Browse through our Interesting Nodes on Armenia Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-07-16

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δεν έχει λάβει αίτημα για έκδοση στην Τουρκία του ιεροκήρυκα Γκιουλέν, λέει ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ
  • [02] Εφαρμογή του κράτους Δικαίου στη διαχείριση των υπευθύνων της απόπειρας πραξικοπήματος ζήτησε η Α. Μέρκελ
  • [03] Συνεληφθησαν δέκα μέλη του Συμβουλίου της Επικρατείας στην Τουρκία
  • [04] Ερντογάν: Οι προδότες θα πληρώσουν

  • [01] Δεν έχει λάβει αίτημα για έκδοση στην Τουρκία του ιεροκήρυκα Γκιουλέν, λέει ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ

    Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Τζον Κέρι δήλωσε σήμερα πως δεν έχει λάβει οποιοδήποτε αίτημα για έκδοση του μουσουλμάνου ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος ζει εδώ και πολλά χρόνια αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ.Η τουρκική κυβέρνηση δήλωσε πως υποστηρικτές του Γκιουλέν βρίσκονται πίσω από την απόπειρα πραξικοπήματος που διενήργησε ομάδα στρατιωτικών χθες.

    Σε δηλώσεις του στη διάρκεια μιας επίσκεψης στο Λουξεμβούργο, ο Κέρι εξέφρασε την ελπίδα ότι θα ακολουθηθεί η συνταγματική διαδικασία όσον αφορά εκείνους που βρίσκονται πίσω από την απόπειρα πραξικοπήματος.

    [02] Εφαρμογή του κράτους Δικαίου στη διαχείριση των υπευθύνων της απόπειρας πραξικοπήματος ζήτησε η Α. Μέρκελ

    Την επικράτηση του κράτους Δικαίου στη διαχείριση των υπευθύνων για την χθεσινή απόπειρα πραξικοπήματος ζήτησε η Καγκελάριος της Γερμανίας 'Αγγελα Μέρκελ και καταδίκασε «την προσπάθεια τουρκικών στρατιωτικών μονάδων να ανατρέψουν δια της βίας την εκλεγμένη κυβέρνηση και τον εκλεγμένο Πρόεδρο της χώρας τους». Τόνισε δε την ανάγκη να μπει τώρα ένα τέλος στην αιματοχυσία.

    «Σε αυτές τις δύσκολες ώρες μας οδηγεί η προσήλωσή μας στην κοινοβουλευτική δημοκρατία και στους θεσμούς της, στο κράτος Δικαίου και στην ελευθερία. Μας οδηγεί η αλληλεγγύη με όλες τις πολιτικές δυνάμεις στην κυβέρνηση και στην αντιπολίτευση που είναι προσηλωμένες σε ακριβώς αυτές τις αξίες. Ειδικά στη διαχείριση των υπευθύνων γι αυτά τα τραγικά γεγονότα της τελευταίας νύχτας, μπορεί και θα έπρεπε να αποδειχτεί το κράτος Δικαίου» δήλωσε η Καγκελάριος και ευχήθηκε στον τουρκικό λαό να επιστρέψει και πάλι η εσωτερική ειρήνη στη χώρα μετά τις τραυματικές εμπειρίες των τελευταίων ωρών. «Του εύχομαι να μπορέσει να υπερβεί τις βίαιες συγκρούσεις και τον διχασμό. Η Δημοκρατία η οποία σέβεται τα δικαιώματα όλων και προστατεύει μειονότητες είναι γι αυτό η καλύτερη βάση» τόνισε η κυρία Μέρκελ.

    «Είναι τραγικό ότι τόσο πολλοί άνθρωποι πλήρωσαν αυτή την προσπάθεια πραξικοπήματος με τη ζωή τους. Η αιματοχυσία στην Τουρκία πρέπει τώρα να σταματήσει» συνέχισε η Γερμανίδα Καγκελάριος και πρόσθεσε ότι η Γερμανία βρίσκεται στο πλευρό όλων εκείνων στην Τουρκία, οι οποίοι υπερασπίζονται την Δημοκρατία και το κράτος Δικαίου. «Είναι και παραμένει δικαίωμα του λαού να ορίζει σε ελεύθερες εκλογές ποιος τον κυβερνά. Για πολιτικές αλλαγές πρέπει, στο πλαίσιο των πολιτικών θεσμών και βάσει των δημοκρατικών κανόνων, να πείσεις. Τανκς στους δρόμους και αεροπορικές επιθέσεις εναντίον του ίδιου του λαού σου είναι εκτός νόμου» επισήμανε και ανέφερε ότι αυτή η θέση εκφράστηκε νωρίς το πρωί από κοινού με τους Ευρωπαίους εταίρους και τους θεσμούς της Ε.Ε. στο πλαίσιο της Συνόδου ASEΜ στη Μογγολία.

    [03] Συνεληφθησαν δέκα μέλη του Συμβουλίου της Επικρατείας στην Τουρκία

    Οι τουρκικές αρχές συνέλαβαν δέκα μέλη του Συμβουλίου του Κράτους, του ανώτατου διοικητικού δικαστηρίου της χώρας, και διεξάγουν έρευνα για 140 μέλη του Ακυρωτικού Δικαστηρίου σε σχέση με τη χθεσινοβραδινή απόπειρα πραξικοπήματος, μετέδωσε το δίκτυο NTV.

    Οι συλλήψεις αυτές ακολουθούν πληροφορίες που μεταδόθηκαν για συλλήψεις δικαστών άλλων δικαστηρίων, μια ένδειξη ότι η έρευνα διευρύνεται στο εσωτερικό του δικαστικού σώματος. Η κυβέρνηση της Τουρκίας έχει πει πως μέλη μιας "παράλληλης δομής" στον στρατό βρίσκονταν πίσω από το πραξικόπημα ? εννοώντας τους υποστηρικτές του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν ο οποίος ζει στις ΗΠΑ.

    Ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν κατηγορεί τον πρώην σύμμαχό του Γκιουλέν ότι έχει οικοδομήσει μια παράλληλη δομή στο δικαστικό σώμα, στον στρατό, στην παιδεία και στα μμε με σκοπό την ανατροπή του.

    Ο ιεροκήρυκας αρνείται την κατηγορία και έχει καταδικάσει δημόσια την απόπειρα πραξικοπήματος.

    [04] Ερντογάν: Οι προδότες θα πληρώσουν

    Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει τον έλεγχο της χώρας μετά την απόπειρα πραξικοπήματος που εκτυλίχθηκε το βράδυ της Παρασκευής.

    Εν τω μεταξύ, ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο επαναφοράς της θανατικής ποινής ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Μπιναλί Γιλντιρίμ.

    Σεσυνέντευξη τύπου που έδωσε, ο κ. Γιλντιρίμ απάντησε σε ερώτηση αν τίθεται θέμα επιβολής της θανατικής ποινής για αυτούς που αποπειράθηκαν να επιβάλουν στρατιωτικό πραξικόπημα.

    «Η ποινή του θανάτου έχει αφαιρεθεί από το τουρκικό νομικό σύστημα» είπε ο κ. Γιλντιρίμ, αλλά τόνισε πως το απόγευμα θα συνέλθει η εθνοσυνέλευση για τις εξελίξεις μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, για να λάβει αποφάσεις «ως προς το αν θα γίνουν νομικές ρυθμίσεις. Θα εκτιμήσουμε την κατάσταση μαζί με τους ηγέτες των υπόλοιπων κομμάτων».

    Ερωτηθείς αν θα επιμείνει πιο έντονα η Τουρκία για την έκδοση του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν από τις ΗΠΑ, όπου βρίσκεται, στην Τουρκία, ο Τούρκος πρωθυπουργός είπε: «ο άνθρωπος αυτός είναι αρχηγός τρομοκρατικής οργάνωσης. Ειδικά μετά τα χθεσινά γεγονότα, δεν βλέπω ότι μπορεί να υπάρξει χώρα που θα τον στηρίξει. Αν υπάρξει χώρα που θα τον στηρίξει, αυτή η χώρα δεν θα είναι φιλική προς την Τουρκία».

    Συνολικά 265 οι νεκροί

    Η απόπειρα πραξικοπήματος που σημειώθηκε στην Τουρκία στη διάρκεια της νύχτας από στασιαστές στρατιωτικούς προκάλεσε 161 θανάτους και 1.440 τραυματισμούς, χωρίς να υπολογίζονται οι πραξικοπηματίες, δήλωσε ο Γιλντιρίμ.

    Σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης, τουλάχιστον 104 πραξικοπηματίες έχασαν τη ζωή κατά τη χθεσινή νύχτα.Συνολικά, 265 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

    Διεθνής στήριξη σε Ερντογάν

    Ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ζήτησε να υποστηριχθεί η "δημοκρατικά εκλεγμένη" τουρκική κυβέρνηση, "να επιδειχθεί αυτοσυγκράτηση και να αποφευχθεί η βία ή ένα αιματοκύλισμα".

    Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι ζήτησε επίσης "αυτοσυγκράτηση" και "σεβασμό των δημοκρατικών θεσμών".

    Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ ζήτησε να αποφευχθεί "κάθε φονική συγκρουση".

    Ο γ.γ. του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν δήλωε οτι "έχει κρίσιμη σημασία να αποκατασταθούν η πολιτική εξουσία και η συντταγματική τάξη γήργορα και ειρηνικά".

    Διαβάστε επίσης:

    Με αποστολή μηνύματος στα κινητά τηλέφωνα ο Ερντογάν κάλεσε τον λαό να προασπίσει τη δημοκρατία

    Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο επαναφοράς της θανατικής ποινής

    Οι τουρκικές αρχές απομάκρυναν από τα καθήκοντά τους 2.745 δικαστές

    Πρωθυπουργός Τουρκίας: 161 οι νεκροί κατά την απόπειρα πραξικοπήματος

    Η τουρκική προεδρία προειδοποιεί: Μπορεί να γίνει νέα απόπειρα πραξικοπήματος, μείνετε στους δρόμους

    Προσωρινός αρχηγός ενόπλων δυνάμεων Τουρκίας: Η απόπειρα πραξικοπήματος απέτυχε

    Τουλάχιστον 90 νεκροί και περισσότεροι από 1.150 τραυματίες κατά την απόπειρα πραξικοπήματος

    Απελευθερώθηκε ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων που είχε τεθεί υπό κράτηση από τους πραξικοπηματίες

    Στους 1.563 αυξήθηκαν οι στρατιωτικοί που έχουν συλληφθεί στην Τουρκία

    Ο Φετουλάχ Γκιουλέν καταδικάζει κατηγορηματικά την απόπειρα πραξικοπήματος


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 16 July 2016 - 14:32:31 UTC