Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 2) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-07-20

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σε θερμό κλίμα η συνάντηση του Κυρ. Μητσοτάκη με τον Ευ. Μεϊμαράκη
  • [02] Δεν δικαιούμεθα να εκδώσουμε πρόσωπα που κινδυνεύουν να υποστούν βασανιστήρια ή ποινή θανάτου
  • [03] ΚΚΕ:Για ακόμη μία φόρα παίζεται, στις πλάτες των εργαζομένων, ένα κακοστημένο θέατρο, με τους ίδιους πρωταγωνιστές
  • [04] Ο Σόιμπλε θα συναντηθεί με τον Βρετανό ομόλογό του για διμερείς συνομιλίες στο περιθώριο της συνάντησης της ομάδας G20
  • [05] Το "Γαλλικό παράδοξο" στο μικροσκόπιο των επιστημόνων
  • [06] «Βουλιάζει» η Κέρκυρα από Βρετανούς τουρίστες
  • [07] Ξεκίνησε η κρίσιμη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας
  • [08] Πέντε νεκροί από συντριβή υδροπλάνου σε γέφυρα της Σανγκάης
  • [09] Οι τουρκικές αρχές απέκλεισαν σήμερα την πρόσβαση στον ιστότοπο WikiLeaks
  • [10] Ξεχωριστές παραστάσεις ξένων δημιουργών στο Φεστιβάλ Αθηνών
  • [11] Η παθολογία του Λος Άντζελες με το βλέμμα του Τζέιμς Ελρόι
  • [12] Ένα νέο malware στο Android αποτρέπει τις εξερχόμενες κλήσεις από κινητά προς τράπεζες
  • [13] Η Mercedes-Benz παρουσίασε το πρώτο της αυτόνομο λεωφορείο στους δρόμους του Άμστερνταμ
  • [14] Φ. Γεννηματά: Ο Τσίπρας και ο Μητσοτάκης δεν θέλουν συμφωνία για τον εκλογικό νόμο
  • [15] «Σαράντα δύο χρόνια πέρασαν από τη βάρβαρη εισβολή στην Κύπρο, κι εμείς δεν ξεχνάμε, διότι οφείλουμε να θυμόμαστε», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ
  • [16] Γ.Βαρεμένος:Η Άγκυρα πρέπει να δώσει απτά δείγματα σεβασμού του διεθνούς δικαίου

  • [01] Σε θερμό κλίμα η συνάντηση του Κυρ. Μητσοτάκη με τον Ευ. Μεϊμαράκη

    «Σε θερμό κλίμα», σύμφωνα με πηγή της λεωφόρου Συγγρού, πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του προέδρου της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον πρώην πρόεδρο του κόμματος, Βαγγέλη Μεϊμαράκη.

    Η συνάντηση έγινε στο γραφείο του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Βουλή, μετά από πρωτοβουλία του προέδρου του κόμματος, και διήρκεσε μία ώρα και 15 λεπτά.

    Η ίδια πηγή ανέφερε, μετά τη συνάντηση, ότι «συζητήθηκαν όλες οι εξελίξεις και υπήρξε ταύτιση απόψεων. Ακόμη και αν στο παρελθόν υπήρξαν κάποια συννεφάκια στις σχέσεις των δύο, δεν υπάρχουν πια. Ο καιρός για τη ΝΔ είναι αίθριος. Η ΝΔ δεν έχει την πολυτέλεια, ειδικά σε ώρες μάχης, να μην έχει τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη στην πρώτη γραμμή».

    Ο κ. Μεϊμαράκης, βγαίνοντας περιορίστηκε να πει «όλα καλά».

    [02] Δεν δικαιούμεθα να εκδώσουμε πρόσωπα που κινδυνεύουν να υποστούν βασανιστήρια ή ποινή θανάτου

    «Με βάση την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) και την νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, δεν δικαιούμεθα να εκδώσουμε σε τρίτη χώρα πρόσωπα, τα οποία έχουν ζητήσει άσυλο στην Ελλάδα, εάν τα πρόσωπα αυτά κινδυνεύουν, είτε να υποστούν βασανιστήρια ή άλλη εξευτελιστική μεταχείριση, είτε να υποστούν την ποινή του θανάτου» δήλωσε στο «Πρακτορείο 104,9 fm», ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Χρυσόγονος.

    «Η Ελλάδα είναι ανεξάρτητο κράτος, δεν είναι δορυφόρος της Τουρκίας. Ο Τούρκος πρέσβης δε δικαιούται να πραγματοποιεί υποδείξεις σε τέτοιο ιταμό ύφος προς τη χώρα μας και πρέπει να ακολουθηθούν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες, ούτως ώστε να καταλήξουμε σε ένα αποτέλεσμα για την έκδοση ή τη μη έκδοση, το οποίο θα σέβεται και τους ελληνικούς και τους ευρωπαϊκούς κανόνες» ανέφερε ο ευρωβουλευτής, μιλώντας στην εκπομπή «Δεύτερη Ανάγνωση».

    Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο επαναφοράς της θανατικής ποινής στην Τουρκία ο κ. Χρυσόγονος τόνισε ότι «σε καμία περίπτωση δε θα μπορούσε να ισχύσει αναδρομικά», καθώς, όπως είπε, θα προσέκρουε σε θεμελιώδες κεκτημένο του ευρωπαϊκού νομικού πολιτισμού. Πρόσθεσε δε ότι «ακόμη και αν την εισάγουν, για το μέλλον, για άλλους τους επίδοξους πραξικοπηματίες και αυτό θα αποτελεί παραβίαση προσθέτου πρωτοκόλλου στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα δικαιώματα του ανθρώπου και θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμη και σε αποβολή της Τουρκίας από το Συμβούλιο της Ευρώπης».

    «Δε νομίζω ότι θα το κάνουν, είναι λεονταρισμοί αυτά, εκτός πια αν έχουν αποφασίσει ότι θέλουν να διακόψουν τελείως τις σχέσεις τους με το Συμβούλιο της Ευρώπης και βεβαίως δε νοείται υποψηφιότητα ένταξης στην ΕΕ για μια χώρα, η οποία δεν ανήκει στο Συμβούλιο της Ευρώπης» επισήμανε.

    Ο κ. Χρυσόγονος εξέφρασε την άποψη ότι στην Τουρκία υπάρχει «μία διολίσθηση προς τον αυταρχισμό η οποία προϋπήρχε βεβαίως και πριν αλλά επιταχύνεται τώρα μετά το πραξικόπημα» εκτιμώντας για τις εξωτερικές σχέσεις της χώρας ότι «η κατάσταση στην οποία βρίσκονται σήμερα οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, μετά το πογκρόμ διώξεων αξιωματικών, ορισμένοι εκ των οποίων μπορεί και να μην είχαν ανάμειξη στο πραξικόπημα, απλώς να μην τους εμπιστεύεται ο κ. Ερντογάν, δεν επιτρέπει τυχοδιωκτισμούς στις εξωτερικές σχέσεις της».

    [03] ΚΚΕ:Για ακόμη μία φόρα παίζεται, στις πλάτες των εργαζομένων, ένα κακοστημένο θέατρο, με τους ίδιους πρωταγωνιστές

    «Για ακόμη μία φόρα παίζεται, στις πλάτες των εργαζομένων, ένα κακοστημένο θέατρο, με τους ίδιους πρωταγωνιστές. Ο υπουργός Γ. Κατρούγκαλος, που μιλούσε για προστασία των συντάξεων, τη στιγμή που δρομολογούσε το τσάκισμά τους, τώρα βρήκε καινούργιο παραμύθι: Τη δήθεν προστασία των δικαιωμάτων των εργαζόμενων, μέσω της κοινής δήλωσης των οργανώσεων του κεφαλαίου και του εργοδοτικού συνδικαλισμού, που παρουσιάζεται ως ?εθνική γραμμή?» αναφέρει σχόλιο του γραφείου Τύπου του ΚΚΕ για τις δηλώσεις του Γ. Κατρούγκαλου σχετικά με τα εργασιακά και την διαπραγμάτευση του φθινοπώρου.

    «Στην πραγματικότητα η δήλωση αυτή έχει στόχο την παραπλάνηση και τον εφησυχασμό των εργαζόμενων, τη στιγμή που όλοι μαζί, κυβέρνηση, κεφάλαιο, τρόικα, τους σκάβουν το λάκκο. Όχι μόνο δεν οδηγεί σε κατάργηση κάποιου απ? τους αντεργατικούς νόμους, που έχουν διαμορφώσει τη σημερινή εργασιακή ζούγκλα, αλλά ανοίγει και το δρόμο για νέες ανατροπές σε εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα» προσθέτει το σχόλιο του ΚΚΕ, καταλήγοντας: «Όσο για την προσπάθεια του υπουργού να εμφανιστεί μόνο το ΔΝΤ ως ο ?κακός? της υπόθεσης, αυτή έχει στόχο να εξωραΐσει και να κρύψει τις απαιτήσεις της ΕΕ και του κεφαλαίου, που κινούνται στην ίδια αντεργατική κατεύθυνση».

    [04] Ο Σόιμπλε θα συναντηθεί με τον Βρετανό ομόλογό του για διμερείς συνομιλίες στο περιθώριο της συνάντησης της ομάδας G20

    Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θα συναντηθεί με τον Βρετανό ομόλογό του Φίλιπ Χάμοντ για διμερείς συνομιλίες στο περιθώριο της συνάντησης της ομάδας G20 στην Κίνα το Σάββατο, όπως ανακοίνωσε υψηλόβαθμος κυβερνητικός αξιωματούχος από το Βερολίνο.

    Η Γερμανία αναμένει η συνάντηση των επικεφαλής της οικονομίας από την ομάδα των 20 μεγαλύτερων οικονομιών (G20) να επικεντρωθεί στη δημιουργία συνθηκών για βιώσιμη ανάπτυξη και την ενίσχυση της ανθεκτικότητας των οικονομιών, δήλωσε ο αξιωματούχος.

    «Το θέμα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων θα είναι ουσιαστικής σημασίας? δεν θα υπάρξει συζήτηση για περισσότερα μέτρα στήριξης της οικονομίας ή όχι», ανέφερε ο αξιωματούχος. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι ο Σόιμπλε θα πιέσει για περισσότερα μέτρα για την καταπολέμηση της παγκόσμιας φοροδιαφυγής, όπως η κοινοποίηση λεπτομερών στοιχείων για την ιδιοκτησία εταιριών και ιδρυμάτων.

    [05] Το "Γαλλικό παράδοξο" στο μικροσκόπιο των επιστημόνων

    Όλες οι χώρες της βόρειας Ευρώπης, που δεν ακολουθούν τη μεσογειακή δίαιτα, παρουσιάζουν υψηλή θνησιμότητα, που οφείλεται σε παθήσεις της στεφανιαίας νόσου. Αντίθετα, τόσο στη νότια Γαλλία (που ακολουθούν τη μεσογειακή δίαιτα), όσο και στη βόρεια Γαλλία (που δεν ακολουθούν τη μεσογειακή δίαιτα, αλλά τη δίαιτα των βορείων Ευρωπαίων), παρουσιάζεται χαμηλή θνησιμότητα, που οφείλεται σε παθήσεις της στεφανιαίας νόσου. Το "παράδοξο" αυτό, που ονομάστηκε "Γαλλικό παράδοξο", αποδίδεται στην κατανάλωση κόκκινου κρασιού από τους Γάλλους, χωρίς μέχρι στιγμής, να έχουν πλήρως διευκρινισθεί οι μηχανισμοί μέσω των οποίων η μέτρια κατανάλωση κρασιού παρέχει προστασία έναντι της στεφανιαίας νόσου.

    Η ερευνητική ομάδα του τμήματος Χημείας του Πανεπιστημίου Αθηνών και του τμήματος Επιστήμης Διαιτολογίας - Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, έχει αναπτύξει μία νέα θεωρία σχηματισμού των αθηρωματικών πλακών (αθηρογένεση), τη «Θεωρία της Αθηρογένεσης με εμπλοκή του PAF». Η θεωρία αυτή ενοποιεί τις υπάρχουσες θεωρίες της αθηρογένεσης και υποδεικνύει σαν αίτιο, για την αθηρωμάτωση και την αρτηριοσκλήρυνση, έναν ισχυρότατο φλεγμονώδη παράγοντα, που είναι ο παράγοντας ενεργοποίησης των αιμοπεταλίων (Platelet-Activating Factor, PAF).

    «Όπως, μάλιστα, έχουμε δείξει με πειράματα, τόσο εμείς όσο και άλλοι ερευνητές, οι αναστολείς του PAF ασκούν προστατευτική δράση στην αθηρογένεση και στα καρδιαγγειακά νοσήματα. Επιπλέον, μέσα από τη θεωρία μας αυτή δίνεται και η βιοχημική εξήγηση της προστατευτικής δράσης που ασκεί η μεσογειακή δίαιτα έναντι των καρδιαγγειακών νοσημάτων, αφού έχουμε πιστοποιήσει την ύπαρξη αναστολέων του PAF στα μεσογειακά τρόφιμα», εξηγεί ο καθηγητής Βιοχημείας και Χημείας Τροφίμων του τμήματος Χημείας ΕΚΠΑ, Κωνσταντίνος Δημόπουλος.

    Η ερευνητική ομάδα αναζήτησε και βρήκε αναστολείς του PAF στο κρασί, εξηγώντας κατ' αυτόν τον τρόπο, την προστατευτική δράση στα καρδιαγγειακά νοσήματα που ασκεί η μέτρια κατανάλωση κρασιού. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει ο κ. Δημόπουλος, «βρήκαμε ότι η προστατευτική δράση οφείλεται σε μικροσυστατικά - αναστολείς του PAF, που υπάρχουν τόσο στα ερυθρά κρασιά όσο και στα λευκά. Τα πειραματικά μας δεδομένα υποστηρίζουν την άποψη ότι σημαντική είναι η ποικιλία και όχι το χρώμα. Από μελέτες διαπιστώσαμε ότι τα πιο δραστικά κρασιά (δηλαδή εκείνα που είχαν τους περισσότερους αναστολείς του PAF) είναι το κόκκινο κρασί, με κύρια ποικιλία το Cabernet Sauvignon, και το λευκό κρασί, με κύρια ποικιλία τη Ρομπόλα. Ανάλογες βιολογικά δραστικές ενώσεις που είναι αναστολείς του PAF, βρήκαμε στο μούστο και στα στέμφυλα. Τα πειράματά μας αυτά τα επιβεβαιώσαμε και με διατροφικές παρεμβάσεις σε ανθρώπους, όπου βρήκαμε ότι την προστατευτική δράση την ασκούν τα συγκεκριμένα συστατικά του κρασιού που τους χορηγήθηκε και όχι το αλκοόλ».

    Πηγή:www.indeepanalysis.gr(In Deep Analysis Think Tank Πανεπιστημίου Αθηνών)

    [06] «Βουλιάζει» η Κέρκυρα από Βρετανούς τουρίστες

    Ανεπηρέαστο φέρεται πως είναι το νησί των Φαιάκων από τις ευρωπαϊκές εξελίξεις και από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος υπέρ της εξόδου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς μόνο το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του αεροδρομίου «Ι. Καποδίστριας», αυξήθηκαν οι αφίξεις των Βρετανών τουριστών στο νησί κατά 19,2%.

    Συγκεκριμένα το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου αφίχθησαν στην Κέρκυρα με πτήσεις εξωτερικού 47.828 Βρετανοί επιβάτες έναντι 40.099 πέρυσι. Οι Βρετανοί ανέβασαν έτσι τα ποσοστά επισκεψιμότητας και κρατούν τα σκήπτρα της πρωτιάς στον τουρισμό στο νησί.

    Την ίδια χρονική περίοδο στο αεροδρόμιο «Ι. Καποδίστριας» έφτασαν συνολικά 135.069 επιβάτες, έναντι 120.618 πέρυσι, ανεβάζοντας το ποσοστό στο 12%. Μετά τους Βρετανούς τη σκυτάλη της επισκεψιμότητας στο νησί παίρνουν οι Γερμανοί, ακολουθούν οι Πολωνοί, οι Ιταλοί και οι Γάλλοι, ενώ αξιοσημείωτος είναι ο αύξων αριθμός από πτήσεις του εσωτερικού της χώρας με τους Έλληνες να βάζουν υψηλά στις προτιμήσεις τους την Κέρκυρα, καθώς μέχρι αυτή την ώρα μόνο κατά τον μήνα Ιούλιο έφτασαν 9.446 επιβάτες, έναντι 6.874 που είχαν έρθει πέρυσι.

    Αυξητική τουριστική κίνηση σημειώθηκε και στις αφίξεις των κρουαζιερόπλοιων καθώς το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου έδεσαν στο λιμάνι της Κέρκυρας 36 κρουαζιερόπλοια έναντι 27 πέρυσι, ενώ μέχρι το τέλος Ιουλίου αναμένονται ακόμα 31 κρουαζιερόπλοια με τους επισκέπτες να ξεπερνούν τους 100.000 συνολικά.

    [07] Ξεκίνησε η κρίσιμη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας

    Αρχισε στη μία το μεσημέρι η συνεδρίαση του τουρκικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας όπου θα συζητηθεί η κατάσταση που έχει ανακύψει μετά την απόπειρα πραξικοπήματος.

    Μετά τη συνεδρίαση αυτή, θα συνεδριάσει το τουρκικό υπουργικό συμβούλιο. Στη συνέχεια θα ανακοινωθούν μέτρα, τα οποία αναμένεται να επιβάλουν μία κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη χώρα, χωρίς να είναι ξεκάθαρο το περιεχόμενο των μέτρων αυτών.

    Οι αποφάσεις του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας έχουν χαρακτήρα συμβουλευτικό προς την κυβέρνηση.

    Μέλη του Συμβουλίου είναι ο πρόεδρος της χώρας, ο πρωθυπουργός, οι αντιπρόεδροι της κυβέρνησης, οι υπουργοί Εσωτερικών, Εξωτερικών, Δικαιοσύνης και Εθνικής Αμυνας, ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων, οι αρχηγοί των τριών όπλων και της στρατοχωροφυλακής.

    [08] Πέντε νεκροί από συντριβή υδροπλάνου σε γέφυρα της Σανγκάης

    Πέντε άτομα σκοτώθηκαν σήμερα όταν υδροπλάνο έπεσε σε γέφυρα της Σανγκάης, όπως ανακοίνωσε νοσοκομείο της περιοχής.

    Το υδροπλάνο B-10FW, με 10 επιβαίνοντες, πραγματοποιούσε την πτήση από την περιοχή Τζινσάν της Σανγκάης στην πόλη Τσουσάν στην επαρχία Τσεγιάνγκ, όταν έπεσε στη γέφυρα. Τα πέντε θύματα κατέληξαν στο νοσοκομείο, ένα ακόμα άτομο με σοβαρά τραύματα βρίσκεται στο χειρουργείο ενώ τέσσερα τραυματίστηκαν, σύμφωνα με γιατρό του νοσοκομείου.

    Σύμφωνα με την υπηρεσία ενημέρωσης της δημοτικής αρχής της Σανγκαής, το υδροπλάνο ανήκει στην AVIC Joy General Aviation, την πρώτη εταιρία υδροπλάνων που εξασφάλισε άδεια μεταφοράς επιβατών στην ανατολική Κίνα.

    [09] Οι τουρκικές αρχές απέκλεισαν σήμερα την πρόσβαση στον ιστότοπο WikiLeaks

    Οι τουρκικές αρχές απέκλεισαν σήμερα την πρόσβαση στον ιστότοπο WikiLeaks στην Τουρκία έπειτα από τη δημοσίευση 300.000 emails αξιωματούχων του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.

    Ο ιστότοπος WikiLeaks διευκρίνισε ότι αυτά τα mails προέρχονται από την ιστοσελίδα του AKP (akparti.org.tr) και αφορούν κυρίως διεθνείς υποθέσεις και όχι «πιο ευαίσθητα θέματα εσωτερικής πολιτικής».

    Η οργάνωση προσθέτει ότι η αλληλογραφία αυτή αφορά τη χρονική περίοδο από το 2010 έως τις 6 Ιουλίου, πριν από το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου.

    «Η WikiLeaks επέσπευσε τον χρόνο δημοσίευσής τους για να απαντήσει στις διώξεις που πραγματοποιεί η κυβέρνηση» μετά το πραξικόπημα.

    [10] Ξεχωριστές παραστάσεις ξένων δημιουργών στο Φεστιβάλ Αθηνών

    Τέσσερις ξεχωριστές παραστάσεις ξένων δημιουργών φιλοξενούνται έως το τέλος Ιουλίου στο Φεστιβάλ Αθηνών.

    Στις 22 και 23 Ιουλίου, ο Μπρετ Μπέιλι, σκηνοθέτης αγαπητός στο ελληνικό κοινό, μαζί με τη νοτιοαφρικανική ομάδα Third World Bunfight παρουσιάζει στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών μία ιδιαίτερη εκδοχή της όπερας του Βέρντι «Μάκβεθ», τοποθετώντας τη δράση στο εμφυλιακό Κονγκό.

    Τα βασικά θέματα που διατρέχουν το έργο (τόσο του σαιξπηρικού όσο και του μεταγενέστερου οπερατικού), η απληστία, η τυραννία και οι τύψεις αποκτούν νέα βαρύτητα σε αυτό το δραματικό περιβάλλον. Όταν ο στρατηγός Μάκμπεθ και η φιλόδοξη σύζυγός του δολοφονούν τον νόμιμο βασιλιά, ξεσπούν στη χώρα πλήθος συμφορές: εθνικός διχασμός, διπλές εθνικές προδοσίες, αδίστακτη εξουσία, ακραία βία και φρικαλεότητες, «ματωμένα» ορυχεία. Ο Βέλγος συνθέτης Fabrizio Cassol ξαναγράφει το μουσικό θέμα του Βέρντι, προσαρμοσμένο για δώδεκα μουσικούς και δέκα τραγουδιστές όπερας. Μαζί τους, επί σκηνής βρίσκεται η διαβαλκανική ορχήστρα No Borders Orchestra, υπό τη διεύθυνση του σέρβου μαέστρου Premil Petrovic.

    Στις 23 και 24 Ιουλίου, οι εφευρέτες «του χορού της μινιατούρας» (nanodanse), Μισέλ Αν ντε Με και Ζακό Βαν Ντορμέλ, με την κολεκτίβα Kiss and Cry που δημιουργήθηκε μετά την τεράστια επιτυχία της ομώνυμης παράστασής τους, παρουσιάζουν τη νέα τους δουλειά. Το «Cold Blood», αφηγείται τις ιστορίες επτά περίεργων θανάτων.

    Οι δημιουργοί της παράστασης συνδυάζουν τις τεχνικές και τα μέσα του κινηματογράφου, του θεάτρου, του χορού και της μουσικής, για να δημιουργήσουν μια εντελώς νέα και εντυπωσιακή καλλιτεχνική γλώσσα. Μικροκάμερες καταγράφουν και προβάλλουν την ιστορία που διαδραματίζεται ανάμεσα σε απόλυτα ρεαλιστικές μακέτες-μινιατούρες, ενώ μοναδικοί πρωταγωνιστές είναι δάχτυλα και χέρια που χορεύουν.

    [11] Η παθολογία του Λος Άντζελες με το βλέμμα του Τζέιμς Ελρόι

    Η αμερικανική μεγαλούπολη είναι ο τόπος γέννησης του νουάρ, αντανακλώντας με τη δύναμη και την πολυανθρωπία της, όχι μόνο τη βία της οικονομικής εξουσίας, αλλά και την απέραντη έκταση της δημόσιας και της ιδιωτικής διαφθοράς.

    Αυτός ακριβώς είναι ο κόσμος του Λος Άντζελες στον οποίο επικεντρώνει το βλέμμα του ο Τζέιμς Ελρόι με το μυθιστόρημά του «Perfidia. Ο κύκλος της προδοσίας», που κυκλοφόρησε πριν από λίγο καιρό, σε μετάφραση Ανδρέα Αποστολίδη από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος.

    Η σχέση του Ελρόι με το Λος Άντζελες δεν είναι τωρινή και, το κυριότερο, δεν είναι ακαδημαϊκή ή τυχαία: πρόκειται για την πόλη όπου δολοφονήθηκε η μητέρα του και όπου έζησε και ο ίδιος ως αλκοολικός, ως χρήστης ναρκωτικών και ως άστεγος.

    Κι όσο κι αν ο συγγραφέας αρέσκεται στις συνεντεύξεις του να δηλώνει πως είναι μια πόλη που δεν ξέρει τόσο καλά, μια πόλη που δεν μελέτησε ποτέ συστηματικά, το Λος Άντζελες θα πρωταγωνιστήσει στα πιο διάσημα βιβλία του: στη «Μαύρη ντάλια», στο «Μεγάλο πουθενά», στο «Λος 'Αντζελες εμπιστευτικό» και στη «Λευκή τζαζ». Τέσσερα μυθιστορήματα, μια τετραλογία: «Η τετραλογία του Λος Άντζελες», που έδωσε μεγάλες κινηματογραφικές επιτυχίες και άλλαξε εκ θεμελίων το νουάρ, περνώντας από τις κλασικές αρχές του είδους στη μεταμοντέρνα γραφή της ιστορικής μυθοπλασίας.

    Γραμμένη με σύντομες, κοφτές φράσεις, ενσωματώνοντας τα ιδιώματα των μαύρων, της τζαζ και των κυκλωμάτων των ναρκωτικών και κινούμενη μονίμως σε μια σκοτεινή αλλά άκρως ποιητική ατμόσφαιρα, η «Τετραλογία του Λος Άντζελες» τοποθετείται στις δεκαετίες του 1940 και του 1950 και σκοπός της είναι να κάνει φύλλο και φτερό την αμερικανική πολιτική, κοινωνική και πολιτισμική ιστορία: από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου και τις μαύρες λίστες του μακαρθισμού μέχρι την ανέχεια των Αφροαμερικανών και των ισπανόφωνων ή στο αντίθετο άκρο, μέχρι τον απαστράπτοντα κινηματογραφικό λόφο του Χόλιγουντ.

    [12] Ένα νέο malware στο Android αποτρέπει τις εξερχόμενες κλήσεις από κινητά προς τράπεζες

    Ειδικοί στην ασφάλεια του Διαδικτύου ανακάλυψαν ένα νέο κακόβουλο λογισμικό (malware) στο λειτουργικό Android της Google, το οποίο μπλοκάρει τις εξερχόμενες κλήσεις των κινητών τηλεφώνων των χρηστών προς τράπεζες ώστε αυτοί να μην μπορούν να επικοινωνήσουν με την εξυπηρέτηση πελατών προκειμένου να αναφέρουν οποιαδήποτε ύποπτη δραστηριότητα.

    Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του η ιστοσελίδα τεχνολογίας TechTimes, η αμερικανική εταιρεία Symantec είχε ανακαλύψει την εφαρμογή που περιείχε το κακόβουλο λογισμικό -το οποίο φέρει την ονομασία Android.FakeBank.B- τον Οκτώβριο του 2013.

    Η εφαρμογή αντικαθιστά τις τραπεζικές εφαρμογές που είναι εγκατεστημένες σε κάποια συσκευή με ψευδείς εκδόσεις, οι οποίες παρέχουν τη δυνατότητα σε χάκερς να παρακολουθούν και να αποκτούν πρόσβαση στα τραπεζικά στοιχεία του χρήστη και στη συνέχεια να πραγματοποιούν παράνομες συναλλαγές.

    [13] Η Mercedes-Benz παρουσίασε το πρώτο της αυτόνομο λεωφορείο στους δρόμους του Άμστερνταμ

    Ένα αυτόνομο λεωφορείο παρουσίασε πρόσφατα η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία Mercedes-Benz, το οποίο η εταιρεία χαρακτήρισε ως «οι δημόσιες μεταφορές του μέλλοντος».

    Το «Future Bus» (το Λεωφορείο του Μέλλοντος) λειτουργεί με ακόμα πιο ασφαλή τρόπο, πιο αποτελεσματικά και άνετα από τα συμβατικά λεωφορεία, ακόμα και χωρίς την παρουσία οδηγού πίσω από το τιμόνι, υποστηρίζει η εταιρεία.

    Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το περιοδικό Wired, ένα από τα πρωτότυπα οχήματα ακολούθησε με επιτυχία μία διαδρομή 20 χιλιομέτρων μεταξύ του αεροδρομίου Σίπχολ του 'Αμστερνταμ και της κοντινής πόλης Χάρλεμ. Η διαδρομή την οποία ακολούθησε το λεωφορείο περιλάμβανε στροφές, στάσεις σε φανάρια και διασταυρώσεις, ενώ πέρασε και μέσα από σήραγγες.

    «Η συνδεσιμότητα σε συνδυασμό με τα συστήματα κάμερας και ραντάρ απογειώνουν το λεωφορείο της πόλης στο μέλλον», δήλωσε η ομάδα της Daimler που συνεργάζεται με την Mercedes-Benz για την ανάπτυξης της τεχνολογίας αυτόνομης οδήγησης.

    [14] Φ. Γεννηματά: Ο Τσίπρας και ο Μητσοτάκης δεν θέλουν συμφωνία για τον εκλογικό νόμο

    «Ο κ. Τσίπρας και ο κ. Μητσοτάκης είναι όψεις του ίδιου νομίσματος. Αρνούνται πεισματικά τον διάλογο. Δεν θέλουν συμφωνία για τον εκλογικό νόμο. Κόντρα στην θέληση των πολιτών για εθνική συνεννόηση, επιδιώκουν την πόλωση και τον διχασμό», δήλωσε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά.

    Πρόσθεσε ότι ο πρωθυπουργός επικαλούμενος την απλή αναλογική ναρκοθετεί την διακυβέρνηση της χώρας ενώ ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης με την εμμονή στο bonus των 50 εδρών αρνείται την αναλογικότητα και την ισοδυναμία της ψήφου των πολιτών.

    «Κάνουν λάθος βέβαια αν νομίζουν πως ο καθένας για λογαριασμό του θα σημαδέψει τα χαρτιά των πολιτικών εξελίξεων. Έχουν γνώση οι φύλακες- πολίτες και θα τους κλείσουν τον δρόμο» τόνισε η κ. Γεννηματά και επανέλαβε και προς την κυβέρνηση και τη ΝΔ, την πρόσκληση -πρόκληση για πάγωμα της διαδικασίας και συζήτηση από μηδενική βάση για κοινής αποδοχής εκλογικό νόμο.

    «Η πρότασή του ΠΑΣΟΚ είναι ολοκληρωμένη και αξιόπιστη.

    Είναι εδώ και δείχνει το δρόμο», κατέληξε.

    [15] «Σαράντα δύο χρόνια πέρασαν από τη βάρβαρη εισβολή στην Κύπρο, κι εμείς δεν ξεχνάμε, διότι οφείλουμε να θυμόμαστε», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ

    «Σαράντα δύο χρόνια πέρασαν από τη βάρβαρη εισβολή στην Κύπρο, κι εμείς δεν ξεχνάμε, διότι οφείλουμε να θυμόμαστε», υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή την συμπλήρωση 42 ετών από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο.

    «Δεν ξεχνάμε την παράνομη εισβολή του τουρκικού στρατού, ούτε το προδοτικό, εγκληματικό πραξικόπημα που προηγήθηκε, και στο οποίο συνέπραξαν χώρες του ΝΑΤΟ. Δεν ξεχνάμε ότι το Κυπριακό αποζητά ακόμα μία δίκαιη λύση. Ότι οι προσπάθειες για το τέλος της κατοχής και την επανένωση του μαρτυρικού νησιού, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και τις αποφάσεις του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, οφείλουν να συνεχιστούν. Ότι η διεκδίκηση μίας λύσηςδικοινοτικής - διζωνικής ομοσπονδίας, με μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια και μία διεθνή προσωπικότητα είναι σήμερα εφικτή», προστίθεται στην ανακοίνωση του κόμματος.

    «Ο ΣΥΡΙΖΑ, σε πνεύμα αλληλεγγύης και φιλίας με τον λαό της Κύπρου,Ελληνοκυπρίους και Τουρκοκυπρίους, αγωνίζεται μαζί με κάθε αριστερή και προοδευτική φωνή της Κύπρου για την ευόδωση μίας βιώσιμης και δίκαιηςλύσης προς όφελος όλου του κυπριακού λαού, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, η οποία περιλαμβάνει την κατάργηση του αναχρονιστικού συστήματος εγγυήσεων και την αποχώρηση των τούρκικων κατοχικών στρατευμάτων», επισημαίνει το κυβερνών κόμμα και καταλήγει: «ΗΕιρήνη, η συνεργασία, η Δικαιοσύνη, οφείλουν να επικρατήσουν, τόσο στην Κύπρο, όσο και στην πολύπαθη περιοχή μας».

    [16] Γ.Βαρεμένος:Η Άγκυρα πρέπει να δώσει απτά δείγματα σεβασμού του διεθνούς δικαίου

    Η Άγκυρα πρέπει να δώσει απτά δείγματα σεβασμού του διεθνούς δικαίου, αν θέλει να ακολουθήσει τον ευρωπαϊκό δρόμο, δήλωσε ο β' αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Γιώργος Βαρεμένος με αφορμή τα δραματικά γεγονότα στην Τουρκία.

    Ο κ. Βαρεμένος έγινε δεκτός από τον πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, με τον οποίο, είπε, είχε μια πολύ καλή συζήτηση για την πορεία των συνομιλιών για το Κυπριακό, υπό το φως και των πρόσφατων εξελίξεων στην Τουρκία.

    «Εμείς», σημείωσε, «είμαστε σταθερά υπέρ της συνταγματικής νομιμότητας, του σεβασμού της θέλησης του λαού και υπέρ της δημοκρατίας, η οποία όμως συνδέεται με ορισμένα πράγματα, με τον ανθρωπισμό και το σεβασμό του διεθνούς δικαίου».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 20 July 2016 - 12:32:33 UTC