Browse through our Interesting Nodes of Greek Newspapers & Magazines Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-07-12

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εκλογές βλέπουν στη ΝΔ
  • [02] Δράσεις κοινωνικής αλληλεγγύης θα προωθήσει η ΝΔ το επόμενο διάστημα
  • [03] Την επιτάχυνση της διαδικασίας του Brexit ζήτησαν Μοσκοβισί και Ντάισελμπλουμ
  • [04] Θάνατος 40χρονου που φέρεται να είχε καταναλώσει μεγάλη ποσότητα αλκοόλ
  • [05] Συνολικά 114 πρόσφυγες ή μετανάστες πέρασαν στη Λέσβο τα τελευταία τέσσερα 24ωρα
  • [06] «Δεν τίθεται θέμα περαιτέρω μείωσης των μισθών»
  • [07] Έφυγε από τη ζωή ο Δημήτρης Μαρωνίτης
  • [08] Δ. Παπαδημούλης: Προκλητική και ενέργεια ακραίου κυνισμού η πρόσληψη Μπαρόζο από την Goldman Sachs
  • [09] Η Μέρκελ ζητεί από τη Βρετανία να διευκρινίσει γρήγορα τις προθέσεις της
  • [10] Τα εργασιακά στο επίκεντρο της συνάντησης Κατρούγκαλου - κοινωνικών εταίρων

  • [01] Εκλογές βλέπουν στη ΝΔ

    Την εκτίμηση πως ο ελληνικός λαός θα κληθεί σύντομα στις κάλπες, για να δώσει μια ξεκάθαρη απάντηση στους κ. Τσίπρα και Καμμένο, έκανε ο Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ, Λευτέρης Αυγενάκης, κατά την παρουσίαση της "Χάρτας Κοινωνικής Αλληλεγγύης" της ΝΔ. Σύμφωνα με τον κ. Αυγενάκη, για τη ΝΔ είναι προεκλογκή περίοδος, αλλά, όπως είπε, η προσπάθεια δεν σταματά.

    [02] Δράσεις κοινωνικής αλληλεγγύης θα προωθήσει η ΝΔ το επόμενο διάστημα

    Με τίτλο «Κανένας στο περιθώριο», η ΝΔ παρουσίασε τις δράσεις της κοινωνικής αλληλεγγύης που θα προωθήσει το κόμμα το επόμενο διάστημα.

    Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος τόνισε πως η κοινωνική αλληλεγγύη και η κοινωνική συνοχή είναι θεμελιώδεις αρχές του κόμματος επισημαίνοντας πως εφαρμόζονται δράσεις οι οποίες έχουν δύο στόχους: να αναγνωρίζουν την προσφορά των δομών κοινωνικής αλληλεγγύης και να τις βοηθούν ουσιαστικά, ενώ τόνισε πως η δράση της ΝΔ θα αποτελέσει τη γέφυρα επικοινωνίας και συνεργασίας των φορέων αυτών με όλα τα επίπεδα δημόσιας διοίκησης και λήψης πολιτικών αποφάσεων.

    Σύμφωνα με τον γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής Λευτέρη Αυγενάκη, η νέα πραγματικότητα επιβάλλει ένα ευρύτατο δίκτυο κοινωνικών δομών το οποίο προϋπήρχε αλλά πλέον αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα. «Η ΝΔ δρα στη βάση μιας αρχής και μιας πεποίθησης: κανένας στο περιθώριο» τόνισε επισημαίνοντας πως έχουν ήδη προγραμματιστεί επισκέψεις στελεχών της ΝΔ σε όλη την επικράτεια σε μη κρατικές εθελοντικές δομές. Σύμφωνα με τον κ. Αυγενάκη, η δράση της ΝΔ αποσκοπεί στην καταγραφή των προβλημάτων, ενώ το αμέσως επόμενο διάστημα θα ζητήσει τη διεξαγωγή ευρείας συζήτησης στη Βουλή για τα θέματα αυτά.

    [03] Την επιτάχυνση της διαδικασίας του Brexit ζήτησαν Μοσκοβισί και Ντάισελμπλουμ

    Την επιτάχυνση της διαδικασίας του Brexit ζήτησαν προσερχόμενοι στο σημερινό συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ, ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί και ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών Γερούν Ντάισελμπλουμ.

    «Δεν πρέπει να χάνουμε χρόνο. Το κόμμα των Συντηρητικών προχώρησε γρήγορα τη διαδικασία για την τοποθέτηση της Τερέζα Μέι στη θέση της», δήλωσε σήμερα το πρωί ο Π. Μοσκοβισί, επισημαίνοντας ότι η επιτάχυνση στην ανάληψη των καθηκόντων της Μέι θα πρέπει επιταχύνει και τη διαδικασία του Brexit. «Οι διαπραγματεύσεις μπορούν να ξεκινήσουν μόνο αν ξεκινήσει και η διαδικασία για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ», δήλωσε από την πλευρά του ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, προσθέτοντας ότι είναι προς το συμφέρον της Βρετανίας να βάλει τέλος στην αβεβαιότητα το συντομότερο και να μην αναβάλει τις διαπραγματεύσεις «αενάως».

    [04] Θάνατος 40χρονου που φέρεται να είχε καταναλώσει μεγάλη ποσότητα αλκοόλ

    Την τελευταία του πνοή στο νοσοκομείο Χανίων άφησε τις μεταμεσονύκτιες ώρες ένας άνδρας 40 ετών που μεταφέρθηκε στο νοσηλευτικό ίδρωμα με ασθενοφόρο σε κωματώδη κατάσταση.

    Ο 40χρονος φέρεται να βρισκόταν σε μπαρ της πόλης και, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των γιατρών, είχε καταναλώσει μεγάλη ποσότητα αλκοόλ με αποτέλεσμα να πάθει εισρόφηση. Ωστόσο για τα ακριβή αίτια του θανάτου θα αποφανθεί ο ιατροδικαστής μετά τη διενέργεια νεκροψίας-νεκροτομής.

    [05] Συνολικά 114 πρόσφυγες ή μετανάστες πέρασαν στη Λέσβο τα τελευταία τέσσερα 24ωρα

    Συνολικά 114 πρόσφυγες ή μετανάστες πέρασαν στη Λέσβο τα τελευταία τέσσερα 24ωρα, από το πρωί της περασμένης Παρασκευής έως και σήμερα Τρίτη το πρωί. Σε ότια αφορά τα άλλα νησιά, για το ίδιο διάστημα, πέρασαν μόλις τέσσερα άτομα χθες Δευτέρα στη Χίο.

    Σήμερα το πρωί, στη Λέσβο σε εφαρμογή της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας βρίσκονταν εγκλωβισμένοι 2875 πρόσφυγες και μετανάστες, στη Χίο 2425 και στη Σάμο 1076. Συνολικά στα νησιά του βορείου Αιγαίου βρισκόταν 6376 άτομα τα οποία στο σύνολό τους έχουν αιτηθεί τη χορήγηση ασύλου.

    [06] «Δεν τίθεται θέμα περαιτέρω μείωσης των μισθών»

    «Το διακύβευμα της διαπραγμάτευσης για τα εργασιακά είναι η επιστροφή της Ελλάδας στην κοινωνική Ευρώπη» τόνισε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, μετά τη συνάντηση που είχε με τους κοινωνικούς εταίρους (ΓΣΕΕ, ΣΕΤΕ, ΣΕΒ, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ), για τη διαμόρφωση ενιαίου κοινωνικού μετώπου στα εργασιακά, προκειμένου η Ελλάδα να επιστρέψει στην κοινωνική Ευρώπη, μετά το τέλος της διαπραγμάτευσης.

    Ο κ. Κατρούγκαλος δήλωσε με κατηγορηματικό τρόπο ότι «δεν τίθεται ζήτημα περαιτέρω μείωσης των δικαιωμάτων των εργαζομένων, δεν τίθεται θέμα περαιτέρω μείωσης των μισθών». Όπως είπε, τίθεται ζήτημα να επιστρέψουν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις.

    «Γι' αυτό το λόγο, οι κοινωνικοί εταίροι συζήτησαν σε ένα περιβάλλον συνεννόησης και κατέληξαν σε σημαντικές συγκλίσεις γύρω από τα θέματα για τα οποία θέλουμε να δημιουργηθεί εθνικό κοινωνικό μέτωπο, το οποίο θα μας βοηθήσει στο να αποκρούσουμε τις ακραίες νεοφιλελεύθερες θέσεις των γνωστών παικτών που θέλουν να συνεχιστεί η απορρύθμιση στην αγορά εργασίας» ανέφερε χαρακτηριστικά.

    «Τις επόμενες ημέρες», υπογράμμισε, «θα υπάρξει κοινό κείμενο εκ μέρους των κοινωνικών εταίρων, το οποίο θα ζητήσουμε να στηριχθεί και πολιτικά από τα κόμματα». «Έτσι, πιστεύουμε ότι στη διαπραγμάτευση του Σεπτεμβρίου θα μπορέσουμε να κάνουμε αυτό το μεγάλο βήμα της επιστροφής της Ελλάδας στο ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο, για να ενισχυθούν τα δικαιώματα των εργαζομένων» υποστήριξε ο υπουργός Εργασίας.

    [07] Έφυγε από τη ζωή ο Δημήτρης Μαρωνίτης

    Ένας σπουδαίος δάσκαλος, ο Δημήτρης Μαρωνίτης, έφυγε το πρωί από τη ζωή, σε ηλικία 87 χρόνων. Φιλόλογος, δοκιμιογράφος, ο μεταφραστής της Ιλιάδας, της Οδύσσειας, του Αίαντα, έγραψε βιβλία, μονογραφίες και άρθρα για τον Όμηρο, τον Ησίοδο, τον Σοφοκλή, τον Ηρόδοτο, τον Αλκαίο, τη Σαπφώ, ενώ μελέτησε και δημοσίευσε δοκίμια για νεοέλληνες ποιητές.

    Ο Δ.Ν.Μαρωνίτης γεννήθηκε το 1929 στη Θεσσαλονίκη, τέλειωσε το Γυμνάσιο στο Πειραματικό Σχολείο του Πανεπιστήμιου της πόλης, και συνέχισε σπουδάζοντας Φιλοσοφική Σχολή Θεσσαλονίκης. Με υποτροφία της Humboldt-Stiftung συμπλήρωσε τις μεταπτυχιακές σπουδές του σε πανεπιστήμια της Γερμανίας. Το 1962 έλαβε το διδακτορικό του δίπλωμα από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο όπου και δίδαξε Αρχαία Ελληνικά από το 1963 έως το 1968 ως εντεταλμένος υφηγητής, στη Φιλοσοφική Σχολή.

    Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας απολύεται και συλλαμβάνεται για τη δράση του. Μέσα στο κελί, παρέμεινε οχτώ μήνες - από τις αρχές του '73 έως τη γενική αμνήστευση- γράφει σε φθαρμένες χαρτοπετσέτες, όταν βρίσκει μολύβι τη «Μαύρη γαλήνη», που πρωτοδημοσιεύθηκε τον Οκτώβριο του 1973 στο 8ο και τελευταίο τεύχος του περιοδικού «Η Συνέχεια», και το 2007, στις εκδόσεις «Το Ροδακιό».

    Στη Φιλοσοφική Σχολή επανέρχεται και παραμένει καθηγητής από το 1975 έως το 1996, ενώ παράλληλα είναι επισκέπτης καθηγητής σε πανεπιστήμια στις ΗΠΑ, την Κύπρο, την Αυστρία και τη Γερμανία. Διετέλεσε πρόεδρος και διευθυντής του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας, με έδρα τη Θεσσαλονίκη, από το 1994 έως το 2001 και συντονιστής του προγράμματος "Αρχαιογνωσία και Αρχαιογλωσσία στη Μέση Εκπαίδευση"

    Ο Δημήτρης Μαρωνίτης μετέφρασε την Οδύσσεια και την Ιλιάδα (η Οδύσσεια είναι έργο αγαπησιάρικο, είχε πει. Αντίθετα η Ιλιάδα είναι ακατάδεκτη, δεν δέχεται τα χάδια μας). Έγραψε βιβλία, μονογραφίες και άρθρα για τον Όμηρο, τον Ησίοδο, τον Σοφοκλή, τον Ηρόδοτο, τον Αλκαίο, τη Σαπφώ, ενώ μελέτησε και δημοσίευσε δοκίμια για νεοέλληνες ποιητές, κυρίως εκπροσώπους της πρώτης μεταπολεμικής γενιάς, όπως τον Οδυσσέα Ελύτη, τον Γεώργιο Σεφέρη, τον Τίτο Πατρίκιο, τον Γιάννη Ρίτσο, τον Τάκη Σινόπουλο και τον Μίλτο Σαχτούρη, αλλά και τον Διονύσιο Σολωμό, τον Κ.Π.Καβάφη και τον Γιώργο Χειμωνά.

    [08] Δ. Παπαδημούλης: Προκλητική και ενέργεια ακραίου κυνισμού η πρόσληψη Μπαρόζο από την Goldman Sachs

    Προκλητική χαρακτηρίζει την πρόσληψη του πρώην προέδρου της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο ως ακριβοπληρωμένου συμβούλου, στο διεθνή τραπεζικό οργανισμό Goldman Sachs, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, ο οποίος μιλώντας στο "Πρακτορείο 104,9 FM" ζήτησε από την Κομισιόν να τοποθετηθεί στο ζήτημα.

    Όπως είπε στην εκπομπή "Δεύτερη Ανάγνωση" ο κ. Παπαδημούλης, πρόκειται για ενέργεια ακραίου κυνισμού που αποκαλύπτει τις αιμομικτικές σχέσεις ανάμεσα στην πολιτική εξουσία και στα μεγάλα τραπεζικά συμφέροντα, ενώ υπογράμμισε, ότι, με βάση το άρθρο 245 του κανονισμού απαγορεύεται υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι μετά το τέλος της θητείας τους να αναλαμβάνουν πόστα που βρίσκονται σε σχέση με οργανισμούς και επιχειρήσεις που ήλεγχαν πριν από την αποχώρησή τους.

    «Συμφέροντα και τράπεζες είναι ένας από τους λόγους, μαζί με την αποτυχία στην οικονομική πολιτική του μονεταρισμού, που κάνει την Ευρώπη να μην αρέσει και που τροφοδοτεί την ευρωάρνηση και τον ευρωσκεπτικισμό», είπε ο κ. Παπαδημούλης για το διορισμό του κ. Μπαρόζο στη θέση του μη εκτελεστικού προέδρου και συμβούλου της Golldman Sachs και πρόσθεσε: «περιμένω από την Κομισιόν να αντιδράσει σ' αυτή την προκλητική πρόσληψη Μπαρόζο, διότι η σιωπή εδώ δεν είναι χρυσός, είναι συνενοχή».

    Στο μεταξύ, ο κ. Παπαδημούλης αναφερόμενος στο βρετανικό ζήτημα, τόνισε ότι θα πρέπει να επισπευστούν οι διαδικασίες αποχώρησης από την ΕΕ, επισημαίνοντας ότι όσο καθυστερεί να εφαρμοστεί το Brexit τόσο προστίθεται οικονομική αστάθεια και αβεβαιότητα στους κόλπους της ΕΕ.

    [09] Η Μέρκελ ζητεί από τη Βρετανία να διευκρινίσει γρήγορα τις προθέσεις της

    Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ ζήτησε από τη Βρετανία να διευκρινίσει "γρήγορα" τις προθέσεις της μετά την ψήφο των Βρετανών υπέρ της εξόδου της χώρας τους από την ΕΕ, την ώρα μάλιστα που το Ηνωμένο Βασίλειο θα έχει ήδη από αύριο το απόγευμα νέα πρωθυπουργό την Τερέζα Μέι.

    "Η Βρετανία θα πρέπει να διευκρινίσει γρήγορα πως θα διαμορφώσει το μέλλον της σχέσης της με την Ευρωπαϊκή Ένωση", δήλωσε η Μέρκελ χθες το βράδυ κατά την υποδοχή του διπλωματικού σώματος στην ετήσια δεξίωση που γίνεται στο Μέζεμπεργκ, κοντά στο Βερολίνο.

    Η καγκελάριος επανέλαβε ότι εναπόκειται στην βρετανική κυβέρνηση να πάρει την πρωτοβουλία να γνωστοποιήσει την βούλησή της να αποχωρήσει από την ΕΕ, προτού μπορέσει να κινηθεί η διαδικασία.

    Το ξεκαθάρισμα της πολιτικής κατάστασης στη Βρετανία πιο γρήγορα από αυτό που αναμενόταν, με την αποχώρηση ήδη από αυτήν την εβδομάδα του Ντέιβιντ Κάμερον, έχει δημιουργήσει ελπίδες σε πολλούς ευρωπαίους εταίρους ότι το Λονδίνο μπορεί να επισημοποιήσει το αίτημά του για έξοδο από την ΕΕ νωρίτερα από το αναμενόμενο, δίνοντας έτσι τέλος σε μια περίοδο αβεβαιότητας.

    [10] Τα εργασιακά στο επίκεντρο της συνάντησης Κατρούγκαλου - κοινωνικών εταίρων

    Το «ξεπάγωμα» της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, με την επαναφορά του καθορισμού του κατώτατου μισθού στην αρμοδιότητα των κοινωνικών εταίρων και τη διατήρηση του 13ου και 14ου μισθού, ζήτησε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Βασίλης Κορκίδης στη σημερινή συνάντηση του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου με τους κοινωνικούς εταίρους ενώ για τις ομαδικές απολύσεις και το "lock out", που φωτογραφίζουν όπως είπε τράπεζες και ΔΕΚΟ, επιθυμεί έναν ειλικρινή και ουσιαστικό διάλογο.

    Στη συνάντηση μετείχαν οι εκπρόσωποι των εργοδοτικών οργανώσεων που υπογράφουν την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ και ΣΕΤΕ), και της ΓΣΕΕ. Συζητήθηκαν οι προαπαιτούμενες, ενόψει της δεύτερης αξιολόγησης, μνημονιακές αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις.

    Σύμφωνα με την ΕΣΕΕ ο κ. Κατρούγκαλος ανέφερε ότι, η κυβέρνηση με την συμφωνία του Ιουλίου περιόρισε το αντικείμενο της διαπραγμάτευσης στα εργασιακά σε τρία μόνο ζητήματα: ένα που έθεσε η ελληνική κυβέρνηση, την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, με άλλα λόγια την ανατροπή της εργασιακής απορρύθμισης των τελευταίων χρόνων, και δύο πάγια αιτήματα του ΔΝΤ που απηχούν την ιδεοληπτική του προσήλωση στις ομαδικές απολύσεις και τον συνδικαλιστικό νόμο.

    Διαβάστε επίσης:

    Γ. Κατρούγκαλος: Μόνο για τα τρία συμφωνηθέντα ζητήματα το αντικείμενο της διαπραγμάτευσης στα εργασιακά


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 12 July 2016 - 10:32:41 UTC