Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 1) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 9 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-07-18

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ξεκινάει αύριο η συζήτηση στη Βουλή για τον εκλογικό νόμο - Την Πέμπτη η ψηφοφορία
  • [02] Θησαυρός η υπεραξία της ελληνογερμανικής συνεργασίας, τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Τόμας Ράχελ, υφ. Παιδείας και Έρευνας της Γερμανίας
  • [03] Ευρυπίδης Στυλιανίδης: «Απευθείας εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό»
  • [04] Ικανοποίηση Ν. Κοτζιά για τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ευρωπαικών Υποθέσεων, σχετικά με την Τουρκία
  • [05] Αισιόδοξος για την επαναφορά της οικονομίας στην ανάπτυξη, δήλωσε ο Ευ. Τσακαλώτος
  • [06] Οι Έλληνες γίνονται αληθινοί e-travelers, σύμφωνα με έρευνα της Paypal
  • [07] Π. Μοσκοβισί: Θα βοηθήσω προς όφελος της Ελλάδας
  • [08] Πλήρη τήρηση της συνταγματικής τάξης στην Τουρκία ζητούν οι 28 ΥΠΕΞ της ΕΕ
  • [09] Τουρκία: Ο πτέραρχος Aκ. Οζτούρκ ομολόγησε τη συμμετοχή του στο πραξικόπημα
  • [10] Μ. Σιμσέκ: Η Άγκυρα δεν επιθυμεί να θέσει σε κίνδυνο τη διμερή σχέση με τις ΗΠΑ
  • [11] Γαλλική Δικαιοσύνη: Προμελετημένο το χτύπημα στη Νίκαια
  • [12] «Αγωνιζόμαστε για να αναστρέψουμε την καταστροφική πορεία, στην οποία οδηγήθηκε η χώρα από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ»
  • [13] Διαψεύδει ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Τουρκία τα περί υποστήριξης του πραξικοπήματος από την Ουάσινγκτον
  • [14] Ο Μπόρις Τζόνσον έβαλε τέλος... στη στήλη του στην Telegraph

  • [01] Ξεκινάει αύριο η συζήτηση στη Βουλή για τον εκλογικό νόμο - Την Πέμπτη η ψηφοφορία

    Ξεκινάει αύριο, Τρίτη 19 Ιουλίου, στις 17:00, στην Ολομέλεια της Βουλής, η συζήτηση επί της πρότασης της κυβέρνησης για την αλλαγή του εκλογικού νόμου.

    Η συζήτηση θα ολοκληρωθεί την Πέμπτη, 21 Ιουλίου, με την ψηφοφορία, μετά από τρεις απογευματινές συνεδριάσεις, προκειμένου να δοθεί χρόνος σε όλα τα κόμματα για να τοποθετηθούν αναλυτικά.

    [02] Θησαυρός η υπεραξία της ελληνογερμανικής συνεργασίας, τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Τόμας Ράχελ, υφ. Παιδείας και Έρευνας της Γερμανίας

    «Το κλίμα μεταξύ των δύο χωρών έχει σαφώς βελτιωθεί. Οι ελληνογερμανικές σχέσεις βρίσκονται σε καλό δρόμο. Γίνονται όμως ουσιαστικότερες αν κανείς συνεργάζεται σε συγκεκριμένα προγράμματα, αν οι άνθρωποι συναντιούνται, οι νεότερες γενιές εξειδικεύονται, οι έμπειροι επιστήμονες δικτυώνονται και βλέπουν ποια υπεραξία προκύπτει από αυτήν τη συνεργασία. Τότε μιλάμε για έναν μεγάλο θησαυρό» δήλωσε στην αποκλειστική συνέντευξή του στο ΑΠΕ και τον Αντώνη Πολυχρονάκη ο υφυπουργός Παιδείας και 'Ερευνας της Γερμανίας Τόμας Ράχελ με αφορμή την επίσκεψή του στη χώρα μας.

    Ο xριστιανοδημοκράτης πολιτικός χαρακτηρίζει τη συνεργασία Ελλάδας -Γερμανίας στον τομέα της διττής εκπαίδευσης, ως ένα σαφώς θετικό μήνυμα: «Η Γερμανία, η γερμανική κυβέρνηση, η Αγκελα Μέρκελ, το δικό μας Υπουργείο Παιδείας και 'Ερευνας, θέλουμε να βοηθήσουμε τη μεταρρυθμιστική διαδικασία. Να την υποστηρίξουμε με τέτοιο τρόπο, ώστε η νέα γενιά στην Ελλάδα να έχει προοπτικές στην ίδια την Ελλάδα» σημειώνει.

    «Λόγω της υψηλής ανεργίας των νέων στην Ελλάδα, η οποία μας αγγίζει όλους, και εμάς στη Γερμανία, πήραμε την πρωτοβουλία. Έχουμε θετική εμπειρία από τη διττή εκπαίδευση στη Γερμανία, δηλαδή σε ένα είδος σύνδεσης του επαγγελματικού σχολείου και του χώρου εργασίας, δηλ. της επιχείρησης. Αυτού του είδους η εκπαίδευση έχει οδηγήσει στο να είναι η ανεργία των νέων στη Γερμανία η μικρότερη σε ολόκληρη την Ευρώπη. Και αυτό το μοντέλο της διττής εκπαίδευσης πέτυχε και στην Ελλάδα, δεδομένου ότι αποδείχθηκε αποτελεσματικό στον τουριστικό κλάδο. Προτείνουμε λοιπόν και στους Έλληνες εταίρους μας να επικεντρωθούν σε αυτό» τόνισε ο Τόμας Ράχελ, ο οποίος διαπίστωσε μάλιστα ότι «τώρα, για πρώτη φορά, τα ελληνικά Υπουργεία Εργασίας και Παιδείας μαζί με τον ΟΑΕΔ θέλουν νατην καθιερώσουν ως επιτυχημένο μοντέλο και στην Ελλάδα».

    Ο Γερμανός υφυπουργός είπε επίσης ότι «μαζί με τον υφυπουργό Έρευνας, τον καθηγητή κ. Φωτάκη, ξεκινήσαμε ένα διμερές πρόγραμμα έρευνας με προϋπολογισμό 18 εκατομμυρίων ευρώ για τα επόμενα χρόνια, για συνεργασίες σε κοινά προγράμματα με ελληνικά πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα και μικρές επιχειρήσεις με Γερμανούς εταίρους, τα οποία θα χρηματοδοτήσουμε, και το οποίο θα αποτελέσει τη ναυρχίδα, της ελληνογερμανικής συνεργασίας».

    [03] Ευρυπίδης Στυλιανίδης: «Απευθείας εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό»

    «Δεν μπορείς να είσαι ασφαλής όταν η φωτιά έχει φτάσει στην αυλή σου», λέει ο επί χρόνια βουλευτής Ροδόπης της ΝΔ και τ. Υφυπουργός Εξωτερικών Ευρυπίδης Στυλινίδης αναφερόμενος στα πρόσφατα γεγονότα στην Τουρκία. Σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και αναφερόμενος στις προτάσεις της κυβέρνησης για το νέο εκλογικό νόμο δηλώνει κατηγορηματικά αντίθετος με τη μείωση του πλαφόν 3% και τάσσεται υπέρ της απευθείας εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από το λαό.

    Αναφερόμενος στις συνέπειες της αναταραχής στην Τουρκία μετά την απόπειρα πραξικοπήματος ο κύριος Στυλιανίδης δήλωσε:

    «Η Τουρκία είναι μία σημαντική χώρα στην ευρύτερη περιοχή που αποτελεί και τον ενδιάμεσο χώρο μεταξύ Ευρώπης και Μέσης Ανατολής. Η αποσταθεροποίησή της επηρεάζει καθοριστικά την σταθερότητα και την ασφάλεια στην Νοτιοανατολική Ευρώπη αλλά και στις παρυφές του ΝΑΤΟ. Δεν μπορείς, λοιπόν, να είσαι ασφαλής όταν η φωτιά έχει φτάσει στην αυλή σου. Αναφέρω μερικές άμεσες επιπτώσεις ή ανησυχίες που προκάλεσε η πρόσφατη αναταραχή στη γείτονα χώρα:

    Πρώτον, ανεκόπη αιφνιδίως, ελπίζω προσωρινά, το σημαντικό οδικό τουριστικό ρεύμα προς τη Θράκη και τη Μακεδονία.

    Δεύτερον, εισήλθαν σε καθεστώς αβεβαιότητας οι εμπορικές ροές και οι διμερείς επιχειρηματικές συμπράξεις που είχαν αυξηθεί από το 2004 και μετά.

    Τρίτον, υπάρχει έντονη ανησυχία για την έκβαση του προσφυγικού και μεταναστευτικού ζητήματος.

    Και τέταρτον, ιδιαίτερα εδώ στη Θράκη υπάρχει ο φόβος και η υποψία ότι για λόγους πολιτικής σκοπιμότητας δεν αποκλείεται να δούμε, το επόμενο διάστημα, μέρος της έντασης να μεταφέρεται από τα Ανατολικά προς τα Δυτικά της Τουρκίας.»

    -Εκφράσατε φόβους ότι πρόσφατες εξελίξεις θα επηρεάσουν το προσφυγικό πρόβλημα. Σε ποιο βαθμό, εκτιμάτε;

    «Όλα εξαρτώνται από το αν η τουρκική κυβέρνηση θα σεβαστεί τα συμφωνηθέντα με την ευρωπαϊκή ένωση».

    -Πιστεύετε ότι θα τα σεβαστεί;

    «Είναι φανερό ότι οι εσωτερικές πιέσεις οδήγησαν τον Ερντογάν, τελευταία, σε μια προσπάθεια να κλείσει διεθνή μέτωπα που άνοιξε η ίδια η κυβέρνησή του τα προηγούμενα χρόνια. Αν επιμείνει σε αυτή τη λογική θα μπορέσουμε αν συνεννοηθούμε. Αν, όμως, η πρόσφατη απόπειρα πραξικοπήματος τον οδηγήσει σε αυταρχικότερες και πιο εθνοαπομονωτικές συμπεριφορές τότε θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι και εμείς και η Ευρώπη να αντιμετωπίσουμε σοβαρά προβλήματα στην περιοχή».

    [04] Ικανοποίηση Ν. Κοτζιά για τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ευρωπαικών Υποθέσεων, σχετικά με την Τουρκία

    Την ικανοποίησή του εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς για την κοινή ανακοίνωση στην οποία προσανατολίζεται το Συμβούλιο Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της ΕΕ σχετικά την κατάσταση στην Τουρκία μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος.

    Όπως εξήγησε ο κ. Κοτζιάς, μιλώντας στους Έλληνες δημοσιογράφους, συμφωνήθηκαν τρία θέματα, αφενός «ότι καταγγέλουμε το πραξικόπημα και ασφαλώς στηρίζουμε τους θεσμούς και την συνταγματικότητα οι οποίες υπάρχουν στην Τουρκία» και αφετέρου «ζητάμε από την τουρκική κυβέρνηση να δράσει βάσει του διεθνούς δικαίου και της υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και να επιδείξει αυτοσυγκράτηση», κάτι που όπως επισήμανε ο Έλληνας ΥΠΕΞ, τονίστηκε και στη χθεσινή ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών.

    Τέλος ο υπουργός αναφέρθηκε στην τάση των μελών του Συμβουλίου «να τεθεί και η κατάργηση της ποινής του θανάτου ως προϋπόθεση για να συνεχίσουν οι σχέσεις ανάμεσα στην ΕΕ και την Τουρκία».

    [05] Αισιόδοξος για την επαναφορά της οικονομίας στην ανάπτυξη, δήλωσε ο Ευ. Τσακαλώτος

    «Να μην σταυρώσουμε τα χέρια, να μην χαλαρώσουμε τους ρυθμούς, πρέπει να υλοποιηθούν όλες οι συμφωνίες». Το μήνυμα αυτό απέστειλε ο επίτροπος για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις, Πιερ Μοσκοβισί, εν όψει της υλοποίησης των ορόσημων της α΄ αξιολόγησης και των προαπαιτούμενων της β΄ αξιολόγησης.

    Παράλληλα, όμως, κάλεσε τους Έλληνες να μην υποτιμούν τον εαυτό τους, λέγοντας ότι ο λαός έχει τεράστιες δυνατότητες, είναι σπουδαίος και ικανός για τα πάντα.

    Στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο Ευρωπαίος επίτροπος επισήμανε ότι «πρέπει να κλείσουν γρήγορα» το νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, η νέα Αρχή Δημοσίων Εσόδων και τα «κόκκινα» δάνεια, που αποτελούν «ουρές» της α΄ αξιολόγησης. Στη β΄ αξιολόγηση περιέλαβε, μεταξύ άλλων, τα εργασιακά, την αναπτυξιακή στρατηγική, την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, τη βελτίωση στην εισπραξιμότητα των φόρων κ.ά. Ειδικά για τα εργασιακά, δήλωσε ότι «οι χώρες που απελευθέρωσαν την αγορά εργασίας, μπόρεσαν να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας».

    Για το ελληνικό αίτημα να «χαλαρώσουν» τα πρωτογενή πλεονάσματα από το 2019 και μετά (βάσει του προγράμματος ορίζονται στο 3,5% του ΑΕΠ), ο κ. Μοσκοβισί τόνισε ότι «δεν θα ήθελα να ξανακάνουμε τη συζήτηση αυτή». Ο επίτροπος ανέφερε ότι το θέμα συζητήθηκε στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, προσθέτοντας ότι «πρέπει να βάλουμε τα πάντα στο τραπέζι στη διαπραγμάτευση που θα γίνει το φθινόπωρο». Ταυτόχρονα, όμως, κατέστησε σαφές ότι «συζητούσαμε έναν χρόνο τι πρέπει να κάνουμε για να πετύχει το πρόγραμμα. Γνωρίζει και ο Ευκλείδης το θεσμικό πλαίσιο».

    Από την πλευρά του, ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι «θα θέσουμε το ζήτημα των πρωτογενών πλεονασμάτων, αλλά θα δούμε πώς επηρεάζει τις ανάγκες της οικονομίας και σε αυτό το πλαίσιο θα βρεθεί λύση», αναφερόμενος σε ένα τρίπτυχο πρωτογενών πλεονασμάτων, παρεμβάσεων στο χρέος και συμμετοχής στο ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Μάλιστα, παράγοντας του υπουργείου ανέφερε μετά από τη συνέντευξη ότι το Μεσοπρόθεσμο θα κατατεθεί όταν η κυβέρνηση θα είναι έτοιμη.

    [06] Οι Έλληνες γίνονται αληθινοί e-travelers, σύμφωνα με έρευνα της Paypal

    Οι Έλληνες γίνονται αληθινοί e-travelers, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας της Paypal.

    Ειδικότερα, το 39% των Ελλήνων θεωρεί εξαιρετικά χρήσιμο το διαδίκτυο, όταν οργανώνει τις διακοπές του. Το 95% περνάει χρόνο online κατά τη διάρκεια των διακοπών του. Οι Έλληνες έχουν μαζί με τους Πολωνούς το υψηλότερο ποσοστό χρήσης του internet στις διακοπές, στην περιοχή αυτή της Ευρώπης.

    Η σύνδεση σε διαθέσιμο δίκτυο Wi-Fi αποτελεί έναν ιδιαίτερα σημαντικό παράγοντα για το 55% των Ελλήνων, όταν αναζητούν το κατάλυμα όπου θα περάσουν τις διακοπές τους. Η χρήση των online πληρωμών αυξάνεται, όταν οργανώνουν τις διακοπές τους, καθώς και κατά τη διάρκεια αυτών.

    Το 28% των Ελλήνων έχει κάνει τουλάχιστον μία φορά χρήση υπηρεσιών, όπως η PayPal, κυρίως για τη διαμονή και άλλα έξοδα. To 14% των Ελλήνων καλύπτει την πλειονότητα των ταξιδιωτικών του εξόδων, μέσω PayPal.

    [07] Π. Μοσκοβισί: Θα βοηθήσω προς όφελος της Ελλάδας

    Ένθερμος οπαδός και υποστηρικτικής της Ελλάδας δήλωσε ο αρμόδιος επίτροπος για τις οικονομικές και δημοσιονομικές υποθέσεις, Πιέρ Μοσκοβισί, διαβεβαιώνοντας ότι θα παλέψει στο διηνεκές και θα βοηθήσει αδιάλειπτα, ώστε να λυθούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα.

    «Θα βοηθήσω προς όφελος της Ελλάδας», τόνισε ο Ευρωπαίος επίτροπος, μιλώντας στην ειδική κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Οικονομικών και Παραγωγής και Εμπορίου, στη Βουλή, με θέμα «Οικοδομώντας μαζί το μέλλον της Ελλάδος», ενώ έδωσε έμφαση στις μεταρρυθμίσεις. «Είναι ώρα στρατηγικών επιλογών», ανέφερε, σημειώνοντας, πάντως, ότι «δεν πρέπει να υπάρξει οπισθοδρόμηση, αλλά να υποστηριχθούν οι προσπάθειες που έχουν αρχίσει, ώστε να ολοκληρωθούν.

    Ο επίτροπος υπογράμμισε ότι οι προσπάθειες της Ελλάδος αρχίζουν να αποδίδουν καρπούς, σημείωσε όμως, ότι «τίποτε δεν πρέπει να θεωρείται κεκτημένο», καθώς οι κίνδυνοι δεν έχουν εξαλειφθεί και δεν πρέπει να υπάρξει οπισθοδρόμηση.

    «Οι προσπάθειες για την προσέλκυση νέων επενδύσεων και την ενίσχυση της ανάπτυξης πρέπει να είναι συνεχείς», ανέφερε.

    Για το θέμα των εργασιακών, ο επίτροπος ζήτησε να γίνουν βήματα, αναγνωρίζοντας παράλληλα, ότι υπάρχουν δυσκολίες.

    «Πολύ λίγες κυβερνήσεις έκαναν τόσες μεταρρυθμίσεις σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα, όσες η Ελλάδα», τόνισε ο κ. Μοσκοβισί και υπογράμμισε ότι το 2015 η ελληνική οικονομία έδειξε σημαντική ανθεκτικότητα, υποστηρίχθηκαν οι επενδύσεις, οι εξαγωγές ήταν ικανοποιητικές και δημιουργήθηκαν νέες θέσεις εργασίας.

    Πρόσθεσε επίσης, ότι το δεύτερο εξάμηνο του έτους αναμένεται να δοθεί ώθηση στην ανάπτυξη και εκτίμησε ότι το 2017 θα φθάσει στο 2,7% του ΑΕΠ.

    Αναφερόμενος στο θέμα του ΔΝΤ, υποστήριξε ότι «η παρουσία του στο ελληνικό πρόγραμμα τώρα και στη συνέχεια, αποτελεί συντελεστή ορατότητας και αξιοπιστίας για την Ελλάδα».

    Ο κ. Μοσκοβισί, αναγνώρισε τις προσπάθειες που κατέβαλε και καταβάλει ο ελληνικός λαός, υπογραμμίζοντας: «Με εντυπωσιάζει η ανθεκτικότητα, η βούληση και η αξιοπρέπειά του».

    Επίσης, επισήμανε ότι ο ίδιος εναντιώθηκε στο Grexit, υποστήριξε ότι η θέση της Ελλάδας ήταν και είναι στην καρδιά της Ευρώπης, ενώ έκανε λόγο για μία «δύσκολη συμφωνία, η οποία υπεγράφη». «Πρέπει να επαγρυπνήσουμε, αυτές οι προσδοκίες να υλοποιηθούν», τόνισε, για να προσθέσει: «Γι' αυτόν τον σκοπό, όλοι πρέπει να συνεργαστούμε, ώστε οι αλλαγές αυτές να έχουν διάρκεια».

    [08] Πλήρη τήρηση της συνταγματικής τάξης στην Τουρκία ζητούν οι 28 ΥΠΕΞ της ΕΕ

    Την πλήρη τήρηση της συνταγματικής τάξης στην Τουρκία ζητούν με κοινή ανακοίνωσή τους οι 28 υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ, επισημαίνοντας τη ανάγκη για πλήρη σεβασμό του κράτους δικαίου στη χώρα.

    Οι «28» στην ανακοίνωσή τους καταδικάζουν την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία, επιβεβαιώνοντας «την πλήρη στήριξή τους στους δημοκρατικούς θεσμούς της χώρας».

    Επιπλέον, εκφράζουν τη λύπη τους για τον υψηλό αριθμό των θυμάτων, καθώς και την αλληλεγγύη τους με τον τουρκικό λαό. «Η ΕΕ απευθύνει έκκληση για επίδειξη αυτοσυγκράτησης από τις τουρκικές αρχές, μεταξύ άλλων από την αστυνομία και τις δυνάμεις ασφαλείας. Πρέπει να γίνει ό,τι είναι δυνατό για την αποφυγή περαιτέρω βίας, την προστασία της ζωής και την αποκατάσταση της ηρεμίας» αναφέρει η ανακοίνωση, ζητώντας την «πλήρη τήρηση της συνταγματικής τάξης στην Τουρκία» και τονίζοντας τη σημασία «επικράτησης του κράτους δικαίου».

    «Είναι ζωτικής σημασίας να διασφαλιστεί ο πλήρης σεβασμός όλων των δημοκρατικών θεσμών της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της εκλεγμένης κυβέρνησης και της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης» υπογραμμίζουν οι 28 στην ανακοίνωσή τους, ενώ επισημαίνουν την ανάγκη πλήρους σεβασμού και «της δημοκρατίας, των ανθρώπινων δικαιωμάτων, των θεμελιωδών ελευθεριών καθώς και του δικαιώματος σε δίκαιη δίκη, σε πλήρη συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για την Προστασία των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και των Θεμελιωδών Ελευθεριών, συμπεριλαμβανομένου του πρωτοκόλλου 13 σχετικά με την κατάργηση της θανατικής ποινής».

    [09] Τουρκία: Ο πτέραρχος Aκ. Οζτούρκ ομολόγησε τη συμμετοχή του στο πραξικόπημα

    Ο πρώην αρχηγός του γενικού επιτελείου αεροπορίας της Τουρκίας Ακίν Οζτούρκ ομολόγησε στις εισαγγελικές αρχές τον ρόλο που διαδραμάτισε στην οργάνωση του πραξικοπήματος με στόχο την ανατροπή της τουρκικής κυβέρνησης, μετέδωσε το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

    [10] Μ. Σιμσέκ: Η Άγκυρα δεν επιθυμεί να θέσει σε κίνδυνο τη διμερή σχέση με τις ΗΠΑ

    Η Τουρκία αναμένει «σθεναρή υποστήριξη» από τις ΗΠΑ στο αίτημα της για την έκδοση του αυτοεξόριστου ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, μόλις η Άγκυρα παρουσιάσει αποδεικτικά στοιχεία εναντίον του στην αμερικανική κυβέρνηση, δήλωσε σήμερα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μεχμέτ Σιμσέκ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο Kanal 7.

    Η Άγκυρα κατηγορεί τον Γκιουλέν, που ζει στις ΗΠΑ, ως ενορχηστρωτή της αποτυχημένης απόπειρας πραξικοπήματος, κάτι που ο ιεροκήρυκας αρνείται.

    Οι ΗΠΑ έχουν δηλώσει ότι θα εξετάσουν το όποιο αίτημα έκδοσης αν εκπληρώνει τις νομικές προϋποθέσεις.

    Παράλληλα ο Σιμσέκ δήλωσε πως η Τουρκία και οι ΗΠΑ μπορεί να έχουν κάποιες φορές διαφωνίες, αλλά είναι σύμμαχοι και η Άγκυρα δεν επιθυμεί να θέσει σε κίνδυνο τη διμερή τους σχέση.

    Η δήλωση του Σιμσέκ έγινε μετά την κρίση που εξέφερε ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ ότι η διμερής σχέση θα αντιμετωπίσει κρίση εάν η Ουάσινγκτον αρνηθεί να προχωρήσει στην έκδοση του Γκιουλέν.

    [11] Γαλλική Δικαιοσύνη: Προμελετημένο το χτύπημα στη Νίκαια

    O άνδρας που σκότωσε 84 ανθρώπους στη Νίκαια την 14η Ιουλίου είχε προσχεδιάσει την επίθεση, ενώ είχε πρόσφατα εκδηλώσει ενδιαφέρον για το ριζοσπαστικό Ισλάμ, ανακοίνωσε ο εισαγγελέας του Παρισιού σήμερα.

    «Αν και δεν υπάρχουν στοιχεία της έρευνας που να καταδεικνύουν σε αυτό το στάδιο ότι ορκίστηκε πίστη στο Ισλαμικό Κράτος ούτε να επιβεβαιώνουν ενδεχόμενες διασυνδέσεις με πρόσωπα από την οργάνωση? εκείνος (ο Μοχάμεντ Λαουαϊέζ Μπουχλέλ) είχε επιδείξει προσφάτως κάποιο ενδιαφέρον για τα ριζοσπαστικά τζιχαντιστικά κινήματα» δήλωσε ο Φρανσουά Μολέν.

    Ο Γάλλος εισαγγελέας πρόσθεσε ότι ο Μπουχλέλ, δύο εβδομάδες προτού διαπράξει την επίθεση της 14ης Ιουλίου, είχε προσπαθήσει να συγκεντρώσει χρήματα καταθέτοντας αίτημα για ένα τραπεζικό δάνειο, το οποίο όμως απέρριψε η τράπεζα, και προχωρώντας σε ανάληψη μετρητών και την πώληση του αυτοκινήτου του.

    Ο δράστης κατέβαλε το ποσό των 1.600 ευρώ την 14η Ιουλίου για να ενοικιάσει το φορτηγό που χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση και το προηγούμενο διάστημα κάμερες παρακολούθησης της κυκλοφορίας είχαν καταγράψει τον Μπουχλέλ να προβάρει την πορεία που τελικά ακολούθησε την 14η Ιουλίου, σύμφωνα με τον Μολέν.

    [12] «Αγωνιζόμαστε για να αναστρέψουμε την καταστροφική πορεία, στην οποία οδηγήθηκε η χώρα από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ»

    Η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου, σε συνέντευξή της στο Liberal.gr, ανέφερε ότι όσοι μιλούν για αιφνιδιασμό ή σκοπιμότητα, με αφορμή τον εκλογικό νόμο, είτε αγνοούν ότι η απλή αναλογική αποτελεί πάγιο αίτημα όλων των αριστερών προοδευτικών κομμάτων της χώρας, είτε παραπληροφορούν για μικροπολιτικούς λόγους, ενώ είναι «οι ίδιοι, οι οποίοι επιθυμούν τη διαιώνιση του σημερινού καλπονοθευτικού εκλογικού συστήματος, σύμφωνα με το οποίο η ψήφος όσων επιλέγουν το πρώτο κόμμα είναι "πιο ίση" από τις ψήφους στα υπόλοιπα, αφού μετράει περισσότερο στην κατανομή των εδρών».

    Η κ. Σβίγκου σημείωσε ότι το ζήτημα του εκλογικού νόμου εντάσσεται σε ένα συνολικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων των πολιτικών θεσμών, ενώ αποσυνέδεσε το θέμα του εκλογικού νόμου από την προσφυγή στις κάλπες το φθινόπωρο, λέγοντας: «Όσοι ονειρεύονται εκλογές το φθινόπωρο, θα τους συνέστηνα να καθίσουν το καλοκαίρι και να σκεφτούν κάτι πιο εποικοδομητικό και παραγωγικό, τόσο για τους ίδιους, όσο, κυρίως, για την κοινωνία και το μέλλον της χώρας».

    [13] Διαψεύδει ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Τουρκία τα περί υποστήριξης του πραξικοπήματος από την Ουάσινγκτον

    Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Τουρκία Τζον Μπας δήλωσε σήμερα πως τα δημοσιεύματα μέσων ενημέρωσης και τα σχόλια δημοσίων προσώπων στην Τουρκία περί του ότι η Ουάσιγκτον υποστήριξε την απόπειρα πραξικοπήματος είναι «κατηγορηματικά αναληθή» και πρόσθεσε πως αυτή η σεναριολογία βλάπτει την φιλία των δύο χωρών, συμμάχων στο NATO.

    Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν και άλλοι τούρκοι αξιωματούχοι κατηγόρησαν τον αυτοεξόριστο ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, που ζει στην Πενσιλβάνια των ΗΠΑ, ότι βρίσκεται πίσω από το αποτυχημένο πραξικόπημα.

    Σε ανακοίνωση του που αναρτήθηκε στον ιστότοπο της πρεσβείας, ο Μπας τόνισε ότι οι ΗΠΑ είναι διατεθειμένες να βοηθήσουν την έρευνα των τουρκικών αρχών για την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος και θα εξετάσουν το όποιο αίτημα έκδοσης αν αυτό εκπληρώνει τις απαραίτητες νομικές προϋποθέσεις.

    Ο υπουργός Εργασίας της Τουρκίας και άλλα σημαίνοντα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος υποστήριξαν πως οι ΗΠΑ «υποκίνησαν» την απόπειρα στοιχείων των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων.

    [14] Ο Μπόρις Τζόνσον έβαλε τέλος... στη στήλη του στην Telegraph

    Ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον άφησε την εβδομαδιαία στήλη του στην εφημερίδα The Daily Telegraph, βάζοντας τέλος σ' ένα πολύ επικερδές συμβόλαιο 250.000 λιρών (299.000 ευρώ) ετησίως, ανακοίνωσε σήμερα ο εκπρόσωπός του.

    "Δεν θα ήταν σωστό γι' αυτόν να συνεχίσει να γράφει τη στήλη του (...), με δεδομένα τα νέα υπουργικά καθήκοντά του", δήλωσε ο εκπρόσωπός του.

    Μέσα σε τέσσερα χρόνια, ο πρώην δήμαρχος του Λονδίνου και πρώην δημοσιογράφος -- διετέλεσε ανταποκριτής της Daily Telegraph στις Βρυξέλλες από το 1989 έως το 1994-- έλαβε 987.097 λίρες (1 εκατομμύριο 184 χιλιάδες ευρώ) για τη στήλη του


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 18 July 2016 - 16:32:32 UTC