Browse through our Interesting Nodes on the Eastern European States Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-07-10

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συναντήσεις Ν. Κοτζιά με ομολόγους του της Αλβανίας, της πΓΔΜ και της Εσθονίας
  • [02] Ο Γ. Κουμουτσάκος, για τις δηλώσεις του Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ στην «Καθημερινή»
  • [03] Με εκπροσώπους μικρομεσαίων επιχειρήσεων θα συναντηθεί, τη Δευτέρα, η Φ. Γεννηματά
  • [04] Σε εξέλιξη μεγάλη φωτιά στον Πάρνωνα
  • [05] Ο Τζ. Κόρμπιν αναμένει να είναι στο ψηφοδέλτιο για την ηγεσία των Εργατικών
  • [06] Χιλιάδες Ιρανοί αποχαιρέτησαν τον Αμπάς Κιαροστάμι
  • [07] Έναρξη Παγκόσμιου Συνεδρίου με θέμα τη «Φιλοσοφία του Αριστοτέλη»

  • [01] Συναντήσεις Ν. Κοτζιά με ομολόγους του της Αλβανίας, της πΓΔΜ και της Εσθονίας

    Ο τρόπος μεθόδευσης της λύσης σειράς προβλημάτων που υφίστανται ανάμεσα στην Ελλάδα και την Αλβανία, καθώς και η προοπτική ανάπτυξης της διμερούς συνεργασίας σε κρίσιμους τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος ήταν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς με τον Αλβανό ομόλογό του Ντιτμίρ Μπουσάτι, χθες, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Βαρσοβία.

    Η συνάντηση αυτή επισφραγίζει την συμφωνία των δύο υπουργών Εξωτερικών, πριν από ένα μήνα περίπου, στα Τίρανα, κατά την επίσημη επίσκεψη του κ. Κοτζιά στην Αλβανία, να κινηθούν εντατικά οι δύο πλευρές πάνω σε έναν οδικό χάρτη, έναν κοινό μηχανισμό, για την επίλυση όλων των ανοιχτών ζητημάτων, με βάση μία κοινή δέσμευση και μία κοινή ατζέντα, ώστε σύντομα οι κοινές προσπάθειες να αποδώσουν τους πρώτους καρπούς.

    Διμερή συνάντηση είχε επίσης στη Βαρσοβία ο κ. Κοτζιάς και με τον ομόλογό του της ΠΔΓΜ, Νικόλα Πόποσκι, με τον οποίο εξετάστηκαν θέματα διμερούς συνεργασίας, και κυρίως όσον αφορά τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) που προωθούνται μεταξύ των δύο υπουργείων Εξωτερικών, εδώ και ένα χρόνο.

    Συνάντηση είχε ο κ. Κοτζιάς και με την υπουργό Εξωτερικών της Εσθονίας Μαρίνα Καλγιουράντ με την οποία ανταλλάχθηκαν απόψεις για την κατάσταση που διαμορφώνεται στην Ευρώπη μετά το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος και τονίστηκε από τις δύο πλευρές η σημασία διατήρησης της ενότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Σχετικά με την προσφυγική και μεταναστευτική κρίση η κυρία Καλγιουράντ εξέφρασε στον κ. Κοτζιά τη βούληση της Εσθονίας να συνδράμει στον επιμερισμό των βαρών που προκύπτουν από αυτήν και να ανταποκριθεί στην υλοποίηση των αποφάσεων που έχουν ληφθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο για μετεγκατάσταση προσφύγων στην επικράτειά της.

    [02] Ο Γ. Κουμουτσάκος, για τις δηλώσεις του Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ στην «Καθημερινή»

    «Οι συνεχιζόμενες αποκαλύψεις για το ??plan Χ??, την κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης ακόμα και την εμπλοκή του Στρατού και τις ??οικονομικές, πολιτικές και κοινωνικές συνέπειες του εγχειρήματος??, όπως τώρα παραδέχεται ένας από τους βασικούς συντάκτες του σχεδίου, επιβάλλουν στον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εθνικής Άμυνας να δώσουν, άμεσα, πλήρεις απαντήσεις και εξηγήσεις» αναφέρει ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Β? Αθηνών, Γιώργος Κουμουτσάκος, για τις σημερινές δηλώσεις του επικεφαλής της ομάδας που κατάρτιζε το «plan Χ» κ. Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ στην εφημερίδα «Καθημερινή».

    «Επιβάλλουν προπάντων την αποδοχή της πρότασης της Νέας Δημοκρατίας για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής και ουσιαστικές απαντήσεις στον κοινοβουλευτικό έλεγχο που ασκούμε» τονίζει ο κ. Κουμουτσάκος και επισημαίνει πως «το γεγονός ότι ο κ. Τσίπρας επισκέφθηκε το υπουργείο Εθνικής Άμυνας τρεις μέρες πριν το δημοψήφισμα και ο κ. Καμμένος μιλούσε μπροστά του για ??δημοκρατικό Στρατό και δημοκρατικές Ένοπλες Δυνάμεις?? που ??διασφαλίζουν την σταθερότητα στο εσωτερικό?? δεν αφήνουν πλέον αμφιβολία.

    «Για πρώτη φορά μετά την πτώση της χούντας κάποιοι σχεδίαζαν και πάντως δεν απέκλειαν ακόμα και την παρουσία του Στρατού στους δρόμους.

    Μετά από όλα αυτά υπάρχει έστω και ένας Έλληνας που να μην απαιτεί να μάθει τι ακριβώς συνέβη εκείνη την σκοτεινή περίοδο;» αναφέρει στη δήλωσή του ο κ.Κουμουτσάκος.

    [03] Με εκπροσώπους μικρομεσαίων επιχειρήσεων θα συναντηθεί, τη Δευτέρα, η Φ. Γεννηματά

    Με εκπροσώπους μικρομεσαίων επιχειρήσεων θα συναντηθεί, τη Δευτέρα το απόγευμα, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά. Αντικείμενο της συνάντησης, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών, είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

    [04] Σε εξέλιξη μεγάλη φωτιά στον Πάρνωνα

    Σε εξέλιξη βρίσκεται μεγάλη φωτιά στον Πάρνωνα, που εκδηλώθηκε στις 2 μετά το μεσημέρι, σε δασική περιοχή μεταξύ των χωριών Άγιος Ιωάννης και ορεινής Μελιγούς, στην περιοχή της Κυνουρίας, κοντά στο μοναστήρι της Παναγίας Μαλεβής.

    Η φωτιά μαίνεται ανεξέλεγκτη και απειλεί το δασικό σύμπλεγμα του Πάρνωνα, χωρίς ωστόσο να απειλούνται τα χωριά της περιοχής ή το μοναστήρι.

    Μάχη με τις φλόγες δίνουν ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής, με είκοσι οχήματα και περισσότερους από σαράντα πυροσβέστες, οι οποίοι έχουν σπεύσει από πολλά σημεία της Πελοποννήσου.

    Παράλληλα, το έργο τους συνδράμουν δύο πεζοπόρα τμήματα της πυροσβεστικής με δέκα έξι άτομα και από αέρος ρίχνουν νερό τέσσερα αεροσκάφη τύπου PZL, από τα αεροδρόμια Τρίπολης και Καλαμάτας και τέσσερα αεροσκάφη τύπου Canadair, ενώ συντονίζει ο περιφερειάρχης πυροσβεστικών υπηρεσιών Πελοποννήσου, αρχιπύρραρχος, Χαράλαμπος Χιώνης.

    [05] Ο Τζ. Κόρμπιν αναμένει να είναι στο ψηφοδέλτιο για την ηγεσία των Εργατικών

    Ο ηγέτης του αντιπολιτευόμενου Εργατικού Κόμματος στη Βρετανία Τζέρεμι Κόρμπιν δήλωσε σήμερα ότι αναμένει να περιλαμβάνεται αυτόματα στο ψηφοδέλτιο για τις προσεχείς εκλογές για την ηγεσία του κόμματος, χωρίς να χρειάζεται να προταθεί από βουλευτές του κόμματος.

    "Περιμένω να είμαι στο ψηφοδέλτιο γιατί σύμφωνα με τους κανόνες του κόμματος, ο νυν ηγέτης του κόμματος σε περίπτωση που αμφισβητηθεί θα πρέπει να είναι στο ψηφοδέλτιο ούτως ή αλλιώς", δήλωσε ο Κόρμπιν στο βρετανικό δίκτυο BBC.

    Ο Κόρμπιν πρόσθεσε πως αν η εθνική εκτελεστική επιτροπή του κόμματος αποφασίσει ότι αυτός δεν θα πρέπει να είναι αυτόματα στο ψηφοδέλτιο, τότε εκείνος θα το αμφισβητήσει.

    Η βουλευτής των Εργατικών Αντζελα Ιγκλ δήλωσε χθες την πρόθεσή της να θέσει υποψηφιότητα αύριο, Δευτέρα, για την ηγεσία του Εργατικού Κόμματος, αποσύροντας την εμπιστοσύνη της στην ηγεσία του Κόρμπιν ο οποίος δεν παραιτείται έπειτα από την αποτυχία του να ενώσει το κόμμα, όπως η ίδια τόνισε.

    [06] Χιλιάδες Ιρανοί αποχαιρέτησαν τον Αμπάς Κιαροστάμι

    Χιλιάδες Ιρανοί αποχαιρέτησαν σήμερα στην Τεχεράνη τον κινηματογραφιστή Αμπάς Κιαροστάμι, πριν από την ταφή του που θα γίνει σε στενό κύκλο, στην περιοχή Λαβασάν, κοντά στην πρωτεύουσα.

    Πολλοί σκηνοθέτες και καλλιτέχνες παρέστησαν στην τελετή που οργανώθηκε για το σκοπό αυτό, κατά τη διάρκεια της οποίας ο σκηνοθέτης Ασγάρ Φαρχαντί ευχαρίστησε τον Κιαροστάμι που δεν έφυγε "από τη γη" του Ιράν παρά όσους τον "αγνόησαν".

    "Σας ευχαριστώ που άνοιξα αυτό τον δύσκολο δρόμο της παγκοσμιοποίησης του ιρανικού κινηματογράφου", δήλωσε ο Φαρχαντί, βραβευμένος με το 'Οσκαρ καλύτερης ταινίας το 2012 για το φιλμ "Ένας χωρισμός".

    Ο Κιαροστάμι, που βραβεύτηκε με τον Χρυσό Φοίνικα το 1997 για την ταινία "Η Γεύση του Κερασιού" πέθανε στις 4 Ιουλίου στο Παρίσι από εγκεφαλικό σε ηλικία 76 ετών, σύμφωνα με τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης.

    "Ο Κιαροστάμι φεύγει αλλά ο κινηματογράφος συνεχίζεται. Έκανε ακουστό το όνομα του Ιράν στον κόσμο και στον παγκόσμιο κινηματογράφο", δήλωσε ο Χοτζατολάχ Αγιούμπι, επικεφαλής του οργανισμού ιρανικού κινηματογράφου.

    Στην τελετή παρίστατο και ο κινηματογραφιστής Τζαφάρ Παναχί, παλιός φίλος του Κιαροστάμι, στον οποίο οι ιρανικές αρχές έχουν απαγορεύσει να σκηνοθετεί ταινίες στο Ιράν για περίοδο 20 ετών.

    Πολλοί άνθρωποι κρατούσαν πλακάτ που έγραφαν "πρώτη υποδοχή, τελευταίος αποχαιρετισμός" υποδηλώνοντας ότι ο Κιαροστάμι δεν είχε τύχει της προσοχής που άξιζε από τις ιρανικές αρχές καθ΄όλη τη διάρκεια της καριέρας του.

    Το ευρύ κοινό στο Ιράν δεν είχε εκτιμήσει ιδιαίτερα το έργο του. Η προβολή των ταινιών του ήταν περιορισμένη τόσο στις κινηματογραφικές αίθουσες όσο και στην τηλεόραση.

    "Αλλά δεν μπορεί κανείς να αψηφά την επιρροή τέτοιων ανθρώπων... αν αψηφά τον Κιαροστάμι είναι σαν να αψηφά τον εαυτό του", δήλωσε ο 36χρονος Εμπραχίμ Γαβαμιπούρ, λάτρης της λογοτεχνίας.

    "Θέλουμε όλος ο κόσμος να ξέρει ότι εμείς δίνουμε αξία στους καλλιτέχνες μας, όπως ο Κιαροστάμι", δήλωσε η Χέλια Πακμπάζ, φοιτήτρια θεατρικών σπουδών.

    [07] Έναρξη Παγκόσμιου Συνεδρίου με θέμα τη «Φιλοσοφία του Αριστοτέλη»

    Ξεκινούν σήμερα οι εργασίες του Παγκόσμιου Συνεδρίου με θέμα τη «Φιλοσοφία του Αριστοτέλη» και εναρκτήριες ομιλίες των Dermont Moran από την Ιρλανδία και Βασιλικής Καραβάκου από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Διεξάγεται στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, με τη συμμετοχή κορυφαίων επιστημόνων απ' όλο τον κόσμο και θα ολοκληρωθεί στις 15 Ιουλίου.

    Αφορμή του Συνεδρίου είναι τα 2.400 χρόνια από τη γέννηση του Αριστοτέλους και τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας και με την υποστήριξη της Διεθνούς Ομοσπονδίας Φιλοσοφικών Εταιρειών (International Federation of Philosophical Societies (FISP). Στόχος του, είναι κυρίως να διερευνήσει και να τονίσει τη σπουδαιότητα του φιλοσοφικού στοχασμού του Αριστοτέλη για τα δημόσια πράγματα, αλλά και εν γένει για τα παγκόσμια ζητήματα που επηρεάζουν την ανθρωπότητα.

    Το Συνέδριο διεξάγεται στην Αθήνα, όπου ο Αριστοτέλης έζησε το μεγαλύτερο μέρος του βίου του, μαθήτευσε επί μακρόν και δίδαξε στην Ακαδημία του Πλάτωνα, ίδρυσε το Λύκειο, δίδαξε και μεγαλούργησε. Οι αρχαιολογικές έρευνες και ανασκαφές που έφεραν πρόσφατα στο φως το Λύκειον του Αριστοτέλους, θα είναι στο επίκεντρο του Συνεδρίου. Επίσης, για την υφή και την ποιότητα της δημοκρατικής πολιτείας θα υπάρξουν ειδικές συνεδρίες με επιλεγμένους ομιλητές στον ιερό και ιστορικό χώρο του Λυκείου, της Ακαδημίας Πλάτωνος, της Πνύκας και του Ολυμπίου Διός.

    Στη Φιλοσοφική Σχολή, σε όλη την διάρκεια του συνεδρίου, λειτουργεί έκθεση βιβλίου φιλοσοφικού επιστημονικού περιεχομένου, ενώ στο πλαίσιο του συνεδρίου ο υφυπουργός Παιδείας και πρώην πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θεοδόσης Πελεγρίνης, θα παρουσιάσει στις 13 Ιουλίου τη θεατρική παράσταση «Αριστοτέλης» σε σκηνοθεσία Νίκου Παροίκου.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 10 July 2016 - 14:32:27 UTC