετο, ενώ περιπάτει τέως γαλήνιος, εις δρομαίαν και ακατάσχετον φυγήν ως καταδιωκόμενος.

    («Εις τον οίκον των τρελλών», 1887)

    Ο Μητσάκης έγραφε συχνά για τις ταλαιπωρίες και τους βασανισμούς που έβλεπε να υφίστανται τα ζώα στους αθηναϊκούς δρόμους. Όταν χτυπήθηκε από την ασθένεια και άρχισε να περιφέρεται άσκοπα σε διάφορα σημεία της πρωτεύουσας, έπεσε κι ο ίδιος θύμα της καθημερινής της βίας: περιφρονήθηκε, χλευάστηκε και λοιδορήθηκε όσο σχεδόν κανείς άλλος. «Τα καλύτερα έργα του είναι ενδεχομένως αυτά που αποτυπώνονται στα χαρτάκια τα οποία προμηθεύεται από τα γραφεία των εφημερίδων κατά τη διάρκεια των τρελών του περιπλανήσεων στην Αθήνα», σημειώνει ο Δ. Ν. Πλουμπίδης: «Θα δούμε κι εδώ κάτι από το κρυμμένο φιλολογικό του σχέδιο, όπως θα το δούμε και στα γαλλικά ποιήματα που εναποτίθενται ως σημειώσεις του στο περιθώριο των σελίδων μιας έκδοσης της Ιλιάδας».

    Οι αθηναϊκές περιπλανήσεις του Μητσάκη, οι γραφές του στα χαρτάκια, οι ερωταποκρίσεις που υποκρύπτονται στα διάφορα «γιατί» του, είναι πιθανόν να αποκαλύπτουν μιαν άλλη όψη του μοντερνισμού του. «Ο Μητσάκης δημιουργεί με το αστικό περιβάλλον δεσμούς όπως οι δεσμοί, τους οποίους ανέπτυξαν με την πόλη ο Μπωντλαίρ και ο Μπένιαμιν», υπογραμμίζει ο Δ. Γούτσος: «Ο Μητσάκης δεν είναι μόνο ένας τρελός που περπατάει στους αθηναϊκούς δρόμους (''ένας ψυχίατρος θα το ονόμαζε αυτό υπερκινητικότητα'', παρεμβάλλεται ο Δ. Ν. Πλουμπίδης), αλλά κι ένας συγγραφέας που ακούει τα πάντα τριγύρω του: ήχους, μελωδίες, μουσικές».

    Καραβάνια ολόκληρα εξεκίνων από των πόλεων προς ανιχνεύσεις ανά τας ερημίας μερών άτινα υπετίθεντο -διατί δε τούτο, άδηλον- πως θα εγκρύπτουν ορυκτά. Εταιρείαι εσχηματίζοντο. Συμμορίαι μεταλλοκυνηγών διωργανούντο...Καθ' όλην την χώραν ουδέν άλλο ζήτημα, ουδέν άλλο θέμα, τίποτε εκτός αυτού δεν ενδιέφερεν...Αλλ' όπως όλα, εξητμίσθη βαθμηδόν και αυτή η ορμή και κατηυνάσθη το μυστηριώδες πάθος και ησύχασαν τα εξαφθέντα νεύρα κ' εκόπασεν ο πάταγος ο άλογος, πεισθέντος κατά μικρόν μετά πολλά του πλήθους ότι αυταπάτης πάταγος ο άλογος, πεισθέντος κατά μικρόν μετά πολλά του πλήθους ότι αυταπάτης θύμα ήν και ανοήτου ουτοπίας είχε γίνει παίγνιον...

    («Εις Αθηναίος χρυσοθήρας», 1890)

    ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ: επιμέλεια Νατάσσα Δομνάκη

    [08] «Αμύντας» από τον Σπύρο Ευαγγελάτο σε πανελλήνια πρώτη, στο Ηρώδειο

    «Kάτι από τη γεύση του ονείρου, που άλλοτε θα ρέπει προς έναν ευμενή εφιάλτη και άλλοτε θα εκτινάσσεται προς μία ποιητική φάρσα», επιδιώκει να «φέρει», απόψε (8 Ιουλίου) στη σκηνή του Ηρωδείου, ο Σπύρος Α. Ευαγγελάτος, με τον «Αμύντα», που παρουσιάζει σε πανελλήνια πρώτη, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών.

    Το κείμενο τυπώθηκε ανώνυμα το 1745 στη Βενετία, ως ελεύθερη παράφραση στα ελληνικά της ομώνυμης κωμωδίας του μεγάλου Ιταλού ποιητή Τορκουάτο Τάσσο. Ήταν ο ίδιος ο Σπύρος Ευαγγελάτος που ανακάλυψε, πριν από χρόνια, ότι πίσω από τον ανώνυμο συγγραφέα κρυβόταν ο Επτανήσιος ιατροφιλόσοφος και ποιητής από τα Κύθηρα, Γεώργιος Μόρμορης (1720-1790).

    «Ο "Αμύντας" εγκαινιάζει τις ονομαζόμενες "ποιμενικές κωμωδίες", είδος δημοφιλές που διαδόθηκε στην πανευρωπαϊκή δραματουργία. Ξετυλίγεται σε δάση όπου κυκλοφορούν ερωτευμένοι βοσκοί, πρόβατα, παρθένες αμαζόνες, αλλά και άγρια, ανύπαρκτα στην Ευρώπη, θηρία, καθώς και μυθικά πρόσωπα, όπως σάτυροι, δράκοι και θεοί του έρωτα. Η μόδα αυτών των έργων επηρέασαε την πανευρωπαϊκή δραματουργία, ακόμα και τον Σαίξπηρ ("Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας", "Όπως σας αρέσει", "Τρικυμία" κ.ά). Το ελληνικό κείμενο ακτινοβολεί μία αίσθηση εφηβικής δροσιάς με γοητευτικό χιούμορ και συναρπαστική γλώσσα, ανάμειξη κοινής με ιδίωμα των Κυθήρων, ενώ δεν λείπουν λόγια ή ψευδο-λόγια στοιχεία», αναφέρει ο Σπύρος Α. Ευαγγελάτος.

    [09] «Τραγούδια της Προσφυγιάς» στο θέατρο Ρεματιάς, στο Χαλάνδρι

    Τραγούδια από τον δίσκο «Μικρά Ασία» του Απόστολου Καλδάρα και παραδοσιακά σμυρνέικα θα παρουσιάσει η Φιλαρμονική του δήμου Χαλανδρίου, τη Δευτέρα 11 Ιουλίου, στις 21:00, στο θέατρο της Ρεματιάς, επιχειρώντας, με ένα ταξίδι πίσω στον χρόνο, να συνδέσει τις μνήμες εκείνου του ξεριζωμού με τον σημερινό.

    Το πρόγραμμα της παράστασης με τίτλο «Τραγούδια της Προσφυγιάς» θα ξεκινήσει με ένα εισαγωγικό ποτ πουρί και θα ακολουθήσουν τραγούδια από τη Μικρά Ασία, όπως «Η Σμύρνη μάνα καίγεται», «Οι καμπάνες της Αγιάς Σοφιάς», «Η προσφυγιά», «Ο μαρμαρωμένος βασιλιάς» κ.ά., αλλά και παραδοσιακά σμυρνέικα, ενώ καθόλη τη διάρκεια της βραδιάς θα προβάλλονται εικόνες από την καταστροφή της Σμύρνης.

    Στην παράσταση, η οποία πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Ρεματιάς 2016, Νύχτες Αλληλεγγύης, τα τραγούδια ερμηνεύουν η Νάντια Καραγιάννη, ο Γιάννης Λέφερης, ο Νίκος Καραγιάννης και ο Παντελής Αμπαζής, με τη συνοδεία της Παραδοσιακής Ορχήστρας της Φιλαρμονικής του δήμου Χαλανδρίου. Την καλλιτεχνική επιμέλεια έχει κάνει ο μαέστρος της Φιλαρμονικής, Γιώργος Καλαϊτζής.

    [10] Απολογισμός της επίσκεψης της ελληνικής αντιπροσωπείας στην Κίνα για τα θέματα πολιτισμού

    Σημαντικές επαφές για ζητήματα πολιτισμού πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της επίσκεψης της ελληνικής αντιπροσωπείας στην Κίνα, ενώ ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Αριστείδης Μπαλτάς, υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας για τις ενάλιες αρχαιότητες, την έρευνα και την προστασία τους, στο πλαίσιο της διεύρυνσης των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών στον τομέα της πολιτιστικής κληρονομιάς, καθώς και συμφωνία για την παρουσίαση της έκθεσης «The Greeks: from Agamemnon to Alexander the Great» στο Μουσείο του Πεκίνου το 2018.

    Όπως αναφέρει, σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, «κατά τη διάρκεια του επίσημου δείπνου στο Σπίτι του Λαού στο Πεκίνο, υπήρξε εκτενής και γόνιμη συζήτηση με τον κινέζο υπουργό Πολιτισμού, Luo Shugang», στην οποία τονίστηκε ότι «ο σεβασμός της πολιτιστικής κληρονομιάς και του φυσικού περιβάλλοντος είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη βιώσιμη ανάπτυξη και την αειφορία».

    Παράλληλα, διαπιστώθηκε ότι η πλούσια εμπειρία που έχει αποκτήσει η χώρα μας στα ζητήματα της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς και της πολιτιστικής διαχείρισης προσφέρει σημαντικές ευκαιρίες «εξαγωγής» τεχνογνωσίας σε δύο τομείς, που είναι ταχέως αναπτυσσόμενοι στην Κίνα.

    Επιπλέον, αναγνωρίστηκε ο σπουδαίος ρόλος που μπορεί και πρέπει να παίξει ο πολιτισμός στις σχέσεις Ελλάδας-Κίνας.

    Ο Έλληνας υπουργός επεσήμανε ότι «η σχέση των δύο χωρών οφείλει να είναι εξίσου βαθιά ή και βαθύτερη στο επίπεδο του πολιτισμού, σε σχέση με το στενά οικονομικό και το εμπόριο, αν θέλουμε να μην αποδειχτεί ευκαιριακή και να έχει πραγματικές προοπτικές για επιτυχία και μακροχρόνια διάρκεια. Υπ' αυτήν την έννοια -και καθώς πρόκειται για δύο λαούς με μακραίωνη ιστορική διαδρομή, που ο πολιτισμός τού καθενός έχει ασκήσει τεράστια επιρροή σε ανατολή και δύση- η εμβάθυνση της συνεργασίας της Ελλάδας με την Κίνα και στον τομέα του πολιτισμού αποτελεί γεγονός παγκόσμιας σημασίας».

    [11] Και πέμπτος αστυνομικός νεκρός στην ανταλλαγή πυροβολισμών στο Ντάλας

    Η ένωση αστυνομικών του Ντάλας ανακοίνωσε ότι και πέμπτος αστυνομικός σκοτώθηκε στην ανταλλαγή πυροβολισμών στο κέντρο του Ντάλας.

    Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος επισκέπτεται την Πολωνία για να μετάσχει στη σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Βαρσοβία, ενημερώνεται συνεχώς για το περιστατικό με τους πυροβολισμούς στο Ντάλας, στο οποίο ελεύθεροι σκοπευτές σκότωσαν τουλάχιστον πέντε αστυνομικούς, ανακοίνωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος 'Ερνεστ.

    "Ο Πρόεδρος ενημερώνεται για το περιστατικό με τους πυροβολισμούς εναντίον αστυνομικών στο Ντάλας. Ζήτησε από τους συμβούλους του να τον ενημερώνουν για την κατάσταση όταν έχουν πρόσθετη πληροφόρηση", πρόσθεσε.

    Εν τω μεταξύ, ύποπτος που μετείχε στους πυροβολισμούς εναντίον αστυνομικών του Ντάλας είναι νεκρός. Ο ύποπτος έχασε τη ζωή του έπειτα από τον αυτοτραυματισμό του με όπλο, σύμφωνα με την εφημερίδα The Dallas Morning News και το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CBSDFW.

    Διαβάστε επίσης:

    Τέταρτος αστυνομικός νεκρός από πυρά ελεύθερων σκοπευτών στο Ντάλας


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 8 July 2016 - 10:32:32 UTC