Browse through our Interesting Nodes of Greek Associations & Organizations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-07-20

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αλ. Τσίπρας: Η ελληνική κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στην ανάγκη εξεύρεσης δίκαιης λύσης στο Κυπριακό
  • [02] Σε θερμό κλίμα η συνάντηση του Κυρ. Μητσοτάκη με τον Ευ. Μεϊμαράκη
  • [03] Ανδρ.Ξανθός: Δεν υπάρχουν εκκρεμότητες που αφορούν τα φαρμακεία για την επομένη αξιολόγηση
  • [04] Αποδόθηκαν στο Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ) 238.400.000 ευρώ
  • [05] Αποχώρηση Μ. Σάλλα από το ΔΣ της Τράπεζας Πειραιώς
  • [06] Β. Αποστόλου :"Η φέτα είναι ένα προϊόν που θέλουμε να προστατευθεί από την ΕΕ, όπως ακριβώς προστατεύει τα προϊόντα των άλλων χωρών"
  • [07] Αίτημα αποφυλάκισης για λόγους υγείας κατέθεσε ο Άκης Τσοχατζόπουλος
  • [08] Ε.Φωτονιάτα: Μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου οι δεύτεροι κύκλοι και των τεσσάρων δράσεων του ΕΣΠΑ για την επιχειρηματικότητα
  • [09] Στ.Ζάιμπερτ:Τα μέτρα των τουρκικών αρχών για την ανάκτηση του ελέγχου "αντιβαίνουν" στο κράτος δικαίου
  • [10] Brexit, Τουρκία, τρομοκρατία και προσφυγικό στην ατζέντα της συνάντησης Μέρκελ-Μέι
  • [11] Επίσκεψη του Δ. Μάρδα στην Κένυα και συμμετοχή στην Υπουργική Διάσκεψη UNCTAD 14
  • [12] Ντ. Μπακογιάννη: Αυτός ο νόμος δεν πρόκειται να γίνει πράξη
  • [13] Στο Βερολίνο για συνάντηση με την Μέρκελ η Τερέζα Μέι

  • [01] Αλ. Τσίπρας: Η ελληνική κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στην ανάγκη εξεύρεσης δίκαιης λύσης στο Κυπριακό

    Με ανάρτησή του στο Twitter ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, τονίζει ότι «42 χρόνια από την εισβολή του Αττίλα και την κατοχή, η ανάγκη για δίκαιη και βιώσιμη λύση είναι πιο επίκαιρη από ποτέ».

    Σε άλλη ανάρτησή του, ο κ. Τσίπρας σημειώνει πως «η ελληνική κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στην ανάγκη εξεύρεσης δίκαιης λύσης στο Κυπριακό, που θα διασφαλίζει ειρήνη, σταθερότητα και ευημερία».

    Διαβάστε επίσης:

    Ν. Κοτζιάς: Διαρκές μέλημα ο τερματισμός της τουρκικής κατοχής στην Κύπρο

    [02] Σε θερμό κλίμα η συνάντηση του Κυρ. Μητσοτάκη με τον Ευ. Μεϊμαράκη

    «Σε θερμό κλίμα», σύμφωνα με πηγή της λεωφόρου Συγγρού, πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του προέδρου της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον πρώην πρόεδρο του κόμματος, Βαγγέλη Μεϊμαράκη.

    Η συνάντηση έγινε στο γραφείο του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Βουλή, μετά από πρωτοβουλία του προέδρου του κόμματος, και διήρκεσε μία ώρα και 15 λεπτά.

    Η ίδια πηγή ανέφερε, μετά τη συνάντηση, ότι «συζητήθηκαν όλες οι εξελίξεις και υπήρξε ταύτιση απόψεων. Ακόμη και αν στο παρελθόν υπήρξαν κάποια συννεφάκια στις σχέσεις των δύο, δεν υπάρχουν πια. Ο καιρός για τη ΝΔ είναι αίθριος. Η ΝΔ δεν έχει την πολυτέλεια, ειδικά σε ώρες μάχης, να μην έχει τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη στην πρώτη γραμμή».

    Ο κ. Μεϊμαράκης, βγαίνοντας περιορίστηκε να πει «όλα καλά».

    [03] Ανδρ.Ξανθός: Δεν υπάρχουν εκκρεμότητες που αφορούν τα φαρμακεία για την επομένη αξιολόγηση

    Την κατηγορηματική θέση ότι «η συζήτηση για τα φαρμακεία έχει κλείσει και δεν υπάρχουν εκκρεμότητες που να τα αφορούν για την επομένη αξιολόγηση», διατύπωσε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε με αντιπροσωπεία του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ).

    Στη συνάντηση τέθηκαν όλα τα ζητήματα που αφορούν τους φαρμακοποιούς, όπως το ιδιοκτησιακό, το ωράριο λειτουργίας, τα Γενικής Διάθεσης Φάρμακα (ΓΕΔΙΦΑ), η φαρμακευτική κάλυψη των ανασφάλιστων, ενώ ο πρόεδρος του ΠΦΣ κατέθεσε 11 φακέλους που αφορούν όλα τα θέματα τα οποία, όπως είπε, «κατά καιρούς έχουν τεθεί υπόψη των εκάστοτε ηγεσιών και παραμένουν άλυτα».

    [04] Αποδόθηκαν στο Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ) 238.400.000 ευρώ

    Αποδόθηκαν στο Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ) 238.400.000 ευρώ, προκειμένου το Ταμείο να καταβάλει στις τράπεζες τα οφειλόμενα ποσά από τις καταπτώσεις των εγγυήσεων που εκκρεμούν από το 2012.

    Η σχετική απόφαση υπεγράφη από το υπουργείο Οικονομικών και όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση του ΕΤΕΑΝ, «η λύση αυτού του χρονίζοντος προβλήματος, έχει τις εξής άμεσες, πολύ σημαντικές επιπτώσεις:

    1. Αποκατάσταση του κύρους και της αξιοπιστίας του ΕΤΕΑΝ ως εθνικού αναπτυξιακού φορέα, με προφανή οφέλη για το σύνολο της ελληνικής οικονομίας.

    2. Παροχή άμεσης ρευστότητας στις τράπεζες και κατ' επέκταση στην ελληνική οικονομία. Η ρευστότητα, μάλιστα, αυτή, δίνει τη δυνατότητα στις ελληνικές τράπεζες να αναπτύξουν τη χρηματοδοτική τους δραστηριότητα, σε μία εποχή που μπορεί να δημιουργήσει πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα στην αναπτυξιακή διαδικασία και να συμβάλλει στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

    3. Ουσιαστική επανέναρξη της εγγυοδοτικής δραστηριότητας του ΕΤΕΑΝ, που αποτελεί μία από τις βασικές λειτουργίες του. Η λειτουργία αυτή είχε υπονομευθεί (στην ουσία είχε παγώσει) κατά τα τελευταία χρόνια, κυρίως, λόγω της ύπαρξης του συγκεκριμένου προβλήματος. Η αναζωογόνηση της εγγυοδοτικής λειτουργίας του ΕΤΕΑΝ, λόγω της χρηματοοικονομικής μόχλευσης που συνεπάγεται, θα έχει, επίσης, πολλαπλάσια οφέλη για τις πολύ μικρές, τις μικρές και τις μεσαίες επιχειρήσεις της χώρας. Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ ΑΕ)»

    [05] Αποχώρηση Μ. Σάλλα από το ΔΣ της Τράπεζας Πειραιώς

    Την απόφασή του να μησυμμετάσχει στο νέο διοικητικό σχήμα της Τράπεζας Πειραιώς ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς, Μιχάλης Σάλλας.

    Ειδικότερα, ο κ. Σάλλας, κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου, απευθυνόμενος στα μέλη, ανέφερε: «Παρά τη θετική αξιολόγηση από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, έχω καταλήξει σε ορισμένες αποφάσεις, τις οποίες επιθυμώ να σας ανακοινώσω σήμερα. Συμπλήρωσα έναν κύκλο 25 χρόνων ως πρόεδρος της Τράπεζας και 30 χρόνια στη δημιουργία και διοίκηση τραπεζικών και άλλων χρηματοοικονομικών εταιρειών. Στα 25 αυτά χρόνια της Τράπεζας Πειραιώς πραγματοποιήθηκε ένα εξαιρετικό έργο. Ξεκινώντας τον Δεκέμβριο του 1991, με 200 άτομα προσωπικό και μερίδιο μόλις 0,1% της ελληνικής τραπεζικής αγοράς, δημιουργήσαμε μία σημαντική σε μέγεθος τράπεζα, με πάνω από 20.000 προσωπικό και μερίδιο αγοράς κοντά στο 30%. Είχαμε καθοριστικό ρόλο στην αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος, αναπτύξαμε καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες, στηρίξαμε την επιχειρηματική κοινότητα και συμβάλλαμε στην οικονομική πρόοδο. Η ηλεκτρονική τραπεζική, το green banking, η συμβολαιακή γεωργία είναι μόνο κάποια απ' αυτά».

    «Ωστόσο, είναι προφανές ότι μετά και την τελευταία ανακεφαλαιοποίηση διαμορφώνεται για το τραπεζικό σύστημα, ασφαλώς και για την Τράπεζα Πειραιώς, ένα νέο εταιρικό και οικονομικό περιβάλλον. Στο νέο αυτό περιβάλλον χρειάζεται η εμπειρία των παλαιών στελεχών, αλλά, κυρίως, οι δυνάμεις των νέων ανθρώπων, των νέων managers, οι οποίοι θα επωμισθούν το βάρος να οδηγήσουν την Τράπεζα στη νέα εποχή. Έχοντας σταθμίσει τα νέα δεδομένα, ενημέρωσα, ήδη, από τις αρχές του 2016 τους αρμόδιους θεσμούς ότι πρόθεσή μου ήταν να μη συμμετέχω στο νέο οργανωτικό σχήμα του Ομίλου. Δεν μπορούσα, ωστόσο, να υλοποιήσω νωρίτερα την απόφασή μου, καθώς το ΔΣ της Τράπεζας ήταν υπό αξιολόγηση και επιλογή των international experts. Σήμερα, μετά και την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του HFSF και της επιλογής του μεγαλύτερου μέρους των μελών του ΔΣ, αποφάσισα να πραγματοποιήσω την απόφασή μου και να αποχωρήσω από το ΔΣ της Τράπεζας» πρόσθεσε ο κ. Σάλλας.

    Στη συνέχεια, μετά από συζήτηση και πρόταση μελών, το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε, ομόφωνα, να απονείμει στον κ. Σάλλα τον τίτλο του επιτίμου προέδρου του Ομίλου Πειραιώς, αναγνωρίζοντας τη συμβολή του στην ανάπτυξη του Ομίλου, του οποίου υπήρξε ο δημιουργός και επί 25 χρόνια πρόεδρος.

    Προσωρινή πρόεδρος του Δ.Σ. της Τράπεζας Πειραιώς, ηκαθηγήτρια Χαρίκλεια Απαλαγάκη

    Το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας Πειραιώς εξέλεξε την καθηγήτρια Χαρίκλεια Απαλαγάκη προσωρινή πρόεδρο του Δ.Σ., μέχρι την ανάδειξη νέου προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου.

    Είχε προηγηθεί η ανακοίνωση της απόφασης του Μιχάλη Σάλλα, προέδρου του ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς, να μην συμμετέχει στο νέο διοικητικό σχήμα της Τράπεζας.

    [06] Β. Αποστόλου :"Η φέτα είναι ένα προϊόν που θέλουμε να προστατευθεί από την ΕΕ, όπως ακριβώς προστατεύει τα προϊόντα των άλλων χωρών"

    "Η φέτα είναι ένα προϊόν που θέλουμε να προστατευθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως ακριβώς προστατεύει τα προϊόντα των άλλων χωρών", δήλωσε στο "Πρακτορείο 104,9 fm" ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλης Αποστόλου, μιλώντας για την παρέμβαση που έκανε στο συμβούλιο υπουργών Γεωργίας - Αλιείας στις Βρυξέλλες, σχετικά με το έλλειμμα προστασίας της φέτας ΠΟΠ, στην υπό ολοκλήρωση συμφωνία CETA, με τον Καναδά.

    «Βρισκόμαστε λίγο πριν την αποδοχή μιας συμφωνίας, η οποία ουσιαστικά αφήνει απροστάτευτη περισσότερο τη φέτα και λιγότερο άλλα δύο ελληνικά προϊόντα, τις ελιές Καλαμών και το κρασί Σάμου, αλλά επιμένουμε στη φέτα, γιατί πρόκειται για προϊόν που είναι η σημαία των γεωγραφικών ενδείξεων, όχι μόνο της χώρας μας, αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης», σημείωσε ο υπουργός, μιλώντας στην εκπομπή "Δύο στις 12", προσθέτοντας ότι «δεν μπορεί η συγκεκριμένη συμφωνία να γίνει αποδεκτή από την ελληνική κοινωνία και βεβαίως δεν είναι εύκολο να περάσει από το ελληνικό κοινοβούλιο».

    [07] Αίτημα αποφυλάκισης για λόγους υγείας κατέθεσε ο Άκης Τσοχατζόπουλος

    Aίτημα αποφυλάκισης κατέθεσε ενώπιον του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, όπου δικάζεται σε δεύτερο βαθμό για παράνομες αμοιβές από εξοπλιστικά προγράμματα, ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας Άκης Τσοχατζόπουλος, για τον οποίο θα αποφασίσει αύριο το δικαστήριο.

    Ο πρώην υπουργός, για πρώτη φορά από το 2012, οπότε φυλακίστηκε μετά την απολογία του στον ανακριτή για τα εξοπλιστικά, υπέβαλε αίτηση αποφυλάκισης μέσω του συνηγόρου Γιάννη Παγορόπουλου, επικαλούμενος τόσο το προχωρημένο της ηλικίας του, καθώς έχει συμπληρώσει τα 77 χρόνια του, όσο και θέματα υγείας.

    Σύμφωνα με τον κ. Παγορόπουλο «η επιλογή του χρόνου του αιτήματος δεν είχε να κάνει με σκέψη υστερόβουλη. Είναι μία καθαρή πράξη, η οποία αναφέρεται στην προσωπικότητα και στις ανάγκες του εντολέα μου».

    Ο συνήγορος τόνισε στο δικαστήριο πως η αίτηση του πρώην υπουργού, που σε πρώτο βαθμό έχει καταδικαστεί σε 20ετή κάθειρξη, δεν υποστηρίζεται από μάρτυρα και επεσήμανε πως ο εντολέας του βρίσκεται στην φυλακή επί τέσσερα έτη και είναι παρών σε κάθε δικαστήριο.

    «Πρέπει να δείτε το θέμα από την ανθρωπιστική του πλευρά, αφού δύνασθε πια να επιβάλλετε άλλα μέτρα. Διάγει το 77ο έτος της ηλικίας του, μπορεί να φαίνεται ότι είναι ένας άνθρωπος ο οποίος το παλεύει, ωστόσο είναι ένας άνθρωπος βαθιά πληγωμένος και στη φυσική του υπόσταση. Η υγεία του έχει στα 4 αυτά χρόνια κλονιστεί. Δεν είναι μόνο η ηλικία αλλά και οι συνθήκες που αντιμετωπίζει στις φυλακές» είπε ο συνήγορος του κ. Τζοχατζόπουλου, συμπληρώνοντας πως ο πρώην υπουργός έχει υποβληθεί σε δύο εγχειρήσεις στα μάτια «με φλεγμονές που δύσκολα αντιμετωπίζονται στη φυλακή».

    [08] Ε.Φωτονιάτα: Μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου οι δεύτεροι κύκλοι και των τεσσάρων δράσεων του ΕΣΠΑ για την επιχειρηματικότητα

    Μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον καταγράφηκε κατά τη διαδικασία ηλεκτρονικής υποβολής των αιτήσεων χρηματοδότησης επιχειρηματικών σχεδίων για τις τέσσερις δράσεις επιχειρηματικότητας του ΕΣΠΑ 2014-2020, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Επιχειρηματικότητα, Ανταγωνιστικότητα και Καινοτομία» (ΕΠΑνΕΚ) και ετοιμάζεται ο δεύτερος κύκλος (των τεσσάρων δράσεων).

    Η ειδική γραμματέας του υπουργείου Οικονομίας, Ευγενία Φωτονιάτα, μίλησε «Στο Κόκκινο Πάτρας 107,7», τόσο για τις τέσσερις δράσεις που έχουν αρχίσει να υλοποιούνται, μέσω ΕΣΠΑ, όσο και για τις επικείμενες.

    Όπως σημείωσε η κ. Φωτονιάτα, «σήμερα, που έχουν λήξει οι υποβολές και για τις τέσσερις δράσεις επιχειρηματικότητας, τα στοιχεία, έτσι όπως έχουν καταγραφεί, δείχνουν ένα επενδυτικό ενδιαφέρον εξαιρετικά μεγάλο, έτσι όπως αντικατοπτρίζεται στον αριθμό των υποβολών. Τα ποσοτικά στοιχεία μπορούν να αντιστοιχήσουν σε ανάλογα προγράμματα προ κρίσεως.

    Εκτός από τα ποσοτικά, θεωρώ πως τα επενδυτικά σχέδια που υποβλήθηκαν, είναι πιο ποιοτικά. Στο επίπεδο του σχεδιασμού και στο επίπεδο των κριτηρίων, μοριοδοτούσαμε στον βαθμό που θεωρήσαμε μέγιστο τις καινοτόμες προτάσεις. Ο αριθμός των αιτήσεων ξεπέρασε τις προσδοκίες μας».

    [09] Στ.Ζάιμπερτ:Τα μέτρα των τουρκικών αρχών για την ανάκτηση του ελέγχου "αντιβαίνουν" στο κράτος δικαίου

    Τα τελευταία μέτρα ανάκτησης του ελέγχου που ελήφθησαν από την εξουσία στην Τουρκία μετά την απόπειρα πραξικοπήματος "αντιβαίνουν" στο κράτος δικαίου, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της γερμανίδας καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ.

    "Σχεδόν καθημερινά λαμβάνονται νέα μέτρα τα οποία αντιβαίνουν σ' έναν τρόπο δράσης που σέβεται το κράτος δικαίου και δεν σέβονται την ανάγκη για αναλογικότητα" της αντίδρασης σε τέτοιες καταστάσεις, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Στέφεν Ζάιμπερτ.

    "Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι τα μέτρα είναι βαθιά ανησυχητικά", πρόσθεσε.

    [10] Brexit, Τουρκία, τρομοκρατία και προσφυγικό στην ατζέντα της συνάντησης Μέρκελ-Μέι

    Η Τουρκία, ο αγώνας κατά του λεγόμενου «Ισλαμικού Κράτους», το προσφυγικό/μεταναστευτικό και βεβαίως η κατάσταση στην Βρετανία μετά το δημοψήφισμα για το Brexit, θα τεθούν κατά την συνάντηση που θα έχει απόψε στο Βερολίνο η Καγκελάριος της Γερμανίας 'Αγγελα Μέρκελ με την Βρετανίδα Πρωθυπουργό Τερέζα Μέι, σύμφωνα με τον Γερμανό κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέφεν Ζάιμπερτ, ο οποίος ωστόσο τόνισε ότι δεν θα γίνει οποιαδήποτε προκαταρκτική διαπραγμάτευση.

    «Πρόκειται για μια πρώτη προσωπική συνάντηση της Καγκελαρίου με τη νέα Πρωθυπουργό (?) Όταν δηλώνουμε, όπως είναι και η θέση της Γερμανίας και της Ε.Ε., ότι δεν μπορούν να υπάρξουν προκαταρκτικές διαπραγματεύσεις πριν η Βρετανία υποβάλει επισήμως το αίτημα εξόδου βάσει του άρθρου 50, δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να συζητούμε μεταξύ μας. Αλλά δεν υπάρχουν ?προ-διαπραγματεύσεις' και για αυτό μπορείτε να είστε απολύτως βέβαιοι», διευκρίνισε ο κ. Ζάιμπερτ και πρόσθεσε ότι η Καγκελάριος, όπως κάνει πάντα, θα συζητήσει «ανοιχτά και ελεύθερα για τα θέματα που μας ενώνουν και για τις κοινές προκλήσεις που έχουμε ενώπιόν μας», αλλά όχι για οποιεσδήποτε λεπτομέρειες ή για λεπτομέρειες μιας μελλοντικής συμφωνίας.

    [11] Επίσκεψη του Δ. Μάρδα στην Κένυα και συμμετοχή στην Υπουργική Διάσκεψη UNCTAD 14

    Τρόπους βελτίωσης της βιομηχανικής συνεργασίας ανάμεσα στα βιομηχανικά και τα αναπτυσσόμενα κράτη πρότεινε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Μάρδας, μιλώντας στη 14η Υπουργική Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη (UNCTAD), που πραγματοποιείται στο Ναϊρόμπι, από τις 17 έως τις 22 Ιουλίου, με θέμα «Μεταφράζοντας τις προτάσεις της Ατζέντας 2030 για βιώσιμη ανάπτυξη σε δράση».

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, ο κ. Μάρδας, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Ολομέλειας της Διάσκεψης, αναφέρθηκε στους προσδιοριστικούς παράγοντες που προάγουν ή εμποδίζουν τις εμπορικές σχέσεις Βορρά-Νότου και τόνισε την ανάγκη να εξευρεθούν άμεσες και πρακτικές λύσεις που να ενδυναμώνουν τη διασυνδεσιμότητα των κρατών Βορρά-Νότου, την αποτελεσματικότητα των κυβερνήσεων και γενικά τη διεθνή συνεργασία.

    [12] Ντ. Μπακογιάννη: Αυτός ο νόμος δεν πρόκειται να γίνει πράξη

    «Πιστεύετε πως εάν επρόκειτο να γίνει πράξη αυτός ο νόμος, που είναι σαφές και βέβαιον ότι δεν θα γίνει, θα μπορούσε η χώρα να κυβερνηθεί, όταν το κάθε κόμμα από τα τέσσερα που θα κυβερνούν θα έχει τη δυνατότητα να εκβιάσει τον πρωθυπουργό για το ένα ή το άλλο θέμα», αναρωτήθηκε, απευθυνόμενη προς τα κυβερνητικά έδρανα, η βουλευτής της ΝΔ, Ντόρα Μπακογιάννη.

    «Γιατί δεν δίνετε μία απάντηση για το μαύρο χρήμα στην πολιτική και την κατάτμηση των περιφερειών; Γιατί δεν φέρατε την ψήφο των ομογενών; Ποιος είναι ο βαθύτερος λόγος που αρνείστε σε Έλληνες πολίτες να ψηφίσουν;», πρόσθεσε η κ. Μπακογιάννη και σημείωσε: «Έρχεται η ΝΔ, πρέπει να την εμποδίσουμε να κυβερνήσει. Αυτό σας ενδιαφέρει, αλλά δεν υπάρχει κανένα εκλογικό σύστημα, το οποίο να μπορεί να σταματήσει τη βούληση του ελληνικού λαού».

    Στη συνέχεια η βουλευτής της ΝΔ υπογράμμισε ότι όταν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναλάβει την εξουσία θα ξεκινήσει διάλογο με όλες τις πολιτικές δυνάμεις, ώστε να υπάρξει νέος εκλογικός νόμος, ο οποίος θα διασφαλίζει την καλύτερη δυνατή αναλογική εκπροσώπηση και την κυβερνησιμότητα της χώρας.

    [13] Στο Βερολίνο για συνάντηση με την Μέρκελ η Τερέζα Μέι

    Η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι δήλωσε ότι θα συναντηθεί αργότερα σήμερα στο Βερολίνο με τη γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ για να συζητήσουν την ψήφο των Βρετανών υπέρ της αποχώρησης από την ΕΕ και άλλα θέματα.

    "Το απόγευμα θα ταξιδέψω στο Βερολίνο για να συναντήσω την καγκελάριο Μέρκελ, για να συζητήσουμε πώς θα εφαρμόσουμε την απόφαση που έλαβε ο βρετανικός λαός στο δημοψήφισμα και περιμένω ότι θα καλύψουμε επίσης αριθμό άλλων πιεστικών διεθνών ζητημάτων", δήλωσε η Μέι στο κοινοβούλιο.

    Η Μέι πήρε το λόγο στη διάρκεια της πρώτης συνεδρίασης που ήταν αφιερωμένη σε ερωτήσεις στον πρωθυπουργό αφότου έγινε νωρίτερα αυτόν τον μήνα ηγέτης των κυβερνώντων Συντηρητικών.

    Η Μέι είπε ακόμη ότι θα λάβει σοβαρά υπόψη το μήνυμα για τη μετανάστευση το οποίο έστειλαν οι ψηφοφόροι που ψήφισαν υπέρ της αποχώρησης από τον ΕΕ, αλλά η Βρετανία χρειάζεται επίσης να εξασφαλίσει μια καλή νέα συμφωνία για το εμπόριο με την ΕΕ.

    "Αυτό που χρειαζόμαστε κατά τη διαπραγμάτευση της συμφωνίας είναι να εξασφαλίσουμε ότι λαμβάνουμε υπόψη αυτό που είπε ο κόσμος για την ανάγκη να επιβληθούν έλεγχοι στην ελεύθερη μετακίνηση, όμως διαπραγματευόμαστε επίσης τη σωστή και την καλύτερη για τον βρετανικό λαό συμφωνία για το εμπόριο αγαθών και υπηρεσιών", δήλωσε η Μέι στο κοινοβουλιο.

    Η ΕΕ έχει απαιτήσει από χώρες εκτός της Ένωσης, όπως η Νορβηγία, να συμμορφωθούν προς την αρχή της ελευθερίας της μετακίνησης ως αντίτιμο για να έχουν ελεύθερη πρόσβαση στην ενιαία αγορά της ΕΕ.

    Διαβάστε επίσης:

    Brexit, Τουρκία, τρομοκρατία και προσφυγικό στην ατζέντα της συνάντησης Μέρκελ - Μέι


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 20 July 2016 - 14:32:33 UTC