Read the OECD Report on Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-07-18

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Θησαυρός η υπεραξία της ελληνογερμανικής συνεργασίας, τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Τόμας Ράχελ, υφ. Παιδείας και Έρευνας της Γερμανίας
  • [02] Γ. Αμανατίδης: Η Ελλάδα αναβαθμίζεται σε παράγοντα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή
  • [03] Ευρυπίδης Στυλιανίδης: «Απευθείας εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από το λαό»
  • [04] Ένα βράδυ στην Πόλη, κάτω από τα τείχη του Θεοδοσίου, γεμάτη φόβο, ανησυχία και ανασφάλεια
  • [05] Α. Γιάντσης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Να ολοκληρωθούν τα έργα στην Κορώνεια ή να τεκμηριωθεί ο λόγος της μη υλοποίησής
  • [06] Τζ.Κέρι:Οι ΗΠΑ διατηρούν τη δέσμευσή τους στη συμφωνία TTIP, η οποία καθίσταται πιο σημαντική λόγω του Brexit
  • [07] Μπλοκάρισμα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης κατά τη διάρκεια του πραξικοπήματος στην Τουρκία
  • [08] Δωρεάν θέσεις για ανέργους στη γενική δοκιμή της Κάρμεν, στο Ηρώδειο
  • [09] «Μείνε μαζί μας» ζητούν οι «Γιατροί Χωρίς Σύνορα», μέσα από τηλεοπτικό σποτ
  • [10] Αλέν Ζιπέ: Η Τουρκία δεν έχει θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση
  • [11] Μπιναλί Γιλντιρίμ: Οι πραξικοπηματίες θα λογοδοτήσουν, αλλά εντός του "πλαισίου του νόμου"

  • [01] Θησαυρός η υπεραξία της ελληνογερμανικής συνεργασίας, τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Τόμας Ράχελ, υφ. Παιδείας και Έρευνας της Γερμανίας

    «Το κλίμα μεταξύ των δύο χωρών έχει σαφώς βελτιωθεί. Οι ελληνογερμανικές σχέσεις βρίσκονται σε καλό δρόμο. Γίνονται όμως ουσιαστικότερες αν κανείς συνεργάζεται σε συγκεκριμένα προγράμματα, αν οι άνθρωποι συναντιούνται, οι νεότερες γενιές εξειδικεύονται, οι έμπειροι επιστήμονες δικτυώνονται και βλέπουν ποια υπεραξία προκύπτει από αυτήν τη συνεργασία. Τότε μιλάμε για έναν μεγάλο θησαυρό» δήλωσε στην αποκλειστική συνέντευξή του στο ΑΠΕ και τον Αντώνη Πολυχρονάκη ο υφυπουργός Παιδείας και 'Ερευνας της Γερμανίας Τόμας Ράχελ με αφορμή την επίσκεψή του στη χώρα μας.

    Ο xριστιανοδημοκράτης πολιτικός χαρακτηρίζει τη συνεργασία Ελλάδας -Γερμανίας στον τομέα της διττής εκπαίδευσης, ως ένα σαφώς θετικό μήνυμα: «Η Γερμανία, η γερμανική κυβέρνηση, η Αγκελα Μέρκελ, το δικό μας Υπουργείο Παιδείας και 'Ερευνας, θέλουμε να βοηθήσουμε τη μεταρρυθμιστική διαδικασία. Να την υποστηρίξουμε με τέτοιο τρόπο, ώστε η νέα γενιά στην Ελλάδα να έχει προοπτικές στην ίδια την Ελλάδα» σημειώνει.

    «Λόγω της υψηλής ανεργίας των νέων στην Ελλάδα, η οποία μας αγγίζει όλους, και εμάς στη Γερμανία, πήραμε την πρωτοβουλία. Έχουμε θετική εμπειρία από τη διττή εκπαίδευση στη Γερμανία, δηλαδή σε ένα είδος σύνδεσης του επαγγελματικού σχολείου και του χώρου εργασίας, δηλ. της επιχείρησης. Αυτού του είδους η εκπαίδευση έχει οδηγήσει στο να είναι η ανεργία των νέων στη Γερμανία η μικρότερη σε ολόκληρη την Ευρώπη. Και αυτό το μοντέλο της διττής εκπαίδευσης πέτυχε και στην Ελλάδα, δεδομένου ότι αποδείχθηκε αποτελεσματικό στον τουριστικό κλάδο. Προτείνουμε λοιπόν και στους Έλληνες εταίρους μας να επικεντρωθούν σε αυτό» τόνισε ο Τόμας Ράχελ, ο οποίος διαπίστωσε μάλιστα ότι «τώρα, για πρώτη φορά, τα ελληνικά Υπουργεία Εργασίας και Παιδείας μαζί με τον ΟΑΕΔ θέλουν νατην καθιερώσουν ως επιτυχημένο μοντέλο και στην Ελλάδα».

    Ο Γερμανός υφυπουργός είπε επίσης ότι «μαζί με τον υφυπουργό Έρευνας, τον καθηγητή κ. Φωτάκη, ξεκινήσαμε ένα διμερές πρόγραμμα έρευνας με προϋπολογισμό 18 εκατομμυρίων ευρώ για τα επόμενα χρόνια, για συνεργασίες σε κοινά προγράμματα με ελληνικά πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα και μικρές επιχειρήσεις με Γερμανούς εταίρους, τα οποία θα χρηματοδοτήσουμε, και το οποίο θα αποτελέσει τη ναυρχίδα, της ελληνογερμανικής συνεργασίας».

    [02] Γ. Αμανατίδης: Η Ελλάδα αναβαθμίζεται σε παράγοντα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή

    Την εκτίμηση ότι η Ελλάδα, μετά τα πρόσφατα γεγονότα στην Τουρκία, αναβαθμίζεται στον μοναδικό, ίσως, παράγοντα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, διατύπωσε στο «Πρακτορείο 104,9 FM», ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Αμανατίδης, ο οποίος αναφερόμενος στο ζήτημα των Τούρκων στρατιωτικών που ζητούν πολιτικό άσυλο, επανέλαβε τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης: «Θα τηρηθούν αυτά που προβλέπουν η ελληνική νομοθεσία και το διεθνές δίκαιο».

    Μιλώντας στην εκπομπή «Δεύτερη Ανάγνωση», ο κ. Αμανατίδης πρόσθεσε: «Ωστόσο, η βαρύτητα των αδικημάτων στα οποία ζητείται η έκδοσή τους είναι μεγάλη και νομίζω ότι έτσι θα υπάρξει μια πιο γρήγορη διαδικασία».

    Στο ερώτημα αν η Ελλάδα θα εκδώσει τους Τούρκους στρατιωτικούς που επέβαιναν στο ελικόπτερο ακόμα και αν κινδυνέψουν να καταδικαστούν σε θάνατο, ο κ. Αμανατίδης είπε: «Γνωρίζετε το άρθρο 3 για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Σε κάθε περίπτωση θα εξεταστούν και αρμόδια είναι τα υπουργεία Δικαιοσύνης και Μεταναστευτικής Πολιτικής. Ωστόσο, σε σχέση με τη χώρα μας γίνονται και οι απαραίτητες διπλωματικές κινήσεις».

    Αναφερόμενος, εξάλλου, στη σύγκληση του συμβουλίου υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, ο κ. Αμανατίδης υπογράμμισε ότι αναμένεται να εκδηλωθεί από τους υπουργούς η σταθερή στήριξη της αξίας της δημοκρατίας και της συνταγματικής τάξης στην Τουρκία, αλλά ταυτόχρονα και η προάσπιση ενός κράτους δικαίου και υπογράμμισε ότι αυτό που προέχει είναι να υπάρξει αυτοσυγκράτηση, τερματισμός της βίας και αποκατάσταση της ομαλότητας.

    Καταλήγοντας, ανέφερε ότι υπάρχουν δίαυλοι επικοινωνίας της ελληνικής κυβέρνησης με την πολιτική ηγεσία στην Άγκυρα, υπενθύμισε ότι ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ήταν ο πρώτος που μίλησε για υπεράσπιση της δημοκρατίας και της συνταγματικής τάξης στη γειτονική χώρα, διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με τη συμφωνία ΕΕ ? Τουρκίας για το Προσφυγικό και κατέληξε: «Το παρακολουθούμε με ηρεμία, με νηφαλιότητα, με σοβαρότητα. Υπάρχουν δίαυλοι επικοινωνίας. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάποιο θέμα σε σχέση και με τη συμφωνία η οποία άπτεται και της ΕΕ».

    [03] Ευρυπίδης Στυλιανίδης: «Απευθείας εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από το λαό»

    «Δεν μπορείς να είσαι ασφαλής όταν η φωτιά έχει φτάσει στην αυλή σου», λέει ο επί χρόνια βουλευτής Ροδόπης της ΝΔ και τ. Υφυπουργός Εξωτερικών Ευρυπίδης Στυλινίδης αναφερόμενος στα πρόσφατα γεγονότα στην Τουρκία. Σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και αναφερόμενος στις προτάσεις της κυβέρνησης για το νέο εκλογικό νόμο δηλώνει κατηγορηματικά αντίθετος με τη μείωση του πλαφόν 3% και τάσσεται υπέρ της απευθείας εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από το λαό.

    Αναφερόμενος στις συνέπειες της αναταραχής στην Τουρκία μετά την απόπειρα πραξικοπήματος ο κύριος Στυλιανίδης δήλωσε:

    «Η Τουρκία είναι μία σημαντική χώρα στην ευρύτερη περιοχή που αποτελεί και τον ενδιάμεσο χώρο μεταξύ Ευρώπης και Μέσης Ανατολής. Η αποσταθεροποίησή της επηρεάζει καθοριστικά την σταθερότητα και την ασφάλεια στην Νοτιοανατολική Ευρώπη αλλά και στις παρυφές του ΝΑΤΟ. Δεν μπορείς, λοιπόν, να είσαι ασφαλής όταν η φωτιά έχει φτάσει στην αυλή σου. Αναφέρω μερικές άμεσες επιπτώσεις ή ανησυχίες που προκάλεσε η πρόσφατη αναταραχή στη γείτονα χώρα:

    Πρώτον, ανεκόπη αιφνιδίως, ελπίζω προσωρινά, το σημαντικό οδικό τουριστικό ρεύμα προς τη Θράκη και τη Μακεδονία.

    Δεύτερον, εισήλθαν σε καθεστώς αβεβαιότητας οι εμπορικές ροές και οι διμερείς επιχειρηματικές συμπράξεις που είχαν αυξηθεί από το 2004 και μετά.

    Τρίτον, υπάρχει έντονη ανησυχία για την έκβαση του προσφυγικού και μεταναστευτικού ζητήματος.

    Και τέταρτον, ιδιαίτερα εδώ στη Θράκη υπάρχει ο φόβος και η υποψία ότι για λόγους πολιτικής σκοπιμότητας δεν αποκλείεται να δούμε, το επόμενο διάστημα, μέρος της έντασης να μεταφέρεται από τα Ανατολικά προς τα Δυτικά της Τουρκίας.»

    -Εκφράσατε φόβους ότι πρόσφατες εξελίξεις θα επηρεάσουν το προσφυγικό πρόβλημα. Σε ποιο βαθμό, εκτιμάτε;

    «Όλα εξαρτώνται από το αν η τουρκική κυβέρνηση θα σεβαστεί τα συμφωνηθέντα με την ευρωπαϊκή ένωση».

    -Πιστεύετε ότι θα τα σεβαστεί;

    «Είναι φανερό ότι οι εσωτερικές πιέσεις οδήγησαν τον Ερντογάν, τελευταία, σε μια προσπάθεια να κλείσει διεθνή μέτωπα που άνοιξε η ίδια η κυβέρνησή του τα προηγούμενα χρόνια. Αν επιμείνει σε αυτή τη λογική θα μπορέσουμε αν συνεννοηθούμε. Αν, όμως, η πρόσφατη απόπειρα πραξικοπήματος τον οδηγήσει σε αυταρχικότερες και πιο εθνοαπομονωτικές συμπεριφορές τότε θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι και εμείς και η Ευρώπη να αντιμετωπίσουμε σοβαρά προβλήματα στην περιοχή».

    [04] Ένα βράδυ στην Πόλη, κάτω από τα τείχη του Θεοδοσίου, γεμάτη φόβο, ανησυχία και ανασφάλεια

    Δύο 24ωρα μετά το επιχειρούμενο πραξικόπημα στην Τουρκία και την επιστροφή της αποστολής του Δήμου Καβάλας και της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης από την Κωνσταντινούπολη, για τις εργασίες της 40ης Συνόδου Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, το τηλεφώνημα της Ελίφ, που συνόδευε τα μέλη της αποστολής στην Πόλη, προκειμένου να διαπιστώσει αν όλα κύλησαν καλά στο δρόμο της επιστροφής, αποδεικνύει πως η κατάσταση στη γειτονική χώρα μπορεί φαινομενικά να δείχνει ότι έχει ηρεμήσει και η πόλη να βρίσκει τους καθημερινούς ρυθμούς, στην πραγματικότητα δεν είναι καθόλου έτσι.

    Η Ελίφ μεταφέρει πως η ανασφάλεια και η αβεβαιότητα είναι πλέον τα κυρίαρχα στοιχεία που απασχολούν τους ανθρώπους, ενώ την ίδια ώρα η Κωνσταντινούπολη μετράει τις πληγές που άφησε πίσω του το πραξικόπημα στο κομμάτι του τουρισμού, ο οποίος είχε ήδη πληγεί ανεπανόρθωτα από την τελευταία τρομοκρατική ενέργεια στο αεροδρόμιο Ατατούρκ. Το πραξικόπημα φαίνεται πως ήταν η χαριστική βολή. Όπως η ίδια επισημαίνει, καθώς συνεργάζεται με πολλά ξενοδοχεία της Πόλης και μεγάλα τουριστικά γραφεία, ακόμα και οι λιγοστές κρατήσεις που υπήρχαν από το προηγούμενο διάστημα ακυρώθηκαν το ίδιο βράδυ του επιχειρούμενου πραξικοπήματος.

    Η τραυματισμένη εικόνα της Κωνσταντινούπολης το βράδυ της Παρασκευής μέχρι τις πρώτες πρωτινές ώρες του Σαββάτου δύσκολα θα επουλωθεί. Δύσκολα θα ξεπεραστεί ο φόβος, η ανασφάλεια, η ανησυχία των μελών της αποστολής, που για περισσότερες από τέσσερις ώρες παρέμειναν εγκλωβισμένοι μέσα στο λεωφορείο, ανάμεσα στη διασταύρωση στην περιοχή του Γεντί Κουλέ και στο Γενί Τζαμί. Είναι η ίδια ανησυχία και ο ίδιος φόβος που τα μέλη της αποστολής έβλεπαν στα πρόσωπα δεκάδων εκατοντάδων Τούρκων πολιτών, κατοίκων της Κωνσταντινούπολης, καθώς περνούσαν από δίπλα τους, άλλοι τρέχοντας, άλλοι κοιτάζοντας συνεχώς πίσω τους και άλλοι κλαίγοντας, προφανώς γιατί δεν γνώριζαν το μέγεθος του προβλήματος.

    Η εσπευσμένη αναχώρηση της καβαλιώτικης αποστολής την Παρασκευή το βράδυ από το εστιατόριο όπου είχε δειπνήσει και είχε γιορτάσει την επιτυχία της εγγραφής του αρχαιολογικού χώρου των Φιλίππων στον Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO λίγες ώρες νωρίτερα, είχε ως αποτέλεσμα να εγκλωβιστεί μέσα στο λεωφορείο στον δρόμο για το ξενοδοχείο όπου είχε καταλύσει από το βραδύ της Πέμπτης. Στο σημείο του εγκλωβισμού τα μάτια πέφτουν στα τείχη του Θεοδοσίου, που ακόμα ορθώνονται περήφανα, μάρτυρες της λαμπρής ιστορίας της άλλοτε Βασιλεύουσας. Η τουρκική σημαία που κυματίζει θαμπώνει τις μνήμες.

    Η πληροφόρηση ερχόταν είτε από την Ελλάδα και τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης, είτε από την Ελίφ που μέσω του ιντερνέτ πληροφόρησε τη δήμαρχο Καβάλας και τον περιφερειάρχη ότι ο στρατός είχε κλείσει τις δυο γέφυρες του Βοσπόρου. Παρά το γεγονός ότι η ίδια παρέμεινε διαρκώς ψύχραιμη, ωστόσο γνώριζε ότι θα αργούσε πολύ να δει την οικογένειά της, αφού έμενε στην ασιατική πλευρά της Πόλης και κάθε μετακίνηση προς τα εκεί ήταν πλέον αδύνατη.

    Ο οδηγός του λεωφορείου που μετέφερε την αποστολή είδε με ανησυχία δυο αστυνομικά οχήματα να κλείνουν τον δρόμο, προκαλώντας κυκλοφοριακό χάος καθώς τα αυτοκίνητα έκαναν επιτόπου ανατροφή. Οι εξαγριωμένες φωνές των πάνοπλων αστυνομικών προκάλεσαν τον πρώτο φόβο. Ζητούσαν από τους οδηγούς να σβήσουν τις μηχανές και τα φώτα των αυτοκίνητων τους. Κάθε επιχειρούμενη προσπάθεια να περάσει από το μπλόκο κάποιο αυτοκίνητο συνοδεύονταν με απειλές, φωνές και ένταση.

    Μέσα σε λίγη ώρα κόσμος άρχισε να συγκεντρώνεται στη διασταύρωση, κυρίως νέοι σε ηλικία άνθρωποι. Φωνές, συνομιλίες με τους αστυνομικούς, αλλά και καυγάδες κάθε φορά που το ραδιόφωνο ανακοίνωνε κάποια εξέλιξη. Στην ερώτηση της Ελίφ προς τους αστυνομικούς τι περιμένουμε, η απάντηση ήταν: να έρθει ο στρατός να αναλάβει την ευθύνη και να δώσει εντολές τι θα γίνει. Το γεγονός αυτό μάλλον προκάλεσε μεγαλύτερη αναστάτωση, καθώς από τις αντιδράσεις του κόσμους διαπίστωνες ότι ήταν αντίθετοι σε μια τέτοια εξέλιξη και δεν θα δίσταζαν να προχωρήσουν σε συμπλοκές. Μάλιστα κάποιοι δήλωσαν πως ήταν μαζί με τους αστυνομικούς.

    Στο βάθος, και προς την πλευρά της πλατείας Ταξίμ, ακούγονταν συνεχώς ο ιμάμης που καλούσε σε προσευχή τους πιστούς, αλλά και οι φωνές κόσμου. Η ανησυχία του συγκεντρωμένου πλήθους, αλλά και των μελών της αποστολής, μεγάλωνε ακόμα περισσότερο από τα ελικόπτερα που πετούσαν συνεχώς και κορυφώθηκε όταν τα πολεμικά αεροσκάφη πετούσα τόσο χαμηλά προκαλώντας εκκωφαντικό θόρυβο και τρόμο.

    Οι εκρήξεις και οι ριπές των όπλων που άρχισαν να ακούγονται πλέον καθαρά δημιουργούσαν ένα τρομακτικό σκηνικό στην καρδιά της νύχτας. Από μια ώρα και μετά ο κόσμος ήταν βουβός. Οι πάνοπλοι αστυνομικοί περιφέρονταν μάλλον αμήχανοι πάνω- κάτω χωρίς να μιλούν. Όλο αυτό το διάστημα ασθενοφόρα και πυροσβεστικά οχήματα περνούσαν σχεδόν το ένα μετά το άλλο, εντείνοντας την ανησυχία ότι κάτι κακό συμβαίνει στην περιοχή γύρω από την πλατεία Ταξίμ και τις γέφυρες.

    Γύρω στις 3.00 τα ξημερώματα γίνεται γνωστό ότι ο Πρόεδρος της Τουρκίας κάνει δηλώσεις και καλεί τον κόσμο να βγει στους δρόμους. Κάτι φαίνεται να κινείται προς την εκτόνωση της κατάστασης. Ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη, ο κ. Σέκερης, είχε ταχτική επικοινωνία με τη δήμαρχο Καβάλας και ήταν ιδιαίτερα καθησυχαστικός.

    Στις 4.15 τα ξημερώματα τα δυο αστυνομικά αυτοκίνητα απομακρύνθηκαν από τους οδηγούς τους και η αποστολή κατευθύνθηκε στο ξενοδοχείο όπου είχε καταλύσει. Την στιγμή εκείνη ακούγεται μια έντονη έκρηξη που προκαλεί πανικό, τρίζουν τα τζάμια του ξενοδοχείου. Ολόκληρο το βράδυ ακούγονται σποραδικά πυρά όπλων. Η ανησυχία μετατρέπεται σε ανασφάλεια για το τι θα γίνει την επόμενη μέρα.

    Η ρεσεψιόν του ξενοδοχείου όπου έχει καταλύσει η αποστολή της Καβάλας επικοινωνεί με τη ρεσεψιόν ξενοδοχείου μεγάλης αλυσίδας που βρίσκεται στην περιοχή της πλατείας Ταξίμ, καθώς εκεί είχαν καταλύσει υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Πολιτισμού που βρίσκονταν το βράδυ μαζί με όλη την όλη υπόλοιπη αποστολή. Η απάντηση που παίρνει η υπάλληλος είναι σαφής και κατηγορηματική: να μην πλησιάσουν το ξενοδοχείο και την πλατεία. Τα στελέχη του ΥΠΠΟ καταλύουν στο ξενοδοχείο της καβαλιώτικης αποστολής. Την επόμενη μέρα όταν επιστρέφουν, διαπιστώνουν ότι αρκετά από τα τζάμια του ξενοδοχείου, του συνεδριακού κέντρου και αρκετών κτιρίων είναι σπασμένα από τις σφαίρες που είχαν πέσει το προηγούμενο βράδυ.

    Το πρωινό ξύπνημα φανερώνει πραγματικά το πόσο μεγάλο είναι το αίσθημα της ανασφάλειας και μεταξύ των κατοίκων της Κωνσταντινούπολης. Από τα δέκα άτομα προσωπικό του ξενοδοχείου που έπρεπε να βρίσκονται στην αίθουσα του πρωινού προσήλθαν να εργαστούν μόνο δυο.

    Μετά από επικοινωνία με τον Έλληνα πρόξενο στην Πόλη η αποστολή ενημερώνεται ότι τα σύνορα είναι προσωρινά κλειστά. Το πράσινο φως της αναχώρησης δίνεται στις μια το μεσημέρι. Η αποστολή στον δρόμο προς την έξοδο της Πόλης θα δει μια ακόμα θλιβερή εικόνα. Τουλάχιστον δυο θωρακισμένα στρατιωτικά οχήματα μεταφοράς προσωπικού είχαν πάθει βλάβη και έμειναν στην μέση του δρόμου. Επισκευάζονται παρουσία ισχυρής αστυνομικής δύναμης. Λίγα μέτρα πιο κάτω ο δρόμος θυμίζει βομβαρδισμένο τοπίο. Σπασμένα τζάμια, προφυλακτήρες αυτοκίνητων, καθίσματα. Στις άκρες του δρόμου δεκάδες αυτοκίνητα κατεστραμμένα, κάποια έχουν μετατραπεί σε άμορφες μεταλλικές μάζες από τα ερπυστριοφόρα οχήματα του στρατού που πέρασαν από πάνω το προηγούμενο βράδυ. Οι προστατευτικές μεταλλικές ράμπες κατεστραμμένες. Σε κάποιες από αυτές αντικρίζεις σκισμένα ρούχα, παπούτσια και κηλίδες αίματος.

    Η εικόνα μιλάει από μόνη της. Το προηγούμενο βραδύ δόθηκαν μάχες όχι μόνο στο κέντρο της Πόλης αλλά και στις γειτονιές. Οι Τούρκοι πολίτες δείχνουν να μη πιστεύουν αυτό που βλέπουν.

    Η αποστολή συνεχίζει το ταξίδι της. Έχουν περάσει ήδη δυο ώρες. Το λεωφορείο διέρχεται από τη Συλήβρια, τα Μάλγαρα, τη Ραιδεστό και τους άλλους οικισμούς. Ο κόσμος δείχνει να ζει τους δικούς του ρυθμούς. Πιο αργοί, πιο ήρεμοι, τίποτα δεν θυμίζει την ταραχή της Κωνσταντινούπολης. Τα τεχνικά συνεργεία δουλεύουν πυρετωδώς για την κατασκευή του νέου αυτοκινητόδρομου που οδηγεί στην Πόλη. Οι μικροπωλητές συνεχίζουν να πουλούν κρύο νερό και φρούτα στα φανάρια, στις εισόδους και εξόδους των χωριών.

    Η περιπέτεια φτάνει στο τέλος μόλις το λεωφορείο προσεγγίζει το ελληνικό φυλάκιο στον Έβρο. Ανακούφιση αλλά και προβληματισμός για τα όσα αφήνει πίσω του το επιχειρούμενο πραξικόπημα και ο αντίκτυπος που θα έχει.

  • Ο δημοσιογράφος του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Βασίλης Λωλίδης βρέθηκε τη νύχτα του πραξικοπήματος στην Κωνσταντινούπολη, καθώς κάλυπτε την αποστολής του Δήμου Καβάλας και της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, για τις εργασίες της 40ης Συνόδου Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

    [05] Α. Γιάντσης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Να ολοκληρωθούν τα έργα στην Κορώνεια ή να τεκμηριωθεί ο λόγος της μη υλοποίησής

    Την άποψη ότι η Ελλάδα πρέπει να ολοκληρώσει τα έργα στην λίμνη Κορώνεια που έχει υποσχεθεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ή ενδεχομένως να τεκμηριώσει τους λόγους της μη υλοποίησής τους, διατυπώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γενικός διευθυντής Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, Περιβάλλοντος και Υποδομών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Γιάντσης. Αφορμή για την τοποθέτηση αυτή είναι η ενημέρωση που έκανε για την κατάσταση στην περιοχή της Κορώνειας στη δημοτική παράταξη του Δήμου Λαγκαδά "Ενεργοί Πολίτες", ύστερα από αίτημά της.

    Προς την κατεύθυνση αυτή, ο κ. Γιάντσης τονίζει τη σημασία υλοποίησης του έργου διαμόρφωσης υγροτόπου και βαθέων ενδιαιτημάτων. "Το έργο αυτό, που είναι πολύ σημαντικό, εξελίσσεται ενώ απομένουν κάποιες εργασίες. Συγκεκριμένα έγινε το ανάχωμα που κατανέμει τη λίμνη σε δύο κομμάτια, τον υδροβιότοπο και την κυρίως λίμνη και σκάβεται το ενδιαίτημα ώστε να εξασφαλιστεί χώρος που θα μπορούσε να κρατήσει εκεί ζωντανούς τους οργανισμούς και τα ψάρια σε περίπτωση μείωσης της στάθμης της" λέει χαρακτηριστικά.

    Παράλληλα υπογραμμίζει ότι το έργο αυτό μπορεί να αποτελέσει σημαντικό επιχείρημα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, όπου η Ελλάδα έχει παραπεμφθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ώστε να μην ληφθούν αποφάσεις κατά της χώρας. Είναι όμως και οικονομικό το θέμα διότι, σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή, η ολοκλήρωσή του είναι προϋπόθεση για την επιστροφή στην Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Ένωση ποσού της τάξης των 13,5 εκατομμυρίων ευρώ που έχουν δαπανηθεί για τα σχετικά έργα μέχρι τα τέλη του 2015. "Ζητούμε από τα αρμόδια υπουργεία να εγκριθεί ποσό 4,5 εκατομμυρίων για να ολοκληρωθούν τα βαθέα ενδιαιτήματα και να πάρουμε πίσω τα 13,5 εκατομμύρια" διευκρινίζει.

    [06] Τζ.Κέρι:Οι ΗΠΑ διατηρούν τη δέσμευσή τους στη συμφωνία TTIP, η οποία καθίσταται πιο σημαντική λόγω του Brexit

    Η αμερικανική κυβέρνηση διατηρεί τη δέσμευσή της για την ολοκλήρωση μιας συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου με την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) φέτος και πιστεύει ότι καθίσταται πιο σημαντική μετά την ψήφο των Βρετανών υπέρ της αποχώρησης της χώρας τους από την ΕΕ, δήλωσε σήμερα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι.

    Οι ΗΠΑ και η ΕΕ βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις για την συμφωνία TTIP (Διατλαντική Εταιρική Σχέση Συναλλαγών και Επενδύσεων) εδώ και τρία χρόνια, με τις δύο πλευρές να θέτουν ως στόχο την ολοκλήρωση των συνομιλιών το 2016.

    «Αυτό παραμένει υψηλή προτεραιότητα για τον πρόεδρο Ομπάμα και την κυβέρνησή μας και υπάρχει λόγος για αυτό», δήλωσε ο Κέρι σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντησή του με τους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

    Ο Κέρι είπε ότι διαφωνεί με όσους υποστηρίζουν ότι δεν θα προχωρήσει η συμφωνία TTIP.

    [07] Μπλοκάρισμα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης κατά τη διάρκεια του πραξικοπήματος στην Τουρκία

    Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στην Τουρκία είναι πολύ πιθανό ότι είχαν μπλοκαριστεί κατά τη διάρκεια της απόπειρας του στρατιωτικού πραξικοπήματος, που έλαβε χώρα το βράδυ της Παρασκευής, ωστόσο υπάρχουν αντικρουόμενες αναφορές που προκύπτουν, αναφέρει σε δημοσίευμά της η βρετανική εφημερίδα The Guardian.

    Ο οργανισμός Turkey Blocks, που παρακολουθεί τη λογοκρισία του διαδικτύου στη χώρα, αναφέρει σε ανακοίνωση που ανήρτησε την Παρασκευή το βράδυ, ότι το Facebook, το Twitter και το YouTube είχαν μπλοκαριστεί, ωστόσο το Instagram ήταν ακόμα προσβάσιμο.

    «Τα στοιχεία μας έδειξαν ότι υπήρξε μια περίοδος 2 ωρών που τα social media είχαν "πάρει φωτιά", ωστόσο δεν υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία ότι υπήρξε πλήρες μπλοκάρισμα του διαδικτύου στην Τουρκία», ανήρτησε η εταιρεία στο Twitter. Παρόλα αυτά, πληθώρα χρηστών ανέφεραν ότι για κάποιο χρονικό διάστημα ήταν αδύνατη η πρόσβαση τόσο στο Facebook όσο και στο Twitter.

    Η λογοκρισία στο διαδίκτυο στην Τουρκία συμβαίνει συνήθως όταν η κυβέρνηση δίνει εντολή στους παρόχους υπηρεσιών Internet να εμποδίσουν την πρόσβαση σε ορισμένους ιστότοπους, δήλωσε στη Guardian ο Ντέτζι Ολουκοτούν, της Access Now, μια ομάδας υπεράσπισης των δικαιωμάτων στο διαδίκτυο. Ο ίδιος επιβεβαίωσε ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποτελούν αντικείμενο «εσκεμμένων διακοπών», ενώ πρόσθεσε ότι οι τεχνολόγοι είναι σε θέση να αντιλαμβάνονται πότε υπάρχουν «διαταραχές» στην πρόσβαση που οφείλονται σε «χειραγώγηση» και πότε αυτές προκαλούνται από την ταυτόχρονη μαζική πρόσβαση σε ορισμένους ιστότοπους.

    [08] Δωρεάν θέσεις για ανέργους στη γενική δοκιμή της Κάρμεν, στο Ηρώδειο

    Χίλιες πεντακόσιες δωρεάν θέσεις σε ανέργους, στη γενική δοκιμή της Κάρμεν του Ζορζ Μπιζέ, το Σάββατο 23 Ιουλίου, στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού, θα προσφέρει η Εθνική Λυρική Σκηνή (ΕΛΣ), στο πλαίσιο της κοινωνικής πολιτικής της.

    Η διανομή των δωρεάν εισιτηρίων για τη γενική δοκιμή -με την επίδειξη δελτίου-βεβαίωσης ανεργίας και δελτίου ταυτότητας-, θα γίνεται στα ταμεία του θεάτρου Ολύμπια (Ακαδημίας 59- τηλ. κέντρο: 210 3662100) την Τετάρτη 20 Ιουλίου, από τις 14:00 έως τις 21:00 και την Πέμπτη 21 Ιουλίου, από τις 10:00 έως τις 17:00.

    [09] «Μείνε μαζί μας» ζητούν οι «Γιατροί Χωρίς Σύνορα», μέσα από τηλεοπτικό σποτ

    Με φόντο ένα εμπόλεμο τοπίο, ένας γιατρός μεταφέρει στα χέρια ένα ημιλιπόθυμο αγόρι στη σκηνή που έχουν στήσει την αυτοσχέδια κλινική τους οι«Γιατροί Χωρίς Σύνορα».Ξεκινά η παροχή πρώτων βοηθειών. Όμως, ξαφνικά, ο πολύτιμος ορός και η μάσκα οξυγόνου εξαφανίζονται.«Μείνε μαζί μας για να σώσουμε ανθρώπινες ζωές»ζητούν οι«Γιατροί Χωρίς Σύνορα»,κάνοντας έκκληση στο κοινό για σταθερή οικονομική υποστήριξη, από ένα ευρώ την εβδομάδα.

    Ο λόγος για τηλεοπτικό σποτ της διεθνούς Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης,μέσα από το οποίο ζητά την οικονομική ενίσχυση του κοινού για να συνεχίσει απρόσκοπτα το έργο της.

    Πρόσφατα, οι«Γιατροί Χωρίς Σύνορα»ανακοίνωσαν ότι δεν θα δέχονται, πλέον, χρηματοδοτήσεις από κράτη-μέλη και θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όπως σημειώνεται σε σχετικό Δελτίο Τύπου,«η διεθνής ιατρική οργάνωση στηρίζεται σχεδόν αποκλειστικά στη συνεισφορά ιδιωτών παγκοσμίως, προκειμένου να περιθάλψει με αμεροληψία 9 εκατομμύρια ασθενείς στα πιο δυσπρόσιτα μέρη του πλανήτη. Ακόμα και η ελάχιστη συνεισφορά, όταν είναι σταθερή, μπορεί να πολλαπλασιαστεί και να μετατραπεί στα χέρια των Γιατρών Χωρίς Σύνορα σε σωτήρια βοήθεια για τους ανθρώπους που έχουν άμεση ανάγκη για ιατρική βοήθεια».

    Η Οργάνωση προσθέτει ότι με ένα ευρώ την εβδομάδα μπορεί να διαθέσει 234 εμβόλια κατά τις ιλαράς, ενώ με δύο ευρώ την εβδομάδα, μπορεί να παρέχει 192 πακέτα θεραπευτικής τροφής σε σοβαρά υποσιτισμένα παιδιά. Τέλος, με τρία ευρώ την εβδομάδα, μπορεί να περιθάλψει 70 ασθενείς με ένα πλήρες ιατρικό κιτ.

    Το βίντεο είναι διαθέσιμο στην ιστοσελίδα:https://youtu.be/QqWSs6C5YTQ.

    Δωρεές γίνονται μέσω της ιστοσελίδαςhttps://www.msf.gr/meine-mazi- mas

    [10] Αλέν Ζιπέ: Η Τουρκία δεν έχει θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση

    Ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας Αλέν Ζιπέ υποστήριξε σήμερα ότι η διεύρυνση της ΕΕ πρέπει να σταματήσει, εκτιμώντας ότι η Τουρκία δεν έχει θέση σ' αυτήν και ζητώντας να διακοπούν οι διαπραγματεύσεις με τις χώρες των Βαλκανίων.

    "Κατά την άποψή μου οφείλουμε να βάλουμε τέλος στη διαδικασία της διεύρυνσης", δήλωσε ο υποψήφιος στις προκριματικές εκλογές της δεξιάς ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2017 στη Γαλλία και φαβορί αυτή τη στιγμή στις δημοσκοπήσεις, σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται από τη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung με την ευκαιρία επίσκεψής του στο Βερολίνο.

    "Η Τουρκία δεν έχει θέση στην ΕΕ", πρόσθεσε. "Η ΕΕ είναι τόσο εξασθενημένη, οι κίνδυνοι είναι πολύ μεγάλοι για να ενσωματωθεί αυτή τη στιγμή μια χώρα του μεγέθους της Τουρκίας".

    [11] Μπιναλί Γιλντιρίμ: Οι πραξικοπηματίες θα λογοδοτήσουν, αλλά εντός του "πλαισίου του νόμου"

    Οι πραξικοπηματίες θα λογοδοτήσουν, αλλά αυτό θα γίνει "εντός του πλαισίου του νόμου", δήλωσε σήμερα ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ μετά την ολοκλήρωση συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου στην Άγκυρα.

    "Θα ζητήσουμε να λογοδοτήσουν για κάθε σταγόνα αίματος που χύθηκε", δεσμεύτηκε ο Γιλντιρίμ, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι η Άγκυρα "θα ενεργήσει εντός του πλαισίου του νόμου", ενώ μόλις λίγο πριν η ΕΕ και οι ΗΠΑ την είχαν καλέσει να σεβαστεί το κράτος δικαίου.

    Αυτήν την στιγμή περισσότεροι από 7.500 άνθρωποι έχουν τεθεί υπό προσωρινή κράτηση στην Τουρκία στο πλαίσιο της έρευνας που διεξάγεται για το αποτυχημένο πραξικόπημα, διευκρίνισε εξάλλου ο Τούρκος πρωθυπουργός.

    Μεταξύ των 7.543 υπόπτων που έχουν τεθεί υπό προσωρινή κράτηση βρίσκονται κυρίως 6.038 στρατιωτικοί, 755 δικαστικοί και 100 αστυνομικοί, επισήμανε.

    Αναφερόμενος στο θέμα της θανατικής ποινής, ο Γιλντιρίμ υπογράμμισε ότι δεν είναι σωστό να ληφθεί βιαστικά μια απόφαση και ότι η επαναφορά της θα απαιτούσε αλλαγή του Συντάγματος, αλλά σημείωσε ταυτοχρόνως ότι η Τουρκία δεν μπορεί να αγνοήσει τα αιτήματα του λαού.

    Τα πλήθη που μετέχουν στις διαδηλώσεις υπέρ της κυβέρνησης της Τουρκίας έχουν ζητήσει επανειλημμένως την επιβολή της θανατικής καταδίκης στους πραξικοπηματίες. Η Τουρκία έχει καταργήσει την θανατική ποινή στο πλαίσιο των προσπαθειών της να ενταχθεί στην ΕΕ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 18 July 2016 - 14:32:41 UTC