Browse through our Interesting Nodes on Education in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-07-16

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Eνόχληση του Προεδρικού Μεγάρου για δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή»
  • [02] ΝΔ: Αποφεύχθηκαν απρόβλεπτες και επικίνδυνες εξελίξεις στην περιοχή
  • [03] Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα - Ερντογάν αύριο
  • [04] Έκκληση Ολάντ για ενότητα μετά την επίθεση στη Νίκαια
  • [05] O Oμπάμα προτρέπει όλες τις πλευρές να σεβαστούν "το Κράτος δικαίου" μετά το πραξικόπημα στην Τουρκία
  • [06] Απορίες και διαπιστώσεις στην Ιταλία μετά την απόπειρα πραξικοπήματος κατά του Ερντογάν
  • [07] Μήνυμα Ερντογάν για ενότητα των τεσσάρων πολιτικών κομμάτων
  • [08] Nεότερη επικοινωνία Νίκου Κοτζιά και Μεβλούτ Τσαβούσογλου
  • [09] Χιλιάδες υποστηρικτές του προέδρου Ερντογάν έχουν συγκεντρωθεί στην Κωνσταντινούπολη
  • [10] Σ. Κουρτς: Το πραξικόπημα δεν συνιστά «άδεια» για αυταρχισμό

  • [01] Eνόχληση του Προεδρικού Μεγάρου για δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή»

    Συνομιλητές του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, μετέφεραν στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων την ενόχληση του Προεδρικού Μεγάρου «για το ανακριβέστατο δημοσίευμα της εφημερίδας "Καθημερινή" περί εμπλοκής του Προεδρικού Μεγάρου στη συζήτησηγια τονεκλογικόνόμο».

    [02] ΝΔ: Αποφεύχθηκαν απρόβλεπτες και επικίνδυνες εξελίξεις στην περιοχή

    Με την αντιμετώπιση της απόπειρας πραξικοπήματος αποφεύχθηκαν απρόβλεπτες και επικίνδυνες εξελίξεις εντός και εκτός Τουρκίας, επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η ΝΔ και προσθέτει ότι είναι σε επικοινωνία με την κυβέρνηση και παρακολουθούν με προσοχή τις εξελίξεις.

    Στην ανακοίνωση της ΝΔ αναφέρεται ότι "η απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος και εκτροπής από την ισχύουσα συνταγματική τάξη στην Τουρκία κατεστάλη. Καθοριστικό ρόλο σε αυτήν την εξέλιξη είχε ο Τουρκικός λαός που επέδειξε ισχυρά δημοκρατικά αντανακλαστικά".

    Τώρα, συνεχίζει η ανακοίνωση, είναι αναγκαίο να διασφαλισθεί με ψυχραιμία η σταθερότητα της γειτονικής μας χώρας και να υπάρξει ηρεμία και πλήρης αποκατάσταση της πολιτικής ομαλότητας. Αυτό μπορεί να γίνει με το σεβασμό στη δημοκρατική λειτουργία του Κράτους, στους θεσμούς και στα ανθρώπινα δικαιώματα.

    "Καμία εκτροπή δεν αντιμετωπίζεται με αυταρχισμό ούτε και μπορεί να είναι άλλοθι ρεβανσισμού" υπογραμμίζει η ΝΔ και προσθέτει ότι "αυτά αποτελούν άλλωστε θεμελιώδεις προϋποθέσεις τόσο για την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας όσο και για τη σταθερότητα, την ειρήνη, τη συνεργασία και την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή μας".

    Καταλήγοντας αναφέρει ότι "με την Κυβέρνηση έχουμε την επιβεβλημένη από τη σοβαρότητα της κατάστασης επικοινωνία και παρακολουθούμε με προσοχή τις εξελίξεις".

    [03] Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα - Ερντογάν αύριο

    Τηλεφωνική επικοινωνία με τονΤούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται να έχει αύριο ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

    Αναφορικά μετους 8 συλληφθέντες - επιβαίνοντες στο τουρκικό στρατιωτικό ελικόπτερο, οι οποίοι δήλωσαν ότι θα ζητήσουν πολιτικό άσυλο, στην ελληνική πλευρά υπάρχει η εκτίμηση ότι σε περίπτωση που οι συγκεκριμένοι άνθρωποι εμπλέκονται στο πραξικόπημα, είναι πολύ δύσκολο να αποτραπεί η έκδοσή τους.

    Σε κάθε περίπτωση, υπογραμμίζουν πηγές της κυβέρνησης, θα τηρηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία.

    Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι κρίσιμες για την έκβαση αυτής της υπόθεσης είναι οι εκτιμήσεις που θα γίνουν για το εάν με την έκδοση των 8 συλληφθέντων μελών του πληρώματος στη χώρα τους, θα τεθεί σε κίνδυνο η ζωή τους, εάν δηλαδή θα δικαστούν ή αν υπάρχει περίπτωση να εκτεθεί η ζωή τους σε κίνδυνο λόγω θανατικής ποινής. Επισημαίνεται ότι οι Συμβάσεις απαγορεύουν την έκδοση ανθρώπων εκεί όπου υπάρχει θανατική ποινή. Σε αυτή την παράμετρο, σύμφωνα με τις πηγές της κυβέρνησης, κατά τις επικοινωνίες που είχαν σήμερα ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών με τον Τούρκο ομόλογό του, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου απάντησε ότι στην Τουρκία δεν υπάρχει θανατική ποινή.

    Τη Δευτέρα θα ξεκινήσει η διαδικασία εξέτασης των αιτήσεων ασύλου

    Η διαδικασία για την εξέταση των αιτήσεων ασύλου θα ξεκινήσει τη Δευτέρα, στην Αλεξανδρούπολη, όπου θα μεταβούν μεταφραστές. Θα διαρκέσει 8 ημέρες και εάν υπάρξει έφεση θα διαρκέσει περίπου επιπλέον 8 ημέρες. Συνολικά η όλη διαδικασία του ασύλου θα διαρκέσει 15-16 ημέρες. Παράλληλα, θα εξελίσσονται οι διαδικασίες έκδοσης, οι οποίες διαρκούν περίπου ανάλογο χρονικό διάστημα.

    Το συντομότερο η επιστροφή του ελικοπτέρου

    Το συντομότερο δυνατόν αναμένεται να διεκπεραιωθεί η επιστροφή στις τουρκικές αρχές του στρατιωτικού ελικοπτέρου. Οι πηγές της κυβέρνησης αναφέρουν ότι θα φτάσει ένα δεύτερο τουρκικό ελικόπτερο επανδρωμένο και με δεύτερο πλήρωμα, ώστε να πραγματοποιηθεί η επιστροφή του.

    [04] Έκκληση Ολάντ για ενότητα μετά την επίθεση στη Νίκαια

    Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ απηύθυνε σήμερα έκκληση για εθνική "συνοχή" και "ενότητα" στη Γαλλία, στη διάρκεια μιας έκτακτης συνεδρίασης της κυβέρνησης που πραγματοποιήθηκε μετά την επίθεση στη Νίκαια η οποία προκάλεσε έντονες επικρίσεις για την "ανικανότητα" της εκτελεστικής εξουσίας να αντικρούσει την τζιχαντιστική απειλή.

    Απέναντι στις "προσπάθειες να διαιρεθεί μια χώρα", απέναντι "σε αυτό τον κίνδυνο, πρέπει να ανακαλούμε την ενότητα και τη συνοχή και τη συνέπεια αυτής της χώρας γύρω από αρχές που είναι οι δικές της", υπογράμμισε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Στεφάν Λε Φολ μετά το τέλος της συνεδρίασης.

    Στο μεταξύ, σύμφωνα με πηγή της γαλλικής προεδρίας, ο πρόεδρος Ολάντ ακύρωσε ένα μέρος της ευρωπαϊκής περιοδείας του στο πλαίσιο της οποίας επρόκειτο να επισκεφθεί την Τετάρτη την Αυστρία, τη Σλοβακία και την Τσεχική Δημοκρατία, μετά τη φονική επίθεση στη Νίκαια.

    Στο αρχικό πρόγραμμά του αναμενόταν να συζητήσει με τις χώρες αυτές την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο γάλλος πρόεδρος θα πραγματοποιήσει, αντίθετα, τις επισκέψεις του την Τρίτη στην Πορτογαλία και την Πέμπτη στην Ιρλανδία για το ίδιο θέμα, διευκρίνισε η ίδια πηγή.

    [05] O Oμπάμα προτρέπει όλες τις πλευρές να σεβαστούν "το Κράτος δικαίου" μετά το πραξικόπημα στην Τουρκία

    Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα προέτρεψε όλες τις πλευρές στην Τουρκία "να ενεργήσουν με σεβασμό στο Κράτος δικαίου" έπειτα από την απόπειρα πραξικοπήματος που σημειώθηκε χθες στην χώρα, επισημαίνεται σε μια ανακοίνωση του Λευκού Οίκου που δημοσιεύτηκε σήμερα.

    "Ο πρόεδρος και η ομάδα του εκφράζουν τη λύπη τους για την απώλεια ανθρωπίνων ζωών και υπογραμμίζουν την ζωτικής σημασίας ανάγκη όλες οι πλευρές στην Τουρκία να ενεργήσουν με σεβασμό στο Κράτος δικαίου και να αποφευχθεί οποιαδήποτε ενέργεια που θα μπορούσε να πυροδοτήσει ένα νέο κύμα βίας ή αστάθειας" υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

    Ο επικεφαλής του αμερικανικού κράτους επανέλαβε επιπλέον την υποστήριξή του στη "δημοκρατικά εκλεγμένη, πολιτική" κυβέρνηση της Τουρκίας.

    [06] Απορίες και διαπιστώσεις στην Ιταλία μετά την απόπειρα πραξικοπήματος κατά του Ερντογάν

    Με συνεχείς τηλεοπτικές μεταδόσεις παρακολούθησαν και τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης την απόπειρα πραξικοπήματος την περασμένη νύχτα στην Τουρκία. Ένα από τα βασικά σημεία, στα οποία στάθηκαν οι σχολιαστές, αφορούσε στις σχέσεις της Άγκυρας με την Ευρώπη: το αν δηλαδή, σε περίπτωση ανατροπής της κυβέρνησης, οι στρατιωτικοί θα συνέχιζαν να σέβονται τη συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση σε ό,τι αφορά την συνεργασία στο μεταναστευτικό και στο προσφυγικό.

    Κάτι που αποδεικνύει, για μία ακόμη φορά, πόσο πολύπλοκη και ιδιαίτερη είναι η σχέση της Ευρώπης με τη συγκεκριμένη χώρα: από την μία, την ώρα που η απόπειρα των στρατιωτικών βρισκόταν σε εξέλιξη, αναλυτές της εφημερίδας Λα Στάμπα θέλησαν να υπενθυμίσουν ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει μειώσει στο ελάχιστο τις πολιτικές και κοινωνικές ελευθερίες και ότι η δράση του πλέον σε πολλούς τομείς πρέπει να θεωρηθεί «εκτός ελέγχου». Από την άλλη, όμως, το δημόσιο ειδησεογραφικό κανάλι Rai News υπογράμμισε με έμφαση ότι στην Τουρκία, λόγω της γεωστρατηγικής θέσης που κατέχει, δεν πρέπει να επικρατήσει η αστάθεια και η αβεβαιότητα.

    Στο σημείο αυτό, ακριβώς, στάθηκε και ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματτέο Ρέντσι: «Η ανησυχία για μια κατάσταση εκτός ελέγχου σε μια χώρα του ΝΑΤΟ όπως είναι η Τουρκία, αφήνει τη θέση της στην υπερίσχυση της σταθερότητας και των δημοκρατικών θεσμών» τόνισε σχολιάζοντας την μακρά νύχτα που έζησαν οι κάτοικοι των τουρκικών πόλεων.

    [07] Μήνυμα Ερντογάν για ενότητα των τεσσάρων πολιτικών κομμάτων

    Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας από την Κωνσταντινούποληζήτησε ενότητα μεταξύ των τεσσάρων πολιτικών κομμάτων της χώρας. "Εύχομαι ο Θεός να δείξειέλεος σε όλους τους μάρτυρες μας. Εγώ δεν κάνω διάκριση μεταξύ τους" ανέφερε και συμπλήρωσε: "Για αυτά τα γεγονότα είναι υπεύθυνημια μειοψηφία στις τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις.Τώρα θα υπάρξει κάθαρση".

    "Αυτή η "παράλληλη δομή" δεν δίστασε να βομβαρδίσει τη Μεγάλη Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας.Δεν υπάρχει κανένα εμπόδιο στα μέτρα που μπορούμε να λάβουμε εναντιον τους" είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

    Παράλληλα, κάλεσε τις ΗΠΑ είτε να απελάσουν τον ΦετχουλάχΓκιουλέν είτε να τον εκδώσουν στην Τουρκία."Παραδώστε μας τον "τρομοκράτη" Γκιουλέν και στο εξής οι σχέσεις μας θα είναι πολύ καλές" δήλωσε οΕρντογάν, ο οποίος θεωρεί ότι ο Γκιουλέν κρύβεται πίσω από την απόπειρα πραξικοπήματος που εκτυλίχθηκε το βράδυ της Παρασκευής.

    Επίσης, ο Ερντογάν κάλεσε το λαό να παραμείνει ενωμένος και τόνισε "είμαστε ένα έθνος σε μια πατρίδα".

    Διαβάστε επίσης:

    Χιλιάδες συλλήψεις στρατιωτικών και δικαστικών στην Τουρκία

    [08] Nεότερη επικοινωνία Νίκου Κοτζιά και Μεβλούτ Τσαβούσογλου

    Για τις σημερινές εξελίξεις σε σχέση με την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία, καθώς και για το θέμα των Τούρκων πολιτών που προσγειώθηκαν και ζήτησαν άσυλο στην Αλεξανδρούπολη συζήτησαν πριν από λίγο, σε νεότερη τηλεφωνική επικοινωνία τους, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και ο Τούρκος ομόλογός του Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

    Ο κ. Κοτζιάς επανέλαβε στον Τούρκο ομόλογό του την άποψη της ελληνικής κυβέρνησης, σύμφωνα με την οποία η απόπειρα ανατροπής της δημοκρατικά εκλεγμένης τουρκικής κυβέρνησης συνιστά πραξικοπηματική και γι' αυτό κολάσιμη ενέργεια.

    Σε σχέση με το αίτημα χορήγησης ασύλου, ο κ. Κοτζιάς τόνισε ότι το θέμα θα εξεταστεί με βάση όσα προβλέπονται από τη σχετική ελληνική και διεθνή νομοθεσία και θα τηρηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες από το διεθνές δίκαιο, ωστόσο λαμβάνεται πολύ σοβαρά υπόψη ότι οι συλληφθέντες, στη χώρα τους κατηγορούνται για παραβίαση της συνταγματικής νομιμότητας και απόπειρα κατάλυσης της Δημοκρατίας.

    Μ. Τσαβούσογλου: Η Ελλάδα θα εκδώσει τους αξιωματικούς

    Η Ελλάδα θα εκδώσει τους αξιωματικούς που ζήτησαν πολιτικό άσυλο καταφεύγοντας με ελικόπτερο, είπε από την πλευράτου,ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου μιλώνταςσε δημοσιογράφους.

    Όπως υπογράμμισε, ανέφερε στον Έλληνα ομόλογό του το τουρκικό αίτημα περί έκδοσης και συνέχισε λέγονταςπως «ο κ. Κοτζιάς μου ανέφερε ότι οι αξιωματικοί έχουν ζητήσει πολιτικό άσυλο, ότι δεν μπορεί να τους δοθεί πολιτικό άσυλο, αλλά ότι θα πρέπει να ολοκληρωθεί η σχετική διαδικασία. Συνεπώς μόλις ολοκληρωθεί ο διαδικασία θα γίνει η έκδοση».

    [09] Χιλιάδες υποστηρικτές του προέδρου Ερντογάν έχουν συγκεντρωθεί στην Κωνσταντινούπολη

    Χιλιάδες υποστηρικτές του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συγκεντρώθηκαν στην Κωνσταντινούπολη για να εκφράσουν την υποστήριξή τους μετά την απόπειρα του πραξικοπήματος, μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο.

    Οι πολίτες κατέκλυσαν τους δρόμους στην ασιατική πλευρά της Κωνσταντινούπολης, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του επικεφαλής του τουρκικού κράτους μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος.

    Την ίδια ώρα, όπως μετέδωσε το Ρόιτερς, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ είπε σε πολίτες που είχαν συγκεντρωθεί στην Άγκυρα ότι τίποτα δεν έχει προς το παρόν λήξει και προέτρεψε τους υποστηρικτές της κυβέρνησης να παραμείνουν στους δρόμους.

    [10] Σ. Κουρτς: Το πραξικόπημα δεν συνιστά «άδεια» για αυταρχισμό

    Τονίζοντας την ανάγκη να προστατευτούν οι ανθρώπινες ζωές και να γίνουν σεβαστά το κράτος Δικαίου και η Δημοκρατία, ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς, σε αποψινές δηλώσεις του από το Ερμπίλ στο Βόρειο Ιράκ, όπου πραγματοποιεί από χθες επίσκεψη, καλεί σε σύνεση «όλες τις δυνάμεις στην Τουρκία».

    Ο επικεφαλής της αυστριακής διπλωματίας, απευθυνόμενος προφανώς άμεσα προς τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, προειδοποιεί πως «αυτό το στρατιωτικό πραξικόπημα δεν συνιστά άδεια για να ενεργεί κάποιος αυθαίρετα και όχι στο πλαίσιο του κράτους Δικαίου», προσθέτοντας πως «είναι ακριβώς η Τουρκία όπου χρειαζόμαστε μία κυβέρνηση του Δικαίου».

    Ταυτόχρονα, ο Σεμπάστιαν Κουρτς καταδικάζει τους πραξικοπηματίες τονίζοντας πως η στάση τους και προπάντων ο φόνος ανθρώπων «δεν δικαιολογείται με τίποτε».

    Κατά την άποψή του, είναι γνωστό ότι λόγω της μερικώς πολύ αυταρχικής διακυβέρνησης από την πλευρά του προέδρου Ερντογάν, υπήρχαν πάντα αντιστάσεις, όχι μόνον εκτός αλλά και εντός της Τουρκίας. Ωστόσο «με τίποτε δεν αναμενόταν» ένα με τέτοιον τρόπο οργανωμένο στρατιωτικό πραξικόπημα.

    Ως προς το εάν, εξαιτίας του αποτυχημένου πραξικοπήματος, θα υπάρξουν επιπτώσεις, ειδικότερα στο θέμα της απελευθέρωσης της βίζας για Τούρκους υπηκόους (για την οποία η ΕΕ θεωρεί ως εμπόδιο κυρίως τους τουρκικούς νόμους εναντίον της τρομοκρατίας που ενδεχόμενα δεν θα αλλάξουν μετά από αυτές τις εξελίξεις) ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών επισημαίνει στις δηλώσεις του πως «ο αγώνας εναντίον της τρομοκρατίας πρέπει να υποστηριχθεί κατά 100 ο/ο, όμως εξίσου σημαντική είναι η προστασία της Δημοκρατίας, της ελεύθερης έκφρασης της γνώμης και της πολυφωνίας των Μέσων Ενημέρωσης».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 16 July 2016 - 18:32:34 UTC