Read the Council of Europe European Convention on Human Rights (4 November 1950) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-07-15

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ν. Παππάς για ΔΝΤ: Ενώ παραδέχονται τα λάθη τους, τα επαναλαμβάνουν
  • [02] Γ. Κατρούγκαλος: Η Ευρώπη πρέπει να αναστρέψει τις πολιτικές λιτότητας
  • [03] Τσακαλώτος: Η Ελλάδα αλλάζει πλέον σελίδα καθώς δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για να μετατραπεί η ύφεση σε ανάπτυξη
  • [04] Ολιγοήμερη παράταση για τις φορολογικές δηλώσεις φυσικών και νομικών προσώπων
  • [05] Ο Τέρενς Κουίκ εκτιμά ότι οι Έλληνες δεν είναι τόσο υπέρ των μονοκομματικών κυβερνήσεων
  • [06] Το προφίλ του δράστη της επίθεσης στη Νίκαια
  • [07] Βουλή: Έρευνα για ευθύνες εισαγγελέων στην υπόθεση Siemens, ζητούν 45 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ
  • [08] 84 νεκροί ο μέχρι στιγμής απολογισμός της επίθεσης στη Νίκαια

  • [01] Ν. Παππάς για ΔΝΤ: Ενώ παραδέχονται τα λάθη τους, τα επαναλαμβάνουν

    Ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς εξέφρασε σήμερα, μιλώντας στην Ρώμη, στην συνεδρίαση των υπουργών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων που ανήκουν στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα, πεποίθησή του ότι "η πιο σημαντική ικανότητα της πολιτικής ηγεσίας είναι να αποκομίζει μαθήματα από την ιστορία και να διδάσκεται από την εμπειρία", ενώ επισήμανε την παραδοχή της Κριστίν Λαγκάρντ ότι το ΔΝΤ απέτυχε στην υπόθεση της Ελλάδας, την οποία χαρακτήρισε "ιστορικής σημασίας δήλωση" και υπογράμμισε ότι ο πυρήνας των πολιτικών που έχουν αποτύχει είναι "η εσωτερική υποτίμηση και η πλήρης απελευθέρωση των αγορών εργασίας".

    "Αυτό που εκπλήσσει είναι ότι ενώ παραδέχονται τα λάθη τους, τα επαναλαμβάνουν. Την ώρα που μιλάμε, επιμένουν στην πλήρη απελευθέρωση των περιορισμών στις συλλογικές απολύσεις και στην επαναφορά της ανταπεργίας των εργοδοτών (lock out). Εάν μία οικονομία είναι στάσιμη και οι συλλογικές απολύσεις ισχύουν, οι εταιρείες θα απολύουν. Δεν θα προσλαμβάνουν. Και η στασιμότητα θα μετατραπεί σε ύφεση" τόνισε.

    Ο Έλληνας υπουργός είπε πως το δίδαγμα της εμπειρίας του παρελθόντος υποδεικνύει την αναγκαιότητα σύστασης "μιας συμμαχίας των αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων για να καταστήσουμε την Ευρώπη ικανή να επιλύει τα προβλήματά της με διαφάνεια και δημοκρατική ευθύνη. Χωρίς να καταφεύγουμε σε θεσμούς που κάνουν λάθη και στη συνέχεια τα παραδέχονται και μετά τα επαναλαμβάνουν".

    Ο υπουργός Επικρατείας ολοκλήρωσε την ομιλία του προτείνοντας προτεραιότητες που "συνιστούν σημαντικές αλλαγές πολιτικής και καθήκον μας είναι να τις υλοποιήσουμε" και συγκεκριμένα ανέφερε ότι πρέπει:

    Πρώτον, να ενισχύσουμε την αρχή των ευρωπαϊκών λύσεων στα ευρωπαϊκά προβλήματα.

    Δεύτερον, να σταματήσουμε να παρακάμπτουμε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με τις διακυβερνητικές διαδικασίες λήψης αποφάσεων, π.χ. με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και τη μέθοδο Sherpa.

    Τρίτον, να εξαλείψουμε το έλλειμμα αλληλεγγύης που υπάρχει στην Ευρώπη και κατέστη εμφανές στην διαχείριση της προσφυγικής κρίσης. Κλειστά μάτια, κλειστά σύνορα.

    Ο κ. Παππάς εξέφρασε τα συλλυπητήρια της ελληνικής κυβέρνησης και του ελληνικού λαού στον γαλλικό λαό και στην γαλλική κυβέρνηση για τη νέα τρομοκρατική επίθεση στη Νίκαια,υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα ότι "θα πρέπει να μας κάνει να σκεφτούμε ξανά ότι είναι αναγκαίο να διαφυλάξουμε αυτό που είμαστε, ανοιχτές και χωρίς διακρίσεις κοινωνίες".

    [02] Γ. Κατρούγκαλος: Η Ευρώπη πρέπει να αναστρέψει τις πολιτικές λιτότητας

    Το μέλλον της εργασίας και οι προκλήσεις που σχετίζονται με τις τεχνολογικές και δημογραφικές εξελίξεις, βρέθηκαν στο επίκεντρο των συζητήσεων στην Άτυπη Σύνοδο Υπουργών Απασχόλησης και Κοινωνικής Πολιτικής της ΕΕ, που πραγματοποιήθηκε στη Μπρατισλάβα της Σλοβακίας, στις 14 και 15 Ιουλίου 2016.

    Την Ελλάδα εκπροσώπησε ο υπουργός Εργασίας - Κοινωνικής Ασφάλισης - Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γιώργος Κατρούγκαλος, ο οποίος αναφερόμενος στην ανάγκη αντιμετώπισης των μεγάλων προκλήσεων της Ευρώπης, υπογράμμισε ότι η γενικευμένη απογοήτευση των λαών, σύμπτωμα της οποίας ήταν και το Brexit, δεν έχει ως αιτία το ευρωπαϊκό εγχείρημα καθ? αυτό, αλλά τις κυρίαρχες νεοφιλελεύθερες πολιτικές, που οδηγούν στη διάβρωση της μεσαίας τάξης, την υπονόμευση του κράτους πρόνοιας και την έκρηξη των ανισοτήτων.

    O υπουργός Εργασίας υποστήριξε ότι η Ευρώπη πρέπει να υπερασπιστεί το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο και να αναστρέψει τις πολιτικές λιτότητας.

    Στην συνέχεια, τονίζοντας ότι η κοινωνική ασφάλιση αποτελεί πολιτικό και οικονομικό σταθεροποιητή, ο υπουργός ενημέρωσε για την πρόσφατη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, βασικοί πυλώνες της οποίας είναι η ισότητα και κοινωνική δικαιοσύνη. Επιπρόσθετα, αναφέρθηκε στην επικείμενη διαπραγμάτευση για τα εργασιακά, προσδιορίζοντας ως προτεραιότητα της χώρας την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων, ειδικότερα μέσω της επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

    [03] Τσακαλώτος: Η Ελλάδα αλλάζει πλέον σελίδα καθώς δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για να μετατραπεί η ύφεση σε ανάπτυξη

    Καίριο βήμα προς τη δημιουργία του Ελληνικού Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας αποτελεί η τελετή υπογραφής της Συμφωνίας Χρηματοδότησης, που πραγματοποιήθηκε σήμερα, 15 Ιουλίου 2016, μεταξύ των υπουργών Οικονομικών, Ευκλ. Τσακαλώτου, Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Ν. Φίλη, του αναπλ. υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Κ. Φωτάκη και του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Τζ, Τέιλορ, στο Αμφιθέατρο του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών στην Αθήνα.

    Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, η ολοκλήρωση της α' αξιολόγησης, την οποία ακολούθησε η εκταμίευση των 7.5 δις. ευρώ και η επαναφορά του waiver καθώς επίσης και η συμφωνία για το χρέος, αποτελούν τους βασικούς πυλώνες του οδικού χάρτη της κυβέρνησης για την επιστροφή του κλίματος εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία και τη δημιουργία ενός καθαρού διαδρόμου για την προσέλκυση μακροπρόθεσμων επενδύσεων.

    " Η Ελλάδα αλλάζει πλέον σελίδα καθώς δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για να μετατραπεί ο φαύλος κύκλος της ύφεσης σε έναν ενάρετο κύκλο δίκαιης ανάπτυξης, με επίκεντρο τις ανάγκες της κοινωνίας", επισήμανε ο κ. Τσακαλώτος.

    Είμαστε βέβαιοι ότι σε αυτή την νέα πορεία της χώρας, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων θα συνεχίσει να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο επενδύοντας σε τομείς πρωταρχικής σημασίας για την κυβέρνηση, όπως εκείνους της ενέργειας, της υγείας, της παιδείας και εν προκειμένω της έρευνας και της καινοτομίας. Οι επενδυτικές αυτές πρωτοβουλίες της ΕΤΕΠ αποτελούν ψήφο εμπιστοσύνης στην αναπτυξιακή προοπτική της ελληνικής οικονομίας.

    [04] Ολιγοήμερη παράταση για τις φορολογικές δηλώσεις φυσικών και νομικών προσώπων

    Ολιγοήμερη παράταση μέχρι και την προσεχή Δευτέρα (18 Ιουλίου) για την υποβολή των δηλώσεων φυσικών προσώπων και μέχρι την μεθεπόμενη Δευτέρα (25 Ιουλίου) για τις δηλώσεις των νομικών προσώπων ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών.

    Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση το Υπουργείο Οικονομικών εκτιμώντας τα δεδομένα και λαμβάνοντας υπόψη τα αιτήματα των φορέων των Λογιστών της χώρας, αποφάσισε να προχωρήσει σε ολιγοήμερη παράταση της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής δηλώσεων.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση «μέχρι αυτή τη στιγμή έχουν υποβληθεί συνολικά 5.865.000 δηλώσεις φυσικών προσώπων, από το σύνολο των 6.000.000 που αναμένεται να υποβληθούν. Η διαδικασία υποβολής, από την αρχή της μέχρι και σήμερα, κύλησε ομαλά, χωρίς να παρουσιαστεί σχεδόν κανένα τεχνικό πρόβλημα στο Taxis, το οποίο παρέμεινε ανοιχτό για τουλάχιστον τρεις μήνες, όπως είχε δηλώσει από την αρχή το Υπουργείο Οικονομικών. Μάλιστα, την Πέμπτη 14.7.2016 υποβλήθηκαν 164.000 φορολογικές δηλώσεις, αριθμός που αποτελεί ρεκόρ για τη φετινή χρονιά.

    Για τις δηλώσεις των νομικών προσώπων, υπάρχει ακόμα σημαντικός αριθμός δηλώσεων που δεν έχουν υποβληθεί».

    Οι νέες και οριστικά καταληκτικές ημερομηνίες υποβολής δηλώσεων είναι:

    1) Για τις φορολογικές δηλώσεις φυσικών προσώπων, η Δευτέρα 18.7.2016 ώστε να έχουν τη δυνατότητα να υποβληθούν και οι φορολογικές δηλώσεις που απομένουν.

    2) Για τις φορολογικές δηλώσεις νομικών προσώπων, η Δευτέρα 25.7.2016.

    Διαβάστε επίσης:

    ΥΠΟΙΚ: Ο ρυθμός υποβολής των φορολογικών δηλώσεων ξεπέρασε κάθε προηγούμενο

    [05] Ο Τέρενς Κουίκ εκτιμά ότι οι Έλληνες δεν είναι τόσο υπέρ των μονοκομματικών κυβερνήσεων

    "Δεν βλέπω να είναι πλέον οι Έλληνες τόσο υπέρμαχοι των μονοκομματικών κυβερνήσεων, πόσωμάλλον όταν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ «κουκούλωναν» και εξακολουθούν να θέλουν να «κουκουλώνουν» διάφορα θέματα σχετιζόμενα με διαφθορά και φοροδιαφυγή. Γι αυτό προσπαθούν να ξαναέλθουν στην εξουσία", τόνισε σε συνέντευξή του στον ρ/σ "Κανάλι Ένα - Πειραιάς" ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Τέρενς Κουίκ.

    "Γιατί ο κ. Μητσοτάκης χθες μίλησε για εκλογικό νόμο, ξαναέβαλε μέσα στην ομιλία του το γνωστό «εκλογές» και ξέχασε να μας πει για τη Siemens, ξέχασε να μας πει για τα θαλασσοδάνεια καναλιών και ξέχασε να μας πει για τα 400 εκατομμύρια ευρώ που έχουν δανειοδοτηθεί ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.

    Δηλαδή, για αυτά που πραγματικά ενδιαφέρουν τον κόσμο που έχει χάσει τα λεφτά από το ΕΚΑΣ, από την τσέπη του, από οτιδήποτε άλλο και έχουν πάει σε κόμματα και σε δάνεια από την τσέπη του λαού, τσιμουδιά ο κύριος Μητσοτάκης", πρόσθεσε.

    [06] Το προφίλ του δράστη της επίθεσης στη Νίκαια

    Ο δράστης της επίθεσης στην Νίκαια, ο Μοχάμεντ Λαουαϊέζ Μπουλέλ που οδηγώντας το φορτηγό του παρέσυρε και σκότωσε χθες τουλάχιστον 84 ανθρώπους είχε καταδικαστεί μόλις μια φορά στο παρελθόν: Για επιθετική οδήγηση.

    Οι γείτονες του 31χρονου υπηκόου Τυνησίας, που οι αρχές μέσω δακτυλικών αποτυπωμάτων ταυτοποίησαν ως τον δράστη της επίθεσης, τον περιγράφουν ως έναν όμορφο, αλλά τρομακτικό άνδρα.

    Ενώ είχε εμπλακεί στο παρελθόν σε αρκετά περιστατικά τσακωμών, απασχολώντας τις αρχές, ο Μπουλέλ, κάτοικος της Νίκαιας, γεννηθείς στην Τυνησία, δεν βρισκόταν στην λίστα παρακολούθησης των γαλλικών υπηρεσιών πληροφοριών ως ύποπτος.

    Καταδικάστηκε για πρώτη φορά φέτος τον Μάρτιο, δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Δικαιοσύνης Ζαν-Ζακ Ουρβοά.

    «Υπήρξε ένας διαπληκτισμός μεταξύ του ίδιου και ενός άλλου οδηγού και εκσφενδόνισε μια ξύλινη παλέτα ενάντια στον άνδρα», δήλωσε ο Ουρβοά στους δημοσιογράφους.

    Καθώς ήταν η πρώτη του καταδίκη, η ποινή που επιβλήθηκε στον Μπουλέλ ήταν με αναστολή και έπρεπε να επικοινωνεί με την αστυνομία μία φορά την εβδομάδα, ανέφερε ο υπουργός Δικαιοσύνης της Γαλλίας.

    Πηγές ασφαλείας της Τυνησίας δήλωσαν στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ότι ο Μπουλέλ επισκέφτηκε για τελευταία φορά την ιδιαίτερη πατρίδα του, την πόλη Μασακίν, περίπου 120χλμ νότια της Τύνιδας, πριν από τέσσερα χρόνια.

    Ήταν παντρεμένος με τρία παιδιά, αλλά είχε οικογενειακά προβλήματα, σύμφωνα με τις πηγές. Δεν ήταν γνωστός στις τυνησιακές αρχές για ακραίες ή ισλαμιστικές απόψεις και είχε άδεια παραμονής στην Γαλλία τα τελευταία δέκα χρόνια, χωρίς να κατέχει γαλλική υπηκοότητα, τόνισαν οι ίδιες πηγές.

    [07] Βουλή: Έρευνα για ευθύνες εισαγγελέων στην υπόθεση Siemens, ζητούν 45 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

    Nα διερευνηθούν και να αποδοθούν εγκαίρως, όχι μόνο πειθαρχικές αλλά και ποινικές ευθύνες, για ενδεχόμενο δόλο των εμπλεκομένων εκ μέρους της εισαγγελίας Εφετών, στην υπόθεση της επ' αόριστον αναβολής της δίκης της Siemens, ζητούν με ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή, προς τον υπουργό Δικαιοσύνης Νίκο Παρασκευόπουλο, 45 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με πρώτο υπογράφοντα τον Μάκη Μπαλαούρα.

    Παράλληλα, ζητούν από τον υπουργό Δικαιοσύνης, «να συντονιστεί με τις διωκτικές αρχές για τον εντοπισμό και μεταφορά των φυγόδικων στο εξωτερικό ανώτατων στελεχών της Siemens, Μιχάλη Χριστοφοράκου και Χρήστου Καραβέλα».

    [08] 84 νεκροί ο μέχρι στιγμής απολογισμός της επίθεσης στη Νίκαια

    Ογδόντα τέσσερις νεκροί, ανάμεσά τους «10 παιδιά και έφηβοι» είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός της επίθεσης στη Νίκαια, σύμφωνα με τον εισαγγελέα του Παρισιού, Φρανσουά Μολέν, που έχει αναλάβει την ευθύνη των ερευνών.

    Συνολικά, 202 άνθρωποι τραυματίστηκαν σε αυτήν την επίθεση και 52 εξ αυτών δίνουν μάχη για να κρατηθούν στην ζωή, επισήμανε ο εισαγγελέας.

    Ο ίδιος γνωστοποίησε ότι ο δράστης πυροβόλησε αρκετές φορές εναντίον τριών αστυνομικών, ενώ οδηγούσε το φορτηγό του εναντίον του πλήθους.

    Ο Μολέν επιβεβαίωσε ότι ο άνδρας που αιματοκύλισε την Νίκαια έχει ταυτοποιηθεί μέσω των δακτυλικών αποτυπωμάτων του ως ο Μοχάμεντ Λαουαϊέζ Μπουλέλ. Ο Μπουλέλ ήταν υπήκοος Τυνησίας, ήταν διαζευγμένος και είχε παιδιά. Η πρώην του σύζυγος βρίσκεται υπό κράτηση.

    Ήταν «απόλυτα άγνωστος στις υπηρεσίες πληροφοριών» της Γαλλίας, υπογράμμισε ο εισαγγελέας της γαλλικής πρωτεύουσας.

    Μέχρι στιγμής δεν έχει ξεκαθαριστεί εάν ο δράστης ενήργησε μόνος ή είχε συνεργούς.

    Σύμφωνα με τον Γάλλο εισαγγελέα, καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη, ωστόσο η επίθεση στην Νίκαια έχει χαρακτηριστικά γνωρίσματα χτυπήματος μιας τρομοκρατικής οργάνωσης και συμβαδίζει «με μεγάλη ακρίβεια στις προτροπές που οι (τζιχαντιστές) απευθύνουν σε μόνιμη βάση για τη διάπραξη δολοφονιών.

    Διαβάστε επίσης:

    Το προφίλ του δράστη της επίθεσης στη Νίκαια

    «Είδα τα σώματα να πέφτουν σαν τις κορίνες του μπόουλινγκ»


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 15 July 2016 - 18:32:31 UTC